God Jul sa Fredrik med en hård klapp

Årets mörkaste natt smusslade regeringen, lagom till julledigheten, igenom ett hårt kritiserade förslag. Ett förslag som i praktiken innebär att regeringen inför ”ett förbud mot avtal, både kollektiva och privata, som förbättrar villkoren för långtidssjukskrivna” (TCO). Ingen ska kunna få mer än 75 procent i sjukpenning efter tolv månaders sjukskrivning.

Det blev ingen tyst och stilla inledning på julhelgen – förslaget orsakade en storm av protester. Aldrig förr har fronten varit så bred och så enad. Regeringen lyckades faktiskt med något som ingen annan regering har gjort: man enade de tre stora fackliga centralorganisationerna (LO, TCO och SACO) med Svenskt Näringsliv, hela försäkringsbranschen och landets juridiska expertis. Samtliga protesterade nu kraftfullt mot regeringens förslag.

Förslaget är inte bara ett ingrepp i arbetsmarknadsparternas fria förhandlingsrätt utan också ett brott mot den individuella avtalsfriheten, eftersom förbudet innebär att inte heller några nya privata försäkringar kommer att kunna tecknas.
Regeringen väljer dessutom medvetet att diskriminera kollektivavtalsmodellen, som man i andra sammanhang säger sig vilja stödja. Inte förvånande direkt, eftersom glappet mellan retorik och praktik ju har blivit något av Alliansregeringens kännetecken nummer ett.

Socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson försvarar regeringens omtvistade förslag;

–Detta är en rättvisefråga.

Helt plötsligt har alltså regeringen börjat tänka i banor av ”rättvisa”. En regeringen som har ökat på klyftorna i samhället på ett rekordartat sätt redan under sitt första impopulära år, går plötsligt i spetsen för ”rättvisa”.

Någon som tror på den julsagan?

Rättvisa tycks för regeringens del vara det samma som att straffa långtidssjukskrivna (och arbetslösa) med kraftigt försämrad ekonomi och samtidigt sänka skatter för de som är rika och friska. Antingen tror regeringen på fullt allvar att sjuka blir friskare av svält och ekonomiska bekymmer eller så menar de att ”den som inte arbetar inte heller ska äta” – alltså att alla som är långtidssjukskrivna simulerar. Dessutom – de som försöker vara förutseende och försäkra sig för eventuella framtida behov straffas.

Att retroaktivt konfiskera löneutrymme, som medborgarna avstått ifrån för att trygga sin situation om de drabbas av ohälsa, är ett unikt brott mot den syn på rättsäkerhet som Sverige normalt brukar värna om. Beslutet strider dessutom mot internationella konventioner (bland annat ILO-konventionen) som Sverige undertecknat.

Regeringen Reinfeldt riskerar därmed att hamna i samma ljusskygga grupp som till exempel Robert Mugabe och den burmesiska diktaturregimen.

Om regeringens ”rättvisa” politik ska fortsätta på ett liknande sätt kan man väl förvänta sig att alla som drabbas av långvarig sjukdom får samtliga sina besparingar konfiskerade – även de som inte är placerade i någon typ av försäkring. Ja, varför ska enbart de sjukas försäkringar konfiskeras – varför inte också resten av deras besparingar? Det låter kanske absurt, men vem vet med denna regering?

Förtroendet för Fredrik Reinfeldt sjunker, förtroendet för Mona Sahlin ökar – någon som är förvånad?

I dagarna kritiserade även Alf Svensson regeringen med dessa ord;

–Jag tror … att man kanske glömmer att man inte bara ska tala till hjärnan utan också till hjärtat.


Frågan är – vad bryr sig en hjärtlös regeringen om denna kritik?

*
Andra bloggar om: , , , , , , , , , , ,

intressant.se

Annonser
Tidigare inlägg
Följande inlägg
Lämna en kommentar

10 kommentarer

 1. Relativt Majs

   /  december 26, 2007

  Tack vare Reinfeldt har Sahlin lyckats få mycket bra förtroende. Vilken trevlig julklapp. 🙂 Tänk så många skeptiker vi hade för ett år sedan. Hon har definitivt lyckats övertyga många, däribland mig.

 2. H-E.R

   /  december 26, 2007

  Dumhetens seger är nog ytterst tillfällig, men vad tänker alliansen med?
  Och vad säger alla som brukar förespråka privata försäkringar som alternativ nu?
  Madrassalternativet för sparande kanske vore en utväg, men Reinfeldt kanske även konfiskerar samtliga madrasser i ”rättvisans namn” 😉
  Bra bloggpost och mycket intressant att följa fortsättningen på detta alliansens snedseglande.
  Passar på att önska Ilse-Marie ett Gott nytt år, och nya krafter för kampen 🙂

 3. Visst är det politisk harakiri. Jag vet inte ens om det är praktiskt genomförbart. Hur stor ersättning en privat försäkring ska ge är ju en uppgörelse mellan försäkringsbolaget och försäkringstecknaren. Det hela verkar synnerligen oövertänkt.

  Men det är lustigt att man framhärdar i sin lögn om att sjuka blir friskare av lägre ersättning.

 4. Ilse-Marie! Nu kan du lugnt luta dig tillbaka och invänta hösten 2010. Alla opinionundersökningar tyder ju på att Sverige får en socialistisk/kommunistisk regering efter det valet. Försvinner din blogg här då? Vem skall ni då skylla allt elände i samhället på? Ni var tysta länge före 2006!

 5. Lars R. – Vad det mig anbelangar har det aldrig spelat någon roll vad borgarna kallar sig. Sossar, liberaler eller kommunister är mig likgiltigt. Det jag tittar på är vilken effekt den förda politiken har, och något som får mig rasande är när det är flera mot en, starkare som ger sig på svagare – mobbing helt enkelt.

  Jag gillar inte Sahlin och definitivt inte Ohly. Men det gör inte att jag måste älska mobbarna i Reinfels regering.

 6. liveliv! Bra skrivet.

 7. ”Detta är en rättvisefråga.”

  Ännu ett gott exempel på politiskt nyspråk. Fler än ”Det Nya Arbetarpartiet” tillämpar detta men Alfonsregimen briljerar onekligen… Och politikerföraktet växer, och växer, och växer.

  SD borde betala lobbypengar till de etablerade partierna som verkligen rullar ut mattan till riksdagshuset för dessa missnöjespopulistiska smånazzar!

 1. Top Posts « WordPress.com
 2. Kultur, avtal och människovärdet « Ett hjärta RÖTT
 3. Men, det var inte sant « Ett hjärta RÖTT

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: