I den bästa av världar

Så här inleder SvD:s Leif Petersens sin analys av regeringens politik i E24:an;

Den som inte arbetar ska inte heller äta. En gammaltestamentlig regel som många av oss äldre känner igen. Lite hårddraget är det också regeringens åsikt.

Det finns de som tror att vi lever i den bästa av världar. Som tror att alla som är sjuka eller har svår smärta, också blir sjukskrivna och att deras sjukskrivningar sedan godkänns av försäkringskassans handläggare och av försäkringsläkarna. Tyvärr ser inte verkligheten ut så. Den verklighet många sjuka och arbetsskadade lever i ser istället ut som den gör för till exempel den kvinna Svenska Dagbladet skriver om i dag.

Jag har skrivit om detta tidigare, i bland annat bloggposten ”Tilliten är reserverad för socialgrupp ett.” Men, det finns all anledning att upprepa de fakta Handikappförbundet (HSO) kom fram till i sin granskning av Försäkringskassan (år 2003-2004) .

Detta är de fakta de fick fram;

Om du får din sjukskrivning eller sjukersättning godkänd beror inte på hur sjuk du är, eller om du egentligen klarar av att jobba eller inte. Istället beror det på din utbildningsnivå, om du är arbetslös eller inte, om du har rätt sjukdom, och framförallt på om du får rätt försäkringsläkare.

När det gäller sjukdomstillstånd är smärtpatienter är de som ligger sämst till, där läkare i många fall gör hånfulla och raljerande omdömen om patienten. Hjärt- och kärlsjuka ifrågasätts däremot sällan. Läkarnas bristande sjukintyg är en annan förklaring till avslag.

Sammantaget visade studien att det inte är medicinska faktorer som avgör om en person får sjukersättning. Tvärtom visade det sig att de som fått avslag ofta var sjukare än de som fått sin ansökan beviljad. Det handlar istället om vilken socialgrupp den försäkrade tillhör, om man kan tala för sin sak, och försäkringsläkarens godtycke.

Efter att denna studie genomfördes har trycket på Försäkringskassan ökat. Personalen får ständigt nya krav på sig. Den borgerliga regeringens hetskampanjer och tal om ”bidragsfuskare” har trissat upp stämningen. Kraven lyder; fler ska ut i jobb, pengar ska sparas, ”bidragsfuskare” ska stoppas.

Om verkligheten var sådan att alla som verkligen var sjuka och inte klarade av ett heltidsjobb skulle bli trodda och behandlade som vuxna, trovärdiga människor av Försäkringskassan skulle allt vara frid och fröjd. Så är tyvärr inte fallet. I verkligheten hånas och misstänkliggörs framförallt smärtpatienter av Försäkringskassans läkare och handläggare. Läkarintyg och patienternas berättelse har ofta ingen betydelse.

Nu är det siffror och statistik som gäller – pengar ska sparas!

Vem bryr sig då om människor med svår smärta?

*

Till sist…

arbetamod.jpg

Det sägs att Fredrik Reinfeldt har tagit åt sig av kritiken och nu ”syns mer” i media. Kanske är det en del av förklaringen till hans allt mer hopplösa opinionssiffror 😉

*

Andra bloggar om: , , , , , , , ,
intressant.se

Tidigare inlägg
Följande inlägg
Lämna en kommentar

7 kommentarer

 1. Fille

   /  december 21, 2007

  Den som verkligen tror på orden ”den som inte arbetar skall heller inte äta”, låter vår ekonomiska prestationsförmåga avgöra människovärdet. Det är alltså i vilken grad vi, i snäv ekonomisk bemärkelse, är självförsörjande som avgör vårt värde?

  Formuleras frågan så håller de flesta med om att det hela blir allt för omänskligt, allt för antihumant. Men det är inte så länge sedan som exempelvis de som var beroende av socialbidrag var utestängda från de demokratiska fri- och rättigheterna.

  Först 1945 fick också socialbidragstagarna rösträtt. Detta var en frukt av att högern länge krävde att ”bidragstagarna” skulle utestängas från rösträtten för att de skulle kunna acceptera att övriga ”egendomslösa” skulle ges rätten att vara med och bestämma över rikets angelägenheter.

  Den där snåla, omänskliga och insnävda människosynen, som formuleras i gammla testamentets ord kanske inte ligger så långt borta, trots allt.

  När man lyssnar till Alliansens drev mot ”bidragstagare” känns det ändå som en fläkt från en svunnen tid, lukten av en moralism från Fattig-Sverige blir påtaglig.

  Kanske är det detta som är den mest grundläggande förklaringen till Alliansens låga opinionssiffror?

 2. fundersam

   /  december 21, 2007

  Jag hoppas att ni får en god jul och ett gott nytt år. Jag kommer sitta framför brasan långt i från bredbandsuppkoppling och dator (ganska skönt).

  Jag hoppas att ni finner nöje i att se positiva trender i samhället och inte bara allt ni tycker illa om. Sanningen ligger säkert någonstans mitt emellan våra åsikter då ingen kan vara 100% objektiv.

  God Jul

 3. H-E.R

   /  december 21, 2007

  En reflektion från mig som är i den sitsen att jag är ofrivilligt olönsam:
  Det är mycket svårt för en fullt frisk och produktiv person att förstå hur vardagen fungerar när man har en sjukdom med smärtproblematik och rörelsehinder.
  Det var även svårt för mig att förstå detta, då när jag var effektiv som ett Duracellbatteri.
  Därför är det egentligen inte förvånande att politiker och makthavare tror att ”sänkta bidrag lockar människor i arbete”.
  Däremot är det otroligt förvånande att alla verkar dras genom samma kam. Det finns massor av människor som kanske aldrig mer kommer att kunna arbeta, det finns även många som behöver omfattande rehabiltitering för att kunna komma tillbaka. Nu ska det sparas på rehabilitering och ersättningarna minskas, att själv bekosta rehabilitering blir omöjligt.
  Det som är mest förvånande är ändå; Hur kan expertisens (läkarna, kuratorerna, sjukgymnasterna) ord stå sig så slätt vad gäller bedömning av arbetsförmåga att en bevisligen smärtdrabbad människa kan mista sin ersättning?
  Och långsiktigt tänkt; Hur har alliansens tänkt att det någonsin ska kunna ge en ekonomisk vinst i samhället med ett sådant agerande?

 4. Det var intressanta uppgifter Fille kommer med, hade ingen aning om att socialbidragstagare inte fick rösta före -45!!
  I övrigt noterar jag att det kanske är som Adehlsson säger ändå, att Svenskan har sin del i att Alliansen bara backar & backar…;-) Det blir väl så när man släpper in verkligheten på sidorna, helt enkelt.
  God jul på dig Ilse-Marie (& alla andra!)

 5. Vi lever i ett mycket hårt och kallt Samhälle…….som vi aldrig kan vara stolta över. Den starke vinner alltid över svaghet!

 6. Det är fortfarande en gåta för mig hur alliansen kan tro att man blir frisk av minskade inkomster…
  Krasst så är det ju så, att det är dyrare att vara sjuk, man behöver helt enkelt pengar för att överhuvudtaget kunna hålla sjukdom och/eller smärttillstånd på en nivå man kan stå ut med. Kontentan av det hela är att; mindre pengar- värre sjukdomstillstånd och därmed behövs mer sjukvård och mediciner. Alltså kostar det mer för skattebetalarna när sjukvårdkostnaderna ökar. Därmed ingen som helst besparing för staten utan förmodligen ökade kostnader. Och dessutom en massa onödigt lidande för dom som är sjuka…
  Har själv vad som kallades sjukpension sedan många år och inser att jag inte skulle klara att gå ut på öppna arbetsmarknaden igen då jag har både fibromyalgi och en ryggskada som gör att jag har migränhuvudvärk nästan varje dag… Stressen som osäkerheten man känner nu gör inte min situation bättre och säkerligen känns det likadant för alla andra som är i samma sits som jag.

  Men jag hoppas på ett Gott Nytt År! Vem vet vad framtiden för med sig? Kanske fler handläggare och/eller chefer på F-kassan inser det ohållbara i situationen och helt enkelt avgår i protest (en utopi i och för sig, men…)

 1. Svensson » Blog Archive » Midvinter

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: