Känn ingen oro

I förra veckan avgick Inger Efraimsson från sin post som ordförande i styrelsen för Försäkringskassan. Hon avgick i protest mot att ”regeringen drar åt tumskruvarna på redan svårt utsatta människor.”

I dag fortsätter regeringen processen med att låta sjuka, funktionshindrade och arbetsskadade betala skattesänkningarna (och de nya bidragen och avdragen) åt de allra rikaste.

Den ”tidsbegränsade förtidspensionen” ska bort, vilket enligt socialdepartementet ska spara stora pengar. Antalet personer med sjukersättning ska ”minska kraftigt”. Efter sex månader ska den sjukskrivne ”prövas” mot hela arbetsmarknaden. Om försäkringskassan bedömer att den sjukskrivne kan ta ett arbete blir personen av med både sjukpenningen och jobbet.

Cristina Husmark Pehrsson;

–För dem som redan är inne i det idag kommer det att ta ett tag, säger socialförsäkringsministern men understryker att ingen ska känna någon ”oro”.

Ingen ska alltså känna någon ”oro.” Det känns ju skönt att höra. Speciellt för de som i dag har tidsbegränsad sjukersättning och mirakulöst förväntas bli friska och arbetsföra bara genom tankekraft och egen vilja. Eller för de som i framtiden blir sjuka och därigenom riskerar att bli av med både jobb och sjukersättning. Känn ingen oro!

Redan nu är reglerna hårdare, handläggarna mer pressade och rutinerna förvirrande för de sjuka. I bekantskapskretsen har jag pratat med människor med tidsbegränsad sjukersättning. Helt plötsligt har försäkringskassans rutiner förändrats. När sjukersättningsperioden är på väg att ta slut kontaktar inte längre Försäkringskassan den försäkrade. Nu förväntas istället den försäkrade själv ta det initiativet – utan att få någon information om de ändrade rutinerna. På så vis skapas än mer stress, oro och psykiskt lidande.

Pressen på sjuka ökar hela tiden. Många känner skam och rädsla. Vågar man ens berätta att man är sjukskriven eller har sjukersättning? Allmänhetens bild är numera klar – alla sjuka är ”bidragsfuskare” och kan egentligen arbeta, bara de tar sig i kragen. Det finns många med sjukskrivning eller sjukersättning som numera känner stor oro och stress, några balanserar på gränsen till självmord. Det är visserligen tabu att ens nämna ordet – men det är ett faktum. Rättsosäkerheten för denna grupp är dessutom minimal. Känn ingen ”oro” säger socialförsäkringsministern. För alla dessa låter de orden som ett hån!

Ingen som är sjuk eller utsliten blir hjälpt av att bli misstrodd. Med regler som i praktiken innebär att många sjuka kan bli av med både jobb och sjukersättning efter ett halvår blir konsekvenserna precis så fruktansvärda och ”otäcka” som Inger Efraimsson varnade för i förra veckan. Hur alternativet skulle se ut? Prata med de sjukskrivna, lyssna – de är vuxna människor. Processen måste bli mer human, och skulle kunna bli det om Försäkringskassan och regeringen började behandla sjuka och funktionshindrade som människor istället för parasiter och ”bidragsfuskare”.

Lyssna till exempel på HSO:s krav!

Så här säger Tomas Eneroth (s), vice ordförande i socialförsäkringsutskottet om regeringens förslag, SvD;

– Det här är samma inriktning som fick Försäkringskassans ordförande Inger Efraimsson att avgå i förra veckan. Regeringens politik är helt sanslös och syftar till att lägga all press på den enskilde individen utan att ta något ansvar för vilka konsekvenser åtstramningarna kan få. Det handlar bara om en enda sak – att pressa ned statens utgifter

Vilka konsekvenser ser du framför dig?
– Att kostnaderna vältras över på kommunerna och att vi får skyhöga utgifter för socialbidrag. Att enskilda slås ut utan rehabilitering och tvingas ut på arbetsmarknaden utan att deras situation förändrats.

Aftonbladet jämför processerna mot de höga direktörerna, nu senast Lars-Eric Petersson, där ingen i slutändan bedöms vara ”skyldig” med de mot de mest utsatta, de sjuka och funktionshindrade, där hårdare tag ständigt aviseras för att sätta åt de som anses ”överutnyttja” trygghetssystemen.

Det får mig att tänka på en strof ur Björn Afzelius ”En kungens man”.

Ja, herrarna bli hjältar, och folket det blir dömt
Och vi som sett hur allt gått till får veta att vi drömt

*

Andra bloggar om: , , , , , , , , , ,

intressant.se

Föregående inlägg
Lämna en kommentar

23 kommentarer

 1. H-E.R

   /  december 20, 2007

  Tack Ilse-Marie, du är en klippa. Det som händer nu är obegripligt, det man får hoppas är att det någonstans finns en kraft som förenar de som drabbas.
  Nu osar det upprepning av historien.
  Just idag var det svårt att skriva något vettigt om detta, på något sätt går luften ur. Man får leta allt djupare efter kraften, viljan att kämpa.
  Alliansens julklapp till de sjuka.

 2. Gaspode

   /  december 20, 2007

  Det är faktiskt bara att inse. Den genomsnittlige svensken _vill_ inte se problemen med systemet som det varit, _vill_ inte ta eget ansvar, _vill_ inte behöva tänka själv, _vill_ inte förstå att förändringarna är nödvändiga för att vi överhuvudtaget skall ha en framtid. Man vill bara sticka huvudet i sanden och tro att funkade det förr så funkar det säkert i framtiden också. Wake up and smell the coffee.

  BTW, hur kommer det sig att alla ickesocialistiska kommentarer plötsligt mer eller mindre försvann efter att inläggen började modereras?

 3. Hej Viktiga saker som Du tar upp Ditt inlägg även om man skulle vilja tänka på trevligare saker nu när det jul.
  Det var starkt av Inger Efriamsson att avgå!
  Det Du skriver om påverkar mig i högsta grad och nog är man orolig.
  Men jul skall firas ändå och trots allt hoppas jag på ett bra år 2008.Och jag önskar också Dig en God Jul och ett Gott Nytt År 2008!

 4. Jan Wester

   /  december 20, 2007

  Inger Efraimsson avgick pga av en regering med cynisk människosyn. Men hur förklarar Ilse-Marie att det är OK för en socialdemokrat, Åsbrink, att administrera den människosynen? Det skulle vara intressant att få veta!

 5. Syster Yster

   /  december 20, 2007

  Jag man blir galen av frustration! Jag har nu vait hemma i 5 år och ska inte känna någon oro. Tack Husmark nu är jag lugn!
  De tog inte upp utbrändhetsdiskussionen i detta förslag för man är inte överens (vågar inte är min bedömnng) Det finns för många med denna diagnos så det blir för mycket rabalder då! Man ville ju enligt ett tidigare förslag att det skulle vara 0 dagar sjukskrivning vid utbrändhet!
  Bäva månde de sjuka och alla socialkontor i framtiden.
  Tack för ett bra inlägg som vanligt!
  God Jul och Gott Nytt År

 6. Fille

   /  december 20, 2007

  Den som efter sex månaders sjukdom inte är beredd att byta arbete kan nu få sparken, bli utan sjukpenning eller både och. Det är bara att välja.

  Den moderata valfrihetens janusansikte blir allt tydligare:

  1. Ett hånflin och åtskruvade tumskruvar åt de fattiga och sjuka som annars inte förmår ”ta sig själva i kragen”.

  2. Samtidigt delar en annan vänligt leende Allianstomte ut sänkt fastighetsskatt, slopad förmögenhetsskatt och utökade skatteavdrag till de rika och friska.

  Anställningstryggheten då? Nej, känn ingen oro säger Husmark-Pehrson. Det löser sig säkert ändå.

  Är man så oansvarig att man går och hittar på att bli sjuk, då bör man självklart inte ha någon rätt att förvänta sig någon anställningstrygghet.

  Julen närmar sig således och Allianstomtarna är fullt upptagna av att utdela klappar åt höger och vänster!

 7. Jan Wester, jag är varken sosse eller någon stor beundrare av Åsbrink. Ärligt talat tror jag inte heller Åsbrink är sosse – egentligen. Jag har aldrig förstått mig på karln!

  Gaspode – även jag undrar varför så många politiska ”motståndare” mer eller mindre upphört att skriva kommentarer. De som håller sig till reglerna skulle släppas igenom – och släpps igenom. Kanske de inte orkar med att vänta på min moderering. Kanske de tror att de alla är avstängda. Vad vet jag.

 8. Fille

   /  december 20, 2007

  Gaspode verkar ha en bra förklaring till varför Alliansen vann valet för ett år sedan:

  ”Den genomsnittlige svensken vill inte se problemen med systemet som det varit, vill inte ta eget ansvar, vill inte behöva tänka själv, vill inte förstå att förändringarna är nödvändiga för att vi överhuvudtaget skall ha en framtid. Man vill bara sticka huvudet i sanden och tro att funkade det förr så funkar det säkert i framtiden också.”

  Lysande analysförmåga Sickan! 🙂

 9. Syster Yster

   /  december 20, 2007

  Till Gaspode, det kan ju vara så att kommentarerna från de grupperna försvunnit för att även de inser att det som nu sker är helt uppåt väggarna!
  Det finns inget att försvara längre utan även anhängarna tycker att de gått för långt!
  De får även backa i de flesta förslag som de lägger fram och verkar bara mer och mer som de ”tomtar” som de agerar som!
  Tänk till 🙂

 10. H-E.R

   /  december 21, 2007

  Syster Yster och Gunnar. Samma här, frustration och till viss del oro. Och ilska. Hur sjutton ska man parallellt med kämpandet för att bli någorlunda arbetsför, pressen ekonomiskt och den egna känslan av otillräcklighet kunna tackla alliansens allt mer cyniska beslut om vad som är ”bäst” för oss sjuka?
  En tröst är ändå att det finns människor som ser sanningen och verkligheten, skriver om det, uppmärksammar och protesterar.
  Nu önskar jag er alla, friska och sjuka, arbetande och arbetslösa en God jul och ett Gott nytt år!
  Och särskilt till Ilse-Marie, min favoritbloggare 🙂
  Fortsatt kamp för ett humant samhälle!

 11. 2007 kommer gå till historien som ett av de år då den borgerliga politiken medvetet ökade de ekonomiska skillnaderna i vårt land.
  Ser fram emot att få läsa dina kloka tankar också efter helgerna.
  God Jul och Gott Nytt År!

 12. Gaspode

   /  december 21, 2007

  Syster Yster säger

  ”Tänk till”

  Som fan läser bibeln tolkas alla förslag från regeringen här. Nej, du kommer inte att förlora din sjukpenning efter sex månader om du faktiskt är sjuk men hur jag än tänker till så kan jag inte förstå varför man skall vara fortsatt sjukskriven om man inte är sjuk.

 13. Nä, nu blir jag rasande!

  Vad är det för en jävla attityd?

  Tror ni folk går omkring och fejkar?

  Jag önskar att ni som tror att sjuka inte är sjuka drabbas av precis det ni inte tror att andra har. Du, Gaspode, kan få ta över mitt diskbråck! Varsågod!!!!!

  Fan, jag knäckte ryggen på två ställen när jag lyfte en patient. Försäkringskassan och AFA ”Trygghetsförsäkring” har kommit fram till att det inte kan klassas som arbetsskada. Dessutom vägras jag en enda krona i sjukpenning, utan får gå på socialbidrag.

  Men jag simulerar väl? Jag har väntat på en operation i TVÅ ÅR, så jag är väl en av dem som ska ha sparken då?

  Satan. Jag hoppas jag slipper möta nån av dessa förbannade borgare, vare sig de kallar sig borgare eller sossar, för det finns stor risk att jag gör mig olycklig på dem. Måttet är fan i mej rågat!

 14. fundersam

   /  december 21, 2007

  Att Livelev har väntat i två år på en operation är väl bara sorgligt. Eliminera stopplagen en gång för alla så vi får lite alternativ till den dysfunktionella statsapparaten.

 15. Gaspode

   /  december 21, 2007

  livelev

  Det finns ingen som hävdar att man inte skall ha sjukpenning om man faktiskt är sjuk. Inte i regeringen, inte här.

 16. St Just

   /  december 21, 2007

  livelev, bry dig inte så mycket över insinuanta kommentarer från alliansregimens förespråkare. Det framstår som allt klarare att dessa förespråkare för neoliberala lösningar skiljer sig radikalt från oss andra.

  Jag garanterar att om ett sjukhus störtade samman i ett jordskalv, skulle deras första åtgärd vara att undersöka möjligheterna att privatisera ett nytt sjukhus innan de brydde sig om de som skadats. Om någon blir arbetsskadad är deras första instinkt innan de ger första hjälpen – det här ska inte det offentliga stå för utan det bör bekostas av en privat försäkring.

  Den som inte tror mig, läs Klein och se hur de nylibarala ekonomernas första åtgärd efer orkanen Katrina var att införa platt skatt och att kicka alla lärare i New Orleans och privatisera skolväsendet – samtidigt som fattiga behandlades som djur av privata säkerhetsstyrkor och människor dog.

  Tro aldrig att svenska nyliberaler är snällare eller mer empatiska än sina kollegor i USA, Chile eller i Ryssland. Deras ekonomiskpolitiska program är lika omänskliga här som där.

  Till dig och alla andra med hjärtat till vänster och förnuftet i behåll i denna krämartid – ett gott nytt år – och ilse-marie fortsätt med dina briljanta inlägg 🙂

 17. H-E.R

   /  december 21, 2007

  Livelev, jag förstår dig till 100%. Jag själv har varit borta från mitt arbete under några år och kämpar som tusan med en rygg och ett ben som ska monteras ihop efter bästa förmåga.
  Allt som oftast möter man oförstående och rent ut sagt illvilliga kommentarer.
  Men…..
  Det kommer en djävulsk styrka, för mig har den byggts upp med tiden. Det är den styrka som har med människovärdet att göra, kombinerad med ilska.
  Du skriver ”måttet är rågat”, och jag håller med. Måttet är definitivt rågat och alla anständiga gränser vad gäller alliansens politik har passerats.
  Försök tänka så här Livelev; den som sjunkit så djupt att han kastar sk*t på en sjukdomsdrabbad medmänniska, den är inte frisk själv.

 18. Det som oroar mig mest är att socialdemokratin inte verkar ha förstått att ta avstånd högerut.

  Reinfel lär väl åka så det ryker i nästa val, men alternativet Sahlin är inte mycket att komma med. Det är hög tid att vi får ett ordentligt arbetarparti i det här landet så att vanligt folks rättigheter återupprättas. Sossarnas tystnad är talande och deras politik före Reinfel likaså.

 19. H-E.R

   /  december 21, 2007

  Kan hålla med dig om det Livelev, hittills har det varit något oroande med Mona Sahlins ställningstagande, eller rättare sagt bist på detsamma. Tydligheten och skarpheten saknas till en del, men partiprogrammet har ju omskrivning 2009 jag tror att det då kommer att bli förflyttningar rent ideologiskt tillbaka till det ursprungliga socialdemokratiska partiet.
  Har pratat med åtskilliga människor som tydligt gett uttryck för en önskan om ett riktigt arbetarparti, och den önskan finns nog bland de flesta socialdemokrater. Förhoppningen är att Mona anammar det, hon får ju då direkt ett mycket värdefullt stöd från Vänsterpartiet.

 1. Svensson » Blog Archive » Regeringens förföljelse av sjuka
 2. Oops, I did it again « Ett hjärta RÖTT
 3. Man skjuter myggsvärmar med luftvärnskanon « Ett hjärta RÖTT
 4. Kampen mot utförsäkringarna fortsätter « Ett hjärta RÖTT

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: