Svenska modellen i vågskålen

Vårt land domineras i dag av två starka och motstridiga känslor. Med EG-domstolens beslut igår i det s.k. Vaxholmsmålet riskerar den svenska kollektivavtalsmodellen att skjutas i sank. Många går omkring i ett sorgset chocktillstånd.

Den svenska modellens motståndare, framförallt i näringslivets propagandaorganisationer, har däremot svårt att dölja sin glädje. Svenskt Näringslivs Urban Bäckstgröm och Företagarnas Anna-Stina Nordmark Nilsson tävlade igår om att le i kapp i olika TV-kameror.

Men, det är svårt att förstå varför företagarnas organisationer utstrålar sådan glädje efter domen. Tänker de inte alls på vilken hopplös situation deras medlemmar (svenska företagare) nu riskerar att ställas inför? Precis som juridikprofessorn Birgitta Nyström konstaterar öppnar EG-domstolens beslut för att inte bara svenska löntagare kan bli utkonkurrerade av utländska företag, som kommer hit tillfälligt, utan detsamma gäller också för svenska småföretag.

Vem tänker på dessa svenska småföretagare idag? Knappast Urban Bäckström, Maud Olofsson eller Anna-Stina Nordmark Nilsson i alla fall? De tycks bara vara intresserade av att knäcka facket och den svenska modellen.

EG-domstolens beslut gör att många svenskar tänker till ett varv extra när det gäller vårt EU-medlemskap. Många känner sig säkert lurade. Inför EU-omröstningen försäkrade ”experter” och politiker på JA-sidan att både den svenska alkoholpolitiken och kollektivavtalsmodellen kunde behållas intakta. Idag vet vi bättre. Det blev inte så. Det var tydligen inte så lätt som EU-anhängarna trodde. EU:s konkurrensregler slår sönder såväl systembolagets monopol, den restriktiva alkoholpolitiken som de svenska kollektivavtalen.

Vill våra ledande politiker att vi också i framtiden skall vara medlemmar i EU har de stor anledning att tänka till och sedan handla snabbt. Den lagstiftning som de trodde skyddade vår kollektivavtalsmodell var tydligen inte mycket värd när det kom till kritan.

Därför är det nu upp till bevis för Sven Otto Littorin och de andra i regeringen som sagt att de slår vakt om vår kollektivavtalsmodell. Eller var också detta bara läpparnas bekännelse? Tom opportunistisk retorik utan innehåll?

Görs inget snabbt kan ni lugnt räkna med att det svenska EU-motståndet kommer att ta ny fart igen. Och då är det inte enbart Lars Ohly och några miljöpartister som kommer att kräva att vi lämnar EU…

*

Bloggtips; RBjörkenwalls blogg

*
Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

intressant.se

Annonser
Tidigare inlägg
Följande inlägg
Lämna en kommentar

25 kommentarer

 1. Fille

   /  december 19, 2007

  EG-domstolens beslut är inget mindre än en katastrof. När konsekvenserna går upp för oss är vi nog rätt många som kommer att ställa oss frågan: Varför är vi med i EU?

  EU framstår allt mer som en murbräcka för starka de starka kapitalintressen som vill krossa både facket och välfärdsstaten.

  Du gör rätt, Ilse-Marie, i att rikta udden i din bloggpost mot regeringen. Precis som du skriver är det nu upp till bevis för de Alliansministrar som talat sig varma för kollektivavtalsmodellen. Skydda den svenska modellen via lagstiftningen! Och gör det snabbt!

  Annars kommer alla etablerade partier att utsättas för en stark folklig vrede som kommer att ifrågasätta om vi överhuvudtaget längre skall vara med i EU.

 2. Relativt Majs

   /  december 19, 2007

  Jag vet inte om vi borde gå ur EU. Däremot måste vi inse att vi inte bara kan fortsätta vara åskadare till EU’s politik. Vi måste gå in och visa den socialdemokratiska modellen, för vi behöver internationell socialdemokrati, och så länge som EU går framåt utan den, då kommer vi ha ett problem. Det är jättefå som röstar fram EU-Parlamentariker, och därför dyker partier som junilistan upp. Det är en hemsk utveckling, speciellt att det blir allt färre som röstar, och partier som junilistan och SD dyker upp. Dags att ta EU på större allvar, och visa upp oss för världen. Och kanske protestera mot vissa av deras reformer, strejka när de går för långt, för vi kan inte acceptera för mycket. Vi kanske kan tvinga fram dem till att kompromissa.

 3. fundersam

   /  december 19, 2007

  Detta är ju jättebra för de som vill komma hit och arbeta för att försörja sin familj på andra sidan östersjön. Solidaritet för andra länders arbetare brukar innebära en skränande maffiagruppering som skriker ”go home”

 4. Relativt Majs

   /  december 19, 2007

  Jättebra. Beror dock på vilka, för det är inte bra för oss. Det tvingar ner våra löner och sabbar rent allmänt. Och hade de haft kollektivavtal och dylikt i sitt land, hur hade det gått då?

 5. H-E.R

   /  december 19, 2007

  Bra skrivet och viktigt Ilse-Marie.
  Hur det är tänkt att lagen om facklig stridsrätt som är inskriven i grundlagen dessutom ska förändras, dvs urholkas, återstår väl att se. Men detta visar ju att Sveriges beslutsrätt i de flesta frågor utom statsskicket är lika med noll.
  Skulle i detta läge vara mycket intressant med en seriös undersökning angående svenskarnas tilltro till EU. Medlemsskapet har under åren sedan Sveriges tillträde medfört sådana förändringar i de reglementen som fanns då att något nytt mandat knappast skulle ges idag.

 6. Fundersam får nog fundera lite till, såvida h*n inte har tänkt flytta och bosätta sig i Lettland för att bara komma hit för att jobba!

 7. En liten fråga bara:

  När vi skulle rösta om medlemskapet visade det sig att EU inte har någon utträdesklausul. Har det skapats en sådan sedan dess?

  I annat fall kan vi inte gå ur EU, även om vi vill.

 8. H-E.R

   /  december 19, 2007

  Livelev, den frågan tycks vara en fråga som ger olika svar beroende på vem man frågar. Hittills har jag inte träffat på någon som med säkerhet kan säga hur det förhåller sig.
  Om man läser på EU-upplysningen, så finns där skrivet att det då måste till internationella förhandlingar grundade på folkrätten.
  Fast det finns ju försås en annan väg ut, nämligen att ”straffa ut sig”, dvs som exempel om ett land använder för stor del av BNP till ”sociala utgifter”, då kan det landet helt enkelt bli bestraffade ekonomiskt med böter. Hjälper inte det utan landet ifråga fortsätter med ”dumheterna” att ha en social trygghet som knaprar för mycket pengar, ja då kanske det blir ett påtvingat utträde.
  Hur krångligt reglemente som helst verkar det som.
  För en tid sedan pratade jag med en miljöpartist på lokalplan, och han hävdade bestämt att det faktiskt är lättare än så att gå ur EU, men förklaringen byggde ändå just på internationell folkrätt.
  Hoppas någon här vet mer, detta är nog den fråga som kommer på tapeten nu efter det det som hänt.

 9. Det är väl bara att sluta betala medlemsavgiften så blir vi utsparkade? 😉

 10. H-E.R

   /  december 19, 2007

  knapsu, ja för tusan, det borde ju gå det 😀
  Här är länken till EU-upplysningen:

  http://www.eu-upplysningen.se/Medlemskap-och-historik/Om-medlemslanderna/Att-ga-ur-EU/

  Varning för tvetydig text, där finns både ja, nej och kanske 🙂

 11. fundersam

   /  december 20, 2007

  För de som tycker att den svenska modellen med påtvingat medlemskap i facket är hotad, kan jag hänvisa till FN:s stadgar om mänskliga rättigheter:

  Article 20.
  (1) Everyone has the right to freedom of peaceful assembly and association.

  (2) No one may be compelled to belong to an association.

  http://www.un.org/Overview/rights.html

  Lägg därtill att avtal som ingåtts under tvång inte anses bindande.

 12. fundersam – Intressant tanke, det där om att avtal som ingåtts under tvång inte är bindande.

  Min hyresvärd tecknar el-avtalet här. Innebär det då att jag har rätt att vägra betala den delen av hyran, då jag inte själv fått välja elleverantör?

  Jag vet inte vilken värld du upplever, men vad jag vet finns det inget tvång att vara medlem i en fackförening. Man söker medlemskap. Och man kan när som helst söka utträde också, till skillnad från EU.

  Vad exakt anser du vara tvång?

  Att en affärsägare säger att du måste betala annars får du inte varan? När ICA:s ledning säger åt butiken som fuskmärker köttet att de inte får vara med om de fuskar?

  Löneförhandlingar innebär att arbetarna begär ett pris för sina varor (arbetet) och arbetsgivarna säger vad de är villiga att betala för dessa varor, precis som i vilken affärsuppgörelse som helst. Om arbetaren inte är nöjd kan den utöva påtryckning (strejk, blockad) och omvänt kan arbetsgivaren, om den vill, stänga arbetaren ute från jobbet utan lön (lock-out). Det är precis samma sak som när du prutar på en vara på torget.

  När det gäller byggsektorn ska man minnas att just byggnadsarbetarna drabbades extremt hårt av arbetslöshet under början av 1980-talet och början av 1990-talet. Jag tror att konflikten i Waxholm till stor del handlar om en rädsla för en ny lågkonjunktur, så man är rädda om jobben som finns.

  För en sak är säker – ingen arbetsgivare ställer upp för dig när du blir arbetslös.

  Om du med tvång menar att dina arbetskamrater kräver att du ska vara med i facket, då kan jag förstå dig. Det finns ett grupptryck på arbetsplatserna. Och det av den enkla anledningen att man har förstått att man bara kan stå emot arbetsgivaren tillsammans. En och en är man chanslös, eller om man så vill maktlös.

  Det bästa vore om facket inte skulle behövas. Att var och en som arbetar inom en organisation hade lika stor makt över organisationen. Men så är det inte.

 13. Fille

   /  december 20, 2007

  fundersam, fackligt medlemskap i Sverige ÄR frivilligt. Dessutom är medlemskap i a-kassa också frivilligt (än så länge), men detta tänker nu Sven-Otto och Alliansen ändra på genom att införa en obligatorisk a-kassa.

  Har jag förstått dig rätt om du anser att Alliansregeringen då bryter mot FN:s stadga om mänskliga rättigheter (som säger: ”No one may be compelled to belong to an association”) ?

  I så fall borde du väl vända dig till dina Alliansvänner, Sven-Otto och Fredrik, och utrycka dina klagomål? Eller riktar du bara ditt missnöje till vänster? 🙂

 14. fundersam

   /  december 20, 2007

  Jag är inte med i A-kassan och vill heller inte bli det. Vem som påbjuder detta spelar ingen roll. Jag är ingen okritisk anhängare till Alliansen.

  Din hyresvärd äger fastigheten och tecknar avtal med elleverantör. Ditt avtal är med hyresvärden (hyreskontrakt), om det i ditt hyresavtal står att du skall betala för din elförbrukning, skall du också göra det. Du har väl anbtagligen helt frivilligt valt att skriva på hyresavtalet, att du väljer att göra det är ett alternativ till att bo någon annanstans.

  När det gäller fackens stridsåtgärder bör dessa inte användas för att tvinga på arbetstagare och arbetsgivare ett avtal de inte vill ha. De arbetsplatser där båda vill ha en särskild lösning (t.ex kollektivavtal) borde de få det, men de kan inte tvingas till det.

 15. St Just

   /  december 20, 2007

  Den klaraste slutsatsen vi kan dra av EG-domstolens beslut är att i allt högre grad kommer fackliga aktioner att förbjudas eller föras över till ”oberoende” korporativa organ för beslut.

  Lika lite som man kunde förbjuda klasskamp (för det är det som det i grunden handlar om) under förra seklet, kommer man att lyckas idag.

  Därför är det bäst att förbereda sig – kämpar du riskerar du böter och fängelse – kommer det hindra dig? Nej, jag visste väl det!

 16. Rune

   /  december 20, 2007

  Är den Svenska modellen bra…. När byggnads blockerar företag som har timlön istället för accord som finns i byggavtalet. Detta mot dom anställdas önskemål.

  Om en majoritet av dom anställda på ett företag vill stå utanför ett kollektivavtal så borde dom väl ha rätt till det? Speciellt om det ger bättre villkor. För vi har väl demokrati i landet?

  Det jag saknar är möjligheten att välja vilket fack jag vill tillhöra. På min förra arbetsplats hade jag möjligheten att välja mellan 2 olika förbund, misskötte sig det ena så kunde man byta till det andra.

  Jag har varit fackligt aktiv och skulle tänka mig att bli det igen. om jag fick valfrihet och slapp se mina pengar gå till pampar som renoverar lyxlägenheter på kursgårdar för mina pengar.

 17. fundersam – Bra liknelse med hyresvärden där. Ja, jag tecknar kontrakt med hyresvärden för att jag vill ha tak över huvudet så att jag slipper frysa ihjäl. Mitt avtal är med hyresvärden. Hyresvärden tecknar i sin tur avtal med Hyresgästföreningen och är skyldig att följa hyreslagen.

  På arbetsmarknaden är motsvarande den anställde, arbetsgivaren, facket och riksdagen.

  Det finns ingenting som hindrar en arbetsgivare att ge bättre villkor än kollektivavtalet. Avtalet är ett skydd mot att arbetare far illa. En lägsta godtagbara nivå.

 18. Rune

   /  december 20, 2007

  livelev:
  Jo men då ville tex Byggnads ha granskningsarvode, och om inga på arbetsplatsen vill ha accord eller med Byggnads att göra, varför ska man då skriva på avtal och betala dom pengar?

  För övrigt är det samma sak med hyresgästföreningen. även om ingen i en fastighet är med eller vill ha med dom att göra måste värden betala dom ett förhandlingsarvode. Mafiametoder brukar det kallas

 19. fundersam

   /  december 20, 2007

  Jag är ingen motståndare till att två parter tecknar avtal på frivillig bas. Det jag vänder mig emot är att facket bjuder in sig själv där ingen begärt det.

  En lettisk byggarbetare vill nog hellre ha en timlön på 90kr än ingen alls. Om de utländska byggarna vill ha ett svenskt avtal tar de väl kontakt med byggnads.

  Självklart kan jag förstå att de svenska byggarna blir oroliga när någon erbjuder samma tjänst för halva priset men det är deras rätt att göra det. Att välja karriärsinriktning är också ett eget val.

 20. Sist och slutligen kommer det ändå alltid ner till svenska medborgare. Vi har makten i vår hand. Det är mest en fråga om hur vi vill använda den.

 21. Kollektivavtalet är som sagt ett minimiavtal för en branch. Den som inte tänkt sig gå under den miniminivån har heller inget problem med att skriva på det.
  Dessutom gör kollektivavtalet att konkurrensen inom branchen kan ske på lika villkor, vilket i sig gör det möjligt för fler att vara verksamma inom branchen – vilket i sin tur ger större konkurrens och större näringsfrihetfrihet.

  När det gäller pamparnas fasoner så finns det bara en sak att göra – att gå på medlemsmötena och säga stopp. Tyvärr är de allra flesta alltför lata för att ägna två timmar varannan månad till att stå för sina åsikter.

 22. Rune

   /  december 20, 2007

  livelev:
  Vadå säga stopp, om du blir vald som ombudsman lokalt så kan facket centralt ändå sparka dig. Se bara vad som hände Brandmännen i Malmö. Det är knappast något som främjar kritik.

  Jo det är problem att skriva på för tex i fallet Byggnads innebar det att man skulle betala 1,5% av lönen i ”granskningsarvode” till ett fackförbund man inte vill vara med i. Eller när byggnads kräver ackordsarbete för att det står i avtalet när alla anställda vill jobba på timlön?

  Ackordsarbete som ökar stressen, olyckorna och försämrar kvaliten. Byggnads är inte intresserade i sina medlemmar, bara att dom får in sitt tionde.

 23. Rune – Jag vet mycket väl hur facket fungerar och har själv hotats med uteslutning ett flertal gånger efter att ha varit en nagel i ögat på styrelserna högre upp i hierarkin.

  Jag har å andra sidan varit med när ett välbesökt medlemsmöte körde över styrelsen och sade upp kollektivanslutningen till sossarna. Så visst går det. Problemet är att folk fått för sig att facket är nån slags institution som ska göra saker åt dem. Facket är precis så starkt som solidariteten mellan dess medlemmar.

  Jag är innerligt utled på fikarumsgnället om att ”facket inte gör nåt”. Gör nåt själv!

  Att tvinga folk till ackordsjobb är inte rätt. Där är vi överens.

  Granskningsavgiften har jag för mig var helt avdragsgill i deklarationen, så den var egentligen ingen egen utgift. Byggnads tog betalt för att de mätte ackorden. Hade inte de gjort hade någon annan gjort det istället. Kanske tänkte man att det skulle kännas tryggare om arbetarnas egna skötte mätningen, än om bolagen skulle göra det.

 1. Svensson » Blog Archive » Lavalmålet enligt Byggnads
 2. Facket vid ett vägskäl

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: