Brutal politik och social arrogans

Nu protesterar också Svenska Kyrkan mot den brutala politik Alliansen för. Diakoner, som arbetar med de fattigaste i Stockholm, får ta emot allt fler hjälpsökande som uppger att socialtjänsten hänvisat dem dit.

Tor-Björn Willberg, diakoniassistent i S:t Görans församling på Kungsholmen säger så här i DN;

– Det dras åt och trycket ökar åt vårt håll. De fattigaste hamnar i kyrkans knä. När vi konfronterar socialen så nekar man och säger ”så hänvisar vi aldrig”.

Nyligen fick kyrkan exempelvis hjälpa en utslagen kvinna med stora tandproblem som fått avslag på tandvårdskostnader av socialen. I avslaget skriver socialsekreteraren att ”hon kan tillgodose sitt behov av tandvård genom att ansöka om fondmedel hos församlingen”.

Socialborgarrådet Ulf Kristersson avfärdar kyrkans kritik som synvillor och upplevelser som inte stämmer överens med verkligheten. Ulf Kristersson:

– Vi är i en högkonjunktur och Stockholm är väldigt välmående. Samtidigt finns det fortfarande trasiga människor. Det innebär att vi upplever klyftorna som större, kontrasterna känns starkare. En storstad är en brutal plats.

Kan den sociala arrogansen formuleras tydligare än så?

Nyligen beslöt Allianspolitikerna att sänka skatten, en välkommen julklapp för höginkomsttagarna. De som tvingas uppsöka socialkontoret möts dock av en allt hårdare attityd. SL-kort ersätts inte längre om man inte har speciella skäl. Det har även blivit tuffare att få ersättning för akut tandvård, glasögon och skolutflykter. Situationen inom socialtjänsten är allt mer pressad och personalen flyr. Nästa år skruvas tumskruvarna åt ytterligare. Alliansen satsar nästan 60 miljoner kronor mindre på stadsdelarna jämfört med vad socialdemokraterna föreslår.

Magnus Dannqvist (s) säger:

– Det blir allt tydligare att de svaga får betala skattesänkningarna.

Inom Stockholms stads förvaltningar har man satt stora sparkrav och många anställda får gå, trots det finns det gott om pengar till de högsta cheferna. Och inte bara pengar, nu får de även löneförmåner som tjänstebil och extra stöd till ”hushållsnära tjänster”.

Orsaken till missförhållandena i Stockholm tycks med andra ord inte vara brist på pengar, utan brist på empati. Morot till de rika och piska till de fattiga. Glappet mellan den brutala moderatpolitiken och den allt grönare och mjukare moderatretoriken bara växer.

karlbertil.jpg

Man får hoppas att Ulf Kristersson och de andra Allianspolitikerna på julaftonskvällen, efter att ha delat ut julklappar till sina välartade barn, sätter sig framför TV:n och ser på Karl-Bertil Jonssons julafton. Kanske något av budskapet fastnar?

Tyvärr är Tage Danielssons julsaga lika aktuellt och träffande nu som då den skrevs. Problemet är bara att alliansen kör med omvänd logik över hela linjen – såväl i Stockholm som i resten av landet.

Att ta från de fattiga och ge till de rika…

*

Bloggat; JJ.n´s blog, Olas tankar,

*
Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

intressant.se

Annonser
Lämna en kommentar

13 kommentarer

 1. Hm… Jag undrar om detta betyder att du ifrågasätter tillväxtssiffrorna eller om det är så att du helt enkelt inte förstår att den högre tillväxten inneburit större skatteinkomster trots sänkt skatt?

  Ditt gnäll om skatten är bara tom retorik. Erkänn istället att du inte gillar Alliansens arbetarpolitik som gör att vanligt folk får behålla mer av sin lön. Det är därför du låtsas att det är en rikemansfråga trots att du vet att kommunalskatten är inte progressiv.

  Jag tycker det vore mycket bättre om vänstern kunde lära av högern och fokusera på att hjälpa fattiga istället för att ägna kraft åt att hata rika.

  God jul!

 2. Relativt Majs

   /  december 16, 2007

  Borde nästan ta och blogga om det här. Men du sa det bra nog själv. Själv är jag lite sugen på att ta ett raserianfall över att de säljer ut vin och sprit, men jag ska försöka behärska mig. 🙂

 3. H-E.R

   /  december 16, 2007

  Skrämmande brist på empati från Ulf Kristersson, och han är ju inte ensam om det.
  Det börjar kännas som en kolossal mur skulle ha rest sig emellan etablissemanget och oss ”vanliga”.
  I min närmaste stad drages soppköket från Frälsningsarmen varje jul fram och ställes på torget. Kommunpolitikerna är förtjusta och tar liksom åt sig av äran de också.
  En lokalpolitiker yttrade något om att det blivit ”en liten tradition”. Fattigdomen och missbruket ses alltså som en pittoresk tradition i stadsbilden och soppköket fungerar som samvetesdämpare för de stinna politiker som inte ids bry sig.
  År ut och år in.
  När julen är över rullas soppköket bort och julhandeln är över, allt går sin gilla gång.

 4. Petter

   /  december 16, 2007

  Vi tycks i ilfart vara på väg tillbaks till ett samhälle där fattigdom och sjukdom skuldbeläggs. Att skydda de som råkat illa ut i kölvattnet av Allianspolitiken blir allt mindre något stat och kommun skall syssla med. Sådant överlåts i Stockholm och andra Allianskommuner i högre grad till olika typer av ”välgörenhet”.

  Den som ser de förtryckande strukturerna anklagas blixtsnabbt av Alliansanhängarna för ”att hata rika”. Inget nytt förvisso. Högern har alltid försökt hävda att krav på rättvisa är uttryck för avundsjuka.

  Men visst känns det ändå lite märkligt att brutaliseringen av politiken gått så långt att företrädare för kyrkan, av högerpolitiker som Kristersson, avfärdas med att de UPPLEVER och KÄNNER fel saker…

  Social arrogans var ordet! Där satte du ner foten helt rätt, Ilse-Marie!

 5. Fille

   /  december 16, 2007

  Den som kallar Alliansens politik för ”arbetarpolitik” och dessutom tror att det är Alliansregeringens dryga ett år vid makten som ligger bakom tillväxten är bara tragikomisk.

  Den som sänker fastighets- och förmögenhetsskatten för välbeställda och stramar åt villkoren för sjuka och socialt utsatta driver allt annat än ”arbetarpolitik”.

  I detta land är det väl snart bara några enstaka troende på regeringskansliet och hos Svenskt Näringsliv som inte fattat att den moderata ”arbetarretoriken” bara är pinsam…

 6. God Jul själv, C. L. K. Aqurette! 😀

 7. Till och med i många diktaturstater betalar fattiga ingen skatt. Men här i Sverige måste sjuka och pensionärer nu betala högre skatt än andra. Detta är diskriminering, men den kan inte anmälas eftersom det handlar om politiska beslut. Och så pratar politikerna om välfärd…För vem?

  De flesta med låga löner får inte mer i plånboken, efter alla nya avgifter och pålagor. Men småfolket måste finna sig i en massa försämringar för att kunna finansiera lägre skatter åt högavlönade och förmögna. Allt är bara ett illusionsnummer. Den dag du blir sjuk och gammal kan du inte räkna med att du får någon vård eller att några allmänna försäkringar gäller.

  Varför protesterar inte Svenska Kyrkan centralt? Ingen bryr sig om när några enskilda församlingar gnäller. Har de gjort nu i flera år. Det var under sossarnas maktinnehav som klyftorna ökade.

  Rösta på ett parti som har som hjärtefråga att avskaffa alla privilegier åt politiker och politruker. Om samma villkor gäller för alla när de blir arbetslösa, sjuka och gamla så kanske våra beslutsfattare gör andra prioriteringar. Politikerna har skapat gräddfiler för sig själva. De visar därmed att de inte tror på sin egen politik. Varför ska vi då rösta på dem?

  Sänk skatten för små tjänsteföretag. (Alla, inte bara vissa). Det leder till nya riktiga jobb. Att försämra för människor som redan lever på marginalen skapar inga nya jobb. Tvärtom. Det minskar köpkraften för stora grupper och leder till lägre tillväxt på sikt.

  Dessutom ökar ohälsan när inkomstskillnaderna ökar. Mer stress och fler som blir deprimerade och apatiska när de inte kan påverka sin situation.

 8. Syster Yster

   /  december 16, 2007

  Har pratat med en hel del Alliansväljare som NU säger ” ja de kommer att ryka nästa val”
  Visst kommer de att göra det men innan dess så har de försämrat för så många. Visst har flertalet arbetare fått mer ut i månaden. Men det ursäktar inte att man trampar på de som redan ligger! Ett iskallt samhälle väntar ett samhälle som inte låter någon vara svag eller sjuk för då ska piskan fram!
  Men mat kostar lika mycket för alla! Undantaget de rika som handlar på NK 😉
  Bra inlägg!

 9. kirira

   /  december 17, 2007

  Frågan är hur man ska mäta ett samhälles rikedom. Ska man mäta den efter hur de rikaste har det eller efter hur de fattigaste har det?

 10. H-E.R

   /  december 17, 2007

  kirira.
  Huvet på spiken.
  Hur mäter man samhällets ”rikedom”? Och framför allt, vad är rikedom?
  Skulle man använda metoden ”genomsnitt” vad gäller ekonomisk beräkning så finns inga fattiga, ytterligheter försvinner som i ett nafs med den typen av statistik.
  Skulle man i stället använda en metod som tar fasta på välmående som ingrediens i ”rikedom”, dvs man tar hänsyn till orsak och verkan av dålig/bra privatekonomi, ja då blir resultatet likväl missvisande då välmående rent fysiskt och psykiskt har fler komponenter än de rent ekonomiska.
  Vad som är helt säkert är att sjukdom förvärras av dålig ekonomi. Möjligheten att själv bekosta rehabilitering och alternativa behandlingsmetoder försvinner.
  Skjuter regeringen nu över just detta ansvar på den enskilde och samtidigt sänker ersättningen så finns tyvärr bara en riktning kvar att välja på för den sjuke. Att själv försöka rehabilitera sig blir omöjligt. Att så småningom bli ett ”vårdpaket” är däremot rätt tänkbart.
  Frågan då blir; om vården fortsätter privatiseras, hur angelägen är vården då att hjälpa den sjuke som står på bar backe rent ekonomiskt?
  Cyniskt är ett för snällt ord för alliansens politik. Den innehåller inga inslag av empati och hänsyn över huvud taget.

 11. Socialliberal Q

   /  december 17, 2007

  Såg att Aftonbladet idag hade med samma vinkel i en ”kortis” på ledarsidan som du tog upp i din bloggpost. Kul! 🙂

 12. Angående hur man mäter ett samhälles rikedom så har FN framställt ett mått: Human Development Index, baserat på medellivslängd, läskunnighet, vidareutbildning och köpkraftsanpassad BNP per capita.

  Här är ett diagram som visar hur länders HDI förhåller sig till deras grad av frihet.

 1. När vart staten något annat än folket? « Relativt Majs

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: