Manlig integritet och pinsamheter

Den senaste väljarundersökningen bekräftar bilden av en regering i kris. Socialdemokraterna, med nära 46 procent av rösterna, är ensam större än allianspartierna som nu ligger under 40 procent. Tillsammans har vänsterblocket, inklusive Miljöpartiet, nu 56,2 procent av väljarna bakom sig.

Sällan har missnöjet varit så stort med en sittande regering, dessutom mitt i en högkonjunktur. SvD:s ledarsida (ej nätupplagan) säger sig vara trött på att höra ordet ”rättvisa”. Inte så konstigt – eftersom det nu är så många som kräver det, säger det – och så många som kritiserar regeringen för den (just det) orättvisa politik de för.

En upplysning; vi tänker fortsätta med det – oavsett hur trötta ni borgare blir av att höra på! 😀

*

De borgerliga ledarsidorna ifrågasätter i dag, givetvis, Inger Efraimssons avgång från Försäkringskassan. På DN:s ledarsida menar man, på fullt allvar, att när en kvinna avgår i protest mot en borgerlig regering så är det (som jag tolkar det) bara ett sätt att få uppmärksamhet. Citat;

Erik Åsbrink visade vid sin avgång som finansminister, till skillnad från Inger Efraimsson, prov på integritet, när han tog strid med självaste Göran Persson.

Sammanfattningsvis;
En kvinna som avgår i protest mot en borgerlig regerings politik saknar ”integritet”, allt är bara ”buller och bång”. En man som avgår i protest mot en socialdemokratiskt statsminister visar prov på sin enorma ”integritet”.

Oj, oj, oj… vilket magplask!

*

För övrigt kan man väl bara instämma i den kritik Svenskt Näringsliv får på SvD:s Brännpunkt. Vi har hört många ”sagor” under den senaste tiden från Stefan Fölster och ”hans” välfinansierade, och välpublicerade, nyliberala intresseorganisation.

Alltifrån att 95 procent av svenskarna ”fuskar” till, nu senast, att de som mobbas på sina arbetsplatser skulle må bättre av att få sparken. De ”julsagor” de nu producerat passar bra in i samlingen. Pinsamma och onyanserade, menar artikelförfattarna.

Jag kan bara instämma 😉
*

Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

intressant.se

Lämna en kommentar

18 kommentarer

 1. Fille

   /  december 13, 2007

  När det gäller synen på ordet rättvisa verkar det som om SvD och DN lever i ett språkligt ”utanförskap”. Det är snart bara de borgerliga ledarskribenterna som ”inte förstår” vad som menas med kritiken om att regeringen för en ogenomtänkt och orättvis politik.

  Igår stämde också Svenskt Näringsliv (hör och häpna!) in i den allt mer högljudda kör som påpekar att regeringens politik är ogenomtänkt. Det handlade då om den bristande moderatlogiken att SÄGA att man är för den svenska kollektivavtalsmodellen och sedan GÖRA tvärtom, i detta fall göra ett intrång i avtalsfriheten på sjukförsäkringens område.

  Där föreslår regeringen, på tvärs med bland annat ILO-konventioner som Sverige undertecknat, att arbetsmarknadsparterna skall förbjudas att teckna avtal som innebär att man kan få mer än 75 procent efter ett års sjukskrivning.

  Se artikeln Ilse-Marie länkade till igår från Svenskt Näringsliv: http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/artikel_678703.svd

  Snart är det inte så många kvar som säger sig vara stolta över att ha röstat på Alliansen. Inte så konstigt kanske…

 2. ja säger bara så här, bättre sent än aldrig. att moderaterna inte håller det som de lovar var länge sedan många av oss kommit fram till.
  jag går bara och väntar på att de ska bryta de loftet om att de inte ska privatisera vården och gör kvaliten bättre och privatisera istället.
  då kommer vi vanliga dödliga som lever på våra små löner att ha det bättre om vi tidigt börjar vandra mot eterstupan!

 3. astrid boman

   /  december 13, 2007

  Min eloge! Du har så rätt i det du skriver och jag är glad att Stefan Fölster nyliberalen omnäms här. Han skulle behöva synas närmare i sömmarna. Det blir så otäckt där han drar fram. Vilken tankesmedja tillhörde han under sin tid på andra sidan Atlanten? Ibland får jag känslan att han är neo-konservativ i sitt tänkesätt.

 4. H-E.R

   /  december 14, 2007

  Jag gör samma tolkning som du Ilse-Marie angående DNs ledare om Inger Efraimssons avhopp. Denna kvinna har modet som krävs att gå ut och förklara sitt missnöje över den förda politiken. Hon har dessutom den klara insikten och ärligheten att lämna ordförandeposten då hon inte anser sig kunna utföra ämbetet och vara lojal mot både regeringen och de sjukskrivna.
  Detta blev tydligen för magstarkt för DNs ledarskribent m fl som får sura uppstötningar och genast åkallar en man med integritet, dvs Åsbrink.
  Man kan ju undra hur Åsbrinks rond mot Persson kan vara ”integritet” när Efraimssons avhopp och ärlighet gentemot hela det svenska folket INTE är det.
  Pinsamt.

 5. Erik Åsbrinks utnämning som Försäkringskassans ordförande har varit klar sedan länge.
  Inger Efraimsson har inte fortsatt förtroende och då väljer hon ”att ställa sin plats till förfogande” två veckor innan förordnandet går ut…

  Eftersom uppdragets krav på kompetens är en förutsättning så är utnämningen av E Åsbrink mycket klokt.
  Alldeles utmärkt.

 6. Relativt Majs

   /  december 14, 2007

  Jag finner det tragiskt att det är så få medier som går ut med sån här information, vi behöver mer media, medans SvD och alla tidningar gör sitt bästa för att gå ut med hur dåliga socialdemokraterna är och hur bra alliansen är. Svårt att tro att förtroendet sjunker när det mesta som går ut är att alliansen gör ett bra jobb, medans aftonbladet trycker nöjes artiklar om sex och dylikt istället. Rena rama kommunismen.

 7. Vem är egentligen denne Stefan Fölster? Han verkar ju helt ärligt inte ha speciellt bra koll på hur saker och ting fungerar över huvud taget. Hur kan en publikation som DN, som ändå oftast anses vara seriös, publicera honom på sina debattsidor? Ofattbart. Nyliberalismen kommer att dra vårt samhälle rakt ner i avföringen…

 8. astrid boman

   /  december 14, 2007

  Sant Norberg. Fölster kom till Sverige ev.2002 är lite osäker. Han är proffessor i ekonomi. Jobbar på näringslivssidan i regeringen( skrämmer mig) Han har studerat i Oxford och vistas i USA i många år. Det var väl där han lärde sig nyliberalism. Han går ut med rena lögnerna i sina debattartiklar. Han vill styra Sverige till ett elitiserat samhälle. Hans människosyn är rent skrämmande. Hans retorik påminner om B-usch adiministrationen i många sammanhang. Han borde sitta i en bur i Vita huset som B-usch egen papegoja.

 9. H-E.R

   /  december 14, 2007

  Värst är att Fölster som person utstrålar trovärdighet fast han snackar sk*t.
  Det var en intervju med honom i någon av tv-kanalerna (4 kanske?) för en tid sedan. Fölster pratade sansat och eftertänksamt, hans lugn var närapå likt prästens vid morgonbönen.
  Förrädiskt. Kan nog tänkas att det är en av anledningarna till att han ges sådan uppmärksamhet. Och så säger han ju exakt det nyliberalerna vill höra dessutom.

 10. St Just

   /  december 14, 2007

  Det vore en journalistisk välgärning att undersöka den nyliberala rörelsen i Sverige. Delar av dess politik genomförs framför våra ögon av den borgerliga alliansen. Vilka är personerna av kött och blod som lobbar för förslag från platt skatt, privatiserade parker till utförsäljning av offentliga egendomar? Vilken politisk historik har de bakom sig, vilka internationella kontakter har de, hur finansieras deras ”think tanks” och vilket inflytande har de i regeringen, på kanslierna, departementet och i andra rådgivade organ?

  Vilka är de svenska ”Chicagopojkarna” i Milton Friedman anda? Det framgår ju allt tydligare vilken skada deras motsvarigheter gjort i länder som Chile, Argentina, England, Ryssland … – dolda bakom Pinochet, Videla, Thatcher, Putin …

  Vilka nyliberala ekonomer/propagandister/tjänstemän – döljer sig bakom Reinfeldt och Borg och de övriga allianspartierna?

  Det är dags att granska – och Fölster är säkerligen en av dem som bör synas i sömmarna.

 11. Instämmer St Just!
  Hade man haft tid och möjlighet skulle det vara utmärkta ganskningsobjekt! Man kan ju inte hoppas på att någon av våra borgerliga tidningar tar upp tråden, men kanske Ordfront eller liknande. Det har ju förts en massiv kampanj för att svenskarna ska tro att ”globaliseringen” tvingar oss att sänka skatter och försämra välfärden osv., ända sedan mitten på 70-talet. Det är på tiden att vi får veta vilka som ligger bakom och vilka deras syften egentligen är.

 12. H-E.R

   /  december 15, 2007

  St Just, det skulle verkligen behövas en djupdykning angående lobbyister och det kameraderi som allt som oftast leder till forskningrapporter som i sin tur beställts av de som har mest nytta av resultatet. Rena rama labyrinten.
  Det finns nog åtminstone de som försöker hitta strukturella samband och kopplingar som dessvärre då ofta inte tas riktigt på allvar.
  Jag postar här en länk till den sk ”blå listan”, delvis är det ett försök till förståelse över en hierarki som väl bara delvis är synlig utåt. Hur mycket man ska ta på allvar är nog upp till var och en, men intressant är det:
  http://www.jurosam.net/cfr.html

 13. St Just

   /  december 15, 2007

  H-E.R, just länk – det riktigt kliar i fingrarna att börja spåra i labyrinten av täckorganisatiner 🙂

 14. H-E.R

   /  december 15, 2007

  St Just, jag har också gjort det 🙂 Jag har lagt pussel och dragit slutsatser (vissa av dem stannar kvar i enbart tanken)
  Finns faktiskt en hel del logik i mycket.

 15. astrid boman

   /  december 15, 2007

  Ett tips i labyrinterna

  American Enterprice Instutition. L Cheney, Dick Cheneys fru är ordförande i den tankesmedjan. Därifrån utgåt mycket lobbyverksamhet och mycket pengar. Herr Reinfeldt besökte Bilderberg innan valet, precis som många andra nyliberaler som sedan blivit valda av ”folket” T.ex Tony Blair. Förmodligen var det det du tänkte H-E.R. En undran: varifrån kom Reinfeldts trettio miljoner till hans valkampanj ? Mycket pengar med svenska mått mätt.

 16. H-E.R

   /  december 16, 2007

  Astrid.
  Angående Reinfeldts miljoner i sponsorpengar så kan man ju tycka att det är märkligt med hemlighetsmakeriet omkring Tornet. Detta sägs då vara privatpersoner som skänker gåvor i utbyte mot medlemsskap i detta slutna sällskap samt någon träff emellanåt med statsministern.
  Hemlighetsmakeriet bäddar ju för spekulationer, t ex kunde man ju tänka sig att ”sällskapet” kunde vara enbart en front. Vidare kunde man ju tänka sig att bakom fronten finns delar av näringslivet. Vilket i sin tur ger funderingar angående utförsäljning av statliga företag till reapris rimligen kunde intressera dessa av fronten Tornet skyddade personer.
  Men… som sagt. Hemlighetsmakeriet gör att detta blir fiction snarare än verklighet. Tankarna är inget värda så länge möjligheten att visa dem i ljuset inte finns.
  Då blir det bara konspirationsteorier.
  Icke desto mindre intressanta sådana 🙂
  AEI försökte jag läsa om i en amerikansk tidning men språkförbistring uppstod då det var mycket facktermer inblandat.

 17. Verkligen intressant länk H-E.R. Den säger en hel del både om vilken makt alla dessa organisationer har och vilket kapital de måste ha tillgång till. Sedan kan man ju undra vilka kopplingar som finns mellan vissa journalister (SvD, DN t.ex.) och dessa organisationer. Helt klart kan man konstatera att flera av dessa organisationer tycks ha en skrämmande stor makt över media och den ”information” vi matas med. Allt presenterat som ”sanningar” i de stora dagstidningarna, dessutom ofta även i TV.

  Konstigt att inte hela svenska folket blivit moderater med tanke på vilken makt över information och forskning dessa organisationer har. Det måste tyda på att en majoritet av oss ändå inte är så lättlurade som de tror 😉

 18. H-E.R

   /  december 16, 2007

  Och visst är det märkligt Ilse-Marie, angående Sveriges journalistkår som av t ex nyliberaler ofta anklagas för att vara vänsterstyrda. Detta går ju illa ihop med att övervägande delen av Sveriges tidningar är borgerligt ägda.
  Konstigt vore det ju om inte åtminstone delar av journalistkåren har kopplingar till det märkliga och delvis hemliga nätverk som borgarna omger sig med.
  Lättlurade är vi förvisso inte, men nog infinner sig en viss frustration när man inser sin litenhet i sambandet.
  Politikerna som skulle arbeta för ”folkets väl” har blivit oåtkomliga och maktfullkomliga främlingar.
  För att återgå till Efraimssons avhopp; jag hörde nämnas att Åsbrink är en kamouflerad nyliberal. Hm…. ja inget förvånar längre 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: