Orättvisor och otäckheter

Inger Efraimsson, ordförande i Försäkringskassan, hoppar av i protest mot regeringens ”väldigt otäcka” politik.

”Märkligt” svarar Cristina Husmark-Pehrson. Ett talande svar från en representant ur en regeringen som fullständigt har tappat kontakten med verkligheten.

Det är starkt och modigt av Inger Efraimsson att säga i från mot regeringens hjärtlösa och orättvisa politik.

Citat DN;

– Har man en svår sjukdom kan man tvingas ge upp sin anställning. Det gäller många sjukdomar. Att tvingas ut och söka andra jobb då tror jag inte befrämjar möjligheten att bli frisk. Jag tycker det är väldigt otäckt och oroande och vill inte vara med att administrera den politiken, säger Inger Efraimsson.

Hon kritiserar också regeringens förslag att konfiskera avtalade tilläggsförsäkringar och eventuellt också privata tilläggsförsäkringar. Regeringen vill helt enkelt inte att någon ska kunna få mer än 75 procent av lönen vid sjukdom – oavsett om man tidigare har avstått både löneutrymme eller privata besparingar i just detta syfte.

Sjuka ska svälta, det blir de friskare av – är uppenbarligen regeringens diagnos och recept!

Inger Efraimsson är inte ensam i sin kritik mot regeringens förslag om avtalsförbud, hon får medhåll av samtliga fackföreningar – med Sture Nordh och TCO i spetsen. Men även Nordens Fackliga Samorganisation (NFS), Konsumenternas försäkringsbyrå, Länsförsäkringar och nu senast har till och med Svensk Näringsliv reagerat.

*

På DN debatt kritiserar Mona Sahlin och Claes Borgström i dag, med all rätt, regeringen Reinfeldts orättvisa politik. Den slår mot kvinnorna på ett förödande sätt. Alla Fredriks besök ”i verkligheten”, bland kvinnor i offentlig sektor, får betraktas som ett dåligt skämt och ett spel för galleriet. Det är nämligen just dessa kvinnor, och andra lågavlönade kvinnor med fysiskt tunga jobb, som får betala priset för den orättvisa politiken. Dessutom blir de utpekade som ”bidragsfuskare” när kroppen till slut säger ifrån.

Inte så konstigt att Fredrik, enligt en ny undersökning presenterad i Fokus, har förlorat ”slaget om kvinnorna”. Bara en tredjedel av svenskarna anser sig ”gynnade” av den förda politiken och kvinnorna är, med all rätt, mest missnöjda. Regeringen anses av många som ”hård och överklassvänlig”.

Den förda politiken har resulterat i ett formidabelt guldregn över rika medelålders män. Kvinnorna ska hålla sig hemma med barnen, allt för det nya ”bidraget” på 3 000 kronor i månaden. Om de trots allt vill jobba, eller måste för att överleva, kan de ju alltid ta ett subventionerat jobb som piga åt någon rik medelålders man. Det är regeringens och Fredriks skrämmande cyniska svar.

Riksdagens Utredningstjänst (RUT) presenterar fakta som visar att 66 procent av budgetpropositionen tillfaller männen, endast 34 procent till kvinnorna.

Citat, DN;

Detta anser statsminister Fredrik Reinfeldt inte har med jämställdhet att göra. På en fråga av Maria Wetterstrand i riksdagen svarade han att den ojämna fördelningen inte hade att göra med att de som drabbades var kvinnor – utan det handlade om att de jobbar mindre, tjänar mindre och äger mindre.

Ja, det är männen som i hög grad äger fastigheter, har förmögenheter och tjänar bäst. Och det är just detta som premieras av den borgerliga regeringen. Så har högerpolitik alltid fungerat.

*

Till sist….

Mannen med hårpiskan, han som en gång karaktäriserades som ”revolutionär på ett farligt sätt” Anders Borg ligger enligt DN i topp när det gäller vem som är Sveriges viktigaste opinionsbildare. Fredrik tvåa och Maud trea…. pust! Det säger väl allt om vart vi är på väg 😉

*
Andra bloggar om: , , , , , , , , , ,

intressant.se

Annonser
Lämna en kommentar

18 kommentarer

 1. H-E.R

   /  december 12, 2007

  Inger Efraimsson har mer ryggrad än hela den samlade regeringen tillsammans. Heder åt denna kvinna som sätter lojaliteten för de sjuka före sin ordförandepost i Försäkringskassan.
  Förhoppningsvis lyssnar regeringen på de allmer omfattande protesterna som börjar dyka upp, inte minst från fackligt håll.

 2. Gaspode

   /  december 12, 2007

  ”Det säger väl allt om vart vi är på väg ” skrivs det som slutkläm i blogposten och det är sanna ord. Aldrig tidigare har väl landet haft en så adekvat utbildad finansminister. Åt rätt håll är det enkla svaret.

 3. osa

   /  december 12, 2007

  Här kommer socialförsäkringsministerns fulla kommentar till Efraimssons utspel. Det hedrar dig om du låter dina leasre ta del av detta.

  Socialförsäkringsministern anser att Inger Efraimsson är dåligt påläst.

  – Det är märkligt att Inger Efraimsson som ordförande för Försäkringskassan inte känner till att det redan i dag går att kräva att arbetsförmågan ska prövas.

  Dessutom säger hon att några hårdare regler inte har införts under mandatperioden – ”vi har de regler som har funnits i flera år”, säger Cristina Husmark Pehrsson

 4. anabolasteroider

   /  december 12, 2007

  Det är elakt och sjukskriva folk, socialdemokraterna har slagit ut ojämförligt många på kort tid. De har inte haft möjlighet och komma tillbaka på grund av de obefintliga rehabiliteringen.

  Vem blir frisk av att gå hemma?

 5. liberal vänster

   /  december 12, 2007

  Nej, jag tror inte regeringen lyssnar alls. De kör på som vanligt, fullt medverna om hur impopulära de är i syfte att omöjliggöra välfärdsamhällets återuppbyggnad.
  De vet att de slaktar välfärden och att människor far illa av deras politik och det verkar som om de njuter av de äntligen får sparka på alla dessa lata simulanter som snott deras skattepengar i deccenier.
  Att förvänta sig empati från sittande regeing är att vänta förgäves.

 6. Fille

   /  december 12, 2007

  Jag fattar inte hur Littorin och Reinfeldt får ihop snacket om att man ”slår vakt om kollektivavtalsmodellen” samtidigt som man (med 75-procentsregeln i sjukförsäkringen) gör en inskränkning i parternas fria förhandlingrätt.

  Uppenbarligen litar man inte (trots att man påstår annat) på att parterna ska kunna teckna ansvarsfulla avtal på området. Snacka om att säga en sak och sedan göra en annan. Det kanske är just detta som är den ”moderata logiken”: säg en sak men gör tvärtom! 🙂

 7. osa, länkarna går till sidorna med alla ministerns uttalanden. Det är fritt fram att klicka på länken och läsa hela ministerns svar. Det skulle bli lite ”overkill” om jag kopierade eller citerade allt som stod i artiklarna.

  Vem som har rätt av de två får givetvis läsarna själva klura på. Min åsikt finner du i bloggposten.

 8. Henrik Hansson

   /  december 12, 2007

  Regeringen ska fatta beslut om att Erik Åsbrink ska bli ny ordförande vid morgondagens regeringssammanträde.

  Tror du Ilse-Marie att

  1) alliansregeringen är så pass flexibel och effektiv att man lyckas hitta en efterträdare under dagen, och få honom att ställa upp, samt förankra beslutet bland alla 4 partier, under loppet av några timmar?

  eller

  2) Inger Efraimsson visste om att hon skulle få sparken så att hon förekom saken och istället hävdar att hon avgår i protest?

  Vilket tycker du låter mest sannolikt?

 9. Henrik H, jag vet givetvis ingenting om exakt hur det har gått till. Men det vore ju märkligt om regeringen fick veta det här idag – precis som vi andra.

  Jag förmodar att hon har aviserat sin avgång tidigare, hon har ju i alla fall, enligt egen utsago skrivit ett brev till Husmark-Pehrson och förklarat var hon står och vad hon anser om regeringens politik.

 10. Ryggradslöst av Erik Åsbrink att ta jobbet! Han trampar på i Görans fotspår och raderar ut den sista gnuttan av tvivel om att de bara är med i politiken för pengarna!

 11. Lars

   /  december 13, 2007

  Vilka hushallsnara tjanster ar ok att anvanda sig av? Ar det tex ok att att ha sina barn pa dagis och anlita rormokare? Javisst sager nog de flesta, bade till hoger och vanster. Att ha barn pa dagis ar bra sa att bada tva i en familj kan arbeta. Varfor ar det da sa fult att ha tex stadhjalp? Det kan ju ocka underlatta for familjer dar bara foraldrarna jobbar.

 12. Jag tycker Inger Efraimsson gör helt rätt som avgår. Kan mycket väl förstå att hon inte känner förtroende för sin arbetsgivare. Det hade inte jag heller gjort.

  Det här med avdrag för de som har en kollektiv tilläggsförsäkring via facket gör mig så fly förb… att jag snart går i taket. Vad jag förstått så kommer det inte att gälla privata försäkringar, utan bara fackliga??? Det kan ju röra sig om 2000/mån för en sjuk människa, ja just det, en människa, där dessa pengar mestadels går till förhöjda avgifter för att Han/hon är sjuk. Läkarvård och mediciner, resor mm. Förstår egentligen inte… regeringen förespråkar ju försäkringar. Men det kanske bara gäller privata sjukförsäkringar för att få en snabbare vård? Ja det är ju uppenbart.

  Ps. Jag har länkat till din blogg och även kopierat lite av det du skrivit i ”Världfärdsresa och spottloskor” . Hoppas det var ok. Mycket bra blogg du har. DS //Bella

 13. Lasse

   /  december 13, 2007

  Henrik Hansson:
  ”Regeringen ska fatta beslut om att Erik Åsbrink ska bli ny ordförande vid morgondagens regeringssammanträde.

  Tror du Ilse-Marie att

  1) alliansregeringen är så pass flexibel och effektiv att man lyckas hitta en efterträdare under dagen, och få honom att ställa upp, samt förankra beslutet bland alla 4 partier, under loppet av några timmar?

  eller

  2) Inger Efraimsson visste om att hon skulle få sparken så att hon förekom saken och istället hävdar att hon avgår i protest?

  Vilket tycker du låter mest sannolikt?”

  Menar du att det är de 2 enda förklaringarna som finns?

 14. Men för sjutton! Vem vill vara sjuk? ¨
  Jo, det finns tydligen några…
  Ska man inte vara förbaskat glad om man orkar göra något?

 15. Fille

   /  december 14, 2007

  Javisst Gubben. Jag är glad att olyckan inte varit framme och att jag inte är sjuk idag, i synnerhet när jag ser den hetsjakt som Alliansen nu driver mot de som är sjuka…

 1. Svensson » Blog Archive » Regeringens vidriga syn på sjuka
 2. Svensson » Blog Archive » Shoppingextremister
 3. Gå hem, sjukling! « Dokument rörande arbetaren Kim Müller

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: