Moderata tankefel och privatiseringar

Först, en fortsättning på gårdagen…

Maria-Pia Boëthius har skrivit en intressant krönika i tidningen Arbetet om Naomi Kleins nya bok ”Chockdoktrinen”, och hur alliansen nu genomför sin egen chockterapi här i Sverige. Utförsäljningar, privatiseringar, öka på klyftorna mellan fattiga och rika, kvinnor och män, försvaga fackföreningarna osv. Allt med hjälp av den till 80-90 procent borgerligt dominerade pressen, nyliberala tankesmedjor och alltmer genomskinliga pr-trick.

Tack H-E.R. för tipset!

*

Aftonbladet skriver i dag på ledarplats om friskolorna, vinsterna och konsekvenserna. Citat;

Att friskolorna blir allt fler innebär risker för jämlikheten och rättvisan. Kommunala skolor utarmas när skolorna får bidrag för antalet elever, inte för elevernas behov av stöd. Eleverna med svårast förutsättningar blir ofta kvar i de kommunala skolorna. De saknar ofta föräldrar som gör aktiva val. Det är inte heller säkert att friskolor är intresserade av att ta emot elever med funktionshinder och behov av särskilt stöd. De minskar ju vinsten.

Stockholmstidningen berättar att Fredrik Reinfeldt inför moderaternas kommundagar i mars 2005 förklarade att ”…det var ett tankefel att den moderata skolpolitiken bara hade inriktat sig på friskolor.”

Filippa Reinfeldt försökte för ett par veckor sedan övertyga oss om ett liknande moderat ”tankefel” – men denna gång inom vårdpolitiken. Det moderata ”budskapet” skulle enligt Filippas debattartikel fokuseras mer på kvalitet än på ägarfrågor.

Vill man veta hur den moderata skol- och vårdpolitiken egentligen ser ut – bortom retoriken – behöver man bara studera det som har hänt och händer i Stockholms län och i Fredrik och Filippas Täby. Privatiseringsivern är ohejdad, i Täby bryr man sig inte ens om att följa lagen längre. Allt ska bort.

I Stockholms län har man nu även siktet inställt på Folktandvården. ”I ett första steg ska kliniker och mottagningar knoppas av till privata tandläkare. I ett andra ska det som återstår av folktandvården säljas till privata bolag.” (Citat, Stockholmstidningen)

När Filippa fick frågan om vilka politiska beslut hon är mest stolt över i boken ”Politiker som lyckas” svarar hon så här (Stockholmstidningen);

– Det är framförallt avknoppningar i människonära välfärdstjänster.

Vem sa något om att ”ändra fokus”? Men, visst låter det vackert!?

*

Ett tips; Läs Alliansfritt Sveriges mycket avslöjande inlägg om intervjun med Filippa Reinfeldt i Ekots lördagsintervju – Storsatsningar utan nya resurser.

*
Andra bloggar om: , , , , , , ,

intressant.se

Annonser
Lämna en kommentar

6 kommentarer

 1. H-E.R

   /  december 11, 2007

  Vinsten blev alltså 150 miljoner för de 6 största aktörerna i friskoleindustrin. På ett år.
  Och denna vinstsuktande industri anser sig inte ha råd att anpassa skolan efter elever med funktionshinder. Funktonshindrade elever minskar vinsten, inget annat. Friskoleindustrin ger förklaringen”vi har inte råd”, vilket de då förväntar sig att svenska folket ska tro på.

  Det börjar nu bli så genomskinligt detta agerande att det inte finns tvivel om alliansens agenda.
  Privatiseringen av sjukhusen är också en del i denna chockterapi där alliansen förutsätter att de svenska väljarna både har dåligt minne och är oförmögna att tänka själva.
  Allvaret är självklart, men det går ändå inte att låta bli att småle när Filippa raskt förklarar att meningen inte var att sälja ut några sjukhus, åtminstone inte när vallöftena gavs.
  Men så råkade det bli ändå.
  ”Avknoppningar i människonära välfärdstjänster”…. Ja du milde.
  Men reaktionerna mot idiotin duggar ju som väl är tätt.
  Tack igen Ilse-Marie och fortsatt kamp!

 2. Fille

   /  december 11, 2007

  Utförsäljningarna av olika välfärdstjänster (skola och sjukvård) leder till ökad social och etnisk segregering.

  Samtidigt ökar nu också kommunernas kostnaders för socialbidragen till följd av nedskärningarna i sjuk- och arbetslöshetsförsäkringarna. Det rapporterade Aktuellt om igår.

  Socialförsäkringarna har gjorts mindre försäkringsmässiga och mera bidragslika, samtidigt som det verkliga bidragstagandet (socialbidragen) ökar.

  Ännu ett av historiens ironiska spratt: ”Det nya arbetarpartiet” visade sig vara ”det nya bidragspartiet”: http://www.dagensarena.se/index.php?sid=1&pid=7&tid=60

  🙂

 3. H-E.R

   /  december 11, 2007

  Tack för den länken Fille, mitt i allvaret måste man bara garva åt eländet. Nu börjar det verkligen likna cirkus för alliansen, ”det nya bidragspartiet” 🙂

 4. St Just

   /  december 11, 2007

  Apropå allt intresse för Naomi Klein; sök gärna på YouTube så finner du mängder av hennes lysande föredrag. Dessutom, kolla gärna hennes sajt:

  http://www.naomiklein.org/main

  Där kan man även ta del av alla dokument som ligger till grund för boken Chockdoktrinen:

  http://www.naomiklein.org/shock-doctrine/resources

 5. H-E.R

   /  december 11, 2007

  Intressant St Just. Man inser ju vilket enormt arbete och vilken research Naomi har gjort inför arbetet med boken.
  Hon baktalas av dem som inte vill se sanningen, men hon har ju inte lämnat något åt slumpen. Det är verkliga händelser som ligger till grund för boken och hennes tolkningar av denna ”chockterapi” kan inte annat än tas på allvar.

 6. kirira

   /  december 12, 2007

  ”Eleverna med svårast förutsättningar blir ofta kvar i de kommunala skolorna. De saknar ofta föräldrar som gör aktiva val.”

  Ur citatet från aftonbladet ovan. Tror detta är just den springande punkten, varpå ideologierna skiljer sig åt. Valfrihetspolitiken är som min barndoms julgransplundringar: de mest aktiva barnen roffade åt sig det gottigaste, medan de mer försynta (sånna som jag..) höll sig mera i bakgrunden och i värsta fall blev utan.

  Jag kom sålunda att tillhöra julgransplundringarnas utanförskap.

  skandal att politiken i det här landet infantiliserats till den grad att jag ska behöva minnas det där…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: