Ideologisk forskning på modet

På tal om ideologiskt färgad forskning….

Läs gärna docent Jonas Olofssons analys i Agora av SNS rapporten ”Svensk välfärd och globala marknader”. Just den rapport som låg till grund för den DN debatt artikel som väl många av oss reagerade på för ett par veckor sedan. Själv skrev jag om den i bloggposten; Nygammal politisk propaganda.

SNS förkunnade i rapporten frankt att ”Satsningar på svaga grupper är ett hot mot välfärdsstaten.”

Jonas Olofsson avslöjar i sin artikel SNS-rapporten för vad den är, citat;

Det är sällan det ideologiska innehållet i forskningen blir så tydligt som i samband med att SNS Välfärdsråd presenterade sin rapport ”Svensk välfärd och globala marknader”. Analys och slutsatser går ut på att lågutbildade och mindre effektiva måste få det sämre i takt med att samhället blir rikare.

…..

Nu säger SNS Välfärdsråd att vi måste acceptera försämringar för de som redan har det sämst och ytterligare förbättringar för de som redan har det bäst. Utvecklingen är opåverkbar. Vi har att anpassa oss.

Men inget är ödesbestämt. Samhällen skapas av människor. Värderingar och intressen spelar roll. Det illustreras av SNS-rapporten. Författarna försöker lansera ett slags objektiva vetenskapliga skäl till ett politiskt systemskifte. På 1970-talet diskuterades något som kallades ideologiska statsapparater. Kanske är det på tiden att ta upp den diskussionen igen, särskilt som arbetarrörelsens medieförankring knappast aldrig varit så svag som nu.

Det är så sant som det är sagt…

Det är vi som har makten – inte ödet!

*
Andra bloggar om: , , , , , , , , ,
intressant.se

Annonser
Lämna en kommentar

7 kommentarer

 1. Fille

   /  december 11, 2007

  Olofsson gör en analys som i långa stycken bekräftar den analys du själv, Ilse-Marie, gjorde för en tid sedan. Uppenbarligen var vi många som förvånat lyfte på ögonbrynen, när vi läste SNS politiskt vinklade debattartikel i DN. Det gäller tydligen både vanliga löntagare och akademiska forskare. 🙂

  I sitt inlägg skriver Olofsson också något annat intressant: ”Samhällsvetenskapliga forskare gör sällan anspråk på att företräda en fullständigt värderingsfri eller exakt vetenskap. Möjligen med ett undantag: nationalekonomerna. Ekonomerna har med sina teoretiska och metodiska redskap strävat efter att uppnå en exakthet i analys och slutsatser som påminner om naturvetenskaplig och medicinsk forskning.”

  Uppenbarligen ser vi i ”trianguleringens tidevarv” att de politiska partierna försöker bli mer lik varandra för att vinna över ”marginalväljare”. Samtidigt politiseras den nationalekonomiska forskningen allt mer… onekligen en intressant trend som förtjänar att analyseras ytterligare.

 2. H-E.R

   /  december 11, 2007

  Bra att reaktioner kommer från flera håll angående den uppenbart snedvridna forskning som bedrivs. Ilse-Marie, din bloggpost ”Nygammal politisk propaganda” var klockren, och Jonas Olofssons analys ger ytterligare ett kvitto på hur den nationalekonomiska forskningen politiserats.
  Målet med påståenden som ”satsningar på svaga grupper är ett hot mot välfärdsstaten” är just den chockterapi som ska rättfärdiga försämringar/slopande av trygghetssystem och jämte det privatiseringar av sjukvård/skola/omsorg i ungefär samma takt. Resultatet ”vinnare/förlorare”, dvs ”närande/tärande” är väl då tänkt att ge det eftertraktade låglöneproletariatet samt en önskan om att de svenska väljarna ska inse ”saneringsarbetet” som en nödvändig åtgärd.
  Ruttet var ordet.
  Ett generalfel hos politikerna måste väl ändå vara den inbillade säkerheten i att ”vanligt folk” är för dumma för att förstå detta.

 3. Relativt Majs

   /  december 11, 2007

  Snarare behöver vi internationell socialdemokrati, istället för internationell moderat hierarki. Så länge som vi har det sistnämnda dock, måste vi vara lite försiktiga med globaliseringen. Dags att satsa hårt på EU?

 4. kirira

   /  december 12, 2007

  Man ska komma ihåg att det svenska näringslivet och dess kolleger i övriga världen jobbat hårt för att denna profetia ska kunna lanseras; för tjugo år sedan hade den lätt avfärdats som bullshit. Och man ska komma ihåg att vänstern också är lite medskyldig eftersom vänstern varit så förtjust i idéer om ”historisk nödvändighet” och om objektiva skäl till varför samhället förändras enligt vissa lagar. Dags att en gång för alla överge sådana idéer. Samhällen skapas av människor, precis som du skriver!

 5. Dessvärre gav väljarna alliansen makten i valet, och den kommer att riva Sverige oavsett vad väljarna tycker om den saken när de ser resultatet. Det är valen som räknas, inte opinionsmätingar.

  Det var ett ödesval, och svenska folket lät sig luras. Så illa var det och så illa blir det.

 6. Fille

   /  december 14, 2007

  Tyvärr, Kerstin, är det mycket som talar för att du både har och får rätt…

  Vi får bara hoppas att Alliansen inte hinner sjösätta allt för många irreversibla hemskheter. Någon gång under mandatperioden misstänker jag ändå att man tvingas/kommer att växla över från dagens nyliberala riskbastu till ett mera socialkonservativt godisregn!

 7. H-E.R

   /  december 14, 2007

  Men optimistisk som jag är så tror jag på en klar och tydlig vändning i politiken, och detta inom kort. Kristallkulan visar på ändrade regler vad gäller extra riksdagsval och socialdemokraterna tillsammans med vänsterpartiet nyttjar detta och petar de falska profeterna i diket 🙂
  Reinfeldt passar dock på att njuta av det faktum att hans Täby nu får de största skattesänkningarna av alla kommuner i landet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: