Inget bistånd, miljöansvar och Maud

SvD har granskat friskolebranschen;

Friskolebranschen i Sverige har vuxit till en miljardindustri. Sex av de största aktörerna tjänade tillsammans över 150 miljoner kronor förra året.

Reinfeldts Täby har alltid varit en förebild när det gäller friskolor, privatiseringar och höga kommunala avgifter. Ordföranden i gymnasie och vuxenutbildningsnämnden i Täby, Claes Gillberg (m), säger så här om den avgift på 1 190 kronor per termin som eleverna får betala för skolmaten (tidningen Mitt i Täby);

– Gymnasiet är frivilligt och vi har ingen skyldighet att ge bort mat. Vi ska inte syssla med bistånd till enskilda.

Trots att Täby är en ”kommun för de rika” finns flera exempel på att familjer begärt avbetalning för att få råd med terminskortet till skolmåltiden. Sammantaget avstår runt hälften av eleverna från skolmaten minst ett par gånger i veckan på grund av avgiften.

Lidingö, som tidigare tagit betalt för skolmaten, slopade avgiften vid årsskiftet. Antalet elever som äter i matsalen ökade från 50 till 90 procent på bara ett par månader.

*

Mer…

Läs om alternativa Nobelpriset, en positiv förebild;

”Dipal Barua och företaget Grameen Shakti har försett en miljon fattiga människor på landsbygden i Bangladesh med elström från solceller……”

Aftonbladets ledare om regeringen, Maud Olofsson, miljön och ansvar, och om att vara en positiv förebild.

citat;

Den främsta utmaningen mot nödvändiga internationella överenskommelser på klimatområdet är inte längre att situationens allvar ifrågasätts. Den är i stället den återkommande politiska reflexen att uppmana andra att göra uppoffringar vi själva inte orkar med.
Den här veckan har Maud Olofsson och den svenska regeringen givit den sortens ansvarslöshet ett ansikte.

*

Andra bloggar om: , , , , , , , ,

Annonser
Följande inlägg
Lämna en kommentar

9 kommentarer

 1. ”Gymnasiet är frivilligt och vi har ingen skyldighet att ge bort mat. Vi ska inte syssla med bistånd till enskilda”

  -Jag förundras över högerns människosyn. Man kan ju fråga sig vad karln menar med en sådan mening? INGEN skyldighet att ge mat, vilka ÄR deras skyldigheter då? Har de ens några? eller krockar alla ”skyldigheter” med individens frihet i deras världsbild? och sedan när är skolmaten ”bistånd”?

 2. Ja Vladi, man kan inte annat än förundras…

 3. Fille

   /  december 6, 2007

  Lite komiskt blev det när Filippa R i veckan var ute och, ang, sjukvården, hävdade att driftsformen inte var det viktiga utan kvaliteten.

  Samtidigt vet de flesta att Fillippa själv, som kommunalråd i Täby, privatiserade för brinnande livet så att det idag knappt finns någon kommunalägd förskoleverksamhet kvar. För att inte tala om privatiseringen av andra skolor i kommunen (exempelvis Tibbleskolan) som sköttes med sådan brådska och iver man ”glömde” att kolla vad lagstiftningen säger.

  Att Täby med en av landets högska skattekrafter inte har råd att låta eleverna få skolmat säger rätt mycket om bristen på förmåga att förstå många ”mindre bemedlade” medborgares svårigheter att få hushållsbudgeten att stämma i slutet av månaden.

 4. H-E.R

   /  december 6, 2007

  Mycket märkligt resonemang också med tanke på att rejäl och näringsrik mat påverkar hela studieresultatet för barn och ungdomar.
  Att det finns de som behöver avbetala terminskort för skolmaten är bedrövligt, och då säger sunda förnuftet att de också finns de som inte ens har råd trots avbetalning.
  Skolmaten bör vara skattefinansierad, tyvärr verkar det allt vanligare inom kommunerna att de ålägger avgift för maten.
  Kanske borde de styrande inom kommunerna samt våra politiker snegla på kriminalvården vad gäller matfrågan.
  (observera nu att jag därigenom INTE missunnar de intagna på våra fångvårdsanstalter den mat de får, jag önskar bara våra skolelever samma standard via skattsedeln)

 5. August

   /  december 6, 2007

  Att Maud inte anser sig behöva föregå med gott exempel kanske har att göra med hennes självbild.

  Anser man att man (efter en kort handskakning med Bush) fått USA:s president att ta klimathotet på allvar, då anser man nog att man också kan övertyga hela värden om vikten av att ställa om systemen i klimatvänligare riktning. Läs mer här: http://www.expressen.se/1.542660

  Om det är Mauds självbild, hennes övertalningsförmåga eller hennes dubbelmoral som har gigantiska mått överlåter jag till andra att fundera över. 🙂

 6. H-E.R

   /  december 6, 2007

  August.

  Mauds hybris kan mycket väl ha börjat gro när hon pep iväg till Kennedy Space Center för ca ett år sen. Hon skulle ju vinka av Fuglesang vid Discovery och i lokalradion hade man börjat kalla henne ”rymdminister Olofsson”. Möjligen bidrog denna händelse till att Maud nu ser sig som en världsproblemlösare i största allmänhet och en Bushtämjare med stil 🙂

 7. H-E.R
  ”Mycket märkligt resonemang också med tanke på att rejäl och näringsrik mat påverkar hela studieresultatet för barn och ungdomar”

  -Mycket riktigt påstående från din sida. Det är även detta som många så kallade U-länder påpekar gång på gång och som Unicef också bevisat. Hunger och brist på mat får även konsekvenser för den mentala utvecklingen hos barn och dess fysiska välmående. Undernärda barn som lyckas överleva har en mindre förmåga att utvecklas mentalt än barn som fått näringsrik mat och blir oftare svårare sjuka än andra barn. De tar aldrig ikapp försprånget som barn som fått rik kost i sina tidiga år i livet har gentemot dem.

  Privat har redan många av barnen det svårt ekonomiskt och om man tar bort skolmaten försvårar man än mer deras situation. Man spelar då med deras mentala och fysiska hälsa och utveckling och överlämnar det här ansvaret på marknadskrafterna, snyggt då att säga att ”vi har ingen skyldighet att ge bort mat”.

 8. H-E.R

   /  december 6, 2007

  Vladi.
  Just det där uttrycket ”vi har ingen skyldighet”, det är så sniket och förmätet, det säger verkligen hurdant de tänker när pengarna går först.

  Det som kan tyckas vara så självklart blir plötsligt en skyldighet, ett bistånd.

  Vad som skulle behöva göras är ett återinförande av de lokala skolbespisningarna där maten lagas på plats, och naturligtvis bekostas via skattsedeln.
  Ofta fraktas maten från centralkök, långa transporter och urvattnad mat. Detta gäller även vid äldreboenden.
  Kan för mitt liv inte begripa att det skulle vara billigare att transportera maten långa sträckor.

  Och inte kan det väl heller finnas någon ekonomisk vinst i att ta betalt för maten i skolorna då effekten blir att många går utan mat hela dagen, vilket då visar sig senare när studieresultaten försämrats. Kanske är det också anledningen till mycket stök och bråk i skolorna

  Ju mer man tänker på detta idiotiska sk ”sparande” desto mer inser man att det är rena rama slöseriet, både ekonomiskt och rent mänskligt.

 9. H-E.R

   /  december 8, 2007

  TV 4 nyheterna idag:

  ”Friskolor nekar handikappade.
  Många friskolor vägrar ta emot handikappade elever med motiveringen att det är för dyrt att handikappanpassa skolorna. Och trots att många friskolor gör miljonvinster vill utbildningsministern att skolorna även i fortsättningen ska kunna neka handikappade elever. ”

  Utbildningsministern visar sitt rätta ansikte.
  Man kan ju fundera hur den privatiserade vårdens ställningstagande kommer att utvecklas, vilka kommer det att utestänga?
  I de privata skolorna göre sig handikappade elever inte besvär tydligen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: