Bokstavstrogen Timbropredikant

Presspredikanten Peter Wolodarski har i en nyliberal morgonbön på DN:s ledarsida återigen brustit ut i en lovsång till den allmäktiga och tygellösa marknaden. Predikotexten kommer också denna gång från högertankesmedjan Timbro. Dramaturgin är som vanligt byggd på att det någonstans lurar en röd socialdemokratisk djävul i buskarna.

Denna gång är det låga svenska hushållssparandet som står i skottgluggen. Enligt Timbro är de svenska hushållens sparande alldeles för lågt. De svenska hushållens sparkvot ligger betydligt lägre än exempelvis den amerikanska. Om man bortser från bostaden har 80 procent av alla svenskar inga ekonomiska reserver alls, slås det fast. Och detta stämmer säkert också.

Men vad Wolodarski och Timbro glömmer att berätta är att exempelvis amerikanerna, efter att skatten är betald, måste lägga undan pengar till försäkringsavgifter och annat (som barnomsorg, sjukvård, pensioner, universitetsstudier m.m.), för att trygga sin familjs framtid. I Sverige sköts detta huvudsakligen av det offentliga eller via olika typer avtalsförsäkringar. När svensken får sin lön i handen har alltså en stor del av socialskyddet, som amerikaner och andra själva måste stå för, redan ordnats. Förklaringen är naturligtvis att vi har valt att organisera välfärdspolitiken och välfärdsstaten på olika sätt.

Men Wolodarski och Timbro kan ha förtröstan. Om Reinfeldt och hans Alliansregering får fortsätta att massakrera vårt välfärdssystem kommer också svensken snart att tvingas lägga undan en större del av lönen för att trygga sin framtid.

*

Mer intressant….

Är det lättare att ta sig ur fattigdom i USA än andra länder? Lite fakta;

När det gäller möjligheterna att ta sig ur fattigdom så är det faktiskt så att det är svårare i USA än i nästan samtliga andra länder i världen. En artikel i New York Times från 2002 av Alan B Kreuger ger en ganska bra sammanfattning av fakta kring denna fråga. Bland annat redovisar han en undersökning av Anders Björklund på Stockholms universitet och Markus Jäntti på universitetet i Tampere (Finland) har konstaterat att mobiliteten (=den ekonomiska eller sociala rörligheten; att man med egen kraft kan förbättra sin ekonomi och exempelvis ta sig ur fattigdom) är högre i Sverige än i USA. Bara Sydafrika och Storbritannien har så låg mobilitet mellan generationerna som USA. Det är således väldigt viktigt att man föds av ”rätt” föräldrar i USA.

På tal om klyftor, svensk välfärd och globaliseringen….

LO:s hemsida:

Det som behövs nu är mer av fördelningspolitik, anser Nobelpristagaren och tidigare chefsekonomen vid Världsbanken Joseph Stilitz, som nyligen föreläste i LO-huset. Han anser att den svenska modellen med bra trygghetssystem och en aktiv arbetsmarknadspolitik är världsbäst för att åstadkomma en rättvis globalisering och tror inte att sänkt a-kassa ger några positiva effekter.

Globaliseringen av ekonomin går inte att hejda, men det är inte givet att klyftorna måste öka, menade Nobelpristagaren. Det handlar om politik. Länderna måste utveckla en fördelningspolitik för att minska klyftorna och tillvarata möjligheterna med ökad konkurrens.

Enligt Stiglitz är Sverige det land som hittills varit bäst i klassen när det gäller att hantera globaliseringens avigsidor. Kombinationen av bra trygghetssystem och en aktiv arbetsmarknadspolitik har visat sig mycket effektiv för att motverka ökande klyftor och få människor att acceptera att arbetsmarknaden förändras.

Rättvis fördelningspolitik är alltså, enligt nobelpristagaren Stiglitz, den bästa medicinen mot ökade klyftor i globaliseringens spår. Något att tänka på för Reinfeldts regering…

Rättvis fördelningspolitik var ordet!

*
Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

intressant.se

Annonser
Lämna en kommentar

209 kommentarer

 1. Fille

   /  december 5, 2007

  Träffande formuleringar Ilse-Marie. Den där Stiglitz är ju inte känd för att vara särskilt socialistisk eller ens socialdemokratisk. Som nobelpristagare och Senior Vice President och chefsekonom för Världsbanken borde ju ändå karln ha något anseende, också hos nyliberalerna.

  Men tyvärr, tror jag ändå de bokstavstrogna (Wolodarski, Fölster, Munkhammar och co) väljer att blunda och tiga.

  När det gäller det där du skriver om social mobilitet (möjligheten att göra en klassresa och klättra uppåt) så TROR ju många att detta är ”den amerikanska drömmen”. Men faktum är alltså att den amerikanska drömmen, enligt forskningen, bäst förverkligas i de nordiska välfärdsstaterna. 🙂

  Detta bekräftas också av nyare forskning gjord av London School of Economics (LSE) för ca två år sedan. Där hade Norge den högsta graden av social mobilitet, tätt följd av Danmark, Sverige och Finland.

  Följ denna länk för att läsa mer: http://www.guidance-research.org/collaborate/guidance/entries/4787067626

  Härligt att du avlivar de sega och långlivade nyliberala myterna, Ilse-Marie. 🙂

 2. Adolf Hansson

   /  december 5, 2007

  Jag tycker du skall sansa dig i dina utfall om USA, men det hör väl till vänsterretoriken. Grabben nu 27 stannade i USA efter slutförda universitetsstudier, tjänar ca 13 000 Dollar i månaden med 28% skatt.

  Jag tror mig veta att han har möjlighet att både spara i egen pensionsförsäkring o på bank. Sjukförsäkring kostar heller inte så mycket som du tycks tro.
  Här hemma med samma utbildning hade han fått max 35 000 i månaden. Tror du han har någon lust att återvända till det svenska välfärdsparadiset? Jag tror knappast det.

 3. Wolodarski nämner överhuvudtaget inte USA. Väldigt typisk vänstertaktik att försöka relatera frågan till ett land som inte är jämförbart och som dessutom hatas av många till vänster. Varför inte hålla sig till Sverige när det är det obefintliga svenskt sparandet vi pratar om?

  Det ÄR ett stort problem att 4 av 5 svenskar helt saknar ekonomiska reserver. Ett trasigt kylskåp, service på bilen eller ett akut tandläkarbesök, kan ta många månader, ibland år, att återhämta sig ifrån. När Wibble talade om ”en årslön på banken” var det inte ett sätt att se ner på de som inte hade det (=de flesta) utan insikten om den trygghet det hade skapat. Att vara beroende av statens välvilja för att ens få mat för dagen är ett stort stressmoment. Pengar gör ingen lycklig, men däremot kan det omvända mycket väl gälla. Det är ingen hemlighet att ohälsan är som störst i de socioekonomiska skikt där inkomsterna och sparandet är som allra lägst.

  Att ge människor en möjlighet till att bygga upp en ekonomisk buffert som gör att man t.ex. kan byta ut det där trasiga kylskåpet utan att behöva leva på skorpor och vatten i flera månader, vore ett kraftfullt slag för ökad folkhälsa. Där har Maria Larsson en viktig uppgift!

 4. H-E.R

   /  december 5, 2007

  Härligt vass ironi 🙂
  Och nog ligger det rätt mycket sanning i att svensken med genomsnittlig lön i framtiden troligen får spara övervägande delen av lönen för framtida behov.
  Utan skyddsnät finns inte mycket annat att göra.
  Visserligen kan man ju om man är en våghalsig gambler lägga pengarna på välmående i nutid och chansa på att politisk rättning i ledet infaller 2010, välfärden återupprättas och finns kvar i åtskilliga mandatperioder.

 5. H-E.R, du uttrycker dig som om det vore ett problem med ökat privatsparande.

  I merparten av mitt vuxna liv har jag levt på marginalerna. Vissa månader har pengar räckt till, andra inte. Det är först de senaste åren som jag faktiskt kunnat spara undan en slant till oförutsedda utgifter. Nu märker jag vilken fruktansvärd stress det var att inte ha någon egen ekonomisk beredskap.

  Tryggheten i det sociala skyddsnätet? På lång sikt kan det fånga upp dig, men det finns inget ekonomiskt stöd att få för den som har en lön men som ändå inte klarar av oförutsedda utgifter. Det är en anledning till att företeelser som SMS-lån ökar explosionsartat.

 6. Fille

   /  december 5, 2007

  Liberatio, den ”forskning” som Wolodarski refererar nämner i allra högsta grad USA. I boken ”Radhusproletärer och ombudskapitalister” (som Wolodarski gör ett stort nummer av) görs just flera sådana jämförelser mellan Sverige och USA.

  Läs mer om detta på Timbros egen hemsida, där innehållet i boken också kort beskrivs:
  http://www.timbro.se/bokhandel/books.asp?isbn=9175666068

  Sedan håller jag med dig Liberatio om att det är ett problem att svensken har en så liten buffert. Särskilt i dessa (Allians) tider.

  Precis som Ilse-Marie skriver kommer nog fler att tvingas lägga undan för att trygga sin framtid efter att Alliansen monterat ned en stor del av våra trygghetssystem.

 7. Klas, ekonom

   /  december 5, 2007

  Liberatio, ditt resonemang bär på många nationalekonomiska problem. Om svensken på grund av en politiskt initierad otrygghetschock skulle börja spara mer på bank så får detta macroekonomiska konsekvenser.

  Ska mindre och mindre går via statsbudgeten blir det också svårare att driva en lämplig konjunkturpolitik, d.v.s. ”spara i ladorna” i högkonjunktur och ”brassa på” efterfrågan i lågkonjunktur (med offentliga utgifter eller skattesänkningar).

  Vi riskerar då att få en betydligt ryckigare ekonomisk utveckling, som givetvis också riskerar att i sin tur sprida ytterligare otrygghet, vilket i sin tur ökar sparkvoten, vilket i sin tur…En farlig och politiskt allt mer svårstoppad och samhällsekonomiskt destruktiv process riskerar att startas.

 8. H-E.R

   /  december 5, 2007

  LibeRatio.

  ”H-E.R, du uttrycker dig som om det vore ett problem med ökat privatsparande. ”

  Nej, det var inte min avsikt att låta negativ till privat sparande.
  Men privat sparande har många olika förutsättningar, där finns knappast två personer som har villkor som ens påminner om varandra.
  Livet är komplext och kan mycket väl börja mycket illa, t ex genom skador/olyckor i unga år, vilket omöjliggör eller begränsar egen försörjning. Då ter sig ett privat sparande helt omöjligt.
  Även om man haft turen att kunna arbeta under ett helt vuxet liv kan förmåga att avsätta sparmedel vara mycket begränsad, helt enkelt genom att man haft ett lågavlönat yrke eller att många oförutsedda händelser gjort att bufferten inte kunnat bli så stor.

  Att ha den grundtryggheten i tillvaron som sjukförsäkring och arbetslöshetsförsäkring utgör innebär enormt stora fördelar var gäller den egna möjligheten att utvecklas. Att känna sig trygg inför tanken om att sjukdom inte utgör ett hot mot den egna existensen rent ekonomiskt ger en individuell stabilitet som bara kan ses vara av godo både prestationsmässigt och rent mentalt.
  Trygg individ ger mer är min åsikt.

  Vad gäller arbetslöshetsförsäkringen fungerar det ungefär likadant. Att veta att a-kassan täcker större delen av inkomstbortfallet ger bl a den individuella trygghet som behövs för att t ex byta bort ett arbete man inte riktigt klarar eller trivs med.

  Det blev lite långt detta.

 9. Fille, vilka ”trygghetssystem” monteras ned?

 10. Socialliberal Q

   /  december 5, 2007

  Adolf Hansson…Hmmm…Adolf har en son på 27…vilket betyder att han själv är född ungefär på 40-talet…hmmm…precis efter/under en annan Adolfs härjningar… Vem döper sin son till Adolf vid denna tid? Vad säger detta om hemmets värderingar? Hmmmm….

 11. Gaspode

   /  december 5, 2007

  Socialliberal Q

  Det där var nog det mest pinsamt krystade påhopp jag överhuvudtaget sett på denna sida och det säger inte lite.

 12. Fille

   /  december 5, 2007

  Liberatio: ”vilka trygghetssytem monteras ned?”

  Ja, du. Vi kan ju börja med sjukförsäkringen, med sänkta ersättningsnivåer och inkomsttak. Dessutom föreslår Alliansen ett förbud mot att avtalsvägen ordna ett bättre försäkringsskydd för sjuka.

  Sedan kan vi ju ta arbetslöshetsförsäkringen, med chockhöjda avgifter, också till följd av nedskärningar beslutade av Alliansen.

  Vill du att jag skall fortsätta, Liberatio? 🙂

 13. Socialliberal Q

   /  december 5, 2007

  Gaspode, förlåt men kunde bara inte låta bli att busa lite… 🙂

 14. Nu är du bra tramsig Fille. Wolodarski nämner tre statistiska tal från boken. Inga av de talen har någon som helst koppling till USA. Att andra delar av boken gör jämförelser mellan Sverige och USA har inte med saken att göra. Han nämner betydligt mer ur IFN-studien, men inte heller där pekar han på några kopplingar till USA.

  Klas, massor av privatpersoner lever redan nu i ett väldigt ryckigt ekonomiskt klimat. Som ekonom borde du veta konjunkturpolitiken är ett tämligen trubbigt instrument med upp till flera års eftersläp. Ska enskilda människor tvingas avstå från sparande för att politikerna ska ha mer pengar att ”leka” med? Nåja, allt är inte lekstuga men inte ens de skickligaste ekonomer kan förutse den exakta utvecklingen och veta när det är dags att gasa eller bromsa. Lägg därtill eftersläpet i tid. Men även vanliga människor har svårt att förutse alla framtida händelser. Just därför hade de mått bra av en buffert. Varför ska en sådan vara förunnat bara de med gott om pengar?

 15. Så en sänkning av nivåerna är detsamma som en nedmontering? Vad är det som säger att en viss nivå är ”rätt” och en annan ”fel”?

  Samtidigt som avgifterna till a-kassan höjs, så sänks skatten för de som arbetar, vilket innebär en nettoförbättring av privatekonomin. Jag har inget emot att ekonomin förbättras, särskilt för låg- och medelinkomsttagare. Har du?

 16. Fille

   /  december 5, 2007

  Liberatio, läs bloggposten istället där står faktiskt: ”Denna gång är det låga svenska hushållssparandet som står i skottgluggen. Enligt Timbro är de svenska hushållens sparande alldeles för lågt. De svenska hushållens sparkvot ligger betydligt lägre än exempelvis den amerikanska. ”

  Ilse-Marie hänvisar i sin bloggpost helt korrekt till TIMBRO när det gäller jämförelsen mellan Sverige och USA. Sedan använder Wolodarski denna Timbroskrift att koka en annan typ av nyliberal soppa på.

  Tycker faktiskt du läser en text lite som en viss potentat läser bibeln. Eller är det så att också du är så ”bokstavstrogen” att du har svårt att ta till dig innehållet i en text?

 17. Fille

   /  december 5, 2007

  Liberatio en nedmontering innebär ju att något plockas bort. Eller hur? Vid en sänkning av det som statsbudgeten tidigare tilldelat de olika trygghetssytemen handlar om att plocka bort resurser. Alltså början på en nedmontering.

  Börjar förstå att din bokstavstro sitter djupt. Är det fler definitioner du vill ha hjälp med? 🙂

  Sedan till din fråga. Viss får de med höga inkomster mer i handen efter skattesänkningarna, med detta sker till priset av ett försämrat socialskydd (vid sjukdom och arbetslöshet).

  Att du är beredd att betala det priset tvivlar jag inte på. Det tycks dock inte det svenska folket vara, som just nu straffar Alliansen för dess brutala politik med låga opinionssiffror och lågt uttryckt förtroende. I detta fall är jag nog en helt vanlig Svensson. 🙂

 18. St Just

   /  december 5, 2007

  Så obotligt dumma invändningar mot ilse-maries inlägg. Orsaken till att folk har lite sparkapital beror på att kapitalägarna hellre förser sig själva än de som arbetar.
  Om en procent myglar undan 40 procent av landets förmögenheter lär det inte bli mycket över åt de övriga 99 procenten. Om dessutom Svensk Näringslivs medlemmar står för drygt 71 procent av skattefusket inser man att exempelvis betongarbetaren inte får mycket över till sparande.

  Annat än det hårda slit enprocentarna slipper: Han bygger, underhåller, reparerar och river byggnadsstommar och anläggningar; murar; armerar och gjuter betongkonstruktioner; bygger och uppför träkonstruktioner och inredningar; monterar byggnadsställningar; bygger båtar; lägger ner rör i marken till vattenSvensk Näringslivs medlemmar, som står för drygt 71 procent av skattefusket.

  Altt för 23 700 kr/månaden.

  Och kom nu inte med skämtet att allt beror på de höga skatterna. 🙂

  Adolf Hanssons kommentar liknar rena amerikabrevet – kul att det går bra för grabben ”over there”!

 19. Fille, det är ju precis det jag säger. Ilse-Marie drar in USA helt i onödan. Förmodligen ren taktik eftersom hon vet att från sådana som du betingar det en pavlovsk applåd.

  Det innebär skattesänkningar för låg- och medelinkomsttagarna. De med höga inkomster har aldrig haft ens 80%-ig täckning i socialförsäkringssystemen.

  Att färre behöver använda sig av a-kassan eftersom fler är i arbete innebär också ett bortplockande av resurser. Är låg arbetslöshet början på en nedmontering? Hade Alliansen haft för avsikt att på sikt plocka bort socialförsäkringarna hade jag kunnat köpa snacket om nedmontering, men det har det aldrig varit tal om (förutom hos vissa foliehattförsedda individer på vänsterkanten). Att minska resurserna är inte det samma som att helt plocka bort något.

  Nu vet jag i vart fall att vill jag någon gång, mot förmodan, ha hjälp med att misshandla definitioner så ropar jag på dig Fille. Frihet är slaveri, inte sant?

 20. H-E.R

   /  december 5, 2007

  St Just.

  ”Om en procent myglar undan 40 procent av landets förmögenheter lär det inte bli mycket över åt de övriga 99 procenten.”

  Så sant. Enkel förklaring men sann.

 21. Adolf Hansson

   /  december 5, 2007

  De allmänna svenska försäkringssystemen, fördelningspolitiken med alla bidrag kors och tvärs är världshistoriens största blåsning. Fördelningspolitiken göder bara den politiska makten, i huvudsak SAP.
  Vad är det för mening med att först beskatta låg- och medelklass högst i världen för att sedan ge tillbaka igen, handlagt och distribuerat av ännu en politiskt tillsatt myndighet som inte behövs. Du betalar 100 och får högst 60-70 tillbaka, gissa var resten hamnar? Just det, hos alla vänsternissar som talar om hur vi skall leva. Inkomstskillnader,…huvaligen så förfärligt. Arbetar man mer, skall man tjäna mer och inte straffas för sitt tilltag med höga skatter. Det är ren och skär stöld.

  Jag är naiv nog att tro de flesta är fullt kapabla att ta hand om sig själva. Det behövs inga pekpinnar från vare sig socialmoderater eller socialdemokrater. Lämna folket i fred.

 22. St Just, för att din byggarbetare ska få ca 15 900 i handen försvinner det nästan 18 000 i skatt och avgifter. Handlar han dessutom något försvinner det ytterligare ca 25%. Måste han tanka bilen rasslar det till ordentligt, med både skatt och moms på skatten (eller om det är skatt på momsen? Jag vet inte i vilken ordning de lägger på pålagorna). Försiktigt räknat går 4 000 till moms och andra skatter på varor och tjänster. Av det arbetsgivaren betalar till byggarbetaren tar staten 65% och han får själv behålla 35%. Hur ska fördelningen se ut innan St Just är nöjd? 90/10? 100/0?

 23. Förmögenhet = mygel?

  Trevlig människosyn… Inte!

 24. St Just

   /  december 5, 2007

  Adolf Hansson anser sig vara ”naiv nog att tro de flesta är fullt kapabla att ta hand om sig själva.” – naiv, alldeles korrekt. Utbildning, sjukvård och hjälp på ålderdomen, ähh sånt skit klarar var och en själv och alla förmögenheter har ju vänstern tagit. Nej Amerika ska det vara!

 25. St Just

   /  december 5, 2007

  Nyliberalen kan säkert räkna så att mer än betongarbetarens lön ”försvinner” i skatt. Som polaren Adolf Hansson så fyndigt fått till det så går skatten till ”vänsternissar” och ”försvinner” inte till utbildning, kommunikationer, vård … och annat som var och klarar själv.

  När blir jag nöjd undrar nyliberalen – när enprocentarnas förmögenheter fördelas och arbetsgivarna slutar fuska undan pengar – ska jag börja småle.

  🙂

 26. fundersam

   /  december 5, 2007

  Om vederbörande tycker sig vara underbetald så är det väl bara att löneförhandla…

 27. ja herregudrun: två procent av jordklotsens befolkning äger hälften av jordklotsens rikedomar

  är det också ett resultat av socialdemokraternas så kallade utjämningspolitik det undrar jag nu

  eller av den saliggörande kapitalismen

  utjämning = rättvisa

  solidaritet äger

 28. Adolf Hansson

   /  december 5, 2007

  St Just, om jag exempelvis sparat ett långt liv och äger låt oss säga 10 millar. Vad ger dig genom staten den självklara rätten att ha anspråk på min egendom? Jag har inga anspråk på dina tillgångar så skall staten med förmögenhetsskatten strunta i mina tillgångar som redan är beskattade en gång.

  Sedan missade du poängen med alla byråkrater, politiskt tillsatta eller inte, som detta land kryllar av. De bidrar inte med ett skit, sitter bara som röda jultomtar och delar ut egendom som inte är deras, utan folket.

  Tror du dom jobbar gratis heller? Så naiv kan du väl ändå inte vara.

 29. H-E.R

   /  december 5, 2007

  Adolf.

  ”Jag är naiv nog att tro de flesta är fullt kapabla att ta hand om sig själva. Det behövs inga pekpinnar från vare sig socialmoderater eller socialdemokrater. Lämna folket i fred.”

  Absolut. Du är enormt naiv, det har du rätt i.
  Berätta din insikt för landets sjuka och handikappade, de har nämligen inte insett detta.

 30. H-E.R – ”de flesta” är inte synonymt med ”alla”.

 31. Fille

   /  december 5, 2007

  Liberatio säger ”Att minska resurserna är inte det samma som att helt plocka bort något.”

  Vilka hårklyverier, säger jag! Enkel logik säger plockar man bort resurser så minskar man och vise versa…noterar att du nu fört in ordet HELT i diskussionen. Var kom det ifrån, din ordvrängare där? 🙂

  Sedan Liberatio, när du talar om låga arbetslöshetstal så vet både du och jag (liksom också KI nyligen) att dessa främst beror på konjunkturen.

  Den intressanta frågan är väl vad som händer när konjunkturen vänder och den nedmontering av försäkringsskyddet för arbetslösa (som Alliansen genomfört) slår igenom för de enskilda?

  Jag håller med ekonomen (i kommentar 7) som talade om att alliansen gör en ”otrygghetschock” med sina nedskärningar i försäkringsskyddet. Noterar att Liberatio valt att inte kommentera detta…

 32. Adolf Hansson

   /  december 5, 2007

  De som faller igenom skall vi ta hand om, men som det verkar är i princip halva befolkningen beroende av bidrag i någon form.
  Består halva nationen av sjuka och handikappade?Mentalt kan jag förstå att så är uppenbarligen fallet, men definitivt inte rent fysiskt.

 33. Fille

   /  december 5, 2007

  Käre Adolf du säger: ”De allmänna svenska försäkringssystemen, fördelningspolitiken med alla bidrag kors och tvärs är världshistoriens största blåsning.”

  Tror du (Adolf) att Fredrik Reinfeldt håller med dig om detta?

  Nej just det, skulle inte tro det. 🙂

  Reinfeldt, Borg och Littorin SÄGER ju att de vill slå vakt om just den svenska modellen och skulle säkert ha invändningar mot att beskriva denna som en ”blåsning”. Du är med andra ord ganska så isolerad på din högerkant, Adolf. 🙂

 34. Socialliberal Q

   /  december 5, 2007

  LibeRatio i kommentar 19, det är inte Ilse-Marie som ”drar in USA” i diskussionen, utan Timbro (vars bok Ilse-Marie kritiserar).

  Vilken lömsk retorik du har LibeRatio! 🙂

 35. Adolf Hansson

   /  december 5, 2007

  Förvisso är det så och socialmoderaterna är lika illa som sossarna. Makten berusar alla politiker oavsett parti och blir ett självändamål i sig. De behöver oss, men vi behöver inte dem.

  Sedan sitter jag inte och häckar på någon högerkant som du kanske förstått av min kritik av moderaterna.

 36. St Just

   /  december 5, 2007

  Adolf Hansson tillhör en typ av debattörer använder folket som mask för sin egen förklaringsmodell. ”Byråkrater” som det ”kryllar av” är lagom vagt istället för att inse att det handlar om hundratusentals människor som arbetar mycket hedervärt i det offentliga samhällets tjänst.
  Självfallet gör dessa inte det gratis – de ska ha bra betalt för sitt fina jobb och inte krypskytte från populister med grumliga åsikter. Jultomtar finns förmodligen på ett annat loft.

 37. Adolf Hansson

   /  december 5, 2007

  Jag vet inte om detta är rätt forum att uttrycka sina tankar. Jag är emot kollektivism, avund och jantefjanteri i alla former och anser att människan sedan länge lämnat får-stadiet. Vi behöver inte gå i flock och vallas av fårhundar (politiker) som bestämmer vad vi skall göra in i minsta detalj.

  I motsats till fåren begåvades vi med intelligens och en hjärna av betydligt större storlek. Det är kanske dags att vi börjar använda den på allvar.

 38. Adolf Hansson, du tycks ha läst Fredrik Reinfeldts bok ”Det sovande folket”. Även han kallade större delen av svenska folket för ”mentalt handikappade”. Oerhört djupsinnigt 😀

  Förövrigt är det intressant att se att ingen av alla nyliberaler här inne sätter något som helst värde på nobelpristagaren Joseph Stilitz omdömen och rekomendationer…. annat var det med en viss annan nobelpristagares nyliberala dogmer 😉

 39. Adolf Hansson

   /  december 5, 2007

  St Just, har du fortfarande inte fattat poängen. Vad är det för vits att ta 100 kronor med den ena handen och ge tillbaka 70 med den andra, alla fördelningskostnader avdragna?

  Naturligtvis ingen. Låt de som kan försörja sig själva göra det, de behöver ingen fördelningspolitik eller rättare sagt stöld av sin egendom. Vi kan säkert sparka några hundratusen byråkrater utan att en kotte märkte någon skillnad. Ut med dem i produktivt arbete istället. Fast då ökar arbetslösheten igen och kommer därför inte att ske vare sig från social- moderater eller demokrater.

 40. Adolf Hansson

   /  december 5, 2007

  Ilse, nej den har jag missat, Fredriks bok alltså. Däremot har jag irl upplevt planekonomins bedrövelser under 70 o 80 talet. Sverige har mycket starka inslag av planhushållning enligt öststats modell. Sjukvården är ett bra exempel där produktiviteten i de flesta fall är negativ.

  När t o m sjukvårdförbundets ordförande för ett antal år sedan gick ut med att det inte var fråga om ytterligare personal borde väl åtminstone en liten varningsklocka börja ringa på vänsterkanten. Men icke, VP ville ju anställa ytterligare 200 000 i offentlig´sektor.
  Vilken mental härdsmälta.

 41. H-E.R

   /  december 5, 2007

  Adolf.

  ”Vi behöver inte gå i flock och vallas av fårhundar (politiker) som bestämmer vad vi skall göra in i minsta detalj.”

  Motsatsen, dvs total frihet, ingen tvingar dig att betala ett korvöre för att hjälpa dem som inte klarar sin försörjning förutsätter som jag tidigare skrev en ensidigt god människa.

  Att som arbetsoförmögen utan möjlighet att själv klara sin försörjning behöva lita till andras goda vilja stjälper hela existensberättigandet.
  Det ger då en situation där sjuka/handikappade får fortsätta existera om de som haft bättre tur i livet så önskar.

  Skulle du själv vilja leva under de premisserna? Att hela tiden vara tvungen att lita på andra människors goda vilja att hjälpa?

  Visst finns den goda viljan, men lagstiftning och solidariskt inbetald skatt ger åtminstone ett existensberättigande baserat på lika villkor. Inte på godtycke.

 42. St Just

   /  december 5, 2007

  Anser man att halva nationen består av mentalt handikappade, hävdar man att hundratusentals tjänstemän ska sparkas och tycker man att folk får försörja sig själva som de själva vill och kan – är man en populist och naturligtvis inte vare sig moderat eller socialdemokrat. Åsikter som Hanssons brukar man mest hitta på sd-bloggar – jag antar att om frågan om diskriminering av invandrare kommer upp, lär vi få höra ännu mer hur fårskallig nationen är.

 43. Adolf Hansson, hur kom du in på produktiviteten? Men, okej då. Om Sverige är en ”planekonomi” som du har fått för dig så måste det betyda att detta styrelseskick är oerhört bra för just produktiviteten.

  Sverige hade en rekordhög produktivitetsökning mellan år 1990-2005 i förhållande till resten av Europa. Inget annat land låg i närheten och i resten av världen kunde enbart Sydkorea visa bättre siffror. Produktivitetsökningen låg på 156,4%. Sverige hade också den bästa reallöneutvecklingen på 39,8%.

  Att produktiviteten inte är lika stor inom sjukvården som inom industrin är knappast unikt för Sverige. Trots detta lyckades Sverige sänka sina kostnader för sjukvården (andel av BNP) under 80-90 talen i förhållande till övriga OECD länder, dvs vi ökade produktiviteten inom sjukvården.

  För övrigt kan jag inte se att det alltid är någon direkt fördel att ha samma produktivitetskrav på sjukvård, omsorg och t.ex. utbildning som på industrin. Det handlar om människor, inte maskiner!

 44. Adolf Hansson

   /  december 5, 2007

  St Just, du är snabb med att klistra etiketter på folk och dra slutsatser som saknar grund. Vad har SD med saken att göra? Jag har inte anklagat dig för att vara kommunist, en kollektivistisk ideologi som överträffat nationalsocialismen i mördandet av människor, så håll igen snälla.
  Tydligt är i vart fall att du kände dig träffad av liknelsen med fåren, men det får stå för dig själv.

 45. Adolf Hansson

   /  december 5, 2007

  Ilse, var inte dum nu. Jag har inte sagt att Sverige har planekonomi, i huvudsak bara den offentliga verksamheten som är alldeles för stor. Där hittar man också de sämsta arbetsgivarna (staten) och lägsta lönerna, inte minst för kvinnor. Hur kommer det sig tro?

  I motsats till dig anser jag att även sjukvården m m skall underställas produktivitetskrav. Det är mina skattemedel det är frågan om och vill i så tillfälle ha en möjlighet att fritt disponera min egendom med egen försäkring istället. Att jamsa runt i fårskocken leder oftast ingen vart vilket jag själv fått uppleva.

  När en akut insats behövdes hamnade du i kösystemet, 4 månader. Ett samtal till Sofiahemmet och operation 3 dagar där efter. Det kostade 2 genomsnittliga månadslöner men var det värt när det är fråga om livet. Svensk sjukvård är kass, släng ut alla landstingspolitiker och låt de som är utbildade för det sköta verksamheten, d v s sjukvårdpersonal.

 46. St Just

   /  december 5, 2007

  Hansson säger att han inte är moderat eller socialdemokrat – jag påpekar att hans åsikter är extremt populistiska och sådana man normalt brukar hitta på sd-bloggar. Och?

  Om Hansson tycker att sd är ett avskyvärt parti är det bara att vara tacksam för att en av hans åsikter verkar rimlig.

 47. Adolf Hansson

   /  december 5, 2007

  SD är enligt min mening lika avskyvärt som kommunismen som givits legimitet tack vare Göran Perssons samarbete med VP i Sveriges riksdag. Ingen av dem är rumsren och hoppas ingendera kommer in i riksdagen 2010.

  Fast det ser illa ut, risken är överhängande att bägge tar sig dit.

 48. Adolf Hansson

   /  december 5, 2007

  Vad tyst det blev plötsligt! Någon kan väl åtminstone skrika fascist åt mig snälla.

 49. St Just

   /  december 5, 2007

  Adolf Hansson, väl var att sd stämplades som avskyvärt – din övriga retorik om fårskallar, mentalt handikappad befolkning tvingas vi väl stå ut med – i lite mer inlindad form brukar vi till vänster få höra samma visa från bloggens nyliberala besökare. Vi kallar inte ens dem för fascister – man bör vara exakt i karaktäristiken av politiska motståndare. Sålunda det räcker med populism när det gäller dina åsikter, Adolf.

 50. Ragge

   /  december 5, 2007

  ”“Vi behöver inte gå i flock och vallas av fårhundar (politiker) som bestämmer vad vi skall göra in i minsta detalj.”

  Motsatsen, dvs total frihet, ingen tvingar dig att betala ett korvöre för att hjälpa dem som inte klarar sin försörjning förutsätter som jag tidigare skrev en ensidigt god människa.”

  Här går verkligen skiljelinjen. Jag tror tvärtom – Förekomsten av en stat med politiker som har rätten att beskatta och bestämma över människor förutsätter att människorna är ensidigt goda, åtminstone politikerna. Handlar politikerna i egenintresse, ja då sker det på bekostnad av andra.

 51. En skiljelinje går också vid demokratifrågan. Många här inne anser att majoriteten ska bestämma (fast bara om majoriteten har rätt färg förstås).

  Om vi tar exemplet med teaterverksamhet för förståndshandikappade som H-E.R och jag diskuterade tidigare. Både hon och jag är överens om att det är en viktig verksamhet. Jag har många vänner och bekanta som också delar den uppfattningen. Riksbekanta ”Glada Hudik” visade med all önskvärd tydlighet att många tycker om det de gör, när de sålde ut Cirkus kväll efter kväll (OT: Otroligt bra föreställning, för övrigt). Bidrar vi till deras verksamhet för att vi känner oss tvingade? För att det är lag på det? Nej, sanningen är den att de och många andra liknande teatergrupper har ett stort stöd bland befolkningen.

  Låt oss säga att frågan om finansiering av teaterverksamhet för förståndshandikappade läggs fram i Riksdagen. Även om varje enskild riksdagsledamot med säkerhet vet att han eller hon har 10 personer bakom sig handlar det ändå om mindre än 4 000 personer. Eftersom Riksdagen behandlar väldigt många frågor är det inte rimligt att tro att varje ledamot är insatt i alla frågor. Fast i verkligheten läggs en sådan fråga inte fram i Riksdagen utan kulturbudgeten sipprar ner i kommunerna och avgörs till sist av en eller några få personer.

  Vilket är mest demokratiskt, en liten elit som röstar om frågor de kanske inte ens är insatta i, eller 100-tusentals människor som ”röstar” med hjärta, plånbok och sin närvaro? För mig är det folkmakt när varje enskild del av ”folket” får bestämma i varje enskild fråga, inte när en liten klick sitter på makten. För vänstern är det demokrati när en liten elit bestämmer…

 52. St Just

   /  december 5, 2007

  Några större skiljelinjer mellan traditionell populism a la Adolf eller de nyliberala varianterna är svåra att se. Bägge vill i till sist överföra alla offentliga, gemensamma resurser till privata händer, från innehållet i världshaven till de offentliga parkerna. Dessutom, all makt från folkets valda representanter i fria val, är av ondo anser de. Adolf och nyliberalerna tycker att folk kan få försörja sig själva som de själva vill utan att staten lägger sig i med regler, skatter eller annat.

  I valen ska folkets representanter inte ges någon makt eller bestämmanderätt. Synen på de valda representanterna är belysande. ”Fårhundar” kallar Adolf dem för medan nyliberalerna nöjer sig med ”en liten elit” eller ”en liten klick” – demagogisk populism i bägge ändar.

  LibeRatio säger sig hylla ”foket” och ”folkmakt” och ställer det/den försåtligt i motsättning till de representanter folket valt i fria val. När det gäller alla politiska frågor består den folkmakten av rätten att välja mellan produkter eller som nyliberalerna formulerar det ”människor som “röstar” med hjärta, plånbok och sin närvaro?”. (Mest och förmodligen enbart med plånboken)

  Lägg märke till att denna”folkmakt” desstom inte ska ha ett ord med i laget, på landets arbetsplatser. Tidigare har vi fått höra vad som gäller där, från samma nyliberaler; Den som inte trivs eller inte kan anpassa sig, får byta jobb eller starta eget.

  Inte underligt att samma personer hyser stor förståelse för arbetsgivaren som kickade montören med rött hår.

 53. Vi vet redan vad du tycker om att ge människor makt över sina egna liv, St Just. Eller rättare sagt, hur illa du tycker om det. Mer makt åt politikerna, är St Justs paroll.

  Samtidigt vädrar han mygel när folk köper IKEA-möbler, använder sig av förpackningen som revolutionerade livsmedelsförvaringen (tetran), tittar på NHL-hockey eller lyssnar på musik. Människor som Ingvar Kamprad, Rausing, Peter Forsberg och Per Gessle är i hans ögon myglare. Jag är innerligt glad att inte låtsasmarxismen har någon större utbredning i vårt land.

 54. St Just

   /  december 5, 2007

  Hur ni än vrider och vänder er nyliberaler och populister – frågan om varför folket ska ha politisk rösträtt plågar er. Varför välja representanter om individens val ska begränsas till vad som finns i plånboken. Valet står mellan IKEA-soffan för 900:- eller Bauhausfåtöljen för 30 000:-, familjeutbudet utan NHL-hockey för 99:-/mån eller alla kanaler för 350:-.

  Vänstern får som alltid försvara den rösträtt som arbetarrörelsen vann.

  Nyliberalen vill avskaffa den politiska rösträtten och rätten att välja folkets representanter och ersätta allt med ett fiktivt plånboksval.

 55. Dina barns skola, din sjukvård, ditt försäkringsskydd, din rättsäkerhet, är några av de saker sådana som St Just vill lägga i händerna på andra. Individens val, som vänstern vill plocka bort. Bara för att du stirrar dig blind på och eftertraktar pengar betyder inte att allt handlar om plånboken.

 56. Adolf Hansson

   /  december 5, 2007

  Snälla St Just o Ragge möjligen med flera, sluta lägg ord i min mun och kalla mig inte populist, det blir bara pinsamt. Bemöt mig istället med motargument.
  Maktdelning är inget för vänsterfolk, därför har vi sannolikt Europas svagaste konstitution. Diskussionen om författningsdomstol har alltid kommit tillkorta, det passar inte vänstern där politiken skall styra allt. Sverige har i det närmaste klippkort till Europadomstolen för alla övergrepp och så sent som 1995 införlivades Europakonventionens grundläggande rättigheter för enskilda i svensk lag. Lägg därtill Europas kanske mest korrupta domstolsväsende endast i konkurrens med Frankrike. Vad ger mig för den?

  Undrar om ni antipopulister på vänsterkanten skulle vilja införa en sann demokrati enligt modell från Schweiz. D v s att med 50 000 insamlade röster äger folket rätt till referendum till lagförslag, 100 000 för grundlagsändringar. Jag tror inte det.
  Vänsterns skattehöjarpolitik hade havererat direkt och ni hade suttit där och torkat ut med alla dumma lagförslag.

  Sedan Ragge, Katrineholms store arbetarson var en synnerligen god person och handlade aldrig i eget intresse. Sin dåvarande älskarinna utnämdes till VD för Systembolaget för sina gedigna kunskaper om att driva företag och får väl en sisådär 15-20 millar i pension om hon lever tillräckligt länge. Ideologin har samme Persson numera kastat överbord och livnär sig glatt och livligt, förutom på riksdagspensionen, på lönsamma konsultarvoden som framgångsrikt kan balanseras i näringsverksamhet mot kostnaden för herrgården.

  Snacka om att vara populist och framför allt enfaldig. Har ni ännu inte fattat ni gått på världens största blåsning. Låt inte ens ordet solidaritet komma över era läppar.

 57. H-E.R

   /  december 5, 2007

  Ilse-Marie.

  ”För övrigt kan jag inte se att det alltid är någon direkt fördel att ha samma produktivitetskrav på sjukvård, omsorg och t.ex. utbildning som på industrin. Det handlar om människor, inte maskiner!”

  Exakt. Och i den stund man börjar ställa de produktivitetskrav på vårde/omsorg och utbildning som man ställer på t ex produktionsindustrin har man tappat grundläggande syfte med de områdena, nämligen att det ska vara behovet som styr. Detta gäller ju förutom de självklara områdena vård/omsorg inte minst skolorna. Det fungerar ypperligt dåligt att bara fokusera på ekonomin vilket är fallet idag. Allmänna skolor läggs ner, elever packas ihop, klasserna blir större. Friskolor växer som svampar ur jorden och förutsättningarna för en likvärdig och kvalitativ utbildning kommer i andra hand. Vilket naturligtvis straffar sig när de som går i skolan idag ska ut i yrkeslivet.

 58. St Just

   /  december 5, 2007

  Adolf vill ha en referendumval enligt Schweizmodell. Som vi vet fick kvinnorna full rösträtt så sent som 1990 med den modellen och naturligtvis lämnas mängder av demokratiska frågor helt av det systemet av folkomröstningsmodell.

  Kanske något för nyliberalerna?
  Till plånboksfrågor lägger nu LibeRatio intresssant nog till ”rättssäkerheten” – ytterligare en bit av parlamentarismen och en väsentlig del av rösträttens mening, ska läggas i privata händer. Privata domstolar, poliskårer och kanske olika typer av beskyddarverksamhet med andra ord. Som i Irak – där privata bolag driver Bushs krig med offentliga skattemedel.

  Jojo, hur ni än vrider och vänder er – frågan om varför folket ska ha politisk rösträtt plågar er.

 59. Adolf Hansson

   /  december 5, 2007

  H-E-R, är du helt ute och cyklar. Det är alltid behovet och efterfrågan som styr inom industri som vård/omsorg. Varför skall sjukvård undantas från produktivitetskrav och kvalite? Är du komplett galen?

  Om du fick välja att exempelvis handla en platt teve från ett statligt kooperativ till dubbla priset kontra On OFF eller någon annan för hälften vad blir då ditt val? Kooperativet för det är jämligt, solidariskt, könsneutralt, genusmärkt, svanmärkt m m.

  Nej, skrota landstingen och sparka alla galna politiker så blir det nog ordning på torpet.

 60. Jag tror ni vecklar in er i semantiken. Produktivitetskraven är inte _samma_. För industrin kan det vara att producera X antal enheter meg hög kvalitet och till rimligt pris. För skolan kan det vara att erbjuda högkvalitativ utbildning till ett rimligt pris. Men inte heller industrin begränsar sig till ekonomi och ”hårda” värden. Framförallt är det behoven som styr där också. Personalens välbefinnande, samarbete, fungerande rutiner, etc, har varit mycket viktiga på alla arbetsplatser jag kommit i kontakt med.

  Att fokus enbart skulle ligga på ekonomin är något ni hittat på. Så ser det inte ut i verkligheten. Dessutom finns det få verksamheter som är så hårt styrda av budgeten (ekonomin) som de offentliga.

 61. Adolf Hansson

   /  december 5, 2007

  St Just, nu är det dags du kammar dig, kan du inte ens läsa innantill eller vad är ditt problem?

  ”Jojo, hur ni än vrider och vänder er – frågan om varför folket ska ha politisk rösträtt plågar er”.

  Jag har ju just påpekat motsatsen att folket ges obegränsad makt genom rätt till referendum. Har du problem med demokratifrågor eller ´vad är det frågan om?

  Läs för en gång skull utan att slänga ut en massa floskler.

 62. Adolf Hansson

   /  december 5, 2007

  I vår klena konstitution är det endast riksdagen som äger rätt att utlysa folkomröstning.

 63. Adolf Hansson

   /  december 5, 2007

  Sedan St Just, vem på denna sida har ens snackat om privata domstolar? Hur står det till däruppe egentligen?

  Och var kommer Bush o Irak in i sammanhanget? Har du inga argument kvar är det bättre att låta bli att skriva.

 64. Frågan plågar mig inte det minsta. Så länge det finns de som tycker att enskilda människor inte ska ha bestämmanderätt över sina liv, sådan som St Just, som istället vill tvinga av dem makten och lägga den i händerna på en elit, då anser jag att de styrda åtminstone ska få inflytande över de som styr dem. Hade de flesta däremot varit för frihet och mot tvång, då hade det inte behövts någon politisk rötsrätt eftersom var och en avgör de frågor som berör honom/henne.

  Tyvärr är många redan idag beroende av privata alternativ för att garantera sin trygghet. Företag tvingas anställa väktare som eskorterar anställda till och från tunnelbanan för att de inte ska bli rånade eller våldtagna. Affärsinnehavare anlitar privata vaktbolag eftersom de två poliser som finns i det länsstora distriktet inte hinner dit om något skulle hända. Statens allra viktigaste uppdrag, att skydda sina medborgare, klarar de inte av att utföra. Det är så illa ställt som det är i Sverige.

 65. St Just

   /  december 5, 2007

  Adolf Hansson, jag avvisar helt enkelt dib referendummodell som ett alterntiv till parlsmentarism och allmän och lika rösträtt samt valbarhet för varje man och kvinna.

  Så enkelt var det med det. Dessutom delar jag definitivt inte ditt förakt för valda representanter. Jag ser dem inte som fårskallar, galna eller enfaldiga som du gör. Vulgär populism tvärs igenom.

  Och nyliberaler; hur ni än vrider och vänder er – frågan om varför folket ska ha politisk rösträtt plågar er.

  Kika på ”Uppdrag granskning” och ta in så redigt det privata intresset fungerar – med det giriga ICA:s köttfärsbrottsliga verksamhet. Jag ser framför mig det änglalika privata rätsväsendet framför mig.

 66. St Just

   /  december 5, 2007

  LibeRatio, som kallar sig liberal har inte en susning om rösträtten, varför den finns och dess historia. När hävdade liberalismens stora förgrundsgestalter att rösträtten inte behövts om ”de flesta däremot varit för frihet och mot tvång”?

  Han låter som en burmesisk militär eller en pakistansk diktator som försvarar utgångsförbud eller uppskjutna val: Det skulle inte behövas om folk skötte sig!

  Hur ni än vrider och vänder er – frågan om varför folket ska ha politisk rösträtt plågar er.

 67. Adolf Hansson

   /  december 5, 2007

  Det går nog inte att komma längre än så här. Att försöka föra en vettig diskussion är lika meningslöst som att argumentera med Jehova vittnen som knackar på dörren. Jorden är ju predestinerad att gå under, för vilken gång i ordningen vet jag inte, jag har tappat räkningen sedan länge.

 68. Vad har skapat ditt hat mot frihet St Just? Är det makthungern? Marxismen?

 69. St Just

   /  december 5, 2007

  LibeRatio kommer inte att lyckas trots sina Orwellska nyskrivningar; frihet = plånboksfrågor, trygghet = privata vakbolag, folkets valda representanter = “en liten elit”.

  Varför inte rakryggat förklara dig mot den allmäna rösträtten och parlamentarismen – folkets valda representanter är ju enbart som du uttrycker det: “en liten klick”

  Håll dig till ICA-handlarna.:-D

 70. Adolf Hansson

   /  december 5, 2007

  St Just, hur är det med läskunnigheten egentligen och vad babblar du om? Det går inte att få en mer allmän och lika rösträtt än genom den okränkbara rätten till referendum för de du anser dig sympatisera med, d v s folket.
  Galna populister inom politiken hålls effektivt på mattan och så skall det vara. All makt utgår från folket, är det det som du har problem med?

  Eller är du rädd för att de inte röstar politiskt korrekt?

 71. Nej, makthunger och marxism räcker nog inte för att skapa ett så fullständigt förakt för andras individuella val. Eller kanske ändå… Ideologin har ju trots allt tagit livet av flera 100 miljoner människor.

 72. St Just

   /  december 5, 2007

  Längre kommer vi inte i denna debatt som ursprungligen kretsade kring Timbrohögerns fantasier.

  Sammanfattningsvis; Jag är för rösträtten, folkets fria val, rätten att kandidera till ett beslutande parlament. Jag är för att folkets representanter ska kunna besluta utifrån de mandat de är tillsatta.

  Nyliberalerna däremot, är motståndare till detta system av allmän och lika rösträtt och vill överföra all beslutanderätt till privata intressen.

  För rösträtten eller mot, så enkelt kan det sammnfattas.

  God natt.

 73. För frihet eller mot, så enkelt kan det sammanfattas.

 74. H-E.R

   /  december 5, 2007

  Adolf.

  ”H-E-R, är du helt ute och cyklar. Det är alltid behovet och efterfrågan som styr inom industri som vård/omsorg. Varför skall sjukvård undantas från produktivitetskrav och kvalite?

  Inom vården är det en sabla skillnad på behov och efterfrågan Adolf.
  Behov: Ny höftled till tant Olga, 92. För en bättre livskvalitét för henne den tid hon har kvar i livet.
  Efterfrågan: Ansiktslyftning, bröstförstoring, fettsugning, osv. Lukrativt och efterfrågat.
  Begriper du skillnaden bäste Adolf?
  Att inte kräva produktivitetskrav i samma utsträckning som inom industrin är en sak. Att göra avkall på kvalitét en annan, och vad gäller sjukvården är det förstnämnda ingen garant för det sistnämnda. Begriper du inte det är det inget jag kan hjälpa dig med.

  ”Är du komplett galen?”
  Nej, är du?

 75. marie

   /  december 6, 2007

  Adolf Hansson

  För kännedom:
  Det sitter 15 personer varav några är politiskt utsedda i en Ansvarskommitté för att reformera vår demokrati!!! Kommittén tillsattes av den förra regeringen!!!
  Den ska förslå ändringar av vår viktigaste grundlag Regeringsformen!!!

 76. H-E.R

   /  december 6, 2007

  Marie.
  Särskilt intressant i ansvarskommitténs arbete kan ju vara följande:

  ”Möjligheten att upplösa riksdagen och anordna extra val är
  det yttersta instrumentet för att under en löpande
  mandatperiod lösa en parlamentarisk kris eller ett
  parlamentariskt dödläge. Extra val aktualiseras främst i en
  situation då en konflikt uppstått mellan riksdagen och
  regeringen i en viss fråga och denna fråga har en sådan
  politisk tyngd att regeringens ställning påverkas. Även i
  andra situationer då den parlamentariska situationen har
  starkt förändrats kan i undantagsfall ett nyval vara en lösning.

  Med nuvarande valsystem är emellertid upplösningsinstitutet
  av begränsat värde. Efter ett extra val löper ju inte någon
  fullständig mandatperiod för den nyvalda riksdagen utan
  valperioden begränsas till den tid som återstår till nästa val.
  Valperioden kan alltså bli mycket kort. Detta begränsar i
  betydande utsträckning regeringens benägenhet att utlysa
  extra val.

  Mot denna bakgrund bör kommittén överväga ändringar av
  de nuvarande bestämmelserna om extra val.”

  Frågan om extra val är ju på förekommen anledning rätt aktuell idag. Ska bli intressant att se det slutliga resultatet. Utredningen ska vara klar dec 2008.

 77. Nisse Dufva

   /  december 6, 2007

  Naturligtvis skall Sverige fortsätta vara en monarki! Kungen skall ta hand om våra pengar och fördela dem efter behov. Allt annat är kapitalism och marknadsekonomi!
  Låt kung Göran och drottning Mona hålla arbetarna i schack. De kan ju ändå inte flytta.

 78. Peter A

   /  december 6, 2007

  Om social mobilitet (lite mer fakta), om varför de nordiska länderna placerar sig bra när det gäller social mobilitet:

  http://www.johannorberg.net/?page=displayblog&month=05&year=2006#1714

  En hint:

  ”The Nordic countries are distinctive in one further way: the sons born at the bottom (into the poorest fifth) earn roughly the same as those born a rung above them (the second-poorest fifth).”

  Hmm… inte så svårt att röra sig mellan5:e och 4:e kvintilerna om inkomstnivåerna är nästan detsamma. En social rörlighet mellan grupper där alla är ungefär lika fattiga är knappast en social rörlighet som är mycket att hurra för.

  Förövrigt lär Milton Friedman, tillika nobelpristagare i ekonomi, inte förespråka fördelningspolitik (stöld).

 79. H-E.R

   /  december 6, 2007

  Nisse.

  ”Naturligtvis skall Sverige fortsätta vara en monarki!”

  Om det är Ansvarskommitténs arbete du syftar på så ingår där inget om statskicket utan det är bl a regeringsformen som dryftas, t ex ändrade regler för hur ett extraval skulle se ut beträffade tillträdande regerings mandatperiod som idag bara sträcker sig till nästa ordinarie val. Detta ses möjligen som ett hinder om man vill avsätta en regering.

  Mycket annat finns på dagordningen för Ansvarskommittén, t ex möjligheten för folkomröstningar vid ändringar i grundlagen, men som sagt statsskicket avhandlas inte.
  Så självaste kungen blir kvar han. Dvs C-G.
  Vad gäller ”kung Göran” så han han nog gjort sitt inom politiken och konverterat till näringslivet. Där kan han stanna 🙂

 80. H-E.R

   /  december 6, 2007

  Peter A.

  Milton Friedman förespråkar nog ingenting, han for ju till de sälla jaktmarkerna i slutet av förra året.

 81. Adolf Hansson

   /  december 6, 2007

  Marie, jag vet det sitter en utredning om ny grundlag. Tyvärr verkar inte heller borgarna speciellt intresserade av en ny grundlag med en fristående opolitisk författningsdomstol för att säkra enskildas grundläggande rättigheter.

  Hoppas åtminstone uppenbarhetsrekvisitet som Palme införde 1974 försvinner. Då kan inte våra domstolar ljuga lika friskt som förr.

 82. Socialliberal Q

   /  december 6, 2007

  LibeRatio (i inlägg 51) säger du: ”En skiljelinje går också vid demokratifrågan. Många här inne anser att majoriteten ska bestämma (fast bara om majoriteten har rätt färg förstås).”

  Som icke-socialist och demokrat tycker jag det är svagt av dig att anklaga andra för att brista i demokratiskt sinnelag när dina egna argument tryter.

  Jag har inte sett någon här inne som hänvisat till Sifo-siffror som menar att amn inte ska respektera valreslutatet. Däremot är Sifo-siffrorna intressanta i en diskusssion rörande om regeringens politik är populär eller inte.

  LibeRatio, jag tycker inte ändamålen helgar medlen. Demokratin är större än både högern och vänstern tillsammans. Det tror jag de flesta här inne anser.

  Använd dina insinuationer om brsitande demokratisk grundsyn mot de som förtjänar det istället. Varför inte istället rikta dina anklager mot SD och de anti-demokrater som verkligen förtjänar det?

 83. Gaspode

   /  december 6, 2007

  St Just

  Eftersom jag är tämligen ny här så måste jag fråga efersom jag är nyfiken.

  Anser du att privatägda företag rent generellt är förkastligt och kooperativ eller statligt ägande bör vara de enda tillåtna modellerna? Att du tycker det vad gäller skola och sjukvård vet jag redan men är det din åsikt att exempelvis IKEA bör förstatligas? Om inte, enligt vilka modeller skall IKEA få sälja sina möbler?

 84. liberal vänster

   /  december 6, 2007

  Jag är nyfiken på vad Liberatio menar med frihet!
  Frihet att göra vad?
  Frihet för vem?
  Vilka är frihetens värsta fiender?
  Var finns denna frihet i sin fullhet?
  Frihet för vissa eller för alla?
  Ekonomisk frihet?
  Personlig frihet?
  Tankens frihet?
  Handlingens frihet?
  Hurs tor ska varje individs frihet vara? oinkränkt oavsett om man kliver över andra eller ska andras frihet respekteras lika högt?

  För mig är frihet att göra vad jag vill så länge det inte skadar någon annan ( eller mig själv).

 85. Fille

   /  december 6, 2007

  Peter A, jag blir inte särskilt imponerad av att du hänvisar till Johan Norbergs blogg som främsta invändning mot den forskning som gjorts av bland annat ledande svenska nationalekonomer och London School of Ecinomics (LSE).

  Norberg är ofta underhållande att lyssna till men läser man på hans blogg och tittar på CV:n ser man tydligt vems intressen han går:

  WORK EXPERIENCE
  2002 – 2005: Head of political ideas at the free-market think-tank Timbro, Stockholm, Sweden.
  1999 – 2005: Founder and editor of the free-trade portal frihandel.nu.
  1999-2002: Assistant editor-in-chief on the Timbro net-publication Smedjan.com.
  1993-97: Editor of Nyliberalen, the journal of Frihetsfronten.

  Att anföra vad en kille anser, som nyligen varit ”head of political ideas på Timbro” och fortfarande har starka kopplingar dit, när vi diskuterar en skrift från just Timbro är väl okej. Men räkna inte med att någon betraktar ditt ”sanningsvittnne” som särskilt trovärdigt. 🙂

  Av det du skriver kan man ju sedan lugnt konstatera att det i samhällen med små klassklyftor (som det är i de nordiska länderna) är lättare att förverkliga den ”amerikanska drömmen” och göra en s.k. klassresa.

  Om Alliansen får fortsätta med sin politik, som mest gynnar de välavlönade och ökar klassklyftorna, blir denna klassresa allt svårare att göra. Para dessutom detta med det faktum att Alliansen kraftigt skurit ned på exempelvis vuxenutbildningen så blir bilden tydlig.

 86. Fille

   /  december 6, 2007

  Peter A, sedan tycker jag Milton F kan förtjäna lite lugna och ro. Karln ligger ju ändå under backen idag och kan inte längre uttala sig… 🙂

 87. Ragge

   /  december 6, 2007

  ”Av det du skriver kan man ju sedan lugnt konstatera att det i samhällen med små klassklyftor (som det är i de nordiska länderna) är lättare att förverkliga den “amerikanska drömmen” och göra en s.k. klassresa.”

  Den amerikanska drömmen är idén att människor kan skapa ett bättre liv åt sig själva, åt sina egna och åt sin omgivning om de bara är fria att få sträva efter sin egen lycka. Den amerikanska drömmen innebär att vem som helst, med arbete, mod och vilja kan nå framgång.

  I ett samhälle med små och ännu mer om det inte var några inkomstskillnader finns det ingen ”amerikansk dröm”. Det finns inget självförverkligande, åtminstone inte ekonomiskt sett. Med en stat som utjämnar alla inkomster finns det inga incitament att anstränga sig, för det spalar ingen roll. Om någon kämpar stenhårt eller mest latar sig har ingen effekt eftersom staten utjämnar i stort sett alla ekonomiska skillnader.

  Sen är det härlig vänsterlogik att konstatera att det är lätt att göra en klassresa om inkomstskillnaderna är små. Med samma logik kan man hävda att om alla inkomsterskillnader utjämnades helt skulle då den sociala rörligheten vara maximal.

 88. St Just

   /  december 6, 2007

  På Gaspodes direkta fråga ”Anser du att privatägda företag rent generellt är förkastligt och kooperativ eller statligt ägande bör vara de enda tillåtna modellerna?” är mitt svar ett klart nej. Här är dock inte plats att uveckla resonemang om fördelning mellan kooperativa, statliga, privata företag eller andra driftsformer.

  Klart är dock att företagarna själva inte klarar av driften – ICA-handlarnas fifflande visar att när girighet, snålhet och den egna förtjänsten sätts i högsäte; barkar det åstad med moralen.

  Att utbildning, vård och omsorg ska vara undandraget sånt är för mig en självklarhet. Det har Gaspode uppfattat korrekt.

  Men som sagt, den diskussionen kan vi föra vidare vid tillfälle.

 89. H-E.R

   /  december 6, 2007

  Ragge.

  ”Med en stat som utjämnar alla inkomster finns det inga incitament att anstränga sig, för det spalar ingen roll. Om någon kämpar stenhårt eller mest latar sig har ingen effekt eftersom staten utjämnar i stort sett alla ekonomiska skillnader. ”

  Statens folkhälsoinstitut uttrycker det så här, det må vara mycket självklart det de säger men forskning bör ändå bedrivas för så självklara saker som denna för att undvika godtyckliga och felaktiga påståenden.
  Alltså, citerat Folkhälsoinstitutet:

  ”Ekonomisk och social trygghet är en av de mest grundläggande förutsättningarna för folkhälsan.
  Det finns ett samband mellan en god folkhälsa och ett samhälle präglat av ekonomisk och social trygghet, jämlikhet i levnadsvillkor, jämställdhet och rättvisa. Ekonomisk stress och social otrygghet orsakar ohälsa, framför allt psykisk ohälsa, och leder till ökad ojämlikhet i hälsa.”

  Ragge, vad händer med människor som upplever en genuin social trygghet och genom detta undviker den ekonomiska stress som ofta orsakar psykisk ohälsa?
  Blir de lata och passiva? Eller är det som Folkhälsoinstitutet säger?

  Ska vi tro på dig eller Folkhälsoinstitutet?
  Tycker du att de har fel i sina påståenden så kontakta dem och ge din syn på saken. Det är din medborgerliga rättighet om du är missnöjd med vad de åstadkommer.

 90. Ragge

   /  december 6, 2007

  ”Ekonomisk och social trygghet är en av de mest grundläggande förutsättningarna för folkhälsan.
  Det finns ett samband mellan en god folkhälsa och ett samhälle präglat av ekonomisk och social trygghet, jämlikhet i levnadsvillkor, jämställdhet och rättvisa. Ekonomisk stress och social otrygghet orsakar ohälsa, framför allt psykisk ohälsa, och leder till ökad ojämlikhet i hälsa.”

  Om vi gör en studie över världens länder där skillnaden i folkhälsa skulle studeras. Då skulle den största förklaringsvariabeln vara BNP/capita. Troligtvis skulle variavler som social trygghet, jämlikhet mm inte ens vara signifikanta. Anledningen är att ökad BNP/capita ger en så stor effekt, de andra variablerna bidrar bara marginellt, och effekten skulle troligen inte kunna bevisas statistiskt.

 91. Ragge

   /  december 6, 2007

  HER. Jag bryr mig verkligen inte om VEM som säger något, utan hur det som de säger är underbyggt. Dvs om det som sägs bygger på fakta, empiri, logik, eller mera på åsikter.

 92. H-E.R

   /  december 6, 2007

  Ragge.

  ”Om vi gör en studie över världens länder där skillnaden i folkhälsa skulle studeras. Då skulle den största förklaringsvariabeln vara BNP/capita. Troligtvis skulle variavler som social trygghet, jämlikhet mm inte ens vara signifikanta. Anledningen är att ökad BNP/capita ger en så stor effekt, de andra variablerna bidrar bara marginellt, och effekten skulle troligen inte kunna bevisas statistiskt.”

  Vilket ju inte i sig utgör ett hinder för att social trygghet är en mycket stor faktor att räkna med vad gäller folkhälsan.
  Således är variabeln ”social trygghet” ingen marginell effekt, och tänker du riktigt noga efter nu så går den att härleda till just BNP/capita. Det ena ger det andra och tvärtom.

 93. H-E.R

   /  december 6, 2007

  Ragge.

  ”HER. Jag bryr mig verkligen inte om VEM som säger något, utan hur det som de säger är underbyggt. Dvs om det som sägs bygger på fakta, empiri, logik, eller mera på åsikter.”

  Helt valfritt Ragge 🙂
  Klart du väljer själv vem/vad du ska tro på.

  Själv inser jag vikten av till synes självklara skrivelser likt den från Folkhälsoinstitutet.

 94. Gaspode

   /  december 6, 2007

  St Just

  Jag är tämligen övertygad om att fifflande är något som inte är förbehållet privatägda företag

 95. Gaspode

   /  december 6, 2007

  Förresten, angående köttfärsen. Jag har inte sett reportaget. Har jag förstått det rätt att det är Janne Josefsson (!) som gjort det och att de valt ut fyra ICA butiker i stockholmsområdet? Gjordes det motsvarande undersökningar på någon kooperativt ägd butik?

 96. St Just

   /  december 6, 2007

  Vilken nyliberal reflex! Efter det mycket pinsamma avslöjandet där de fyra största ICA-butikerna konsekvent sysslat med datumommärkning och ompackning av gammal köttförs och lurat kunderna – är Gaspodes första tanke: Kooperationen då!

  Väntar vi ett tag kommer resten av gänget och Johan Norborg och anklagar staten, livsmedelsverket och skatterna för att vara grundorsaken till fusket. 🙂

 97. Ragge

   /  december 6, 2007

  ”Således är variabeln “social trygghet” ingen marginell effekt, och tänker du riktigt noga efter nu så går den att härleda till just BNP/capita. Det ena ger det andra och tvärtom.”

  Precis samma analys kan göras här. Studera BNP/capita för världens länder, allra helst också över tiden. (+) betyder positiv effekt och (-) negativ. En sådan analys visar att skillnader i BNP/capita främst beror på väl definierade och skyddade property rights (+), och svart marknadsaktivitet (-), som viktigaste förklaringar. Andra förklaringar är, regleringar (-), inflation (-), politiska rättigheter (+), fri press (+), personlig frihet (+), handelshinder (-). Social trygghet kommer förmodligen inte vara någon signifikant förklaringsvariabel för BNP/capita heller.

  Det ena ger det andra… Ja property rights ger högre BNP/capita, som ger bättre folkhälsa.

 98. Gaspode

   /  december 6, 2007

  Njae, knappast men att dra slutsatsen att det privata företagandet behöver styras upp pga ett reportage av en person som får Timbro att framstå som ett under av objektivitet är verkligen att vara ute på tunn is.

  För du menar väl inte att du tror att denna typ av fusk bara förekommer i privatägda butiker?

 99. H-E.R

   /  december 6, 2007

  Ragge.

  ”Studera BNP/capita för världens länder, allra helst också över tiden. (+) betyder positiv effekt och (-) negativ. En sådan analys visar att skillnader i BNP/capita främst beror på väl definierade och skyddade property rights (+), och svart marknadsaktivitet (-), som viktigaste förklaringar. Andra förklaringar är, regleringar (-), inflation (-), politiska rättigheter (+), fri press (+), personlig frihet (+), handelshinder (-). Social trygghet kommer förmodligen inte vara någon signifikant förklaringsvariabel för BNP/capita heller. ”

  Jaadu Ragge.
  Nu står jag inför den något prekära situationen att antingen haspla ihop något ur luften taget och med tillspetsat språk kryddat påstående baserat på någon outgrundlig och icke kontrollerbar ihopfantiserad faktasamling.
  Eller så får jag helt enkelt bara säga att jag inte begrep halvsju av det du skrev.
  Vilket då vore sanningen närmare.
  Så då gör jag så.
  Ragge, jag förstår inte hur du menar. Skulle du vilja förklara detta lite enklare?
  Mvh ”trög men snäll”

 100. Adolf Hansson

   /  december 6, 2007

  St Just, du verkar okritiskt prisa det offentliga och pissa på det privata. Jag kan inte tolka på annat sätt enligt din kommentar 88 men varför aldrig samma kritik mot det offentliga vanstyret? Skall vi alla ha det lika uselt, är det meningen?

  Mina tidigare kommentarer om den värdelösa svenska sjukvården går er spårlöst förbi, då är både du och Ilse gjorda av teflon, allt rinner bara av.
  Ingen självkritik alls. Mina egna erfarenheter har jag redogjort för och vägrar befinna mig i fårskockens lobotomerade jantehage. Livet är mer värt än så och hoppas ni får göra samma bittra erfarenhet.

  Jag vidhåller att svensk offentligt sjukvård är kass och likt sina föregångare i öst, endast oslagbara på att skapa köer. Det är ett signum för planekonomi och socialismen. Köa 4 år för att få köpa en värdelös Trabant, byggd av masonit o med mopedmotor. Är det dit ni vill ta oss?

  Ge mig nu något att bita i om den överlägsna svenska sjukvården snälla.

 101. Adolf Hansson

   /  december 6, 2007

  När det kommer till verkligheten istället för utopia, blir det alltid knäpptyst på vänsterkanten.

  Hur kan det komma sig och vad är erat problem?

 102. Adolf Hansson

   /  december 6, 2007

  Ilse, detta får bli mina slutord och jag vet att jag aldrig kommer att få ett svar från dig som påstår dig värna om offentlig sjukvård, omsorg, skola m m, även om du är mig svaret skyldigt. Du är och förblir svarslös likt St Just.

  Socialismens sanna ansikte visar sig inom omsorgen för äldre. Efter ett långt mödosamt liv med sparande i eget boende, går oftast mannen bort först. Ensam kvinna eller man kan oftast inte upprätthålla sin livsdröm med ett taskigt och jämlikt pensionssystem, därtill är skatterna för höga. Eget sparande i försäkringar har dessutom alltid straffats av socialisterna.

  Så går ett år eller två, bostaden säljs, du tvingas in att bo i kommunala bostadsbolaget mot din vilja och av ekonomiska skäl. Lyckligtvis med en sparas slant på fickan, kanske 500 000 tusen eller upp till en million när boendet säljs. Mödan av ett helt livs slit i arbete. Sedan börjar det kusliga med vår solidariska välfärsstat.

  Om du har otur och blir dement på ålderns höst och åker in på långvården börjar likplundringen av de som är absolut mest värnlösa i samhället.
  Ah ha, kärringen har en million på banken! Då debiterar svenska kommuner mellan 10-30 tusen per månad för omsorgen. Du betalar 2 gånger för din omsorg.

  Detta system försvar du Ilse såvitt jag förstått. Jag tycker det visar socialismens sanna ansikte, att utan skrupler leva på andras tillgångar hur utsatta och värnlösa de människor än må vara. Det är en skam utan like.

 103. H-E.R

   /  december 6, 2007

  Ragge.
  Nix, det gick inte.
  Men det är ingen fara ändå för jag tror nog ändå på Folkhälsoinstitutets klara konstaterande om att en social trygghet ger ökad folkhälsa. Och ökad folkhälsa kan ju bara ge vinst åt alla håll, dvs den påverkar ju då BNP/capita och även vice versa. Trygg individ ger mer som sagt.

  Antagligen försöker du övertyga mig om motsatsen, men då är det bättre du spar krutet till mer lättövertygade mottagare.
  Tack ändå för försöket.

 104. St Just

   /  december 6, 2007

  Adolf Hansson, ett skäl till mitt stora ointresse för dina åsikter är bland annat ditt vulgära språk. Folk som bara kan prata – Jante, piss, lobotomi, mentalt handikappade och fårskockar – är förmodligen lika trevliga som de låter.

  Populister i åsikter och retorik ger jag inget för.

  Gaspode framstår som ett under till diskussionspartner i jämförelse med Adolf.

  §Nej, Gaspode kooperationen har inga änglavingar. Det värsta är att de flesta av de ideal och den rörelse mina morföräldrar var med och byggde upp – idag nästan är siamesisk tvilling till ICA.
  Lita du på att jag angripit kooperationen – mina anklagelser mot ICA på denna blogg är bara en mild västanfläkt i jämförelse.
  Det är skillnaden mellan oss; när vår rörelse gör misstag, får de på käften – av oss! När era företagare snyltar, bedrar och smiter – då försvarar ni dem och anklagar oss istället.

 105. Adolf Hansson

   /  december 6, 2007

  St Just, minnet verkar kort hos dig, men vanligt när argument saknas. Det var du som började med SD. Heller har du redan bekvämt glömt, sedan blev det populist i brist på andra invektiv.
  Fårskock är ett allmänt uttalande om du nu kan läsa innantill, jag har kallat dig intet. Om du sedan känner dig träffad är det ditt eget problem.

  Svara på frågan om sjukvården istället om du mäktar med. Sedan har du frågan hur din fina välfärdsstat behandlar de mest utsatta och värnlösa i vårt samhälle?

  Denna diskussion vågar du aldrig någonsin ta vilket jag tycker är ynkligt. Jag undanhåller fortsatt invektiv om din person, bemöt mig i sak istället om du besitter någon intellektuell ryggrad.

 106. Snäla Adolf, vi pratar om en person som inte ens har ryggrad nog att stå upp för sin egen låtsasmarxism annat än i retoriken på ”Ett hjärta rött”. Förvänta dig inga underverk 🙂

 107. Anonym

   /  december 6, 2007

  LibeRatio, äntligen har du funnit någon som du kan dela ideologi med; nyliberalen och populisten; två av borgerlighetens ytterligheter.

  🙂

 108. Adolf Hansson

   /  december 6, 2007

  St Just, jag väntar fortfarande på dina argument i sakfrågorna. Med din svada kan du knappast vara en intellektuell krympling eller har jag totalt misstagit mig om din person?

 109. St Just

   /  december 6, 2007

  Det var naturligtvis jag; St Just som kommenterade den nya ytterlighetsalliansen.

 110. Adolf Hansson

   /  december 6, 2007

  Måste du gömma dig numera och inte stå för dina åsikter. Det enda jag begär är ett svar som du nu fegt vägrar att komma med. Invektiv kan du inte längre kasta det blir löjligt och liknar barndagis.
  Men det är kanske på denna nivå du vill föra debatten.

  Kanske är det dags att hoppa ut ur fårhagen en gång för alla. Vi måste alla någon gång bli vuxna.

 111. Jag skulle kunna göra mig lustig över misstaget med anomymiteten på samma sätt som du gjort ett antal gånger St Just, men det vore för billigt. För mig är det otänkbart att sparka på en som redan ligger 😉

 112. Adolf Hansson

   /  december 6, 2007

  Ingen sparkar på St Just, problemet är att när han/hon blir ställd mot väggen kommer inget svar.

  Vad är det för fel på dessa personer som inte självkritiskt kan granska sin egen person. Min egen person, hör o häpna, stammar från FNL och den hysteriska 68-rörelsen. Jo, jag har varit kommunist i min totala enfald en gång i tiden. Dock bättrade jag mig på ålderns höst efter att ha beskådat förfallet och det totala förtrycket i öststaterna irl. Det var en mycket kuslig upplevelse. Jag kan göra berättelsen oändligt lång om så är.

  Så nu vet du det St Just, jag kan din ideologi utan och innan, Das Kapital och hela sörjan.

  Så våga nu ta diskussionen om sjukvård och omsorg. Eller har du bangat ur?

 113. Adolf Hansson

   /  december 6, 2007

  Det är naturligvis tyst från Ilse också. Nu går jag o lägger mig. God natt.

 114. H-E.R

   /  december 7, 2007

  Adolf Hansson.

  ”vägrar befinna mig i fårskockens lobotomerade jantehage.”

  ”Kanske är det dags att hoppa ut ur fårhagen en gång för alla.”

  Adolf, av ren nyfikenhet……
  Har du aggressioner av något slag eftersom du kallar dina medmänniskor lobotomerade får?

 115. Peter A

   /  december 7, 2007

  Man behöver inte gilla Norberg, men man kan inte avfärda det han säger pga hans åsikter. Vill man avfärda det så bör man använda argument och inte invektiv. Förövrigt var citatet inte från Norberg, vilket kanske inte framgick i min förra kommentar utan från The Economist.

  Fakta kvarstår, att göra en klassresa från 5:e kvintilen till den 4:e är att inte göra någon klassresa alls då inkomstnivån inte skiljer sig nämnvärt mellan dessa.

  Man kan titta på internationell förmögenhetsstatistik

  http://www.folkkapitalism.nu/?page_id=28

  och då konstatera att Sverige har bland den mest ojämna förmögenhetsfördelningen i världen.

  Också tar vi och slänger in lite mer Norberg (han vars fina CV någon listade):

  ”In six years, two thirds of the Americans in the poorest fifth of the population, climb to one of the top three fifths. And at the same time, the bottom fifth is constantly filled with new poor immigrants and students who are about to enter the same upward social mobility. That is why Cubans swim to the US, and not the other way around. The belief in a better future is perhaps mankind’s most rewarding and important psychological gift. Champagne and caviar is a good symbol for that.”

  http://www.johannorberg.net/?page=articles&articleid=73

 116. Fille

   /  december 7, 2007

  H-E.R, jag tycker det börjar bli lite obehagligt här inne. När Adolf kallar Ilse och andra, som inte håller med honom, för lobotomerade får och uppmanar oss att hoppa ut från ”fårskockens lobotomerade jantehage” då tycker jag faktiskt en gräns är passerad.

  Den som ser de som inte delar ens åsikt som ”lobotomerade får” är knappast ute efter dialog och borde heller inte ha något i ett demokratiskt samtal att göra.

 117. Fille

   /  december 7, 2007

  Adolf, om vi nu är lobotomerade får, varför ödslar du då sådan tid på att kasta ut dina intellektuellt välpolerade och värdefulla pärlor till oss.

  Visserligen har jag hört uttrycket ”att kasta pärlor till svin”. Men den som ödslar sådan tid på att lära stackars ”lobotomerade får” att förstå storheten i privatiseringens och nyliberalismens trosatser har antingen ont om tid eller så är det symptom på något annat…

 118. Fille

   /  december 7, 2007

  ..inte ONT om tid…utan GOTT om tid måste det ju vara i föregående inlägg från undertecknad…rättar mig själv…men tröstar mig med att jag, som lobotomerat får, ändå är rätt duttig på att få ihop bojstajvskombinatijonerna.. 🙂

 119. Socialliberal Q

   /  december 7, 2007

  Jag tycker Adolf och en del andra här inne borde läsa det fina Tranströmer-citatet som Ilse lyft fram i en ny bloggpost! De orden är nog nyttiga för var och en av oss att fundera lite över!

 120. Adolf Hansson

   /  december 7, 2007

  Fille, ni sitter ju på alla svar som de intellektuella titaner ni själva vill betrakta er. Det är inte fråga om att hålla med mig utan att försvara det system ni så varmt förespråkar.

  Jag har slängt ut 2 frågor, en om den undermåliga och ineffektiva svenska sjukvården med alla sina köer och den andra hur det offentliga skamlöst plundrar de mest utsatta och värnlösa i vårt samhälle.

  Eftersom jag inte får något svar eller argument om sakfrågorna kan jag inte annat utgå ifrån att ni tycker denna tingens ordning är helt OK och det får väl stanna därvid.

  Kanske du kan förstå jag lämnade kommunismen tidigt 70-tal. Stjäla från andra, i synnerhet värnlösa barn och senildementa gamla är inte min grej, men visar kommunismens sanna ansikte. Det är en fin ideologi.

 121. liberal vänster

   /  december 7, 2007

  Afolf? Vem härinne förespråkar kommunism ?
  Jag tror du talar till fel målgrupp och får därför inga svar.

 122. liberal vänster

   /  december 7, 2007

  Känns inte följande citat bekanta och starkt liknar extremliberala föredettingar härinne? Har de gjort come back i nytt namn?

  107: bemöt mig i sak…argument saknas…
  110: sakna argument i sakfrågan
  ** så bemöter de allt.. och de blir irriterade när de inte får svar

  110. intellektuell krympling
  **dessa eviga personangrepp

  112: likna barndagis..vi måste alla bli vuxna
  **dessa eviga kopplingar till att andra är som barn och inte vuxna

  114: vågar du ta diskussionen…har du bangat ur?
  **det låter som början på ett gängbråk… redo för fight…

  Varje gång en extremliberal loggar in använder de samma språkbruk:.
  **ord som argument i sak,,, du talar som ett barn… du förstår inte…varför svarar du inte..det är tyst från vänsterhåll..
  Tja, en reflektion….

 123. Adolf Hansson

   /  december 7, 2007

  Förlåt, skall vara socialismens sanna ansikte.

 124. Ragge

   /  december 7, 2007

  HER – Hur är det ställt med självinsikten? Speciellt när du skriver så motsägande.

  ”Tänkvärd dikt, den får mig att tänka på den svart-vita tillvaro som anammats av så många.”

  ”Men det är ingen fara ändå för jag tror nog ändå på Folkhälsoinstitutets klara konstaterande om att en social trygghet ger ökad folkhälsa. Och ökad folkhälsa kan ju bara ge vinst åt alla håll, dvs den påverkar ju då BNP/capita och även vice versa. Trygg individ ger mer som sagt.”

  ”Antagligen försöker du övertyga mig om motsatsen, men då är det bättre du spar krutet till mer lättövertygade mottagare.”

  Jag skulle se dig som en person som är väldigt lättövertygad, om allt som passar in i din världsbild, med dina subjektiva uppfattningar om ”rättvisa” och ”solidaritet”. Sakliga argument eller osakliga, empiri eller inte, validitet eller inte mm spelar egentligen ingen roll. En mindre lättövertygad människa hade nog frågat efter hur folkhälsoinstitutet hade konstaterat sin slutsats. Men det förefaller som att eftersom det stämmer med dina åsikter tänker du inte kritiskt.

  Här är iaf rätt länk. En empirisk studie som utreder orsaker till skillnader i ekonomisk utveckling:
  http://www.econ.ucla.edu/workshops/papers/International/Developing_Countries_Aren't.pdf

 125. Ragge

   /  december 7, 2007

  Ok länken fungerar inte att klistra in av någon anledning.

 126. Gaspode

   /  december 7, 2007

  St Just

  Re #106 där du skriver om det som dina föregångare byggt upp.

  Men det är just det som är det stora problemet med vänstern idag. Man inte riktigt förstått att man faktiskt måste omforma sin politik så att den fungerar även i en ny tidsålder. Det som fungerade 1965 är många gånger helt fel idag på samma sätt som det idag är otänkbart att röka och dricka alkohol under en graviditet, något som sågs som tämligen OK då. Ändå drar man ofta upp reformer från 50/60/70-tal som varandes normen man måste komma tillbaka till. Men 70talet är borta och kommer aldrig att komma tillbaka.

  På denna blogg ser man citat från många påhopp på alliansen och framförallt moderaterna för att de försöker förnya sig. Jag ser dessa påhopp som ett bevis på att man på flera håll inom vänster ändå inte förstår att politik _måste_ förnyas. Förnyelse och ständigt ifrågasättande av sin egen politik är nödvändig för att undvika stagnation och just stagnation är ett ord som väldigt bra beskriver vänster under det senaste decennierna. Ett politiskt parti som säger ”Jag vet att vi tyckte så här förut men vi är klokare idag och har därför insett att vi måste göra så här istället” är värt mycket mer respekt än ett som säger ”Funkade det då så funkar det nu.”

  Jag har i grunden faktiskt inte så mycket emot SAP. Som jag skrivit på annan plats här på bloggen så har jag faktiskt röstat på dem tidigare. Det som gjort att de förlorat min röst är just denna avsaknad av förnyelse, denna blindhet gentemot det faktum att den politik som kanske fungerade igår faktiskt inte fungerar idag och än mindre imorgon. Samhället och dess innevånare utvecklas men SAP verkas inte vilja följa med.

  Jag vet St Just att du inte är socialdemokrat men vare sig du vill eller inte så är det socialdemokratin som styr när det är vänsterblocket som har makten.

 127. H-E.R

   /  december 7, 2007

  Ragge.

  ”Jag skulle se dig som en person som är väldigt lättövertygad, om allt som passar in i din världsbild, med dina subjektiva uppfattningar om “rättvisa” och “solidaritet”. Sakliga argument eller osakliga, empiri eller inte, validitet eller inte mm spelar egentligen ingen roll. En mindre lättövertygad människa hade nog frågat efter hur folkhälsoinstitutet hade konstaterat sin slutsats.”

  Visst går jag att övertyga Ragge, men i just den frågan vi diskuterade så fann jag Folkhälsoinstitutets mening så otroligt självklar.
  Att en social trygghet skapar det lugn i tillvaron som sedemera skapar den goda folkhälsa som resultaten faktiskt visat är för mig så självklart att jag inte har utrymme för ifrågasättande. Att motsatsen, dvs social otrygghet skapar ohälsa, främst i form av psykisk sådan, framstår för mig också lika självklart.
  Vad gäller påståenden som inte är lika självklara som i exemplet ovan så går jag att övertyga. Men som sagt inte denna gång 🙂

 128. Ragge

   /  december 7, 2007

  Vad behövs för att skapa folkhälsa? Pengar kanske?
  Vad behövs för att ens kunna ha ”social trygghet” Pengar kanske? Vad är det som gör att det finns pengar? Tillväxt kanske? Eller ska man börja med social trygghet finansierad av rena önskningar och drömmar, för att sedan skapa tillväxt? Inser du inte att social trygghet förutsätter att det finns pengar? Måste säga att jag förundras, är du verkligen så korkad som du ger sken av? Eller är det bara perspektiven som är så trånga? Att du tar situationen i Sverige med det välstånd vi har som självklart?

 129. H-E.R

   /  december 7, 2007

  Ragge.

  ”Inser du inte att social trygghet förutsätter att det finns pengar?”

  Ja, det var därför jag skrev tidigare att social trygghet skapar en folkhälsa, och att den goda folkhälsan i sin tur visar resultat i BNP/capita. En god cirkel med människan i mitten.

  ”Måste säga att jag förundras, är du verkligen så korkad som du ger sken av? ”

  Svårt att säga på rak arm, IQ har legat vilande några år 😀
  Men jag reder mig.

 130. Jag köper att ekonomisk och social trygghet är väldigt viktiga faktorer för det diffusa begreppet ”folkhälsa”. Men inte ens det genompolitiserade Folkhälsoinstitutet säger att den tryggheten måste komma från staten. Att 4 av 5 helt saknar ekonomiska reserver på grund av det grymma skattetrycket, skapar otrygghet.

 131. St Just

   /  december 7, 2007

  Gaspode, jag håller till stora delar med dig – om inte arbetarrörelsen förändrar mycket av sin politik, kan världen stå inför mycket stora kriser. Ett mardrömsscenario är en repris av förspelet till första världskriget, då arbetarrörelsens ledning slöt upp bakom sina regeringar och manade folket ut till en katastrofal masslakt för nationen.
  Dagens situation där främst den enorma tillväxten av arebetarklassen i Kina och i det osökra kortet Ryssland, innebär stora utmaningar internationellt.
  Nationellt så är det naturligtvis så att ledningen för arbetarrörelsen dvs parti- och fackledningarna från (s), än så länge bara petat lite i det nödvändiga förändringsarbetet. Om det blir mer omfattande beror på oss som ingår i rörelsen (socialdemokrater, vänsterpartister … eller alla som jag själv; de partilösa).
  Hittills rör sig dock rörelsen i snigelfart (vilket passar s-ledningen och Alliansregeringen).
  Vare sig 60-, 70- eller något annat tal kommer igen – däremot växer klyftan mellan de förmögna och folkets majoritet – och det ska vi ändra på – med morfars ideal och nya idéer anpassade till det nya industrisamhället.

 132. Fille

   /  december 7, 2007

  Adolf Hansson: ”,Eftersom jag inte får något svar eller argument om sakfrågorna kan jag inte annat utgå ifrån att ni tycker denna tingens ordning är helt OK och det får väl stanna därvid.”

  Adolf H, detta är en blogg och inte ett chattrum. Bara en liten upplysning! 🙂 Det låter som om du vill starta en egen blogg. Gör det då! Du verkar ju anse dig både besitta en enorm intellektuell kapacitet (till skillnad från oss andra ”lobotomerade får”). Dessutom hyllar du ju företagsamheten.

  Go on man! Just do it! 😉

  Själv avstår jag från att diskutera med den som använder sig av uttryck som ”lobotomerad fårskalle” och liknande. Jag hoppas du respekterar det, Adolf H.

 133. Gaspode

   /  december 7, 2007

  St Just

  ”Vare sig 60-, 70- eller något annat tal kommer igen – däremot växer klyftan mellan de förmögna och folkets majoritet – och det ska vi ändra på – med morfars ideal och nya idéer anpassade till det nya industrisamhället.”

  Det är min fulltständiga övertygelse att den som bär skulden till att klyftan ökar är socialdemokratin.

  Däremot så ser jag inte ökade klyftor som varandes av ondo.

  Den absolut svagaste i samhället skall inte behöva se sin tillvaro försämras för att den starke skall få en förbättring.
  Men, jag menar samtidigt att så länge _alla_ får en förbättring så spelar det faktiskt ingen roll om klyftorna ökar. Strävar man mot ett samhälle där alla har det ungefär lika bra så strävar man mot medelmåttighet och uselt resursutnyttjande.

  För mig innebär alliansens politik en omläggning i tänk för den enskilde från ”De måste fixa det åt mig” till ”Jag kan fixa detta”. Märk väl, jag syftar inte på egoism och frånvaro av solidaritet utan ett förhållningssätt där den enkilde inte lägger över allt på staten utan själv tar ansvar för sin tillvaro. Allt alliansen har gjort är inte rätt men det är min övertygelse att kan man ändra tänket så är framtiden mycket ljusare än den varit om vänstern vunnit valet 2006 och fortsatt i samma hjulspår. Denna omläggning innebär absolut inte att den allra svagaste medborgaren skall lämnas i sticket, de skall fortfarande få den hjälp de behöver där hjälp inte nödvändigtvis är lika med bidrag men säger man att det inte finns sådana som av lathet/indoktrinering/slentrian/illvilja låter bli att ta eget ansvar så blundar man nog för verkligheten.

  Vanans makt är stor och att ändra mångåriga (o)vanor går inte i en handvändning så det är alldeles för tidigt att döma regeringesn politik redan nu när vi bara har kommit lite längre än halvvägs in i första halvlek.

 134. Adolf Hansson

   /  december 7, 2007

  Visst är jag intelligent, har pengar och vacker är jag också trots min ålder, så jag har inget att klaga på.

  Jag repekterar din ståndpunkt. Själv misstänktes jag för att vara med i SD vilket intet hindrade mig att framföra min ståndpunkt.

  Hur visste du att jag hyllar företagsamhet? Helt korrekt f ö. Hur tror du annars mervärde och tillväxt skapas?
  Jag antar du inte tror det regnar pengar från ovan, då blir jag besviken.

 135. St Just

   /  december 7, 2007

  Gaspode, de socialdemokratiska ledningarna har sin icke obetydliga del i att klyftor tillåtits växa, främst under det långa samarbetet med monopolkaptitalets giganter i bla Wallenbergssfären.

  På grund av ett omfattande tryck från främst fackföreningsrörelsen under 60-70-talen, minskade förmögenhets- och inkomstklyftorna, samtidigt som icke obetydliga maktförskjutningar skedde mellan arbete och kapital. MBL och skyddsombudens ökade makt b etydde mycket för oss på golvet.

  Idag kan ju de flesta snabbt se hur Alliansen snabbt vidgar klyftorna, säljer ut det vi gemensamt byggt upp och förändrar i lagar och på annat sätt till kapitalets fördel.

  Det kommer att fortsätta – alla vet att regeringen jagar sk ”fuskare” bland samhällets bas – intet knyst har kommit över deras läppar när ICA-handlare bedragit kunderna i flera år. Belysande för regeringens syn på fusk.

  Så Gaspode, du vet var jag står och din ståndpunkt är också tydlig.

  Nog med det i denna tråd.

 136. Adolf Hansson

   /  december 7, 2007

  St Just, utan det smörjmedel som den svarta marknaden utgör för svensk ekonomi, hade detta landet sedan länge kört rakt in i väggen. Själv gör jag så mycket svartbusiness det går. Varför göda staten och alla byråkrater?
  De har redan fått ca 90 millar under min livstid, jag tycker det räcker med det.

 137. När vänstern pratar om rika brukar de dra till med de rikaste av de rika, som t.ex. Wallenberg (att familjen ägnat det senaste seklet åt att bygga upp sin förmögenhet, till stort gagn för landet, glöms lätt bort, men det är en annan diskussion). De riktigt rika utgör 1% av den rikaste procenten. Framgångsrika indrottmän och kvinnor hamnar sannolikt också i den gruppen. Med en villa för 25 miljoner i Limhamn kvalar Zlatan definitivt in. En intressant fråga är vilka Rosengårdspågen sugit ut för att skapa sin förmögenhet?

  Men i och med att de flesta saknar förmögenhet krävs det inte så mycket för att kvala in i ”procentgruppen”. Många äldre, med avbetalda villor och bostadsrätter i storstadsregionerna, har (förvisso låsta) tillgångar värda mer än de 5,9 miljoner som ribban ligger på. Med undantag för de riktigt små gårdarna är de flesta lantbruksfastigheter värda bra mycket mer än så. 99% av de som de rödaste har så ont av är egentligen ganska vanliga människor och bland den sista procenten återfinns många som ägnat flera generationer åt att bygga upp sin förmögenhet. Det säger en hel del om människorsynen. Jag har sagt det förut och säger det igen: Avundsjuka är ingen bra bas att bygga ett samhälle på.

 138. H-E.R

   /  december 7, 2007

  LibeRatio.

  ”99% av de som de rödaste har så ont av är egentligen ganska vanliga människor”

  Aj f-n är det så illa?
  Var hittade du den uppgiften?
  Blir till att fundera djupt och länge nu. Jag känner ingen avundsjuka gentemot någon, vare sig fattig eller rik.

  I ungdomen kände jag ibland avund över andras prylar, men då föranledde denna känsla mig att arbeta som tusan för att sedan skaffa mig det som jag ville ha.
  Men jag upplevde inte att jag ”hade ont av att vara en ganska vanlig människa”.

  Så fortsatte det en bit in i vuxenåldern, längtan efter prylar fanns men allt mindre avund, och fortfarande inget ”ont av att vara en vanlig människa”.

  Nu i medelåldern har det runnit av mig den där känslan, prylarna har inte längre så stor mening och pengarna uppfyller den funktionen att de ska få vardagslivet att gå runt, mat och boendekostnad och kanske ibland något att förgylla med.

  Nu för tiden kan jag ärligt säga att den inte existerar alls, avunden. Däremot rättvisa, solidaritet, allas lika värde. Dessa tankar finns. Och de byggs på så gott som varje dag.
  Och fortfarande har jag inte ”ont av att vara en vanlig människa”.

  ”99% av de rödaste har ont av att de är vanliga människor”…..
  LibeRatio? Hur tänkte du nu?

 139. St Just

   /  december 7, 2007

  Naturligtvis är det som nyliberalen procentar till det – vänstern är bara avundsjuk på grannens lilla rödvita stuga. Dagliga rapporter om en extrem förmögenhetsklyfta, om det skattefuskande näringsliv om ökade klasskillnader är självfallet bara myter från avundsjuka forskare, statistiker och journalister.

  Det finns knappt en enda grisigt rik människa i detta land om man hanterar procenten som nyliberalen gör.

 140. H-E.R

   /  december 7, 2007

  ps.
  Eller menar du att 99% av de som de rödaste har så ont av är vanliga människor?

  Och att ”de rödaste” har ont av avundsjuka?

 141. Ragge

   /  december 7, 2007

  ”På grund av ett omfattande tryck från främst fackföreningsrörelsen under 60-70-talen, minskade förmögenhets- och inkomstklyftorna, samtidigt som icke obetydliga maktförskjutningar skedde mellan arbete och kapital. MBL och skyddsombudens ökade makt b etydde mycket för oss på golvet”

  Har du hört talas om inflation St Just? Och begrepp som nominella och reala löner? Under 70 och 80 talen ökade visserligen de nominella lönerna men pga inflationen minskade reallönen för en vanlig arbetare. Reallönerna har däremot stigit väsentligt under t.ex 90-talet.

 142. H-E.R

   /  december 7, 2007

  St Just.

  Ja så är det nog, det är myter av avundsjuka forskare, statistiker och journalister 😀

 143. Adolf Hansson

   /  december 7, 2007

  St Just, du med ditt storsinta patos och anspråk på andras egendom. Hur mycket har du själv bidragit med till den fina välfärdsstat som du så ömt försvarar?

  Det vore kul att veta, eller sitter du där bara på läktaren och gnäller av avund över andras framgång i livet?

  Tacksam för svar.

 144. St Just

   /  december 7, 2007

  Varje löneförhandling man gick in i inleddes alltid av att chefen påpekade att någon extra tiondels procent lokalt, skulle släppa loss inflationsmonstret.
  I fyrtio år har jag aldrig hört de som ägnar sin tid åt att angripa arbetarrörelsen – nämna att det monstret är marknadsekonomins skapelse eller att våldsam spekulation som under it-eran och fastighetsbubblans glada dagar och de förmögnas extrema lönekrav, optioner och annat är inflationsdrivande.

  Allt är LO:s fel när den ser till sina medlemmars intressen.

  För arbetarklassen handlar det nu mer sällan om stora förbättringar, varken 1963, 1976 eller 2002 – det blir ofta mer marginellt på grund av ställningen i samhället. Icke desto mindre betyder det mycket att kunna spara till en utlandssemester.

  För de rika är sånt en baggis 1963, 1976, 2002 eller idag.

 145. Ragge

   /  december 7, 2007

  ”Varje löneförhandling man gick in i inleddes alltid av att chefen påpekade att någon extra tiondels procent lokalt, skulle släppa loss inflationsmonstret.
  I fyrtio år har jag aldrig hört de som ägnar sin tid åt att angripa arbetarrörelsen – nämna att det monstret är marknadsekonomins skapelse eller att våldsam spekulation som under it-eran och fastighetsbubblans glada dagar ”

  Har du ens minsta aning om vad som orsakar inflation?

 146. St Just

   /  december 7, 2007

  Självfallet Ragge – arbetarnas lönekrav, det har jag hört i 40 år! Arbetaren tvingar till sig myckethöga löner, börjar sedan handla kopiöst, de stackars arbetsgivarna tvingas höja priserna och sedan tvingas handeln ta ut högre priser – slutligen står arbetaren i snabbköpet och konstaterar; Vad dyrt det har blivit – jag skulle ha nöjt mig med chefens bud, nu har vi alla hamnat i en ond cirkel.

  Jämrans arbetare som inte kan nöja sig med litet!
  😀

 147. H-E.R

   /  december 7, 2007

  Adolf Hansson.

  ”St Just, du med ditt storsinta patos och anspråk på andras egendom. Hur mycket har du själv bidragit med till den fina välfärdsstat som du så ömt försvarar?”

  Nu har du ju inte skrivit detta till mig men jag är tvungen att svara ändå.
  Det är inte ofta jag går igång på alla cykindrarna men nu j*vlar får du ta och skärpa dig Adolf.

  Hur kan du vara säker på vem du sitter och tilltalar?
  Den du öser sk*t över och undrar ”vad har du bidragit med?” kan mycket väl vara en människa som har varit handikappad från födseln.
  Det kan likväl vara en människa som av andra orsaker inte kunnat bidraga med så mycket, det kan vara allt ifrån fysiska/psykiska sjukdomar till att det kan röra en person varit på samhällets baksida under större delen av sitt liv.
  Det kan även vara en människa som haft ett mycket slitsamt arbete men lågavlönat, och därigenom inte bidragit lika mycket som en högavlönad.

  Det har dessutom inte ett dugg betydelse Adolf HUR MYCKET en människa kunnat bidraga till samhället. Alla har samma existensberättigande och är värda exakt lika mycket ändå.

  Du uttryckte dig som en lurk. Usch.

 148. St Just

   /  december 7, 2007

  H-E.R, tack för ditt svar till Adolf. Själv vägrar jag resonera med denna populist. Jag är mycket van vid rabiata uttalanden och om det är av intresse så har jag jobbat i hela mitt liv och närmar mig pension. Dessutom har jag gladeligen betalt skatt och inte fuskat. Stämplat har jag dock gjort ett år då jag svartlistades.

  Och H-E.R – människor har olika förutsättningar att jobba – därför arbete efter förmåga och åt var och en efter behov.

  Åt skrävlare som skryter om mygel, skattesmiteri och mygel – helst ingenting.

 149. Adolf Hansson

   /  december 7, 2007

  H-E.R, tack för att det kom ett svar, dock inte från St Just. Om du läst mina kommentarer har jag aldrig ifrågasatt att ta hand om de som faller igenom. Däremot anser jag inte att 50% av Sveriges folk skall transfereras med bidrag i någon. Halva Sverige kan knappast bestå av utslagna, handikappade osv.

  Sedan, de lågavlönades bästa medicin är odiskutabelt låga skatter. Alla skall producera efter egen förmåga, en grundbult i alla samhällen. Tyvärr har facken o kollektivavtal låst ute dessa människor från arbetsmarknaden. Omvänt, det är därför arbetare i Sverige betalar världens högsta skatter, de måste ju betala via bidrag för alla de som står utanför.

  Sverige är ett sjukt land utan självinsikt. Arbete skall premieras i alla former och inget är bättre än något annat. Gör din plikt, kräv din rätt. I så måtto är även jag socialdemokrat mot bakgrund av 1909 års arbetarrörelse.
  Åt trasproletäriatet gavs inte ett ruttet lingon. Tänk som det kan förändras. Numera äger medborgarna bara rättigheter, inga skyldigheter.

 150. Adolf Hansson

   /  december 7, 2007

  St Just, det är inget skrävel bara fakta. Tycker du att i din fina stat att jag även skall berövas den sista tionden?

  Om så är fallet, varför skulle jag jobbat över huvud taget. Är ni socialister först nöjda när ni tagit allt. Jag tycker det är mer än nog med 90% av ett helt livs slit.

  Hoppas bara jag inte hamnar dement på långvården, då tar ni mina sista slantar om jag lever länge nog. Socialtermiter.

 151. H-E.R

   /  december 7, 2007

  Adolf.

  Jag vidhåller fortfarande att det är idiotiskt att fråga en person som du inte vet något om ”hur mycket har du bidragit till?”
  Nu har St Just arbetat och beskriver det själv.
  Men det hade lika gärna kunnat vara en människa som aldrig haft möjlighet till det.

  Och jag vidhåller fortfarande att ”hur mycket” inte är en relevant fråga när man börjar resonera om vad var och en kan bidraga med. Det är ett mycket nedvärderande mått på människovärde Adolf.

  ”Socialtermiter.”
  Jahadu Adolf. Det var ju en tjusig benämning det.
  Förhoppningsvis blir vi ”socialtermiter” enormt många inom några år, då ryker det mesta i träväg så dra ner mössan ordentligt.
  (detta var avsett som förolämpning i retur)

 152. Adolf Hansson

   /  december 7, 2007

  H-E.R, vad jag vet har jag inte förolämpat dig. Sedan är min fråga befogad med utgångspunkt från tidigare diskussioner om fördelningspolitikens vanvett.

  Det är heller inte fråga om människovärde vilket du torde begripa av mitt tidigare inlägg om arbete och att alla skall ges möjlighet efter egen förmåga. Det är inget märkvärdigt med det. Min åsikt är att facken och kollektivavtal stänger ute alla de som inte kan prestera enligt avtalsenlig lön. Därav detta utanförskap. Tänk dig själv att förnedrad stå där med mössan i hand inför pappa staten, jag tycker det är för jävligt i motsats till dig. Rätta mig om jag har fel.

  Allt smälter ihop till nollpunkten. Hur mycket skall jag betala i skatt för att alla socialister skall bli nöjda? Vad får jag behålla själv? Räcker det inte med 90% eller skall ni ha än mer? Och framför allt, varför skall jag då anstränga mig. Bättre att skita i allt och låta någon annan producera, det verkar vara devisen på denna sida.

  Inför platt skatt som de tidigare pinade öststaterna under socialismen nu gör. De har lärt sin läxa och har snart kört förbi oss. Tjänar jag 100 tusen och du 200, bidrar du med dubbelt så mycket som mig. Det är väl rättvist eller hur?

  Sedan det där med socialtermiter vill jag utveckla ytterligare. Sedan 1971 är min s k ”träskalle” impregnerad och därmed vacinerad med antisocialismkreosot. Där biter inga termiter.

  Kanske skall du ta samma behandling. Fungerar dock inte på grönsaker.

 153. H-E.R

   /  december 7, 2007

  Adolf.

  ”Det är heller inte fråga om människovärde vilket du torde begripa av mitt tidigare inlägg om arbete och att alla skall ges möjlighet efter egen förmåga.”

  Detta löser man ingalunda som alliansen gör, dels med sänkta ersättningar för sjukskrivna och dels med ideliga rapporter om fusk där samtliga dras över en kam.
  Många sjukskrivna/förtidspensionerade mår dåligt av att inga gränser har dragits för vad som får anses vara fusk.
  Inte ens läkarna har längre tilltron att avgöra vad som är sjukdom eller inte.
  Socialdemokraterna hade en del oegentligheter för sig med Hedborgs SOU-arbete, men där fanns inte på långa vägar en så cynisk uppfattning över de sjukdomsdrabbade som den alliansen levererar.

  ”Tänk dig själv att förnedrad stå där med mössan i hand inför pappa staten, jag tycker det är för jävligt i motsats till dig. Rätta mig om jag har fel.”

  Jag har varit handikappad i några år efter ett långt yrkesliv där jag ådrog meig en skada och inte upplevt förnedring innan alliansen visade sin syn på vad/vem som räknas i det perfekta samhället.
  Lönsamhet/friskhet. Inget annat.
  Inga vettiga förslag på åtgärder för sjuka/förtidspensionerade annat än sänkta ersättningar och ifrågasatta sjukskrivningar.
  ”Mössan i hand” är för mig en situation där all lagstiftning om solidaritet och socialt stöd har tappat sin verkan. När den sjuke tvingas lita till den goda viljan och hjälporganisationerna. Kommer den dagen så slänger jag in handduken.

  Tills vidare utnyttjar jag min av skattemedel inbetalda försäkring. Och känner ingen förnedring över detta, däremot känner jag mina rättigheter.
  Antagligen utbrister du som andra nyliberaler brukar göra ”du är ute i eget ärende om du själv är handikappad”.
  Så detta bemöter jag innan du hinner påstå det:
  Nej.

  Därmed punkt från mig i denna tråd. Det blir upprepningar, men kan inte hjälpas.

  God afton.

 154. Adolf Hansson

   /  december 7, 2007

  ”Jag har varit handikappad i några år efter ett långt yrkesliv där jag ådrog meig en skada och inte upplevt förnedring innan alliansen visade sin syn på vad/vem som räknas i det perfekta samhället.”

  Ursäkta frågan, men anser du dig totalt handikappad, eller anser du att du kan arbeta i någon annan form? Det är det frågan gäller. De flesta kan göra något med undantag för de totalt handikappade som vi alla skall ta hand om.

 155. H-E.R

   /  december 7, 2007

  Adolf.

  Nu kan jag inte låta bli att ge dig en liten ”lektion”.
  Du uttrycker dig exakt som väntat men ändå.
  ”Anser du du dig totalt handikappad?”
  Nej Adolf, jag ”anser mig inte vara” jag ÄR handikappad.
  Att uttrycka det ”anser du dig vara” ger en ton av att det då skulle vara jag själv som bestämmer graden av handikapp vilket är fel. Graden är av läkare och försäkringsläkare satt till 100% vad gäller arbetsförmåga och 85-90% vad gäller funktionsförmåga (kunna klara sin hygien, göra toalettbesök, kortare promenader)
  Därför Adolf…. vem du än pratar med som uppger sig vara handikappad, säg hellre ”hur handikappad ÄR du”.
  Den behandlande läkaren kan använda uttrycket ”hur upplever du din situation” men det är en annan sak.

  Och arbeta i framtiden är mitt klara mål, det är det som ger mig kraften. Tanken på att jag ska klara det.

  Jag tror innerst inne inte att du är så kallsinnig som du låter Adolf, men försök komma ihåg hur du uttrycker dig. Det du skrev till St Just t ex; du visste inte vem du skrev till ändå undrade du hur mycket personen ifråga hade bidragit med till staten.
  Litet tips: Testa att sätta dig i en rullstol, kör ut på stan. Lev dig in i rollen. Du kommer att märka att människor är olika. Det finns de som kommer att se med förakt på dig, det finns de som generat tittar bort.
  Och det finns de som bemöter dig som vilken annan som helst.

 156. Adolf Hansson

   /  december 8, 2007

  Ok, hur handikappad är du, själv lider jag av diskbråck men hackar mig fram ändå med sälj o skrivbordsarbete. Lyft är det inte fråga om, då går allt åt helvete.

  Min poäng till St Just vidhåller jag ändå. Sedan, jag har aldrig tittat med förakt på rullstolsbundna och om det är så bland menigheten är det ytterligare ett bevis på hur korkad denna socialistiska drönarnation blivit.

 157. Adolf Hansson, tyvärr – nu har du förolämpat, mästrat och hånat i stort sett alla kommentarörer här inne tillräckligt. Jag har fått nog. Vill du fortsätta att förolämpa folk kan du ju skaffa en egen blogg. /ha det gott

 158. H-E.R

   /  december 8, 2007

  Liberal student

  ”Sen förväntar jag mig ett svar från HER varför han vill att andra ska jobba och ta hand om honom medan han spyr galla över de som vill arbeta och INTE betala 60% skatt?”

  60% skatt?? Var skrev jag det?
  Jobba och ta hand om mig?? Var skrev jag det?

  Bättre svar än så får du inte Liberal student, inte så länge du inte klarar att hålla dig till fakta.

 159. H-E.R

   /  december 9, 2007

  Liberal student.

  ”Det finns otroligt många förtidspensionerade som är fullt kapabla att jobba men som av bekvämlighetsskäl väljer att vara hemma istället. Jag känner personligen över tiotal personer som nu är förtidspensionerade som lätt hade kunnat ha ett arbete, dock inte fysiska sådana, men det är en annan femma.”

  Jaha. Och?

  ”Varför är det fel att fråga hur mycket en person har bidragit till välfärden?”

  Jag tycker det är fel om man inte vet vem personen ifråga är, t ex i ett forum på nätet. Om det nu råkar vara en person som aldrig kunnat bidraga till samhällsekonomin så slår en sådan fråga snett.

  ”Så enligt läkaren så är du 0-%ig arbetsför?”

  Ja, för närvarande 0% arbetsför.

  ”Det måste väl ha kommit lägligt för dig HER?”

  Nej, det gjorde det inte.

  ”Kan man sitta framför datorn och beklaga sig på sin lediga tid, och anklaga alliansen för människoförakt.”

  Ligger. Inte sitter.
  Annars rätt, alliansen utstrålar en hel del människoförakt.

 160. Liberal student

   /  december 9, 2007

  Jag hoppas iaf att du kryar på dig så du kan arbeta igen.

 161. Anonym

   /  december 9, 2007

  Liberal student.

  Tack.
  Absolut, det är jag 100% säker på att jag kommer att göra.

 162. H-E.R

   /  december 9, 2007

  Oj förlåt.
  Jag blev så förvånad över det du skrev sist Liberal student så jag blev anonym på kuppen 🙂
  Det var alltså H-E.R som skrev 165.

 163. liberal vänster

   /  december 9, 2007

  Snacka om människoförakt..Jag mår illa när jag läser liberal students ifrågasättande av H-ER:s sjukdom. Människovärdet sitter väl inte i arbetsförmågan. På liberal students inlägg låter det som om alla handikappade o sjuka VILL låta sig försörjas och njuter av sin sysslolösa tillvaro och detta är just tecken på människoförakt i dess högsta bemärkelse..

  Håna de sjuka! Håna de handikappade! Den som inte kan jobba har tydligen inget existensberättigande.
  Ursäkta men..jag måste spy……

 164. karin

   /  december 9, 2007

  Ja, det är tur att även de sjukskrivna/förtidspensionerade kan och gör sina röster hörda!! Betydligt fler skulle behöva göra detta bland de ”mindre bemedlade”!!! För VILKA för annars deras talan?? Inte gör väl några nyliberaler det i alla fall, och inte dagens liberaler det heller!!

  Och du liberal student kan ju hålla på och slå dig för bröstet i all din förträfflighet! Vad vet du om vad livet kan föra med sig? Säger en som jobbar heltid och betalar skatt och som mycket väl kan tänka sig att betala de hundringar jag nu får mer i månaden (kanske handlar det om bortåt 1000 kr) i skatt för vårt (och även mitt) trygghetsnät. Dvs. även för sådana som H.E.R. hör och häpna!

  För jag tror att detta blir billigast för oss som enskilda (än med privata försäkringar) och skapar ett mycket bättre samhälle.

  Alliansen har definitivt inte lyckats värva min röst genom detta (att jag får mer pengar för konsumtion)…

 165. H-E.R

   /  december 9, 2007

  Liberal vänster.
  Karin.
  Tack till er båda för visad förståelse och insikt.

  För min egen del tar det inte så hårt med sådant som Liberal student och andra gör, har blivit härdad. Men det finns de som inte klarar det alls. Det finns faktiskt även de som känt sig så oönskade i samhället att de valt att avsluta sina liv.

  Jag brukar försöka förklara så gott det går.
  Det som skapats i samhället härrör från det mycket luddiga begreppet ”fusk”. Där finns inte en klar gräns lagd för vad som ska räknas in i detta begrepp.

  Om bara politiker och makthavare inser att det får fruktansvärda konsekvenser med denna handfallenhet från deras sida, om de en gång för alla utför sitt arbete och får bukt med det som är oegentligt förfarande, t ex när något arbetat och uppburit sjukpenning, då kanske de sjuka slipper få sitt existensberättigande ifrågasatt.

  Det finns också ett ekonomiskt aber i att håna de sjuka, det är ju ofta så att ifrågasatt trovärdighet leder till ännu mer sjuklighet hos de drabbade. Ofta då i psykisk form genom den stress det innebär att känna att man inte har stöd av andra.

  Så till dem som ifrågasätter och hånar sjuka med plånboken som största anledning vill jag säga:
  När inte den humana aspekten räcker som argument för att behandla sjuka människor väl, tänk då på att det är ett mycket kontraproduktivt agerande att håna dem. Kanske det kan vara bra att veta?

 166. Liberal student

   /  december 9, 2007

  Jag håller delvis med dig HER,men du utelämnade det kalla faktum att när staten tar bort incitamentet för att utföra ett jobb så är det väldigt lätt att man blir ”sjuk”. Eller tror du på fullt allvar att vi svenskar, som är bland de friskaste i världen och är bland de som har högst medellivslängd, skulle vara sjukare än annat folk? På pappret verkar det så iaf, procentuellt sett har vi flest förtidspensionerade, i så låga åldrar som 22-25. Då tycker jag det är rimligt att ifrågasätta systemet som vi har idag. Speciellt med tanke på att många som arbetar stressar ihjäl sig samtidigt som pengarna knappt räcker till för julklappar till de minsta.

  Rättvisa handlar inte bara om att hjälpa de som är sjuka och utelämnade utan att de som faktiskt bidrar till vårt välstånd, själva ska ta del av kakan. Och då menar jag inte när de är 85 bast och knappt kan torka sig själva där bak…..

 167. H-E.R

   /  december 9, 2007

  Liberal student.

  Som jag skrev mitt senaste inlägg är det luddigheten i ordet ”fusk” som är största boven i dramat.
  Politikerna tycks ju bara vilja älta detta sk ”fusk”, inget görs för att stoppa det.
  Med lätthet skulle en snabb samkörning i registren kunna avslöja dem som utnyttjar sina arbets/sjukförsäkringar samtidigt som de arbetar.

  Vad gäller ifrågasatt sjukdom är det en så komplex fråga att det krävs indiviuell bedömning från fall till fall, och detta bör utföras av den expertis som finns tillgänglig just för sådant.
  Som du säkert vet har Socialstyrelsen dikterat upp riktlinjer för dels hur berättigad sjukskrivning kan vara och dels hur lång den kan vara, detta avseende drygt 90 diagnoser.
  Detta har nu läkarna att försöka följa, där kommer med största säkerhet många att tvingas arbeta fast de gentligen är för sjuka för det.

  Min uppfattning är och förblir att människan känner sin kropp och kan avgöra när något är fel. Vad som därför borde eftersträvas är en individuell tillit och ett agerande därefter. I de allra flesta fall behövs rehabilitering, tyvärr är den i många fall nästan obefintlig. Därutöver behövs samhällets (läs de friskas) förståelse för den sjukes situation.

  Riktigt fel blir det därför när frågeställningar som rör just ifrågasatt legitimitet till sjukskrivning/förtidspension ventileras i t ex forum och debatter.
  Läser ”fel” person kan det slå mycket fel.
  Därför får du nu respektera, Liberal student, att jag själv inte svarar eller skriver mer just i den frågan.

 168. Liberal student

   /  december 9, 2007

  @ HER

  Du har återigen förbisett en viktig detalj när du påstår:
  ”Min uppfattning är och förblir att människan känner sin kropp och kan avgöra när något är fel. ”

  Jag påstår att när människan kan få nästan lika betalt att sitta hemma som när denne jobbar så är risken väldigt stor att man får krämpor som annars hade gått passerade.

  ”Riktigt fel blir det därför när frågeställningar som rör just ifrågasatt legitimitet till sjukskrivning/förtidspension ventileras i t ex forum och debatter.”

  Det tycker jag verkligen inte. Vi får inte glömma att ”förtidspensionering” har använts som politiskt verktyg av sossarna för att dölja arbetslösheten. Att ifrågasätta detta politiska system är essentiellt i en debatt, därav följer att man får ifrågasätta de som har blivit förtidspensionerade.

  ”Vad gäller ifrågasatt sjukdom är det en så komplex fråga att det krävs indiviuell bedömning från fall till fall, och detta bör utföras av den expertis som finns tillgänglig just för sådant.”

  Eller så kan man säga att den som jobbar ska jobba medan den som är sjuk ska få bidrag av staten (rätt liten sådan) tills man är arbetsför igen. Men att tvinga företag att betala för sjuka personer är ingen bra metod att skapa välfärd, och jag garanterar dig att Sverige kommer sjunka som en sten i välståndsligan de närmsta 20 åren. Och skyll inte på alliansen för det, den förkrossande grunden har våra kära socialdemokrater lagt.

 169. Ragge

   /  december 9, 2007

  ”Min uppfattning är och förblir att människan känner sin kropp och kan avgöra när något är fel. Vad som därför borde eftersträvas är en individuell tillit och ett agerande därefter.”

  I verkligheten påverkas människor av incitament. Olika incitamentsstrukturer kommer att ge olika agerande. En mycket intressant studie har t.ex visat att att senarelagt krav på lägarintyg med en vecka gav 6,6% längre sjukfrånvaro. Det visar på ett mycket tydligt sätt att utformningen av regler ändrar människors beteenden.

  http://www.ne.su.se/ed/pdf/34-2-phpjll.pdf

 170. St Just

   /  december 9, 2007

  H-E.R, du har rätt att sjukdomar eller nedsatt arbetsförmåga är i första hand något mellan den drabbade och läkare och annan vårdpersonal. Vi som är friska och arbetsföra bör utan större klagan stå för resurser till vård och omsorg och inte reflexmässigt insinuera fusk!

  Det finns tusen och ett skäl till att människor kollapsar på arbetsplatserna; stress, miljöfarliga ämnen, arbetsställningar, hot, skitjobb, vanmaktskänslor, mobbning, sextrakasserier, nedläggningshot … miljöer och situationer som det egentligen åligger arbetsgivarna att åtgärda.

  Frånvaroskälen torde i första hand sökas här för en som vill ha förändring. Det bästa vore om fler tog strid kring arbetsmiljön men jag har förståelse för att många söker sjukvård istället.

  Incitament som förändrar heter; god arbetsmiljö, bra arbetskamrater, inflytande och skapligt betalt.

 171. Liberal student

   /  december 9, 2007

  @ St Just

  ”Incitament som förändrar heter; god arbetsmiljö, bra arbetskamrater, inflytande och skapligt betalt.”

  Återigen skiljer sig verkligheten från socialistisk Utopia. Tyvärr pratar du om väldigt relativa saker när du nämner ”god arbetsmiljö”, ”skapligt betalt” mm. Den arbetsplats som totalt knäcker en dam i medelåldern i Sverige kan vara topp-arbetsplatsen för en ”nysvensk” från Uganda. Att sedan försöka anpassa en arbetsplats utefter subjektiva bedömningar på nationell skala kommer sluta i katastrof.

  Ett steg i rätt riktig vore att skrota LAS som bidrar till stressen på våra arbetsplatser. Har man väl fått fast anställning så säger man inte upp sig för då har man kommit ”långt” i företaget. Att sedan man hatar arbetskamraterna, lönen suger, totalt avsaknande av inflytande hamnar plötsligt väldigt långt nere. Den trygghet som LAS skulle medföra balanseras av den psykiska ohälsan hos folk som drabbas av systemet.
  Samtidigt som den stänger ute unga, kreativa människor som kommer verkligen känna sig som en last för samhället trots deras ungdomliga produktivitet. Vi har en sjuk arbetsmarknad i Sverige och vänstermänniskor borde också inse att vi behöver reformera den, först ut borde vara att avveckla LAS.

 172. St Just

   /  december 9, 2007

  Har man tillbringat några decennier på olika arbetsplatser tror jag att man känner igen vad som karaktäriserar goda incitament som gynnar hälsan; god arbetsmiljö, bra arbetskamrater, inflytande och skapligt betalt. Jag lägger gärna till åtgärder mot diskriminering.

  Det är genom att se till att arbetsgivarna föjer arbetsmiljölagar, lagar mot diskriminering, att det finns kollektivavtal som följs som man snabbt kan förändra sjukskrivningstalen. Att skrota LAS leder tvärtom till sämre vilkor för arbetande. Stärk lagen med skyldighet för arbetsgivarna att anställa både invandrare och ungdom.

  Precis på samma sätt som vi igår fick veta att friskolor med utbildningsministerns stöd vägrar anta handikappade elever, kan vi med en skrotad LAS se hur arbetsgivarna fritt sortera bort icke önskvärda.

  För övrigt finns kreativa i alla generationer.

 173. Liberal student

   /  december 9, 2007

  @ Just

  Det är egentligen en fröjd att läsa dina inlägg. De är såå, såå….socialistiskt tvångsfordrande 🙂

  ”Stärk lagen med skyldighet för arbetsgivarna att anställa både invandrare och ungdom.”

  Så du menar på fullaste allvar att staten ska tvinga företag att anställa personer som unga och invandrare? Inser du inte faran med en stat som kan tvinga företag att göra det ”Staten” tycker är bra. Enda skillnaden mellan dig och en nationalsocialist (nazist) är att nazisten istället vill att företagen ska anställa ”rena svenskar”, arier, personer med blåa ögon lr vad det nu kan vara som de anser är viktigt för samhället.

  I mitt förra inlägg förespråkade jag en arbetsmarknad som INTE bygger på våld och hot gentemot våra svenska företag. Och nu påstår du att det är just våld och hot det saknas på den svenska arbetsmarknaden?

  ”Att skrota LAS leder tvärtom till sämre vilkor för arbetande.”

  Som jag påpekade i mitt förra inlägg så leder LAS till att folk stannar på sina arbetsplatser då de hellre hade bytt till en annan som förmodligen hade passat bättre, med högre produktivitet och personlig lycka som följd. Den moderna människan jobbar under sin livstid på flera olika ställen och att ha en lag som förhindrar denna omfördelning är direkt kontraproduktiv.

  ”Jag lägger gärna till åtgärder mot diskriminering.”

  Såklart är vi inne på våldsåtgärder från din sida igen. Jag tycker personligen att de företag som inte vill anställa folk borde slippa eftersom de gör sig själva en björntjänst. Dvs vi liberaler ser inte folk (varken sjuka eller handikappade som en belastning) utan vi tror att de kan tillföra produktivitet där de anställs.

  ”Precis på samma sätt som vi igår fick veta att friskolor med utbildningsministerns stöd vägrar anta handikappade elever, kan vi med en skrotad LAS se hur arbetsgivarna fritt sortera bort icke önskvärda.”

  De personer som friskolorna inte tar emot ska såklart STATEN ta hand om. Eftersom det inte är lönsamt för friskolorna att utbilda dessa elever så måste staten se till att de får en utbildning ändå, helst en såbra sådan som möjligt. Men inte gör man det genom att tvinga friskolorna att utbilda dessa barn? Hur tror du förresten ett barn kommer känna sig om man vet att man egentligen inte hör hemma där? Eller vill du kanske kagstifta mot sånt också? Dvs ingen får påpeka för barnet att man har blivit inplacerad just pga sitt handikapp?
  De skolor som inte tar emot handikappade barn kommer återigen att gå miste om stora kunskaper till slut. Hawkins är ett exempel på en elev som inte hade platsat i npn ”fiiiin” skola men som är ett geni.

  ”För övrigt finns kreativa i alla generationer.”

  Nu håller jag med dig för en gångs skull. Men LAS ser ju till att de unga inte får en chans att visa upp sin produktivitet och kreativitet eftersom arbetsplatserna blir ”låsta”.

 174. St Just

   /  december 9, 2007

  Brrr för den liberala studentens samhälle;

  ”De personer som friskolorna inte tar emot ska såklart STATEN ta hand om. Eftersom det inte är lönsamt för friskolorna att utbilda dessa elever så måste staten se till att de får en utbildning ändå, helst en såbra sådan som möjligt.”

  Jag undrar om friskolorna med samma ”liberala” argumentation kan få slippa invandrare, barn från arbetarklassen osv – de kan väl STATEN ta hand om?

  För övrigt börjar liberal students inlägg bli väl grova med jämförelse mellan mig och nazister (som jag bekämpat i hela mitt liv). Försök att följa ilse-maries kommentarsregler; ”Inga personangrepp, hot eller kränkande kommentarer”

 175. H-E.R

   /  december 10, 2007

  Liberal student.

  ”Hur tror du förresten ett barn kommer känna sig om man vet att man egentligen inte hör hemma där?”

  Jadu, nu tror jag du nådde den absoluta botten.
  Ett handikappat barn som känner på sig att han/hon ”inte hör hemma där?”
  Menar du att det handikappade barnet känner själv att det inte hör hemma bland de friska barnen på friskolan?
  Varför?
  Hur är det då meningen att detta handikappade barn senare i livet ska känna att det hör hemma i samhället?

 176. marie

   /  december 10, 2007

  Adolf Hansson 81

  Vi kan alla lämna förslag till grundlagsutredningen. Tänker du använda dig av den möjligheten?

  http://www.grundlagsutredningen.se/templates/pages/StandardPage____224.aspx

 177. Liberal student

   /  december 10, 2007

  Har jobb imorgon så jag hinner inte svara nu, men tar det senare…. God natt på er så länge

 178. Liberal student

   /  december 10, 2007

  @ Her, St Just

  ”Jag undrar om friskolorna med samma “liberala” argumentation kan få slippa invandrare, barn från arbetarklassen osv – de kan väl STATEN ta hand om?”

  Till skillnad från socialister så ser vi liberaler inte ner på invandrare eller barn från arbetarklassen, dvs vi tror att de kommer få en alldeles utmärkt utbildning då de själva får VÄLJA skola. Alla ska såklart kunna få gå en utbildning, men själva valet av skolan ska lägga på en gemensam överenskommelse mellan föräldrar och skola. Dvs om det är någon friskola som INTE vill ta emot invandrare eller arbetarklass så ska inte staten tvinga de till det utan de kommer få gå i andra skolor. Och tro mig, arbetarbarn är inte dummare eller mindre ambitiösa än rikemansbarn, snarare tvärtom 🙂 Sen förstår jag inte varför du blir så upprörd när jag säger att staten har till uppgift att ta hand om de barn som inte får tillgång till en adekvat skolgång? Skillnaden mellan oss är att du vill att staten ska ta hand om alla barnen medan vi liberaler enbart vill ta hand om de barn som inte får en tillrckligt bra skolgång. Idagens Sverige så är det kanske majoriteten av barnen som inte lär sig tilräckligt i de offentliga skolorna, en trend som vi kan bryta om vi låter föräldrarna få mer makt över vilken skola deras barn ska välja.

  ”För övrigt börjar liberal students inlägg bli väl grova med jämförelse mellan mig och nazister (som jag bekämpat i hela mitt liv). Försök att följa ilse-maries kommentarsregler; “Inga personangrepp, hot eller kränkande kommentarer”

  Förlåt mig, om du blev kränkt men du kan inte smita undan sanningen min vän. Jag sa inte att du var nazist utan att era tankebanor är besläktade, väldigt nära besläktade tom. Exemplet kommer igen…

  ”Stärk lagen med skyldighet för arbetsgivarna att anställa både invandrare och ungdom.”

  Du värnar om ungdomar och invandrare så du föreslår en lag som ska TVINGA företag att anställa dessa personer. Nationalsocialisten säger exakt samma sak fast han byter ut gruppen invandrare mot ”rena svenskar”. Fråga till exempel nazister vad de tycker om att fina blåögda svenskar går arbetslösa medan invandrarna har jobb? Så jag har hört denna arbetsrättformulering från deras sida också 🙂
  Sedan tycker jag inte att du ska känna dig kränkt du man påpekar likheterna mellan 2 socialistiska ideologier. Din socialism jämfört med nationalsocialismen, både bygger på våld och en rätt diffus människosyn.

  ”Jadu, nu tror jag du nådde den absoluta botten.
  Ett handikappat barn som känner på sig att han/hon “inte hör hemma där?”

  Utanförskap är inte nånting vi kan lagstifta om HER. Vissa personer känner sig utanför och genom att tvinga in de i vissa grupper eller kvotera in de, så förstärks den känslan ännu mer. Varför inte kvotera in handikappade i varje landslag i handboll? Löser man nåt problem då egentligen? Kommer de handikappade känna sig mer välkomna inom sporten eller kommer de känna att ”fasen, det här är inte min grej”. Skolexemplet är av samma typ, den skola som inte vill ta emot handikappade kommer knappast leda till en ökad respekt eller förståelse för handikappade om man tvingar de att ta emot barnet. Sen tycker jag att du drar alla över en kam som vanligt, det finns barn med grova handikapp som helt enkelt inte passar in i ett klassrum utan de behöver personlig hjälp dygnet runt. Lindrigare former av handikapp som kanske avsaknaden av en arm kommer knappast påverka studierna i matematik.

  ”Hur är det då meningen att detta handikappade barn senare i livet ska känna att det hör hemma i samhället?”

  Handikappade hör hemma i samhället precis som du eller jag, men vi ska inte tvinga företag, skolor eller organisationer att ta hand om de. På samma sätt som jag inte vill att nåt företag eller universitet ska ta hand om mig om de inte vill, däremot förväntar jag mig hjälp av staten. Förstår du skillnaden? privata företag Vs. staten. Staten har ansvar, de privata företagen ska kunna verka fritt i samhället utan att förvandlas till statens hjälpmedel.

  Jag som har jobat som skötare vet för övrigt att de handikappade tycker att det är riktigt jobbigt att de hela tiden blir särbehandlade. Är man fullt frisk men konstant blir behandlad som ett barn och som en lägre stående varelse av staten och av samhället så kommer man känna sig värdelös till slut. Att TVINGA friskolor att ta emot personer kommer knappast underlätta deras anpassning i samhället.

 179. St Just

   /  december 10, 2007

  Mycket kort svar till Liberal students långa kommentar. Nazism och fascism är bägge extremvarianter av borgerligt styre med bevarade ägarformer och produktionsmetoder. Nyliberalismen är för övrigt den andra extremvarianten. Bägge varianterna har inget med den socialistiska arbetarrörelsen att göra.

  För övrigt övergår det säkert de flestas förstånd (och nästan mitt tålamod) hur någon kan komma med en så haltande jämförelse mellan fascismens krav på invandrardiskriminering och “Stärk lagen med skyldighet för arbetsgivarna att anställa både invandrare och ungdom.”

  Sedan kan ju den liberala studenten lägga fram källor där denna formulering återfinns hos fascistiska organisationer. Om inte – betraktar jag det som en av många nyliberala lögner.

 180. liberal vänster

   /  december 10, 2007

  Liberal student:
  ”Till skillnad från socialister så ser vi liberaler inte ner på invandrare eller barn från arbetarklassen, ”

  Alltså, Jag är inte socialist och försvarar inte ideologin men detta påstående var väl ändå ett slag under bältet. Så endast liberaler har medkänsla med människor och andra har det inte??? Det är så enkelt menar du?

  Så ni ser inte ner på handikappade men ni vill inte ha dem på er skola. Är det så det ska tolkas?

  ´”Staten har ansvar, de privata företagen ska kunna verka fritt i samhället utan att förvandlas till statens hjälpmedel.”

  Då kande ju börja med att betala tillbaka alla statliga medel de fått för att kunna bedriva sina verksamheter. Så privata skolor har inget ansvar. är det så det ska tolkas?de ska bara bedrivas för att det är kul att driva skola och tjäna en slant ????

  Det stämmer inte med logiken. Tyvärr…..

 181. liberal vänster

   /  december 10, 2007

  mer..men om staten har allt ansvar..då är det ju socialism och det är ju du emot eller menar du att staten ska ta hand om det tunga och slitsamma arbetet så de privata bara kan ägna sig åt det som är roligt?

 182. St Just

   /  december 10, 2007

  Svensklektion: ”om det är någon friskola som INTE vill ta emot invandrare eller arbetarklass så ska inte staten tvinga de till det”

  Fråga: var finns det klassiskt liberala i denna mening?

 183. Liberal student

   /  december 10, 2007

  @ liberal vänster

  Sa jag att staten har ALLT ansvar? Staten har ansvar för de som hamnar utanför systemet, och det är långt ifrån alla i ett liberalt samhälle. 🙂 🙂

  ”Svensklektion: “om det är någon friskola som INTE vill ta emot invandrare eller arbetarklass så ska inte staten tvinga de till det”

  Fråga: var finns det klassiskt liberala i denna mening?”

  Liberalism betyder frånvaron av tvång och det är just det det är när man låter friskolorna själva bestämma vilka de vill undervisa. Motsatsen är såklart att man TVINGAR friskolorna att utbilda barn de inte vill ta emot. Förstår du nu var det liberala låg i meningen?

 184. St Just

   /  december 10, 2007

  Ojdå, jag trodde klassisk liberalism hade något med alla människors lika värde att göra. Liberal student tar mig snabbt ur den villfarelsen. Liberalism betyder nu frånvaro av tvång för skolor (kanske även företag) och rätten för skolans ägare (kanske även företaget) att själva bestämma om de vill diskriminera och stoppa arbetarbarn och invandrare. Varför inte även utifrån religiösa kriterier,handikappade, homosexuella …?

 185. Liberal student

   /  december 10, 2007

  Oj, missade lite inlägg. Kan kommentera meddetsamma….

  ”och “Stärk lagen med skyldighet för arbetsgivarna att anställa både invandrare och ungdom.”

  Sedan kan ju den liberala studenten lägga fram källor där denna formulering återfinns hos fascistiska organisationer. Om inte – betraktar jag det som en av många nyliberala lögner.”

  Det finns lite överallt att läsa på nazistiska sidor men för att ta ett konkret exempet från våran kära idioter i SD så kommer det här från deras handlingsprogram:

  ”Sverigedemokraternas grundinställning är att svenska jobb i första hand ska gå till svensk arbetskraft.”

  Märk hur väl de betonar svenska jobb och svensk arbetskraft. Hade det varit i majoritet i riksdagen hade de säkerligen kommit med en lag som ”Stärk lagen med skyldighet för arbetsgivarna att anställa svensk arbetskraft”

  Ser du likheterna nu?

  Har du fler såkallade nyliberala lögner som spökar? Kanske kan hjälpa dig med de?

  @ Liberal vänster

  ”Så ni ser inte ner på handikappade men ni vill inte ha dem på er skola. Är det så det ska tolkas? ”

  Vem har sagt att vi liberaler inte vill ha handikappade barn på skolorna? Det enda vi säger är att man INTE SKA TVINGA FRISKOLORNA att utbilda barn lr personer som de inte vill utbilda. Förstår du skillnaden nu?

  ”Så privata skolor har inget ansvar. är det så det ska tolkas?de ska bara bedrivas för att det är kul att driva skola och tjäna en slant ????”

  De tjänar ju en slant eftersom föräldrarna anser att de får en bra utbildning eller hur? Och de har ett ansvar gentemot de föräldrar och barn som läser på deras skola. Är det en skitskola kommer föräldrarna plocka ut sina barn därifrån och skolan går i konkurs.

  ”Det stämmer inte med logiken. Tyvärr…..”

  Hmm, det brister både i logiken och läsförståelsen på vissa håll. Men jag är glad om jag kunde räta ut några frågetecken hos er…

 186. St Just

   /  december 10, 2007

  “Stärk lagen med skyldighet för arbetsgivarna att anställa både invandrare och ungdom.”

  = “Sverigedemokraternas grundinställning är att svenska jobb i första hand ska gå till svensk arbetskraft.”

  Detta anser Liberal student vara i princip samma sak.

  Vilken del i ordet logik var det du inte förstod?

 187. Liberal student

   /  december 10, 2007

  @ St Just

  Du lär dig snabbt, I love it!

  ”Ojdå, jag trodde klassisk liberalism hade något med alla människors lika värde att göra. ”

  Det är just det. Inga ska vara mer eller mindre under lagen.

  Från Wikipedia:

  Liberalism (av latin liber, fri)är en politisk ideologi som vill sätta den enskilda individens frihet i centrum. Betydelsen av ordet varierar med tidsepok och världsdel och det är därför svårt att ge en exakt definition. Gemensamt för alla liberaler är dock att man värderar individualism, frihet, mänskliga rättigheter och yttrandefrihet högt. Ett fritt näringsliv med marknadsekonomi och privat ägande inkluderas också i många definitioner.

  ”Liberalism betyder nu frånvaro av tvång för skolor (kanske även företag) och rätten för skolans ägare (kanske även företaget) att själva bestämma om de vill diskriminera och stoppa arbetarbarn och invandrare. Varför inte även utifrån religiösa kriterier,handikappade, homosexuella …?”

  Absolut! Om ett företag inte vill anställa en invandrare så ska man inte tvinga företaget till det. Frånvaron av tvång återigen….

 188. Liberal student

   /  december 10, 2007

  @ St Just

  ”Sverigedemokraternas grundinställning är att svenska jobb i första hand ska gå till svensk arbetskraft”

  Med denna vida definition av vad svenskt är kommer sedan SD att formulera lagar som ”Stärk lagen med skyldighet för arbetsgivarna att anställa svensk arbetskraft”

  Vilket är väldigt lik ”din” lag om ”Stärk lagen med skyldighet för arbetsgivarna att anställa både invandrare och ungdom”

  ”Vilken del i ordet logik var det du inte förstod?”

  Jag förstår din antydan till ironi men man kan inte ta delar av ett ord och tolka det, däremot går det alldeles utmärkt om det hade varit en mening. Skillnaden är rätt stor….hoppas du förstår vad jag menar.

 189. St Just

   /  december 10, 2007

  Splendid – nu liberaler av alla varianter; vad anser ni om den liberala studentens tydliga ställningstagande att skolor och företag alla ska ha rätt att avvisa sökande utifrån deras klass, etniska ursprung, sexuella läggning, handikapp, religiösa tro och antagligen även kön.

  Kan någon förklara hur ”alla människors lika värde” går ihop med denna inställning som jag tidigare endast funnit hos extrema högersekter (dock inte lika diskriminerande) men nu även hos en person som kallar sig liberal.

 190. liberal vänster

   /  december 10, 2007

  ”Liberalism betyder frånvaron av tvång och det är just det det är när man låter friskolorna själva bestämma vilka de vill undervisa. Motsatsen är såklart att man TVINGAR friskolorna att utbilda barn de inte vill ta emot.”

  Jag vet vad liberalism betyder då jag själv är en…socialliberal vill säga.
  Nej jag ser ingen logik. eftrsom det saknas logik. varför ska en friskola kunna sålla bort vissa barn när skolan är obligatorisk? Var ska vissa barn ta vägen om ingen vill ta emot dem? Alliansen säljer nu ut skolor till privata ägare i rasabde fart i Sthlm och hur blir det då?

  ”Hmm, det brister både i logiken och läsförståelsen på vissa håll.”

  Det enda som brister är ”mitt hjärta”
  när jag läser dina inlägg.*L

  Dessutom är det ett personangrepp på dina meddebattörer.

  Jag hänvisar dig vänligen att ta del av Ilsemaries kommentarsregler!!

 191. Liberal student

   /  december 10, 2007

  @ St Just

  ”vad anser ni om den liberala studentens tydliga ställningstagande att skolor och företag alla ska ha rätt att avvisa sökande utifrån deras klass, etniska ursprung, sexuella läggning, handikapp, religiösa tro och antagligen även kön.”

  Jag vet att verkligheten inte passar i den socialistiska utopin men menar du återigen på fullaste allvar att skolor som specialiserar sig på idrott eller kanske kompetens gör fel eftersom det finns vissa antagningskrav? Är det diskriminering då tjejer inte kan få spela i herrlandslag? Är det fel att olika organisationer hjälper fattiga svarta barn till en utbildning. För att få hjälp var kravet att man skulle vara färgad, är det diskriminering då personen som har hand om fonden ger bort sina egna pengar? Det är väl självklart att alla ska få en utbildning i ett civiliserat land men den tesen är inte ekvivalent med att alla friskolor ska tvingas ta emot barn de inte vill, eller kanske kan undervisa.

 192. Liberal student

   /  december 10, 2007

  @ liberal vänster

  ”varför ska en friskola kunna sålla bort vissa barn när skolan är obligatorisk? ”

  Frågan kan lättast besvaras med en motfråga som därmed bevisar friskolans frånvaro av ansvar gentemot ALLA barn.

  Varför ska man TVINGA friskolor mot deras vilja att utbilda barn de kanske inte vill eller kan utbilda?

  Friskolor är oftast privata, och vem har rätt att tvinga lärare att undervisa barn han inte vill undervisa från början? Är det så att läraren enbart ska verka som medel för staten att utbilda folk? Med den nyvunna socialistiska insikten ser vi varför läraryrket i Sverige är såpass underskattat.

  Skolgång är obligatorisk men det betyder inte att ALLA barn kan välja ALLA skolor. Vissa skolor kanske riktar sig till barn med specialkompetens inom musik, sport eller fysik. Att då kunna avvisa vissa barn är en självklarhet. Andra skolor kanske specialiserar sig för barn som behöver extra mkt uppmärksamhet samt övervakning ty de lider av damp. Då är det också självklart att man sållar bort barn som inte är tillräcklig sjuka.

  Man kan även vända på saken. Svenska föräldrar har betalt massa i skatt så att skolan ska bli så bra som möjligt, trots det så sjunker kunskapsnivån i skolorna? Tycker du att vi föräldrar ska vara nöjda med dagens offentliga skolor som vi så dyrt redan har betalt för?

  ”Dessutom är det ett personangrepp på dina meddebattörer.”

  Att påpeka uppenbara brister i läsförståelsen ser jag inte som ett personangrepp. Ilse-Marie får rätta mig om jag har fel dock…

 193. St Just

   /  december 10, 2007

  Liberal student, har problem. Har man förklarat att det är i liberalismens anda att utbildningar och företag har rätt i att avvisa folk pga klass, kön, etnisk bakgrund, tro, sexuell läggning – blir det svårt att förklara var skillnaden mellan extrema högersekt och nyliberal går – den kaske helt enkelt är försumbar.

 194. Liberal student

   /  december 10, 2007

  @ St Just

  Definiera ”extrem högersekt” så ska jag påvisa uppenbara skillnader. Rätt svårt att argumentera för eller emot nånting ty jag vet inte vad du menar med högersekt.

 195. St Just

   /  december 10, 2007

  Liberal student, läsekretsen förstår precis vad jag talar om utan någon definition av nationaldemokrater, sd eller andra extremer. Du som nyliberal är för att utbildningar och företag har rätt att avvisa folk pga klass, kön, etnisk bakgrund, tro och sexuell läggning.

  En sådan diskriminering har jag inte ens hört någon sd:are förespråka.

  Var finns din liberalism?

 196. Ragge

   /  december 10, 2007

  ”För övrigt börjar liberal students inlägg bli väl grova med jämförelse mellan mig och nazister (som jag bekämpat i hela mitt liv). ”

  Stalin bekämpade också Hitler, men det gör inte Stalins gärningar eller åsikter bättre. Fiendens fiende är inte min vän, till skillnad från vänstern som verkar anse det.

 197. Liberal student

   /  december 10, 2007

  @ St Just

  ”Du som nyliberal är för att utbildningar och företag har rätt att avvisa folk pga klass, kön, etnisk bakgrund, tro och sexuell läggning. ”

  Eller med andra ord. Privata företag ska inte behöva TVINGAS till att anställa någon de inte villl ha. Du pratar om kön, klass, etnicitet men du verkar helt förbise fakta.

  När ett företag anställer folk gör de det efter kompetens och inte enligt de kriterier du precis angav. Den som inte är kompetent nog kommer i ett socialistiskt och totalitärt land kunna överklaga varenda beslut om de inte anställs. Du verkar tycka att man ska anställas för sin läggnings skull, klass eller tro, vi liberaler tror att företag kommer anställa den som är mest lämplig dvs oftast efter kompetens. En annan viktig aspekt i debatten är hur man ser på folk. För liberaler är alla människor lika, vi ska inte särbehandla fattiga, svarta, homosexuella etc. Du verkar dela upp den mänskliga rasen i alla sorter och sen ska man tvinga företag ta några av varje sort som i nån konstig, mänsklig Aladdin ask.

 198. H-E.R

   /  december 10, 2007

  Liberal student.
  ”Varför ska man TVINGA friskolor mot deras vilja att utbilda barn de kanske inte vill eller kan utbilda?
  Friskolor är oftast privata, och vem har rätt att tvinga lärare att undervisa barn han inte vill undervisa från början?”

  Det är just åsikter som dina som visar den tänkbara utvecklingen med privatisering, både av skolor och i vården.
  ”Rätten” att avsäga sig obekväma/olönsamma individer.
  ”Rätten” att skapa ett samhälle där barn redan i småskolan får lära sig skillnaden mellan ”fin skola” och ”vanlig skola”.
  ”Rätten” att dela upp samhället i två läger, de som har sina barn i dessa ”fina” skolor där de då ska slippa komma nära fattiga eller handikappade barn. Vilket senare i livet återigen av de som har råd anammas när de någon gång behöver uppsöka ett sjukhus. Naturligtvis ett sjukhus långt ifrån de fattiga. Att slippa se fattigdom, att slippa se handikapp….
  Är det en rättighet det?

 199. St Just

   /  december 10, 2007

  Liberal student, det är du som nyliberal som vill överlåta åt de som äger skolor eller företag att avvisa sökande. Nu försöker du blanda bort korten och prata om ”kompetens”. De flesta läsare vet precis som jag att just det, brukar varje diskriminerare använda när de håller upp stoppmärket för personer utifrån klass, kön, etnisk bakgrund, tro och sexuell läggning.

  Jag har åtskilliga kvinnliga vänner som nekats arbete precis med den motiveringen.

  ”För liberaler är alla människor lika, vi ska inte särbehandla fattiga, svarta, homosexuella” – men det är ju precis det som är verkligheten och du vill stärka den särbehandlingen!

  Ragge, jag har dessutom bekämpat stalinismen i hela mitt liv!

 200. Liberal student

   /  december 10, 2007

  @ HER

  Du har återigen förväxlat fakta med virtuella bilder av en icke-existerande värld. Om det finns skolor som är bättre än genomsnittet ska de vara en förebild istället för att tvinga skolan att vara som alla andra skolor. Dvs mplet borde vara att alla ska få vård och att alla ska få en skolgång. Om den rika betalar extra för att få tillgång till bättre lärare eller bättre salar betyder inte att den fattiga fått en dålig skolgång. Samma sak med vården. Målet borde vara för staten att hjälpa de som behöver det och inte att tvinga alla människor till den offentliga vården. Vi har fått en försämrad vård och skola i Sverige och det är knappast privatiseringarnas fel, de är nästan obefintliga.

  Finns ett till fel i ditt resonemang. Vi föräldrar har redan betalt för skolan och vården, är det då inte rättvist att vi ska välja vilken skola eller vård vi vill ha?

  ”Det är just åsikter som dina som visar den tänkbara utvecklingen med privatisering, både av skolor och i vården.”

  Du tycker alltså att den svenska skolan och vården är tillräckligt bra för att utesluta privata alternativ? Vad grundar du det på? De tiotusentals barn som inte får godkänt i kärnämnen eller den långa vårdkön?

  ”“Rätten” att avsäga sig obekväma/olönsamma individer.”

  Beror på hur man definierar ”rätt”. Du verkar tycka att det är OK för en mobbare att terrorisera en hel skolklass, jag tycker att det är upp till skolan att avgöra ifall de vill ha kvar honom i klassen eller inte. Mobbning hade varit mindre utbrett i skolorna och de själva fått bestämma mera.

  ”“Rätten” att skapa ett samhälle där barn redan i småskolan får lära sig skillnaden mellan “fin skola” och “vanlig skola”.”

  Det verkar som du förnekar att det finns bra och dåliga skolor även inom det offentliga? Jag själv gick på en skola där majoriteten var invandrare, medan på andra håll i staden fanns skolor som knappt hade nån med utländsk bakgrund. Skillnaderna mellan klasserna finns redan, att ge skolan och föräldrarna mer makt kommer endast att förbättra den nergångna svenska skolsystemet.

  ”Att slippa se fattigdom, att slippa se handikapp….
  Är det en rättighet det?”

  En väldigt konstigt formulerad retorisk fråga. Hur ska det vara en rättighet att slippa se nån? Däremot är det en rättighet att inte bli påtvingad en handling av andra personer….

 201. Liberal student

   /  december 10, 2007

  @ St Just

  ”De flesta läsare vet precis som jag att just det, brukar varje diskriminerare använda när de håller upp stoppmärket för personer utifrån klass, kön, etnisk bakgrund, tro och sexuell läggning.”

  Så att anställa eller anta någon pga kompetens är fel då de kanske ljuger? Och ibland kan etnisk bakgrund vara till ens fördel dvs man sållar bort inlandsfödda. Tolkar samt journalister är det självklara exemplet men finns massa fler. Ska vi då ha en lag som TVINGAR in svenskfödda som översätter arabiska eller swahili?
  Ska vi kanske ha en lag som kvoterar in heterosexuella bland manliga dansare och konstnärer? Ska vi kvotera in kvinnor i brandkåren då de fysiskt sett oftast är svagare än män?
  Så fort det finns X antalet platser med X+Y sökande så måste vi välja ett kriterium hur den platsen ska tillsättas. Kompetens är den mest logiska alternativet eller vad säger du?

  Sedan fastnar du fortfarande vid stämpelsättning av folk. Ska vi särbehandla svarta, homosexuella, kvinnor utöver det som redan sker? Vart går gränsen för en mörk person? Om en svensk heter Muhammed men inte får jobbet, har han då per automatik blivid diskriminerad?

  Jag håller med dig om att mångfald är bra för samhället och att det är dåligt av de skolor som inte tar emot invandrare. Men man kan inte lagstifta och tvinga folk till att skapa mångfald.

  En fråga bara.
  ”Ragge, jag har dessutom bekämpat stalinismen i hela mitt liv!”

  På vilket sätt har du bekämpat stalinism och hur skiljer sig din livsåskådning från stalinismen?

 202. H-E.R

   /  december 10, 2007

  Liberal student.

  ”Det verkar som du förnekar att det finns bra och dåliga skolor även inom det offentliga? ”

  Nej långt ifrån. Skolan är undermålig idag, där har besparingar sett till att ihopslagning av skolor gett för stora klasser (där jag bor skylls det på allt fler privata skolor som gett sämre elevunderlag).
  Men………
  Privata skolor som stänger dörren för t ex handikappade elever är inget alternativ.
  En statlig skola, lika för alla, där ingen får dörren i ansiktet för att han/hon har ett handikapp som kostar för mycket.
  Skolan och vården bör vara allmänt finansierad.

  Och jag får påminna dig Liberal student att du motsäger dig själv.
  Så här skriver du:

  ”Handikappade hör hemma i samhället precis som du eller jag, men vi ska inte tvinga företag, skolor eller organisationer att ta hand om de.”

  Omöjlig ekvation.

 203. Liberal student

   /  december 10, 2007

  @ HER

  ”Nej långt ifrån. Skolan är undermålig idag, där har besparingar sett till att ihopslagning av skolor gett för stora klasser ”

  Bravo. Vi håller äntligen med varandra.

  ”Privata skolor som stänger dörren för t ex handikappade elever är inget alternativ.”

  Om en privat skola inte är handikappanpassad då? MÅSTE alla skolor TA EMOT personer de inte vill eller kan ta hand om?? Återigen, jag tycker inte att våld är en lösning.

  ”Skolan och vården bör vara allmänt finansierad.”

  Du bekände precis att skolan är undermålig, och samma sak kan sägas om vården på vissa ställen. Man kan inte skylla på låga skatter precis för vi har trots borgerlig regering bland de högsta skatterna i världen. Dvs det verkar som pengarna vi föräldrar betalt in till vården och skolan har hamnat på andra ställen. ÄNDÅ så tycker du att skolan och vården ska vara allmänt finansierade?? Varför inte delvis? Varför kan vi inte tex ha konkurrens mellan statliga och privata skolor, där föräldrarna respektive eleverna själv kan välja?

  ”“Handikappade hör hemma i samhället precis som du eller jag, men vi ska inte tvinga företag, skolor eller organisationer att ta hand om de.”

  Omöjlig ekvation.”

  Hmm! Nu brister logiken för dig igen. Handikappade hör enbart hemma i samhället om man TVINGAR företag och skolor att ta hand om de??! Måste man särbehandla handikappade för att de ska höra hemma i samhället? Och till vilken grad? En saknad arm är mera värt än 2 tummar? Ska vi särbehandla handikappade sinsimellan också? Min ekvation är så konsekvent man kan bli, din ekvation däremot är väldigt luddig.

 204. H-E.R

   /  december 10, 2007

  Liberal student.

  ”Om en privat skola inte är handikappanpassad då? ”

  Vill skolan vara seriös och följa skollagen angående ”alla elevers rätt till individuell undervisning och tillgodoseende av individuella behov” så handikappanpassar man skolan.

  “Handikappade hör hemma i samhället precis som du eller jag, men vi ska inte tvinga företag, skolor eller organisationer att ta hand om de.”

  Fortfarande en omöjlig ekvation Liberal student.
  Ungefär som att utbrista:
  Naturligtvis har alla samma värde bara vi slipper kostnaderna för att underhålla detta värde.

  Hur mycket blir kvar av värdet då Liberal student?
  Som jag ser det blir endast orden kvar, inte innebörden.

 205. Liberal student

   /  december 10, 2007

  @ HER

  ”Vill skolan vara seriös och följa skollagen angående “alla elevers rätt till individuell undervisning och tillgodoseende av individuella behov” så handikappanpassar man skolan.”

  Hmm, så nu måste man handikappanpassa alla skolor och byggnader? Har du tänkt på att skolan inte har obegränsade med resurser och att en omvandling av alla skolor till handikappskolor kostar multum?? Multum som du förväntar oss fattiga betala för? Dont think so baby….

  Ska jag ge mina skattepengar så ska det fan i mig bli till de allra fattigaste i Afrika och inte för att handikappanpassa varenda skolbibliotek, matsal eller gymnastikhall i landet.

  ”Naturligtvis har alla samma värde bara vi slipper kostnaderna för att underhålla detta värde.”

  Vad i hela världen menar du nu? Mäter man människor i pengar enligt dig? Människor har inga kostnader som du påstår där….

 206. St Just

   /  december 10, 2007

  Liberal student, ju mer du talar om kompetens dest mer låter du som varje ivrig diskriminerare. Dörrvakten som säger ”Nej, han kom inte in då han inte passar vår publiksammansättning, inte för att han kommer från Libanon”, eller ”Vi vill nog inte ha kvinnor som industrielektriker, de klarar inte av att klänga i taket” osv.

  Klass, kön, etnisk bakgrund, tro och sexuell läggning är skäl till avvisande och det kommer från en som kallar sig liberal.

  tillägg; ett sätt för mig att bekämpa stalinismen var att bla smuggla in förbjuden litteratur i Polen och arbeta för den fria fackföreningen Solidaritet. Men det var ju sent 70-tal och tidigt 80-tal, förmodligen innan liberal student var född.

 1. Svensson » Blog Archive » Lita inte på media

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: