Vart tog alla orangea slipsar vägen?

orangeballong.jpg

En betraktelse över modets variationer

För drygt ett år sedan inträffade den orangea-explosionen på modefronton. Knappast i Paris, London och New York, men väl i Stockholmsområdet och särskilt i de norra, mer välmående, delarna. På Östermalm, kring Stureplan och på Roslagsbanan norrut förbi Danderyd och Djursholm med destination Täby Centrum (och vidare mot Österskär).

Överallt syntes alliansorangea slipsar, halsdukar och sjalar. Månader efter det, för allianspartiernas del, lyckosamma valresultatet lyste dessa orangea accessoarer piggt, ivrigt och stolt upp höstmörkret.

orangeslips.jpg

vände vinden, och verkligheten hann ikapp även de mest hängivna och entusiastiska allianshängarna. Opinionen svängde och likaså modet.

De som i dag färdas med Roslagsbanans blåa tåg ut till Fredrik och Filippas moderata högborg, kan själva se skillnaden. Likaså flanörerna kring Stureplan. Missnöjets vindar har inte bara blåst bort de allra trognaste alliansanhängarnas entusiasm. Borta är även de orangea slipsarna, sjalarna och halsdukarna. Kan det vara så att ingen längre vill förknippas med Fredrik, Maud och resten av gänget som för drygt ett år sedan lurade till sig makten i kungariket Sverige?

P.S. Ett tips – om ni funderar på att köpa mjuka julklappar, kanske underkläder eller accessoarer – välj inte orange! Istället kanske Göran Perssons svar på frågan om vad han en gång önskade sig i julklapp kan inspirera;

Fred på jorden och ett underställ som jag kan ha när jag arbetar ute i skogen. Ett bra underställ som andas när man svettas; ett RÖTT.

😀 😉

Ni glömmer väl inte att tända det första adventsljuset i vintermörkret – och sedan släcka det innan ni somnar!? Önskar alla en fin första advent!

*
Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

intressant.se

Annonser
Lämna en kommentar

13 kommentarer

 1. Christin

   /  december 2, 2007

  ….och vem sa att mode inte handlar om politik? 🙂

  Jag har en kompis som jobbar med ”second hand”-prylar. Hon berättade nyligen att de är less på alla orangea klädesplagg som lämnas in. Undrar just varför?

 2. Relativt Majs

   /  december 2, 2007

  Såg faktiskt tusentals orangea ballonger och några moderater som stod och festade i luleå centrum och minglade runt med alla lulebor. Bredvid stod vi sossar i en liten trång stuga och drack kaffe.

 3. Fille

   /  december 2, 2007

  Jag tror faktiskt också rätt många ute i Täby och Djursholm skäms lite, när de ser hur taffligt och amatörmässigt Reinfeldtarna regerar.

  Tycker inte alls att Reinfeldt ser ut som en ledsen hund, som Lena Melin påstår i Aftonbladet. Tycker han mer liknar en dagisunge som just blivit avslöjad med en lögn…

 4. PeO

   /  december 3, 2007

  MODEraterna är ute! 🙂

  Det är väl därför vi kan se företrädare för de nya moderaterna de senaste dagarna prata om att det nyaste av partier behöver en ännu nyare politik.

  Tidigare i Veckan ville Anders Borg förnya jobb- och välfärdspolitiken och nu senast Fillippa, som vill förnya sjukvårdspolitiken. Vem blir det härnäst?

  Krisreaktionen hos (m) tycks följa samma mönster som alltid när fundamentalistrer krisar. Svaret är då givet: Mer av samma sort!

  För det nya arbetarpartiet blir det därför mer av förnyelse som gäller. Frågan är väl bara om det är detta väljarna ”tänder” på?

  Är inte MODEraternas problem egentligen det motsatta. De har varit allt för snabba att byta fot. De sade en sak i valrörelsen: exempelvis slopa fastighetsskatten. Sedan när de hamnar i regeringsställning höjer de den. Ja, vissa av oss får till och med betala MER i fastighetsskatt osv. Så har det sett ut på område efter område…

  Det som för ett år sedan framstod som det tvålfagra och nya partiet, med snygga företrädare (Anders, Fredrik & Filippa) uppfatas idag snarare som tvålhala och fejkande PR-nissar!

 5. Fille

   /  december 3, 2007

  PeO, det ligger mycket i det du skriver. Men jag tror också att många ser att Alliansen vann mycket knappt (i princip kan man säga att deras ”cred” när det gäller fatighetskatten avgjorde).

  När man har en så liten majoritet tror jag de flesta förväntar sig att man skall visa större ödmjukhet och inte bara hela tiden köra över den stora minoriteten (nästan hälften av de röstande) som förlorade.

  När Alliansen struntar i detta och bara ”dunkar” in sina ganska omfattande förändringar tycker nog många att de förbrutit sig mot den långa svenska samförståndstraditionen. Sedan rimmar det illa när man i samma andetag säger att man slår vakt om den svenska modellen, vars kärna är just samförståndstanken.

  Den brutala och hårda ”the-winner-takes-it-all”-attityd som Alliansen visat upp efter valet uppfattas nog av många (också deras egna väljare) som brist på lyhördhet och ödmjukhet.

  Sedan, PeO, tror jag att den ”hets” i olika utspel vi just nu ser från MODEraterna (!) är ett uttryck för deras desperation just nu. Att i detta läge göra som Anders Borg och Filippa gå ut och ödmjukt tala om att ompröva och förnya det nya arbetarpartiets politik handlar om att bemöta bilden av dem som hårda politiker som inte kan lyssna.

  PeO, underskatta inte PR-makarna hos MODEraterna, de har råd att köpa in de bästa PR-folket som finns i landet…

 6. Socialliberal Q

   /  december 3, 2007

  Fille, jag håller med dig. Det är just för att jag tror på blocköverskridande lösningar som jag kommer att rösta på sossarna och Mona Sahlin i nästa val.

  En röst på något av Allianspartierna är en röst på fortsatt blockpolitik, vilket jag tror är dåligt för landet.

  Endast Sahlin kan, vid en rejäl s-valseger, sträcka ut handen över blockgränsen. Och endast mittenpartierna kan ta emot den, förutsatt att de förlorat den regeringsmakt de idag delar med moderaterna.

 7. PeO

   /  december 3, 2007

  Fille, jag förstår vad du menar men håller ändå inte riktigt med dig.

  Politik och PR har visserligen mycket gemensamt. Reinfeldt själv sammanfattade den gemensamma nämnaren ganska bra när han sade att han är i ”förtroendebranschen”. PR som politik och politik som PR.

  Men jag tror ändå att svenska folket i nästa val kommer att vara mer uppmärksamma på olika förtroendeingivande ”PR-trix”. Tror MODEraterna nu passerat gränsen för vad som skapar trovärdighet i Sverige.

  Pendeln svänger tillbaks. I nästa val…

 8. Socialliberal Q

   /  december 3, 2007

  Tyvärr är det nästan tre år kvar till nästa riksdagsval. Mycket skit hinner hända innan dess.

 9. fundersam

   /  december 3, 2007

  Innebär detta att Blåställen skall bort….?

 10. Socialliberal Q

   /  december 3, 2007

  fundersam, jag tar hellre på mig ett rött underställ, som andas när jag svettas som tipsas om i bloggposten 😉

 11. Fille

   /  december 3, 2007

  fundersam, ordet ”Blåställ” är väl lite för gammeldags för en som röstat på det nya arbetarpartiet.

  Den blåa färgen kan ju väcka farliga associationer till den gamla rikemans-högern (= de gamla moderaterna).

  Du menar väl ”orangeställ”? 😉

 12. bb

   /  december 4, 2007

  Snobb

 1. Advent « Relativt Majs

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: