I Filippas spår – lagbrott och tystnad

ffr.jpg

Filippa Reinfeldt slår huvudet på spiken i sin analys av hur moderaterna fullständigt missat målet i sitt ”sjukvårdspolitiska budskap”. Så här skriver hon på DN debatt;

Partiet har varit för upptaget av ägarfrågorna och försummat kvalitetsaspekten. Moderaterna måste förnya sitt sjukvårdspolitiska budskap.

Som vanligt siktar moderaterna in sig på ”budskapet”. Hur deras politik ser ut och vad den leder till är inte viktigt, det viktiga är hur retoriken utformas. Det är nämligen sådant man vinner val och röster på.

Ingen som läser Filippas artikel kan förmodligen göra annat än att hålla med – men frågan är; kan vi lita på Täbymoderaten Filippa? Vad sysslade hon med i Täby och vad sysslar hon med i sin roll som Sjukvårdslandstingsråd i Stockholm?

I Täby har ”sänkta skatter” sedan lång tid tillbaka varit receptet på allt – det som har fått stå tillbaka är givetvis satsningar på välfärden. Höga avgifter och mångfald som förbytts i enfald.

När det gäller ”ägarfrågor” finns det i den moderata högborgen bara ett mål – privatisera till varje pris – om man följer lagen är oväsentligt.

I Täby har moderaterna infört rekordhöga avgifter på det mesta som vi i Sverige vant oss vid är en del av välfärden. Skolmåltider, kommunala musikskolor och annat smått och gott. När det gäller ”vården” är läget lika illa. Höga avgifter i äldreomsorgen och sämre kvalitet. Privatiseringar och sänkta skatter är målet för kommunen. En sådan politik skapar givetvis ingen ”kvalitet i vården” annat än möjligen för de som har välfyllda plånböcker.

Likaså när borgarna, med Filippa och moderaterna i spetsen, härjar runt i landstinget är prio nummer ett – sänkta skatter och privatiseringar. Filippa vet givetvis vad detta innebär i långa loppet – sämre välfärd och större klyftor. ”Vårdval Stockholm”, Filippas egen favorit, sätter givetvis också fokus på ägandet. Konsekvenserna blir med stor sannolikhet sämre och mer svårtillgänglig vård för de med störst behov.

Privatiseringarna begränsar dessutom yttrandefriheten.

Så här skriver Dagens Medicin;

Vårdanställda tystas när allt mer privatiseras. Det menar stats­vetar­professorn Lennart Lundquist och kallar det en demokratisk katastrof. I Stockholm slipper alla arbetsgivare som ingår i vårdvalet kravet på full yttrande­frihet för de anställda.

Filippa fortsätter alltså den väl beprövade moderata taktiken; lura väljarna med retorik och vackra ord. Den moderata politiken lär fortsätta skapa större klyftor och orättvisor, såväl inom vården som i resten av samhället!

*
Andra bloggar om: , , , , , , ,

intressant.se

Föregående inlägg
Lämna en kommentar

79 kommentarer

 1. Thomas

   /  december 2, 2007

  Medelarskyddet gäller inte för den privata sektorn på samma sätt som i den offentliga. När moderater och andra s.k. Alliansbröder privatiserar vården ute i landet minskas vår yttrandefrihet. Demokratin krymper till förmån för den vinstmaximerande marknaden.

  Den moderata förnyelsen betyder tydligen att de som arbetar med välfärden inte är välkomna att ha synpunkter. De ska enbart hålla tyst. Annars riskerar de att sparkas. Att detta inte är bra för patientsäkerheten kan vem som helst förstå.

  I moderaternas Sverige är personer som Sarah Wägnert, hon som slog larm om vanvården på Polhemsgården, knappast välkommen.

  Att kalla detta ”förnyelse” är ett hån mot vår intellektuella förmåga. Det handlar istället om att ta sjumila-kliv tillbaka till en tid när arbetaren skulle vara tacksam för att ha ett jobb att gå till. Det handlar alltså om att stegvis återupprätta det gamla klassamhället, som vi med så stor möda hittills försökt ta oss bort ifrån.

  Jag bor själv i Täby och har med egna ögon sett den utveckling du beskriver Ilse-Marie. I skattesänkarkommunen Täby är det inte lätt att vara en fattig pensionär.

  Kommunen hycklar dock inte med att det inte är fattiga människor som ska bosätta sig i Täby. Det byggs idag nästan inga hyresrätter. På så sätt kan man ”vårda skattekraften” och sortera bort fattiga. De göre sig inget besvär att ens knacka på dörren.

  Täby, liksom Danderyd, håller mer och mer på att utvecklas till ett stängt samhälle, gated comunity.

 2. H-E.R

   /  december 2, 2007

  Tänkvärd artikel i Dagens medicin.
  Inskränkt yttrandefrihet för anställda inom vården är ju bara en av riskerna med privatisering.
  Gräddfilerna är en annan, där som exempel då Schweiz enligt LIF har problem med att fattiga medborgare och även invandrare har problem att få sig vård tillgodosedd inom vissa områden. Ett plånboksproblem som ter sig ganska självklart då det måste vara närapå omöjligt att få privata företag att agera rent altruistiskt vad gäller lönsamheten.

  HM… Filippa kritiserar moderaternas sjukvårdspolitik.
  Törs man misstänka att det är en liten flirt på gång? Ja, inte mellan Filippa och maken utan mellan Filippa och väljarna (som börjar tröttna på maken)?
  Det ger ju liksom lite sken av det åtminstone 🙂

 3. karin

   /  december 2, 2007

  Vad trött jag blir!

  Helt spontant: den sortens sjukvård skulle inte jag vilja bli vårdad i där meddelarskyddet är inskränkt eller kanske inte ens existerar! Bra skrivet, som alltid, ilse-marie!

 4. St Just

   /  december 2, 2007

  Och imorgon invigs norra Europas första privata strålbehandlingsklinik mot cancersjukdomar med fest arrangerad av Bindefeld.
  Vi är många som äcklas över att offentliga medel via KI nu föstärker privatiseringsvågen.
  Orättvisorna i vården kommer att förstärkas – som Folkhälsorapporten 2007 visar. Männen i Danderyd kommer med nuvarande segregerande privatisering snart leva sju år längre än männen i Sundbyberg.

  Grundorsak: Rapporten visar ett tydligt mönster; socialbidragtagare, arbetslösa, låginkomsttagare, ensamstående med barn och utrikes födda har sämre hälsa och dör många år tidigare än de välmående rika.

  Klassamhällets baksidor dyker upp bkom alla fagra fraser.

  Ilse-maries slutsats är värd att upprepas:

  ”Filippa fortsätter alltså den väl beprövade moderata taktiken; lura väljarna med retorik och vackra ord. Den moderata politiken lär fortsätta skapa större klyftor och orättvisor, såväl inom vården som i resten av samhället!”

 5. H-E.R

   /  december 2, 2007

  ST Just.

  ”Och imorgon invigs norra Europas första privata strålbehandlingsklinik mot cancersjukdomar med fest arrangerad av Bindefeld.
  Vi är många som äcklas över att offentliga medel via KI nu föstärker privatiseringsvågen.”

  Äckligt var ordet!
  Nu börjar det gå aningen för långt i privatiseringsvågen. Fy f-n så ruttet. Undersökningar visar att privat vård ställer fattiga utanför. Och tydligen är detta också önskemålet att så ska ske.

  Min åsikt är att en alkoholiserad sk ”socialbidragstagare” ska behandlas med samma respekt och ha samma rättigheter till vård med samma kvalitét som landets statsminister eller varför inte kungen.
  Människovärdet är detsamma hos oss alla.
  Frustration innfinner sig när man inser att utvecklingen går med rasande fart exakt åt motsatt håll.

 6. H-E.R

   /  december 2, 2007

  ps.
  Jag nämnde ”alkoholiserad socialbidragstagare” men glömde skriva om bakgrunden.
  För något år sedan, vid närmaste stad där jag bor:
  En gravt alkoholiserad man i medelåldern söker upprepade gånger vård för sin sjukdom. Vill in på avgiftning, ställs i kö. Sover på härbärget, tigger på dagarna.
  Får till slut en manskapsbod uppställd på ett industriområde, men ingen hjälp med missbruket. Där dör han då slutligen.

  Ett mycket vanligt människoöde i Sverige 2007.
  M a o är vården/myndigheternas agerande långt ifrån perfekt även utan privatiseringar.
  Men hur den ser ut om några år törs man knappt tänka på.
  Varför inte i stället ta krafttag för effektivisering av landstingen, t ex mindre subventioneringar inom kulturområdet?

 7. liberal vänster

   /  december 2, 2007

  När nu moderater själva börjar bli kritiska till egen förd politik..undrar man…hur illa är det då?

 8. Gaspode

   /  december 2, 2007

  Så vad skall man göra istället? Om man nu inte vill tillbringa sin tid med att bara klaga på motståndarsidan utan kanske fundera på alternativa lösningar så kan man kanske ställa sig frågan: Vad är det som skapat förutsättningen för den privata cancerkliniken? Någon måste ha efterfrågat den annars hade den aldrig byggts. Om den allmänna sjukvården är tillräckligt bra så behövs inga privata alternativ. Är då den allmänna sjukvården tillräckligt bra? Om den inte är det, vems är felt och vad skall man göra åt det? Har den svenska sjukvården kollapsat sedan alliansregeringen tog över, vilket på bara drygt ett år medfört att behovet av en privat cancerklinik uppkommit, identifierats och tillgodosetts eller fanns behovet där redan innan? Vem är i så fall ansvarig för förfallet? Finns det fler som behöver rannsaka sig själva och ställa sig frågan: Gjorde vi rätt?

 9. St Just

   /  december 2, 2007

  ”Så vad skall man göra istället?” undrar Gaspode.
  Det finns ett stort behov av att behandla cancerpatienter – viljan att betala för denna vård är däremot minimal hos alliansens trogna försvarare.

  Som ilse-marie citerade i sitt nlägg om smitsre:

  ”Staten snuvas årligen på 133 miljarder kronor i skatter. 133 tusen miljoner kronor i skatteundandraganden är ett svindlandet stort belopp.

  Företag, små såväl som medelstora och stora (= Svenskt Näringslivs medlemmar), står för drygt 71 procent av skattefusket eller 95 miljarder kronor.

  Rika privatpersoners obeskattade tillgångar, undangömda i utlandet, står för nästa stora post – 10 miljarder kronor”

  Den girigheten kostar cancerdrabbade livet.

  Men man ju välja att se verkligheten som en modell i en nyliberal ekonomimanual: Ett behov av cancerbehandling privat haver uppstått!

 10. H-E.R

   /  december 2, 2007

  Gaspode.

  ”Så vad skall man göra istället? ”

  Något borde man kunna hitta på, 300 miljarder i överskott i statskassan….

  http://www.esv.se/pressinfo/pressmeddelanden/pressarkiv/pressmedelanden/statensoverskott300miljarderpafyraar.5.6f60681119df9656f80001261.html

  ……… plus ett återtagande av de 133 miljarderna som skattefifflas bort varje år.

  Nog borde vi kunna driva en anständig kollektiv vård för alla i Sverige.
  Med ett effektiviserat landsting.

 11. Gaspode

   /  december 2, 2007

  Ni undviker att svara på den viktigaste frågan. Är det alliansregeringen som på så här kort tid gjort att efterfrågan på privat sjukvård uppenbarligen är så stort att man tom bygger en privat cancerklinik? Frågan är självfallet retorisk men väcker följdfrågor som ni väljer att ignorera. Jag får då helt enkelt fråga: Vad anser ni vänstern bör göra inom sjukvården vid en eventuell valvinst 2010? Det står pinsamt klart för alla utom de mest partipolitiskt förblindade betraktare att vänsterregeringens sjukvårdspolitik (och skolpolitik) varit ett enormt missyckande under de tolv år de regerade senast. Vad bör man göra istället? Eller är det så att ni faktiskt menar att strukturen var bra som det var och att det enda problemet egentligen var att man beskattade för lågt och att en höjning av förmögenhetsskatten skulle lösa alla problem?

 12. St Just

   /  december 2, 2007

  ”Vad anser ni vänstern bör göra inom sjukvården vid en (eventuell) valvinst 2010?” undrar Gaspode.

  • Riv upp alla beslut om privatisering och expropiera den privatiserade vården
  • Kraftfull utbyggnad av en kostnadsfri offentlig sjukvård finansierad av en starkt progressiv beskatting
  • Förstatliga läkemedelsindustrin
  • Omfattande vidareutbildning och nyrekrytering av vårdpersonal och högre löner och kortare arbetstid.
  • Utbyggnad av vården – det är skandalöst att normalstora svenska städer saknar akutsjukhus, BB mm

  i all hast …

  Kostnader -självfallet, men som tidigare konstaterats:

  “Staten snuvas årligen på 133 miljarder kronor i skatter. 133 tusen miljoner kronor i skatteundandraganden är ett svindlandet stort belopp.

  Företag, små såväl som medelstora och stora (= Svenskt Näringslivs medlemmar), står för drygt 71 procent av skattefusket eller 95 miljarder kronor.

  Rika privatpersoners obeskattade tillgångar, undangömda i utlandet, står för nästa stora post – 10 miljarder kronor”

 13. Gaspode

   /  december 2, 2007

  Varför gjorde då inte vänster detta när de regerade?

 14. St Just

   /  december 2, 2007

  ”Varför gjorde då inte vänster detta när de regerade?”, undrar Gaspode; för att jag inte satt i regeringen – skämt åsido, för att arbetarrörelsens ledning oftast lyssnar mer på marknaden än rörelsen.

 15. Gaspode

   /  december 2, 2007

  BTW ”En starkt progressiv beskattning” skriver du. Kommer inte det att innebära att den höjda lön du förespråkar för vårdpersonalen direkt kommer att ätas upp av en höjd skatt. Vad har då den höjda lönen för värde?

  Jag har fortfarande inte sett något svar på frågan om varför det finns en privat vård överhuvudtaget. St Just försöker som vanligt raljera lite över liberalismen men kan ändå inte förklara varför det öppnas en privat cancerklinik i Stockholm. Menar du att behovet inte existerar utan att det bara är en galen idé som bygger på ett felaktigt liberalt antagande?

 16. St Just

   /  december 2, 2007

  Gaspode, den höjda lönen äts inte upp då en starkt progressiv skatt, lägger bördorna på rätt ställe – hos de rika; de som idag gynnas av sin regering kommer att missgynnas av en arbetarregering. I alla fall om den är lika trogen sina väljare som Reinfeldt är sina.

  Varför finns det privat vård, varför öppnas det en privat cancerklinik – därför att det går att tjäna pengar på andras lidande och vi har en regering som uppmuntrar till detta.

  Behoven av en förstklassig cancerbehandling finns och är absolut ingenting att raljera över – däremot finns inga som helst skäl till att kapitalägare ska få arbetsfria inkomster på andras strålbehandling.

 17. marie

   /  december 3, 2007

  Ilse-Marie
  Visst är Filippas utspel ett taskspeleri och det är bra att så många som möjligt påpekar det.

  Gaspode
  Efter 33 år som Landstingsanställd kan jag säga att arbetet blev urtråkigt när det började ekonomiseras ner på lägsta nivå. Alla möten handlade om budget och alla skulle ”tänka budget”. Det var ytterst tröttsamt och ett flertal av mina forna kollegor lämnade båten av denna anledning. Hade vi inte varit intresserade av vård primärt utan istället av pengar hade vi sökt oss direkt till privatvården där man kan sovra ut ett lönsamt klientel….

  St Just
  Det är sant att människor ur lägre socialgrupper har sämre hälsa men du nämnde inte faktorn utbildning. Det är inte antalet pengar man har i plånboken utan kanske främst vad man har i huvudet i form av kunskaper och goda vanor som är avgörande för hälsan.

 18. karin

   /  december 3, 2007

  Sant, Marie!! Det var/är likadant i skolan! Arbetet har blivit tråkigare! I senaste Lärarnas tidning står det att ett fackombud skriver i en undersökning: ”Det tycks också på fler håll i kommunerna vara mer prat om pengar än om skolutveckling: ’Budgetramarna styr mer än visionerna’”!!!

  Och, jo, du har rätt i att det kanske främst är de man har i huvudet i form av kunskaper och goda vanor som är avgörande för hälsan.

  Fast socioekonomisk stress hör ihop med en sämre hälsa. Har forskningen konstaterat!

 19. Gaspode

   /  december 3, 2007

  St Just

  Läkare är redan idag en tämligen högavlönad grupp, visst måste väl en högre lön för dem betyda högre skatt?
  Eller är det så att din version av progressiv skatt inte innebär att högre lön medför högre skatt?

  Vidare skriver du

  ”Behoven av en förstklassig cancerbehandling finns och är absolut ingenting att raljera över – däremot finns inga som helst skäl till att kapitalägare ska få arbetsfria inkomster på andras strålbehandling.”

  Så du anser att det varit bättre att denna klinik aldrig byggts och folk dött istället. Jag förstår att du självfallet menar att det bästa vore om det byggdes en ny klinik inom den offentiga sjukvården istället men tror du att ett socialdemokratiskt styrt landsting byggt en icke privat klinik? Det är bara att gå till protokollen från landstingsfullmäktige mellan 2003 och 2006 för att få svaret på den frågan.

 20. PeO

   /  december 3, 2007

  Jag håller med marie och karin!

  Det var när ekonomgrabbarna och ”räknenissarna” tilläts börja ”leka affär” med de skattepengar som skulle gå till vården, skolan och omsorgen som det började spåra ur.

 21. Gaspode

   /  december 3, 2007

  ”Det var när ekonomgrabbarna och “räknenissarna” tilläts börja “leka affär” med de skattepengar som skulle gå till vården, skolan och omsorgen som det började spåra ur.”

  När skedde detta?

 22. St Just

   /  december 3, 2007

  marie, det är sant att även utbildning spelar roll då det gäller hälsan och naturligtvis så är det arbetarfamiljerna som även missgynnas i utbildningssektorn, såväl som i övriga samhället.

  Gaspode, läkare är en grupp som du mycket riktigt påpekar är ”en tämligen högavlönad grupp” – rena fantasilöner betalas ut till otyget stafettläkare. Den gruppen kan därför räkna med skattehöjningar.

  Jag är för offentlig vård och inte privat och att argumentera som Gaspode att det är bättre med privatvård än att folk dör är billigt. Jag säger inte det är bättre med offentlig vård än att folk dör – jag säger offentlig vård för att den är rättvis, rimlig för sociala varelser och att det är onödigt att en del ska kunna profitera på andras lidande.

  Att (s)-politiker i landsting röstar uselt i vårdfrågor är ingen nyhet, en del jobbar gärna med m och lägger ned sjukhus. Det förändrar inte mina ställningstaganden. (s)-politiker kan tas i örat, de min familj.

 23. Gaspode

   /  december 3, 2007

  Så din vidareutbildning och höjning av löner för vårdpersonal omfattar inte läkare.

  Det är vidare inte billigt utan en realitet. Den offentliga vården är så misskött av många års vänsterstyre att många helt enkelt inte ser någon annan utväg än att efterfråga privata alternativ.

  Tro det eller ej men jag förderar en ordentligt effektiviserad offentlig vård framför privata alternativ men jag inser samtidigt att det finns ett behov av privat vård pga långvarig politisk inkompetens. ”Profiteringen” kommer inte från den onda alliansen utan från en efterfrågan på snabb och bra vård. Hur mycket du än vill att det inte skall vara så så är det ett faktum att hade ingen velat ha privat vård så hade det inte funnits någon privat vård.

 24. fundersam

   /  december 3, 2007

  Förstatliga läkemdelsindustrin föreslår St Just.

  Om den statliga läkemdelsindustrin erbjuder forskare en lön på 20.000 i månaden. Tror du att ledande forskare jobbar där eller i utlandet där de ka avsevärt mer. Du kan tycka precis vad du vill om det som du uppfattar som girighet. När det kommer till kritan är det dock så att folk jobbar för pengar.

 25. St Just

   /  december 3, 2007

  fundersam menar att folk jobbar för pengar. I den nyliberala världen är det säkert så, för oss övriga finns många fler skäl till att vi arbetar. Jag ska inte trötta läsarna med en uppräkning. Självfallet är lönen en viktig del och det vet alla de som alliansförsvararna inte tycker är värda mer än städarens 17 600 eller mindre som de hushållstjänsternas låglöneproletariat.

  fundersam säger ”Tror du att ledande forskare jobbar där eller i utlandet där de ka avsevärt mer.” Det är favorithotet från höger som vi övriga alltid får höra när folk med bra jobb och god ekonomi förväntas intressera sig för mer än bara sin egen plånbok.

  Refrängen känner vi igen från varje företagsnedläggning eller när en inudustri vill öka sina utsläpp; passar det inte så flyttar vi!

  Utpressning kan det även kallas.

  Förstatligande av läkemedelsindustrin är en större fråga än den enskilde forskarens lön, blir den i hans/hennes synvinkel för låg – Jamen, flytta då! Det handlar om vad som ska styra forskningen, patenten, kostnaderna … samhälle eller spekulanter.

  Gaspode tycker att läkarna med en snittlön på 47 300 kr/mån är för dåligt betalda – nu talar jag inte om stafettläkarnas löner – Vad är rimligt enligt Gaspode; 70 000, 90000 eller kanske ännu mer?

  Gapet till vårdbitädet som sköter den sjuke, är redan nästan 30 000 kr i månaden – hur mycket tycker Gaspode är lämpligt?

  Vems lön är det som bör upp och vem bör betala lite mer i skatt?

 26. Gaspode

   /  december 3, 2007

  St Just

  Jag tycker absolut att läkare är underbetalda även om jag inte skrev det tidigare. Jag tycker att all vårdpersonal är underbetald.

  Men jag är nyfiken. Vad anser du vara en rimlig lön för ett vårdbiträde i förhållande till en läkare?

 27. Ragge

   /  december 3, 2007

  ”ode tycker att läkarna med en snittlön på 47 300 kr/mån är för dåligt betalda – nu talar jag inte om stafettläkarnas löner – Vad är rimligt enligt Gaspode; 70 000, 90000 eller kanske ännu mer?

  Gapet till vårdbitädet som sköter den sjuke, är redan nästan 30 000 kr i månaden – hur mycket tycker Gaspode är lämpligt?”

  Du är verkligen sugen på att bestämma över människors löner St Just. Antag nu att du skulle få bestämma över lönerna, direkt eller via skatter och skulle sänka läkarnas löner och höja vårdbiträdenas. Vad skulle du göra om det visade sig att inte tillräckligt många människor skulle vilja bli läkare? Många skulle nog tveka att ta sig igenom en lång och tuff utbildning för att sedan ha ett jobb med massor av ansvar, utan att bli belönade med en hög lön. Speciellt när de istället kunde bli vårdbiträden och tjäna nästan lika mycket utan att behöva utbilda sig och skulle slippa det tunga ansvaret som läkarrollen innebär.

  Om det då skulle uppstå läkarbrist, hur skulle den lösas St Just? Genom tvångskommendering? Eller genom att höja läkarlönerna igen?

 28. Gaspode

   /  december 3, 2007

  St Just skriver

  ”Förstatligande av läkemedelsindustrin är en större fråga än den enskilde forskarens lön, blir den i hans/hennes synvinkel för låg – Jamen, flytta då! Det handlar om vad som ska styra forskningen, patenten, kostnaderna … samhälle eller spekulanter.”

  Men om ledande forskare flyttar, vem skall då forska fram de ny patenten?

 29. St Just

   /  december 3, 2007

  Ingen av vare sig Ragge eller Gaspode svarar på frågan – hur stort gapet ska vara mellan vårdbiträdet och läkaren?

  Gaspode tycker läkaren är underbetald med ca 50 000 kr/mån och Ragge, drar storyn om läkarens ansvar för att motivera 30 000 kronor i skillnad eller mer (man kan isåfall undra över exempelvis busschaufförens ansvar för 21 100 kr/mån?).

  Min inställning är; fri utbildning exempelvis via studielön istf studielån. Då slipper vi gnället.

  Sedan kan man undra varför vissa yrken ska ”belöningar” på 30- 100 000 kr mer i månaden och andra straffas med låglön för att de har slitsamma, hälsofarliga och lågstatusjobb som till och med kortar livslängden med många år.

  Belysande är hur nyliberaler tror att denda som får människor att bilda sig är hägrande penningbelöningar.

 30. St Just

   /  december 3, 2007

  ”Men om ledande forskare flyttar, vem skall då forska fram de ny patenten?” undrar Gaspode.

  Det finns fler skärpta i detta land och i andra länder vars ambitioner styrs av fler faktorer än stålarna. Jag är inte ett dugg orolig.

  Låt de mest penningkåta dra!

 31. LibeRatio

   /  december 3, 2007

  ”Ingen av vare sig Ragge eller Gaspode svarar på frågan – hur stort gapet ska vara mellan vårdbiträdet och läkaren?”

  Kanske för att de inte har drabbats av vänsterns makthunger och klåfingrighet som innebär att de måste lägga sig i lönebilden för varje enskild yrkeskategori. Vilka egenskaper besitter du St Just som gör dig lämpad att diktera lönerna för vårdbiträden respektive för läkare? Förutom maktkåtheten då förstås.

 32. Gaspode

   /  december 3, 2007

  Eh, du tolkar inläggen som du vill.

  Jag tycker skillnaden mellan en läkares och ett vårdbiträdes lön är fullt rimlig idag och kanske tom lite för liten. Jag anser dock att båda är underbetalda.

  Vidare skriver du att

  ”Det finns fler skärpta i detta land och i andra länder vars ambitioner styrs av fler faktorer än stålarna. Jag är inte ett dugg orolig.”

  Vilket är ett helt orimligt och livsfarligt antagande. Nej, alla är inte lika skärpta. Det finns bara ett litet fåtal människor i absolut världsklass. Skrämmer man bort dem så blir kvalitéten på forskningen lidande.

  Man kan tom jämföra med Zlatan Ibrahimovic. Med ditt resonemang så spelar det ingen roll att han flyttar ifrån Sverige, allsvenskanl är lika bra ändå eftersom det kommer någon och tar hans plats.

 33. St Just

   /  december 3, 2007

  Gaspode, du har stor tilltro till de rikas hjärnkapacitet. Ditt antagande ”Det finns bara ett litet fåtal människor i absolut världsklass.” är skrämmande – tvärtom, det finns oändligt många.

  Och Zlatan – han är kanon, men lita på att det kommer en ny. Det kom nya Nordahl, Gren, Hamrin, Edberg … och det kommer en ny Ibrahimovic.

 34. H-E.R

   /  december 3, 2007

  För min del önskar jag vårdbiträden högre lön än de har nu. Skillnaden är enorm från deras lön upp till läkaren. Lökaren har förvisso ett övergripande ansvar men sjukskötersor och vårdbiträden har även de enormt ansvar för patienterna samt ett slitigt arbete.
  Nu kan det hända att jag är något styrd av tidigare händelser, har så mycket att tacka sjukvården för. Det finns vissa stunder som har fastnat för evigt, t ex en uppvakning ur narkos och en otroligt vänlig sköterska. Min önskan är därför att vårdpesonal, alla kategorier bör höra till de bäst betalda. Likaså äldrevårdens personal, hemtjänsten. Lärare/förskolepersonal är och människor jag vill ska ha bra lön.
  Det är mycket svårt att begripa hur det har kunnat bli så att t ex en programmerare uppbär högre lön än ett vårdbiträde.
  Vårdbiträdet arbetar med livs levande människor.

 35. St Just

   /  december 3, 2007

  I min sakfråga ”hur stort gapet ska vara mellan vårdbiträdet och läkaren?” har inte heller Anonym något svar. (LibeRatios kommentarer klär onekligen) bättre som ”Anonym”.

 36. Måhända är det en sakfråga men jag delar inte din lust att leka diktator St Just. Varför ska DU avgöra deras löner?

 37. Gaspode

   /  december 3, 2007

  Var finns denna oändliga mängd briljanta forskare? Hur mycker du än vill att det skall vara så så har inte alla människor samma förutsättningar på alla områden. Alla kan inte bli fotbollsspelare i världsklass (du säger ju själv att det dröjt 60 år(!) mellan dem i Sverige) lika lite som alla kan bli forskare i världsklass.

  Du har heller inte svara på frågan vad du anser vara en rimlig löneskillnad som jag ställde redan i inlägg 27.

 38. fundersam

   /  december 3, 2007

  Skillnaden idag är att:

  1. Programmerarens lön sätts av det värde folk är beredda att betala för vederbörandes arbete

  2. vårdpersonalens lön sätts av staten och facket i samförstånd.

  (St just kan säkert räkna upp flertalet framstående forskare verkandes i Nordkorea.)

 39. St Just

   /  december 3, 2007

  Vem avgör att vissa ska ha över 50 000 kr och mer /månaden och andra rejält under 20 000 kronor?
  Inte jag i alla fall. Lönerna bestäms nu och imorgon av kampen mellan fackföreningsrörelse och arbetsgivare. Med en alliansregering så ökar arbetsgivarnas makt och deras ambitioner att helst sänka lönerna. Det motsatta gäller när en arbetarregering kommer till makten – den kan understödja fackföreningsrörelsen – och det är utmärkt.

  Gaspode, jag har aldrig sagt att ”alla kan bli forskare i världsklass” lika lite som att alla kan bli säkra bussförare, empatiska vårdare eller svetsare i världsklass.

  I olika länder vet vi att skilda yrken har olika status, värderas olika och att länder väljer att satsa på olika yrken utbildningsmässigt. Varför finns annars 5.91läkare/1000 innevånare på Kuba, 3.28 i Sverige, 2.56 i USA och 1.98 i Japan?

  Det finns oändligt många som med rimliga förutsättningar kan bli både duktiga läkare och skärpta forskare i Sverige, Kuba, Japan eller USA.

  I fotboll tar det inte 60 år mellan stjärnorna (vem har påstått det?) Det har funnits, finns gott om och kommer att finnas mycket duktiga spelare i detta land.

  Rimlig skillnad mellan läkaren och biträdet? Tja, rimligtvis inte mer än 10 000 pix i månaden.

  Och vad säger nyliberalerna – 30 000 kr var ju inte tillräckligt.

  Dagens skämt; ”Programmerarens lön sätts av det värde folk är beredda att betala för vederbörandes arbete”. Vad det gäller Nordkoreas forskning är jag inte så insatt , dock verkar ju Bush vara synnerligen oroad över densamma i både Iran och Nordkorea.

 40. Ragge

   /  december 3, 2007

  ”Rimlig skillnad mellan läkaren och biträdet? Tja, rimligtvis inte mer än 10 000 pix i månaden. ”

  St Just – Du är hela tiden inne på att vilja bestämma och planera vad människor ska få tjäna. Det innebär ett förordande av planekonomi. Då måste du väl kunna diskutera hur du vill lösa problem med bristsituationer. Marknadsekonomin löser bristsituationer med ökade priser. Dvs brist på läkare leder till högre löner på läkare. Planekonomin har ingen sådan funktion, speciellt när du vill bli av med löneskillnaderna.

  Frågan kvarstår – Hur ska du lösa en eventuell brist på läkare när du bestämt att lönerna ska vara t.ex 30 000.

  Bristsituationer är ett vanligt problem i Planekonomin. I Sovjet t.ex när man bestämde priser på jorbruksprodukter, tyckte jordbrukarna att de fick för lite betalt, så de vägrade överlämna maten till staten. Statens respons var att expropriera jurdbrukarna och sedan tvångskommendera dem att arbeta. Viljan att inte överlämna produktionen är samma mekanism som att t.ex en läkarbrist skulle uppstå för att lönerna är för låga så att inte tillräckligt många ska vilja bli läkare.

  ”Låt de mest penningkåta dra!”

  Det var väl ungefär samma resonemang som i Sovjet. Men där skickade man väl dem till Gulag?

  Vill gärna veta hur du ska lösa planekonomins problem St Just.

 41. Bara en stilla fråga St Just: När de stora löneskillnaderna mellan ett vårdbiträde och en läkare uppstått, vilken färg har regeringen haft då? Ett tips: Färgen ingår i namnet på den här bloggen.

  Varför just en maxgräns på 10 000? Varför inte exakt samma lön för alla som arbetar inom den offentliga vården, hela vägen från vaktmästaren till hjärnkirurgen?

 42. Gaspode

   /  december 3, 2007

  ”I fotboll tar det inte 60 år mellan stjärnorna (vem har påstått det?) Det har funnits, finns gott om och kommer att finnas mycket duktiga spelare i detta land.”

  Du själv i inlägg nummer 34 där du skrev att först hade vi Nordahl, Gren och Hamrin och nu bara 60 senare så har vi Zlatan Ibrahimovic.

  Och, framförallt det är en himmelsvid skillnad mellan en ”duktig spelare” och en i världselitnivå.

  Vidare skriver du

  ”Det finns oändligt många som med rimliga förutsättningar kan bli både duktiga läkare och skärpta forskare i Sverige, Kuba, Japan eller USA.”

  Hur många nobelpristagare har Kuba fött fram?

  Tror du verkligen att det skulle gå att rekrytera tillräckligt många läkare till totalt 12 åtrs utbildning för ST kompetens oavsett om det är gratis eller inte när de kan bli vårdbiträden utan några eftergymnasiala studier alls och efter att din progressiva skatteskala gjort sitt kanske tjäna några tusenlappar mer i månaden och har oändligt mycket större ansvar? Jag ogillar att göra personliga reflektioner över skribenter men detta är naivt så man baxnar.

 43. St Just

   /  december 3, 2007

  Jag återkommer när Ragge, LibeRatio och Gaspode kan svara på den obehagliga frågan; Hur stort ska gapet vara mellan vårdbiträdet och läkaren?

  Övriga kan notera ett skolexempel på hur tre nyliberaler gör när de inte vill svara; mal på om Nordkorea, Sovjet och Gulagläger … allt för att komma undan den så besvärliga arbetarfrågan.

  För övrigt Gaspode betyder … i en upprepning att det finns fler men att man inte gitter fylla i namn på namn.

 44. fundersam

   /  december 3, 2007

  St Just

  Det är inte vår sak att avgöra hur stort gapet skall vara. Det finns inte en person som skall bestämma det. Vi bestämmer allihop genom att rösta med fötterna.

  Det finns inget som hindrar dig att starta en stiftelse för medecinsk forskning som drivs av altruistiska skäl. Jag skulle inte störa mig det minsta om du gjorde det. Det som är farligt är att du vill tvinga ALLA att dansa efter Marx pipa. Väldigt få människor på denna jord hyser någon större tilltro till planekonomi som en lösning.

 45. Gaspode

   /  december 3, 2007

  OK, visa på var jag nämnt Sovjet, Gulag och Nordkorea så skall jag lämna dig i fred i dina illusioner.

  Jag har dessutom svarat på din fråga men du väljer att ignorera sådant då det inte passar dina syften för att i stället komma med helt obefogade påhopp.

  Skärp dig nu.

 46. St Just

   /  december 3, 2007

  Gaspode kommer så här långt ”Läkare är redan idag en tämligen högavlönad grupp” kombinerat lite senare med ”Jag tycker absolut att läkare är underbetalda även om jag inte skrev det tidigare. Jag tycker att all vårdpersonal är underbetald.” och ”Jag tycker skillnaden mellan en läkares och ett vårdbiträdes lön är fullt rimlig idag och kanske tom lite för liten.”

  Med andra ord:
  1. Läkare är högavlönade
  2. Läkare är underbetalda
  3. Alla vårdpersonal är underbetald
  4. Skillnaden mellan läkaren och vårdbiträdet (dvs på ca 30 000 kronor i månaden) är rimlig
  4. Det är för liten skillnad mellan läkaren och vårdbiträdet (dvs det borde skilja mer 50000 eller mer?)

  Vem behöver skärpa sin argumentation?

  Och, nej du pratar inte om Gulag du pratar om icke existerande kubanska nobelpristagare istf att möjligen kommentera deras läkartäthet.

 47. H-E.R

   /  december 3, 2007

  fundersam

  ”Skillnaden idag är att:

  1. Programmerarens lön sätts av det värde folk är beredda att betala för vederbörandes arbete

  2. vårdpersonalens lön sätts av staten och facket i samförstånd.”

  Det är just det jag är brydd över, vare sig det är staten eller privat.
  Det är synsättet, fundersam. Jag tror väldigt många värderar materiell tillverkning/produktion högre än arbete med människor.
  Jag gjorde nog mer eller mindre det själv också förut, reflekterade inte över värderingarna innan jag fick anledning att göra det.

 48. Varför ska en låtsasmarxist* som du sätta lönerna?

  * Bara marxist i retoriken. Har aldrig lyft ett finger för marxismen. Går snällt till jobbet varje dag trots att han påstår att arbetarklassen blir utsugen.

 49. Fille

   /  december 3, 2007

  Suck, när Liberatio, Gaspode och fundersam är i farten i diskussionerna hamnar man alltid förr eller senare i Nordkorea eller Gulag. Suck.

 50. Gaspode

   /  december 3, 2007

  Japp just så. Läkare är relativt högavlönade men de är fortfarande underbetalda. Hur kan detta var svårt att förstå? Därtill skrev jag att skillnaden var fullt rimlig, den kunde tom vara lite större. Undrar vem som borde slipa på sin läsförståelse?

  Men för att ge dig ett glasklart svar. Koncentrera dig nu.

  Det är min personliga åsikt att en läkare med specialistkompetens bör tjäna ca 100′ i månaden.

  Jag anser vidare att en rimlig lön för ett vårdbiträde är ca 20′ i månaden.

  Alltså tycker jag att en rimlig löneskillnad mellan en ST läkare och ett vårdbiträde är 80′ i månaden.

 51. fundersam

   /  december 3, 2007

  H-E.R.

  I går satt jag på bussen och hörde tre 18-åringar diskutera vilka som borde tjäna vad så frågan är aktuell. När lönen sätts gäller dock andra kriterier. När min syster försöker löneförhandla får hon som svar att ”vi kan inte höja alla löner lika mycket så du får vad alla andra får”(dvs avtalslön), visst är hon missnöjd men vad kan hon göra som sjuksköterska)

  När jag själv eller någon annan jag känner förhandlar i det privata gäller i allra högsta grad individuella förhandlingar. ”Vad har du att erbjuda då…”

  Olika verkligheter gäller i den privata och den offentliga arbetsmarknaden. Jag vill poängtera att amerikanska sjuksköterskor tjänar väsentligt mer en medianamerikanen pga arbetsgivarna konkurrerar om utbildad arbetskraft.

  Låga löner i tuffa jobb är inget jag förespråkar men med en ”uppköpare” av dessa tjänster finns inte mycket att göra.

 52. St Just

   /  december 3, 2007

  Fille, precis och ingen av dem kan svara på en enkel fråga om sin inställning till lönegapet mellan läkare och vårdbiträde.
  LibeRatio tar ju priset som svamlare alla kategorier – nu föreslår han att man ska stanna hemma från jobbet om man anser marxismen vara väsentlig för arbetarrörelsen. Undrar vad arbetsgivaren skulle säga?

 53. Det finns många länder där vårdpersonalen har betydligt högre löner än i Sverige. Min gissning är att det går åt alldeles för mycket pengar till att dra runt den lerfotsförsedda, planekonomiska vårdkolossen, så att det inte blir tillräckligt mycket över för löner.

 54. St Just, förväntar du dig trovärdighet när du inte lever som du lär?

 55. Fille, i vilka kommentarer har jag nämnt Nordkorea eller Gulag (förutom i detta)? Har du något att tillföra i sakfrågan eller är du bara intresserad av att diskutera diskussionen?

 56. St Just

   /  december 3, 2007

  Bra Gaspode du kan ju – 80 000 kronor mindre till vårdbiträdet, som rimligt lönegap.

  Dvs ca 50 000 kronor i löneförhöjning till läkaren och ca 2 000 kr för vårdbiträdet.

  Det blir väl er julhälsning till vårdpersonalen. Som nyliberalen Ragge brukar säga:

  “Man måste anstränga sig och erbjuda andra något av värde för att kunna få något av värde tillbaka.”

  Och LibeRatio – hans tal är såsom flugornas surr.

 57. Smack – verklighetens SUV träffar St Just med full kraft. Ljuskäglorna som höll dig fast framför fordonet var inga fysiska hinder utan bara en ideologiskt betingad blindhet.

 58. H-E.R

   /  december 3, 2007

  LibeRatio.

  ”Min gissning är att det går åt alldeles för mycket pengar till att dra runt den lerfotsförsedda, planekonomiska vårdkolossen, så att det inte blir tillräckligt mycket över för löner.”

  Nångång ska bli den första. Jag håller med dig.
  Inte vad gäller planekonomin, men vad gäller kolossen landstinget.
  Där finns massor att göra för att effektivisera. För några år sen fick jag tillfälle att beskåda konsten som fanns i en lagerlokal på ett av våra sjukhus. Där stod tavlorna uppradade och samlade damm tillsammans med skulpturer av allehanda slag.
  Vansinnigt att slänga skattepengar på sådant som ändå inte används.

  Teater och dansgrupper får sin släng av skattemedlen de också. Där kan stora delar sparas. Det som bör finnas kvar är t ex förståndshandikappades teatergrupper, de gör nytta.
  Resten kan betalas ur egen ficka av dem som önskar se dansgrupper eller teater.

  Det finns en hel del sådana områden som borde omprövas, och även administrationen skulle kunna rationaliseras då det finns en hel del pärmbärare inom både landsting och kommun.
  Jag gillar inte direkt landstingen som de ser ut idag, men jag vill inte byta ut dem mot privata alternativ. Effektiviseras landstingen är de oslagbara.

 59. St Just

   /  december 3, 2007

  Ja trode inte inlägg till ”Allt om motorsport” hamnade på denna blogg (58) 🙂

 60. Jag håller med dig om att det inte borde läggas statliga pengar på vuxenkultur. Helst hade jag sett en fullständig skilsmässa mellan stat och kultur.

  Däremot har jag svårt att se hur man skulle kunna effektivisera landstingen. Så länge landstingen både är köpare och säljare av vården finns det inga direkta incitament varken till effektivisering eller kostnadsbesparingar. ”Belöningen” för effektivare rutiner är minskade anslag nästa år. Från många olika håll inom kommunal-, landstings- och statlig verksamhet har jag hört samma sak: Finns det pengar kvar i budgeten mot slutet av året ser man till att använda upp dem. Ofta saknas nog insikten att det inte är pengar som trollats fram utan att de faktiskt tillhör alla skattebetalare.

  Vad som behövs är en samordnande funktion som ser till så att alla har tillgång till vård när de behöver den. I vissa regioner kanske det måste upphandlas mer vårdtjänster än i de områden med hög sjukvårdstäthet. Där borde landstingens fokus ligga. Allt annat sköts bättre och effektivare på annat sätt. Kontrollfunktionen ligger redan på Socialstyrelsen om jag inte har fel för mig. Det är i vilket fall som helst en viktig funktion.

 61. liberal vänster

   /  december 3, 2007

  En läkare räddar liv och är värd sin lön.

 62. Ragge

   /  december 3, 2007

  Anledningen till att Jag tar upp Sovjet och Gulag är enkel. Det är ett av de ställen som prövat planekonomi fullt ut. Att planekonomi inte kan lösa bristsituationer och är ineffektiva är ingen nyhet.

  Frågan kvarstår St Just – Hur hade du tänkt att lösa problemen med bristsituationer när du vill planera lönerna? OBS det är en praktisk fråga, inte en ideologisk. Hur vill du göra för att få planekonomin att fungera?

  Svaret på vad jag anser om löneskillnader är att jag inte har något intresse över att bestämma över andras löner. Jag nöjer mig gott med att förhandla om min egen lön.

  Sen är det rätt komiskt att någon som säger:

  ”Låt de mest penningkåta dra!”

  Är den som tjatar om löneskillnader och vill bestämma på kronan vad inkomstskillnader får vara. Tyder nästan på en besatthet av pengar..

 63. H-E.R

   /  december 3, 2007

  LibeRatio.

  ”Däremot har jag svårt att se hur man skulle kunna effektivisera landstingen. Så länge landstingen både är köpare och säljare av vården finns det inga direkta incitament varken till effektivisering eller kostnadsbesparingar. “Belöningen” för effektivare rutiner är minskade anslag nästa år. ”

  Det är ett måste med effektivisering av landstingen, där har gjorts åtskilliga försök men tycks gå väldigt trögt med just inriktningen på i första hand vård, det finns ju trots allt enormt mycket protester då vad gäller slopad sponsring av kultur.
  Men… jag tror på landstingen likafullt. Och att förminska, dvs en större uppdelning. Inte som nu med sjukhusnedläggningar. Finns i längden inga vinster med det.
  Vad som skulle kunna skötas genom entreprenad vore i så fall uppgifter som t ex läkarnas digra pappersexercis. Det går 30 – 40% av arbetstiden bara till att föra journaler, skriva recept och andra liknande rent administrativa arbetsuppgifter. Ytterligare ett vansinne, läkarnas kompetens bör utnyttjas i enbart vårduppgifter.
  Detta skulle förmodligen spara en hel del pengar och även korta köerna betydligt.

 64. H-E.R

   /  december 3, 2007

  Liberal vänster.

  ”En läkare räddar liv och är värd sin lön.”

  Så sant som det är sagt. Och har man upplevt den räddningsaktionen så är man beredd att acceptera närapå fantasilöner, åtminstone är det så för mig.
  Även all annan personal inom vården är guld värda, ta t ex ambulansförarna. Ett yrkes med massor av risker, inte minst i trafiken. Och ett yrke med livräddande kompetens, många liv har räddats just av ambulanspersonal, ofta på plats direkt när de anländer.
  Svårt detta med löner och värderingar, finge jag bestämma så vore vårdens människor de högst betalda.

 65. St Just

   /  december 3, 2007

  ”Svaret på vad jag anser om löneskillnader är att jag inte har något intresse över att bestämma över andras löner. Jag nöjer mig gott med att förhandla om min egen lön.”

  Inte alls Ragge – det kan ställas mot vad du står för:

  “Man måste anstränga sig och erbjuda andra något av värde för att kunna få något av värde tillbaka.”

  För övrigt, denna tråd handlar om m:s retorik om sänkta skatter, privatiseringar och återverkningar inom sjukvården. En planering av den offentliga vården har inget att göra med stalinistisk gulag, lika lite som att åsikter om lönegap har något att göra med diktatur. Enbart förvirade svamlare kan påstå något sådant.

  Debatten i övrigt ser ut att klarna; å ena sidan de som accepterar och vill öka klyftorna mellan exempelvis vårdbiträdet och läkaren från 30 000 till 80 000 kr i månaden. Å andra sidan satsning på de lågavlönade med en rejäl upptaxering av de välavlönade.

  Att jag ”vill bestämma på kronan vad inkomstskillnader får vara.” som Ragge tror är fånigt – att han däremot är ointresserad av löneskillnader på upp till 80 000 – är desto mer avslöjande.

 66. Gaspode

   /  december 3, 2007

  St Just

  Jag skall berätta varför läkaren är värd 80′ mer i lön. Jag kommer att var krass på ett sätt som antagligen återigen kommer att få dig att överlägset hånflina fram en kommentar om hur nyliberalisterna (läs idioterna, brunskjortorna eller överklassen) ser ner på vanligt folk. Men det struntar jag i för det är helt enkelt sant.

  Alla kan inte bli läkare. Av den arbetsföra befolkningen är det förmodligen bara 5% som har förmågan och uthålligheten att ta till sig den tolvåriga utbildning som krävs för att bli specialistläkare.

  I princip alla kan bli vårdbiträden. Av den arbetsföra befolkningen så är det säkert 95% som har förmågan att ta till sin den utbildning som krävs för att bli vårdbiträde.

  En läkares ansvar överstiger därtill vårdbiträdets med så stor marginal att en jämförelse är löjlig.

  Notera nu att jag på intet sätt anser att vårdbiträdets människovärde är lägre än läkarens. Det är inte heller så att vårdbiträdets yrkesutövande är onödigt. Tvärtom är allt reellt vårdarbete viktigt. Det är bara det att värdet på läkarens kunskaper är så mycket högre. St Just vill gärna tro att alla vårbiträden med rätt uppbackning kan bli läkare men den enkla sanningen är att lika lite som St Just kan bli firad forward i Inter, lika lite kan ett genomsnittligt vårdbiträde bli läkare. Somloga menar säkert också att kunskapen inte är läkarens egen eftersom denne har fått den ”gratis” av det allmänna. Frukterna av denna utbildning borde därför också tillfalla det allmänna, alltså behöver man inte betala höga löner. Sanningen är dock fortfarande den att läkarstudenten inte är ett tomt kärl som fylls med innehåll. I så fall hade man kunnat ta vemsomhelst och utbilda till läkare, tom mig.

  För att dessutom dra det ytterligare ett steg längre.

  Alla läkare kan inte bli forskare i världsklass. Av den totala läkarkåren är det förmodligen inte mer än 5% som har fårmågan och uthålligheten som krävs för att bli en forskare i världsklass.

  Och när dessa människor vill ha en lön som motsvarar deras kunskaper tycker St Just att man skall säga: Ta ditt pick och pack och dra.

 67. Tycker debatten här inne spårat ur något….igen! 🙂

 68. St Just

   /  december 3, 2007

  Och den långa motiveringen att läkaren är värd 80 000 kr mer i månaden än vårdbiträdet därför att 95 procent klarar av vårdbiträdets arbete – visar att Gaspode som han anar ”ser ner på vanligt folk”.

  Gaspode skulle behöva slita som ett vårdbiträde i skiftarbete med alla uppgifter kring undersökningar, behandling och omvårdnad av patienter – några år – möjligen skulle kanske en smula ödmjukhet inför jobbet skulle infinna sig.

  Men å andra sidan, knappast – vill man öka löneskillnaderna från 30 000 kronor till 80 000 kronor – skulle nog även en hårdför moderat i landstinget få skrämselhicka.

  Jag pratade med en kvinnlig läkare som jobbar som stfettläkare och hon sa: – Man skäms för alla pengar, men det är svårt att tacka nej.

 69. Ragge

   /  december 3, 2007

  St Just – Hela grejen är att det inte går att planera löner utan att planera produktionen. Det är ett måste att ta ställning till hur bristsituationer ska lösas.

  Frågan en gång till. – Om det bestäms att läkarnas löner ska vara 35 000 och det uppstår en brist på läkare, hur ska det lösas?

 70. Jag håller med dig H-E.R om att läkarna borde ge vård och omvårdnad – inte skyffla papper. Tyvärr råder det, om jag inte missminner mig, en skriande brist på utbildade läkarsekreterare. Förmodligen gallrades de bort i någon ”rationalisering” och sedan dess har återväxten varit dålig. Det kortsiktigt ekonomiska har blivit långsiktigt kostsamt. Där har vi möjligen det största problemet med politiskt styrd verksamhet, vilken det än må vara. För att säkra omvalet krävs åtgärder som på ytan är kraftfulla, t. ex. stora besparingar. När den verkliga notan sedan kommer, mångdubbelt högre, kan politikerna i värsta fall hamna på avbytarbänken en mandatperiod. Oftast sitter de kvar på samma platser ändå. Jag tror inte det går att få en hållbar, långsiktigt fungerande verksamhet med så kortsiktigt tänkande som det är inom politiken. Därför tror jag inte på landstingen.

  För övrigt borde kommuner och landsting skämmas över sina stora överskott. Ska vi nu betala så sjukt mycket i skatt ska det banne mig användas för att förbättra verksamheten och på lång sikt göra den mer kostnadseffektiv!

 71. Gaspode

   /  december 3, 2007

  St Just

  Du verkar inte ens vilja förstå.

  Skillnaden mellan oss är att du ser arbetskraften som en homogen massa. Försvinner en arbetstagare så är det bara att ersätta denne med ny. Alla människor är produktionsvertyg i det stora övergripande spelet och ingen har kunskaper eller förmågor som är unika. Jag delar inte på något sätt denna åsikt utan anser tvärtom att varje person är unik. Jag skulle vilja påstå att din människosyn är mycket mer inhuman än min.

 72. H-E.R

   /  december 3, 2007

  LibeRatio.

  Det var väl förbaskat vad vi var överens idag då 🙂
  Jag kan bara instämma i det mesta du har skrivit (72)
  Läkarsekreterarna skulle ha varit kvar fullt ut, nu är de väl i återtågande men bristerna är enorma fortfarande och läkarna blir därigenom ineffektiva (vilket är precis motsatsen till vad de själva vill vara)

  Långsiktighet i politiken saknar jag också, det är alltför mycket show och röstfiske oavsett parti. Jag får ofta en känsla av att politiker idag inte riktigt har grepp om ens hur de bör bemöta sina väljare. Vanligt simpelt folkvett och raka besked. I stället kommer det ena efter det andra välregisserade uttalandet.

  Även det du skriver sist, att skattekronorna ska förvaltas väl, instämmer jag i.
  Men landstingen tror jag som sagt på, fast då småskaligare.
  Och som sagt gärna med administration/kansli på entreprenad.

 73. St Just

   /  december 3, 2007

  Ragge, bra att du tycker att man måste planera. Vad ska man göra om det uppstår brist i ett yrke? Ja, det är ju inte så märkvärdigt. Informera mera, ordna fler utbildningsplatser, sänka intagningskraven, motivera människor , fixa bättre arbetsvillkor , höja lönen (det var de du ville höra och de har de lågavlönade i detta land heller inget mot).

  Eller så kan man göra som man gör mot mängder av arbetslösa komendera: Detta är ett bristyrke, du måste söka det, flytta till annan ort annars förlorar du din A-kassa.

  Det, tvånget , är realitet för arbetarbefolkningen – jag har själv utsatts för det.

  Gaspode, det var trevligt att du anser varje människa vara unik – märkligt då att vårdbiträdet enligt dig, är bara en kopia vars enkla arbete 95 procent av befolkningen klarar av och vars värde ligger 80 000 kronor under den i ditt tycke mycket unike läkaren.

  Inhuman människososyn var det någon som pratade om!

 74. St Just

   /  december 3, 2007

  Det växande lönegapet kan skådas i senaste LO-tidningen. Jag saxar:

  ”Förra året tjänade en direktör på landets 100 största företag motsvarande 34 industriarbetarlöner. Det är en klar ökning jämfört med 2005, men framför allt en kraftig ökning av löneklyftan jämfört med för fem år sedan. Då tjänade en genomsnitts-vd ungefär 22 industriarbetarlöner.”

  Läs vidare på:

  http://www.lo-tidningen.se/?id_site=8&id_item=11933

  Det går onekligen framåt?

 75. H-E.R

   /  december 3, 2007

  St Just, intressant länk.
  Mellstig, Gambro lyfte väl taket en del med sina 740% men det påpekas ju i artikeln att tendensen inte påverkas av enstaka händelser, löneskillnaderna fortsätter stadigt.
  När får de nog de rika? Och när ska klyftorna i samhället ges en rimlig chans att minska i stället för bara öka?
  Det känns rätt uppgivet.

 76. Gaspode

   /  december 3, 2007

  St Just

  Läs om läs rätt.

  Det är du som skriver att den kunskap som en människa besitter är helt utan värde.

 1. Vem vårdar vårdarna? « Kim Müller’s Weblog
 2. Demokratier och trovärdighetsproblem « Ett hjärta RÖTT
 3. Får vi vad vi förtjänar? « Ett hjärta RÖTT

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: