Specialbeställd forskning och stora kontraster

Ett litet P.S. till min förra bloggpost ”Fölsters nyliberala delirium”

Ibland blir sammanhangen nästan övertydliga….

Först lägger den moderatstyrda regeringen ned Arbetslivsinstitutet (ALI) och förpassar därmed all oberoende arbetsmiljöforskning till garderoben. Sedan sätts attacken in – var och varannan vecka producerar Stefan Fölster och Svensk Näringsliv en ny DN debattartikel med slutsatser som alltid (lika överraskande) utmynnar i samma förslag;

Bort med LAS, bort med anställningsskyddet, öka klyftorna och givetvis den eviga allianssanningen – svenska folket ”bidragsfuskar”!

Samtliga debattinlägg tycks vara specialbeställda av den borgerliga alliansregeringen för att passa in i deras propagandaapparat. Vore jag konspiratoriskt lagd hade jag förmodligen redan dragit mina slutsatser, men jag är inte sån´ inte. 😉

Jag tycker istället att det är härligt med forskning som vet vad den vill – redan innan den är utförd, så att säga. Det spar både tid och pengar.

Ja, Sven Otto, Maud, Fredrik och gänget… vem behöver oberoende arbetsmiljöforskning när vi nu redan har Sven Fölster, Svensk Näringsliv och SNS. Jag börjar förstå hur ni resonerar 😉

*
Så en liten betraktelse över inkomstklyftor och löneökningar…

Konjunkturinstitutet avslöjade i förra veckan att vi vanliga löntagare var skyldiga till att inflationsmålet inte kan hållas genom våra kraftiga löneökningar. Uppemot 4,6 procent sägs de bli (för vissa löntagare) när löneglidningen räknas in.

I dag får vi veta lite mer om direktörernas löneökningar. Inga 4,6 procent där inte… citat, DN;

På Skatteverkets 100-i-topp-lista över de svenskar som tjänat mest vimlar det av börsbolagshöjdare. Efter Sören Mellstig – som fick ett inkomstlyft på nästan 57 miljoner kronor – kommer SEB:s förre vd Lars H Thunell med 47,5 miljoner i inkomst av tjänst, ett inkomstlyft på 26,4 miljoner.

Man kan ju undra hur det kommer sig att de som får 3-400 kronor mer i månaden är skyldiga medan de som ger sig själva fantasilöneökningar på mångmiljonbelopp är fullständigt oskyldiga… undra kan man ju alltid…

Sedan finns det ju de som varken får hundralappar eller miljoner, nämligen studenterna – vår framtid!

Citat;

Brist på pengar gjorde att många studenter avstod från att köpa den kurslitteratur som behövdes för kursen. Särskilt studenter under 30 år avstod från inköpen, visar SCB:s undersökning. Varannan student avstod också från att hälsa på vänner och släktingar i andra städer och var tredje valde bort tandläkarbesöken.

Stressen upplevs av studenterna som ett stort problem. Så många som sju av tio kände sig stressade flera dagar i veckan. Och var tredje hade sömnproblem. Var fjärde hade ont i magen eller huvudvärk flera gånger i veckan. Kvinnor har generellt mer hälsoproblem än män, enligt undersökningen.

*
Läs även Aftonbladets ledare om Sarkozy, klyftorna och upproren. Ett varnande exempel.

Citat;

Inrikesministern, numera presidenten Sarkozy hade provocerat med att kallat de unga för ”slödder och patrask”. Inga löften om att bygga om förorterna, skapa välfärd eller jobb, bara hot om att spola bort de upproriska med högtrycksspruta. Sarkozys förakt var politiskt lönsamt – han blev högerextremisternas hjälte.

Efter upproren 2005 fanns en tid då delar av den härskande högerregeringen lovade att den fattiga förorten måste bli en del av samhället, inte förbli ett fattigt segregerat getto.

I praktiken har ingenting hänt. Den auktoritäre presidenten har varit ständigt upptagen, bland annat med att krossa små fackliga organisationer och dela ut väldiga skattesänkningar till de välbeställda.

*
Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , ,
intressant.se

Annonser
Lämna en kommentar

5 kommentarer

 1. liberal vänster

   /  november 28, 2007

  Sarkozy och reinfelt har mycket gemensamt. Hade vi varit som fransmännen hade det brunnit även här. Regeringen ska vara tacksamma för att svenskar inte sätter städer i bränder…än

 2. Teo Logik

   /  november 28, 2007

  Jätte bra skrivet!

  Inte är du för konspiratorisk, Ilse-Marie. Kopplingen mellan den s.k. forskning som sägs brukar bedrivas av Timbro och Alliansen är klockren.

  Nyligen manifesterades detta genom att H. von Sydow (moddis och riksdagsledamot) anställts av Timbro för att ta fram en ännu nyare politik än det nya arbetarpartiet just nu står för.

  Läs mer om detta i SvD: http://www.svd.se/nyheter/politik/artikel_636597.svd

 3. lenasstudio

   /  november 28, 2007

  Tummen även för detta inlägg! Kanonbra skrivet!

  Du är ju kanonduktig på att skriva.

  kram/lena

 4. H-E.R

   /  november 29, 2007

  Bra skrivet, det är en genomrutten propaganda som bedrivs, helt i syfte att demontera socialförsäkringarna. Det bådar ändå gott att så många nu börjat genomskåda svinerierna, och skriver om det.

 5. Sven Olofsson

   /  mars 28, 2008

  Men nått måste hända, nått som svider. Om Svenska folket bara mesar sig och inte visar sitt missnöje så händer ju inget, vi blir överkörda hela tiden, Svenska folket måste visa att nu är det nog. Att ca 500 000 har lämnat fack & a-kassa svider väl lite grann eftersom a-kasse pengarna inte helt är avsatta för just a-kassan, jag läste en artikel som menade att politiker räknar med att en arbetslös är just arbetslös ca 50-75%.

  Saker som vi medborgare kan göra nått åt som skulle svida är att gå samman och ställa av våra fordon och begära att kollektivtrafiken tar oss till våra arbetsplatser. Givetvis skulle det bli kaos, dels för att de höga skatterna som vi tvingas betala skall återbetalas av staten, dels så fungerar inte kollektiv trafiken som den borde.

  En del företag skulle gå dåligt, inga arbetare ingen vinst etc. Företagsledare med lite innanför pallet skulle uppskatta sina medarbetare istället. Men som det är nu att gnälla lite här och där ger inget resultat och de styrande (oavsett om det är M + alliansen eller Sossarna + de övriga) kan göra precis som de vill för de vet att ingen lägger så mycket som två fingrar i kors för att göra någonting åt saken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: