Religiös fanatism och bulldozern Guillou

I dag är tidningarna fyllda till bredden med löpsedlar om kvinnomisshandel, förtryck och våldtäkter.

Först ut är Unni Drougge som sätter Jan Guillou på plats på SvD:s Brännpunkt.

Jag råkade själv se programmet ”Carin 21:30” i vilket författarinnan berättade om sin relation och den misshandel hon utsatts för. Mitt i alltihopa fick även en rad författarkollegor säga sitt. Jan Guillou var som vanligt ödmjukheten själv och avfärdade okänsligt och bryskt Unnis berättelse som lögner, falsarier och påhitt.

För alla oss som inte alls har detaljerna och hela sanningen är det givetvis svårt att avgöra exakt vad som har skett. Men en dom mot den misshandlande mannen finns, likaså läkarutlåtanden. Där finns inga tvivel.

Men en sak är säker; Jag Guillou uppträdde fullständigt oförsvarligt!

Jan Guillou är urtypen för en egenkär besserwisser. Han må ha mycket intelligent och intressant att säga i många olika sammanhang – men förövrigt tycks han ha lika lite medkänsla och inlevelseförmåga som en bulldozer!

*

I Aftonbladet skriver Agneta Liljeqvist om ”Kriget mot kvinnorna” om situationen i Irak, citat;

I stället för att lyssna på sekulära, oberoende politiker valde den amerikanska administrationen att samarbeta med de religiösa partierna. Den nya författning som antogs 2005 var det största bakslaget för de irakiska kvinnorna på 50 år.

I det irakiska parlamentet är i dag mer än en fjärdedel kvinnor – ett faktum som USA gärna lyfter fram. Majoriteten av dessa kvinnor tillhör de starkt religiösa partier som diskriminerar kvinnor. Jag pratade häromdagen med en av dem, Jinan Al-Ubaidy, ledamot för Supreme council of the islamic revolution (SCIRI). Stolt men trött (hon är gravid med sitt sjätte barn) berättar hon att hon har blivit ansvarig för partiets kvinnosektion. Jinan är helt täckt i svart, inte ens haka och händer får synas. Hon vill införa sharialagar som tillåter månggifte och tvångsäktenskap för minderåriga flickor. På frågan om mäns våld mot kvinnor svarar hon: ”En kvinna måste vara listig så att hon inte retar upp sin man.”

Mönstret går igen på många håll i världen. Religion och ”kultur” blir ursäkten för våld och förtryck av framförallt kvinnor. Många kvinnor spelar sina roller väl – ofta för att de inte har något annat val.

SvD skriver om ”hederskultur” och den fruktansvärda dom som drabbat en 19-årig kvinna i Saudiarabien efter att ha blivit utsatt för en en gruppvåldtäkt. 200 piskrapp och sex månaders fängelse.

Samtidigt får vi veta att domen mot ”stureplansprofilerna” står fast. Ett nej är tack och lov ett nej – i alla fall i detta fall!

I Sudan sitter nu en lärarinna fängslad och riskerar 40 piskrapp för att hennes klass röstade för att döpa en nallebjörn till Muhammed.

Allt blir absurt och obegripligt, i alla fall för många av oss. Det är sorgligt att religionen används som ursäkt för så mycket förtryck och galenskap. Sorgligt och fruktansvärt!

*

Slutligen, i Aftonbladet diskuterar Camilla Henemark och Maria Wetterstrand barn. Hur ska vi förhålla oss, ska vi skaffa fler barn eller ska vi ta hand om de som redan finns?

Varför inte slå in på den gyllene medelvägen? Alltså, låt var och en avgöra det själv!

*
Andra bloggar om: , , , , , , , ,

Lämna en kommentar

9 kommentarer

 1. H-E.R

   /  november 27, 2007

  Oerhört idiotiskt av Jan Guilliou, det håller jag med om. Oavsett vad som är sanning eller inte, och oavsett hur mycket Guilliou vet om saken så är det inte lämpligt att haspla ur sig som han gjorde i en tv-sändning.
  Märkligt ändå att han som en av Sveriges största författare faller så lågt.

 2. Det som för stunden stör mig mest i den här frågan är att jag inte har tillgång till Guillous kolumn i Aftonbladet där han (troligtvis?) utvecklar sitt resonemang. Jag är inte den som dömer någon ohörd…

  Jag såg också TV-inslaget så det vore onekligen intressant att se den oftast vältalige och rationelle Guillou utveckla sin ståndpunkt.

 3. Thomas, rätt och slätt

   /  november 28, 2007

  thomastvivlaren.se, har läst Guillous artikel. Den tillförde inte särskilt mycket nytt. Men visst har du en poäng i att ingen bör dömmas ohörd. Förstår om du är intresserad.

  Tyvärr kan man inte via nätet komma åt Guillous artikel om man inte har tillgång till Aftonbladets plustjänst.

 4. Är det någon som är förvånad över Jan Guillous uttalande? Han gillar när det, som nu, blir skriverier om något han sagt. Han vill ha protester och motargument – han verkar få energi av det. Han ligger definitivt inte sömnlös för det och det är inget han går runt och retar sig på heller – men han får alla andra att reta sig på honom…
  Klurigt 😉 har han en plan, kanske?

 5. EvaLis.

   /  december 1, 2007

  Gällande detta med barn……Folk får skaffa dem om de vill eller låta bli om de hellre vill det. Så resonerar iallafall jag. Själv har jag inga barn och har, med tanke på min dåliga psykiska hälsa, inte en tanke på att skaffa barn inom de närmaste 3-4 åren iallafall. Men visst har det kommit någon anmärkning på det. Men det får man väl låta rinna av sig. Min kropp är dock min.

  Men det är ändå en smula märkligt att vissa skall ha åsikter om att man SKALL ha barn annars är man onormal. Och även om/när man skaffar barn är det lagoma korvar som skall gälla. Minns bara att folk har gnällt över hur många barn en av mina husgudar har skaffat och tagit ansvar för, nämligen Anna Wahlgren.

  Så hur man än gör är det alltid fel i någons ögon (fniss).

  EvaLis.

 6. EvaLis, håller med dig fullständigt. Om man vill ha barn eller inte måste vara upp till var och en. Men det är som du säger – alltid någon som har åsikter oavsett hur man gör 😉

 7. Absolut rätt det du skriver – gillar dina inlägg. Jag har ett antal gånger fått höra att den som är galen är typiskt tondöv, Inte för att det påverkar sinnet för dagen men det berör i vilket fall som helst. Lycka till med dina fina skriverier och se lika positivt på allting som jag gör. Jag lär nog återkomma hit fler ggr – utan tvekan.
  TjingeLing
  / M

 8. Vill gärna också tilllägga att folk i regel har en tendens att vilja slå ifrån sig utan att ”så att säga” få skeden ur munnen. Många av mina funderingar kommer således att skapa turbulens och oreda utan för att den skull skada någon. Jag måste medge att dina ord få mig att både rysa och le – Det du skriver berör och få mina tankar att flyga iväg all världens väg. Hoppas att du förstår hur jag känner och

  upplever detta. Keep up the good work. / M

 9. AVGVSTS
  – Du har ju helt fel. Ska vi dra några som helst statistiska slutsatser av de brott som du nämner kan vi bara se ett tydligt samband- och det är det gällande kön på förövarna. Det är den ENDA slutsats vi kan dra. Att vissa etniska grupper är överrepresenterade är en myt.
  (se tex http://www.brottsoffermyndigheten.se/Sidor/EPT/Bestallningar/PDF/Slagen%20dam.pdf)

  Trist att du har så vansinnigt dålig koll på verkligheten.

  Enligt ditt resonemang är det män som bör bekämpas och är hemska.

  ”Om ni bara snackar om hur dåligt män uppför sig och inte gör något åt saken så ska ni skämmas.”

  Så nå – upp till bevis! vill du göra något åt problemet med våld mot kvinnor eller ville du bara passa på att få vräka ur dig av dina främlingsfientliga kommentarer? Och tycker du att de sätt som du föreslår (SD:s dvs avvisning etc) är det bästa sättet att lösa problem med kvinnovåld? Vart tycker du vi ska utvisa männen?

  mvh
  Martina

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: