Karaktärsmord, tortyr och utrensningar

DN hetsar i dag, på ledarsidan, upp sig över Mona Sahlins debattartikel i gårdagens DN. Man anklagar Mona och sossarna för att vilja ”karaktärsmörda” Fredrik Reinfeldt. Tillåt mig småle…

arm.jpg

Fredrik Reinfeldt har, alldeles på egen hand, lyckats med den uppgiften. Men inte bara det. Politiska lögner, falsk retorik och ett alltmer genomskinligt moraliserande över ”bidragsfuskande” svenskar, har undergrävt förtroendet även hos de som gick på ”det nya arbetarpartiets” lögner före valet.

En av dessa skrev i en kommentar till mig, efter alla moderata ”skandaler”, så här om det parti han gett sin röst ett år tidigare;

”…det är en skuff fifflare och billiga retoriker, ibland rena pajaser, som fått min röst, mitt mandat. Jag ber om att offentligt få ursäkta mitt vårdslösa handlande i valet här och nu.”

Jag tänker inte roa mig med att upprepa alla lögner och halvsanningar moderaterna och Fredrik stoltserat med det senaste året. Mona gjorde det tillräckligt bra i går. Men den ”desperation” som DN tillskriver Mona Sahlin och oppositionen tycker jag mig istället allt mer tydligt se i de borgerliga medierna.

Det finns inte längre något att försvara – istället ägnar man sig åt att anklaga oppositionen för att ” sakna alternativ” till den rådande politiken.

Men, alternativet är enkelt. Det heter rättvisa och solidaritet.

Inte som nu – mer och större orättvisor, än mer egoism, större klyftor och en extremt utpräglad klass och köns politik. Att ge till de som har och ta från de sämst ställda må vara populärt på borgerliga ledarsidor – men knappast hos svenska folket!

Och förresten….

Ibland kan man få för sig att borgarna vann en jordskredsseger i senaste valet. Icke sa Nicke! Inte mer än ett par knappa procent var skillnaden. Strax efter valet ändrades siffrorna radikalt till den nuvarande oppositionens fördel. Numera ligger skillnaden stadigt på mellan 10 och 15 procents övertag för oppositionen. Endast en av lögnerna, den om slopad fastighetsskatt, kan mycket väl ha avgjort valet – så liten var skillnaden!

Moderaterna och borgerligheten kan inte skylla ifrån sig. Deras praktiska politik har oupphörligt gått i rakt motsatt riktning till den retorik som både före och efter valet sa; ”vi är det nya arbetarpartiet”. Eller varför inte ”vi vill minska klyftorna”.

Jo, han sa faktiskt så, vår moderate finansminister Anders Borg under Almedalsveckan (förmodligen i ren desperation).

... jag tycker att det är väldigt viktigt att minska klyftorna, och det är besvärligt när människor frågar varför vi ger alla pengar till de rika.

Besvärligt…hmmm… ja, stackars arma moderater….. 😉

*

Daniel Breitholz (jo, faktiskt – han från Idol) skriver fruktansvärt starkt och gripande om kvinnlig könsstympning på Aftonbladets debattsida i dag.

Han berättar ingående och rakt om hur en 12 årig flicka i Kairo blir könsstympad hemma på vardagsrumsgolvet, fasthållen av tre kvinnor i familjen. Första gången fullpumpad med bedövningsmedel. Men detta var inte nog, modern var inte nöjd. Stympningen fortsatte nästa dag, denna gång fick hela familjen hålla fast flickan. Utan bedövningsmedel och under outhärdlig plågor fullbordades tortyren.

Ingen som läser denna historia kan förbli oberörd. Som kvinna känner man smärtan, rädslan, hatet och ilskan. Hur f_n kan någon kalla detta för ”kultur” eller ”religion”? Det är riktad tortyr – rakt upp och ned! Riktad mot kvinnan som utsätts, mot alla kvinnors sexualitet och mot en värld där alla människor har samma värde!

*

Helle Klein tar i dag, i sin ledarkrönika i Aftonbladet, upp en del av avigsidorna med moderaternas ”bostadspolitik”.

Med tvång och maktfullkomlighet rensar man upp i den ”förorten”. Utrensningarna tycks inte ta någon som helst hänsyn till de människor som bor där i dagsläget. De tvingas bort från sina egna kvarter.

Bort från hus och hem, bort från grannar, släkt och vänner. Det är lätt att föreställa sig hur fruktansvärt orättvist det skulle kännas, om det drabbade oss…

Citat;

Med tvång ska nu gamla Husbybor, småfolket med normala eller låga inkomster, bytas ut mot Kista-science-folket som gärna lockas av hög standard och de senaste designköken.

Dialogen med de boende verkar ha varit noll. I stället uppfattar de det hela som ett maktfullkomligt ovanifrån-projekt och använder till och med uttryck som ”ekonomisk och social rensning”.

Ett uttryck som tyvärr är ganska passande. I en artikel i Dagens Nyheter för ett år sedan beskriver bostadsborgarrådet Kristina Alvendal (m) satsningen som ett sätt att ”röja upp”, både bland människor och i den fysiska miljön.

*

Bloggar:

Alliansfritt Sverige om Mauds ”utrensning”

Kaj Raving om Sextimmars arbetsdag

*

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , ,
intressant.se

Annonser
Lämna en kommentar

87 kommentarer

 1. Ove

   /  november 26, 2007

  Ilse-Marie, du må vara en ”vanlig” arbetare. Men dina tankar och analyser är ovanligt skarpa! Fortsätt så! Tids nog blir det dags för sådana som oss att bli respekterade!

 2. fundersam

   /  november 26, 2007

  Som liberal vänder jag mot all form av tvång, gör du?

 3. Visst fundersam, tvång är fruktansvärt. Särskilt när det drabbar de som redan är utsatta. Som vid könsstympning eller tvångsförflyttning av socialt utsatta.

 4. H-E.R

   /  november 26, 2007

  Mycket skarpsynt och bra Ilse-Marie.

  Funderar vad tusan Anders Borg menade med ”minska klyftorna”?
  Det var inte inkomstklyftorna han menade, det har vi ju märkt. Troligen pratade han om citrusfrukter, kanske någon ny EU-norm för klyftstorleken.

 5. Lena

   /  november 26, 2007

  Hej Ilse-marie!

  Du har åter igen skrivet ett bra inlägg och jag kunde inte ha skrivet det bättre själv.

  Det enda man inte kan beskylla moderaterna för är att de inte är konsekventa i sin politik. Sedan de kom till makten för lite mer än 1 år sedan så har de konsekvent gått in för att sparka på de svagaste grupperna i samhället.

  Dessutom verkar inte den borgerliga kritiken tåla den kritik de får av opositionen.

  Ha det gott
  Lena

 6. Lars Rudström

   /  november 26, 2007

  I 65 år av de senaste 75 åren har Sverige styrts av ett socialistiskt parti som, liksom bloggaren, framhåller solidaritet som honnörsord. Däri kan mycket omfattas, bl.a. solidaritet med de lågavlönade. Men varför beskattades då dessa så ohemult? Och varför tillät SAP de ekonomiska klyftorna att öka så markant genom åren? Kasta inte sten i glashus! Sossarnas fisförnäma politiker har de senaste decennierna med början i Palmes olika manifest enbart försökt skydda sina välavlönade arbeten och sina fina taburetter. Under tiden försvann den fina svenska varvsindustrin och tekoindustrin pga av politikernas slapphänthet mot inflationens spöke.
  Solidaritet med den svenske arbetaren har SAP inte visat sedan Erlanders tid. Ska ni ta bort av er så förhatliga klassklyftor finns enbart den strikt socialistiska/kommunistiska vägen att gå. Det är bara att välja! Men vågar ni det?

 7. liberal vänster

   /  november 26, 2007

  Nu vässas pennorna och debattinläggen både här och på andra ställen är skarpare än vanligt. Det är tydligt att ” nu får det vara nog”!
  Alliansen gnäller över att inte Mona har något färdigt partiprogram men hur ska hon kunna ha det när ingen vet hur landet ser ut om tre år. Vilka finansiella möjligheter finns när alliansen har monterat ned den sista gnutta välfärd värd namnet?
  Man kan inte kräva av en kock att bestämma menyn när han inte vet vilka råvaror som finns tillhands. Man kan inte kräva av en skådespelare att öva in en roll om han inte vet vilken roll han ska få.
  Precis i samma sits sitter Mona och vänstern och detta är just vad alliansnens dolda agenda går ut på: att omöjliggöra en socaldemokratisk politik och förstöra landet så mycket att det inte går att återställa den.

 8. St Just

   /  november 26, 2007

  Rudström tror att s och arbetarsolidaritet bara fanns på Erlanders tid och att därefter kidnappades partiet av den lömske Palme och hans gäng. Dessutom lät dessa s-politiker både varven och tekoindustrin gå under.

  Det låter som en privatspanares fantasier – ingenstans finns redarkapitalet eller de kämpade varvsarbetarna på Kockums, Arendal osv – ingenstans finns tekokapitalisterna som förde över produktionen till låglöneländer (precis som idag när HM utnyttjar barnarbetare) eller Eisersömmerskorna, Algotstjeerna …

  Nej bara det ondsinta SAP som ökar klassklyftorna.

  Sån tur Rudström att din regering Reinfeldt gör allt för att minska klassorättvisorna, bredda solidariteten och inte bryr sig om taburetter, välavlönade ämbeten och vars ministrar sköter sig oklanderligt.

 9. fundersam

   /  november 26, 2007

  Temat sparka på de som ligger. Här har vi en jeppe som det tydligen är synd om. Roger tullgren är diagnosticerad hårdrockare och får därför ut pengar från sjukförsäkringssystemet! Jag antar att det en av alla de som Alliansen ”vill sätta åt” som ni väljer att kalla det 🙂

  ”Rogers handikapp — hårdrock!
  Arbetsförmedlingen betalar en del av lönen”

  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article524917.ab

 10. H-E.R

   /  november 26, 2007

  fundersam….
  Men huvva!!!
  Det där var ju närapå lika illa som när minister Billström sjukskrev pga att han fick på moppo i media för tv-licensskolk.

 11. H-E.R

   /  november 26, 2007

  ps.
  ”Billström slokörad – Försäkringskassan betalar”

 12. fundersam

   /  november 26, 2007

  H-E.R.

  Hur vet du om Billström gick till FK och fick ut pengar?

 13. H-E.R

   /  november 26, 2007

  fundersam.

  ”H-E.R.

  Hur vet du om Billström gick till FK och fick ut pengar?”

  Nej, helt rätt. Jag vet inte om han fick ut sina pengar från FK eller om han bara helt enkelt fick dem direkt av skattebetalarna som sjuklön från regeringskansliet.
  Rätt ska vara rätt:
  ”Billström slokörad – skattebetalarna betalar”

 14. Patrik

   /  november 26, 2007

  Varför tar alltid ”högerpatrasket” ordet ”liberal” alltid i sin mun?

  Det kan väl inte vara så att:

  Liberalism = pengar = frihet

  Så alla andra ska vara utan frihet då? Ska det bara vara för det fåtal som hamnat högst upp i hackordningen?

  Mycket bra iaktagelser av ilse-marie. Numera straffas studenter istället för att uppmuntras. Vi ska visst bara vara en låglönearmé som den ”fria” högern kan utnyttja!

 15. Dane

   /  november 26, 2007

  Förstår inte att alla tycker att socialdemokaterna är så himmla snälla och goa. Kolla bara på Mona, hur kan hon vara småföretagarexpert när hon drev sitt företag till KK efter att ha tagit ut 1,1 miljoner i lön?

  Resa på semester på skattebetalarnas kostnad?

  Förstår inte vad som är så bra med det. Jag försvarar inte de blå jag tycker att de flesta politiker verkar vara skumma. Alla har gjort nått ”fel” precis som de flesta människorna faktiskt. Göran Perssons sätt har vi också sett och behöver inte diskutera alla fel han har gjort. Det gjorde TV och han själv tillräckligt bra. Tycker det är lika dumt att betala svart till byggjobbare som alla andra arbetare.

  Man ska betala för det man vill köpa, och man ska betala rätt. Sen tycker jag både M och S har gjort många fel. Visst jagh röstar på M men jag försvarar absolut inte allt dom gör. Dock tycker jag dom har rätt på många punkter. Dessutom så går dom inte runt och klagar på sina ”konkurenter” lika mycket som S gör, vilket jag tycker är ett dåligt sätt att driva sin politik.

 16. fundersam

   /  november 26, 2007

  Patrik

  Liberalism=Frihet

  Du har förstått vad det handlar om, det var mer än vad många andra här har gjort;)

 17. St Just

   /  november 26, 2007

  Patrik, du har helt rätt om liberalismen. Som du kan läsa på denna blogg kallar sig varje extrem reaktionär marknadskramare och fiende till allt vad som är offentligt styrt för l-i-b-e-r-a-l. (På sistone brukar de mer extrema lägga till n- y-l-i-b-e-r-al, dvs den grupp som gärna såg prostitution, vapen-, narkotika- och organhandel som upp till individen att besluta om).

  Liberalism var en frihetlig rörelse inom borgerligheten som under 1800-talets slut var en progressiv rörelse. De som talar om sig själva som liberaler på denna blogg – ligger ljusår från klassisk liberal politik.

  Skälet är detsamma som när m kallar sig arbetarparti – att dölja en reaktionär politik under ett respekterat begrepp.

 18. fundersam

   /  november 26, 2007

  Och i den mening ST Just inte presenterat sig är han den inneboende marxisten som planerar mord på oliktänkande.

 19. Moderat-RObert

   /  november 26, 2007

  hej kompis.
  kul att läsa dina kommunistinfesterde inlägg.
  men i vilket fall som helst så agerar VI ut vår politik, alla visste vad vi ville göra! Inte som Mona-låna eller Herr Göran.

  Men hade bra o ha ett fint blått liv

 20. Moderat-RObert

   /  november 26, 2007

  haha.. nu blir de kul o liv på din blogg.
  provokation är det bästa vapnet mot rödröstande ”arbetare”

  Får se om alla inser va jag skriver o kanske förstår!

 21. St Just

   /  november 26, 2007

  fundersam ansluter sig till LibeRatio med gulliga mordanklagelser – sicket folk!

 22. St Just

   /  november 26, 2007

  Som jag sa om dessa nyliberaler:
  ”De som talar om sig själva som liberaler på denna blogg – ligger ljusår från klassisk liberal politik.”

 23. Den enda som _kallar_ sig liberal här har tillägget vänster.

  Pengar brukar inte de med liberala värderingar tjata om, Patrik. Däremot på vänsterkanten blir det ett ramaskri så snart något bidrag eller någon socialförsäkring ändras minsta lilla.

  Eftersom jag starkt ogillar ideologier som bygger på tvång och våld, ter det sig som naturligt att argumentera mot ökad socialism. Socialismen står i bjär kontrast till frihet.

 24. Gaspode

   /  november 27, 2007

  Patrik skrev

  ”Mycket bra iaktagelser av ilse-marie. Numera straffas studenter istället för att uppmuntras. Vi ska visst bara vara en låglönearmé som den “fria” högern kan utnyttja!”

  På vilket sätt, förutom borttagandet av den orimliga rätten att stämpla under sommaren, har regerimgen försämrat möjligheterna för studenter under det dryga året de haft makten?

 25. Fille

   /  november 27, 2007

  Liberatio, Gaspode och fundersam ni snackar ofta om ”arbetslinjen”, men jag frågar mig: har ni inget eget arbete?

  Jag begriper inte hur ni kan ha tid att sitta och skriva inlägg på denna blogg i den utsträckning ni gör. Det måste ta flera timmar i anspråk per dag.

  Eller sitter ni på jobbet och bekämpar socialdemokratin på olika vänster bloggare? Om ni inte är anställda av någon näringslivsorganisation förstår jag inte hur er arbetsgivare kan acceptera detta.

 26. Medianmannen

   /  november 27, 2007

  Liberatio: ”Däremot på vänsterkanten blir det ett ramaskri så snart något bidrag eller någon socialförsäkring ändras minsta lilla.”

  Jag bor själv ute i Danderyd och är aktiv i olika föreningar i min närmiljö.

  Liberatio, om det är några som klagar i detta land så är det moderater och välbetalda. Man behöver inte tala längre än någon minut med dessa så har de flesta lyckats peta in något om de allt för höga skatterna.

  Jag bodde tidigare i Örebrotrakten. Men efter några år i Danderyd placerar jag numera det ”svenska gnällbältet” till Stockholms norra höginkomsttagarkommuner.

 27. Medianmannen

   /  november 27, 2007

  Att så många moderatministrar visat sig vara ”fuskare” förvånar mig inte alls.

  Låg betalningsvilja.
  Girighet.
  Dubbelmoral.
  Nedlåtande attityd till andra som av olika skäl har det svårt.
  Kverulans över egna ”lyxbekymmer”.
  Ovilja att ställa upp i olika föreningar.
  Allt som kan stämplas som ”typiskt svenskt” är dåligt.
  Blåögd syn på USA.

  Se där några kännetecken som jag, av egna erfarenheter, allt mer börjat förknippa med dessa människor. De nya människorna i de nya moderaternas nya Sverige?

 28. liberal vänster

   /  november 27, 2007

  På tal om liberalism och frihet. Det är stor skillnad på JS Mill och Ayn Rand för att ta ett exempel.

  För en nyliberal innebär frihet en maximerad egositisk frihet d.v.s. JAG har rätt att göra precis vad JAG vill och använda precis vilka medel JAG vill för att nå dit JAG vill. Och allt som hindrar, står i vägen kallas tvång.

  För en socialliberal handlar det mer om frihet som delas lika, d.v.s: MIN frihet tar slut där DIN frihet tar vid.

  Frihet anses som något viktgit och vackert och bör komma till så många människor till del,som möjligt..Största möjliga lycka till största möjliga antal.
  Denna frihet bör då även gälla alla levande varelser inklusive djur. Det var socialliberaler som startade djurrättsröreslen, feminsimen, etc. Detta är för mig en betydligt större frihetstanke än den nyliberaler förespårkar som bara går ut på frihet enbart till dem som de tycker förtjänar den.

  Nya moderater sällar sig den den senare klassen där sjuka/arbetslsöa ska tas ifrån så mycket självbestämmande/frihet som möjligt så att alla de andra ska få mer.

 29. Ragge

   /  november 27, 2007

  ”För en nyliberal innebär frihet en maximerad egositisk frihet d.v.s. JAG har rätt att göra precis vad JAG vill och använda precis vilka medel JAG vill för att nå dit JAG vill. Och allt som hindrar, står i vägen kallas tvång.

  För en socialliberal handlar det mer om frihet som delas lika, d.v.s: MIN frihet tar slut där DIN frihet tar vid.

  Frihet anses som något viktgit och vackert och bör komma till så många människor till del,som möjligt..Största möjliga lycka till största möjliga antal.”

  Hur får du till detta? Har du ens försått vad du kritiserar eller vad du själv tycker? Nyliberal frihet innebär just det att MIN frihet tar slut där DIN frihet börjar. Om du tycker det är du INTE socialliberal.

  Socialliberalismen handlar mera om nästa stycke, dvs största möjliga lycka åt störst antal. Det är totalt oförenligt med att MIN frihet tar slut där DIN frihet börjar. Det innebär istället att vissa människors frihet, oftast minoritetens kommer att få stryka på foten för att någon försöker att maximera kollektivets lycka. Det innebär också att individer måste underkasta sig kollektivet, vilket återigen är helt oförenligt med att MIN frihet tar slut där DIN frihet börjar.

  Tvång enligt nyliberalismen handlar om att kollektivet tvingar individen till att göra avkall på sin frihet, trots att individens frihetsutövande INTE avkallar på någon annans individs utövande av sin fríhet. Tvånget handlar om t.ex positiva rättigheter, dvs någon har ”rätt” till bostad vilket direkt tvingar någon annan att betala för densamma. Eller så kan tvånget handla om paternalism, dvs att kollektivet bestämmer att de vet bättre än individen och tvingar därefter individen att agera utefter kollektivets vilja.

 30. H-E.R

   /  november 27, 2007

  Ragge.

  ”Tvånget handlar om t.ex positiva rättigheter, dvs någon har “rätt” till bostad vilket direkt tvingar någon annan att betala för densamma.”

  Absolut, upp med pluskan och pynta kalaset nu Ragge 😀
  I övrigt tycker jag du har väldigt mycket tvångsföreställningar vad gäller ett solidariskt samhälle.
  Nog skulle du gilla det som vi skrev om i en annan tråd, solidaritet på ena sidan och nyliberalism på andra sidan? Och däremellan en stadig mur med taggtråd i toppen?

 31. liberal vänster

   /  november 27, 2007

  ragge:Det innebär också att individer måste underkasta sig kollektivet, vilket återigen är helt oförenligt med att MIN frihet tar slut där DIN frihet börjar.

  SVAR: nej. Det går alldeles utmärkt att leva sida vid sida utan att beröva någons frihet.

  Minoriter ska inte behöva ge avkall för majoriteten men inte hellerr ska majoriteten behöva ge avkall för minoriteten.
  Båda ska kunna leva efter sitt sätt och respekteras för det.
  Till skillnad från dig tror jag tror detta är möjligt med ömsesidig respekt

  En vegan som jag har då friheten att leva efter sitt tycke även om jag är i minoritet så upplever jag mig kunna åtnjuta denna frihet

  Å andra sidan har en köttätare också rätt att leva efter sina principer utan att jag klankar ner på det.

  Däremot om någons frihet inkränktar på den andres frihet
  har vi ett dilemma och diskussion.
  Nu ska jag JOBBA

 32. Fille, det tar inte särskilt många minuter att skriva ett inlägg om man har sina åsikter klara för sig.

  Liberal vänster, utilitarismen tar varken hänsyn till din frihet eller min frihet. Om 98 personer skulle bli glada över att vi två försvann hade vi uppnått ”största möjliga lycka till största antal”. Två missnöjda personer väger knappast upp 98 lyckliga personer. ”Lyckonettot” ger inget som helst skydd för minoriteter.

  Den socialliberala paternalismen är lika kollektivistisk som den socialistiska. Exempel: ”Eftersom vissa inte bryr sig om att äta nyttigt bör vi införa en straffskatt på fett och socker”. Vart tog individen vägen? Vad hände med hennes frihet?

  Ett ytterligare dilemma är definitionen av ”lycka”. För att största antal ska uppnå största möjliga lycka, krävs antingen: a) Att alla kan skriva under på samma definition, vilket aldrig kommer att hända eller b) Att var och en får bestämma vad lycka är för honom/henne. I fallet b) har du grunden för den klassiska liberalismen.

 33. Ragge

   /  november 27, 2007

  HER

  Ett solidariskt samhälle innebär inte att människor tvingas betala till andra. Solidaritet är innebär solidaritet med egna pengar eller egna resurser, inte andras.

  Det kommer alltid vara tvång att vilja ha ett ”solidariskt” samhälle som bygger på att andra måste betala. Någons föreställningar eller åsikter om det är det är tvång eller inte spelar ingen roll.

 34. LibeRatio – åsikterna är alltså ”helt klara” för dig?
  Aldrig någon eftertanke, aldrig någon tid för analys, aldrig nya reflektioner, aldrig nya fakta, nya infallsvinklar?
  Intressant, men inte särskilt förvånande…

 35. Ilse-Marie, när jag sätter mig vid datorn och skriver en kommentar har jag redan analyserat tidigare inlägg, vägt dem mot min grundinställning och tänkt ut vad jag ska skriva. Själva skrivandet tar inte så lång tid.

  Den dag vänstersidan börjar intressera sig för fakta och kommer med sakargument som är värda en reflektion återkommer jag med ett utförligare svar 😉

 36. St Just

   /  november 27, 2007

  Förslag; varför slår inte Regebro, fundersam, Ragge och LibeRatio (han som brukar anklaga folk med andra åsikter för att förbereda mord) sig ihop, så slipper vi fyra nyliberala upprepningar i timmen (det är precis som i marknadsekonomin ett otroligt resurslöseri) – Lars Rudström kan givetvis få ett hängavtal.

 37. Med tanke på at tdu inte ens kan bemöta ett inlägg med sakliga argument förstår jag att det går runt lite i huvudet för dig St Just, när det blir några stycken. Så socialist Ilse-Marie är, så finns det inget tvång att varken skriva eller läsa här. Det är frivilligt för de som känner att de behöver en paus att ta en sådan 😉

 38. St Just

   /  november 27, 2007

  LibeRatio (han som brukar anklaga folk med andra åsikter för att förbereda mord) har uppenbarligen alltid paus.

 39. Medianmannen

   /  november 27, 2007

  Liberatio, nu (Kommentar 35) är du allt lite självmotsägande.

  Om du anser att vänstersidan (som inte kommer med fakta och sakargrument) inte är värda dina reflektioner förstår jag inte alls varför du är så aktiv på denna blogg.

  Ska jag tolka din kommentar som en förtäckt komplimang till ”vänstersidan”? 🙂

 40. Medianmannen

   /  november 27, 2007

  Ragge: ”Solidaritet är innebär solidaritet med egna pengar eller egna resurser, inte andras.”

  Tydligen finns inte begreppet ”gemensamma resurser” i Ragges idévärld. Jag trodde (i min enfald?) annars att solidaritet bland annat handlade om att fördela de gemensamma resurserna så att de som har störst behov av stöd också får det.

  Men för att man skall kunna vara solidarisk enligt Ragge måste man tydligen ha en privat förmögenhet, som man kan eller vill skänka bort. Tydligen tycks Ragge längta tillbaks till den tiden då den fattige, sjuke och gammle fick förlita sig till rika filantropers välvilja.

  Problemet med denna definition av ”solidaritet” är bara att det är den som har ett överflöd av egna resurser att ge bort som kan vara solidarisk. På detta sätt reducerar Ragge solidaritet till att bli ett överklassnöje. Snacka om att vrida till allting…

 41. St Just

   /  november 27, 2007

  För övrigt nyliberaler, klarar man lätt av er på fikaraster samt före och efter heltidsjobbet. Jag som många andra förmodar att ni däremot endera är helt arbetsfria, bloggar på arbetstid istf att jobba eller är anställda på någon obskyr ”tanke”-smedja.

 42. St Just

   /  november 27, 2007

  Nu var det mera kneg – ni nyliberaler kan ju knacka vidare om ni inte har något mer produktivt för er – återkommer efter jobbet och ser vad ni åstadkommit under tiden en annan ökat landets BNP.

 43. Medianmannen – givetvis hade det varit ännu intressantare att diskutera politik om de man diskuterade med hade bemötat sig med sakargument och fakta, men det är rätt kul ändå. 🙂 Dessutom är det fascinerande att se uppslutningen kring en totalitär ideologi och de argument som kommer sig av en misstro till frihet och frivillighet.

  Med tanke på när dina kommentarer trillar in St Just verkar du ha fikarast mest hela tiden.

 44. bemötat ska givetvis vara bemödat

 45. liberal vänster

   /  november 27, 2007

  Liberatio.
  Jag förespråkar frihet och inte paternalism. JAg tycker lagar är OK men inte att skydda individer för sig själva utan bara för att skydda andra.

  Jag tycker utilitarismen har en baksida om någon måste offras för kollektivets bästa.
  Så långt är vi överens, men ändå inte.
  VI tolkar verkligheten olika.
  Det som är frihet för mig är inte frihet för mig.
  För mig är frihet att leva mitt liv på det sätt som passar mig, men jag betalar gärna skatt till en gemensam trygghetsförsäkring. För dig kanske frihet är att behålla allt du tjänar och själv göra dina placeringar och slippa betala skatt.
  Du kanske värderas pengar högst men jag värderar tid och kärlek högre.

  Den stora skillnaden mellan klassisk(nyliberal, libertariansk) lliberalism och socialliberaler är att den senare såg att urliberalismen inte funkade, skapade orättvisor och man insåg att vissa människor inte kan försörja sig själva utan behöver samhällets stöd. Det kommer alltid finnas sjuka, arbetslösa, handikappade och där klassiska liberaler tror på välgörenhet acceperar socialliberaler att samhället går in och stöttar och tar ut skatt för detta. Just denna skillnad har gjort att ni trycker ut oss mot vänsterkanten och kallar oss kommunister, vilket vi inte är.

  Mill och socialliberaler menade att frihet kan inte åtnjutas om du är hungrig.

 46. St Just

   /  november 27, 2007

  Efter jobbets slut ser jag att LibeRatio (han som brukar anklaga folk med andra åsikter för att förbereda mord) tycker att jag verkar ha fikarast ofta.
  Ja, jobbar man under avtal (leve facket) så har man (än så länge) rätt till både fika-pauser, lunch och middag till och med rätt till studier!.

  Det är ju sånt nyliberalerna vill förbjuda. Alla rättigheter som facket kämpat till sig; från skyddsombud till semesterveckor.

  Allt sådant hotas idag. På en verkstad där jag jobbade en gång ansåg sig chefen ha rätt att smyga in på muggen och kolla så att ingen gjorde något annat än i toalettstolen. Honom skulle LibeRatio ha gillat.

 47. ”Det är ju sånt nyliberalerna vill förbjuda. Alla rättigheter som facket kämpat till sig; från skyddsombud till semesterveckor.”

  Ljuger du medvetet eller omedvetet?

  Övervakning och kontroller av medborgare/anställda är intimt förknippade med din ideologi. Att du inte gillade den chefen är förvånande. Fast du kanske hellre är kontrollanten än den kontrollerade?

 48. liberal vänster, som jag skrev innan handlar det inte om pengar. Den grundläggande frågan är: Vem ska bestämma vad lycka är för dig? Du själv eller någon annan? Jag har inget emot att du låter andra (socialliberaler) bestämma vad som är lycka för dig. Trivs du med det är det rätt för dig.

  Jag har ännu inte träffat någon socialliberal som nöjer sig med att ta ut skatt enbart åt människor som inte kan försörja sig själv. Det finns alltid något mer område som den lille sociala ingenjören kan skriva på. Och ett till. Och ett till.

  Varför skule en klassisk liberal inte se att det finns människor som inte kan försörja sig? Varför skulle han inte vilja bidra till deras försörjning? Måste det ske med tvång?

 49. St Just

   /  november 27, 2007

  Nå LibeRatio (som brukar anklaga folk med andra åsikter för att förbereda mord) hur stor frihet ska arbetaren ha på sin arbetsplats? Hur stor makt ska skyddsombudet ha? Vem ska bestämma vad som ska produceras, hur det ska göras och när och under vilka förhållanden det ska göras? Vem ska bestämma om pauser, upplägg, arbetskläder, fikapauser, vem ska bestämma värdet av arbetarens arbete…

  Låt höra nu; ska arbetaren ha lika stor frihet på arbetsplatsen som tjänstemannen, som chefen? Ska stämpelklockan styra även höjdarnas liv? Ska arbetarens arbete vara värt en bråkdel jämfört med chefen? Vem ska bestämma detta?

  Individen?

  Hur är nyliberaler – ni är så märkvärdigt tysta när det gäller arbetarens rättigheter och friheter på landets arbetsplatser?

 50. Finns ingen anledning att prata frihet med dig St Just. Det vore som att försöka förklara relativitetsteorin för en lemur.

 51. liberal vänster

   /  november 27, 2007

  Liberatio!
  Jag undrar…..fattar du trögt eller? Här ett rätt lustigt inlägg från dig:

  ”Jag har inget emot att du låter andra (socialliberaler) bestämma vad som är lycka för dig. Trivs du med det är det rätt för dig.”

  Vem har sagt att andra bestämmer hur jag ska leva mitt liv eller vad som är lycka för mig? Det bestämmer jag väl själv.
  Nej jag trivs verkligen inte med att andra bestämmer över mig och det är heller ingen som gör. Hur tolkar du inläggen egentligen? Blir ju rent patetiskt att försöka föra nåt vettigt resonemang med dig. Du gör samma fel som andra nylibbar gör..vägrar lyssna och förvränger inläggen till oigenkännlighet.

  Här kommer ett till….

  ”Varför skule en klassisk liberal inte se att det finns ”människor som inte kan försörja sig? Varför skulle han inte vilja bidra till deras försörjning? Måste det ske med tvång”

  Tvång nu igen. Vad är tvång?
  Jag tror att du förväxlar ordet tvång med det vi andra kallar hänsyn.
  Visste du att det finns en hel del välgörenhetsorganisationer:Röda korset, Rädda barnen etc som tar emot frivilliga bidrag .Det är bara att bidra. D egör stor nytta ska du veta. Staten kan inte göra allt! Så vad hindrar dig att engagera dig då?

 52. Menar du att jag ska ta dig på allvar när du påstår att det inte föreligger något tvång? Är de många sociala ingenjörsprojekt som politikerna drar igång frivilligt finansierade menar du? Är det hänsyn att någon annan bestämmer över fördelningen och sedan hotar med fängelse om du inte accepterar den? Lustig begreppsvärld du lever i…

  För övrigt bidrar jag redan till Röda Korset, Barncancerfonden, Läkare utan Gränser och köper de hemlösas tidning Aluma varje månad, men det är väl inte det som detta handlar om?

 53. liberal vänster

   /  november 28, 2007

  Men vad politiker gör.,vare sig de är till höger elelr vänster är väl inget jag ska lastas för! Jag är ingen politikerkramare.Jag röstar varken på fredde eller mona.

  Jag ifrågasätter bara ditt inlägg där du felaktigt påstår att JAG låter andra bestämma vad som är lycka för mig och undrar hur i hela friden du kunde komma fram till nåt så tokigt! Jag avskyr att bli missuppfattad.

  Att samhället är genomkorrumperat är en annan sak och inget jag förespråkar men jag TYCKER med bestämdhet att ALLA, oavsett arbetsförmåga ska ha mat på bordet och ett drägligt liv. Detta anser däremot knappast nuvarande regering och därför kritiserar jag dem. Vad tycker du själv?

  Sen svävar du ut till att nu omfatta alla onödiga projekt som skattebetalare ska ombesörja och även där är jag lika stor motståndare till sociala ingenjörskonster. Jag är inte alls pigg på att betala för subventionerade hushållsnära tjänster eller bidrag för vård av frisk man i hemmet men det är off topic o inte det vi pratade om.

 54. Ragge

   /  november 28, 2007

  liberal vänster

  ”Att samhället är genomkorrumperat är en annan sak och inget jag förespråkar men jag TYCKER med bestämdhet att ALLA, oavsett arbetsförmåga ska ha mat på bordet och ett drägligt liv.”

  Tycker du att alla måste hålla med om detta? Om inte så räcker det med frivilliga insatser. Att vilja genomföra detta med statlig makt innebär att tvinga på andra dina åsikter.

  Måste också undra. Hur får du detta:

  ”Jag ifrågasätter bara ditt inlägg där du felaktigt påstår att JAG låter andra bestämma vad som är lycka för mig och undrar hur i hela friden du kunde komma fram till nåt så tokigt!”

  Att gå ihop med detta:

  ”Största möjliga lycka till största möjliga antal.”

  Det första är ett resonemang kring individens rätt att själv bestämma vad som är den egna lyckan. Det andra är ett resonemang kring kollektivets sammanlagda lycka som någon annan måste bestämma eller försöka ta reda på vad den är. Ser du verkligen inte motsättningarna mellan dessa?

 55. St Just

   /  november 28, 2007

  Jag ställde följande frågor till LibeRatio (som brukar anklaga folk med andra åsikter för att förbereda mord) hur stor frihet ska arbetaren ha på sin arbetsplats?

  Han satte omedelbart hänglås på munnen.

  Andra nyliberaler brukar vara lika tysta i just denna fråga – trots en i övrigt aldrig sinande ordström.

  Altså hur stor frihet ska arbetaren ha på sin arbetsplats? Hur stor makt ska skyddsombuden ha? Vem ska bestämma vad som ska produceras, hur det ska göras och när och under vilka förhållanden det ska göras? Vem ska bestämma om matpauser, upplägg, arbetskläder, fikapauser, semestrar, ledighet för tandläkar- och vårdbesök, vem ska bestämma värdet av arbetarens arbete…

  Låt höra nu; ska arbetaren ha lika stor frihet på arbetsplatsen som tjänstemannen, som chefen? Ska stämpelklockan styra även höjdarnas liv? Ska arbetarens arbete vara värt en bråkdel jämfört med chefen? Vem ska bestämma detta?

  Individen?

  Hur är nyliberaler – ni är så märkvärdigt tysta när det gäller arbetarens rättigheter och friheter på landets arbetsplatser?

 56. Ragge

   /  november 28, 2007

  ”vem ska bestämma värdet av arbetarens arbete”

  Marknaden. Vem bestämmer på marknaden? Individer.. Så lätt det kan vara ibland om man inte är Marxist.

 57. St Just

   /  november 28, 2007

  Noterade i DN hur montören visas hem pga av rött hår – där har ni den individuella friheten för en arbetare i Sverige idag!

  http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=678&a=719651

 58. Är inte arbetare individer?

  Varför är du anställd St Just? Varför äger inte du och dina arbetskamrater företaget? Varför bestämmer inte ni över arbetsplatsen, över vad som ska produceras och över förhållandena i övrigt? Jag trodde du brann för din sak. Mycket tydligt at tdet bara är snack och ingen verkstad.

  Tycker inte dina arbetskamrater att det är tråkigt att du sticker iväg till ”Ett hjärta rött” så snart det är fikapaus? Eller är de så trötta på ditt marxistiska dravel att de tycker det är skönt att slippa dig några minuter?

 59. Peter

   /  november 28, 2007

  St Just. Arbetare är väl inget statiskt tillstånd? Vill man påverka produktion så får man väl starta eget eller utbilda sig så att man kan få en beslutsfattande position i företaget. Man kan sluta på ett jobb när man vill, man får kontraktsenlig lön, sjukvård och en viss försäkring ifall man inte kan jobba. Så är inte situationen för mig som egenföretagare. Jag är den på mitt arbete som har minst av dessa rättigheter så tacka fan för att jag åtminstonde bestämmer över produktionen.

 60. Peter

   /  november 28, 2007

  St Just, du gör dig bara korkad angående montören. Den individuella friheten sträcker sig så långt att den inte skadar andra. Montören måste dock inte jobba hos sin arbetsgivare utan kan när han vill starta egen monteringsfirma med liberala klädkoder. Du vill inte förstå eftersom din idiotiska världsbild rämnar ifall du tänker efter.

 61. St Just

   /  november 28, 2007

  Några reflektioner angående mina enkla frågor till den nyliberala kotteriet om arbetarens plats i samhället.

  LibeRatio (som brukar anklaga folk med andra åsikter för att förbereda mord) har intet svar annat än att arbetaren är en individ (tack för det, i alla fall).

  Ragge kommer med samma svar – individen bestämmer värdet på arbetarens lön. Så lätt var det, bort kollektivavtal, bort regler, rimliga bedömningar baserat på tid, material, omständigheter … individen bestämmer värdet.

  Frågan är bara vilken individ Ragge tänker på – förmodligen chefen som körde hem montören med rött hår!

  Peter tycker att arbetaren ska sluta vara anställd och starta eget – dvs varje arbetare i Sverige eller vid exempelvis HM:s, Claes Ohlssons eller andra fabriker i världen – lämna era jobb och bli egenföretagare.

  Peter inser inte att han samtidigt bekräftar – arbetarens möjligheter till inflytande och makt är omöjlig som arbetare under kapitalismen! Som vi till vänster alltid sagt.

  Som egenföretagare instämmer naturligtvis Peter med chefen som körde hem montören med rött hår.

  ”Den individuella friheten sträcker sig så långt att den inte skadar andra.” som denne frihetlige nyliberal får till det!

  Och rådet – starta eget.

  Sällan har jag lett så mycket åt era sprattlanden.

  Ni har helt enkelt inget att säga till majoriteten av befolkningen på landets arbetsplatser.

  Fikapausen är över – återkommer till mina belackare efter arbetsdagens slut och kollar om ni har något mer att erbjuda arbetarbefolkningen än; Gå hem eller Starta eget!

  🙂 🙂 🙂

 62. Så långt inlägg bara för att bekräfta att du inte tror på din egen ideologi. Hoppas ni har gott kaffe för annars var den fikapausen helt bortkastad.

 63. Ragge

   /  november 28, 2007

  ”Ragge kommer med samma svar – individen bestämmer värdet på arbetarens lön. Så lätt var det, bort kollektivavtal, bort regler, rimliga bedömningar baserat på tid, material, omständigheter … individen bestämmer värdet.

  Frågan är bara vilken individ Ragge tänker på – förmodligen chefen som körde hem montören med rött hår!”

  Deltar du i marknadsekonomin St Just? Du kanske köper mat i matbutiker ibland? Kläder kanske du också behöver?

  När du gör det då är du med som konsument och influerar vad arbetare tjänar, vad de har för avtal etc. Om konsumenterna ville att arbetarna skulle ha mera i lön, och krävde det genom att avstå från att konsumera, då skulle lönerna höjas. MEN varorna skulle bli dyrare. Och de flesta konsumenter vill inte betala högre priser.

  Ett annat alternativ är att någon startar en klädbutik som endast säljer kläder där arbetarna fått höga löner. Denna butik skulle sedan kunna konkurrera med vanliga butiker. Priserna kommer dock vara högre, men om konsumenterna vill att arbetarna ska ha högre löner då kommer de ändå att handla från denna butik. Vill konsumenterna inte betala mer, då går butiken i konkurs.

  Det krävs alltså bara att någon startar ett företag med höga löner, stor frihet för arbetarna, skyddsombuden bestämmer det mesta, arbetarna bestämmer vad som produceras, arbetarna bestämmer arbetstider och arbetsförhållanden, fikapauser, semestrar etc etc. Detta företag kommer förmodligen producera varor MYCKET kostsamt. Men om konsumenterna gillar detta upplägg, då borde de vara beredda att betala extra. Marknaden, dvs konsumenterna kommer alltså bestämma om detta företag kan fungera eller inte, ingen annan.

 64. Peter

   /  november 28, 2007

  Du frågade vad den anställde har för påverkan på produktionen och mitt svar är -ingen alls.
  Produktionen bestämms av konsumenten och företaget försöker rätta sig efter konsumentens önskemål. Den anställde ingår ett kontrakt med arbetsgivaren att han ska tillgodose kundens önskemål. Gör han det inte så har han brutit kontraktet. Menar du att man som anställd ska kunna skita i kunden? Kanske inte behöva arbeta alls?
  Du glömmer bort att du själv är arbetsgivare, indirekt som konsument och ibland ganska direkt när det gäller enmansföretagare såsom frisörer osv. Låter du dessa behandla dig hursomhelst? Tycker du att det är din plikt att återkomma till en dålig frisör. Är det din plikt att se åt andra hållet när hantverkare fakturerar för fler timmar än han arbetat? Du kan inte gå genom ditt liv och se dig som ett offer. Se dig som en vuxen människa där du har både ansvar och plikter mot andra men ändå är fri att ligga med vem du vill, tycka vad du vill och se ut hur du vill. Alla dessa friheter är dina men det är också min frihet att inte anställa dig.

 65. liberal vänster

   /  november 28, 2007

  “Största möjliga lycka till största möjliga antal.

  Värst vad detta talesätt vrängs och vänds av nylibbar. Vari finns det motsägelsefulla? TYvker ni det ör bättre med största möjliga lycka till så få människor som möjligt elelr största möjliga misär till stösrta möjliga antal?????

  Både du och jag kan skapa goda liv men för den skull behöver dessa liv inter se exakt likadana ut. Livet har fler nyanser än vitt och svart.

 66. liberal vänster

   /  november 28, 2007

  Ursäkta alla stavfel*L

 67. St Just

   /  november 28, 2007

  Det roar mig erhört att se mina nyliberala antagonister försöka reda ut frågan om vika rättigheter och friheter de svenska arbetarna har och bör ha.

  Tidigare fick vi höra från Ragge och Peter att makten fanns hos individen , att arbetaren i övrigt hade två val; att gå hem eller att starta eget!

  Nu trasslar de till det ännu mer. Det konsumenten som har makten, till och med över produktionen. (Känner ni igen den nyliberala myten? :))

  FöretagarPeter säger till och med att den anställde inte har någon makt alls (vilket han som företagare uppenbarligen är mycket nöjd över).

  Så gode läsare, när du som konsument kikar på motionscykeln i affären i detalj och lägger märke till de snyggt lagda svetsfogarna, så bestämmer du dig – den hojen ska jag ha! Något senare vandrar direktör Y ned på golvet och tilldelar svetsare A en rejäl hacka i löneförhöjning. Konsumentmakt över produktionen idag – tillåt mig småle :).

  Kände ni inte alla makten över produktionen där ni stod med varukorgen på ICA eller Prix och handlade kvällsmat innan ni åkte hem – det riktigt vibrerade av makt?

  Tillsammans har egentligen Ragge och Peter formulerat nyliberalernas tunna program till landets arbetarbefokning:

  • Gå hem om du inte är nöjd eller starta eget
  • Som individ och konsument är det du som styr produktionen, som arbetare vare sig har du något inflytande och ska heller inte ha det.

  Ragge betonar till sist att om arbetare fick större frihet skulle det bli ”MYCKET” dyrt och kostsamt. Alltså en ytterligare punkt i det tunna programmet:

  • Ingen ökade frihet för landets arbetare (helst inget inflytande alls!).

  Sälj programmet till et nya arbetarprtiet moderaterna, vetja:)

  LibeRatio (som brukar anklaga folk med andra åsikter för att förbereda mord) blev knäpp tyst när frågan om arbetarbefolkningens fri- och rättigheter kom på tal.

  Montören som visades hem pga av rött hår till sist – hans frihet är inte värd ett lingon – anser dessa frihetens nyliberaler.
  Som företagarPeter säger ”Den individuella friheten sträcker sig så långt att den inte skadar andra.” och uppenbart har många stackare skadats av det röda håret:)

 68. Ragge

   /  november 28, 2007

  ”FöretagarPeter säger till och med att den anställde inte har någon makt alls (vilket han som företagare uppenbarligen är mycket nöjd över).”

  Vad tror du företagaren har för makt egentligen? Företagaren försöker också rätta produktionen efter konsumentens önskemål. Vad tror du vinst kommer ifrån om ingen konsument vill köpa varorna?

  Arbetarnas rättigheter som du önskar dig, tror du att de bara uppstår ur tomma intet och att de inte kostar något? Det är väl klart att utökade rättigheter och ökade löner kostar, det betyder dyrare produktion och dyrare varor. Tror du att konsumenterna vill ha det?

 69. St Just (som inte ens själv tror på sin marxism) behöver nog skaffa nya läsglasögon. Bland annat kommentarerna 50, 52, 58 och 62 är skrivna av mig. Jag är inte tyst.

  Jag tycker mig minnas att du någon gång skrivit att du varit med ett tag, dvs. att du inte är någon vilsen tonåring. Varför har du under alla dessa år inte lyft ett finger för att nå din marxistiska dröm? Varför är du fortfarande anställd och inte kollektiv företagsägare?

  Du har vid flera tillfällen hävdat att företagsledarna suger ut arbetarna. Ändå går du snällt till jobbet varje dag och låter dig bli utsugen. Vad säger dina marxistiska kamrater (om du har några sådana) om den totala avsaknaden av ryggrad? Är det därför du påstår dig vara hårdhudad, för att inte kollapsa när bärigheten i ryggen försvann?

  Jag trodde för ett tag att du brann för marxismen. Nu vet vi att ditt ”engagemang” utsträcker sig till några spridda kommentarer på ”Ett hjärta rött”. Eller finns det någon annan anledning till att du inte genomför något av det du snackar om?

 70. St Just

   /  november 28, 2007

  Arbetarnas rättigheter och friheter kostar – säger Ragge. Om detta är vi överens. Jag anser det vara något att prioritera, att föredra, att kämpa för – så icke Ragge.

  Min frågor har kretsat kring arbetarbefolkningens fri- och rättigheter på landets arbetsplatser. Ragge och hans nyliberala polare vill inte peta i detta obehagliga utan talar hellre om arbetaren som individ och konsument. Vi är uppenbarligen överens om att på arbetsplatsen har arbetaren ytterst lite inflytande och makt. Så ska det vara, säger nyliberalerna och poängterar isället den roll där arbetaren är som svagast – som individ och som konsument. Men arbetaren är främst producent och en i gruppen av kollektivet arbetare med gemensamma intressen. Det är därför fackföreningar och arbetarpartier formeras. Och där finns också styrkan.

  Därför skyr nyliberalerna dessa organisationer.

  Och till LibeRatio (som brukar anklaga folk med andra åsikter för att förbereda mord) kan sägas; lita på att vi till vänster har använt, använder och kommer att använda våra organisationer.
  I övrigt är karln tigande tyst om vad de nyliberala paradiset har att bjuda befolkningsmajoriteten. Det märks att ämnet inte är LibeRatios cup of tea.

  Men nyliberaler; fortfarande har ni inget att erbjuda arbetarbefolkningen på landets arbetsplatser där en stor del av livet levs.

  Inga fri- och rättigheter, stick om det inte passar, starta eget eller handla dig fri som konsument:)

  Det är förmodligen på grund av detta ni inte existerar ute på verkstadsgolven.

 71. St Just (som inte ens själv tror på sin marxism) tillhör tydligen inte gruppen ”vi till vänster” eftersom han inte använder något, förutom ”Ett hjärta rött”. Vad har du att erbjuda ”arbetarbefolkningen” när du inte ens tror på din egen ideologi? Uttröttade trumhinnor, på sin höjd…

  Att du inte vet något om liberalismen är ingen nyhet, men då kan jag informera dig om att det inte är någon utopisk ideologi. Till skillnad från dig försöker jag inte tvinga på någon annan min vison om paradiset. Tvång är verkligen inte min ”cup of tea”.

 72. PS. Vad säger dina låtsaskamrater om att du låter dig utnyttjas varje dag?

 73. St Just

   /  november 28, 2007

  (71) (72) Nu är det helt tomt med argument från denne nyliberal som till och med anser att ett enkelt ifrågasättande av konsumtionen under en dag – är stöld från de fattiga!

  Här har vi ju kunnat konstatera att han har inget att säga om arbetarbefolkningens fri- och rättigheter förutom att de inte ska stärkas utan helst minimeras.

  Förutom att hålla käft och producera allt bör rollen för arbetarbefolkningen i övrigt vara att individuellt konsumera – skit i vad och gärna dygnet runt.

  Andra är ju ämnade att styra och skörda vinsterna – och inte är de världens fattiga!

  LibeRatio (som brukar anklaga folk med andra åsikter för att förbereda mord) har inget att säga i frågan.

  Enda nyheten är att han har lagt till; ”St Just (som inte ens själv tror på sin marxism)” i sina inlägg 🙂

  Alldeles rätt, jag tror inte på marxismen – Marxism är ingen tro och Marx ingen Gud, men två viktiga redskap av många andra i arbetarrörelsens arsenal.

  Tro, det gör brukar ju nyliberaler göra – på Rand, Friedman och Norberg 🙂

 74. Tror du verkligen arbetarrörelsen låter dig använda deras arsenal när du varje dag villigt och ryggradslöst låter dig utnyttjas? Varför skulle de vilja låna ut arsenalen till någon vars enda insats för marxismen består i substanslösa inlägg på en röd blogg?

 75. Ragge

   /  november 29, 2007

  ”Men nyliberaler; fortfarande har ni inget att erbjuda arbetarbefolkningen på landets arbetsplatser där en stor del av livet levs.”

  Inget att erbjuda? Vill du att jag ska skänka dem pengar? Enligt liberalismen gäller samma villkor gäller för alla människor. Man måste anstränga sig och erbjuda andra något av värde för att kunna få något av värde tillbaka.

  Socialismen däremot ”erbjuder” vissa saker genom att stjäla från andra. Detta genomförs genom statens tvingande omfördelning. Exakt samma verklighet gäller egentligen här dvs, man måste anstränga sig och erbjuda andra något av värde för att kunna få något av värde tillbaka.

  Det är bara det att staten tar sig rätten att ta från de ambitiösa och produktiva som anstränger sig, och ge till de lata, de som vill ha ett system som ”erbjuder” dem något. Och detta något är hela tiden på någon annans bekostnad.

 76. H-E.R

   /  november 29, 2007

  Ragge…

  Till tröst för dig kan jag berätta att nyliberaler faktiskt har en hel det att bjuda på, t ex:

  För varje gång jag hamnar i diskussion t ex här med nyliberaler så stärks jag in min övertygelse om nyliberalismen totalt verklighetsfrämmande och kallsinta uppfattning om människan som individ.

  Jag stärks också i min uppfattning om att de måste vara sällsynta de nyliberalister som tänker självständigt och inte rabblar inlärda fraser utan rim och reson.

  Kort sagt så får dessa ideliga exempel på nyliberalistiska ordsaltomortaler mig att känna en mycket stor tacksamhet över att jag själv inte hemfallit åt dessa idiotier.

  Nyliberalisterna får mig således att känna mig stärkt i min framtidstro, då närapå vad som helst i samhället innehåller mer skärpa och intelligens än nyliberalismens idéer.

  Så Ragge, Libe Ratio, Tegelbro och alla andra nyliberalister. Ni tillför kampen för solidaritet en extra dimension.

 77. Ragge

   /  november 29, 2007

  ”Nyliberalisterna får mig således att känna mig stärkt i min framtidstro, då närapå vad som helst i samhället innehåller mer skärpa och intelligens än nyliberalismens idéer.”

  En uppfattning som indikerar att du tänker med hjärtat och inte med hjärnan, använder känslor istället för logik mm. Något som förefaller gälla de flesta på vänstersidan.

  Se bara på kontrasten mellan Johan Norbergs artikel i Expressen och Stefan Jonssons replik. Tydligare kan det nästan inte bli.

 78. St Just

   /  november 29, 2007

  De har det inte lätt nyliberalerna när de försöker förklara sin inställning till landets arbetarbefolkning. Ju mer de försöker desto värre blir det. Frågor om arbetarbefolkningens fri- och rättigheter och inflytande upplever nyliberalerna som mycket oförskämda.

  Företagaren Peter flydde fältet, LibeRatio (som brukar anklaga folk med andra åsikter för att förbereda mord) säger inget i frågan.

  Endast Ragge fortsätter men nya uppseendeväckande påståenden om arbetarbefolkningen.

  Lyssna här svenska arbetare:

  ”Man måste anstränga sig och erbjuda andra något av värde för att kunna få något av värde tillbaka.”

  Jojo – så nu vet alla hur nyliberalen ser på dem som producerar landets välstånd!

  Byggjobbaren till exempel som för 22 300 kr i månaden ”färdigställer och reparerar byggnader; täcker, installerar, underhåller och reparerar tak, golv, väggar, isoleringssystem och glas samt rör, rörledningar och elsystem i byggnader m.m.; sköter och underhåller fastigheter, värme- och ventilationsanläggningar”

  Eller kallskänkan som för 19 200 kr i månaden:

  ”Organiserar och övervakar verksamheten vid hotell, storhushåll och storkök; planerar matsedlar; lagar och serverar mat och dryck.”

  Lyssna på nyliberalen Ragge: Ansträng er och erbjud något av värde!

  Hitills kan nyliberalernas program till arbetarbefolkningen sammanfattas: Ansträng dig mer, stick hem om du inte kan anpassa dig eller starta eget!

  De låter som min gamle fanjunkare med sina kommandon – vad blir nästa order?

 79. Ragge

   /  november 29, 2007

  ”Jojo – så nu vet alla hur nyliberalen ser på dem som producerar landets välstånd!”

  Nu förutsätter du igen att arbetsvärdeläran stämmer. Det kanske är dags att kliva in i 2000 talet och lära sig något nytt?

 80. H-E.R

   /  november 29, 2007

  Ragge.

  ”En uppfattning som indikerar att du tänker med hjärtat och inte med hjärnan, använder känslor istället för logik mm. Något som förefaller gälla de flesta på vänstersidan.”

  Mycket talar för att det är möjligt att använda båda hjärnhalvorna simultant.
  Något som inte förefaller gälla de flesta nyliberalister.

 81. St Just

   /  november 29, 2007

  En sammanfattning av nyliberalernas inställning till arbetarbefolkningens fri- och rättigheter och inflytande visar att detta är deras svagaste sida.

  Varje debattör till vänster – fortsätt att plåga dem med dessa frågor – hela deras argumentation faller platt till marken då de bara kan säga följande till landets arbetare: Ansträng er mer, stick hem om ni inte kan anpassa er eller starta eget!

  Jag avslutar mina inlägg i denna fråga och uppmanar alla att studera ilse-maries lysande ”Klyftor, lögner och de stora fifflarna”. Vad tycker nyliberalerna om att ”Svensk Näringslivs medlemmar, … står för drygt 71 procent av skattefusket.”?

 82. Varje arbetsdag sviker du de som du påstår dig företräda St Just. En bloggmarxist som uppenbarligen inte har någon större förhoppning om att marxismen ska fungera ute i verkligheten.

  Stalltips: Det gör den inte heller och kommer aldrig att göra.

 83. H-E.R

   /  november 29, 2007

  Det skulle faktiskt vara intressant att få ett ärligt svar från de nyliberala angående vad de tycker om att Svenskt Näringslivs medlemmar står för 71% av skattefusket.

  ps till St Just: Du står för massor av vettiga åsikter, inget fel på argumenteringen vad jag kan se.
  Möjligen är det så att det är för beskt för LibeRatio m fl 🙂

 84. PeO

   /  november 30, 2007

  Stalltips till Liberatio: Din nyliberalism fungerar lika lite som en gång kommunismen. Åk till Ryssland eller Kina och kolla in läget.

  Igår kombinerade diktatorn Pinochet sin diktatur med din och Friedmans nyliberalism, idag gör Putin och de kinesiska ledarna samma sak.

  Verkar nästan som om dina idéer kräver ett auktoritärt styre för att fungera, Liberatio. Sedan spelar det tydligen ingen roll om förtrycket har svarta eller röda förtecken…

 85. Peo, känns det inte pinsamt att visa upp en så total okunskap i ditt första inlägg här på Ett hjärta rött? Eller du kanske ansluter dig till skaran som hyllar okunskap? Det finns några sådana på den här sidan.

  Ökande marknadsekonomi gör inte ett land liberalt. Är Sverige ett kommunistland på grund av sina inslag av planekonomi? Politiskt sett ligger Kina och Ryssland fortfarande mycket nära den ideologi som förfäktas av många här. En ideologi som bär skulden för hundratals miljoner människors död.

  Ett ökat mått av liberalism har gjort länderna som tidigare stod under Sovjetunionens förtryck till snabbt växande ekonomier. Tyvärr går Ryssland i rakt motsatt väg. Vad i det ryska eller kinesiska styret menar du är liberalt?

 86. St Just

   /  november 30, 2007

  Peo, räds icke LibeRatio (som brukar anklaga folk med andra åsikter för att förbereda mord) han står likt en dörrvakt på en krog och överöser varje besökare med otidigheter som ”Peo, känns det inte pinsamt att visa upp en så total okunskap i ditt första inlägg här” – sån är han nyliberalen.

  Du har betydligt bättre koll på vad som händer i Ryssland eller Kina än vad LibeRatio tror han har.

 87. ”Du har betydligt bättre koll på vad som händer i Ryssland eller Kina än vad LibeRatio tror han har.”

  Som han visat upp på vilket sätt då? Jodå St Just, jag räknar dig till en av dem som håller okunskapens fana högt. Självklart måste du blunda när någon påminner dig om blodet som flutit för din ideologis skull. Miljoner och åter miljoner döda människor och allt du kan säga är ”dörrvakt på en krog”.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: