Vanvård och orättvisor – vi betalar!

Fakta;

I Sverige har vi länge arbetat effektivt om man jämför med omvärlden. Redan slimmade organisationer har bantats och slimmats ner ännu mer. Allt detta har lett till att andelen anställda som har fysiska eller psykiska arbetsrelaterade besvär har ökat ända sedan 1980-talet.

Ökningen av antalet anställda som upplever sina jobb som ofria, med små möjligheter att påverka sin arbetssituation har också ökat. Ökningarna är i samtliga fall tydligast bland kvinnliga arbetare, men vad gäller stressrelaterade sjukdomar märks en ökning över hela arbetsmarknaden.

Många kvinnor arbetar i fysiskt tunga jobb med felaktiga arbetsställningar, arbetsredskap och arbetsmiljöer anpassade för män – eller inte anpassade alls. Andelen kvinnor som har värk i olika delar av kroppen ökar, vilket i sin tur visar sig som sjukskrivningar för sjukdomar i skelett och rörelseorgan.

En klart högre andel LO-kvinnor än män har fysiskt tunga jobb. 60% i offentlig sektor och 50% i industrin mot endast 38 % av männen. Fysiska och psykiska arbetsrelaterade besvär hos kvinnor har ökat markant sedan 90-talet, med ökade sjukskrivningar som följd. Trots detta uppbär fler män än kvinnor arbetsskadelivränta idag.

I går fick vi veta att fysiskt tunga jobb kostar runt 10 år av ett arbetsliv, än mer för kvinnor. Någon som är förvånad?

Citat;

– Det handlar huvudsakligen om belastningsskador. Det dominerande är skador i rygg, axlar och armar, säger Roland Kadefors, docent och gästprofessor vid Göteborgs universitet.

Kvinnor som har ett tungt arbete skadas oftare än män.
I de hårdast belastade yrkesgrupperna slutar kvinnorna arbeta ett till två år tidigare än männen.
– Rent generellt är kvinnor mer utsatta i yrken med fysisk belastning. Det gäller även arbeten med monoton belastning under lång tid och arbete vid datorer, säger Roland Kadefors.

Forskarna som presenterar uppgifterna har tidigare arbetat på Arbetslivsinstitutet – numera under avveckling efter ett beslut från den borgerliga regeringen.

Tacka tusan för det! Sådan forskning vill den moraliserande borgerliga regeringen givetvis inte veta av. Hur skulle det då gå med allt tal om ”utanförskap” och ”fusk”?

Att människor, och framför allt kvinnor, sliter ut sina kroppar i slimmade organisationer och i fysiskt tunga jobb vill borgarna helst inte veta av. Och nu får de förmodligen som de vill – ungefär hälften av dessa forskare har slutat med arbetslivsrelaterad forskning.

Så förpassar borgerligheten fakta till garderoben och fortsätter sina osakliga anklagelser om det ”fuskande” folket.

Lotta Gröning skriver i dag om att väldigt många unga sägs ”tvångspensioneras” bort från arbetslivet. Finns problemet med ”tvångspensioneringar” ska det givetvis åtgärdas.

Men…

…det känns som om vi lever i olika världar. I min värld är det största problemet i stället att utslitna och arbetsskadade människor (ofta kvinnor) inte blir trodda eller tagna på allvar av försäkringskassan och dess läkare.

De anklagas för ”fusk” och blir utsatta för försäkringskassans rättsosäkra granskningar och prövningar. Många blir av med sjukersättningar trots läkarutlåtanden som visar att patienten inte klarar av att arbeta (full tid).

Bedömningarna kanske skulle bli enklare (för alla) om försäkringskassan började lyssna på de försäkrade och de behandlande läkarna istället för enbart på sina egna försäkringsläkare – de som aldrig någonsin träffar sina offer!

Bra bloggat;

Kaj Raving

Maktlösheten dödar hos Mullvaden 

*

En liten notis i dagens DN meddelar fortsättningen på gårdagens skandal kring det privata vårdföretaget Attendo Care. Nu vill den borgerliga majoriteten i Södermalms stadsdelsnämnd, trots att företaget uppenbarligen inte klarar av sina åtaganden, trots allt ge Attendo Care ett nytt uppdrag.

De ska ta över Vintertullens omsorgsboende och minska personalen med 26,5 helårsanställda. 12 miljoner mindre per år!

Priset är uppenbarligen viktigare än kvaliteten för borgarna. Sorgligt nog drabbar det i slutändan många oskyldiga. Både personal och vårdtagare får betala ett fruktansvärt pris! Vanvård och utsliten personal blir resultatet – vem bryr sig? Ja, inte borgarna i alla fall!

*

Läs även ”Fortfarande kristid för många mammor”

*

Andra bloggar om: , , , , , , , , , ,

intressant.se

Annonser
Tidigare inlägg
Följande inlägg
Lämna en kommentar

15 kommentarer

 1. St Just

   /  november 24, 2007

  ilse-mari, kanonbra inlägg och forskarrapporten säger det som borde vara enkelt att inse; klass, yrke och kön kortar livet och hälsan.

  Dock, inte av alla. Rapporten kommer säkerligen att attackeras. DN:s Hanne Kjöller alltid en solstråle, citerar idag psykiatriker David Eberhard: ”När den 21-åriga kassörskan på Coop säger att hon är utbränd är det ett tecken på att hon inte lärt sig att livet inte alltid är kul” och Kjöller lägger till:
  ”Kanske det är samma sak som ligger bakom när den 21-åriga kassörskan nu i stället får ont i ryggen.”

  Allt är den enskilda människans fel – främst LO-anslutna och i synnerhet kvinnor.

 2. St Just – läste just Hanne Kjöllers alltid lika ”upplyftande” kommentar. Hon lever i sin egen bubbla av självgodhet och ignorans. Vad ska man säga… 😉

 3. H-E.R

   /  november 24, 2007

  Ilse-Marie, tack för att du skriver om det här. Mycket bra, analyserande och avslöjande. Alliansen gillar inte sådan forskning helt klart, deras förklaring till det sk ohälsotalet tappar helt substans och mening.

 4. liberal vänster

   /  november 24, 2007

  Inte klokt vad bra skrivet. Varför startar du inte ett parti Ilsemarie. Ett socialliberalt vänsterparti? Som politiskt hemlös utan partitillhörighet skullejag rösta på dig utan tvekan.
  Du har fattat….vad politik och samhällsfrågor handlar om.

 5. Ove

   /  november 24, 2007

  Bra skrivet Ilse-Marie! Synd bara att det är Hanne Kjöller och inte mer insatta skribenter, som du själv och forskarna från f.d. ALI, som sätter den politiska dagordningen.

  Kjöller, Husmark-Pehrson och de andra moraliserande högerextremisterna kommer nog tyvärr att fortsätta att pumpa ut sin (dåligt underbyggda) propaganda om att svenskarna är ”ett folk av fuskare”.

  Det är därför glädjande att ta del av din sakliga och avslöjande analys, samtidigt som allt fler ”fuskanklagade” börjar säga ifrån: – Nu får det banne mig vara nog!!! Senast handlade det om den samlade handikapprörelsen (HSO), som slog näven i bordet och krävde ett slut på hetsjakten på sjuka och funktionshindrade människor.

  Detta gör att jag ändå tror att Kjöllers och Husmark-Pehrsons glansdagar är förbi. Vi har nog bara sett början på den folkliga vrede som riktar sig mot de verkliga fuskarna (=regeringens skattefuskande moderater eller Kjöller och Husmark som fuskar med siffror).

  I nästa val förpassar vi dem till den plats där de hör hemma: till de misstroddas bänk, länst bak i salen.

  Då kan vi hoppas att allt fler, som råkat illa ut, kan återfå lite av den resekt och det människovärde de förtjänar! Dit är det dock idag en bit kvar.

  Ilse-Marie, fortsätt därför att envist sätta fingret på de uppblåsta ”bidragsfusksiffrorna” och de skattefuskande moderatpolitikerna! Jag applåderar!

 6. karin

   /  november 24, 2007

  Så himla skönt att höra att fler reagerar på Hanne Kjöller!! Självgod arrogant och moraliserande, ja! Hon och Wolodarski (och hela ledarsidan på DN) gjorde att jag sa upp min pren. på den tidningen innan prenumerationsperioden var slut, redan för 2, 5 år sedan! Och jag talade om det också i mejl och fic efter några om och men svar från självaste chefredaktören, som inte fatade något av min kritik – förstås!!??
  Långt innan jag upptäckt bloggens värld.

  Och David Eberhard ger jag inte mycket för.

  Jag har citerat detta på annat ställe, men kan göra det igen: den norska allmänläkaren Anna Luise Kirkengen (nu som 62-åring professor i medicin) citerar filosofen Avishai Margalit och skriver att:

  ”He finds it more fruitful to construct a negative argument, based on the fact that human beings share the morally relevant characteristic of being ‘something which can be humiliated’. This negative argumentation, he states, far surpasses in usefulness all of the positive ones /…/ According to Margalit, human beings no longer have Truth, God, Wisdom, Language, or the Law of Nature or History in common. Paradoxically, however, they do all share the ability to be humiliated.

  A decent society is reflected, according to Margalit, in the way its institutions meet the most vulnerable of its members – or its non-members. Any measures which marginalize people stigmatize them. And a stigma is the public sign of deviation from the norm, be it the norm of honor, mores, gender, race, faith or function.

  Regarding the concepts of honor, self-respect and self-esteem, Margalit writes: ‘A humiliating society is one whose institutions cause people to compromise their integrity,’ and, ‘a decent society is one whose institutions do not violate the dignity of the people in its orbit.”

  Kan det sägas bättre??

  Och hon skriver att det också existerar ett strukturellt förödmjukande av den mänskliga värdigheten inom medicinen (bland annat inom den psykiatriska, för vilken Eberhard är en förerädare!!!!!).

 7. fundersam

   /  november 24, 2007

  Karin:

  Om du letar efter en åsiktsmaskin som inte är moraliserande så lär du leta förgäves…

 8. Man vet ju mycket väl vilka som tagit beslut om den policy som fanns innan. Kasta (s)ten i glashus?

 9. Jag sitter i alla fall inte i glashuset – vansterwiki!
  Jag representerar inte något parti, och kritiserar alla som lägger ned ALI och anklagar sjuka och funktionshindrade för att fuska (nu råkar det vara borgarna). Och visst har även sossarna mycket på sitt samvete – men inte lika mycket som denna regering!

 10. Tummen upp ilsemarie.. 🙂 som vanligt är det förnekelse in i dumheten från alliansen….;/

 11. Tack för alla vänliga och kloka kommentarer!

  Liberal vänster – kanske vi kan dela partiledarskapet 😉

  Karin – bra citat du hittat där, det säger allt!

 12. McCoy

   /  november 25, 2007

  Tvångspensionering av ungdomar uppfanns av socialdemokraterna för att frisera arbetslöshetssiffrorna.

 13. Petter

   /  november 26, 2007

  McCoy, ett år efter regeringsskiftet har takten i det du kallar ”tvångspensionering” ökat.

  Detta visar Försäkringskassan i sin statistik över läget under tolv månader, september 2006 till augusti 2007 (efter ca ett år med Reinfeldt). Då hade 50 007 personer beviljats sjuk- och aktivitetsersättning (tidigare förtidspension).

  Samma siffror för (Perssons sista år) tiden september 2005 till augusti 2006 var 48 403.

  Alltså betydligt (50 007 – 48 403 = +1600) FLER fick en beviljad sjuk- och aktivitetsersättning under Reinfeldt första år jämfört med Perssons sista. Man undrar varför media inte uppmärksammat detta. Vad tror du det beror på McCoy?

  Fredrik Reinfeldt anklagade Mona Sahlin, den TV-sända debatten mellan dem: ”– Var tionde minut såg vi en ny förtidspensionär under dina år tillsammans med Göran Persson, Mona…”.

  Vad Fredrik Reinfeldt och hans medarbetare då inte berättade var att ”utslagningstakten” inte alls har minskat med en borgerlig regering. Under Fredrik Reinfeldts första år vid makten har det inte bara tillkommit en ”förtidspensionär” var tionde minut, utan dessutom ytterligare fyra förtidspensionerade per dag…

  Sorgligt men sant!

 1. Mona, feminism och klassamhället « Ett hjärta RÖTT
 2. Fredrik, moderaterna och verkligheten « Ett hjärta RÖTT

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: