Liiiiite mer ödmjukhet, tack!

Konjunkturinstitutet (KI) menar att ”höjda löner är ett hot mot sysselsättningen”.

KI avslöjar att “jämviktsarbetslösheten” (den arbetslöshetsnivå under vilken inflationen riskerar att dra iväg) kommer att ligga kvar på drygt 6 procent. Man menar också att ”när högkonjunkturen klingar av kommer arbetslösheten att stiga”.

KI avslöjar alltså, indirekt, att den nedgång i arbetslöshetsstatistiken som borgarna nu slår sig på bröstet för att ha åstadkommit enbart beror på ”högkonjunkturen”. Någon som är förvånad?

Det är alltså dags för Anders Borg och gänget att vara lite mer ödmjuka och inse att det inte är deras politik som har skapat jobben. Det är konjunkturen.

Den borgerliga regeringens politik kommer istället att skapa stora ekonomiska bekymmer för väldigt många vanliga löntagare när konjunkturen vänder och arbetslösheten stiger. De som tvingas söka försörjningsstöd (socialbidrag) lär öka och likaså – återigen – klyftorna.

När det gäller ”de stora löneökningarna” kan man ju fråga sig vems löner de talar om, vanliga knegares eller direktörernas?

Sandro Scocco, chefsekonom på Institutet för tillväxtpolitiska studier skriver om ”inkomstklyftorna” ur ett helt annat perspektiv. Han visar att inkomsklyftorna ökar, och att de som ökat sina inkomster allra mest är de som redan är rikast. citat;

FÖR SVENSK DEL HAR OCKSÅ de senaste tio årens utveckling inneburit att vi har ökat vår produktion snabbare än andra rika länder och betydligt snabbare än under 70- och 80-talen. Under samma period har både handel och låglönekonkurrens ökat kraftigt.
Men även om tillväxten både i Sverige och i världen har varit god det senaste decenniet, har inkomsterna för stora grupper utvecklats betydligt svagare.

….

DE SOM FUNDERAR PÅ FÖRDELNINGEN av produktionsvärdet bör därför förmodligen fundera mindre på globalisering, handel och Kina och mer på skatter, offentliga tjänster, beslutsformer, löneavtal, ersättningsnivåer, attityder, institutioner och budgetregimer. För även i en värld av fria och globala kapitalflöden finns utrymme för relativt stora nationella skillnader.

Så glöm aldrig, ni som vill se en bättre och rättvisare värld – vi kan förändra världen…. och framförallt – vi kan förändra Sverige!

*
Andra bloggar om: , , , , , , , , ,
intressant.se

Annonser
Lämna en kommentar

11 kommentarer

 1. Socialliberal Q

   /  november 22, 2007

  Bra poäng Ilse-Marie. Fler borde precis som Scocco lyfta fram att en mer ojämlik fördelning är något vi kan påverka, trots globaliseringen.

  I dag är det allt för många som tar globaliseringen som ”gisslan” för att försöka driva igenom politiska förslag, som de annars inte fått stöd för av sina väljare och av medborgarna.

  Det är en ”skrämselns politik” som i längden bara gynnar dem som vill höja murarna mot omvärlden och den globala ekonomin.

  Som socialliberal blev jag glad över att se Expressens ledarsida (tro det eller ej) faktiskt kritiserade Anders Borg för sitt fjäsk med storbolagsdirektörerna: http://www.expressen.se/1.935148

  En liten tröst i det socialliberala mörker som just nu råder i de borgerliga partierna, där extremliberalen Maud och rottingmajor Björkris styr och ställer och bara levererar mer ”piskor” och repression till sina egna väljare.

 2. Ove

   /  november 22, 2007

  Ödmjukhet var ordet, Ilse-Marie! Nu när Borg inte längre kan använda KI som ”sanningsvittne” återstår snart bara DN:s Wolodaski och Kjöller att luta sig mot…

  De flesta andra kommentatorer och analytiker verkar ju vid det här laget ha insett att ett allt för nära samröre med Borg och Alliansens katastrofpolitiker ”kletar sig fast” och svärtar ned den egna trovärdigheten…

 3. liberal vänster

   /  november 22, 2007

  Frågan återstår: Har Alliansen överhuvudtaget några vänner kvar?

  Alliansens arbetslinjepolitik bygger på tvång, hot, kontroll och övervakning och inte på frihet och tilltro till individer.
  Tro sjutton att socialliberaler lämnar skutan o kliver över till vänsterblocket.

  Alliansen byggde sitt förtroende på jobben….så hotar en lågkonjunktur i horisonten med garanterat högre arbetslöshet än nu..räntor stiger, hög inflationsrisk, börsen krackelerar, chockchöjning av hyror är att vänta, ökade klyftor… Hur ska de manövrera detta? Men de gömmer sig bakom mantrat: o nu kommer jobben..aouum…folk kommer få se effekten av vår brutala politik och då vänder det…aoumm….

  Tror de verkligen på sin egen politik?
  Det handlar inte om att vara höger eller vänster som vissa debattörer tror här. utan kritik på en illa förd politik. De kortsiktiga vinsterna som jobbavdraget medförde är uppätet inom ett halvår.

 4. Relativt Majs

   /  november 22, 2007

  Gick ut med det där för länge sedan. Alla ledande ekonomer pekar på högkonjunkturen, inte jobbpolitiken. Alltså har R och Co misslyckats, då de haft en ännu större sänkning av arbetslösheten i norge, där de har fört en vänsterpolitik. Flera länder har sett sänkt arbetslöshet under högkonjunkturen.

 5. fundersam

   /  november 23, 2007

  Liberal vänster:

  Arbetslinjen bygger inte alls på hot och tvång, hur kan du säga det?

  Att högkonjunktur skapar jobb är knappast en hemlighet. En politiker kan på sikt inte skapa jobb, enbart förutsättningar. Det är vänsterns villfarelse att politiker skall/kan förse folket med jobb. Ni borde faktiskt läsa en kurs i nationalekonomi (eller iallafall en kurs i bokföring).

 6. liberal vänster

   /  november 23, 2007

  fundersam:
  ”Det är vänsterns villfarelse att politiker skall/kan förse folket med jobb.”

  Jaså..Jag trodde det var alliansen som skulle fixa jobb. Det var väl det de gick till val på och nu slår de sig för bröstet att det är deras politik som skapar jobben.

  Så skyll inte på vänstern när det är högern som lovar jobb, jobb och jobb bara vi röstar på dem. Om de nu inte tar ansvaret för detta, har de ge svikit sitt löfte.

 7. Socialliberal Q

   /  november 23, 2007

  Liberal vänster, håller med dig i grunden. Just nu verkar nästan allt Alliansen gör, inte minst det de kallar för ”arbetslinjen”, handla om repression. Tyvärr tror jag att regeringen (fortfarande) tror på sin egen politik, vilket naturligtvis inte gör saken bättre. En förklaring kan också vara den starka moderata dominansen.

  Vänsterliberaler, som du och jag, kan nog bara hoppas på ett maktskifte som sedan påverkar Folkpartiet i mer socialliberal riktning. Själva verkar vi ha svårt att göra det ”inifrån” Folkpartiet.

  Så min slutsats (hittills) har därför varit att rösta på Mona i nästa val, i hopp om att detta skall öppna upp för ett bättre vänster-mitten samarbete i framtiden.

 8. fundersam

   /  november 23, 2007

  Om Reinfelt har lovat att anställa folk i den offentliga sektorn (som de har kontroll över) får du nog leta upp ett citat…

  Arbetslinjen går i korthet ut på att sänka kostnaderna för att anställa människor och att öka skillnaden mellan nettolöner och bidrag.

 9. Socialliberal Q

   /  november 23, 2007

  Liberal vänster frågar: ”Har Alliansen överhuvudtaget några vänner kvar?”

  Uppenbarligen har Alliansen åtminstone en vän kvar i ”fundersam”. Om nu inte han är anställd av regeringskansliet, vilket i och för sig inte framstår som en omöjlig tanke 🙂

 10. fundersam

   /  november 24, 2007

  Jag är anställd i privat sektor.

  Här på forumet blir det väldigt polariserat, jag är inte okritisk till vad Regeringen ägnar sig åt. Dock tycker jag att deras övergripande politik är bra.

  Fastighetsskatten blev en riktig blunder. Många länder har fastighetsskatt och det finns större hinder för ekonomisk tillväxt. Sänkta arbetsgivaravgifter gynnar både företag och löntagare och är mer angeläget i mina ögon.

 11. Urban Finne

   /  december 5, 2007

  För mig som kommer från annat land och som under 80-talet blev frötjust i detta fina folkhem Sverige var det en riktig knock out att läsa hur stora inkomstklyftorna numera verkligen är. Detta är sossarnas gärning. En av deras huvudfunktioner mot näringslivet har varit att hålla lugnet bland den knegande folkmajoriteten. Att höra Göran Persson sjunga Internationalen låter falskt i flera avseenden – jag tror att han inte ens har en bra sångröst. Mona Sahlin är inte mycket mer att orda om.

  U.F.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: