Arbete, sjukdom och upprop!

I dag får ni vara snälla mot mig….
Jag är både febrig och förkyld, med dundrande huvudvärk, men har trots det uppfyllt ”arbetslinjen” och följt Socialstyrelsens nya riktlinjer – noll dagars sjukskrivning vid förkylning! Dessutom har jag smittat ned mina redan snoriga arbetskamrater med ännu en förkylningsbacill. Jag vet att de förr eller senare återgäldar min generositet. 😉

*

Mitt första ämne i dag handlar om Handikappförbundens (HSO) upprop mot ”Jakten på förtidspensionärer och sjuka” som startade i går, den 20 november 2007.

Ingen väljer sjukdom, funktionshinder, eller förslitningsskador. Ingen väljer att ständigt leva med värk. Människor drabbas mot sin vilja.

Trots detta finns det förmodligen ingen grupp i samhället i dag som det är så legitimt att håna och misstänkliggöra som denna. De utpekas som fuskare, parasiter och simulanter och tvingas ofta leva på existensminimum.

HSO har genom egna studier visat att Försäkringskassans bedömningar för dessa gruppers rätt till stöd och hjälp bygger på godtycke och att rättsosäkerheten är stor. HSO kräver bland annat att försäkringsläkarna avskaffas, att rättsäkerheten stärks och att drabbade ges stöd och hjälp istället för att bli misstrodda och ifrågasatta.

Läs HSO:s upprop och förslag till regering och riksdag!

Mer läsning finns i bloggposten; Tilliten är reserverad för socialgrupp ett.

*

Så över till något helt annat, eller kanske inte. Allt hänger ju, som bekant, ihop…

Så här skriver Karin Johanisson, professor i idé– och lärdomshistoria vid
Uppsala universitet i Aftonbladet i dag;

I ett land av puritansk arbets-etik har jobben blivit en arena för självförverkligande.
Projektkulturen omfamnar allt. Inte bara jobbet utan också hemmet, familjen, kroppen, sexlivet, fritiden – allt kan drivas mot fullkomlighet, men i en rörelse som skapar pendlingar mellan asketism och hedonism och en rad tröst- och flyktstrategier. Munnens kultur triumferar. Problem löses genom att stoppa något i munnen: mat, alkohol, godis, chips, nikotin, koffein, tabletter och piller.

Samtidigt skriver Lotta Gröning om det gamla kravet ”sextimmars arbetsdag” och SvD om att övertiden, ofta obetald, slår nya rekord . Vi jobbar, mer och mer – men blir vi friskare och lyckligare.

Mår vi och jorden bättre av att allt snurrar snabbare och snabbare?

Under hela 1900-talet sjönk normalarbetstiden i Sverige successivt. Kring 1980 upphörde vi så plötsligt att dela på jobben. Hade vi fortsatt som tidigare hade normalarbetstiden idag varit nere på knappt 6 timmar. Istället valde vi en annan väg. Vi lät arbetslösheten stiga, och beskyllde de som drabbades av den för lathet.

Tänk om vi hade fortsatt dela på jobben och delat på vinsterna av att vi har blivit så produktiva. Kanske färre hade slitit ut sig fysiskt och psykiskt. Kanske vi då hade haft tid att vara tillsammans med våra barn och varandra på ett annat sätt. Kanske vi inte hade haft lika många prylar. Kanske hade vi t.o.m. upptäckt andra värden än de materiella.

Kanske fler hade orkat med, och kanske stressen hade varit lite mindre. Kanske vi t.o.m. hade hunnit upptäcka att det värdefulla liv vi har fått är till för att LEVAS – och inte bara till för att vi ska producera och konsumera så mycket vi hinner.

I mitt stilla sinne undrar om det finns någon vetenskaplig undersökning som visar att vi bara blir lyckligare och lyckligare ju mer vi konsumerar, producerar, stressar och står i. Om det är så, så undrar man ju var gränsen går. När allt bara blir till en stor tomhet istället…..

P.S. Det känns skönt att det till och med finns forskare på KTH som numera menar att vi är inne på fel väg. Så här lyder Christer Sannes slutsatser;

Jobbar vi mindre innebär det förutom mer livskvalité och ökad jämställdhet att vi konsumerar mindre. En ständigt ökande konsumtion bidrar till ökad miljöförstöring och växthuseffekter.

*
Andra bloggar om: , , , , , , , , , , ,

intressant.se

Annonser
Lämna en kommentar

17 kommentarer

 1. H-E.R

   /  november 21, 2007

  Tack för att du uppmärksammar HSOs upprop Ilse-Marie!
  Detta är enormt viktigt nu, det är alltför många som får felaktiga beslut och indragen ersättning.
  Bara vid studien som gjorts har 1000 personer utfrågats, samtliga dessa har fått beslut från FK på helt felaktiga grunder.

  Vad gäller det du skriver ”mår vi bättre av att allt snurrar snabbare och snabbare”. Detta har jag funderat många gånger på.
  Det börjar bli så fruktansvärt sjukt samhället, det känns ofta som om allt är någon sorts tävling med inslag av tragikomisk fars. Ofta får jag en känsla av skådespeleri på hög nivå när t ex ordet ”lycka” kommer på tal. Ofta halkar samtalet då in på det materiella, på nya bilen, nya platt-tvn osv.
  Vill aldrig moralisera dock, för var och en blir ju lycklig på sitt sätt.
  Men det verkar kosta så fruktansvärt mycket lidande genom stress och utbrändhet, förslitningsskador och annat.
  Människan lever kanske livet dubbelt så fort som det egentligen var tänkt.

  Krya på dig från förkylningen Ilse-Marie.

 2. Tack ska du ha H-E.R!

  Ja, jag tror inte heller att vi blir lyckligare ju mer vi stressar och konsumerar. Väldigt få är nog ”byggda” för det liv vi nu lever.

  Atjooo! 😉

 3. karin

   /  november 21, 2007

  Nej, och det har definitivt inte blivit roligare i arbetslivet!!! Allt fler omkring mig suckar!!! (Och ingen av dessa är några som rullar tummar eller någonsin gjort det!! En fin pik till nyliberalerna). Kan detta vara samhällsekonomiskt????

  Och det där med miljön: kolla vad Göran Greider skriver i ledare idag i ”Hög tid för klimatpanik” http://www.dalademokraten.se/Opinion–Kultur/Ledare/Hog–tid-for–klimatpanik/

  Och kolla denna demonstration ”Vi är inga fuskare” http://www.dalademokraten.se/Nyheter/Borlange/Vi-ar-inga-fuskare/

  Krya på dig!!

 4. Relativt Majs

   /  november 21, 2007

  Svårt att tro på ett positivt samhälle när det backar. Skönt att veta att det finns krafter som verkar åt att gå åt rätt håll, varför inte 6 timmars arbetstid, när forskning visat att vi tjänar på det. http://www.aftonbladet.se/debatt/article422155.ab

  Hoppas du kryar på dig för övrigt. Och hoppas vi lyckas smitta ner hela sverige, så svenska staten inser hur fel deras beslut var 😉

 5. liberal vänster

   /  november 21, 2007

  Down shifting kallar de det i USA, Här talar man om frivillig enkelhet. en folkröresle som ännu inte nått gemene man..ännu men det kommer.
  ”Jobba mindre, konsumera mindre och lev mer.”
  Men hur går det då med arbetslinjen? Åt fander förstås..
  Att nå sex timmars arbetsdag är en realitet men det är lätt att se varför detta inte genomförs. För makthavare vill inte se utvilade arbetare. De vill att du ska komma hem utmattadpå fredagen ägna all din lediga tid åt konsumtion. Allt går ut på det. Hade du haft mer ledig tid hade du istället reflekterat, sastat på dig själv och börjar ställa obehagliga krav på mänskliga arbetsvillkor.

  Organisationen ”Internationell Charity” hade världens första lyckokonferens i oktober med politiker, psykologer och framstående lyckoforskare .Man menade att det var dax att föra in ett lyckoperspektiv i politiken och mäta lyckonivån i samhället på samma sätt man meter BNP.

  Att ha som mål : Lyckligare svenskar istället för som nu.sparka på de som är för sjuka för att jobba..

 6. Ytterst oansvarigt av bloggaren att smitta ner sina arbetskamrater, oavsett karensdagar!
  Docent Sannes utlåtande att kortare dagsarbetstid skulle förbättra miljön är helt oförklarat! Vilka vetenskapliga bevis har han för detta? Han nämner inget om vilken veckoarbetstid som i så fall skall gälla. Jag jobbade 48-timmarsvecka på 50-talet och vad jag som tekn.lic. vet så släppte vi ut betydligt mindre NOX och koldioxid då, eller? Och jag trivdes med arbetet.
  Jag får inte ihop det resonemanget som Sanne för. En socialistisk politisk anledning till 6-timmarsdag är ju också att fler kan komma i arbete. Teoretiskt får vi i så fall 18% mer miljöutsläpp eftersom fler skall åka fram och tillbaka till arbetet. Eller ska dessa nya samtliga cykla till jobbet?

 7. fundersam

   /  november 21, 2007

  Fatalister är ni hela bunten 🙂

  Normalt så tror socialister att samhället är statiskt (Bestämd mängd jobb etc. ) Enda gången ni ser ett samhälle i förändring är när det går utför. Ibland är det lättare att rita om kartan än att möblera om verkligheten, valet är ert.

 8. H-E.R

   /  november 22, 2007

  fundersam.
  2010 blir det förändring i samhället. Vad du menar med ”gå utför” vet jag inte, men antar att det är alliansens sk politik du avser. Så visst är samhället idag i behov av förändring.

  Tycker nog snarare att du verkar smått fatalistisk 😀 Du tror att samtliga socialister i all evighet ska vara på ett visst sätt.
  Själv tror jag på orsak och verkan, vilket ger mig stor framtidstro då jag inser att nyliberalismen tappat luften 🙂

 9. Lars Rudström – karensdagar är inte det största problemet för oss som vill följa regeringens ”arbetslinje” och socialstyrelsens nya riktlinjer. (hört talas om humor? 😉 )

  När det gäller Sannes ”vetenskapliga bevis” vet jag inte hur det ligger till. Mina egna funderingar grundar sig på drömmar och rent flum. Visst är det härligt! 😉

  Liberal vänster – du har helt rätt! “Jobba mindre, konsumera mindre och lev mer.” En nytt sätt att leva på som både vi och miljön skulle må bra av.

  Lyckligare svenskar! 😀

 10. fundersam

   /  november 22, 2007

  Personligen anser jag att samhället går åt rätt håll. Lägre skatter och fler i arbete.

  Ni kan väl inte neka till att det är mycket gnäll över samhällsutvecklingen från er sida. Ni hoppas på en förändring 2010, Mona kommer ställa saker till rätta tror ni, vi får väl se…

 11. Fundersam… jag hoppas det, att vi får se… 😉

 12. karin

   /  november 22, 2007

  Bra skrivet liberal vänster!! Nej, de ledande vill inmte se människor som är så utvilade att de orkar tänka!! Slog mig sen jag läst ilse-maries blogginlägg att sutkörda människor också är mindre kreativa!! Man blir sämre på att lösa problem. Och vi har ju fått ss till livs om nya innvationer…

  Jag har också varit med ett tag Lars Rudström, men inte så länge som du. Och jag har också jobbat oerhört mycket utan att bli trött, för det var kul att jobba då, och den psykiska pressen av hert andra dimnensioner. Dagens arbetsliv är mindre fysiskt påfrestande (datorisering och robotar osv.???). Däremot ha psykosoical belastning ökat. Och man märker inte när hjärnan blir trött så som man märker att kroppen är trött. För det är så vi funkar!??

  Man pratade om sjuknärvaro för kanske tio år sen (det gör man inte längre, undras varför), dvs. man gick till jobbet av lojalitet med sina arbetskamrater… För att organisationen var så slimmad. Så om man var sjuk och hemma fick de andra det tufft. Inte minst var det så i skolan (och är det fortfarande och bättre lär det inte bli där).

  Fy skms ilse-marie som går till jobbet och smittar ner folk (obs ironin!!!).

  En kategori föräldrar åker med sina barn till dagis trots att de borde vara hemma och kureras i lugn och ro – och inte smita ner andra barn (just de sjukdomar som florerar på dagis brukar anses vara mer virulenta).

  Sen ser jag också i min syskonskara (inalles 6 stycken) att den med i särklass bäst lön (civilingenjör, som av civilingenjörsförbundet rekommenderades att begära en löns som är 2, 2 gånger så hög som min när han nu sökt jobb i Stockholm igen (för HAN vantrivs också på sitt jobb ute på landsorten). Jag är fem år äldre än han och har mer arbeslivserfarenhet och två års mer i studier…

  Han erkänner att hans lön kompenserar i viss mån för hur det är på jobbet.

  Anledningen till den större utmattningen idag är också att fler arbeten idag innebär kontakter med andra människor. Vilket gör att det idag inte bara är de som jobbar inom sjukvården, skolan, socialtjänst osv. som bränner ut sig, utan nu är det också andra kategorier (för det är just så det är när man jobbar med levande material?? Och dessutom menar stressforskare att empati är en riskfaktor för att bränna ut sig, så det är inte de minst empatiska som bränner ut sig.) Skriver forskarna Maslach & Leiter.

  Oj, detta blev en lång utläggning…

  PS. forskarna jag nämnde skriver bland mycket annat ”Idén om abetsplatsen som en effektiv maskin är på väg tillbaka /…/ Avsaknaden av intresse för podukten eller för människorna [!!!] raserar grunden för företagets existens.” (s. 12).

 13. H-E.R

   /  november 22, 2007

  Angående vara sjuk på jobbet. Alliansen förespråkar ju sjuknärvaro. Socialstyrelsen har anammat detta och precis som Ilse-Marie skriver upprättat riktlinjer t ex ”noll dagar sjukskrivning vid förkylning”.
  En familjemedlem uppsökte ett apotek häromdagen, hon berättade sedan att en kvinna i personalen ”nös så det vibrerade i väggarna” 🙂

 14. Ove

   /  november 22, 2007

  H-E.R, kul poäng där!

  Med Alliansens ”sjuknärvaropolitik” leder ett besök på Apoteket snarare till att man får förkylning än bot mot detta 🙂

 15. ilse-marie: Bra svar! Men det där med flum är ett tveeggatt svärd även för en socialist/kommunist. Jag upplevde de verkliga fummarna på 60-talet i Sthlm. Inte minst vid de ”möten” som arrangerades vid kårhusockupationen där jag var med i många diskussioner och även upplevde Palmes patetiska försök att fjäska för kommunisterna. Nej, sånt tror jag inte på. Sverige behöver inte folk som i sin egocentricitet glider omkring och låter andra arbeta för sig. det är banne mig inte solidaritet. Varken mot statsmakten (den av er omhuldade) eller ens medmänniska.
  Men jag respekterar trots detta dina åsikter!

 16. H-E.R

   /  november 23, 2007

  Rudström…

  ”Sverige behöver inte folk som i sin egocentricitet glider omkring och låter andra arbeta för sig.”

  Och vad vill du göra med dessa människor då?
  Rätt många faktiskt som glider omkring i sina rullstolar t ex.
  Vad har du för förslag då Rudis?

 17. lillan

   /  november 26, 2007

  Angående debatten om sjuka

  Vad kommer alla välutbildade människor med sina flummiga attityder i från.Man börjar fundera om dom går på någon drog….För sjuka har människor alltid varit och kommer även också så bli. Fast vi skulle rabbla orden 1000 gånger per dag .Vi är friska !

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: