Solnedgång för borgerligheten

Min helg har jag, till största delen, tillbringat långt i från både blogg och dator – nämligen i naturen!

Jag kan inte låta bli att dela med mig av hur vacker en ”trist” hösthelg kan vara…

soldis2.jpg

*

Så tillbaks till ”verkligheten” igen 😉

I Aftonbladet har Olle Svenning skrivit en välformulerad och träffsäker ledarkrönika om den nya europeiska borgerligheten och det danska valet. Missa den inte!

Ett par citat;

Fogh låter som en något mäktigare borgerlig politiker, Nicolas Sarkozy, som lovar ”likvidera idéerna från 1968”. Båda är besatta av att bevara ”den nationella identiteten”, ett djupt problematiskt och svårt historiskt belastat begrepp.

Den framgångsrika europeiska borgerligheten tycks på en gång aggressiv och revanschistisk. Eva Kjer Hansen, minister hos Fogh Rasmussen, formulerar ideologin: ”Vi står mitt i en uppgörelse med socialdemokratins jämlikhetsmakeri. Det är slut på det nu. Ojämlikheten finns och den bör gärna växa, för det skapar dynamik i samhället.” Maud Olofsson ekar budskapen: Det måste bli slut på sossefieringen och de rika bör bli rikare.

Man anar en sorts klasskamp bakom arrogansen.

I dag representeras borgerligheten av en kulturellt ointresserad statsminister och en folkpartiledare, för närvarande ihågkommen snarare för sina könsord än sina diktuppläsningar.

Det sociala perspektivet hos den regerande center-högern har ersatts av en snäv ekonomisk nyttomoral. Den sociala omtanken, en gång färgad av välgörenhetsideologi, har bytts ut mot övervakande kontroll, rumslig segregering och disciplinering av dem som inte svarar mot normerna.

Läroverksläraren har som förebild bytt plats med entreprenören. Nödvändig, men mer upptagen av egennyttan än av sociala och kulturella värden.

Denna nya borgerlighet räknar Pia Kjaersgaard som en i familjen. Hon finns med i det segerrika mittfältet, beredd att fortsätta den nya kulturkampen.

*

För övrigt kan man väl ändå bara glädjas åt att allt fler inser vilken blåsning de åkte på när de lurades av moderaternas välinpackade lögner före valet.

Fredrik Reinfeldts största problem just nu tycks vara att svenska folket har tappat ”förtroendet”, både för honom och för ”de nya moderaterna”. Knappast ett gott tecken för en man som Fredrik, som tillkännagivit att han som politiker befinner sig i ”förtroendebranchen”. Men, inte heller särkilt märkligt.

Moderaternas gamla kärnväljare är besvikna på retoriken. De som gick Fredriks lögner före valet om “det nya arbetarpartiet” är å andra sidan, med all rätt, besvikna på politiken.

Mitt i smeten står Fredrik och ser ömsom vilsen, rädd och mordisk ut. Journalisterna tycks han ofta uppleva som fiender. Vi tv-tittare ser stressen, mörkret och osäkerheten. “Sammetsblicken” är som bortblåst!

Politik och retorik måste stämma överens – annars tappar väljarna sitt förtroende. Både till höger och till vänster!

Dubbelmoral och politiska lögner är aldrig populärt. Det håller inte i längden Fredrik – speciellt inte om man befinner sig i ”förtroendebranchen” 😉
*

Sammanfattningsvis – solnedgång för borgerligheten, moderaterna, Fredrik och för alla oss andra!

solnedull.jpg

Sov gott! 😀

*

Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

intressant 

Annonser
Tidigare inlägg
Lämna en kommentar

37 kommentarer

 1. Petter

   /  november 18, 2007

  Moderaterna tycks just nu uppleva en opionsutveckling som måste kallas för fritt fall. Partiet har minskat med 10 procent fråm sin högsta notering på ca 31 procent. Precis som du, Ilse-Marie, tror jag orsaken är att de forna Alliansväljarna känner sig lurade. Många av dem röstade på ett parti som de trodde var ”bättre socialdemoktrater än sossarna själva”.

  Mycket handlar nog också om att den tidigare så förtroendefulle försäljaren i förtroendebranschen (Fredrik) inte längre verkar vara varken trevlig eller förtroendeingivande.

  Dessutom verkar det som om den vara han krängde på det svenska folket visade sig hålla en helt annan kvalitet än han utlovade.

  Jag är bara rädd för var alla dessa besvikna borgerliga väljare kommer att söka sig i nästa val. Det största orosmolnet är naturligtvis att allt för många väljer SD. Tyvärr verkar det inte bättre än att det Alliansen just nu sysslar med är att bädda för ett missnöjesval nästa gång…Otänkt var ordet!

 2. H-E.R

   /  november 18, 2007

  Det ligger en hel del i det Svenning skriver. Nog har de borgerliga liksom fått det hela att likna omvänd klasskamp, de liksom försöker framställa sig som ”offer” för det fruktansvärda samhälle som som i solidaritetens namn kniper deras surt förvärvade pengar.

  De försöker liksom krampaktigt hålla skenet uppe i jämmerdalen genom små gottepåsar som t ex avdragen för hushållsnära tjänster och slopad fastighetsskatt där de rikaste får hela kakan.
  De kämpar och kämpar men som Ilse-Marie skriver, det är nog en borgerlig solnedgång som stundar.

  Vilka härliga bilder Ilse-Marie!

 3. Traditionella moderata väljare är inte besvikna på retoriken i första hand utan på politiken. Det var anledningen till att det fanns aktiva moderater som faktiskt röstade på centern (!) i förra valet. Nu, när Reinfelts kursändring har blivit regeringspolitik, finns det ännu större anledning att vara besviken. Nu låter han inte bara som en sosse – han ÄR en sosse. Vänsterns försök att utmåla Reinfeldts moderater som ”samma gamla höger” är genomskinligt. Om de hade varit samma gamla moderater, hade inte alla liberaler som stött moderaterna varit fly förbannade i dag.

 4. Hans Engnell, summan av kardemumman tycks i alla fall vara att många är missnöjda. Kan det bero på att Fredrik inte har varit ärlig, vare sig mot sin egen övertygelse, sin retorik eller sitt partis grundläggande värderingar?

  Kanske det är så att det enda sätt moderaterna kunde vinna över så många nya väljare och röster på var att ge sitt parti en helt ny framtoning. Att bli ”bättre sossar än sossarna var”.

  Tyvärr, för Fredriks och moderaternas del, tycks många av de som gav partiet sina röster ha blivit besvikna. Både till höger och vänster. Man kan helt enkelt inte tillfredställa alla – kanske dags att Fredrik inser det?

 5. St Just

   /  november 18, 2007

  Näste nyliberal; Hans Egnell är besviken på att inte Reinfeldt är ”samma gamla höger”.
  Ur arbetarrörelsens synvinkel är det nog mest retoriken som ändrats hos Reinfeldts moderater – extremliberalen däremot, som hämtar näring mer hos Milton Friedman, Chicagoekonomerna eller Rand; ser nog mer Reinfeldt sm en ”klassförrädare”.

 6. H-E.R

   /  november 18, 2007

  Hans Egnell…

  ”Vänsterns försök att utmåla Reinfeldts moderater som “samma gamla höger” är genomskinligt.”

  Vilken än orsaken må vara till moderaternas störtdykning (ändamålet helgar medlen) så är det ju ändå ett faktum att så har hänt.
  Vare sig det så att gamla moderater knorrar över Reinfeldts vänstervridning eller nya väljare som känner sig svikna över den uteblivna ”arbetarpolitiken”, kanske också över alla skandaler, så är det ju ändå något som gått väldigt fel hos moderaterna.
  Vi som hamnat mitt i skottlinjen för Reinfeldts ”arbetarpolitik” ser då inte mycket ”vänster” i hans agerande:
  Han sänker ersättningar för sjuka och arbetslösa, höjer fackavgifter och låtsas ”slopa” fastighetsskatten med ett beslut som ger många låginkomsttagare högre avgift än tidigare. Skulle detta vara vänsterpolitik det?
  Då kan man ju fundera hur det ”gamla moderaterna” hade velat ha det då?

 7. Petter

   /  november 18, 2007

  Sanningen, Hans Egnell, är väl att Reinfeldt har den mest ”sossiga” retoriken någon moderatledare någonsin haft. Samtidigt är högervridningen av den praktiska politiken den mest omfattande sedan den allmänna rösträttens införande.

  Reinfeldts s.k. reformer är mer långtgående (med nedskärningar för sjuka och arbetslösa) än någon borgerlig statsminister någonsin tidigare lyckats genomföra. Tidigare bromsade ju mittenpartiernas socialliberalism, så att de mest hjärtlösa högerexcesserna inte kunde genomföras.

  Numera är som bekant de s.k. mittenpartierna allt annat än socialliberala. Maud Olofsson och hennes Stureplanscenter framstår som den verkliga efterträdaren till Maggie Thatcher, och major Björklund med sin kravställarpolitik övertrumfar till och med officershögern i sin hårdhet.

  Bildt, Bohman, Fälldin kunde inte åstadkomma hälften av det Reinfeldt redan gjort (och fortfarande är det tre år kvar tills vi får en ny chans att kasta ut Alliansen). För oss som tror på vikten av att kombinera marknadsekonomi med socialt ansvarstagande är han därför den största politiska utmaning vi ställts inför sedan 1921.

  Det som återstår för oss, som inte ser ordet solidaritet som ett skällsord, är att följa Joe Hills gamla uppmaning: Sörj inte, organisera er!

 8. Så sant som det är sagt Petter 😉

 9. H-E.R

   /  november 18, 2007

  Bra skrivet Petter!
  Och organisation… ja självklart 🙂
  Jag tror att socialdemokratin tillsammans med vänster kommer att gå mer tillbaka mot den ursprungliga ideologin. Persson gled onekligen åt höger. Tror inte Mona gör det. Och stödet finns ju för en solidariskt och rättvis politik.

 10. Hans Egnell:
  Reinfeldt låter inte, och är inte en sosse, det är sossarna som sedan dryga 15 år varit borgerliga och nyliberala, fast de försökt att inte låtsas om den saken.

 11. H-E.R > Allt tyder på att Mona gör det motsatta, följer du ens med i nyheterna?

 12. H-E.R

   /  november 19, 2007

  Erik.
  Innan 2010 tror jag Mona har gjort åtminstone ett kvartsvarv tillbaka mot den ursprungliga ideologin. Ingen lätt sak att ta över S efter Perssons härjningar, men som sagt jag tror på Mona Sahlin tillsammans med vänstern.
  I vart fall är ett maktskifte av nöden innan välfärden bara är ett minne.
  Jodå, så gott jag kan följer jag nyheterna. Hur min perceptionsförmåga och tolkning av nyheterna fungerar törs jag inte svara på 🙂

 13. St Just

   /  november 19, 2007

  SAP är arbetarrörelsens största parti. Att dess ledning inte bara idag utan under större delen av 1900-talet föredragit borgerliga lösningar än mer radikala, är ingen nyhet. Att beskriva socialdemokratin; medlemmar som ledning som nyliberala sedan 15 år, är dock bara förvirrande.
  Ska borgerlighet och dess extremvarianter bekämpas effektivt, krävs största möjliga klarhet. Historiskt har sammanblandning av begrepp lett till stora katastrofer. När nazismen kom till makten envisades de tyska kommunisterna att kalla socicaldemokratin för socialfascistisk och vägrade att kämpa gemensamt – resultatet blev en katastrof.
  Sahlin är arbetarrörelsens ledare vare sig man gillar det eller ej – jag har inte några större förväntningar på henne – hon förespråkar redan en borgerlig politik (exempelvis skolpolitiken) och undlåter att organisera ett motstånd mot borgarregeringens dagliga attacker på välfärden -”Vänta till 2010” – lyder hennes mantra.
  Dock, hon är ingen nyliberal.

 14. H-E.R

   /  november 19, 2007

  St Just.
  Skolpolitiken vek hon sig i förvisso Mona, men hennes förklaring om en hållbar politik vad gäller t ex betygen även efter 2010 var godtagbar tycker jag.
  Det hon borde sträva efter redan nu, innan 2010, är kampen för ett återinförande av en fullvärdig ersättning för sjuka och arbetslösa samt även en kamp för stopp av privatisering inom vården. På den punkter går vi allt mer mot att ingen hänsyn till behov finns. Hon borde också kämpa för att bibehålla/skärpa skyddet för löntagarna, de fackliga reglerna.
  Optimist som jag är tror jag hon kommer att klarar det, med hjälp av ett stärkt S och med stöd av V.

 15. St Just

   /  november 19, 2007

  H-E.R, vi kan vara oense om (s)-ledningens perspektiv på politisk strider idag och inför valet 2010. Dock är jag övertygad om att du inte ser på (s) som nyliberalt och dessutom sätter fingret på partiets svaghet; brist på konkret mobilisering mot borgarregeringens omfördelningspolitik idag.

  Varje försämring borgarna lyckas genomföra, innebär ett sämre utgångsläge för arbetarrörelsen – det är inte så att ju sämre det blir desto lättare får (s) att ta tillbaka regeringsmakten – tvärtom!

 16. H-E.R

   /  november 19, 2007

  St Just.

  ”Varje försämring borgarna lyckas genomföra, innebär ett sämre utgångsläge för arbetarrörelsen – det är inte så att ju sämre det blir desto lättare får (s) att ta tillbaka regeringsmakten – tvärtom!”

  Ja där har du helt rätt. Att slå från underläge blir tufft. Fortsätter det i samma takt som hittills med nedskärningar så finns snart inte mycket udd i arbetarrörelsen.
  Men nog jäser det av ilska på många håll nu, bara S och V är tillräckligt lyhörda för det så kunde en mobilisering av kraft inledas.

  För min egen del tror jag ibland att det gått så långt att jag nöjer mig med ”smulor” bara det går åt rätt håll.
  När borgarna backade (tvingades backa) angående förtidspensionerades framtida ålderspensioner hade jag slagit klackarna i taket om jag hade varit frisk 🙂
  Men det behövs många fler sådan reträtter från borgarna, fler krav från S och V som ju trots allt har kraften och styrkan som de senaste opinionssiffrorna förmedlar.
  Och… som du skrev, de är inte nyliberaler.

 17. fundersam

   /  november 19, 2007

  Det som jag tror blir intressant är om Mona kan presentera ett trovärdigt alternativ som människor röstar på. Missnöjespartier brukar inte gå hem hos medelsvensson, att enbart peka på borgerlighetens ”härjningar” kommer inte räcka långt. Att Skolan behöver reformeras är något många tycker, vad anser vänstern att vi skall göra?

  En annan aspekt är att under kalla krigets dagar fanns två ideoligiska sidor. Den vänstra sidan existerar inte längre som ett alternativ då dess ankare (sovjet) har omstöpts i liberal form. Klimathysterin har dessutom adderat en ny dimension till politiken.

  Dagens Frågor:

  1.Anser H-E.R att Mona står för förnyelse eller ”återställning”?

  2. Kommer St .Just fortsätta klippa och klistra gamla kommentarer som en form av replikutbyte?

  3. Kommer Jonas N. reta gallfeber på vänstersidan med sina outtröttliga krav på individuell frihet?

 18. Moderaterna gjorde ett historiskt bra val, visst. Men under Bo Lundgren låg moderaterna tidvis över 30 procent och valresultatet under Bildt var kring 22 procent, alltså bättre än vad de senaste månadernas opinionsndersökningar ger de nya moderaterna. Det handlar om tre saker: retorik, politik och kommunikation. Retoriken kan reta traditionella moderata väljare, men om politiken ändå är frihetlig gör det inte så mycket. Problemet är att även politiskt har moderaterna svängt och lagt sig i den borgerliga vänsterfåran – vilket är unikt. Kommunikationen har varit bedrövlig. Moderaterna (ja, de får bära alliansens hundhuvud) lyckas göra den mest populära frågan – fastighetsskatten – till pannkaka och öppna upp för en svekdebatt. I stället för att bara avskaffa den inför man en kommunal avgift. Sådant retar folk.

  Regeringen har inte lärt sig att spela det politiska spelet. Folk har fått skattesänkningar, men de UPPLEVER inte att de har fått det. Höjd bensinskatt, höjd tobakskatt, avgifter i stället för de avskaffade skatterna… Det är att sådant som hörde den förra regeringen till och inte värdigt en borgerlig regering.

  Sedan är det uppenbart att många på vänsterkanten inte har så mycket koll på vad nyliberalism eller libertarianism är. Att ”beskylla” något av riksdagspartierna för nyliberalism är bara fånigt och sänker trovärdigheten helt och hållet. Alla riksdagspartier ställer upp på välfärdsstaten, den ”solidariska” finansieringen och en stor offentlig sektor. Att sänka skatterna med 30 miljarder när statens budget ligger på 700-800 miljarder är inte att slakta välfärden. Det blir fånig plakatretorik över era försök att utmåla regeringen som radikal i någon som helst bemärkelse. Det är fisliberala sossar, inget annat. När det gäller Björklund har har utan tvivel svenska folket med sig. Jag har själv växt upp i sossarnas flumskola och kan bara glädjas med alla barn som förhoppningsvis får gå i en vettig skola som bryr sig. En skola utan krav är värdelös.

 19. H-E.R

   /  november 19, 2007

  fundersam.

  ”1.Anser H-E.R att Mona står för förnyelse eller “återställning”?”

  Det är vad jag hoppas att Mona kommer att stå för när S tar över makten 2010.

  ”3. Kommer Jonas N. reta gallfeber på vänstersidan med sina outtröttliga krav på individuell frihet?”

  Vad gäller resten av ”vänstersidan” vet jag inte, men frågar du mig så krävs betydligt skarpare ammunition för att reta gallfeber på mig 😀
  Således inget som kommer att lyckas bara genom nyliberala ståndpunkter i en debatt.

 20. Hans Egnell – De skattesänkningar som hitills genomförts är givetvis bara början. Jag har skrivit det tidigare (i bloggposten ”så inleds systemskiftet”), och upprepar det gärna;
  ”De borgerliga regeringspartierna är eniga när det gäller det långsiktiga målet – deras avsikt är att sänka skatterna till EU-snittet. Det innebär att regeringen planerar framtida skattesänkningar på runt 250 miljarder per år. Summan motsvarar mer än den årliga kostnaden för landets sjukvård (år 2006 – ca 215 miljarder) eller mer än den totala kostnaden för de offentliga pensionerna (ca 209 miljarder).”

  Detta skulle definitivt innebära radikala förändringar för vår solidariskt finansierade välfärd!

  Att sänkta skatter innebär ökade egenavgifter inom en rad olika områden är självklart, och ingenting vare sig denna eller den tidigare regeringen kan göra något åt. Välfärden kostar, försäkringar kostar – vi kan däremot välja om vi vill att var och en ska sköta sig själv efter förmåga eller om vi vill finansiera välfärden solidariskt.

  Ytterligare ett citat från bloggposten ”så inleds systemskiftet”;
  ”I USA betalar medelklassen i stort sett en lika stor andel av sina inkomster i skatter, avgifter och försäkringspremier som vi betalar i skatter. Den stora skillnaden ligger i det faktum att de, till största delen, betalar till sin egen välfärd – inte till andras. Konsekvenserna blir ökade klyftor och ett samhälle där många slås ut helt. De som inte har råd får förlita sig på matkuponger och nådegåvor. Friheten att själv välja skola, vård och omsorg blir ett privilegium för de välbeställda.”

 21. P.S. För min egen del… när det gäller Mona Sahlin, sossarna och eventuell ”nyliberalism” inom socialdemokratin, så kan jag bara säga att i förhållande till vad vi nu går igenom är tidigare socialdemokratiska regeringar milda västanfläktar. Vi har fått en regeringen på halsen som under falska förespeglingar att vara ”välfärdens försvarare” istället slaktar den samma med välplanerad precision.

  Socialdemokratin fick uppgiften att ta hand om de bottenkörda finanserna efter ”sveriges mest kompetenta regering”. Ingen lätt uppgift, men då krävdes besparingar. Nu går ekonomin på högvarv och budgetöverkottet är rekordstort. När vi äntligen, efter många år av stålbad, kan satsa på bättre välfärd – då röstar vi istället fram en regering som har som främsta mål att slakta den solidariskt finansierade välfärden en gång för alla. Att de tappat i popularitet är självklart. Deras planer börjar bli upenbara för var och en.

  För övrigt tar jag inte ställning för eller emot socialdemokratins alla utspel, jag kommer förmodligen att rösta som jag brukar – på vänsterpartiet. Men, alla vänsteralternativ är bättre än det vi har nu!

 22. H-E.R

   /  november 19, 2007

  Kan bara nicka instämmande Ilse-Marie.
  Sossarnas tafsande i t ex socialförsäkringen var rena västanfläkten jämfört med det som sker nu.

 23. St Just

   /  november 19, 2007

  Som nyliberal säger Hans Egnell bara vad man kan förvänta: ” Jag har själv växt upp i sossarnas flumskola och kan bara glädjas med alla barn som förhoppningsvis får gå i en vettig skola som bryr sig.”

  Den skolan ser vi nu växa fram med giriga privatiseringsfanatiker. Egnell borde istället läsa för att få lite perspektiv på skol- och utbildningsfrågor. Följande rekommenderas istället för det mycket grunda favorituttrycket ”flumskola”:

  • ”Välfärdsåren : svensk historia 1945-1986” av Göran Hägg
  • ”Lärarna. Om utövarna av en svår konst” av Hans Lagerberg
  • ”Ljusnande framtid” av Jonas Frykman

 24. Ilse-Marie: Nej, moderaterna tänker inte sänka skatterna med 250 miljarder. Det är en fullkomligt orimlig siffra och har inget stöd i praktisk borgerlig politik. Men uppenbart härlig tändvätska för vänstern! Med det nya sättet att räkna kommer skattesänkningar till ”en europeisk nivå” att innebära ett skattetryck på över 40 procent. Vi har redan kommit en bit under 50 nu, så det är inte särskilt mycket större skattesänkningar som behövs för att nå Reinfeldts mål. Jag trodde att du visste att Reinfeldt är sosse, inte nyliberal.

 25. St Just fortsätter vänstern överdrivningskampanj för att svartmåla regeringen.

  Resultaten i den svenska skolan har försämrats. Det märks på det stora antalet som inte klarar grundämnena och det märks inte minst i de bristande kunskaper som elever har när de går ut gymnasiet och sedan inte klarar högskole- eller universitetsstudierna. Särskilt hos studenterna. En bov i dramat har varit betygssystemet. Jag tillhörde den första kullen med det då nya systemet IG-MVG från åttonde klass. Då sattes det högsta betyget nästan aldrig ut. På gymnasiet var situationen omvänd – då gick det inflation i höga betyg. Det är den tendensen vi ser i dag; eleverna får allt högre betyg men kunskaper ökar inte. Det betygssystemet hatades av båda elever och lärare, minns jag.

  Betygssystemet är bara EN del i en bra skola (jag hoppas att Bolognamodellen slår igenom även i grundskolan). En annan är faktiskt, helt enkelt, fokus på kunskap och ordning och reda i skolan. Vänsterflummare kallar betyg för ”sortering”, som om det vore fel att sätta olika betyg på olika prestationer. Tvärtom är det en morot för eleven. Så har jag alltid upplevt det, särskilt i ämnen som inte tillhört favoriterna, och jag vet att det är en vanlig uppfattning. Skolan ska uppmana till hög prestation, det ska löna sig att vara duktig. Jag kan gott tänka mig att vissa skolor, om de själva vill, får ha ordningsbetyg. Att påstå att betyg är en ”sortering” av elever och att vi inte ska ha betyg av några perversa rättviseskäl, är rent ut sagt sjukt och drabbar både elever som vill och kan prestera på egen hand men också elever som behöver extra hjälp.

  Det finns ingen anledning att grundskolan ska vara just nio år. Det tar oss olika lång tid att ta körkort i livet, samma tanke borde gälla skolan. Vissa kanske kan klara grundskolan på åtta år medan andra behöver 10. Skolan ska kunna fungera för alla olika elever. Därför är det bra om möjligheten till praktisk utbildning utökas.

  När det gäller ”privatiseringsiver”: om det är några som stirrar sig blind på ägandeformen, är det vänsterpartiet. De borgerliga vill inte privatisera allt, de vill TILLÅTA alternativa driftsformer i skolan (och sjukvården). Det är inte ägandeformen som ska avgöra om en skola eller ett sjukhus är bra eller dåligt, det är resultaten. Att sedan privata skolor och sjukhus tenderar att ha minst lik bra resultat som offentliga är ett glatt faktum.

  Lyckligtvis är vänsterpartiet väldigt isolerade i skolfrågan, även socialdemokraterna börjar närma sig alliansen så sakteliga. Till skillnad från vänsterpartiet är nämligen sossarna någorlunda realistiska.

 26. Hans Egnell, du får givetvis ha vilken uppfattning du vill, men faktum är att allianspartierna är överens, de siktar på skatter på EU genomsnittsnivå. Givetvis ännu inte genomförd politik, och inte heller framförd som valpropaganda. Sänkta skatter är givetvis alltid poppis, men konsekvenserna för välfärden lär inte vara det.

  När det gäller Reinfeldts politiska övertygelse är jag definitivt inte lika ”optimistisk” som du. Fredrik, som tidigare skrivit en bok där han jämför välfärden med ”pest och kolera” och kallade den för ”2000-talets farligaste och dödligaste epidemi”, och dessutom kallade alla svenskar för ”mentalt handikappade” välfärdssnyltare, har i alla fall jag svårt att lita på som ”välfärdens beskyddare”.

 27. Hej Ilse-Mari,
  Så underbart vackra foton! Tack för att du delar med dej. Jag blev alldeles lyrisk när jag hoppade in här & såg dem:O) Otroligt vackert!
  Jag är ju egentligen inte alls peppad att skriva en kommentar här för ibland blir det liksom för mycket, så att säga. Å man orkar liksom inte. Men så kan jag ändå inte låta bli att skriva några ord…
  Reinfeldt i mina ögon sett är en högst oempatisk och osäker person som genom sina studier i psykologi tror sig kunna leda ett helt land. Därför försöker han till sitt yttersta att ”framstå i media” som om han behärskar detta. Det här är patetiskt. Dessutom håller han käften när det börjar brinna i knutarna. ”Ryggradslös” brukar jag kalla det för. Att inte kunna se svenska folket i ögonen och att ha så pass mycket ärlighet och råg i ryggen att säja att: ”Jag har missbedömt mina politiska kollegor”.
  Ja, jag säger då det…
  Anders Borg är en akademiker som endast ägnar sig åt statistik och teorier och det teoretiska tänkandet. Han har absolut ingen verklighetsförankring. Han har ingen som helst aning om hur gemene svensk upplever sin situation i Sverige. Han surfar på vågen.
  Anders Borg är en ”föredetting” som kommit upp sig via de sk ”Nya Moderaterna”
  Ändå rökte han ju brass i sina ungdoms dagar. Då måste han ju någonstans haft en ”verklighetsförankring”? Eller hur?
  Eller inte. Eller näe..det var nog bara en slags flummig överklassig grej om att ”det är coolt att röka brass”.
  Ja, jag säger då det.

  Nuvarande regering består av människor som inte har upplevt fattigdom, utanförskap eller hur det är att leva under existensminimum. Hur ska nuvarande regering kunna bestämma och råda över de människor som har upplevt detta?
  Ja, jag säger då det…
  Igen.
  PS. Pussa Nelson från Casper & ha det gott:O)
  /kramar från Elisabeth

 28. St Just

   /  november 19, 2007

  Just denna typ av inlägg från Egnell i en fråga som det svenska utbildningssystemet visar hur grunda hans kunskaper är. Synpunkter hur det var i 8:an för Egnell och hur kul det var att få betyg i favvoämnena kan ju vara intresseväckande för den närmsta familjen – men som tidigare sagt; bilda dig – förslagsvis med “Välfärdsåren : svensk historia 1945-1986″ av Göran Hägg åtminstone kapitlen om utbildningspolitiken sett i ett europeiskt perspektiv.

  Idylliseringen av privatiseringsnissarna av penningsugna rektorer (som i Täby) är rörande – den delas inte av mängder med föräldrar, elever och lärare. Jag talade nyligen med flera människor från USA och de var utomordentligt förvånade över hur den kommunala skolan kunde säljas ut – Det skulle inte få hända i USA, var den självklara kommentaren.

 29. P.S. Har just skrivit en ny bloggpost om just – skolan!
  Non profit var ordet!

 30. ilse-marie: Att Reinfeldt (precis som Borg) har övergett sina nyliberala idéer sedan han blev moderat toppolitiker trodde jag var välkänt… Om Borg har rökt på eller inte när han var ung är ganska irrelevant. Han är i sådana fall i gott sällskap med f.d. socialdemokratiska ministrar. Jag skulle säga att politiker i allmänhet har väldigt lite verklighetsförankring. Hur stor förståelse för människor på samhällets botten kan man säga att välbetalda personer som Göran Persson, Mona Sahlin (som har ägnat hela sitt vuxna liv åt politiken) eller Vanja Lundby-Wedin har, egentligen? Det är löjligt genomskinligt att påstå att borgerliga skulle befinna sig längre från var mans vardag än välbetalda och priviligierade motsvarigheter på vänsterkanten.

  Regeringen ska ha mycket skit, men det jag kan stödja den i är förutom skolpolitiken målet att öka skillnaden mellan att arbeta och att inte arbeta. Att kliva upp halv sex varje morgon, ta sig till jobbet, slita i minst åtta timmar, ta sig hem och sedan inte orka så mycket annat resten av kvällen ska löna sig bättre än att leva på a-kassa. Punkt slut.

  Det roliga i frågan om a-kassan är f.ö. att Ohly inför valet utbrast att a-kassan minsann inte är något bidrag utan en försäkring. Nu när alliansen försöker göra a-kassan mer försäkringsmässig så att branscher med högre arbetslöshet har en dyrare a-kassa, då protesteras det!

  St Just: Vad betygen beträffar har du faktiskt inte bara en stor majoritet av riksdagen emot dig utan också en bred majoritet av svenska folket. Betygen ÄR viktiga, det anser både de flesta politiker och svenska medborgare. Jag hoppas att vi kommer att få fler olika driftsformer inom skola och sjukvård framöver. Det behövs alternativ.

 31. Fille

   /  november 19, 2007

  Arbete ”ska löna sig bättre än att leva på a-kassa. Punkt slut” skriver Hans Egnell. Avslutningen är rätt lik den Sven-Otto och andra moderater brukar ta till när de blir trängda. ”Punkt slut” rimmar ju så bra med ”vet hut!”

  Den borgerliga von-oben-arrogansen förnekar sig sällan eller aldrig… 😉

  Läs Ilse-Maries bloggpost (Nygammal…) om senaste SNS-rapporten, så får du något att fundera på under natten!

  Sov gott!

 32. St Just

   /  november 19, 2007

  Egnell, en majoritet av svenska folket är för något så otidsenligt som monarkin och har en postiv inställning till betyg – so what?

  Betyg är utomordentligt trubbiga sorteringsverktyg och säger lite om kunskaper och yrkesduglighet. Jag talar ofta med arbetsgivare i denna fråga och sällan eller aldrig ser man något positivt i betygen. Som en sa, – Betyg, tittar man på i sista hand , arbetsprover och hur den sökande verkar fungera i grupp är det viktigaste. Det skulle kunna räcka med godkänd, icke godkänd!

  Minns från min tidiga skoltid alla graderingar ab-, b+ och alla andra intetsägande sorteringsbegrepp – nu inför borgarna liknande dumheter och säljer ut våra tillgångar istället för att satsa hårt ekonomiskt på utbildningen, infrastrukturen och öka personaltätheten.

  Som ilse-marie säger sin bloggpost ”Non profit skola och en rysare”:

  ”Alla borde ha rätt till en bra skola, inte bara vissa utvalda som råkar hamna rätt. Alla skolor borde och kunde vara “rätt”.”

  ”Non Profit var ordet!”

 33. Jag har inte för avsikt att fortsätta en längre debatt på någon annans blogg. Mina åsikter i ämnet finns i en egen bloggpost om vänsterns förvirrade skolpolitik. Skolan är och verkar förbli en blind fläck för vänstern.

  http://motpol.blogspot.com/2007/11/ohly-r-oseris.html

 34. liberal vänster

   /  november 20, 2007

  Hans Engnell:
  ”Att kliva upp halv sex varje morgon, ta sig till jobbet, slita i minst åtta timmar, ta sig hem och sedan inte orka så mycket annat resten av kvällen ska löna sig bättre än att leva på a-kassa. Punkt slut.”

  För det första: Det har alltid lönat sig att arbeta. Det lönar sig inte mer med en här regeringen än med förra.

  För det andra: Varför ska några behöva slita i åtta timmar och sen inte orka mera? Är ju vansinnigt, varför inte dela på jobben så alla både kan göra nytta och orka leva? INGEN ska behöva komma utsliten hem efter jobbet. Lever vi för att arbeta eller arbetar vi för att leva?

  Hans Engnell:
  ”Skolan ska uppmana till hög prestation, det ska löna sig att vara duktig.”

  Är inte alla duktiga och gör vad de kan?
  Ska inte skolan istället fokusera på lusten att lära, behålla barns nyfikenhet mer än bara vara duktiga?Duktig i vems ögon? mätbara resultat? Kretaiv förmåga? social? vad är duktig?

  De flesta barn/ungdomar idag har prestationsångest så det hetter duga, kolla på ungdomsmottagningrana och ungdomspsyk.vad unga behöver är att känna att de duger precis som de är, de behöver kärlek o uppmuntran
  och lära sig i den takt de bemästrar.
  Bort med duktighetspräglen .
  Det ska löna sig att vara den man är…….

  Allt det där där nyliberala,, DET SKA LÖNA SIG hit o dit är bara trams.

 35. Ragge

   /  november 20, 2007

  ”Betyg är utomordentligt trubbiga sorteringsverktyg och säger lite om kunskaper och yrkesduglighet. Jag talar ofta med arbetsgivare i denna fråga och sällan eller aldrig ser man något positivt i betygen. Som en sa, – Betyg, tittar man på i sista hand , arbetsprover och hur den sökande verkar fungera i grupp är det viktigaste. Det skulle kunna räcka med godkänd, icke godkänd!”

  Hur ska man avgöra intagningar på svåra utbildningar som kräver stora teorikunskaper? T.ex läkare, ingenjörer mm? Ditt resonemang kanske fungerar i praktiska yrken men knappast när det gäller högutbildade.

  Men det är klart i din värld är det väl bättre att alla är lika dåliga så länge det inte finns några skillnader.

 1. Svensson » Blog Archive » Skandalerna är grädden på moset
 2. Ibland kan man inte låta bli « Ett hjärta RÖTT

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: