Den stora, stora skillnaden

Ingvar Persson har gjort det igen – skrivit en ledarkrönika som slår huvudet på spiken.

Denna gång handlar det om Maud Olofssons ignorans, om skatteverkets nya förslag och om skillnaden mellan små vänskapstjänster och att systematiskt utnyttja människor och använda sig av svarta tjänster.

Jag kunde inte ”ha sagt det bättre själv”, därför citerar jag;

En höjning av fribeloppet till tio tusen kronor skulle enligt Skatteverket omfatta 80 procent av hushållens köp av svarta tjänster. Ändå handlar det bara om 4 procent av de pengar svartjobben årligen omsätter.

……

De stora pengarna finns i branscher där svartjobben direkt konkurrerar med laglig verksamhet, och där villkoren för både företag och anställda pressas av konkurrensen. Och där arbetsvillkoren inte sällan ser ut som för hamburgerstädarna på Cleantex och Capital Städ.

Dessutom finns de i den till synes växande zon där människor med gott om pengar, en övre medelklass, förväntar sig tjänstefolk som diskret passar upp i vardagen. Någon gång, som i Maria Borelius fall, manifesterat av ett eget hembiträde.
Precis det samhällsskikt som i praktiken kommer att gynnas av Olofssons hushållsnära tjänster.

Läs även NSD:s ledare på samma tema!

*

I DN får vi i dag ta del av en undersökning bland Sveriges miljonärer, utförd av tidningen Connoisseur. För att vara med krävs en lön på minst 1.1 miljoner eller att man har en nettoförmögenhet på minst 5 miljoner. 70 procent är män – någon som är förvånad? Inte heller är det väl förvånande att så många som 22 procent av dessa utvalda män anser att män i allmänhet är ”bättre” chefer än kvinnor.

I en annan undersökning får vi veta att enbart 26,1 procent av alla småhusägare tycker att fastighetsskatten har förändrats till det bättre. Intressant är att jämföra denna siffra med ”miljonärernas” svar. I den gruppen är 90 procent nöjda med den nya regeringens nya skatt! Tacka för det – det är ju denna grupp, rika män, som vinner mest på skatteomläggningen!

Man kan också fråga sig hur ”miljonärerna” resonerar när hela 43 procent i denna grupp anser att vi svenskar jobbar för lite. Själva jobbar de som mest drygt 70 timmar i veckan. Men, med löner som uppgår till minst 4-5 gånger vad en genomsnittlig arbetare har (ibland ända upp till 41 gånger mer) är det kanske istället de som jobbar för lite? Skulle lönen relatera till arbetstiden skulle de behöva jobba dygnets alla timmar och betydligt mer därtill.

Men, visst jag glömde ju – de arbetar ju så mycket hårdare, effektivare och så är de ju så duktiga och smarta att att de givetvis är värda sina miljonlöner och bonusar.

För det vet ju alla – att spela golf på arbetstid är också ett hårt jobb 😉

*
Andra bloggar om: , , , , , , , ,

Annonser
Tidigare inlägg
Följande inlägg
Lämna en kommentar

21 kommentarer

 1. fundersam

   /  november 14, 2007

  men om 43% tyckte att svenskarna jobbade för lite så var det 57% som var av annan åsikt.

  22% tyckte att män var bättre chefer än kvinnor. Då var det ju 78% som hade en annan åsikt.

  Var ligger problemet?

 2. St Just

   /  november 14, 2007

  Dessa miljonärer visar sin härliga empati när 74 procent av dem skrockar: Det är bra att a-kassan höjs!

  Vi vet hur de själva piper i högan sky om någon föreslår lite tuffare förmögenhetsbeskatting

 3. St Just,

  ja, de verkar ju knappast bry sig om några andra än sig själva och sina egna förmögenheter. Nu har de äntligen fått en regeringen som tänker likadant. Inte konstigt att de är nöjda!

 4. Ilse-marie!
  Det roliga i det här var ju att de som anklagade alla andra för att jobba för lite hade inget emot att själva få förkortad arbetstid…

 5. Fille

   /  november 14, 2007

  fundersam, problemet är att du ställer frågor som tyder på att du varken läst bloggposten eller den artikel Ilse-Marie refererar till. Följ länken, läs aritikeln! Att söka svar på dina frågor blir annars bara slöseri med tid!

 6. H-E.R

   /  november 14, 2007

  Detta visar ju återigen på hur astronomiskt långt avståndet till verkligheten är för många välbärgade. De tappar helt förankring och begrepp.
  Och antagligen är det mycket lätt att sitta och ha åsikter om låginkomsttagares villkor och utförda arbete när man inte för en sekund behöver fundera över sin egen ekonomi.
  Mauds Kinaresa gjorde nog henne hemmablind helt klart, men vad ska de andra skylla på då?

 7. fundersam

   /  november 14, 2007

  Fille:

  Jag har läst både bloggpost och artikel. Problemet ligger väl snarare i att du är svarslös 😉

 8. H-E.R

   /  november 14, 2007

  fundersam….

  43% av miljonärerna tycker att svenskarna arbetar för lite.

  Tja, inte vet jag… Men hur drabbar det de stackars miljonärerna då? Att svenskarna arbetar för lite?
  Jag tycker det hade varit förvånande om så bara EN ENDA miljonär hade den åsikten. Nu är det 43%.

 9. Percy

   /  november 14, 2007

  Vladi! Du glömmer bort att de flesta av miljonärerna tycks anse att dom nästan ständigt jobbar: När de golfar, rider, jagar räv eller när de läser kvällsblaskan på skithuset. Ja dessa ”välståndsskapande krafter” tycks rent av anse att de befruktar världen med sitt eget djupsinne och intellekt bara genom att slå upp sina (oftast) ariskt blåa ögon på morgonen.

  I Sverige idag tycks det bara vara den som är mångmiljonär som har rätt att vara lat någon av dygnets alla timmar. Vi andra bör uppenbarligen, enligt de nu gällande nyliberala och förhärskande dogmerna, ständigt vandra omkring med krökta ryggar och känna skam. Skam över att vi inte i tillräcklig utsträckning lever upp till ”arbetslinjen”.

  En människa som är sjukskriven eller är ”förtidspensionerad” verkar snart inte ens få le, utan att man blir misstänkliggjord och stämplad som ”parasit”. Lever man på ”bidrag” ska man lida (ständigt) och vandra runt i en hopplös jämmerdal. Allt annat innebär att man profiterar på andra. För de nya moderaterna framstår Luthers arbetsmoral som en lovsång till lättjan. Människovärdet avgörs av din arbetsförmåga. Åtminstone om man är fattig…

  Ja ”du sköna nya värld” (=det nya moderata ”arbetarparadiset”) tycks ha urartat till att bli ett tukthus, där de starka, rika och friska har rätt att smiska sina små tjänstehjon (fysiskt och moraliskt) och dessutom sedan ha rätt att göra skatteavdrag för detta…

 10. Fille

   /  november 14, 2007

  fundersam, okej läst men inte förstått tydligen. End of discussion!

 11. H-E.R

   /  november 14, 2007

  fundersam….
  Vad tycker du själv då?
  Är det helt ok att 43% av landets miljonärer tycker att svenskarna arbetar för lite?
  Tycker du att de genom detta uttalande visat på god insikt och verklighetsförankring?

  Percy… bra skrivet 🙂

 12. fundersam

   /  november 14, 2007

  Ärligt talat så bryr jag mig väldigt lite om vad de tycker. Coinneseur är för övrigt en annonsblaska som åker direkt i papperinsamlingen 😉

 13. Fel av mig nyss Fille, Jag ser att du hade skrivit många fler än bara två intelligenta inlägg här! Imponerande argumentation ser jag!

 14. H-E.R

   /  november 14, 2007

  fundersam…
  Förlåt mig mitt lilla påpekande här:
  Tidningen heter Connoiseur, inte Coinnesseur 😀

  Och jag tror minsann att du sitter och luras jag. Inte tar du själv din Connoiseur till pappersinsamlingen heller?
  Det gör väl ditt tjänstefolk?

 15. fundersam

   /  november 14, 2007

  du har rätt om stavningen, ibland är fingrarna lite väl flinka 🙂

  Jag är fullt kapabel att ta hand om mig själv så jo den åker. Hela konceptet är riktigt tragiskt. Glättigt tungt papper och begränsad utgåva. Sen detta fåniga plastkort som man skall trycka upp i synen på folk för att man kanske saknar egen karisma. Jag äger ingen bil och bor inte särskilt flådigt med platt-tv etc. ägnar hellre tid i skogen än på krogen 🙂

 16. H-E.R

   /  november 15, 2007

  fundersam….
  Där har du och jag en gemensam nämnare. Hellre skogen än krogen.
  Jag saknar det så förbaskat, att bara gå ut i skogen en hel dag. Men nu kommer jag ju bara 100 meter så är det stopp.
  När jag åter blir helad (dvs rehabiliterad) så lär jag inte lämna skogen på nån vecka.

  Eftersom du inte gillar blaskan Connoiseur så kan jag tipsa om en bra: Flamman.
  Drygt 500 riksdaler för ett helår, tryckt på rejält papper. Inget bjäfs utan bara raka puckar och vettiga synpunkter. En hel del humor i artiklarna om man gillar lite ironi.
  Nu ska jag göra kväll. Drömmer antagligen om skogen, kikarn och Nalle som rotar i buskarna 🙂

 17. fundersam

   /  november 15, 2007

  Tack för tipset, jag tror dock att jag håller mig till ”the economist” 🙂

 18. H-E.R

   /  november 15, 2007

  fundersam…
  Jag trodde nog att du inte skulle falla för Flamman 🙂
  The Economist har jag aldrig läst, det låter som något som blir för mycket för mig det.

 19. Percy:
  ”Vladi! Du glömmer bort att de flesta av miljonärerna tycks anse att dom nästan ständigt jobbar: När de golfar, rider, jagar räv eller när de läser kvällsblaskan på skithuset”

  🙂

 20. Fille

   /  november 15, 2007

  Percy, ”En människa som är sjukskriven eller är “förtidspensionerad” verkar snart inte ens få le, utan att man blir misstänkliggjord och stämplad som “parasit”. Lever man på “bidrag” ska man lida (ständigt) och vandra runt i en hopplös jämmerdal. Allt annat innebär att man profiterar på andra. För de nya moderaterna framstår Luthers arbetsmoral som en lovsång till lättjan. Människovärdet avgörs av din arbetsförmåga. Åtminstone om man är fattig…”

  sorgligt men sant!

 21. H-E.R

   /  november 16, 2007

  Fille……
  Dagens sanning…….
  Den sjuke bör icke skratta på offentlig plats för det kan ses som ett rent förräderi mot det gängse uppfattningen om vad sjukdom egentligen är.
  Färskt exempel på märklig nästan-anmälan angående ”fuskande” arbetskollega:
  En dam, långtidssjukskriven för nackbesvär. En av hennes kollegor passerar hennes bostad i bil. Ser hur damen ifråga ”krattar gräsmattan och går med skottkärra”. Står parkerad och kollar en stund.
  Pratar senare med annan kollega och säger sig ha lust att ”ringa Försäkringskassan och berätta hur f-n det går till”.
  Kollega två ringer den sjukskrivna damen, frågar om hon krattat.
  Det var hennes svägerska som hade lånat hennes jacka medan hon hjälpte familjen med lövkrattningen.
  I sista stund stoppades anmälan.
  Så kan det gå.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: