Sanslöst intressant!

naomi.jpg

Ett litet tips – Aftonbladet har en intressant intervju med Naomi Klein i dag…. missa den inte!

*

Centerpartisten Magnus Anderssons debattartikel i samma tidning skulle man dock gott kunna undvara. Redan rubriken ”I centern vet vi vad verklig solidaritet betyder” är smått (tragi)komisk – speciellt med tanke på vad den borgerliga regeringen, som bekant centern är en aktiv del av, hittills har åstadkommit.

Plockar ut ett av Magnus Anderssons alla sanslösa påståenden, det lyder som följer;

Borgerligheten måste våga stå upp och berätta att det är vi, inte vänstern, som genomför reformer för dem som behöver det bäst.

Jomenvisst! För dem som ”behöver det bäst” …. 😉

Lite fakta. Så här analyserade DN:s ekonomiska reporter Maria Croft den borgerliga vårbudgeten;

Förmögna höginkomsttagare med dyra hus och låga lån vinner mest på regeringens budgetförslag. Långtidssjuka med högt belånade hus med lågt taxeringsvärde är de största förlorarna. Men framför allt skärps skillnaderna mellan storstad och glesbygd.

De som ”behöver det bäst” är alltså förmögna höginkomsttagare med dyra hus. 😉

En mer ingående analys av Magnus Anderssons debattartikel finns hos Alliansfritt Sverige

*

Andra bloggar om: , , , , , , , ,

Annonser
Tidigare inlägg
Lämna en kommentar

11 kommentarer

 1. H-E.R

   /  november 13, 2007

  Tack för tipset om intervjun med Naomi Klein!
  Denna kvinna Naomi, hon har en intelligens och en förmåga att verkligen se långt in bakom smutsigheten. Hon törs utmana, hon kommer med sanningar som golvar det mesta av det falska agerandet som förekommit bl a i efterdyningarna av katastrofer.
  Hon utmanar och avslöjar, och hon är tiofalt mer trovärdig än övervägande delen av de statsmän som styr i världen.

  Att nyliberalismen håller på att pysa ur som en skrumpen gammal ballong, det märker man ju faktiskt också. Och med rätta tror jag att det egentligen är en befogat med oro över den reaktion det kan föra med sig.
  Men samtidigt är den nödvändig. Vänder inte utvecklingen mot ett mer människovänligt samhälle så är fortsättningen troligtvis ännu mer skrämmande än den som kan komma i protesternas spår.

 2. St Just

   /  november 13, 2007

  En god vän utanfr San Francisco, berättade för mig om de omattande bränderna i södra Kalifornien. De rika som betalade ca 20 000 dollar fick hjälp att skydda sina hus från mobila privata brandkårer startade av försäkringsbolag. Hus intill brann ned, de mobila teamen reste vidare utan att ingripa. Bara de som betalat omfattades av detta branskydd.

  Några senare skrev Naomi Klein om samma sak i AB – ett illustrativt exempel på katastrofkapitalismen; dvs där nyliberala ekonomers program genomförs under traumatiska chocktillstånd som efter Tsunamin, orkanen Katrina och i krigets Irak.

  Åt samma håll strävar delar av den svenska borgerligheten – säljer man ut skolor och sjukhus kanske även brandförsvaret kan dyka upp!

  Klein är sanslöst intressant – läs henne och var förberedd.

 3. St Just

   /  november 13, 2007

  En god vän utanför San Francisco, berättade för mig om de omfattande bränderna i södra Kalifornien. De rika som betalade ca 20 000 dollar fick hjälp att skydda sina hus från mobila privata brandkårer startade av försäkringsbolag. Hus intill brann ned, de mobila teamen reste vidare utan att ingripa. Bara de som betalat omfattades av detta branskydd.

  Några senare skrev Naomi Klein om samma sak i AB – ett illustrativt exempel på katastrofkapitalismen; dvs där nyliberala ekonomers program genomförs under traumatiska chocktillstånd som efter Tsunamin, orkanen Katrina och i krigets Irak.

  Åt samma håll strävar delar av den svenska borgerligheten – säljer man ut skolor och sjukhus kanske även brandförsvaret kan dyka upp!

  Klein är som sagt sanslöst intressant.

 4. kirira

   /  november 14, 2007

  Jo, samhället bör väl vara till för människorna, i stället för tvärtom? Det är svårt att se vad som är så nytt med nyliberalismen, det är ju samma liberalism som gick åt helvete då den prövades fullt ut på artonhundratalet och början av nittonhundratalet och ledde till å ena sidan kommunistdiktaturer och fascism, å andra sidan framkomliga vägar som socialliberalism och socialdemokrati. Frågan är om man måste köra det där ett varv till? Naomi Klein är nog den som gjort den mest omfattande analysen av hur det står till i vår värld och hon bör läsas och begrundas. Hoppas jag snart får tid att läsa hennes nya.

 5. Jag slår också ett slag för intervjun med Naomi Klein. Det hon säger är ju trots allt ett lite ljus i det annars dystert kompakta politiska mörkret.

 6. Sverker, socialliberal debattör

   /  november 14, 2007

  Naomi Klein pekar på många viktiga lärdomar. Bland annat lyfter hon fram behovet av att stå upp och med stolhet försvara de välfärdsstaten som, med stor möda byggts upp, i länder som Sverige och Kanada (Kleins eget ”hemland”).

  Detta försvar blir särskilt viktigt för oss i Sverige. Vi fick ju för ett år sedan en Alliansregering som gick till val på att försöka framstå som ”bättre socialdemokrater än sossarna själva”, för att sedan blixtsnabbt efter valet kasta om och dunka in nyliberala strukturreformer som vidgar klyftorna, försvagar facken och nedrustar välfärden.

  Vid nästa stora globala kris riskerar vi som ännu inte blivit miljonärer att stå där med ”rumpan bar”, medan de ”välståndsbildande krafterna” (läs höginkomstagare i Täby, Djursholm och Danderyd) ger oss den risbastu de tycker vi förtjänar…

 7. Linda

   /  november 14, 2007

  Moderaterna skall ju som bekant utse årets arbetare. Min förslag är Krösus Sork! Han skulle åtminstone bli en tacksam vinnare.

  Numera tycks det främst vara miljonärer som Krösus som är nöjda med Allians regeringen. 74 procent av miljonärerna tycker bland annat att det är bra att a-kasse avgiften höjs. Måntro om de beror på att de inser att detta gör det lättare för dem att anställa (avdraget för hushållsnära tjänster) lågavlönad arbetskraft i sina numera lågbeskattade hem?

  Läs DN-arikeln om miljonärernas politiska förnöjdsamhet: http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=678&a=715112

  Tack Ilse-Marie, för en intressant bloggpost om Naomi Klein. Den lockar mig att läsa mer av det Naomi Klein skrivit.

 8. Bra inlägg! Jag är halvvägs igenom Chockdoktrinen av Naomi Klein… Verkligen värd allt gott som har skrivits om den! Och detdär med Riktig Solidaritet… Kan man bli mera desperat? De skulle så gärna vilja ha en egen Che Guevara för liberalism…

 1. Svensson » Blog Archive » Göteborg - maffiastaden
 2. Solidaritet - ett försök till begreppsprecisering « strötankar och sentenser
 3. Solidaritet – ett försök till begreppsprecisering « strötankar och sentenser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: