Hycklarnas marknad

Nu haglar ursäkterna och bortförklaringarna in. Inte från de som av misstag röstade på ”det nya arbetarpartiet” sist det begav sig. Nej, inte från de som blev lurade och trodde på lögnerna.

Många av dessa ångrar sig säkert i dag precis som till exempel Roger Nyman, som i en kommentar till min förra bloggpost uttrycker sin besvikelse så här;

”…det är en skuff fifflare och billiga retoriker, ibland rena pajaser, som fått min röst, mitt mandat. Jag ber om att offentligt få ursäkta mitt vårdslösa handlande i valet här och nu. Nu måste granskningen fortsätta och skiten komma fram i ljuset! Faller regeringen så låt det går fort, det finns en annan verklighet där ute, en framtid.”

Bortförklaringarna kommer istället från den innersta kretsen. Från den överklass som ser skattefuskandet som en del av vardagen, och från den nyrika storstadselit som har anammat samma synsätt. Likaså från de nyliberaler som principiellt hatar allt vad skatter heter. Deras argument blir dock lätt överflödiga i denna diskussion eftersom det handlar om begångna brott – brott mot exciterande skatteregler och lagar.

Att bryta mot skattelagar kan knappast ursäktas med att – ”skatterna är för höga” eller ”alla skatter borde avskaffas”. Vi lever i en demokrati och genom politiska beslut kan vi ändra på regler och lagar, men att ta ogillandet av gällande skattelagar som en ursäkt för brott mot dessa klingar ihåligt. De som bryter mot dessa lagar begår de facto kriminella handlingar.

En av de vanligaste bortförklaringarna i alla läger är annars kommentaren ”alla fuskar”. Och mycket riktigt är det vad vi har blivit itutade de senaste åren. Det är en passande tes – och den spelar de i händerna som vill sänka skatterna och förändra vårt solidariska samhälle till ett där var och en sköter sig själv i stället. För, lägre skatter innebär i förlängningen sämre välfärd och ett samhälle med större klyfter.

Nyligen producerade Svenskt Näringsliv en skrift med titeln ”Plan B” i ämnet. Den hävdade tesen att i stort sett alla svenskar fuskar (95 procent), undantagna var ”en storstadselit” som beskrevs som lite naiv om hur det förhöll sig ute i ”verkligheten”, i resten av landet. Jomenvisst 😉

Det intressanta med skriften var dock inte den märkliga och manipulerande slutsatsen, istället var det svaren på de frågor (en webbenkät) som slutsatserna byggde på.

Av svaren framgick att det enda verkliga ”skattefuskandet” (under de senaste fem åren) som var relativt utbrett i hela Sverige var ”att anlita svart hantverkshjälp”. Där låg snittet på 17,3 procent, relativt jämt fördelat över landet. För övrigt var den ”svarta marknaden” liten och enbart på ett område fanns siffror som överskred 4 procent av befolkningen – nämligen ”svart städhjälp”. I stockholmsområdet var siffran hela 12 procent, för övriga landet låg den på mellan 2 och 4 procent. I Norrland 0 procent.

När det gällde svenska folkets ”fuskande” med socialförsäkringssystemen (vad alliansen kallar ”bidragssystemen”), låg siffrorna på en mycket låg nivå, runt 1 – 3 procent, med små skillnader över landet.

Slutsatserna av dessa siffror kan knappast bli andra än; visst finns det en svart marknad när det gäller ”hantverksjobb”, men för övrigt är inte vare sig användandet av svart arbetskraft eller ”bidragsfusket” utbrett. Men, det finns ett undantag, i alla fall i stockholmsområdet – ”svart städhjälp”, dvs ”hushållsnära tjänster”.

Att en av alliansens första åtgärder var att subventionera dessa “hushållsnäratjänster” är signifikant, att de samtidigt ägnat en stor del av sin retorik och politik åt att förfölja och peka ut sjuka som simulanter och arbetslösa som lata är lika utmärkande.

Det verkliga “fusk” som uppenbarligen är koncentrerat till det rika Stockholmsområdet subventioneras, medan de i stort sett grundlösa anklagelserna om fusk med sjuk och arbetslöshetsförsäkringen leder till sänkta ersättningsnivåer och hårdare tag.

Inkonsekvensen och orättvisan i alliansens politik blir övertydlig.

De rikaste belönas för sina brott, de fattigaste och mest utsatta straffas på lösa grunder och med anklagelser hämtade ur tomma intet.

Till de som kommer dragandes med Mona Sahlins gamla “Toblerone” affär eller liknande ”fifflande” bland vänsterpolitiker, svarar jag;
Mona Sahlin må sitta i ett glashus – men, hon kastar inga stenar!

Hycklarnas marknad tillhör allianspartierna i allmänhet och de moderata skattefifflarna i synnerhet!

*
Andra bloggar om: , , , , , , , ,

Annonser
Lämna en kommentar

30 kommentarer

 1. Åke

   /  november 4, 2007

  M-kansliet börjar allt mer framstå som ett gäng giriga fifflare och skattesmitare trots skyhöga inkomster och privata förmögenheter. Reinfelt börjar allt mer framstå som en riktig hycklare när han förklarar krig mot ful-vabb och sjukförsäkringsfusk och sen belönar sina kompisar som hållt sig med svartpigor i tiotals år med nya lukrativa regeringsposter. De tilltänkta kandidaterna ljuger och slirar och åker ut på löpande band. Hur länge ska det här skämtet till regering få sitta kvar?

 2. Vad jag förstår så slutade Tobleroneaffären med att Mona Sahlin fick tillbaka pengar från staten. Men däremot slarvade hon uppenbarligen otroligt vad gällde att betala in parkeringsböter och daghemsavgifter. För övrigt har tidigare socialdemokratiska toppolitiker var mycket noga med att bete sig oklanderligt i sådana här aveénden. Somliga har fått avgå, men inte för att de har fifflat ekonomiskt utan därför att de anses ha brutit mot god moral, som när Freiwalds köpte sin lägenhet etc.

  Sedan funderar jag på vad som händer nu egentligen? Varför jagar pressen de moderata toppolitikerna på det här sättet? Känner de sig själva lurade av alliansen? Behandlas de illa av maktens män? Eller handlar det bara om att media har kommit på att det klirrar gott i kassan när de pubicerar politiska skandaler? Om så är fallet, kan de ha lärt sig detta pga den smutsgrupp som alliansens satte samman inför valkampanjen och som uppenbarligen tipsade media om minsta lilla socialdemokratisk synd, som gjorde att media fick klart för sig hur lönsam smutskastning och mediadrev av det här slaget kan vara – så att moderaterna nu verkligen faller på eget grepp?

  Jag vet inte, men det hela är mycket förbryllande tycker jag.

  Sedan är det verkligen upprörande att folk som avlönas av skattemedel, som ju alla de här moderata ruskprickarna gör, inte anser sig ha någon anledning att göra rätt för sig skattemässigt. Ta våra pengar och leva gott på dem, det är OK, men att själva bidra till samhället, nej se har man inte lust med.

 3. H-E.R

   /  november 4, 2007

  Tack igen Ilse-Marie!
  Det är sanningen du skriver och den svider nog ganska illa nu i vissa läger 🙂
  Och visst är det slående att alliansen kastade sig över sitt hjärtebarn, de hushållsnära tjänsterna, med subventioner och samtidigt pekar ut dem som hamnat utanför arbetslivet som oärliga. Jämte detta bekostas dessa subventioner med sänkningar i sjukersättningen samt stramare akasseregler.
  Retoriken är genomskinlig och falsk.
  Ett nyval skulle vara på sin plats nu.

 4. Jaha …

  Då visade det sig att Cederskiöldarnas anlitade svarthjälp var en medieanka!

  Lång näsa åt alla som redan innan detta påstod sig veta hurdana allt och alla egentligen var och är.

  Men misströsta inte, dom flesta av er här lär knappast ens reflektera över att hur det faktiskt låg till. Än mindre reflektera över ifall ni borde revidera er förståelse av hur världen fungerar. Så om två dagar kan säkert igen hävda (bakom den självvalda ignoransens slöja) att detta var ytterligare ett exempel på hur allianspolitiker skor sig och fifflar …

  Som sagt, verkligheten kommer sällan på besök hos somliga, och när den ändå tränger sig på är den ovälkommen.

  (Bara i dom senaste strängarna har vi sett många exempel på omfattande historierevisionism, och det trots att kommentatorerna vet att det dom skriver inte är den korrekta beskrivningen, men som envist önskar att det vore så ändå, och bara så)

  Fascinerande ….

 5. H-E.R, tack för dina vänliga ord, de värmer 😀

 6. Jens

   /  november 5, 2007

  Lite tragiskt är det att se hur de ledande moderata politikerna försöker ursäkta de senaste dagarnas affärer (med fuskande moderater) genom att göra oss alla till ”lika goda kålsupare”. Nu senast i dagens DN ursäktar ordföranden i arbetsmarknadsutskottet, Catarina Elmsäter-Svärd (m) ” de moderata klavertrampen med att ”svartjobb är oerhört vanligt”…suck!

  Alla dessa moderata bortförklaringar ger intrycket av att vi nu ser ett parti som gått från stenhård och hjärtlös moralism till ”kåkfararmoral”. Att smeta ut det egna ansvaret genom att säga att alla andra skulle göra likadant (om de fick chansen) är inget annat än billig brännvinsadvokatyr, dåliga undanflykter som visar prov på en halvkriminell menatlitet.

  Det är inte bara Eva Björlings svartbygge som liknar ett glashus…

 7. Du återanvänder glashuset hela tiden. Men jag skulle vilja påstå att det redan är ganska förstört, kan du gå vidare till nya liknelser =)

 8. Börje från Torp

   /  november 5, 2007

  Jonas N har låtit sig luras av den dimridå Cederskiöldarna har lagt ut. Läs DNs notis om saken så framgår det att de har gjort sig skyldiga till skattebrott. Om en person betalar någon som snickrar eller städar mellan 1000 och 10 000 kronor under ett år kan personen välja på att antingen betala in källskatt och arbetsgivaravgift för jobbet eller lämna en kontrolluppgift till skattemyndigheten och låta betalningsmottagaren betala in skatt och avgifter. Paret Cederskiöld har inte gjort något av detta.
  Skatteverket har tydligen fått så många frågor om detta den senaste tiden (från andra politiker?) så att de lagt ut en särskild länk från sin startsida: http://www.skatteverket.se/skatter/infotext/artiklar/2005/forenkladskd.4.d1afd3103d689ac2a80002439.html

 9. niklas

   /  november 5, 2007

  Vad är det som är dimridåer? Eftersom det var mindre än 10000 per år så är Cederschiöldarna inte skyldig staten ett nickel.
  Däremot så skulle de ha informerat staten att de hade betalt städare ca 6000 per år, som skall ligga till underlag för om städaren möjligen skall skatta på pengarna (Men det är inte säkert, utan beror på övriga inkomster som arbetstagaren har).
  Men det är som sagt vad inte samma sak som att de anlitade svart städhjälp. En tidningsanka med drev…som den här bloggen

 10. niklas

   /  november 5, 2007

  På tal om inget så var det ju förresten exakt det som schyman gjorde 1998, när hon betalade en granntjej att städa hos henne. Ersättningen var per år mer än 1000, men mindre än 10 000.
  Skatteverkets kommentar var då: Schymans förseelse en bagatell. ”Ingenting som vi tänker rota i”.

  Enda skillnaden var ju egentligen att Schyman bedrev en kampanj mot så kallade pigjobb. Mig veterligen har inte någon av Cederschiöldarna deltagit i någon sådan kampanj.

 11. Börje,
  Nej, det är inte så lätt att lura mig (det är ett av skälen att jag inte går på vänsterretorik). Jag har redan konstaterat det du påtalar (se tex strängen innan denna om ‘bedrövlig överklass’, inlägg 40)

  Men tack för uppmärksamheten …

 12. märkligt många tapetserar sin lägenhet svart och varför ju det blir väldigt stor priskillnad mot att göra det vitt
  dvs personen anlitar någon att tapetsera lägenheten svart
  men personen skulle inte säga att den har haft svart arbetskraft för arbetskraft är nu när man har någon anstäld tänker personen jag har bara tapetserat svart säger personen eller jag frågade en bekant om han kunde tapetsera mitt vardags rum mot lite betalning
  han har bara tapetserat åt mig
  detta är mycket vanligt

 13. Jonas N:
  Har läst din kommentar nr 40.
  Men att varken betala in skatt eller anmäla betalningen, om den överstiger 1.000 kr, till skatteverket det ÄR att begå skattebrott, att betala svart.

 14. Niklas Lindgren

   /  november 6, 2007

  Fast man har ju inte undvikit att betala någon skatt. Men man har däremot inte berättat för staten att möjligen någon annan (nämligen arbetstagaren), skall betala skatt. För att återigen citera skatteverket ”en bagatell”.

 15. Kerstin
  Jag är starkt skeptisk till att det kallas skattebrott, men att de försummade att lämna kontrolluppgift har du rätt i.

  Jag noterade också att du återigen försökte bagatellisera Mona Sahlins ‘förseelser’, du har ju även tidigare nästan försvarat dem …

 16. H-E.R

   /  november 6, 2007

  Kan det vara så att huvudrubriceringen är skattebrott och därefter står rubriceringen antingen ”ringa” eller ”grovt” beroende på dels kontinuiteten och dels summorna?

  Termen ”dubbelmoral” står väl ändå fast vad gäller moderaternas moralpredikningar v/s deras otvetydigt bristfälliga moral vad gäller att betala skatt?

 17. Niklas

   /  november 6, 2007

  Nej varför skulle det vara dubbelmoral vad gäller att betala skatt? Cederschiöldarna är ju inte skyldig staten en krona?

 18. Niklas, jag tror nästan att din argumentation därvidlag är på en för abstrakt, på en för hög intellektuell nivå för att de som främst skulle behöva ta till sig sambanden faktiskt skulle göra det …

  😉

 19. Niklas

   /  november 6, 2007

  Hmm du har nog rätt Jonas, men om jag kastar in lite marxistist jargong i texten, som ”kapitalackumulation”, ”profit” eller ”mervärde”, tror du poletten trillar ner då?

 20. Niklas, jag tror inte där finns någon polett.
  Däremot skulle dylika ordval öka deras ‘feel-good-faktor’ ifall dom trodde att du att du var på ‘deras sida’, vilket är vad det hela handlar om, känslan av ‘vi’ och att ‘dom andra’ är dumma …

 21. neo

   /  november 6, 2007

  Jonas Neumeister, Du om någon borde väl vara förbannad på moderaternas skattefuskande, med tanka på att du är en sk. ”parasit” som lever på skattemedel. För din lön på KTH är väl just våra skattepengar?

 22. niklas

   /  november 6, 2007

  men den enda som kan ha skattefuskat i det åvan nämnda exemplet är ju städerskan. Så kom igen Neo, ut och jaga henne med blåslampa nu!

 23. Jonas N skriver:
  Kerstin
  Jag är starkt skeptisk till att det kallas skattebrott, men att de försummade att lämna kontrolluppgift har du rätt i.

  Han har varit skyldig att rapportera in städarnas löner eftersom de överstigit 1000 kr/år, och i och med att han inte gjort det så har han gjort sig skyldig till att anlita och betala arbetskraft svart. Det är inte skattebrott att göra det.

  Att glömma det någon gång kanske, men konsekvent under 13 år! Det kan knappast betraktas som en liten försummelse. Karln bör ju dessutom kunna området skatter med tanke på vad han arbetat med, var det inte finansborgarråd i Stockholm han var?

  För övrigt håller jag med neo ovan! Sno skattebetalarnas pengar och leva gott på dem själva, det går bra om man är konservativ eller nyliberal, men inte att själv bidra till den stat man alltså lever av. Ynkedom kallar jag det.

 24. Rättelse: Det är skattebrott att göra det – ska det vara förstås!

 25. niklas

   /  november 7, 2007

  Fortfarande Kerstin, Cederschiölds har inte undanhålligt en krona i skatt. Om du vill jaga någon som snor skattebetalarnas pengar så får du ge dig på städerskan. Men det är kanske inte lika fascinerande då du inte får moderatblod på händerna?

 26. Kerstin

  Vad håller du på med? Du verkar ju vara helt besatt! Allvarligt, är du säker på att du mår riktigt bra?

  Jag tror fortfarande inte (är ganska säker faktiskt) att rätt rubricering är ‘skattebrott’.

  Sen är det fortfarande så att det inte har snotts några pengar av skattebetalarna, inte i detta fall (och strikt talat heller inte vid riktigt svartjobb, som dock är en olaglig transaktion)

  Sno pengar från skattebetalarna gör om man kvitterar ut bidrag man inte är berättigad till, om man sjukskriver sig eller VABar när det inte är befogat, om man väljer att leva på a-kassa trots att man skulle kunna få ett jobb. Även att felaktigt bevilja bidrag, stöd, a-kassa, mm är att sno.

  Vidare, i offentlig tjänst är det att sno från skattebetalarna: om man skriver fejkade reseräkningar eller struntar i att ta upp alla måltider man fick. Om man förser sig (eller andra) med varor/förmåner/tjänster etc som man inte är berättigad till, om fattar beslut var syfte är att gynna sig själv (eller andra).

  Du kan vara förvissad om varianten att sno mha ‘glömda förmåner’ mm på reseräkningar samt ‘arbetsmiddagar’ är och har varit extremt vanligt bland riksdagsledamöter.

  Och Kerstin, att göra stora kontantutag och personliga inköp på regeringens kreditkort är i allra högsta grad att ‘sno’. Lika så att i ungdomsförbunden rapportera helt påhittade medlemssiffror.

  Nej du, Kerstin.

  Din indignation har inte det minsta med dom faktiska fel som har begåtts (försummad kontrolluppgift, svarta hantverkare) att göra. Utan den kommer helt och hållet från din egen förställningsvärd om att stora delar av människorna, och av verkligheten öht inte borde få existera enligt dina önskningar.

 27. neo

   /  november 8, 2007

  Jonas Neumeister, är det inte att sno från skattebetalarna om man som anställd (och avlönad med skattemedel) vid KTH sitter och surfar runt på bloggar på arbetstid?

 28. niklas

   /  november 8, 2007

  Inte för jag vet vad Jonas håller på med, men knappt någon forskning är direkt statsfinansierad från Sverige. Forskare söker pengar vid stiftelser, eu, foundations etc. som är extremt konkurrensutsatt. De utgår från vad man presterar och inte när på dygnet man gör det.

 1. Starta friskolor för arbetarklassen « Transformers
 2. Det handlar inte om moral | Svensson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: