Sorg och glädje

brygga.jpg

Sorg och Glädje 

Varje djup sorg har förlorad
glädje till föremål.
Tappa inte bort denna riktning.
Låt inte sorgen glömma sitt ärende
Sorgen är den djupaste ära som
glädjen kan få.

– Harry Martinson

*
Andra bloggar om: , , , ,

Annonser
Lämna en kommentar

5 kommentarer

 1. Vackert! Både bild och dikt.

  Om man vet vilken glädje man förlorat kan man ju försöka återskapa den…men om man inte vet?

  Må bra/
  Christer

 2. H-E.R

   /  november 3, 2007

  Mycket fint.. för mig känns dikten träffande av en massa anledningar.
  Funderar över det Christer skriver. Har inget vettigt svar, men glädjen liksom sorgen är så individuell.
  Just nu är jag glad för att jag tagit mig till kyrkogården, tänt ljus och pratat med de som inte längre finns här men inombords.
  Som tonåring irriterades jag över en av dem som nu är borta… jag tyckte han var så sävlig och saktmodig och liksom nöjd med allt.
  Nu är jag ungefär likadan själv, en ekorre på fönsterblecket gör mig glad.

 3. Tack Christer!

  Ja, H-E.R, att kunna känna glädje i vardagen och vara ”nöjd” med livet (även när det inte alltid går som man vill) är en gåva. Jag är nog likadan själv – och jag är tacksam.
  En av hemligheterna kanske är att acceptera att döden är en del av livet.

  Kommer att tänka på en text jag läst och sparat;

  Text funnen i en kyrka i Baltimore,
  daterad 1692

  Vandra lugnt i brådskan och larmet – minns vilken frid som det kan finnas i tystnaden. Lev i sämja med andra människor, så långt det är möjligt utan att förneka dig själv.

  Hävda din sanning lugnt och högt, lyssna också till vad andra säger, även dårar och ignoranter har sin berättelse. Om du jämför dig med andra, kan du bli bitter eller inbilsk, ty det kommer alltid att finnas någon som är bättre eller sämre än du. Gläds åt det du uppnått och åt de planer du gör upp. Gör det du gör med hjärtat, hur oansenligt ditt arbete än är. När lyckan skiftar är det ett beständigt värde. Var försiktig i dina företag, ty världen är full av svek. Men låt inte detta skymma den sanna dygden, många strävar efter höga ideal och livet är fullt av hjältemod. Var dig själv och trotsa framför allt inte känslan: var inte cynisk inför kärleken, ty i jämförelse med all strävhet, kyla och alla besvikelser är hon evig som gräset.

  Mottag sorglöst vad åldern bär med sig, uppge utan bitterhet ungdomens attribut. Utveckla din själsstyrka, så att den kan bli ditt värn vid en plötslig olycka. Men plågas inte av fantasifoster. Mycket ängslans föds ur ensamhet och leda. Behåll en sund disciplin men var mild mot dig själv.

  Du är ett barn av världsalltet, liksom stjärnorna och träden har du rätt att vara här, oavsett om det står klart för dig eller ej, betvivla inte att världsalltet är sådant som det borde vara. Förbli således i fred med Gud, vad du än tror om hans existens, vad du än upptas av och vad du än åstundar.

  I gatularmet, i livets förvirring, förbli i fred med din själ. Med all sin förljugenhet, sin möda och sina skingrande drömmar är denna värld alltjämt härlig. Var aktsam, försök vara lycklig.

 4. Tack för den texten Ilse-Marie, tänkvärda ord.
  Jag fastnar särskilt för meningen ”mycket ängslan föds ur ensamhet och leda”. En tanke som ständigt dyker upp för mig är ”den fattiges gissel är hunger, den rikes gissel är leda”. Minns inte ens var jag fått orden ifrån eller om de bara kommit av sig själv. Största glädjen skulle kunna vara att det inte fanns några fattiga, inte heller några rika. Utopiskt men ändå.

 5. Dalia Roslin

   /  december 15, 2009

  Tack så hemskt mycket för att du la ut exakt denna dikten!
  Ska använda den till min redovisning om Harry Martinson! 😀

  att vara nöjd med livet även om det inte alltid går som man vill och att acceptera att döden är en del av livet var nog en bra förklaring till vad han menade med dikten va? Hoppas på svar innan imorgen !

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: