Finns det inga ärliga moderater?

reinfeldt.jpg

Att hitta ärliga moderater tycks inte vara en lätt uppgift. En som har försökt, statsminister Fredriks Reinfeldt, har som bekant misslyckats kapitalt med den uppgiften. I dag fogar han ytterligare en moderat fuskare, Nicola Clase, till den redan långa listan;

Cecilia Stegö-Chilo – Licensensskolkare
Maria Borelius – Licensskolkare, anlitat svart hemhjälp, m.m.
Tobias Billström – Licensskolkare
Anders Borg – Anlitat svart hemhjälp
Sven Otto Littorin – Fuskexamen från Fairfax
Eva Björling – Svartbygge och svart hemhjälp
Ulrica Schenström
– Misstänkt för tagande av muta, berusad i tjänsten
Nicola Clase – Anlitat svartjobbare

(P.S. Ni får usäkta om jag missat någon)

Listan tycks bli längre för var dag som går, och man börjar onekligen undra; är det bara Fredriks moderata vänner som är myglare eller är detta karaktärsdrag hos alla moderater.

Det är inte konstigt att de övriga allianspartiernas medlemmar nu börjar känna sig en aning besvärade. Att så öppet tvingas umgås i kriminella kretsar kan väl knappast ses som en merit inför nästa val.

Man kan också konstatera att den politiska världen ibland känns mycket märklig för oss vanliga arbetare. Hur många av oss skulle inte ta sig ett par rejäla stänkare på arbetstid om vi visste att belöning var 84 000 kronor i månaden under de närmaste 2 åren.

Ett litet tips i all ödmjukhet till ”det nya partiets” förnyelsearbete.;

Varför inte införa ett sådant belöningssystem på bred front? Det skulle säkert kunna locka över många fler arbetarröster till det ”nya arbetarpartiet”. 😉

*

Läs även Lena Melins kommentar ”Ny moral inte bara i politiken”

*
Andra bloggar om: , , , , , , , , , , ,

Nästa inlägg
Lämna en kommentar

29 kommentarer

 1. Ulla

   /  november 2, 2007

  Ilse-Marie, jag måste säga att din ironiska förmåga överträffar det mesta jag sett 🙂

  Som tidigare Allianssympatisör måste jag dock säga att inte ens 84 000 kr/mån i två år skulle kunna få mig att göra om mitt misstag…

 2. Bärsbrandt

   /  november 2, 2007

  Ööööööh! ”(M)era sprit till folket” är inte det en bra moderatslogan till nästa val?

 3. Peter Cadier

   /  november 2, 2007

  Men herregud vad naivt skrivet!

  Tror du verkligen att det har med partitillhörighet att göra?

  Om det är din övertygelse så behöver du bege dig ut i friska luften och undersöka hur makt korrumperar oavsett värdering eller ideologi.

 4. Laszlo

   /  november 2, 2007

  Du glömde lägga till Mona Sahlin till listan:

  1990 Svart dagmamma

  1993 Obetald tv-licens

  1993 Två felparkeringar registrade på obesiktad bil som har körförbud

  1995 Privata kontantuttag på statens kreditkort

  1995 Privata bilhyror på statens kreditkort

  1995 Privata klädinköp på statens kreditkort

  1995 Time-out på Mauritius på skattebetalarnas bekostnad

  1999 98 obetalda parkeringsböter, 32 fall gick till kronofogdemyndigheterna

  2000 Drygt 30.000 kronor i restskatt som inte betalas i tid

  2001 Två obetalda räkningar som gått till kronofogden.

  2001 Bilen belagd med körförbud, obesiktigad och fordonsskatten ej betald

  2006 Sahlins dotter fick toppjobb som borde ha annonserats ut

 5. Nu tror jag iofs inte att Ilse-Maries främsta ambiton är att skriva kloka och tänkvärda saker om, eller reflektioner över svensk politik.

 6. fundersam

   /  november 2, 2007

  Förväntningarna på politikerna reflekterar de inkonsekventa förväntningarna på oss själva. En politiker skall vara som en normal människa brukar det heta, men personen får inte fuska med TV-licens, betala svart eller ens tjäna onormalt mycket pengar. Få individer har dock dessa förväntningar på sig själva 🙂

 7. Du missade att Eva Björling anlitade en polsk kvinna som hemhjälp och betalade henne svart.

  På frågan hur hon ser på invandrarkvinnor som ofta kommer till Sverige illegalt och jobbar under hemska villkor med bland annat städning, svarar Björling till DN så här: ”Det är just det här som vi vill ändra på med avdraget för hushållsnära tjänster, att göra svarta tjänster vita. Människor ska inte behöva arbeta här under sådana förhållanden”.

 8. H-E.R

   /  november 2, 2007

  Den var bitande den ironin 🙂
  Visst tusan är oärligheten rätt stor bland vänsterpolitiker också men för den skull måste man väl nu kunna unna sig ett rejält gapflabb nu när det tycks omöjligt att finna en ärlig moderat.
  Dessutom vill ju moderater ofta framstå som ärlighetens bevarare och moralens väktare. Bort med fusket, ty ärligt arbete skall löna sig. Amen!

 9. Syster Yster

   /  november 2, 2007

  Ja du Ilse-Marie det är inte lätt att påpeka eventuella fel som moderaterna gör för då vaknar alla anhängare som troligen gör likadant och försvarar dem!
  Du har en lista på många personer!
  Laszlo har en person på sin iofs långa lista. Hon försvann från politiken men har tack och lov kommit tillbaka. Sonade brott är enligt svensk lagstiftning sonade!
  1995 tar Du upp Laszlo, Mauritzius på skattebetalarnas bekostnad. 2 miljoner trots att hon sade upp sig själv, även det av skattemedel, är inte det värre. För enligt vad jag förstår så är det första gången som någon får ut avgångsvederlag när de sagt upp sig själva! Men hon är ju nära vän till Reinfeldt och blinkade så kokett till honom i fikakön på tv häromdagen!
  Jag vet inte om de som haft ”svarta” barnflickor o dyligt i Alliansen betalt skatt i efterskott för dem??
  Men Mona har i alla fall betalat sina skulder!
  KASTA STEN I GLASHUS…
  Kram Ilse-Marie

 10. Ola Rask, LarsErik Lövdén, Göran Persson, Mona Sahlin, Anna Sjödin, Laila Freivalds, Bosse Ringholm, Sigvard Marjasin, Laila Freivalds igen, Per Gahrton, Illmar Reepalu, Anitra Steen, styrelsen i stiftelsen Anna Visbogs minne, Björn Rosengren, Per Nuder, SSU, Ung Vänster, Ardalan Shekarabi, Ibrahim Baylan, Jan O Karlsson, Sven Jansson, Helen Hagström-Nordendorph, Gudrun Schyman, m.fl, m.fl.

  Inte lätt att hitta någon ärlig människa som dessutom är trogen sina egna påstådda ideal i det röd-gröna laget.

 11. Hur många miljoner i fallskärm kan Ulrica Messin plocka ut ifall hon förblir ‘hemmafru’?

  Liberatio: En av mina ‘favoriter’ är Sölve Conradsson, men han fick faktiskt skaka galler för sina svinerier.

  Sen tycker jag också det är anmärkningsvärt att Mona Sahlins tillgrepp, dvs egenmäktiga uttag av flera tiotusentals kronor från skattebetalrna för rent privat konsumtion bagatelliseras, ja tom skämtas bort som ‘en toblerone’.

  Nåja, möjligen hade Syster Yster ingen aning om hur det låg till. Och så brukar det ju ofta vara, man är inte alltför intresserad av fakta, man ‘känner ju vad som är, hrm .. borde vara, rätt sida’

  Ett tips till Systern: Kolla gärna upp hur det gick till när Sahlin ‘betalade’ för sig, dvs återlämnade pengar hon hade stulit. (Ifall du nu händelsevis är en gnutta intresserad av fakta också)

 12. kirira

   /  november 2, 2007

  Jo, jag har undrat över hur en regering kan hålla på och förolämpa folket så till den grad som nuvarande regering gjort genom antagandet att i princip alla fuskar, är benägna att fuska eller råkar fuska utan att veta att de fuskar, och sen ändå förundra sig över att opinionssiffrorna blir alltmer katastrofala. Men som man känner sig själv, så känner man andra, heter det ju.

 13. Syster Yster

   /  november 2, 2007

  Vad menar ni då med olagligheter? För det är olagligheter jag pratat om. Det är olagligt med svart arbetskraft och att inte betala tv-licens. Men gör man rätt för sig och sonar sitt brott. Då ska man ocks anses som fri.
  När det gäller moraliska brott eller att utnyttja de kryphål som nuvarande lagar ger så är det inte olagligt.
  Jag ska snart ha besök så jag hinner inte läsa men visa gärna på de olagligheter som de uppräknade gjort och då menar jag det som enligt lag är fel!
  Mona Sahlin vet jag om så det behövs inte upprepas. Marjasin blev frikänd om jag inte minns fel. Persson har skott sig, ja men inom de lagar som gett den möjligheten.
  Ulrika kan säkert få ut sin fallskärm och det hoppas jag. Hon har gjort ett enastående arbete. Men damen som nu är på tapeten får två miljoner som tack för att hon satt rikets säkerhet på spel. För hur lämplig hade hon varit att leda en större kris i det skicket hon var?
  Ironiska personliga påhopp är så typiskt män som ska hävda sig mot kvinnor. Jag betackar mig för sådant!

 14. H-E.R

   /  november 2, 2007

  kirira, det är just det som är det märkliga. Alliansen har ju hela tiden predikat om vikten av att vara ärlig. Att inte tillgodogöra sig orättmätiga fördelar/ersättningar. Att följa lagen till punkt och pricka.

  Därtill har de omdefinierat ordet ”fusk” så till den milda grad att det närapå omfattar samtliga fortfarande levande varelser som inte kan uppfylla tidigare nämnda lönsamhetskrav.

  Därför…. och bara därför…. är det skönt att få släppa iväg det primitivt skadeglada gapskratt som senaste tidens händelser ger upphov till.

  Skenheligheten och den undanglidande ursäktande falskheten har liksom kommit i dager på ett sätt som nu helt slänger moralpredikningarna på soptippen.
  Det börjar nog bli aningen svårt nu för alliansen att yttra ordet ”fusk” och samtidigt vänta sig att någon ska ta det på allvar.
  Svinhugg går som bekant igen 🙂

 15. Ja, du har rätt i att Marjasin inte blev fälld, och det beror på att Länsstyrelsen i Örebro län till vilka han skickade sina dubbelfakturor inte ville driva detta rättsligt (Kan du ana något sammanhang?)

  Mona Sahlin begick heller inget brottsligt. Det var nämligen så att ‘reglerna var inte tillräckligt tyligt skrivna’ om att man inte fick shoppa loss privat efter eget bevåg, eller göra stora kontantuttag när de egna pengarna är slut, med regeringens kreditkort.

  Och det var heller inget brott att hon vägrade betala tillbaks dessa pengar under många månader trots upprepade påstötningar från riksdagens revisorer, och att hon först betalade tillbaks när de hotade att lämna det till indrivning hos kronefogden.

  Så visst har du rätt, dom är fria (och något ‘sonande’ behövdes inte, eftersom dom inte blivit fällda)

  Men jag missar då helt och hållet din poäng när du vill göra jämförelser med andra offentliga personer.

  För antingen är dom inte fällda, och då skall dom ju ses som ‘fria’, eller ifall dom har blivit fällda och då sonat, och då skall dom ju också ses som ‘fria’.

  Eller hur?
  Vad var din poäng egentligen? Sölve Condradsson är väl också fri!

 16. Hej Ilse-Marie:O)
  Ibland blir man verkligen förundrad över hur vuxna människor tänker. Jag är absolut inte den rätta människan att bedöma huruvida en människa är vuxen eller inte i sitt tänkande, eller pga av sina erfarenheter i livet.
  Mitt sunda förnuft säjer mej iallafall att ett flertal av dina besökare här, som ifrågasätter, skriver inlägg osv och i vissa fall rent av är okunniga i sitt tänkande och som bara snackar om sånt de ”hört” eller ”läst” från våra olika media & utifrån det att de försöker fatta nåt av allvaret i det de skriver, använder din blogg som ett forum för att ”prata av sej”. Det gör inte jag. Jag kommer fortfarande att besöka dig därför att dina ord och tankar berör mej.
  Stå på dej & tack för att du inspirierar mej till att fortsätta ”blogga”.
  Jaja, ta nu inte åt dig allt av godisarna, för det är fler än du som får mej att fortsätta i bloggosfären:O)

 17. Det är mer korrekt att fråga sig om det finns några ärliga politiker…

 18. Gesko

   /  november 2, 2007

  Jag tror inte det har med partitillhörighet att göra. Det har med de två mäktigaste partierna att göra. De som alltid utnämner Statsminister i det här landet. De är för korrumperade, ända ner i ungdomsrörelserna, och klarar helt enkelt inte av att göra vad vanliga svenskar vill att de ska göra.

  Att sossar fuskar med det ena och det andra är dock inte riktigt lika allvarligt, eftersom de inte har samma agenda som Moderaterna. M har ju ständigt gått ut och sagt att ”nu ska det bli hårda tag mot fuskare” osv – att de sen fuskar själva blir ju dubbelt pinsamt.

  Visst att S:are fuskar är helt uselt det med. Och det kan man ju förklara med den diktatoriska ideologi som de trots allt företräder. S anser sig ju förmer och tycker sig ju ha rätt i allt. Alltså kan de fuska också utan att bry sig.

  Sverige saknar bra partier som skapa ärliga regeringar. V är ju kommunister, fp är ju lika rasistiska som sd och kd är ju nästan lika illa.

  Kvar blir c och mp. Men det är väl ingen som bryr sig om dem?

  Men det kanske vore på sin plats att folk får upp ögonen för c och mp – de enda två partier som verkligen sett till att ta tag i de politiker inom partierna som gjort fel.

  För politiker gör ju fel, de är ju människor. Lite däri ligger ju det stora problemet. Vi människor borde inte ha mänskliga ledare.

  Men om vi ska det borde c och mp bilda regering. Det är det bästa av alla dåliga alternativ.

 19. H-E.R

   /  november 2, 2007

  Gesko…

  ”För politiker gör ju fel, de är ju människor. Lite däri ligger ju det stora problemet. Vi människor borde inte ha mänskliga ledare.”

  Rent konsekvensanalytisk betraktelse:
  Om man nu tänker sig icke-mänskliga ledare. Vad hade du då tänkt för typ av ledare? Skulle det vara av människan skapta robotar? Det blir väl ändå lite tokigt eftersom man då aldrig kan vara riktigt säker på programvaran beroende av vem som utvecklat den.
  Programvaror som t ex Rövare 2.0 och Småskurk Ltd kan ju i lönndom stoppas in i dessa robotar utan att för den skull ge avkall på skenet utåt.
  Dessutom kommer skillnaden i det fallet vad gäller image utåt att bli knappt märkbar.
  Vad gäller handlingskraft och raka beslut kommer det givetvis att bli en tydlig förbättring.

  Ett annat alternativ till icke-mänskliga kunde då kanske sökas i djurvärlden. Ett rätt naturligt val blir då papegojan eftersom den dels lever mycket länge och pratar mycket goja.
  Men även i det fallet kommer antagligen de rent fysiska skillnaderna jämte den inövade perceptionsförmågan att ge en försumbar skillnad.
  Ett problem med papegojor är ju dessutom att de är stöldbenägna. Vilket ju inte är bra om man nu i syfte att hitta ärliga politiker söker varelser som kan tänka sig hålla fingrarna från syltburken.

  Kanske du kunde utveckla detta med icke-mänskliga politiker lite mer Gesko?

 20. Man skulle ju också kunna ställa den mer relevanta frågan:

  Dessa politiker som nu kritiseras, har det verkligen begått några misstag alls?

  Alltså som politiker?

  Vi har en tjänsteman (kvinna) som varit lite ‘förfriskad’ på kvällstid, men då hon hade ansvar att svara i telefon och vidarebefordra information.

  Ja, det kan man säga var inte alldeles perfekt.
  (Någon tönt kallade det:” … att hon satt rikets säkerhet på spel”, Jo tjena!)

  Men alla de som räknas upp? Har de begått några övertramp alls som politiker?

  Eller den komplementära frågan:

  Hur många av den förra regeringens ministrar och tjänstemän/kvinnor har inte begått några dylika felsteg innan dom fick sina befattningar?

  Kan ni som spelar så indignerade idag ge ett namn på någon motsvarande ur den förra regeringen, där ni vet att denne aldrig har betalat nåt svart, alltid har angett TV-innehav inom 14 dagar, aldrig orättfärdigt skrivit upp en krognota på skattebetalarnas konto, osv?

  För då vill jag nämligen veta det! Alltså: Namn på den fläckfrie, och att ni intygar detta!

  (Jag själv kan tex tro att Lena Hjelm Wallén har varit hyfsat dygdig, men jag vet inte säkert)

  Finns det någon av vänstergnällarna här som på riktigt kan gå i god för en enskild ur den förra regeringen? Och finns det någon som vågar gå i god för att att hela den förra regeringen inte hade mer än två som licensskolkat? Och inte heller fler än säg fyra som betalat för hjälp hemma svart?

  Jag menar nog att det blir rejält svårt!
  Vi vet ju att sådant har skett både innan och under de politiska uppdragen. Och vi vet också att ett flertal har varit ansvariga för sina förbund samtidigt som det begåtts avancerad ekonomisk brottslighet i syfte att få skattemedel utbetalda till sina organisationer (även om det juriska läget om vem som ytterst hade ansvaret inte är glasklart)

  Nå, är det någon som på allvar vill göra jämförelsen med den förra regeringen?

  Eller är det som jag förmodar? Bara kackel i hönsgården för att den förre tuppen tuppat av?

 21. Tack Eva-Lena, ska lägga till det du skrev på min lista! 😉

 22. Human

   /  november 3, 2007

  Ilse-Marie, tack för intressanta tankar!
  Visst begås övertramp på båda sidor av blockgränsen. Det som skapar underhållsvärde med de nya moderaternas övertramp är nog att de själva satt sig på moralismens höga hästar och mer eller mindre utnämnt var och en av oss till ”fuskare”. När det sedan visar sig att deras egen moral ligger klart under genomsnittet blir det lite tragikomiskt. Allt det där med stenkastande i glashus osv.

  Därför är det inte så konstigt att vi, som vanliga knegare, känner viss skadeglädje när de som säger sig stå för hög (arbets)moral och all annan moral står nakna mitt på torget. Nej, ska man finna någon hederlig arbets- och arbetarmoral måste man leta utanför det nya s.k. arbetarpartiet. Deras svarta städhjälp har säkerligen en sundare moraluppfattning än de själva. Det är trots allt skillnad på att tvingas ”runda lagen” av ekonomiska skäl eller att vara ”slarvig med sina räkningar” eller att (som moderatministrarna) göra det av ren och skär girighet.

 23. Sten i Glashus

   /  november 3, 2007

  Lena Melin har en (för en gångs skull) jätteintressant och träffande artikel om nymoralisterna/nya moderaterna i Aftonbladet: http://www.aftonbladet.se/nyheter/article1159156.ab

  Rekommenderas till läsning, i synnerhet för de nya moderaterna!

 24. Tummen upp Ilse-Marie drypande ironi 🙂 Moderaterna faller på eget grepp. Att gå ut och påstå att småfolket fuskar och inte vill göra rätt för sig ger besk eftersmak när de själva inte klarar av att leva upp till sina mål i politiken. Människor i maktposition har i alla tider sniket roffat åt sig mer än de behöver utan att skämmas. Vad man än tycker om röd eller blå politik så kan jag inte påminna mig om att sossarna har påstått att folket är fuskare, inte villiga att arbeta eller inte är riktigt sjuka. Det är precis vad den blåa sidan gjort Man har uttalat sig utan hjärna och påstått om och om igen om hur svenska folket är ”de mindre bemedlade” och gång på gång har vi sett självmålen hagla in.

 25. Tack för tipset ”Sten i glashus”!

  Och tack för alla intelligenta kommentarer – ni vet vilka 😉

 26. Syster Yster

   /  november 3, 2007

  mona, jag kan bara le stort och glatt och tycka att efter det du skrev behövs inte mer sägas!

 27. OK, det verkar inte vara någon som ens törs spekulera i vilka av förra regeringens ministrar (och högre tjänstemän) som levt ett fläckfritt leverne …

  Det var väl som jag trodde då …

 28. Anonym

   /  november 4, 2007

  FYFAN* vad glad jag blir att det finns nån riktig bloggare kvar.

 1. Fakta som avlivar myterna « Ett hjärta RÖTT

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: