Hoppande grodor och verkliga kriser

pussar1.jpg

Alla som känner Ulrica Schenström vet att glad i hatten inte är ett tillstånd, utan ett karaktärsdrag hos henne, eftersom hon är en så extrovert person.

Det var ett arbetsmöte.

Det här är inte ett ovanligt sätt att arbeta i kontakter mellan makthavare och journalister.

De senaste dagarna har grodorna hoppat ur Fredriks mun. Han har inte haft det lätt, och hans sätt att hantera ”Schenström-skandalen” har definitivt inte gjort saken bättre. Pinsamma bortförklaringar och panikartade försvarstal har avlöst varandra. Det kunde knappast sluta på något annat sätt än med avgång.

Fifflande och fuskande moderata ministrar och politiska hjälpredare har blivit något av ett signum för ”de nya moderaterna”. Det har blivit svårt att hålla räkningen på antalet fallna “hjältar“, men mönstret är så tydligt att Fredrik kanske borde ta och fundera på varför. När ett parti som satsat så hårt på att jaga fifflare och fuskare ständigt själva ertappas med fingrarna i syltburken, kanske förklaringen är – genom sig själv känner man andra.

Schenströms agerande är förvisso varken fusk eller fiffel (vad vi vet), men att dricka alkohol tillsammans med en journalist när man är ansvarig för rikets säkerhet och dessutom har jour (för visst var det så – annars hade givetvis statsministern avfärdat alla spekulationer direkt) är knappast acceptabelt.

Men, bortsett från alla regeringens tillkortakommanden, måste man ställa sig frågan – varför är inte krisberedskapen bortkopplad från det politiska arbetet? Efter tsunamikatastrofen borde detta vara självklart.

Borde inte denna viktiga samhällsfunktion ledas av en politiskt oberoende myndighet, med en ledning tillsatt för sina meriter och kunskaper om just krishantering – ingenting annat. Vad händer om en verklig kris uppstår samtidigt som en politiskt kris härjar? Vad skulle hända om en verklig kris uppstod just i dag?

Ja, hur skulle denna krishärjade regering hantera en “verklig” kris? Förhoppningsvis slipper vi få veta svaret!

*
Andra bloggar om: , , , , , ,

Tidigare inlägg
Lämna en kommentar

8 kommentarer

 1. rasmus

   /  november 1, 2007

  Exakt. Vad händer om en verklig kris inträffar? reinfelt är en amatör som leker statsman.

 2. Rasmus kanske behöver påminnas om att alternativet heter Mona Sahlin.

 3. H-E.R

   /  november 1, 2007

  Ja nog tycker man att krisberedninsarbetet borde vara fristående från politiken, då avseende just snabbt agerande och relevanta beslut.
  Verkar ju rena lekstugan för närvarande när t ex frågeställningen börjar gå i riktningen ”efter hur mycket alkohol kan man sköta sina uppgifter?”
  Fredrik Reinfeldt lät inte direkt förtroendegivande när han själv blandade in just den aspekten på det hela iunder förmiddagens utfrågning.
  Borde man inte i detta ansvarsfyllda uppdrag som krisberedningsjour att upprätthålla rikets säkerhet kunna kräva nolltolerans vad gäller alla typer av droger?

 4. ”Ja, hur skulle denna krishärjade regering hantera en “verklig” kris? Förhoppningsvis slipper vi få veta svaret!”

  Kan inte bli mycket sämre än Persson och Danielsson…

 5. H-E.R

   /  november 1, 2007

  Persson/Danielsson och hela den socialdemokratiska regeringen gjorde ett uselt jobb vid tsunamikatastrofen.
  Detta rättfärdigar inget försvar av den nuvarande regeringschefens taffliga handlande och det försök till mörkläggning som nu skett.
  Krisberedskap ska fungera, oavsett regering.
  Nu tycks det ju ändå vara på gång med en fristående myndighet.

 6. Av inlägget att döma utgår jag från att blogginnehavaren inte alls är insatt i hur den nya krisberedskapen ser ut eller kommer att se ur när den är fullt utbyggd.

  Din oro och dina ”borden” kan du ersätta med, om du vill, att själv ta reda på fakta angående den krisberedskap som håller på att ta form.

  Kanske rent av blir ett inlägg om det framöver att läsa.
  Här.

  Trevlig helg.

 7. Patrik

   /  november 8, 2007

  Nu verkar moderaterna dra fram den gamla käpphästen Tsunamibanden igen för att förvandla deras eget fusk till socialdemokraternas tsunamiband.

  Jag är trött på moderaternas propagandanummer! Vad blir det härnäst? Att socialdemokrater under pistolhot tvingat Anders Borg att inte betala tv-licensen, svart arbetskraft, ”take your pick”.

  Jäkla fuskare!

 1. Top Posts « WordPress.com

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: