Demokratin större än mediaeliten

Samtidigt som DN avfärdar det politiska bloggandet som en ”flopp” avfärdar Bertil Torekull tidningarnas ledarsidor som både hållningslösa, humorlösa och pretentiösa.

När det gäller tidningarnas ledarsidor kan jag i mångt och mycket hålla med Torekull, men knappast DN:s slutsatser när det gäller det politiska bloggandet.

Inom den politiska bloggvärlden finns i dag ett brett spektrum av skribenter. Alltifrån partitrogna ”kändisar” till oss andra helt vanliga dödliga arbetare som äntligen har fått en möjlighet att nå ut med våra tankar och funderingar och faktiskt på sätt och vis bli ”publicerade”.

Nej, visst läser inte hela Sverige allt vad vi skriver, men vi når definitivt fler än vi skulle ha gjort om vi bara hade knutit näven i fickan och hållit käften. Dessutom – att nå en eller några få är bättre än att nå ingen. Vi är trots allt många som vet att våra bloggar påverkar. Nej, kanske inte alltid den politiska eliten – men demokratin är större än så.

En sak är i alla fall säker – de flesta av oss vanliga dödliga som bloggar (mot alla odds) är varken humorlösa, pretentiösa eller hållningslösa. Där ligger definitivt många ledarsidor och dess skribenter i lä 😉

*
Andra bloggar om: , , , ,

Annonser
Lämna en kommentar

10 kommentarer

 1. Ilse Marie

  Har du noterat att SvD (länk)redan har dissat DN-artikeln på ungefär samma grunder som du?

 2. H-E.R

   /  oktober 29, 2007

  Bloggarna knäcker ledarsidorna med hästlängder, det är åtminstone min åsikt.
  I en blogg finns åsikterna levererade rakt på sak, utan tillstymmelse till styrning ”uppifrån”, dessutom oftast på ett lättsammare och mer läsvänligt språk. Ibland med det stänk av ironi och humor som ledarskribenter oftast saknar.
  Bra och dåliga bloggar finns väl förstås. Denna ”Ett hjärta RÖTT” är en av mina favoriter, bra sammansatt och med en härlig blandning av humoristisk ironi och allvar.

 3. fundersam

   /  oktober 29, 2007

  Jag är inne på ett liknande spår. Innovationen blogg innebär att mellanhanden (journalisten) kan komma att få minskad betydelse iallafall iform av ledare där ingen research ligger till grunden. De fall där det krävs kostsam research är det nog trögare och tidningarna kommer finnas kvar för detta. Det kommer nog en dag då människor som gillar att skriva kanske hoppar över journalistlinjen och börjar blogga nyheter och kan leva på det.

  Det ända vi kan säga säkert är att när barriären för att få ut sin åsikt bryts ner så blir det svårare för etablerade åsiktsmaskiner att överleva.

 4. Alltså

  Tyvärr är det ju så att en sedvanlig journalist numera knappast alls ägnar sig åt research. Det förekommer ibland, men ytterst sällan, att det är gediget grävarbete bakom något scoop. Men det hör till undantagen.

  Kravet för att sådant skall bli av är att det betalar sig på ett eller annat sätt. Den som har ett riktigt scoop har ett litet försteg och kan få ut ett par bra artiklar i rad om detta.

  Men redan efter dag två kommer övrig press (som inte har investerat ett dugg arbete) att ha hakat på och börja producera hitte-artiklar eller annat lättviktigt som kan räfsas ihop efter några mail och telefonsamtal, eller i offentliga myndighetsregeister. Och därefter har grävarbetet inget ekonomiskt värde länre för den som utförde/betalade det.

  Trots att många mediekonsumenter är medvetna om att mycket journalistiskt arbete är undermåligt, finns det få som är beredda att verkligen efterfråga sådant i meningen att de vill betala för det.

  Sen är väl tyvärr Sverige också en för liten marknad för att kvalitetsjournalisitik skulle kunna hitta tillräckligt många avnämare, och att konkurrensen mellan de medieleverantörer skulle kunna fungera fullgott och ge utslag.

  Därför är också den allra mesta journalistiken bara rerajts eller från stringers utan någon större bakgrundskoll eller -info från den som till sist skriver artikeln.

  Jag tror inte att ledarredaktioner är sämre vad gäller research än andra, snarare något bättre. Iaf vad gäller seriösare ledarredaktioner.

  Och jag menar också att bloggsfären har, iaf potentiellt, tillgång till lika stora researchfacilitieter. Grejen är ju oftast att en kvalitetsblogg har ett smalare intresse/expertis-område än en allmän ledarredaktion, och som sådan har den oftars skapat ett kontaktnät (ev informellt) av folk med samma intresse, och som ofta är frustrerade över att deras område avhandlas så undermåligt i vanlig media, om det öht kommer fram.

  Ett av de bästa exemplen på detta är svensk medias USA-rapportering. Den är så katastrofalt undermålig att man kan bli illamående nästan varje gång man läser om politiken där, och vad som försiggår inom den. Men som tur var finns det andra som intresserat och ffa initierat skriver om sådant vi annars aldrig skulle ha en susning om. Iaf vi som är intresserade av hur saker fungerar och hänger ihop i den verkliga världen …

 5. Hehe, du skrev ungefärligen samma sak som jag fast du uttryckte dig elegantare Ilse-Marie.
  Jonas: du har en poäng men nog är det bra att det finns folk som har möjlighet att få betalt för sitt grävande & sitt skrivande? Man kan inte förlita sig på ”välgörande verksamhet” allena.

 6. En händelse som talar sitt tydliga språk är iaf att Italien nu inför lagar som gör det i praktiken omöjligt för vanligt folk att blogga, eftersom de nya reglerna bl.a. kräver ett förlag. Makten är livrädd…

  (Hittade det inte på nätet, men det står i senaste numret av Stockholms Fria)

 7. Kul att se att du finns kvar därute någonstans – Trollhare! Hoppas allt är bra med dig!
  Intressant det där med Italien – och skrämmande!

 8. Liberal vänster

   /  oktober 31, 2007

  Trollhare. Otäckt det där med Italien. Klart bloggandet hotar makten. Det största hotet mot sittande makt är när folket samlas, diskutera och senare gör uppror. Jag tänker på en annan sak o vet ine om nån mer tänkt på det. På 70 och 80 talet ( även i början på 90talet) hade vi enormt bra debattprogram på TV: Minns ni t.ex Svart direkt och dylika program. Jämför dessa med dagens debattprogram som Debatt och Argument. Vad är skillnaden? Tills bara för några år sedan bjöd man in vanligt folk från gatan att ställa frågor, debattera och röra om i gryran, Nu är det bara proffstyckare, slätstrukna och politiskt korrekta. Likadnat är det med politiska utfrågningar. Slätstruket, snällt, småtrevligt och man får aldrig svar på sina frågor. Nu finner många bloggandet som en kanal att föra ut sina åsikter..ocensurerat och vad händer?

 9. ‘Liberal'(?) Vänster

  Folkt samlas och gör uppror?

  Fascinerande perspektiv du har …

 10. Liberal vänster

   /  november 1, 2007

  väldigt fascinerande Herr Neumeister!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: