Att kasta sten i glashus

Missa inte Lotta Fogdes träffande och intressanta ledarkolumn i DN i dag. Där klär hon elegant och övertygande av borgerlighetens moralväktare och framförallt Fredrik Reinfeldts och Moderaternas skamlösa dubbelmoral.

Ett par talande klipp:

Så här långt är kontrasten mellan regeringens politiska budskap och dess företrädares beteende skarp. Regeringen rymmer personer som tagit varje tillfälle att manövrera i systemen, inte göra rätt för sig, eller rent av åka snålskjuts på andra. Samtliga i blåsväder hittills är moderater.

Det sociala kontrakt baserat på plikt, moral och arbete som Fredrik Reinfeldt verkar vilja bygga med sina väljare haltar. Arbetsfria skattesänkningar för välbeställda samtidigt som sjuka och marginaliserade människor med tvång ska förmås öka sitt arbetsutbud…

Så sant som det är sagt – de nya moderaterna – moralens väktare, saknar självinsikt och kastar sten när de själva sitter i glashus. De avkriminaliserar sina egna skumraskaffärer genom bidrag och avdrag. Sedan har de mage att kalla sjukskrivna och andra som lever på marginalen för fuskare och simulanter.

glash.gif
foto; Bertil Ericsson, Scanpix

Den nyligen lanserade skriften PLAN B ger ytterligare ett intressant perspektiv på fuskdebatten. I skriften får vi veta att undersökningen som ligger till grund för den sanslösa anklagelsen att Sverige är ett land av fuskare och smitare (95 %) är utförd som en ”webbenkät” – i sig knappast en tillförlitlig metod, men vi kan trots allt titta närmare på siffrorna. Det är de enda vi har – och de enda författarna har i sin jakt på ”fuskare”.

Vi får veta att 56 procent av Sveriges befolkning ”fuskat” genom att ”av kostnadsskäl själva renoverat sitt boende”. Där åkte jag själv dit, och förmodligen många av er andra. Tänk på det nästa gång ni själva målar om en vägg eller tapetserar om sovrummet – det är fusk!

Likaså de som har ”haft ett extra arbete vid sidan av det ordinarie för att höja sin levnadsstandard” räknas in i de fuskandes skara. Jomenvisst!

Så fortsätter uppräkningen av frågor och fuskandet blir på detta vis universalt. Men, tittar man på det verkliga fusket med till exempel sjukförsäkringen är det häpnadsväckande litet, speciellt med tanke på de senaste årens debatt och anklagelser. Siffrorna håller sig runt 1-2 procent totalt.

När det gäller att anlita ”svart” städhjälp är givetvis Stockholmarna värst med 12 procent, medan inga i övre norrland sysslat med denna verksamhet. Man får anta att de moderata stockholmsministrarnas olagliga aktivitetar drar upp siffran.

Sammantaget visar det sig att det verkliga ”fusket” med till exempel socialförsäkringar (även i denna undersökning) är ytterst litet. Då är svartjobbande ett betydligt större problem, vilket även skatteverket nyligen visade med sin undersökning, där 133 miljarder aldrig når statskassan på grund av skattefusk.

Trots dessa siffror satsas numera all energi på att jaga ”fuskare” inom socialförsäkringssystemen, medans svartjobbare och skattefuskare får rabatter och bidrag. Dubbelmoralens väktare slår till med välriktad precision.

Till slut ett avslöjande citat ur PLAN B artikeln från förra veckan. Där friskriver författarna sig själva och sina politikervänner samtidigt som man helt utan belägg fuskanklagar resten av befolkningen. Med den moderatledda regeringens kriminella företrädare faller Fölster & Co:s resonemang platt på marken – precis som den pannkaka det är!

…att en storstadselit, där många politiker ingår, inte är helt medveten om vad som pågår. Människor, som kunnat bli rikspolitiker för att de hållit sig inom systemets intentioner, utformar sedan dessa system i tron att alla andra också håller sig inom den givna ramen.

Jomenvisst! 😉

Till och med politiska överenskommelser tycks de hycklande moderaternas företrädare ha svårt att hålla!

*
Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , ,

Följande inlägg
Lämna en kommentar

38 kommentarer

 1. Patrik

   /  oktober 24, 2007

  Mitt i prick: Man ska inte kasta sten i glashus!

 2. H-E.R

   /  oktober 24, 2007

  Ja nog börjar det bli rent löjeväckande med de politiska moralkakorna från regeringshåll.
  Har i färskt minne alliansens första vecka vid makten. Minisiter Billström var en av dem som fick på tafsen för licensskolk. Pressen på honom blev stor varpå han nödgades sjukskriva sig en vecka.
  Men det var ju annat det förstås 🙂
  Det tråkiga för sittande regering är väl kanske att många nu börjar få nog. Dels av en idiotiskt driven politik, men också av den dubbelmoral som blir allt tydligare. Tråkigt för dem, men skönt för Sverige.

 3. Ragge

   /  oktober 24, 2007

  Vet du var man hittar skriften plan B någonstans?

 4. Ja, jag tror att det börjar jäsa bland folk…
  Ja, du skriver bra, ilse-marie! Håller med H-E.R

 5. H-E.R

   /  oktober 24, 2007

  Ragge, ”Plan B – jakten på en dold välfärd” är en nyutkommen bok där bl a herrarna Fölster och Bergström dissekerar och djupt begrundar det svenska folkets oärlighet.
  Jag ämnar läsa boken så småningom då den som ren skröna tycks ha sina poänger.

  Rätt mycket om Plan B finns i DN, både på nätet och papperstidningen.
  I frågan om de 95% oärliga svenskarna kan man stilla hoppas av DNs rubriksättare haft mental härdsmälta, men det är nog att hoppas för mycket det.
  Hörde av en bekant att ett nytt uttryck myntats i boken, nämligen ”Plan B-beteende”. Minsann.

 6. H-E.R

   /  oktober 24, 2007

  Sorry, skrev fel titel. Boken heter ”Plan B – den dolda jakten på välfärd”.
  På Svenskt näringsliv finns också rätt mycket skrivet om boken.

 7. Ragge

   /  oktober 24, 2007

  Nu har jag inte specifikt läst hur undersökningen är utförd. Men vill bara påpeka att en webbenkät knappast behöver vara otillförlitlig. En oröstning på en webbsida är otillförlitlig för att inte urvalet kan kontrolleras. Men en webbenkät är inte mindre tillförlitlig än en pappersenkät. Det är urvalet det handlar om, och frågorna, att de inte är ledande t.ex.

  Men spelar detta någon roll? Ilse-Marie och H-E.R konstaterar t.ex i inlägg 54 och 55 om okunkap och egoism sambanden mellan välfärd och livskvalite/livslängd är självklart. Det betyder alltså att det konstateras att samband kan vara helt självklara bara någon anser det. Bara för att någon tycker att något är självklart betyder det ju knappast att det är självklart.

  Varför ens ta upp tillförlitlighet i studier som Ilse-marie gör när man ändå anser att sambanden är självklara? Om man uttalar sig på detta sätt är det rätt uppenbart att fakta inte spelar någon roll.

 8. H-E.R

   /  oktober 24, 2007

  Uppenbarligen behöver man även ta upp helt självklara saker ibland Ragge.
  Och det är faktikt också nödvändigt med forskning kring dessa självklarheter då det annars leder till ursäkter som t ex ofta förekommer hos Försäkringskassan och Socialstyrelsen, nämligen ”det finns för lite forskning kring detta”. Med detta påstående i ryggen kan man sedan agera i det närmaste hur idiotiskt som helst.

  Färskt exempel: Kvinnor som ansöker om livränta efter en arbetsskada förorsakad av arbete inom vård/omsorg får oftare avslag på ansökan än män som ansöker efter skada inom t ex industrin.
  Lokal FK-boss förklarar saken: ”Det finns inte tillräckligt mycket forskning kring detta, vi behöver mer fakta innan vi kan fatta besluten”. Punkt slut.

  Därför Ragge är det kanonbra att forskning förekommer även inom områden som egentligen bara kräver sunt förnuft för att ge svaren.
  Och därför är det alldeles utmärkt att Ilse-Marie och andra med henne skriver om dessa saker.
  Förstår du mitt svar?

 9. Precis så är det H-E.R!

  Skrev själv en blogg för en tid sedan om just arbetsskador och hur diskriminerande försäkringskassan och forskningen är på detta område: Om kön, klass, fördommar…

  Därför behövs även självklar forskning. Finns den inte kan vissa förneka allt det som av det stora flertalet upplevs som självklart. Varför? – vissa självklarheter kostar pengar….

 10. Jens

   /  oktober 25, 2007

  Jag håller med Ilse-Marie och H-E.R.

  När det gäller Plan B-rapporten från Svenskt Näringsliv är det, precis som alltid, intressant att granska den ”beviskedja” som leder fram till slutsatsen. I fallet med Plan B-rapporten, liksom så ofta tidigare, tvingas man konstatera att SN publicerar ”forskning” som både är hårdvinklad och dessutom håller låg vetenskaplig kvalitet. Beviskedjan håller alltså inte. Tyvärr. Igen. Pust!

  Jag tror att landets företagare och arbetsgivare hade tjänat på att ha en seriös intresseföreträdare, och inte den lekstuga för förlegade nyliberala teoribyggare som SN är idag. När jag talar med olika företagare ”ute i verkligheten” är det just detta jag får höra.

  Är det någon organisation som verkar vara i behov av förnyelse så är det Svenskt Näringsliv. Fast när det gäller att förnya sig är det som bekant lättare att kräva detta av andra än att självkritiskt ifrågasätta sig själv…

 11. Ragge

   /  oktober 25, 2007

  Min poäng handlar inte om att det inte ska forskas om självklara samband utan tvärtom.

  De samband som vissa tycker är självklara behöver inte alls vara verkliga. När det gäller sambandet mellan skattefinansierad välfärd och spädbarnsdödlighet, livslängd så räcker det att vara något sånär kunnig i statistik så förstår man att sambandet inte går att bevisa, och det innebär att sambanbet inte finns. För att kunna visa att någonting gäller krävs metoder som har hög validitet, och som kan bevisa ett samband under t.ex längre tid, och vid kontroller med ytterligare variabler.

  Jag vänder mig emot att Ilse-marie och H-E.R verkar tro att det finns ett samband bara för att ni tycker det är självklart att det finns ett samband. Och så pratas det om ”vinklad” forskning här men det tycks inte spela någon roll om forskningen är vinklad eller inte. Detta eftersom ni verkar tro att saker som ni anser vara självklara stämmer. Det är en inställning som totalt ignorerar fakta.

 12. Ragge

   /  oktober 25, 2007

  Vill också understryka att jag inte hittat tydlig information om SN undersökning. Har därför inte kunnat granska om metoderna är valida eller inte. Och jag försvarar inte deras slutsatser – OM metoden de använt är felaktig.

 13. H-E.R

   /  oktober 25, 2007

  Jadu Ragge… det är helt och hållet upp till dig att ha den åsikt du har och det står dig fritt att kritisera andras åsikter också.
  Jag vidhåller ändå fortfarande att det är en självklarhet att en bra välfärd ger bättre livskvalitet och längre livslängd.
  Naturligtvis inte per automatik utan välfärd skapar möjlighet till detta.
  Svårt att t ex med tunn plånbok söka all den vård man behöver, köpa alternativa mediciner, äta näringsriktigt och allsidigt. Och sist men inte minst; att unna sig rekreation t ex resor, teaterbesök osv.
  Dålig ekonomi är tärande Ragge. Inget som skapar livskvalitét.

 14. Jens

   /  oktober 25, 2007

  Till Ragge så här får du tag i den famösa SN-rapporten:

  För recensionsex, maila info@ekerlids.com
  För mer information kontakta:
  Stefan Fölster, chefekonom, Svenskt Näringsliv, 08-553 43 160 eller Fredrik Bergström, vd för HUI, 08-762 72 89

  Hoppas denna håller dig sysselsatt ett bra tag 🙂

 15. Ragge

   /  oktober 25, 2007

  ”Jag vidhåller ändå fortfarande att det är en självklarhet att en bra välfärd ger bättre livskvalitet och längre livslängd”

  Detta visar bara att du inte förstår hur man genomför undersökningar, hur samband kan bevisas, hur statistik fungerar osv. Och att du är korkad nog att tror att någonting stämmer bara för att du tycker att det borde stämma.

 16. Petronella

   /  oktober 25, 2007

  Jens, kanske skulle Svenskt näringsliv behöva använda sig av företaget med namnet Plan B för att förnya sig själv. Ett sådant finns nämligen, där ”ute i verkligheten”

  På Plan B:s hemsida (företagets alltså) står det:

  ”Plan B utbildar, tränar och handleder de interna krafter som arbetar med att styra förändringsarbete eller sjösätta en ny organisation.
  Med hjälp av Plan B blir det möjligt att ta vara på individernas olikheter och ändå få alla att arbeta åt samma håll. I våra öppna ledarutvecklingsprogram får deltagarna inspiration, kunskap och mod att bryta ny mark.
  Vi går in med verkningsfulla och mätbara insatser på strategisk och operativ nivå och skapar samsyn där den bäst kommer till nytta: I huvudet och i hjärtat på din egen organisation.”

  Om någon av de nyliberaler (bland annat ”Ragge!!!!), som brukar föra fram sina obskyra idéer på denna blogg, ser detta inlägg kanske ni kan tipsa era polare på Svenskt Näringsliv om detta. Gå i så fall in på: http://www.planb.se

 17. Ragge

   /  oktober 25, 2007

  ”Dålig ekonomi är tärande Ragge. Inget som skapar livskvalitét”

  Precis. Vilket är varför Tillväxt är det som skapar livskvalitet, lägre spädbarnsdödlighet osv. Det är bevisat. Skattefinsansierad välfärd gör det inte.

 18. Jens

   /  oktober 25, 2007

  Lysande idé Petronella!!!
  Jag tror jag ska mejla detta till Stefan Fölster direkt! 🙂

 19. Jens

   /  oktober 25, 2007

  Ragge,
  Skattefiansierad välfärd skapar tillväxt, vilket förklarar varför de nordiska länderna alltid ligger högt upp på World Economic Forums ranking över de länder som har störst konkurrenskraft i världen.

  Även om du vägrar inse det så handlar det inte om hur hög skattenivån i ett land är, när när man talar tillväxtförutsättningar, utan om vad skatterna används till.

  Du försöker verkligen sno till allting och ”blanda ihop korten”. Du har inte funderat på att bli konsult i ”nyspråk”?

 20. H-E.R

   /  oktober 25, 2007

  Ragge….
  ”Tillväxt är det som skapar livskvalitét, lägre spädbarndödlighet osv” skriver du.
  Hm… nu blir det lite knepigt, fram med kulramen.
  Vi är mitt inne i en högkonjuntur. Lika förb*** straffas sjuka, arbetslösa och gamla med indragningar (läs försämrad livskvalitét)

  Senast i raden av idiotier mitt i denna högkonjuntur: Ett nytt barnsjukhus där man kan stega förbi vårdkön med sitt barn mot en avgift på 3-5000%
  En helt orimlig situation för t ex en ensamstående mamma med ett lågavlönat arbete, eller en sjukskriven dito.
  Lägre barnadödlighet? Ja för f*n Ragge, men bara om man har råd att betala.

 21. fundersam

   /  oktober 25, 2007

  ”Skattefiansierad välfärd skapar tillväxt” Är det därför Nordkorea är världens mest välmående land?

 22. Nu är fundersam återigen i Nordkorea!

 23. Nordkorea – igen 😉

 24. fundersam

   /  oktober 25, 2007

  jag tycker det är så komiskt när en del envisas med att påstå att höga skatter ger hög tillväxt. Jag vill gärna se detta lite mer underbyggt annat än i grova jämförelser.

  Ryssland har en inkomstskatt på ca 10% men avsevärt högre tillväxt. det skulle ju motbevisa er ”flimsigt” uppbyggda hypotes. Sanningen är givetvis mer komplicerad än så. Se Nordkorea som ett dåligt exempel på vad som händer om socialister får bestämma fullt ut. Det är tur att vi har ett privat alternativ i västvärlden 🙂

 25. fundersam

   /  oktober 25, 2007

  jag tycker det är så komiskt när en del envisas med att påstå att höga skatter ger hög tillväxt. Jag vill gärna se detta lite mer underbyggt annat än i grova jämförelser.

  Ryssland har en inkomstskatt på ca 10% men avsevärt högre tillväxt. det skulle ju motbevisa er ”flimsigt” uppbyggda hypotes. Sanningen är givetvis mer komplicerad än så. Se Nordkorea som ett dåligt exempel på vad som händer om socialister får bestämma fullt ut. Det är tur att vi har ett privat alternativ i västvärlden 🙂

 26. Ragge

   /  oktober 25, 2007

  Skattefinansierad välfärd skapar inte tillväxt, det är inte bevisat. Höga skatter och omfördelning skapar inte heller tillväxt. Det skulle man kunna testa genom att kolla samband mellan ginikoefficient och tillväxt över tiden t.ex. Bra institutioner skapat tillväxt däremot, vilket bidrar till de nordiska ländernas framgångar.

  ”Hm… nu blir det lite knepigt, fram med kulramen.”

  Ett nytt sätt att utföra forskning och undersökningar tydligen. Inte behöver vi valida undersökningar och statiska tester, det räcker tydligen med kulramen. Är du så dum som du försöker framställa dig.

  EN klassisk vänster/avundsjuk kommentar om barnsjukhuset. Om inte alla får samma sak så ska ingen få. Det kanske är ”solidaritet”

 27. fundersam

   /  oktober 25, 2007

  Enligt vad som är sagt så skall försäkringen/avgiften för barnsjukhuset betalas med SKATTADE pengar. Den möjligheten har ju alltid funnits utomlands. När folk lägger SKATTADE pengar på sina barns väl och ve är det väl bättre än platt-TV enligt era preferenser, eller?

 28. Liberal vänster

   /  oktober 25, 2007

  Nordkorea har nyligen stiftat en lag om hårmdode för herrar.
  Visst klingar deras politik som svensk socialdemokati?
  Vad jag har förstått så bestämdes Göran perssons frisyr av partiet .

  Synd bara att sossarna inte hann infria löftet om förbud att resa utonlands utan tillstånd av partiet,eller att införa förbud för kvinnor att bära långbyxor. Vettiga förslag som verkligen får fart på tilllväxt och välstånd. Nordkorea är verkligen ett bra land och ett föredöme för alla. Härliga förbud i god sosseanda.

  Likheterna med Nordkorea och Sosse-Sverige går inte förneka. De närmar sig verkligen varandra ideologiskt.
  Bra Fundersam att du belyser detta!

 29. H-E.R

   /  oktober 25, 2007

  Ragge… kulramen var tänkt till dig 🙂

  ”Klassisk vänster/vänster avundsjuk kommentar om barnsjukhuset”.
  Säg det till den förälder som sitter på akuten i timmar med sitt barn i vetskap av att om hon/han hade haft råd med dessa 3-5000 kronor hade hjälpen kommit snabbare.

  Ursäkta, Nord-Korea?
  Måste man vara moderat för att förstå sambandet Nord-Korea/Sverige/välfärd/skattefinansierad välfärd?

  Fundersam…. Skattade pengar? Hur tänker du nu? Att sjukhuset betalar skatt för sina inkomster? Att de kommer uppbära skattemedel för uppstart och drift? Utveckla tankegången.

  Faktum kvarstår angående barnsjukhuset:
  För att få den förmånen att gå före i vårdkön med sitt sjuka barn måste man betala 3-5000 kronor ur egen plånbok.
  Detta är orimligt för de föräldrar som lever på marginalen.
  Barnsjukhuset får säkerligen sina efterföljare.
  Gräddfiler i vården. Ragge, är det vänsteravundsjukt att misstycka över sånt?

  Dessutom, vem vinner i förlängningen på en vård som styrs enbart av förfråga/betalningförmåga och inte av behov?
  Inte är det de som har de största behoven av vården. Dessa människor svälts ju effektivt ut till den grad att ett vanligt simpelt tandläkarbesök ter sig lika orimligt att genomföra som en resa till månen.

 30. fundersam

   /  oktober 25, 2007

  De som skall köpa vård till sitt barn skall göra det av SINA SKATTADE PENGAR. vården bekostas alltså inte från skattsedeln. Vi har ännu inte sett vad försäkringen kommer kosta men när jag får barn kommer jag nog att köpa mig in där. Varför klagar ni på detta över huvud taget den svenska vården är ju bäst i världen eftersom vi betalar så mycket för den. Att någon köper vård utanför systemet är väl snarast ett symptom att efter sjuttio år så är spektaklet inne på sista versen.

 31. H-E.R

   /  oktober 25, 2007

  Ja just det fundersam, då är det exakt samma sak som jag skrivit. Nämligen att den enskilde (som har råd till det) använder sina skattade pengar ur sin egen plånbok och betalar för att kuta förbi vårdkön med sitt barn.

  Och visst är det helt fantastiskt (för den som har råd att betala) att man därigenom kan få snabb och effektiv vård för sitt barn.

  Nu råkar det ju finnas massor av människor som inte har råd (summan 3-5000 kronor nämndes i tv4-nyheterna). Denna summa är ofantligt stor för en ensamstående lågavlönad, ensamstående arbetslös, ensamstående sjukskriven. Även om det skulle gälla halva denna summa är den orimlig.

  Detta fantastiska, att i ilfart få hjälp när ens barn blivit sjukt, är något som bara kommer att bli verklighet för dem som har arbete, inte är ensamstående, tjänar hyfsat, är friska.

  Jadu fundersam, ”varför klagar ni på detta” undrar du…
  Om jag nu skriver ”klockan är snart 19.30, jag ska dricka the och se Rapport, ha en trevlig kväll du med”…. så skriver jag detta för att det förmodligen inte spelar någon roll för dig hur jag än svarar.
  Visst?

 32. Ragge

   /  oktober 25, 2007

  Det är en intressant diskussion om barnsjukhuset.

  Det låter som att ”solidaritet” innebär att ingen ska ha eller få mera än den som har det sämst. Om någon har pengar och vill lägga dem på vård ska man inte få göra detta om inte alla andra också har råd.

 33. fundersam

   /  oktober 25, 2007

  3-5000 understiger vida vad svensson lägger på platt-tv, semesterresor till mallis, rökning chips etc.

 34. H-E.R

   /  oktober 25, 2007

  Ragge…. har du suttit på Skäret du med?
  Ruska på huvet nu och läs vad jag skrev en gång till.
  Men… gör sedan som du brukar, tolka det hela, vänd och vrid. Spotta ut.
  Resultat?
  Din egen sanning.
  Inte var det min i alla fall.

 35. Liberal vänster

   /  oktober 25, 2007

  Fundersam? 3000kr är INTE vad en lågavlönad förälder lägger om året på diverse prylar. Många har inte råd med vare sig platt-tv, resor eller biobesök .Men vad vet du om det?

 36. fundersam

   /  oktober 26, 2007

  Så du menar att vi har typ en halv miljon personliga assistenter i sverige…?

  3000-5000 kr per år är mindre än vad många lägger på onödigheter. Du får ju ändå utgå från genomsnittslöner när du vill utröna den potentiella efterfrågan på detta. Självklart finns det svältlöner i sverige precis som i alla länder.

 37. Patrik "BP" Andersson

   /  oktober 30, 2007

  Nu är det så här, att den så kallade ”gräddfilen” funnits hela tiden.

  Vilka är det som kunnat åka utomlands för att få vård när inte den svenska vårdetablissemanget lyckats prestera den?
  Vilka är det som haft råd att anställa vit städhjälp innan ”pigavdraget” infördes?
  Vilka var de som jobbade svart med städhjälp innan ”Avdrag för hushållsnära tjänster” infördes?

  Principer är bra, men innan man försöker vidtaga åtgärder utifrån dem måste man ta en titt på hur verkligheten ser ut och anpassa åtgärderna till den.

 1. Svartbygge är svartbygge | Svensson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: