Fusk och forskning på hög nivå

Ordet ”fusk” har blivit det nya modeordet. I dag berättar Svenskt Näringsliv chefsekonom Stefan Fölster och VD:n för handelns utredningsinstitut Fredrik Bergström, på DN debatt, att 95 procent av Sveriges befolkning ”fuskar”. Nja, fuskar kanske de inte gör – men ”de har anpassat sitt beteende i syfte att vinna fördelar ur systemen.”

Begreppet ”fusk” blir plötsligt större än universum själv. I de ”fuskandes” skara räknas alla in som till exempel ”har hjälpt en sjuk anhörig” eller ”tvingats använda kontakter för att få sjukvård”. De som på ”ett smart sätt planerat sin föräldraledighet” eller de som skaffat en privat vårdförsäkring. Grova förseelser, eller hur?

Så till nästa dråpslag. Enligt artikelförfattarna är alla vi ”vanliga” svenskar lika goda kålsupare – vi tillhör de fuskandes skara. Bara en grupp människor går egentligen fria ifrån debattskrivarnas anklagelser – nämligen en extraordinär ”storstadselit” – bestående av politiker och givetvis författarna själva (får man anta).

Ja jösses, vilket dravel!

På ett sätt kan man kanske tycka att denna nya taktik – att anklaga alla utom en liten naiv ”storstadselit” för att fuska – är sympatisk. Inte bara sjukskrivna och arbetslösa fuskar längre. Nu är vi alla syndare (nästan).

Oskyldigt och sympatiskt? Nej, knappast!

Avsikten med artikeln är tydlig – att få svenska folket att inse att välfärden är en illusion. När ändå alla fuskar och utnyttjar systemen kan vi ju lika gärna avskaffa hela den så kallade ”välfärden” och låta var och en kämpa för sig själv istället.

Regeringen är på god väg att genomföra denna agenda. De försämrar försäkringssystemen till en nivå där de med rätta kan kallas för ”bidrag” , eller varför inte fattighjälp? De säljer ut skola, vård och omsorg, och låter privata vinstintressen ta över våra välfärdstjänster. Nu får de, inte helt oväntat, hjälp av Svensk Näringsliv med att spä på föraktet för ett solidariskt samhälle. Jag förmodar att de enbart tackar och tar emot!

maudfolster.jpg
Staten och kapitalet…

*
Andra bloggar om: , , , , , , , ,

Annonser
Följande inlägg
Lämna en kommentar

14 kommentarer

 1. Det är bäst att varna barn och barnbarn, innan de gör sig skyldiga till ”svarthjälp.” Undras om vi som fortfarande klarar oss utan hjälp, egentligen är ena riktiga fuskare som rundar systemet?:-)
  Måste också erkänna, att det har hänt att vänner fått en flaska whisky, som tack för någon hjälpsamhet. Inser att jag är ett dåligt föredöme för den unga storstadseliten.

 2. karin

   /  oktober 17, 2007

  Bra sätt att få tyst på folk!!! Att få dem att tiga av skam!!

  Hade de, Fölster och Bergström, några sakliga argument? Några bättre bättre argument att komma med?

  Och då får de väl desperat hitta på någonting? Som detta?

  Vad trött jag blir på borgare!!

 3. Ja herregud säjer jag bara…
  SJÄLVKLART fuskar ALLA människor i sjukförsäkringssystemet enligt nuvarande statistiska undersökningar.
  Jag tror jag spyr.
  Snart orkar man inte ens kommentera alla artiklar om det här.
  Tack för att du förstår ändå & fortsätt skriv för sjutton, för såna som du behövs i bloggvärlden.
  Kram & Tack
  Elisabeth

 4. Jag blir vansinnigt nyfiken på vilka de där 5 procenten är som inte fuskar! Är de vid liv överhuvudtaget?

 5. märkligt märkligt eller ska man hurra för idiotin. 😉

 6. Helt rätt – dravel. Sen kan man undra varför vi reagerar. Om vi inte är skyldiga – så vad bryr vi oss om anklagelserna?

  Det känns faktiskt som att det är dem själva som är väldigt insatta i hur man fuskar i systemet. Hur kan det komma sig? Jo, förmodligen för att det är dem som fuskar själv…

 7. Ragge

   /  oktober 18, 2007

  Varför är det så konstigt att granska och kontrollera för fusk vid t.ex utbetalningen av bidrag?

  Skattemyndigheten driver ju redan omfattande granskning och jagar skattefuskare med blåslampa.

  Är det mera kränkande mot människor att granska för fusk vid utbetalning av bidrag än att granska för skattefusk?

 8. Jo, hela vänstra blogsfärens upprördhet över detta känns väldigt beklämmande, indignationsutspel av nästan hysteriska mått.

  Det som omtalas är varken konstigt, kontroversiellt, överraskande eller ens omstritt.

  Vad vi ser är alla de som ägnat sig åt att rabbla politiskt korrekta floskler och annat strunt, bli skärrade och höjer rösten för att den uppblåsta ballongen (som alla kände till) punkterades och det tomma innehållet pyser ut utan att de kan göra något alls åt saken.

  Här är en lista på alla bloggkommentarer (länk) på ämnet. Och känslorna av förnekelse är stora bland många, liksom här.

  Istället för att hantera verkligheten som ligger bakom ägnar man sig åt att kritsera rubrik (som sätts av DN-redaktören), enskilda ordval och/eller misstänkliggöra budbäraren, förumlera konspirationsteorier mm.

  Men så är det också samma vänster som misstänker att de har blivit lurade så fort det går bättre för någon.

 9. Personligen ser jag ”fuskare” som en hedersstämpel.

 10. Viveka

   /  oktober 19, 2007

  Denna så kallade undersökningen har gjorts på en webbplats som till största delen besöks av välutbildade och högavlönade män.
  Så undersökningen ger bara ett underlag för dem att fundera på hur de skulle behöva förbättra själva webbplatsen och kanske försöka locka till sig fler kvinnliga webbbesökare, som helt uppenbart lyser med sin frånvaro i undersökningsresultatet.
  Som jag ser har de bara skräp in och ett resultatet ut, som är lika mycket, tja om inte tio gånger mer skräp ut.

  PS Vid webbundersökningar är det ofta så att män gärna ljuger om sitt kön. Speciellt om männen innan misstänker eller ser resultat som visar på en könsfördelning där det är lite kvinnor. DS

 11. H-E.R

   /  oktober 23, 2007

  Falsk matematik?
  Av Sveriges drygt 9 miljoner invånare är ca 64% procent i arbetsför ålder, dvs 18 – 64 år. Vilket väl torde vara den åldersgrupp som avses som presumtiva fuskare?
  Av dessa 64%, dvs 5 760 000 människor är då alltså bara 5% ärliga. Dvs 288 000 personer.
  Det finns alltså bara 288 000 ärliga personer i Sverige!!!

  Vilka är de?
  Hur är de skapta?
  Belöna dem med diplom! Och eftersom de är så pass få så borde man väl kunna presentera dem på något sätt.
  T ex i tv-reklamen: “Möt ärlige Sixten, han är en av 288 000 i Sverige. Ett föredöme för oss andra”
  Ja, vad kan man säga? För att ta Fölster/Bergströms utsaga på allvar krävs verkligen fantasi och extraordinärt tänkande.

  Denna text har jag skrivit i diverse bloggar och även ett par tidningar. Roligaste svaret fick jag idag: ”Men det är väl fler än de som är mellan 18 – 64 år som fuskar?” menade skribenten.

 12. karin

   /  oktober 25, 2007

  Och det finns faktiskt arbetsgrupper som använder sin egen bil, egen telefon (fasta), mobiltelefon och dator m.m. i jobbet…

  Apropå fuskprat (som en balans av fusket? Dvs. folk använder av sitt privata i jobbet så att säga ibland).

  Milersättningen för användande av egen bil är 22:50, kommer man upp i 3000 km/år får man en höjning till 27 kr/mil. Och då syftar jag inte på resorna till och från jobbet, vilka alla ska bekosta själva, utan på resor i tjänsten. Och det handlar om resor varje dag och varje vecka för att alls kunna genomföra sina arbetsuppgifter överhuvudtaget.

  På min arbetsplats och förmodligen alla liknande över hela riket har vi inte tillgång till egen dator (eller ens med en eller två delad dator). Ine heller egen telefon eller mobiltelefon. Utan vi delar tre datorer och två ellertre fasta telefoner (finns inga jobbmobiler) med 30-40 kolleger. Vi har dessutm med oss ”kontoret” till våra olika arbetsställen.

  Vi behöver så gott som daligen ha kontakt med våra ”avnämare”, via mejl, telefon/mobiltelefon; själva kontakta med information m.m.), samt svara på frågor etc.

  Vi kan visserligen dra av en schablonsumma (funkar i denna kommun)… Och resor till och från jobbet kan vi ju dra av som alla andra.

  Vår grundutbildning är 4 år på högskola/universitet. Själv har jag utbildning motsvarande 6 års universitets-/högskolestudier. Min inkomst efter 30 år i yrket är inte ens 24 000 kr/mån. På dessa inkomster ska jag alltså också hålla jobbet med bil (fast är man så djävla dum så man finner sig i detta får man väl skylla sig sjäv, vad? Men sådana idealister existerar faktiskt!! Hör och häpna!).

  En annan vinkling på detta med fusk och fusk, kolla denna recension (om livsmedelsindustrin): http://www.dalademokraten.se/Opinion–Kultur/Kultur/2007/10/25/Underhallande-kulturhistoria-om-mat/

 13. H-E.R

   /  oktober 25, 2007

  Karin… huvva. ”Maten i rörledningar som diskas någon enstaka gång”. Tur man vägrar mamma Scan och allt vad det heter.
  Och fusket… man kan nog hårddra det hela till den grad att 100% av svenskarna fuskar. Men då får man räkna in gå mot röd gubbe och liknande. Fölster/Bergströms avsikter med sin 95% ”chockrapport” var nog att späda på misstänksamheten mot t ex sjuka/arbetslösa, men löjets skimmer över författarna omöjliggör nog detta.

 1. Svensson » Blog Archive » Lögnaren - Magnus Andersson, CUF

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: