Det värmer gott i början

SACO:s ordförande Anna Ekström intervjuas i SvD i dag;

Så många forskare säger att en ständigt mer generös a-kassa minskar arbetsutbudet. Det tror jag är sant. Avtrappade nivåer gör att folk söker jobb mer.

Man kan konstatera att med sådana fackliga företrädare behövs snart inte Svensk Näringsliv längre. Anna Ekström anammar den borgerliga regeringens argument rakt upp och ned. Och visst kan hon ha rätt i att folk söker fler jobb med en sämre a-kassa, men frågan är om det är bra för samhällsekonomin och speciellt för hennes fackförenings egna medlemmar – de högutbildade.

Nya forskningsrön från OECD (Employment Outlook, 2007) visar att en generös a-kassa förbättrar matchningskvalitén på arbetsmarknaden. Det betyder att den med hög utbildning inte stressas att ta låglönejobb under sin egen kompetensnivå, vilket i sin tur höjer produktiviteten och förbättrar BNP tillväxten. Att den svenska produktiviteten nu, enligt riksbanken, har ”tvärnitat” kan vara ett tecken på att regeringens ”jobbpiskarpolitik” redan har börjat verka. Visst – det värmer gott i början, men till vilket pris?

Räntehöjningar, sämre tillväxt och framförallt – hur många kommer att känna att deras utbildning är bortkastad när de efter år av studier, och i många fall erfarenhet, vid arbetslöshet snabbt tvingas in i ett av de nya låglönejobben. Dessutom; hur många kommer att avstå från högre utbildning med tanke på de ekonomiska riskerna?

Frågan är: Hur kan Anna Ekström ”tro” att denna politik gynnar akademiker och SACO:s medlemmar?

*
Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

Annonser
Tidigare inlägg
Lämna en kommentar

6 kommentarer

 1. St Just

   /  oktober 15, 2007

  ilse-marie, helgen lysande (utan blogg) och nu väntar flera veckor med jobb utan tillgång till dator (rätt skönt faktiskt). Bra bloggat om Girighetens konsekvenser och om den kassa fackföreträdaren. I lördagsintervjun P1, hörde jag en lika usel ordförande som mest skällde på LO och (s) – Mari-Ann Krantz, ledare för nybildade förbundet Unionen, Sveriges största fackförbund för privatanställda. Hon lät som en borgerlig megafon.

  I övrigt noterar jag att extremliberalerna agerar provokatörer som vanligt; Jonas N och LibeRatio (mannen som utan att skämmas anklagar folk för att hylla mord, våld och för att förbereda mord på alla som TÄNKER (!) har dessutom fått sällskap med en Odelberg som försöker psykologisera kring girighetet. Oh -så tröttsamt!

  Tro inte att jag överger din blogg – återkommer om någon månad.

  Må väl röda hjärtat 🙂

 2. Jag ser att du fortfarande tjurar och måste klippa in en mening du anser vara orättvis.

  Det som är extremt med vad bla jag och liberatio kommenterar, är att socialisterna blir svarslösa, extremt svarslösa. Jag tror faktiskt inte du har haft ett försökt till seriöst inlägg sen du (felaktigt) hänvisade till någon länk (tror den hette ‘Rena Kläder’ eller likn) angående att lönearbete är slaveri.

  Man jag är säker på att Ilse-Marie uppskattar din närvaro även om du bara skiver att du finns och är på hennes sida …

 3. Provocerande med sakliga argument? Hmm, intressant 🙂

 4. föraktets inställning till arbetslösa har medvind. Det är märkligt att så många tycker illa om arbetslösas rätt till att kunna leva och delta i samhället. Jag undrar dock om deras inställning till arbetslöshet skulle vara den samma om de själv blev drabbade. Det är märkligt att man inte tittar på historien om hur eller av vad människor levde på innan a-kassan och den sociala trygghetsvälfärden det som ger en anständighet i livet.
  Märkligt är att man inte bryr sig om att folk kanske måste tigga till överlevnad eller kanske hora ut sig
  Märkligt är varför man har denna inställning när det är ok att det fortfarande existerar barnbidrag utan inkomstprövning avdrag för tjänster i hemmet (för lat överklass) och pension för avdankade politiker.
  Märkligt är att förespråkarna av sänkt a-kassa tycker det är ok att de avdankade politiker (margitha björklund lars-åke skager) som driver egna företag som går med vinst kan fortsätta att plocka ut te.x kommunalrådspensioner om man sätter in vinsten i företaget.
  Märkligt är att arbetslösa inte får göra samma sak
  Märkligt är att medmänskligheten numer bara sträcker sig till den egna personen
  Märkligt att det är ok för en del att leva på samhällets generösa utbud medan andra borde möta giljotinen
  Märkligt det där med att bidrag numera ska gå till de minst utsatta
  Märkligt märkligt patriarkatet är tillbaka i form av en allians
  Märkligt är att de inte kallar sig brukspatroner

 5. karin

   /  oktober 17, 2007

  Vad trött jag blir över allt!! Bra skrivet, mona! Har du sett detta på Motvallsbloggen, över samma tema faktiskt (för övrigt är den länkade bloggen Jonas N.s favoritblogg!!!): http://www.alba.nu/motvallsbloggen/?p=880

 6. Patrik

   /  oktober 26, 2007

  Vi studenter har straffats flera gånger om av den borgerliga moderatregeringen. Vi får betala ”arbetsavgiften” på ungefär 400 kr/mån (beroende på a-kassa) och vi får ingen ersättning när vi är arbetslösa. Dessutom är vi undantagna från ersättning för jobbsökanderesor efter studierna eftersom ”vi i alla fall skulle åka”.

  Numera straffar det sig att studera. Gör inte det.

  Hatar du ditt jobb? Jobba för guds skull kvar och stå ut för din ekonomi blir en mardröm om du börjar studera med borgarnas klåperier!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: