Al Gore och FN gjorde det!

Jag tycker att det var helt rätt att dela Nobels fredpris mellan Al Gore och FN:s klimatpanel. Man kan kanske fråga sig vad miljön har med fred att göra. Men svaret är relativt enkelt –

Vi är en del av naturen. Att freda och vårda vår miljö är grundläggande för hela mänskligheten och för allt levande. Krig och fred påverkar vår miljö – i dag mer än någonsinn. Dessutom kan framtidens krig och konflikter mycket väl handla om konsekvenserna av våra miljö och klimatförändringar.

gorestor445.jpg

Al Gore har under många år kämpat för att få världen att på ett så lättbegripligt sätt som möjligt förstå vad vi gör mot vår natur. Och äntligen – under det senaste året har han som ingen annan fått världen att lyssna, mycket tack vare filmen ”En obekväm sanning”.

FN:s klimatpanel består av 2 500 forskare från mer än 150 länder. Deras arbete och slutsatser är viktiga väckarklockor för världens ledare. Ingen demokratiskt vald politiker kan längre ignorera klimatfrågan och komma undan. Fakta har blivit alltför tydliga och påtagliga – mycket tack vare denna forskning.

Därför – Grattis! Det är ni som har gjort det – fått världen att vakna!

Nu får vi inte somna om!

Avslutar med ett citat från Al Gores bok; Earth in the balance, 1992;

We have misunderstood who we are, how we relate to our place within creation, and why our very existence assigns us a duty of moral alertness to the consequences of what we do. A civilization that believes itself to be seperate from the world may pretend not to hear, but there is indeed a sound when a tree falls in the forest.

*
Andra bloggar om: , , , , , , , ,

Annonser
Tidigare inlägg
Följande inlägg
Lämna en kommentar

6 kommentarer

 1. KeMa

   /  oktober 12, 2007

  I Alfred Nobels testamente star att lasa: ”and one part to the person who shall have done the most or the best work for fraternity between nations, for the abolition or reduction of standing armies and for the holding and promotion of peace congresses.”

  Kalla: http://nobelprize.org

  IPCC & Gore kvalificerar sig INTE enligt dessa kriterier. Enkelt!

 2. Jag menar trots allt att de kvalificerar sig. Visst är det en tolkningsfråga – men som jag ser det har Al Gores och FN:s arbete för en större medvetenhet kring miljö och klimatfrågorna stärkt banden mellan världens nationer.

  Fler och fler nationer och politiska ledare börjar inse att vi är beroende av varandra – att vår framtid är sammanlänkad. Dessutom är satsningar på miljö och klimatfrågor oförenliga med satsningar på större armeér, fler vapen och krig. Det ena handlar om att bevara liv och vår livsmiljö – det andra om att tillintetgöra liv.

  På så vis har Al Gore och FN:s klimatpanel kvalificerat sig – de sätter focus på hur vi ska kunna rädda och freda vår planet – tillsammans. Miljö och klimatfrågorna har ju i grunden inga nationsgränser – det har de tydliggjort.

 3. Får jag vara så oförsynt att meddela avvikande åsikt?

  Varken IPCC eller Gore har någon vidare track-record vad gäller både att åstadkomma något reellt, eller att vara seriösa källor att luta sig mot eller lita på.

  (Jag är fullt medveten om att detta är en inopportun ståndpunkt, och att de bredare massorna av mediekonsumenterna tror att IPCC skall ses som sanningens och godhetens källa. Tyvärr är det dock inte så)

 4. Johan

   /  oktober 12, 2007

  Jag undrar hur schizofren du egentligen är när jag läser detta. Ni rödingar brukar ju annars vara mycket snara att kritisera USA och dess företrädare. Nå, här hade du verkligen chansen. Och du väljer att hylla beslutet?

  Tänk efter lite… Under Gores period som vicepresident:
  * Breddades dödsstraffet till att omfatta fler brott.
  * Bombades civila till döds av amerikanska piloter i ex-Jugoslavien.
  * Lades grunden för en rejäl upprustning av det amerikanska kärnvapenprogrammet.
  (För att bara nämna några delar)

  Hur belönar vi bäst detta? Jo, vi ger honom FREDspriset! Han har ju föreläst om att andra har forskat fram att miljöförstöring är dåligt. Klart grabben skall ha ett fredspris. Kom igen… Nu är detta visserligen ett pris som ter sig allt mer chanserat, men var ändå inte detta droppen?

 5. Hej
  Jag tycker också att det var ett bra beslut.Det är först genom Al Gore som miljöförändringarna blivit ordentligt uppmärksammade, inte minst i USA.
  Trevlig helg!
  🙂

 6. Bengan

   /  oktober 13, 2007

  Al Gore gick som senator och vicepresident till president Bill Clinton i spetsen för attacker mot lagar som skyddade miljö, klimat och djurliv.
  Under 1970-talet stod det stora slaget om dammbygget i Tellico. Flera djurarter hotades av fördämningen som inte skulle producera någon elkraft, men som
  passade bra in i exploateringspanerna för nya bostadsområden. USA: s högsta domstol stoppade bygget med hänvisning till lagskyddet för hotade djurarter.
  Al Gore var i ledningen för dem som drev igenom att ett undantag i lagstiftningen gjordes. Den möjligheten har sedan dess gjort lagstifntingen kraftlös.
  När han var viceprecident hade Al gore speciellt ansvar för miljöfrågor och då hände följande:
  Skogsbolagen fick avverka urskog som tidigare skyddats och staten sålde virket under marknadspris
  Boskapsuppfödarnas avgifter på betesmark sänktes De stora statliga subventionerna av sockerindustrin i Florida forsatte
  Inget gjordes för de offantliga skador som sockerfabrikanterna orsakar i Evergladeområdet
  Nationalparker öppnades för jakt och fiske
  Anslagen till forskning om solenergi minskade.
  Grattis Al.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: