Arbeit macht frei!

arm.jpg

Människosynen.
Där finns nyckeln till Anders Borg och Fredrik Reinfeldts nya politik. Inspirationen är hämtad från historien. Vi känner igen tankesättet – ”Arbeit macht frei” Endast hårt arbete kan göra dig fri, och enbart så länge du har turen att få vara frisk.

Människovärdet bestäms av din arbetsförmåga. I alla fall för oss vanliga dödliga. Alla som inte arbetar till hundra procent är lata simulanter som inte är värda ett drägligt liv. Oavsett orsak. Det finns inte längre några tvivel. Sjuka är lögnare, arbetslösa är lata.

Misstroendet är riktad mot ”vanliga människor”, tilliten är reserverad för den egna klassen och den egna kretsen. Där finns ärliga och hårt arbetande människor. Att verkligheten visat att allt detta är lögn rycker den nya överklassen enbart på axlarna åt. Moderata ministrars olagligheter är enbart bisaker. Ja, vad är lite skattefifflande, svartjobbande pigor och svartbyggen att tjafsa om gentemot de utslitna medelålders kvinnornas påhittade sjukdomar och lögner?

Frågan är; hur skulle Fredrik ha behandlat en svårt sjuk familjemedlem. Skulle han ha misstänkliggjort varje sjukdomsyttring. Skulle han ha ransonerat maten till ett minimum och ständigt hånat och sparkat på den drabbade? Knappast – får vi hoppas. De tror på sina egna – de misstror alla andra. Endast de utvalda har ett okränkbart människovärde. Resten är det fritt fram att misstänkliggöra och håna.

Med årets budget går man till förnyad attack mot välfärdens grundpelare. Sjukförsäkringen – betalad och finansierad av oss skattebetalare – liknar alltmer en nådegåva. Blir du sjuk riskerar du att bli av med jobbet efter sex månader. Arbetsgivarna får på så vis fritt fram att göra sig av med alla som drabbas av längre sjukdomstillstånd. Slit ut och sparka – den nya svenska modellen.

Attacken mot facken fortsätter. Fackliga tilläggsförsäkringar i sjukförsäkringen ogiltigförklaras, och ännu ett argument för medlemskap slopas. Att dessa försäkringar – liksom sjukförsäkringen – är betalda av arbetstagarna har ingen betydelse.

Regeringen avskaffar den svenska modellen bakvägen – man försvagar facken genom att göra medlemskap dyrare och med så små fördelar som möjligt. Man omvandlar sjukförsäkringen till en nådegåva. Man skapar ett samhälle byggt på ökade klyftor, rädsla och misstänksamhet. Budskapet är klart och tydligt – sköt dig själv och skit i andra!

Massaker på den svenska välfärdsmodellen fortsätter…

Artiklar om budgeten:

De impopulära förslagen överskuggar

Orättvis, oansvarig och omodern

De impopulära förslagen överskuggar

Väldigt viktigt att spara pengar

Borg i ett svårt läge

Arbetslösa och sjuka förlorar mest

De arbetslösa betalar igen

*
Andra bloggar om: , , , , , , ,

Föregående inlägg
Lämna en kommentar

55 kommentarer

 1. Gustav

   /  september 20, 2007

  Javisst, säkert är det så att var fjärde invånare i Sverige vill sparka på de svaga! Nej, sossepolitiken är ingenting att ha när det kommer till att skapa ett nytt Sverige där arbete betraktas som viktigt och där människor ska få rätt över att bestämma mer över sin egen tillvaro utan att stat och myndigheter ständigt ska vara med och bestämma.

 2. Ja det ligger ju en del i detta då Fuhrern Reinfeldt ju liksom Hitler omger sig med en skara som bara säger ja till allt och som dessutom har kriminellt förflutet om man nu ser till dessa ministerposter han tillsätter.Likandant var det under Hitler eran med självutnämnda generaler på rad.

  Frågan är ju då vem som slutligen försöker genomföra det där sprängattentatet för att få bort denna parodi !?. 🙂

 3. Achilles Viggen

   /  september 20, 2007

  Ovanligt osmakligt att jämföra regenringens värnande om arbetslinjen med de nazistiska övergreppen under kriget.

  Besinna dig nu bloggarusling, sluta publicera sån smörja.

 4. Carl Johan

   /  september 20, 2007

  Re. Pelle Viking.
  Så Hilters generaler valde alltså ut sig själva. Dock bara var det bara ja-sägare som gjorde detta.
  Och denna intressanta historiska ståndpunkt kan alltså kopplas samman med regeringens budget.

  En mycket imponerande och begåvat resonemang tycker jag. Verkligen…

 5. sture

   /  september 20, 2007

  Vänligen, förminska och förflacka inte nazisternas illgärningar. Är du helt historielös? Ingen empatisk förmåga?

 6. Just me

   /  september 20, 2007

  Att ställa grupp mot grupp är alltid början till konflikt.
  Du är som vanligt klartänkt in i detalj!

 7. Fredde

   /  september 20, 2007

  Nej fy fan! Att jämföra Fredrik Reinfeldt med nazism, har du ingen skam i kroppen? Eller har sosseskolan gjort dig helt okunnig. Jag tycker att detta är för jävligt.

 8. Hej Ilse-marie!

  Du vet ju att det nya ”arbetarpartiet” gör ju allt för arbetarna! Vi bara missförstår deras goda vilja att förändra vår tillvaro 😉

  Historiskt har de ju dessutom varit jämt på den sida som vill utöka demokratin, eller hur? Bara för att nämna några praktiska positioner de antagit..

  -Mot allmän rösträtt
  -Mot dödsstraffets avskaffande
  -Mot kvinnlig rösträtt
  -Mot Arbetslöshetsförsäkringen
  -Mot Förslaget till folkpension
  -Mot Alla utökningar av lagstadgad semester med början mot två veckors semester.
  -Mot fria skolmåltider
  -Mot fri sjukvård
  -Mot 40 timmars arbetsvecka
  -Mot lagen om anställningsskydd

  Visst är det tydligt att de alltid stått på arbetarnas sida? 🙂

 9. Just me

   /  september 20, 2007

  EN väninna till mig växte upp i en kommunistisk öststat. När hon ser reinfelt suckar hon o säger: Hitler!!
  Jag frågar: vad menar du? Hon svarar: Jag har varit med om det här innan! Jag ser vad han gör!

 10. Det finns faktiskt dom som på fullt allvar intar den motsatta ståndpunkten, alltså:

  ‘Bidrag macht frei’

  Jag tror inte att den vägen är bättre. Och fö. tycker jag detta var absolut bottennivå vad gäller bloggposterer här. Och då har jag ändå sällan tyckt att dom tidigare varit speciellt genomtänkta …

 11. Vem är det som jämför vad?

  Anders Borg sa det själv i dag i riksdagsdebatten – arbete ger frihet! Tydligare än så kan det inte bli.

 12. Ilse-Marie

  Du skrev en hel del till efter din rubrik. Saker som Anders Borg inte sa …

  Och du var mer än tydlig med vad du menade!

 13. Henrik Hansson

   /  september 20, 2007

  Ilse-Marie förlorade debatten redan i rubriken. Snyggt jobbat.

 14. Mikael

   /  september 20, 2007

  ”Alla som inte arbetar till hundra procent är lata simulanter som inte är värda ett drägligt liv. ”

  Snarare: några av de som inte arbetar hundra procent skulle kunna arbeta mer om de ansträngde sig hårdare och/eller fick rätt hjälp. Ergo: ekonomiska motivationer och utbyggd rehabilitering. Ganska logiskt.

 15. Alla får välja själva hur mycket och hur hårt och engagerat de vill arbeta.

  Om man arbetar heltid får man mer lön, men mindre fritid.
  Om man jobbar deltid får man mindre lön, men istället mer fritid. Om man jobbar med mer ansvarsfyllda och/eller mer kvalificerade uppgifter är lönen högre, men även kraven på prestation.

  Vem annan än personen själv borde få avgöra vad han eller hon finner mest lämpligt!?

  Att Anders Borg skulle bli gladare om fler jobbar mer och bättre får att då kommer det in mer skatt är ovidkommande.

  Men att där finns system som dels gör att det ekonomiska utfallet blir ungefär samma oberoende av hel- eller halvtid, och att många inom systemen anpassar sina beslut så att de optimerar utfallet av olika sk försäkringar är givetvis inte önskvärda, men det är inte enskilda som bör lastas för sådant. Utan de som lagstiftar om sådana system!

  Om där sker små marginella förbättringar i sådan lagstiftning kommer givetvis folk som anpassat sig till de tidigare idiotiska lagarna att uppleva detta som jobbigt. Men det innebär inte att förbättringarna är av ondo …

 16. Jag har valt att jobba deltid så jag märker att jag blir mer kreativ, gladare, starakre och får mera tid att LEVA om jag inte sliter på jobbet 40 timmar i veckan. det blir såklart mindre pengar men det löser man genom att bo billigare. Den här arbetslinjen att alla ska jobba och jobba är sjuk.

 17. Förklara gärna hur bidrag ger större frihet än en arbetsinkomst.

  Kan man inte hålla nazismen borta från svensk inrikespolitik bör man nog ta en lååååång bloggpaus för att tänka över sina perspektiv. Riktigt vidrig vänsterretorik!

 18. Hejsan,

  Bara ett litet besöksavtryck, kanske… 🙂

  Ha det…
  vännen Josef

 19. Tack Josef – ha det gott själv! 🙂

 20. St Just

   /  september 21, 2007

  Välkommen ilse-marie – kul att du är tillbaks!

  Under 1930-talet uppskattade dåtidens höger de som senare lade beslag på begreppet ”arbete ger frihet”. Minns motorvägar och rustningsarbeten under tvång som sades bota mot arbetslöshet. Snarare krigsrustningar påpekade dåtidens vänster. Idag vill få förknippas med ”Arbeit macht frei!” men gott om kvasifilosofer påstår ändå på fullt allvar att ”Arbete ger frihet” – från finansministern till hans mindre kända fanclub på diverse bloggar.

  Arbete ger ingen frihet, lika lite som bidragsberoende gör någon fri. Det finns de som arbetar och är mycket fria och det finns stora bidragstagare som onekligen gör som de behagar.

  Friheten bestäms av personens makt, ställning och klass.

  Mängder av svenska arbetare såväl som arbetare över hela världen, sliter hårt för att bara klara den närmsta månadens räkningar och har som enskilda inte mer makt än de maskiner de sköter. Samtidigt kan sysslolösa överklassare boka in femtioelva semesterresor utan att göra annat än att uppbära bidrag i form av arv, spekulation eller extrema skattelätnader – de har nämligen makt!
  Hycklarna i borgarregeringen utesluter dessutom av ideologiska skäl hundratusentals från den sk arbetslinjen – hemmafruarna. Helst vill man att fler kvinnor ska lämna arbetsmarknaden och knytas till barnen med vårdnadsbidrag eller sköta gamla och sjuka föräldrar.

  Även denna dubbelmoral känns igen från 1930-talet.

 21. Jonas N. är du dum i huvudet?

  Det måste du nämligen vara om du tror att vi på vänsterkanten tror att det går att leva på bidrag eller tycker att det ens är något eftersträvansvärt.

 22. Jonas N

   /  september 21, 2007

  Nicklas E

  Nej, jag är inte dum i huvudet!
  Är du vänster? Varför ställer du en så korkad fråga?

  Jag påpekar två saker: Dels att det finns de som på fullt allvar hävdar att ‘bidrag ger frihet’, och dels att jag inte delar den uppfattningen.

 23. Varken löneslaveriet eller bidragslaveriet ger frihet. Båda är konstruerade system därdu måste uträtta något som någon annan bestämt.
  Verklig frihet är att ha så mkt på banken att man kan jobba med vad man vill och när man vill Ingen som är beroende av andra i form av bidrag eller en anställning och därmed vara beroende av att en lön ramlar in varje månad, är verkligt fri.
  För om du förlorar din anställning..hur fri är du då?

 24. Jonas N

   /  september 21, 2007

  Det som benämns ‘löneslaveri’ är ett socialistiskt snömos. Det finns absolut inget i vanligt lönearbete som har ett dyft med slaveri att göra. Och det är bara stollevänster som på allvar hävdar något annat.

  Däremot stämmer det att med ett fett bankkonto är man mer fri än utan. Och med ett arbete har man större möjligheter att båda bättra på sitt banksaldo, och sin möjlighet att byta arbete om man händelsevis inte skulle trivas med det.

 25. St Just

   /  september 21, 2007

  Jonas N uttalar sig om löneslaveri, något som han inte har erfarenhet av då han förnekar att det existerar. Undrar hur ”stollig” Jonas N den pojke på 17 år vara som refereras till i rapporten ”Vita rockar och vassa saxar” på http://www.renaklader.org
  Rapporten beskriver svensk upphandling bla i Pakistan.

  ”Han doppar händerna rakt ner i frätande ytbehandlingsbad utan handskar. Detta strider mot pakistansk lagstiftning som förbjuder hälsoskadligt arbete för unga arbetare upp till 18 år.
  – Jag arbetar från åttta till åttaa och fårr 384 kr i månaden, säger han.

  Löneslaveri? Socialistiskt snömos tycker Jonas N. Jag tror det är bättre han håller sig till friheten med feta bankkontot som han förmodligen har bättre förusättningar att uttala sig om.

 26. kajsa

   /  september 21, 2007

  ”Frihet” är bara för dem med pengar??? Vad är verklig frihet? Och vad är det för ”frihet” vi egentligen behöver?

  (ny)liberal retorik gör mig bara mer och mer anti istället för tvärtom…

 27. Löneslaveri betyder i stort att det bara är genom anställning du kan försörja dig själv till skillnad från självhushållet. Någon annan måste ju godtyckligt accepera dig som anställd o kan godtyckligt säga upp dig och göra dig arbetslös (stå utanför egen försörjning). Däremot kan du under denna anställningstid tjäna och spara så mkt pengar att du senare kan köpa dig loss och få den frihet och den tid och bekvämlighet du längtar efter. Jag vill mera säga: Arbete gagnar både hälsa och välstånd menarbete kan vara så mkt mer än just lönejobb*

 28. Jonas ? Så du menar att en arbetare på en fabrik när som helst under dagen kan lämna sitt jobb för att han tycker han behöver uträtta ett ärende och sedan komma tillbaka och ha jobbet kvar?
  En tjänsteman kanske kan, men inte en blåställare…Han är fast vid stämpeluret….
  En tjänsteman kan ringa ett privattsamtal från sitt kontor medan en blåställare måste stämpla ut…och be om lov….
  Jag har varit både blåställare pch akademiker och vet vilken avgrundsstor skillnad det är att vara på golvet och vara den som sitter ovanpå..

 29. St Just

  Så du vill diskutera tillståndet i en militärdiktatur i Asien istället? Och inte kommentarer fällda kring den svenska regeringens budget!? Men OK, jag skall försöka bemöta det du tar upp ändå:

  Du beskriver dels arbtesvillkor som är markerat sämre än våra, och dels tar du upp vad som verkar vara lagbrott enligt det du återger.

  Ingetdera är önskvärt eller bra. Men jag ser faktiskt inte någonstans något som tyder på att det handlar om slaveri (även om lagbrott är ett övergrepp). Pojken du omnämner säger enligt rapporten själv i frågan:

  ”Han säger att han är 17 år och att han har arbetat fyra år i verkstaden … Han säger att han tycker att arbetet är okej, men att han så klart hellre skulle vilja gå i skolan om han hade möjlighet.”

  Så på din direkt fråga måste jag svara: Nej, jag tycker inte att denne 17-årig verkar stollig på minsta sätt!

  Däremot tycker jag både ditt inlägg i ämnet och din fråga är en smula märkliga ….

 30. D, du frågar mig om arbetsvillkoren är olika på olika arbetsplatser och för olika sorters arbeten!?

  Svaret på frågan är givetvis ja! Och normalt sett är detta alldeles utmärkt också.

  Sen är det ju numera så att ‘blåställare’ inte sällan tjänar betydligt bättre än folk med akademisk examen.

  Det bästa exemplet är kanske hantverkare som gör jobb (oftast svart, nåt annat accepterar dom sällan) åt vanligt folk med lönearbete. Där är förhållandet nästan det omvända mot vad du beskriver.

  Så är det, man kan tycka och skriva mycket om sådant, men inget av allt detta har ett smack med slaveri att göra. Inte det minsta!

  Jag skall villigt erkänna att jag själv, på tex en fikarast, eller över en öl efter jobbet beklagat mig över att ‘här slavar man långa timmar med usel lön, och inget tack för man för man sliter ut ryggen … ‘, men detta är jargong och och tämligen substanslöst gnäll. Det är inte slaveri som är något helt annat, och verkligen vidrigt.

  Jag föreslår att ni använder begreppen där dom hör hemma, och inte annorstädes. Det blir både lättare att kommunicera, och lättare att ta argument på allvar, eller iaf som menade med ärligt uppsåt …

 31. St Just

   /  september 21, 2007

  Jonas N har svårt att se de slavliknande förhållanden som råder under marknadsekonomin, inte enbart i USA-uppbackade militärdiktaturer som Pakistan, rövarkapitalismens Ryssland och Kina utan även i stabila ”demokratier” som Indien. Löneslaveriet existerar där det finns kapitalism, även så i Sverige.
  Slavsamhället gick förvisso under med borgarklassens erövring av den politiska och ekonomiska makten – istället för att äga människor köpte de nya härskarna bara arbetskraft för lägsta möjliga betalning.
  Nej, det gamla slaveriet fins inte, om så vore skulle Alliansens hejarklack vara de första att försvara det och utnyttja det för egen vinning.
  Jonas N:s attityd mot hantverkare talar sitt tydliga språk såväl som hans fra fantasier om att arbetare i blåställ ofta tjänar mer än akademiker.

 32. St Just

   /  september 21, 2007

  Jonas N har svårt att se de slavliknande förhållanden som råder under marknadsekonomin, inte enbart i USA-uppbackade militärdiktaturer som Pakistan, rövarkapitalismens Ryssland och Kina utan även i stabila ”demokratier” som Indien. Löneslaveriet existerar där det finns kapitalism, även så i Sverige.
  Slavsamhället gick förvisso under med borgarklassens erövring av den politiska och ekonomiska makten – istället för att äga människor köpte de nya härskarna bara arbetskraft för lägsta möjliga betalning.
  Nej, det gamla slaveriet fins inte, om så vore skulle Alliansens hejarklack vara de första att försvara det och utnyttja det för egen vinning.
  Jonas N:s attityd mot hantverkare talar sitt tydliga språk såväl som hans fria fantasier om att arbetare i blåställ ofta tjänar mer än akademiker.

 33. St Just, du ältar och tuggar gamla och unkna socialist-teser, nästintill fullständigt utan innehåll. Projicering fördomar och nonsens.

  Att du inte har koll på löner i industri och eller högskoleutbildade i kommunal eller landstingsverksamhet förvånar mig icke ett dugg. Vad du menar med min ‘attityd mot hantverkare’ är också helt obegripligt.

  Och saken är fortfarande den: I de sektorer där det råder marknadsekonomi förbättras villkoren även för löneanställda. Det gäller i Sverige, i Kina/Ryssland, och säkert också i Pakistan. Men i alla de senare länderna är marknadsekonomin politiskt kringskuren på olika sätt och alla får inte tillträde på lika villkor. Att alla inte får ta del av utvecklingen samtidigt är däremot korrekt, men ingen invändning mot marknadsekonomin.

  Även i Sverige är det så att förbättringar av anställningsvillkor i offentlig sektor kommer först efter att motsvarande uppgång har inträffat i den marknadsutsatta sektorn. Dels för att det är därifrån pengarna kommer som betalas in, dels för att de bättre villkoren där utgör ett konkurrenstryck på de sektorer som sköts av efter plansocialistiska principer i det offentliga.

  Men det, St Just, är ett argument för marknadsekonomin. Inte tvärtom!

 34. St Just

   /  september 22, 2007

  Jonas N anklagar (i sedvanlig alliansstil) svenska hantverkare för att vägra annat än svartjobb och inser inte att han har attitydproblem.
  För övrigt är det bara att knalla in på SCB och kolla lönesskillnader mellan akademiker och arbetare, om nu Jonas N inte besökt ett verkstadsgolv. Hans försvar för för slavliknande förhållanden i länder som Kina och Pakistan är typiska för marknadsanhängaren. Egentligen är ju förhållandena i exempelvis Kina och Pakistan de som dessa nyliberaler önskar även i Sverige; inga fackföreningar, fri lönesättning, konjunkturanpassad arbetstid ….

  Marknadsekonomin badar i utslitna kroppar, barnarbete, utplundring och blod – det finns tusen och ett skäl för att stoppa barbariet – inte tvärtom.

 35. St Just, om du vill diskutera något så får du minsann diskutera sakfrågan och inte dina egna fördomar. Dom senare är bara tröttsamma.

  Du återitererar dina gamla fördomar och påhittade anklagelser mot dem som förordar marknadesekonomi. Och det i total kontrast mot verkligheten.

  Om du har försökt att få en hantverkare att utföra mindre jobb för en privatkund i sthlmsområdet vet du vad jag pratar om. Annars ägnar du dig åt drömmerier.

  Kina, Pakistan och Ryssland lider av avsaknad av ekominisk, och även politisk frihet. I den mån den ekonomiska har ökat har det varit bra för de flesta som tagit del av den, även den 17 åring som du tog upp som (förljuget) exempel på motsatsen. Det är bara att jämföra med de länder i liknande situation som inte har liberaliserat ekonomin. Där faller varje uns av substans i kritiken mot marknadesekonomin.

  Att du ens behöver insinuera att jag ‘försvarar’ lagöverträdelser av arbeträtten i Pakistan visar hur oförmögen du är att föra en seriös diskussion!

  Vad ‘nyliberaler’ drömmer om i Sverige är bara dina projiceringar av otillräckliga egna argument. Att ”[m]arknadsekonomin badar i utslitna kroppar, barnarbete, utplundring och blod ” är ett sådan skämt så det bara inte finns.

  Man måste förneka precis all verklighet som någonsin har observerats för att ens kunna närma sig en sådan beskrivning jämfört med de alternativ som har prövats.

  St Just, jag trodde tidigare att du bara var en småfrustrerad vänsterbluddrare (hos Ljunqvist). Nu vet jag att du är kvintessensen av vad jag menar med stollevänster!

  Vad du har skrivit enbart i denna sträng bekräftar detta.

  Sen har du tidigare blivit svaret skyldig när du ombets förklara ditt försvar för att lågavlönade kvinnor (mer akademisk utbildning, märk väl!) i offentlig sektor skall tvingas att via skatten betala allehanda politiska stolligheter (även om de även efter denna tvångskonsumtion av politiska projekt har det bättre än en kvinna i tex Pakistan!)?

  Du är och förblir ett under av stolleargumentation. Tom här, när det verkar som Anders Borg har formulerat sig korkat kommer du in och visar att andra sidan kan både vara mer korkad och mer konsekvent i dina dumheter …

  Men tror du verkligen att centralplanerad statsstyrning av all ekonomisk verksamhet är sättet att förbättra för folk på sikt!?

  Man tar sig för pannan …

 36. St Just

   /  september 22, 2007

  Så har man då blivit upphöjd till ”kvintessensen av stollevänster”! Man tackar för den och en lång rad av förtjusande prov på nyliberalt språkbruk från Jonas N. Dock retirerar han nu från en rad av sina tidigare grova anklagelser. Hantverkarna begränsas nu till Stockholmsområdet (snart handlar det nog om de hantverkare han själv anlitat, betalade han som borgerliga plägar, svart månne?). Nu saknar länder som Ryssland, Kina och Pakistan både ekonomisk och politisk frihet (Om det betyder något praktiskt till exempel bojkott, stöd de oberoende fackföreningarna, hårda krav på svenska företag som profiterar på arbetsvillkor … håller han tyst om.).
  Givetvis förnekar han fortfarande att barnarbete är ett inslag i marknadsekonomin, att hårda arbetsförhållanden leder till utslitna kroppar (Hur nu tror Jonas N kroppen reagerar på de kollapsliknande arbetsförhållsndena hos H&M:s leverantörer Indien eller Clas Ohlsons uppförandekod med 60 timmars arbetsvecka, är en gåta?).

  Har Jonas N aldrig läst en undersökande bok från Indien, Kina eller sett dokumentärer från dessa länder?Lyft blicken från de nyliberala lå dunsterna ett ögonblick och titta på Kunskapskanalen imorgonkväll 23.00 och titta på serien ”Bolagen som styr oss”.

  Till sist retirerar Jonas N även från det generella att ”blåställare” oftare tjänar bättre än akademiker. Nu handlar det om att ”lågavlönade kvinnor” med akademisk utbildning tvingas betala skatt (!) för ”stolligheter” som ju verkar vara Jonas N:s vardagliga uttal mot allt som andas gemensamhet och empati.

  I DN berättas idag om hur kinesiska kapitalister agerat vid ett omtalat bygge i Kalmar – generellt satte de sig över gällande avtal om löner, arbetsvillkor och olika offentliga tillstånd, dvs precis det som fackföreningar alltid får kämpa för oavsett om det handlar om salladsbarer eller gigantiska miljardsatsningar som i Kalmar.

  ”De är en annan affärskultur i Kina. De många privata entrepenörerna i Kina agerar oerhört mycket efter eget huvud och tar ofta ut svängarna”

  Precis det som nyliberaler som Jonas N önskar i Sverige.

  Somvi kommer att stoppa!

 37. Om man ogillar ordet löneslav kan det bytas ut mot lönearbete. Vad är då det? Motsats till självhushållet. I ett självhushåll bestämmer du helt själv hur din arbetsdag ska se ut och som du sår får du skörda. I ett lönejobb är det någon annan som bestämmer dagordningen ocn också vad detta arbetet är värt..i pengar. INget fel i att lönejobba, men många börjar faktisk ifrågasätta lönearbetes roll i en modern stat.
  Se här: Lönejobbet är ett redskap som via lön talar om vad du är värd..i pengar. Av dessa pengar bestäms din köpkraft och din status. Vi har accepterat detta och nog om det men…idag slits människor ut på sina jobb, kroppar värker, utbrändhet, vantrivsel och stress. Drömmar som aldrig uppfylls, Talanger som aldrig får utvecklas. Du ska sedan jobba fler timmar, upp i högre åldrar, jobba snabbare, bli mer effektiv. Våra barn fostras inte i första hand till att lära sig LIVET utan till att bli lydig arbetskraft. Reformer som friår, baslön och medborgarlön som verkligen skulle befria mäniskor och ge dem en andningspaus, klubbas ner då man minsann ska obba o inte få betalt för att va ledig. Tillväxten ökar o vi producerar en massa skit vi inte behöver.
  JAg tycker ämnet är inressant. Alla vill vi arbeta, men inte slava under andras villkor. Hur hitta balans?

 38. Anonym

   /  september 22, 2007

  Som jag har sagt många ggr. Du får bestämma dig om du vill diskutera (och i så fall göra det) eller så får du vifta med dina armar i den egna varmluften, vilket är det du mest pysslar med.

  Det var du som pratade om min attityd, jag nämnde hantverkare som exempel.

  Byggnads arbetare tjänar ofta bättre än både syrror och lärare. Bara lägg ner bluddret …

  Jag skriver om avsaknaden av politisk och ekonomisk frihet i diverse länder. Och du menar att detta bevisar brister hos marknadsekonomin!? Det är brist på bra politik! Ta in det i skallen!

  Visa var någonstans jag har förnekat existensen av barnarbete, eller att det är ett problem, eller att arbeta är slitsamt? Eller hellre (eftersom du inte kan visa det), knip igen om dina dumheter och börja uppträda som om du vore vuxen.

  Du fortsätter att rapa rent nonsens …

  Framför allt klarar du inte av att diskutera varkligheten. Du gapar om förklaringar som är på samma nivå som lättledda tonåringar fått lära sig på kurs hos SSU eller VU ..

  Varenda försök till nyansering, kontrar med personpåhopp och/eller nonsens.

  Och du smiter fortfarande från varför lågavlönade skall betala världens högsta skattetryck av vilket alldeles för mycket går till just strunt och stolligheter …

  Men det är väl för att ditt motiv inte är värnandet om hederligt folk som jobbar och sköter sig … utan troligen för att din livsluft består av att hitta den ‘kampen’ som du trodde var verkligheten sen SSU-läger, eller som du trodde dig skymta 1968 ..

  Stora ord, poserande och fejkad upprördhet över att andra länder inte har utvecklats längre än de har ännu …. och alternativen du har att erbjuda är att skicka dem tillbaks till självhusåll på en liten jordplätt eller statliga kolgruvor med ännu mycket sämre villkor. Det är vad allt ditt engagemang är värt och nog har varit värt ett helt vuxet(?) liv, ett liv som inte lett till några nya insikter, det är min bedömning!

  Tragiskt, och dessvärre också farligt i förlängningen .. iom att sådana som du och även måttlig vänster ständigt vill förhindra utveckling i positiv riktning …

 39. Oops … förra inlägget var av mig.

  D!

  Ja, lönearbete är en korrekt beteckning.
  Liksom det heter att äta (och inte näringsslaveri)
  Eller klä på sig vintertid (inte temperaturslaveri) osv

  Den dystopi du beskriver sen är precis raka motsatsen till hur utvecklingen har skett i verkligheten.
  Vi arbetar värre och färre timmar om dagen,
  färre veckor per år, och
  färre år av våra liv (som dessutom blir längre)

  De slitsamma arbetsuppgifterna har blivit färre
  och både utrustning och skydda har blivit bättre

  Valen som folk kan göra har blivit otroligt många fler
  osv osv …

  Allt detta bara på några decennier.

  Däremot stämmer det att (den stolligare) vänstern alltid har varit emot utveckling och ny teknik. Det började redan med de mekaniska vävstolarna .. och har ingalunda slutat än idag. I inlägget ovanför ditt ser du tex hur St Just argumenterar mot att fler företag etableras i Kina, Indien eller Pakistan mm.

  Och tro mig, grabben (?) är allvarlig. Kunde han skulle han med glädje förhindra fler företag i sådana regioner. Dessbättre kan han inte det, utan kommer att bli en bitter pesnionär som klagar på att dom arbetande idag inte betalar mer pension åt honom… och att politikerna inte har sett till att har fått det bättre.

  För att ta eget avsnar för sina val och sin framtid är något dessa fanviftare ytterst sällan klarar av …

  Jag upprepar: ‘Slaveri’ är helt fel beteckning (och du avslutar med det igen, Sansa dig lite !)

  Jag föreslår att du själv väljer vilken som ‘rätt balans’ i ditt liv. Så försöker dom flesta göra, och det kan innebär att de väljer att jobba hårt, eller inte …

 40. St Just

   /  september 22, 2007

  Jonas N är en nyliberal med oändliga attitydproblem. I de senaste inlägg består det mesta av:
  ”strunt och stolligheter”, ”lägg ner bluddret”, ”vifta med dina armar i den egna varmluften”, ”statliga kolgruvor”, ”rapa rent nonsens”, ”Ta in det i skallen!”, ”(den stolligare) vänstern” och ”Stora ord, poserande och fejkad upprördhet”

  Sedan säger denne pojke till en som närmar sig pension efter ett långt arbetsliv:

  ”knip igen om dina dumheter och börja uppträda som om du vore vuxen.”

  Och han tror att han diskuterar!

  Respekt har han ingen aning om vad det betyder.

 41. Japp, jag menar precis vad jag säger. Tyvärr nödgas jag nog tillägga.

  Du snackar rent strunt, du kan inte argumentera, du måste hitta på dumheter, rena osanningar och kommer med ad-hominem argument i en aldrig sinande ström.

  Du har förtäljt att du närmar dig pensionen (och trott att detta automatiskt skulle medföra mognad), och här tycks du tro att detta skulle medföra respekt. Vilken tomte …

  Det funkar precis tvärtom. Vill man bli respektfullt bemött behöver man uppträda med respekt mot andra.

  Du blev respektfullt bemött av mig i det första inlägget (om 17-åringen som du menade bevisade löneslaveri) och även hyfsat nästa efter att du redan börjat spåra ur …

  Allvarligt, att i 60 årsåldern skriva:

  ”Nej, det gamla slaveriet fins inte, om så vore skulle Alliansens hejarklack vara de första att försvara det och utnyttja det för egen vinning.”

  … och sen kvida om att man därefter inte blir respektfullt bemött!? Hur vuxet är det ….

 42. St Just

   /  september 22, 2007

  Självfallet vet jag att unga nyliberaler aldrig visar respekt – de betraktar världen från det blå dinglande i sina fallskärmar. Närkontakt med verkligheten får de inte förrän de störtar till marken.

  Livet ger en många erfarenheter och en av dem nyliberaler försvarar allt från låga löner till prostitution och narkotikaförsäljning. Allt handlar om frivilliga överenskommelser mellan två parter som det offentliga inte ska lägga sig i. Steget till barnarbete och slaveri är därför för dem aldrig längre än vad som är marknadsekonomiskt intressant eller politiskt möjligt.

  Om slaveri anses marknadsekonomiskt rimligt kommer de vara bland de första som står på Arlanda för ett uppköp – precis som de är de första att utnyttja pigavdrag och de sista som lämnar skattefuskandet.

  I närmare 30 inlägg har nu denne Jonas N levererat sina favoritfraser från ad hominem till vänsterbludder och om att folk ska knipa igen (vad rädd jag blir!). Nu recenserar han sitt eget respektfulla bemötande och finner det tillfredställande.

  Till sist; löneslaveriet existerar fortfarande och arbete har inget med frihet att göra.

 43. Till de som försvarar nyliberalismen och marknadsekonomin idag. Era likasinnade föregångare har antagit en anti-human hållning under hela demokratins historiska utveckling. En demokrati som knappast har växt fram som en naturlig konsekvens av det systemet, utan snarare genom konflikten mellan arbetare och kapital och dess förståelse av sig själva som klass. Något som idag högern försöker trolla bort. Att arbetarna enade sig som klass och förstod vikten av enighet medförde att fackföreningarna TVINGADE fram DEMOKRATISKA reformer, de kom inte av sig själva tack vare kapitalismen som sådan. Därav skillnaden i demokrati mellan de kapitalistiska staterna. Vissa har nått längre i det avseende, tack vare kampen som dess fackföreningar utkämpat och inte genom dess förträffliga kapitalistiska system.

  Här kommer något som jag postade tidigare men som ingen brydde sig om att svara. Så här har era föregångare (ni som vill ha nyliberal marknadsekonomi) röstat i Sverige.

  -Mot allmän rösträtt
  -Mot dödsstraffets avskaffande
  -Mot kvinnlig rösträtt
  -Mot Arbetslöshetsförsäkringen
  -Mot Förslaget till folkpension
  -Mot Alla utökningar av lagstadgad semester med början mot två veckors semester.
  -Mot fria skolmåltider
  -Mot fri sjukvård
  -Mot 40 timmars arbetsvecka
  -Mot lagen om anställningsskydd

  Varför skulle ni vara humanare idag?

 44. Jonas!
  Nej! Hjulen rullar fortare idag än tidigare. Ett citat jag hörde på stan från ett par äldre arbetare:
  ” Förr hade man kul på jobbet. Nu går man bara dit för att man måste”
  Ytterligare ett citat från en äldre arbetare: ” Förr jobbade vi 12 timmar om dan men vi stressade inte. Nu blir jag trött efter bara fyra timmar då det är så stressigt.
  Det säger rätt mkt om klimatet på jobbet. känt slitet, kommit hem efter en stenhård arbetsvecka o är så trött så du vill kräkas, samtidigt står en hög smutstvätt och två barn som ska skötas och sen….. Har du aldrig jobbat så hårt så kanske du heller aldrig kommer förstå hur det känns att vara så beroende av en inkomst…

  Citat från Jonas”
  Jag föreslår att du själv väljer vilken som ‘rätt balans’ i ditt liv. Så försöker dom flesta göra, och det kan innebär att de väljer att jobba hårt, eller inte …slut citat!

  Vad beträffar min egen arbetssituation idag kan jag skatta mig lycklig. Jag frilansar och tar bra betalt för mina uppdrag.Således har jag både frihet och pengar. Önskar bara att fler fick den möjligheten o äntligen kan jag dissa trista och underbetalda jobb *Så dina goda råd är som vanligt bortkastade*L Undrar vad du gör för fantastiskt själv!

 45. Lucky

   /  september 22, 2007

  Har Jonas någon karriär överhuvudtaget?

 46. St Just

  Ytterligare ett inlägg där du försöker utkräva respekt, och hänvisa till ‘livserfarenhet’ samtidigt som du börjar med rena dumheter för att inte säga rena oförskämdheter. Det mesta du säger är så okunnigt att man tar sig för pannan, men visst, du är inte ensam om dessa vanföreställningar. Bara äldre. Någon Vladi radar upp liknande i inlägget efter.

  Du verkar ha två linjer längs vilka dina inlägg löper:

  1) Halmgubbar om allt och alla vilka du argt och upprört anklagar för allt som inte är som du önskar det, och …

  2) Drömmen om en alternativ värld, där samma människor som du (ev på fullt allvar) beskriver enligt pkt 1) skulle vara och agera helt annorlunda, samt dessutom att detta då skulle bli till din alternativvärld.

  På pkt 1) värdrar du så mycket nonsens att det knappt går att hålla räkningen. Än mindre bemöta. Pkt 2) är så naiv att man undrar varför folk bortom tonårsdrömmerier förfäktar dem, och den är dessutom helt inkompatibel med pkt 1), och speciellt i din halmgubbeversion. I den är det ju tom definitionsmässigt så.

  Så vad återstår då?
  Hade du någon poäng utöver att ropa ‘alla nyliberaler är onda’ och ‘om allt vore bättre, vore det inte lika illa’?

  Det skulle vara ditt ‘lönearbte = slaveri’ då …

  .. och min enda motfråga är då: Varför går du med på det då? Vem tvingar dig?

 47. D, om du nu redan innan jag skrev det själv hade följt mina råd, förstår jag inte varför du säger att de skulle vara ”som vanligt bortkastade” !?

  Du har kommit dit, och det kommer inte på 18-årsdagen, utan man får jobba sig dit. Men man måste inte. Vari består ditt problem. Om du vill införa medborgarlön eller annat, vem hindrar dig? Vem hindrar dig eller er att betala med för trista underbetalda jobb?

  Anekdoter om folk som säger ‘det var bättre förr’ bevisar inte att det var bättre förr. Om du tittar på vad samma människor kommer du att se att de väljer att leva som nu, inte som förr även när de kunde välja. Vilket effektivt motbevisar det vardagsgnäll som vi nog lite till mans ägnar oss åt.

  Och, du har fel. På nästan alla mätbara områden har folk fått det bättre. Jag tror dig när du menar att trivseln inte har ökat i samma utsträckning. Men att gnället har ökat i vissa sammanhang betyder inte att folk fått det sämre (om gnället nu verkligen har ökat)

 48. Jonas:
  ”Om du vill införa medborgarlön eller annat, vem hindrar dig?”

  Vad är detta för dum fråga? Tror du en enskild människa ensam kan införa ett ekonomiskt system? Har du verkligen tänkt igenom den här frågan?

  ”Du har kommit dit, och det kommer inte på 18-årsdagen, utan man får jobba sig dit. Men man måste inte.”

  Bara för att man befinner sig på en position i livet finns inga garantier att man förblir där. Därför får man aldrig slå sig till ro och tro att saken är biff. Det kan hända mkt i omgivningen som gör att människor faller av: man måste hela tiden följa med i samhället och försöka påverka.

  ”Och, du har fel. På nästan alla mätbara områden har folk fått det bättre. ”

  JA, materiellt och inom mkt annat också: medicin, teknik.
  men.. samhället blir aldrig färdigbyggt.
  Varför mår människor så dåligt då? Utbrända? Arbetslösa? Självmord? Krig? Terrorism? Miljökatastrofer! Enorma klyftor mellan rika o fattiga länder.Vi har inte kommit särkilt långt när det gäller vår medmänsklighet, snarare tvärtom.

  Jonas:
  ”Jag skall villigt erkänna att jag själv, på tex en fikarast, eller över en öl efter jobbet beklagat mig över att ‘här slavar man långa timmar med usel lön, och inget tack för man för man sliter ut ryggen … ”

  Om det nu är så lätt att tjäna stora pengar , som du säger, om det inga hinder finns i din väg i för att ta sig fram i livet, varför lever du då inte som du lär? Du använder själv ordet slava… en freudiansk feksägning kanske.

  Nej, du är rätt tråkig att prata med, (SORRY) jag föredrar människor som ifrågasätter, har visioner om ett samhälle och som är beredda att sätta sig och diskutera hur framtiden ska se ut. Människor som glöder och har passion. Du verkar sakna detta! Antar att du är rätt ung!det kanske kommer….*L

  Jag tråkas också ut av människor som snackar en massa om hur lätt det är att ta sig fram och att inga hinder finns och som sedan själva saknar förmågan eller kraften att åstadkomma nåt.

  Avslutar med att citera ST JUSt ovan:
  ”Självfallet vet jag att unga nyliberaler aldrig visar respekt – de betraktar världen från det blå dinglande i sina fallskärmar. Närkontakt med verkligheten får de inte förrän de störtar till marken.”

  Jäkla bra formulerat!
  Lycka till i livet JOnas N! Hoppas fallskärmen håller***

 49. kajsa

   /  september 23, 2007

  Bra svarat D, Lucky och Vladi m.fl.

  Nej, förr orkade man jobba och stod i mer än man kanske måste!!!! Då var det kulk att gå till jobbet!!

  Och det där med att jobba sig fram!!! Vilket jävla skitsnack!

  På mitt jobb är det kvinnorna som fortbildat och utbildat sig och som ser till att det blir elevkonserter (att det finns elevr till dem och att det funkar organisatoriskt m.m.!!) och de lever i lägre grad på den utbildning de en gång fick i forntiden!!

  Men inte tackar någon en för det den dag man går i väggen!!! Och inte syns det heller i lönekuverten, tror jag!! kanske skulle fler kvinnor ha högre lön än de flesta män på min arbetsplats!

  fast det är nog de jävla dumma kvinnornas fel som inte hävdar sin rätt mer eller slåt näven i bordet, Det får väl skyll sig själva??? Eller??

  Vi var tveksamma till detta med individuell lönesättning… Fast det är nog en helt annan fråga än detta blogginlägg handlade om!

  Jag orkar inte ens läsa det Jonas N. skriver både här och där, utan skrollar över det!!! Jag tycker det är så oförskämt och fräckt det han skriver!!!

 50. D, det är mycket som är lite obegrpligt i ditt senaste inlägg. Dessutom flummar du iväg ganska friskt …

  1) Ja, det var genomtänkt (frågan var syftad att få dig att tänka ett steg till). Om bara du vill införa det åt dig själv: Sätt igång! Om ni är flera som vill göra det. Sätt igång!

  Jag vill varken erhålla eller upprätthålla ett ‘medborgarlön’ (jag anser idén idiotisk, men vi har ju redan en socialbidragsnorm som fyller lite av den funktionen). Men om ni är många som vill skapa ett sådant system. Gör det, och bry er inte om dem som inte vill delta. Framför allt skyll inte på andra för att de inte genomför saker du/ni tror på. (Hint: du behöver fortfarande tänka vidare själv .. )

  2) Håller med dig, omvärlden är inte statisk. Och folk som jobbar engagerat med något försöker (i stort sett) alltid göra den lite bättre. Speciellt om det sker utan tvång, och de val man behöver göra på den vägen har flera sidor. Men du tycks argumentera för att sådana val och våndorna med att tex studera (spara, investera, jobba hårt, försaka mm) nu för att kunna skörda senare, dock osäkert när och hur mycket … att sådant är ett problem. Något som inte borde behöva vara så, eller tom ngt negativt!? Där håller jag inte med, och lite längre der skriver du själv ”samhället blir aldrig färdigbyggt”. Vad är din poäng?

  3) Frågar du mig: Varför finns det problem i världen, trots att den har blivit väldigt mycket bättre? Allvar, väntar du dig precisa svar och lösningar av mig? Och det i en diskussion där somliga fortfarande vill hålla kvar vid påståendet ‘Lönearbete = Slaveri’ iaf till en del!? Och sen menar du dessutom att jag är tråkig att prata med? Vad är det du väntar dig egentligen?

  4) Jag har aldrig påstått att det ”är så lätt att tjäna stora pengar” (om något så har jag nog menat motsatsen, dvs att man får anstränga sig arbeta hårt och avstå saker på vägen). Samma sak gäller ”inga hinder finns i väg[en] i för att ta sig fram i livet”. Du kanske skall läsa en gång till, och även vad jag skrev efter det du citerade (och gärna avstå från att hitta på vad jag skulle mena)

  4) Diskutera hur framtiden skall se ut, skriver du!? Många ägnar sig åt sådant. Men om de inte förstår hur samtiden är beskaffad tenderar sånt att utmynna ganska luftiga (och ofta lite orealistiska) önskningar, Och det finns många som tycker att sådana ‘diskussioner’, dvs ‘lösa världsproblemen’, är betydligt mer roliga och givande än att lära sig saker, läsa och göra läxan, förstå, bli duktig på något och sedan arbeta med sånt man kan för att åstadkomma saker.

  Märk väl, jag kritiserar inte att folk ägnar sig åt ‘världsförbättrari’ i diskussioner bland vänner, inte ens om de fortsätter med sådant långt efter ungdomsåren. Vad jag säger att det inte går att bygga nya (luft)slott på fundament av okunskap, faktafel, eller önskningar om saker som är egentligen borde vara nåt annat mm.

  I den här diskussionen om regeringens budget tog du upp ngt du kallade ‘löneslaveri’ och jag tror du eg syftade på anställning. Och jag påpekade att ditt uttryck är missriktat, och leder tanken fel (om man tar innebörden på allvar, vilket du har sett utmärkta exempel på ovan). Men ändå, trots att du inte har gått överstyr i debatten på samma sätt, har jag fortfarande intrycket att du egentligen vill argumentera för att ‘lönearbete = slaveri’, iaf litegrand, till en del. Du verkar inte vilja släppa den kopplingen helt och sen bygga vidare på världsförbättreriet.

  Och jo, jag förstår att du tycker det är tråkigt att jag inte bara sväljer dina idéer om hur en annan värld borde vara beskaffad, utan påpekar fel i fakta och premisser, och ifrågasätter(!) att de problem du tar upp verkligen är det, och inte bara ena sidan av ett mynt med även en framsida.

  5) Du avslutar med en massa projiceringar om mig, min ålder, yrke karriär, engagemang, åstadkomma, leva som jag lär mm. Helt obegripligt faktiskt (utöver fel förstås). Ja, du tom skriver ut din halmgubbe du använde för att landa där: ”Jag tråkas också ut av människor som snackar en massa om hur lätt det är att ta sig fram och att inga hinder finns”, och det var tredje gången du landade i något eget påhitt av den sorten bara här. Som sagt: Lite obegripligt

  Nej du, D, du har hittils hållit en bra nivå i diskussionerna (tycker jag) men de senaste 1½ inläggen har du blivit slarvig, lite personligt nedsättande, och hittat på helt egna saker. Även din hyllning till St Justs nonsens-citat tycker jag är markerat under din nivå, riktigt otrevlig om man skulle ta innehållet på allvar … (vilket jag inte gör, dock)

 51. St Just

   /  september 23, 2007

  Kajsa, jag håller verkligen med dig; ”Jag orkar inte ens läsa det Jonas N. skriver både här och där, utan skrollar över det!!! Jag tycker det är så oförskämt och fräckt det han skriver!!!”.

  Instämmer verkligen med D:s ord till samme person; ”Nej, du är rätt tråkig att prata med, (SORRY) jag föredrar människor som ifrågasätter, har visioner om ett samhälle och som är beredda att sätta sig och diskutera hur framtiden ska se ut. Människor som glöder och har passion. Du verkar sakna detta! Antar att du är rätt ung!det kanske kommer….*L. Jag tråkas också ut av människor som snackar en massa om hur lätt det är att ta sig fram och att inga hinder finns och som sedan själva saknar förmågan eller kraften att åstadkomma nåt.”

  Nyliberal – Boring!

 52. St Just, att du (och även Kajsa) recenserar saker du varken läst eller förstått kommer inte direkt som någon nyhet för mig. Om du hade läst så hade du sett att jag redan påpekat det tidigare …

  🙂

 53. Hejsan,

  LöneslaveriKneg ger frihet = den som inte får plats på arbetsmarknade är därför ofri – eller ?

  Ha det… 🙂
  vännen Josef

 1. Det behövs en ny mansrörelse « strötankar och sentenser
 2. Svensson » Blog Archive » Liberalernas dubbelstandard

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: