Inga heliga kor i välfärdsslakten

Både DN och SvD har den senaste tiden ifrågasatt svenska folkets kritiska inställning till regeringen. De sliter sina hår – står handfallna och häpna. De kan helt enkelt inte förstå varför inte vi alla – hela svenska folket – faller på knä och tillber regeringen för dess lyckade politik.Speciellt när det gäller arbetslösheten.

Ja, vi har onekligen fått bevittna ett mirakel – utan att genomföra ett enda beslut lyckades Reinfeldts regering sänka arbetslösheten på bara ett par månader till nya rekorlåga nivåer. Hur det gick till vet ingen och det har givetvis ingenting att göra med att vi befinner oss i en högkonjunktur eller att den moderatledda regeringen fick överta statsfinanser i toppklass. Nix – ingenting!

Men, orsaken till regeringens impopularitet är inte alls svår att förstå. I alla fall inte för oss som lever i verkligheten – just den verklighet som Reinfeldt säger sig besöka med jämna mellanrum.

Inga, utom överklassens mångmiljonärer, tycks längre vara heliga kor när alliansen går fram med slaktkniven för att finansiera sina inflationsdrivande skattesänkningar. Det är självklart att många reagerar!

I dag får vi veta att biståndet ska minskas, funktionshindrade själva ska få betala sina rullstolar och att billiga barnböcker snart blir ett minne blott när ”En bok för alla” läggs ner. Bara några droppar i regeringens hav av skattesänkarfinansiärer – men tillsammans ger de en tydlig bild av inriktningen.

De svagaste grupperna är de som ska betala mångmiljonärernas brakfest. Eller för att citera PC Jersilds avslutningskommentar i hans analys av läget i DN;

Sverige är förvisso inget skatteparadis för alla och envar. Men somliga gjorde sitt livs klipp med alliansens valseger 2006. Eller som Görans Hägglunds bibel förkunnar: åt den som har skall varda givet.

Den moderatledda regeringen tycks ha bestämt sig för att efterskapa det amerikanska nyliberala samhällsbygget. Snabbt och metodiskt slår de sönder vår solidariskt finansierade välfärdsmodell. Istället gynnas vinstdrivna privata skolor och sjukhus. Klyftorna vidgas när kraftiga skattesänkningar till de allra rikaste finansieras av samhällets olycksbarn.

Men, i dag får vi på DN:s ledarsida veta att inte ens i nyliberalismens förlovade land, USA, är människorna helt nöjda längre, citat;

De oroar sig över pensionssystemets framtid, över att nästa jobb ger lägre lön än det föregående, över dyr och bristfällig sjukvård och utbildning. Nytt är att stämningarna även slagit rot i den välutbildade medelklassen.

Jag hoppas och tror att en majoritet av svenska folket behåller sin sunda kritiska inställning till regeringens välfärdsslakt och efterapning av det krakelerande amerikanska nyliberalistiska samhällsbygget.

Varför demolera en välfärdsmodell som omvärlden beundrar och nu till och med USA studerar med allt större intresse?
*
Andra bloggar om: , , , , , , , , , ,

Annonser
Lämna en kommentar

22 kommentarer

 1. Martin

   /  augusti 27, 2007

  Hej,

  var står det att biståndet sänks? Du kanske vet något som alla andra inte vet. Informera oss gärna.

  Och vilka inflationsdrivande skattesäkningar talar du om?

 2. Inflationsdrivande skattesänkningar? – Borttagande av fastighetsskatten, förmögenhetsskatten, jobbavdraget, sänkt skatt i tjänstesektorn – en skattesänktning som både Swebanks chefsekonom plus Klas Eklund och andra ekonomer avråder ifrån just för att minska inflationstrycket. Inte bara löneökningar påverkar inflationstrycket.

  Biståndet minskas definitivt till många av de fattigaste länderna (vilket är kärnpunkten i min bloggpost – de fattigaste och mest utsatta drabbas av regeringens politik – inte bara här hemma), istället prioriterar man Europa. Om det totala biståndet minskas åtestår dock att se. Se länk:
  http://www.svd.se/dynamiskt/inrikes/did_16886122.asp

 3. Att fokusera de svenska biståndspengarna till färre länder för att därigenom öka möjligheterna att göra en större insats i varje enskilt land låter som ett alldeles förträffligt förslag.

 4. fundersam

   /  augusti 27, 2007

  Bistånd i formen att ge pengar är ingen vidare lösning annat än för stunden. Om man på allvar vill att u-länderna skall få det bra på sikt skall EU och USA sänka eller helst ta bort importtullarna och subventionerna i jordbrukssektorn. Anledningen är att de fattigaste länderna hittas 2/3 av arbetsför befolkning innom jordbruket. När dessa länder kan sälja sin produktion och få in hårdvaluta kan de också diversifiera sin ekonomi och producera varor högre upp i värdekedjan. Skuldavskrivningar är i sig ingen bra lösning eftersom en del länder finansierar sitt underskott genom att trycka pengar och skapar en inflation som resultat (seignorage).

 5. Jag tror fundersam är inne på rätt spår. När det för en massa år sedan talades om en ny ekonomisk världsordning, då var det inte i första hand bistånd som avsågs, utan rättvis handel och demokrati. Inga snedvridna västerländska interna subventioner, som vårt jordbruksstöd. Vill EU stödja sitt jorbruk må det väl vara hänt, men de subventionerade produkterna ska inte dumpas på den internationella marknaden. Hur vi ska använda oss av överskottet får bli våra interna problem.

 6. shit! hur orkar man skriv så mycket text med överdrifter och saker tagna ur sitt sammanhang? tror skribenten på det själv oxå? eller handlar det bara om att skriv så mycket dissar som möjligt för att imponera på sina kompisar?

 7. Mystic Ranger

   /  augusti 28, 2007

  Att vrida ett påstående till den graden att du får förslaget för omfördelningen av det svenska biståndet till en minskning av totalen är ganska osmakligt. Förövrigt tycker jag mig minnas bråket om vinstdrivande skolor/sjukhus från en annan tid. Fru Palme var på 80-talet ganska förbannad och utbrast ”man ska inte tjäna pengar på våra barn” när dagissektorn började få privata alternativ. Usch å fy ja, det låter ju hemskt att tjäna pengar på barn! Fast det löste sig väl ganska bra, eller:)?

 8. Mystic Ranger

   /  augusti 28, 2007

  Lite mer bistånd. Ja visst är det hemskt att vi styr om bistånd till välmående områden i europa som tex Albanien, Kosovo och Serbien.

 9. Biståndet;
  Visst kan det finnas anledning att minska ner antalet mottagarländer, och visst är det bästa biståndet att ta bort handelshinder och subventioner här i västvärlden. Precis som Leo H och fundersam skriver. Men det ena utesluter inte det andra.
  När det gäller biståndsbudgeten är det meningen att den nu även ska finansiera asylärenden och fredsbevarande insatser vilket minskar den verkliga biståndssumman. Dessutom går en stor del av budgeten till svenska företag utomlands. Så här skriver två biståndsarbetare på Brännpunkt SvD i dag; http://www.svd.se/dynamiskt/brannpunkt/did_16896705.asp
  ”Oavsett hur gärna man vill går det inte komma runt frågan; vad vill egentligen alliansregeringen? Någonstans uppstår känslan av bakvända världen; som om Karl-Bertil Jonsson hade börjat stjäla från de fattiga för att ge till de rika.

  När övergick Sveriges biståndsbudget från att vara ett uttryck för solidaritet med världens fattiga i deras strävan efter mänskliga rättigheter, till att bli en kanal för att finansiera allehanda svenska egenintressen?”

  Mystic Ranger – att ägare till privata skolor och sjukhus stoppar pengar som borde gå till verksamheten i egen ficka är inte vad jag kallar ”bra”.

 10. Anders

   /  augusti 28, 2007

  Ilse Marie undrar: När övergick Sveriges biståndsbudget från att vara ett uttryck för solidaritet med världens fattiga i deras strävan efter mänskliga rättigheter, till att bli en kanal för att finansiera allehanda svenska egenintressen?”

  Svar: när biståndsbudgeten blev en födkrok för diverse svenska s.k. biståndsarbetares egenintresse av en bekväm försörjning.

  ”Solidaritet” som finansieras av någon annan än en själv (och som man själv tjänar ekonomiskt på) – det är ju otroligt lätt att förespråka…

 11. ”När övergick Sveriges biståndsbudget från att vara ett uttryck för solidaritet med världens fattiga i deras strävan efter mänskliga rättigheter, till att bli en kanal för att finansiera allehanda svenska egenintressen?”

  Det är det bilaterala biståndet som ska kanaliseras om, dvs. biståndet från land till land. Problemet med den typen av bistånd är att det i många länder gått rakt i fickan på diktaturen. Även om det bilaterala biståndet försvinner från många mottagarländer ska kampen för mänskliga rättigheter, i synnerhet för kvinnor och barn samt kampen för yttrandefrihet få fortsatt stöd. Skillnaden är att det biståndet istället ska kanaliseras via NGO:er som verkar i landet, i en betydligt större utsträckning än som görs idag. Solidariteten med världens fattiga _stärks_. Det finns väl ingen anledning att vara solidarisk med dikaturer, även om det inte är helt ovanligt inom vänstern.

  Att verka för en ekonomisk utveckling stärker också kampen för demokrati och mänskliga rättigheter, vilket gör att de svenska företag som nämns i artikeln verkar väl i linje med ett bistånd som gynnar folket snarare än regimen.

 12. afg

   /  augusti 28, 2007

  ”Varför demolera en välfärdsmodell som omvärlden beundrar och nu till och med USA studerar med allt större intresse?”
  Av ideologiska skäl såklart! Vi har fått en regering som är ideologiskt fanatisk, dvs. ideologin går före allt förnuft och alla verklighetssignaler. INGEN, inte ens magnaterna i näringslivet, har ju t.ex. tyckt att det är en bra idé att sälja ut de statligt ägda bolagen, ändå går regeringen vidare med denna idioti. För att bara nämna ETT exempel. Jag börjar förstå hur det känns att leva i en diktatur, inte för att Sverige har blivit det, men för att ledningen är lika fantaskt ointresserad av folket.

 13. kajsa

   /  augusti 28, 2007

  Om nyliberalpropaganda, utgående från USA, där folk på heltid ägnat sig åt denna propaganda i ett enormt nät att ”organisationer” för att lobba för (ny)liberalismen: http://iloblog.sandberg.be/vindskupan?Home&post=7

  Vilka har pengar och intresse av detta internationellt/globalt? Vilka har inte pengar eller resurser internationellt/globalt? Oförtrutet, envist, oavbrutet i tiotals år!

  Klyftorna i världen har ökat istället för att minska. Och ökar? Fast det finns resurser så att vi inte skulle ha några fattiga alls… ”Skiter väl jag i!! Det är väl inte mitt ansvar! Det är väl upp till dem (de fattiga)!!”

  Den som talar med emotionella/känslomässiga argument kan man bara gapskratta åt!! Sånt bjäfs!!

  Jag har inte träffat på så oerhört trevligt folk som nyliberaler, så som jag har överallt på bloggar och forum! De invaderar och tar över forum!!? Någon påstod att de inget motstånd får på sina egna högerbloggar (nä, undra å det???). Och kan det betyda att vänsterdebattörer, generellt, har en annan ton??

  Nej, det är otaliga som är kritiska till det som sker i USA, som du skriver ilse-marie, se inte minst Barbara Ehrenreich på sin blogg: http://www.barbaraehrenreich.com/blogs.htm
  Till deras utrikespolitik bland många, många (och allt fler) finns till exempel: http://powerofnarrative.blogspot.com/, där en essä har rubriken ” No One Is So Sure as the Man Who Knows Too Little” (översatt: ”Ingen är så säker som den som vet för litet” och det är ganska många som är tvärsäkra om den rätta vägen, på ett sätt som… ja, jag har inga ord för att uttrycka det!).

  Det var någon som skrev i en blogg att nu behöver man inte ens avlöna sina lobbyister, för det finns numera så många som gör det het gratis – åt dem! (tveksamt vad dessa lobbyister själva vinner på detta? Och om det är DE som vinner på det, och kanske inte egentligen många av vänsterdebattörerna, vilka många gånger är de intellektuella, med ”rejäl” utbildning, som ser det orättfärdiga i det som sker, och reagerar indignerat även om det är DE som vinner mer på den förda politiken, än nyliberalerna, som skriker om ”frihet” på alla bloggar och alla forum!!! Med arroganta som Carl Bildt som de, kanske, ser upp till och tar efter?).

  I sin senaste essä ”From the Department of Not Going to Happen” skriver amerikanen Arthur Silber om en ”ökande auktoritär, krigsskapande stat”!! Auktoritärt, ja, så som det är i Sverige också! Och som nu har blivit legitimt och opportunt här också verkar det! Auktoritärt, arrogant, cyniskt… Och totalt empatibefriat!!

  Och noll kontakt med eller insikt gräsrötterna och deras levnadsvillkor (den totala avsaknad med gräsrötterna som vi såg arbetslivet och politiken under och efter högerns senaste regeringsperiod på 90-talet, med allt vad den innebar för ekonomin och det efterföljande stålbadet – som vilka betalade och betalar? Och det står den dåvarande statsministerna Carl Bildt helt över! Seglar över det helt! HAN klarar ju sig! Och nu ska detta genomföras igen, och ÄNNU värre!! Och ännu mer metodiskt!)

  Och jag blir ytterligt förvånad hur det nu låter i (liberal) media ang. att folk ångrar sitt val! Nu ifrågasätter man dessa som ångrar. Men om man alls ifrågasatte valet i höstas och de som röstade på allianspartierna (om de som röstade åt vänster gjorde det i bloggar och forum) så försvarades folks val!! Då!! Men nu ifrågasätter massmedia människors reaktioner. Jag fattar ingenting!! URK!

  Och på den här bloggen har nyliberalerna helt tagit över, med enstaka andra tappra kommenterar!!! Kul att reta upp folk, ett nöje och en njutning i det (får jag skriva det: småperverst)?? Eller vad handlar det om?

  Och vad som stärker en ekonomisk utveckling är det VERKLIGEN delade meningar om!! En essä av en John Berger publicerades rätt nyligen i en våra stora kvällstidningar, där han går hårt åt den som han uttrycker det ”ökände Milton Friedman” och vad han åstadkommit i världens länder och ekonomier.

 14. kajsa

   /  augusti 28, 2007

  Bra inlägg afg. Och nu kanske jag skulle vidarebefordra detta också, som publicerades i september/oktober 2006 på en blogg och apropå ”inga heliga kor”:

  Sverige mest demokratiska landet Yes!! Sverige är världens mest demokratiska land! En väl fungerande demokrati är en av hörnstenarna i den Svenska modellen och delförklaring till varför det går så bra för Sverige!!
  ”En nästan perfekt demokrati, konstaterar Economist”

  Läs mer på DN:
  http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=145&rss=1399&a=591079
  ”Sweden, a near-perfect democracy, comes top, followed by a bevy of similarly virtuous northern European countries”

  Läs i Economist:
  http://www.economist.com/theworldin/international/displayStory.cfm?story
  Vad tycker omvärlden?

  Är det bara jag som tycker Sverige är bäst? Utomlands är det många som pratar bra om Sverige, CIA säger så här om Sverige:
  ”Aided by peace and neutrality for the whole of the 20th century, Sweden has achieved an enviable standard of living under a mixed system of high-tech capitalism and extensive welfare benefits. It has a modern distribution system, excellent internal and external communications, and a skilled labor force. ”

  Läs mer på CIA hemsida:
  https://www.cia.gov/cia/publications/factbook/geos/sw.html#Intro

  Scientific American:
  ”On average, the Nordic countries outperform the Anglo-Saxon ones on most measures of economic performance. Poverty rates are much lower there, and national income per working-age population is on average higher. Unemployment rates are roughly the same in both groups, just slightly higher in the Nordic countries. The budget situation is stronger in the Nordic group, with larger surpluses as a share of GDP”
  http://www.sciam.com/article.cfm?articleID=000AF3D5-6DC9-152E-A9F183414B7F0000

  Heja, heja Sverige!!
  Jämlikast
  Sverige har länge aktivt arbetat med jämställdhet. Därför är Sverige idag ett av världens mest jämlika länder! Sverige ligger på 2a plats strax efter Norge och sedan Danmark på 3e. De nordiska länderna tar de 4 första platserna i detta. Se mer på:
  http://www.sasi.group.shef.ac.uk/worldmapper/posters/
  worldmapper_map181_ver5.pdf

  Både män o kvinnor i Sverige ges möjligheter! Detta ger Sverige många fördelar i världen, förutom den enskildes möjligheter oberoende av kön, tjänar Sverige som nation på detta!
  Jobbar mest! (!!!! Vi som är såna latmaskar och sjukskriver oss hel vilt!!)
  När det gäller hur stor andel av befolkningen som arbetar ligger sverige i topp, Island ligger på 1a plats, sedan Schweiz o Sverige med ca 80% i sysselsättningsgrad! Tack vare att så många är i arbete i Sverige är vi ett sådant rikt land.

  Kika på SCB:
  http://www.scb.se/templates/tableOrChart____75363.asp
  Eller på denna Blogg:
  http://blogs.su.se/bmalm/Syssels%C3%A4ttning/bmalm-qVSwooLp

  Den svenska modellen med hög sysselsättning har många fördelar, bla bidrar det till kvinnors jämlikhet!
  Det kreativa landet!
  Inom området kreativitet är Sverige världsledande. Enligt den kände amreikanske ekonomen Richard Florida index är Sverige nr 1. Han har studerat länder över hela världen samt USAs stater. Hans index bygger på 3 faktorer, Talang, Teknik och Tolerans. Sverige är etta följt av Finland, Japan o USA! Läs mer på:
  http://www.creativeclass.org/
  Hans bok ”The Rise of the Creative Class” och ”The Flight of the Creative Class” är bra läsning!

  Att Sverige är ett av världens kreativaste länder slår igenom även på ekonomin, Sverige ligger på 2a plats i världen när det gäller inkomster av patent och royalty (Luxemburg 1a, USA 3a). Se och läs på:
  http://www.sasi.group.shef.ac.uk/worldmapper/display.php?selected=168
  eller på 2a plats när det gäller export inkomster (USA 1a)!:
  http://www.sasi.group.shef.ac.uk/worldmapper/posters/
  worldmapper_map99_ver5.pdf

  Heja Sverige! Bäst på kreativitet och dessutom får vi betalt för det!!

  Mycket av detta beror på den generösa utbildningspolitik vi har i Sverige, alla får chansen att läsa vidare, ngt som är unikt i världen (alla nordiska länder är duktiga på detta!). Många duktiga människor har fått chansen att utbilda sig. Det finns många skäl till att vi är kreativast i världen, jag återkommer. Kan du inte vänta läs Richard Florida!

  Att Sverige är kreativt märks inom många områden som forskning, industri, design, musik etc. Ex publicera Sverige forskningsrapporter per capita i världen!
  http://www.sasi.group.shef.ac.uk/worldmapper/posters/
  worldmapper_map205_ver5.pdf

  Undrar hur många som tycker att det riktigt kul på jobbet?? Jag har träffat många som INTE tycker att det är det (även bland högavlönade i privata företag)! Hur ekonomiskt är det?

 15. kajsa

   /  augusti 28, 2007

  Bra inlägg afg.
  Och nu kanske jag skulle vidarebefordra detta också, som publicerades i september/oktober 2006 på en blogg, apropå ”inga heliga kor”:
  Sverige mest demokratiska landet Yes!! Sverige är världens mest demokratiska land! En väl fungerande demokrati är en av hörnstenarna i den Svenska modellen och delförklaring till varför det går så bra för Sverige!!
  ”En nästan perfekt demokrati, konstaterar Economist”
  Läs mer på DN:
  http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=145&rss=1399&a=591079
  ”Sweden, a near-perfect democracy, comes top, followed by a bevy of similarly virtuous northern European countries”
  Läs i Economist:
  http://www.economist.com/theworldin/international/displayStory.cfm?story
  Vad tycker omvärlden?
  Är det bara jag som tycker Sverige är bäst? Utomlands är det många som pratar bra om Sverige, CIA säger så här om Sverige:
  ”Aided by peace and neutrality for the whole of the 20th century, Sweden has achieved an enviable standard of living under a mixed system of high-tech capitalism and extensive welfare benefits. It has a modern distribution system, excellent internal and external communications, and a skilled labor force. ”

  Läs mer på CIA hemsida:
  https://www.cia.gov/cia/publications/factbook/geos/sw.html#Intro

  Scientific American:
  ”On average, the Nordic countries outperform the Anglo-Saxon ones on most measures of economic performance. Poverty rates are much lower there, and national income per working-age population is on average higher. Unemployment rates are roughly the same in both groups, just slightly higher in the Nordic countries. The budget situation is stronger in the Nordic group, with larger surpluses as a share of GDP”
  http://www.sciam.com/article.cfm?articleID=000AF3D5-6DC9-152E-A9F183414B7F0000

  Heja, heja Sverige!!
  Jämlikast
  Sverige har länge aktivt arbetat med jämställdhet. Därför är Sverige idag ett av världens mest jämlika länder! Sverige ligger på 2a plats strax efter Norge och sedan Danmark på 3e. De nordiska länderna tar de 4 första platserna i detta. Se mer på:
  http://www.sasi.group.shef.ac.uk/worldmapper/posters/
  worldmapper_map181_ver5.pdf

  Både män o kvinnor i Sverige ges möjligheter! Detta ger Sverige många fördelar i världen, förutom den enskildes möjligheter oberoende av kön, tjänar Sverige som nation på detta!
  Jobbar mest! (!!!! Vi som är såna latmaskar och sjukskriver oss hel vilt!!)
  När det gäller hur stor andel av befolkningen som arbetar ligger sverige i topp, Island ligger på 1a plats, sedan Schweiz o Sverige med ca 80% i sysselsättningsgrad! Tack vare att så många är i arbete i Sverige är vi ett sådant rikt land.

  Kika på SCB:
  http://www.scb.se/templates/tableOrChart____75363.asp
  Eller på denna Blogg:
  http://blogs.su.se/bmalm/Syssels%C3%A4ttning/bmalm-qVSwooLp

  Den svenska modellen med hög sysselsättning har många fördelar, bla bidrar det till kvinnors jämlikhet!
  Det kreativa landet!
  Inom området kreativitet är Sverige världsledande. Enligt den kände amreikanske ekonomen Richard Florida index är Sverige nr 1. Han har studerat länder över hela världen samt USAs stater. Hans index bygger på 3 faktorer, Talang, Teknik och Tolerans. Sverige är etta följt av Finland, Japan o USA! Läs mer på:
  http://www.creativeclass.org/
  Hans bok ”The Rise of the Creative Class” och ”The Flight of the Creative Class” är bra läsning!

  Att Sverige är ett av världens kreativaste länder slår igenom även på ekonomin, Sverige ligger på 2a plats i världen när det gäller inkomster av patent och royalty (Luxemburg 1a, USA 3a). Se och läs på:
  http://www.sasi.group.shef.ac.uk/worldmapper/display.php?selected=168
  eller på 2a plats när det gäller export inkomster (USA 1a)!:
  http://www.sasi.group.shef.ac.uk/worldmapper/posters/
  worldmapper_map99_ver5.pdf

  Heja Sverige! Bäst på kreativitet och dessutom får vi betalt för det!!

  Mycket av detta beror på den generösa utbildningspolitik vi har i Sverige, alla får chansen att läsa vidare, ngt som är unikt i världen (alla nordiska länder är duktiga på detta!). Många duktiga människor har fått chansen att utbilda sig. Det finns många skäl till att vi är kreativast i världen, jag återkommer. Kan du inte vänta läs Richard Florida!

  Att Sverige är kreativt märks inom många områden som forskning, industri, design, musik etc. Ex publicera Sverige forskningsrapporter per capita i världen!
  http://www.sasi.group.shef.ac.uk/worldmapper/posters/
  worldmapper_map205_ver5.pdf

 16. afg, med all respekt så är det rent struntprat! Det finns inga spår av ideologi, varken inom regeringen och inom oppositionen. Allt handlar om realpolitik.

  Hur mycket lyssnade sossarna på någon annan?

 17. Anders:
  Jag undrar inte – jag citerade!

  afg: du svarade rätt! 😉

 18. Det är svårt att lita på vad alliansen säger. De påstår sig vilja effektivsera biståndet men det är ändå närmare tll hands att tro att de vill spara pengar så at de kan sänka skatten.

 19. fundersam

   /  augusti 29, 2007

  Om ni tycker att Biståndet är för lågt så är det väl bara att ni öppnar ”pluskan” och låter pengarna regna.

 20. Anders

   /  augusti 29, 2007

  Till Ilse-Marie

  Jag förmodar, att du delar den undran som du citerar.

  ”När övergick Sveriges biståndsbudget från att vara ett uttryck för solidaritet med världens fattiga i deras strävan efter mänskliga rättigheter, till att bli en kanal för att finansiera allehanda svenska egenintressen?”

  Svar: när biståndsbudgeten blev en födkrok för diverse svenska s.k. biståndsarbetares egenintresse av en bekväm försörjning.

  “Solidaritet” som finansieras av någon annan än en själv (och som man själv tjänar ekonomiskt på) – det är ju otroligt lätt att förespråka…

 21. Anders

   /  augusti 29, 2007

  Till fundersam

  Fundersam skrev: ”Om ni tycker att Biståndet är för lågt så är det väl bara att ni öppnar “pluskan” och låter pengarna regna.”

  Men det vill inte Ilse-Marie och andra som delar hennes inställning.

  De vill endast vara ”generösa” om någon annan än de själva betalar.

  Den ”solidaritet” de förespråkar, den är alltid tänkt att ske på någon annans ekonomiska bekostnad.

  “Solidaritet” som finansieras av någon annan än en själv – det är ju otroligt lätt att förespråka…

 22. Anonym

   /  augusti 31, 2007

  Jag tycker det är lite komiskt att debatörer som du talar som om höga skatter = hög välfärd. Välfärd blir det väll förs om man använder pengarna till skola, sjukvård och liknande. Kan regeringen leverera bra välfärd och samtidigt spara på andra håll så att skatterna kan sänkas är väll detta inte negativt varken för folk med höga eller låga löner.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: