En sur smiley till regeringen

littorin440.jpg

Efter regeringens snabba avveckling av arbetslivsinstitutet och kraftiga nedskärningar av arbetsmiljöverket, där antalet arbetsmiljöinspektörer minskas drastiskt, kommer Sverige att halka långt efter övriga norden på området. Danmark kommer till exempel att ha dubbelt så många inspektörer som Sverige.

Men vad gör det?

Arbetsmarknadsminister Sven-Otto Littorin har nu fått en genial idé – hämtad direkt ifrån – just det – Danmark. Och – det rör sig inte om att fördubbla antalet arbetsmiljöinspektörer för att komma upp i den Danska nivån. Nix!

Smileys heter den geniala lösningen. En glad eller en sur gubbe – så löser man problemet med sjuka arbetsplatser och dåliga arbetsmiljöer. Så enkelt – så billigt – så genialt! Alltså helt i linje med vad Sven-Otto tidigare presterat 😉

Subventionerade pigor kan dock glömma allt vad dräglig arbetsmiljö och smileys heter. Läs denna artikel om den nya gråzonen – hushållsnära tjänster.

smilered.jpg

Jakten på ”bidragsfuskare” fortsätter, och visst är det bra att verkliga fuskare åker fast. Men, tittar man bakom tidningsrubrikerna visar det sig att ”fuskjagandet” kostar mycket mer än det smakar.

Rubrikmakarna generaliserar och drar alla former av bidrag och socialförsäkringar över en kam. På så vis ökar man på hetsen mot alla som är sjukskrivna eller tar emot någon form av sjukersättning. Oavsett fakta blir vi snart ett samhälle fullt av ”fuskare”. Misstron växer och urholkar medmänskligheten. Skrämmande och sorgligt, men också en del av regeringens arbetsmetod.

Jakten på sjukskrivningstalen har istället blivit en jakt på sjuka och utsatta människor.

Den 19 april tog jag i en bloggpost upp en undersökning gjord av Handikappförbundet, HSO, där de granskade granskarna – det vill säga försäkringsläkarna. HSO:s resultat visade att om din sjukskrivning godkänns eller ej beror på flera faktorer som egentligen borde vara helt irrelevanta. Här nedan följer ett utdrag ur min bloggpost – hela texten finns att läsa här; Tilliten är reserverad för socialgrupp ett

*

Men hur ser det ut i verkligheten? Är det så kallade bidragsfusket utbrett. Är det lätt att lura Försäkringskassan?

Handikappförbundet, HSO, har i en ny studie granskat fall som Försäkringskassan avslagit. Studien visar att om din sjukskrivning godkänns eller ej beror på flera faktorer som inte alls har med din arbetsförmåga att göra. Istället beror det på din utbildningsnivå, om du är arbetslös eller inte, om du har rätt sjukdom, och framförallt på om du får rätt försäkringsläkare.

I studien granskades 15 försäkringsläkares bedömningar. Av dessa stod en läkare för 51% av avslagen. Och i ett specifikt område, där han var en av tre läkare, stod han för hela 92% av avslagen.

Godtyckligheten är alltså gigantisk.

När det gäller sjukdomstillstånd är smärtpatienter är de som ligger sämst till, där läkare i många fall gör hånfulla och raljerande omdömen om patienten. Hjärt- och kärlsjuka ifrågasätts däremot sällan. Läkarnas bristande sjukintyg är en annan förklaring till avslag.

Sammantaget visade studien att det inte är medicinska faktorer som avgör om en person får sjukersättning. Tvärtom visade det sig att de som fått avslag ofta var sjukare än de som fått sin ansökan beviljad. Det handlar istället om vilken socialgrupp den försäkrade tillhör, om man kan tala för sin sak, och försäkringsläkarens godtycke.

Studien motarbetades aktivt från Försäkringskassans sida. HSO tvingades vända sig till kammarrätten för att få ut handlingarna, Försäkringskassan manipulerade dessutom materialet och strök viktiga uppgifter om kön, sysselsättning och ålder före utlämnandet.

Andra studier visar att det så kallade fusket på sin höjd omfattar 0,15% av samtliga försäkringsfall. En siffra som däremot stadigt ökat de senaste åren är i stället antalet JO-anmälningar mot Försäkringskassan. FK ligger sämst till bland myndigheterna.

*
Andra bloggar om: , , , , , , , ,

Annonser
Lämna en kommentar

13 kommentarer

 1. ”På så vis ökar man på hetsen mot alla arbetsgivare. Oavsett fakta blir vi snart ett samhälle fullt av “fuskare”. Misstron växer och urholkar medmänskligheten”

  Så skulle jag kunna skriva om ditt hat mot företagen och din tro om att alla arbetsgivare är onda och vill kedja fast de stackars arbetarna vid maskinerna. Vad är skillnaden? Varför hyckla?

 2. Var har jag skrivit att jag hatar alla arbetsgivare och alla företag?
  Att vilja behålla en bra arbetsmiljöforskning och kontrollera att företagen och arbetsgivarna följer de regler som finns på området innebär inte att jag hatar allt och alla.

 3. Visst, vi kan låtsas att det är så om du mår bra av det. Innerst inne är du medveten om ditt hyckleri och får leva med det.

 4. Du kan alltså avläsa mina innersta tankar? Intressant! 😀 Kanske är det tur – för du verkar ju ha dessto svårare att läsa vad jag skriver utan att lägga in dina egna fördomar och slutsatser i det.

 5. Littorin tänker tydligen låna metoder från Sovjetunionen. Där utsågs duktiga arbetare till arbetets hjältar och fick en röd stjärna vid maskinen. Nu ska arbetsgivare tydligen uppmuntras och tävla om att få smileys.
  Kalla mig gärna för glädjedödare, men metoden kommer inte att funka. Vem ska kontrollera att arbetsgivarna är värda sina smileys. I Danmark är man inte blåögda – där ser de tydligen till att ha kontrollresurser:-)

 6. Jag läser vad du skriver men det är ju bara löst flum så man får gissa vilka premisser du bygger allting på.

 7. kajsa

   /  augusti 22, 2007

  Det låter ungefär som när barn får välja klistermärke när de har övat 20 min/vecka… Var min spontana tanke när jag läste det i andra bloggar idag, samt på Sveriges radios hemsida!

 8. Med andra ord kan man säga att läkarnas utbildning är bristfällig precis som franciscos omdöme. Hatet han bär gnager på hans sinnesro och han kan inte annat än vara otrevlig i sin skrift Han gör allt för att väcka ilska och få respons precis som man gjorde som barn man tänjer gränserna för att se hur lång man kan gå.. De är dags att vakna upp och inse att vi tycker olika Franciscos. För jag är förvånad över ditt språkbruk i det du skriver oss du hoppar runt och spyr dina icke väl genomtänkta skrivna ord. Förr i Sverige hade man ifrågasatt och mycket möjligt hade du blivit betraktad som psykisk instabil och placerad på all psykisk lösning förr nämligen mentalsjukhus

 9. Som vanligt ett klokt och mycket bra inlägg av dig!

  Jaha, då ska företagarna få guldstjärnor, typ de som fanns på min lågstadietid och delades ut lite godtyckligt av fröken när hon tyckte någon elev skött sig bra.

  Hetsjakten på sjuka, handikappade och andra grupper känns skrämmande. Enligt regeringen måste alla fuska för annars får jag inte ihop uttalanden:
  Det måste löna sig att arbeta!

  Jag förstår inte heller hur nedskärningarna skulle skapa fler arbeten.

  Ha det gott!

 10. ”Hatet han bär gnager på hans sinnesro och han kan inte annat än vara otrevlig i sin skrift”

  ”Förr i Sverige hade man ifrågasatt och mycket möjligt hade du blivit betraktad som psykisk instabil och placerad på all psykisk lösning förr nämligen mentalsjukhus”

  Ah, detta hyckleri, det är så vansinnigt vackert. När socialisterna får slut på argument låtsas de som att det är de som har något att säga, men sen gör de bort sig så fort de öppnar munnen eller fattar pennan/tangentbordet.

 11. Jag håller med MONA! Fransisco verkar instabil och går inte löngre ta på allvar. Det är uppenbart att det är HAT och förakt för andra som styr honom. Dettatär bara tragiskt. HAn söker bekräftelse överallt och när han inget får spyr han elaka kommenatrer och alla är plötsligt hycklare och parasiter.

  Fransisco! Ditt beteende på bloggarna är närmast psykopatiskt och vi betraktar dig inte som seriös. Du kan kalla oss vad du vill, men det rinner av som vatten på en gås, ty respekten för dig som debattör är obefintlig.

 12. Det är DU som gör bort dig, Fransisco!

 13. Se det utifrån istället, fundera över vem det är som ställer frågor och kommer med argument och vem det är som vägrar svarar på samma frågor och istället radar upp floskler som motsäger varandra. Jag förstår att det är jobbigt att utmana sina grundlösa åsikter, men ni borde verkligen komma till insikt om er totala brist på argument istället för att skylla på mig som avslöjar den.

  Glöm aldrig aldrig aldrig bort detta:

  Jobbiga frågor försvinner inte bara för att man låtsas att de inte existerar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: