Stureplanskulturen suger

I dag skriver Anna Larsson en utmärkt kolumm i SvD. Där klär hon av Alex Schulman, hans blogg och hela den kultur som i dag tillåter att kvinnor behandlas som andra klassens medborgare – fria att utnyttjas sexuellt, misshandlas och förnedras – många gånger helt utan straff. Upprinnelsen till artikeln är Alex Schulmans omtalade blogg och inleds med ett citat därifrån;

Ni får tre bilder från vår pool på vårt hotell i Italien. Den som gissar var vi är vinner, ja varför inte, en avsugning av min fru.

Hans eget försvar lyder som följer;

Anna Larsson har ingen koll. Hade hon det skulle hon veta att jag vänder mig emot kvinnoförminskningen på Stureplan och att jag förlöjligar machomentaliteten varje dag i min blogg.

Jag har själv inte läst mer en ett par bloggposter skrivna av den berömda Alex. Jag lever helt enkelt i en annan värld och har helt andra intressen. För mig suger hela den avgudade ”stureplanskulturen” rakt igenom. Supande och drogande överklassungdomar, tillgjordhet och kändishysteri – nej tack, inget för mig!

Men, av de två bloggposter jag läst handlade en om hur illa han tyckte om kvinnor med barnvagnar som gick på caféer och tog plats, den andra om hur han lurade en liten flicka att vartannat av de blåbär hon plockat var förgiftat. Ganska harmlöst kan tyckas, men ingen av dessa bloggposter handlade vad jag kunde utläsa om att förlöjliga machokulturen – något som alltså Alex säger sig göra ”varje dag” på sin blogg. Tillåt mig tvivla.

Personligen kan jag inte riktigt förstå hur någon kan lova ut sin fru att under bröllopsresan suga av vinnaren av en gissningstävling. Kanske är karln en riktig skämtare (och det här var ju kul, eller hur? ), kanske är han enbart ute efter att få behålla sin första plats på bloggtoppen. Jag vet inte vilket – men jag instämmer helt i Anna Larssons artikel och i hennes slutkommentar;

OK. Här kommer några ord från en jävla feminist:
Alex Schulman kanske skämtar när han lottar ut en avsugning.
Den som våldtar skämtar inte.
Men båda har handlat utifrån samma kultur.

Ordkriget fortsätter…
*
Andra bloggar om: , , , , , , , ,

Annonser
Följande inlägg
Lämna en kommentar

8 kommentarer

 1. Hasse

   /  augusti 17, 2007

  Ska på intet sätt angripa ditt angrepp på Alex, men jag vill bara rekomendera dig att läsa lite av vad han skriver. Inte allt är bra, men mycket av det han skriver har en stor träffsäkerhet. Han är duktig! Att han sedan är pubertal och att vissa inlägg är rent ut sagt kvinnoförnedrande, som exempelvis avsugnings-inlägget, förändrar inte det faktum att han har ett bra tryck i pennan…

 2. Elżbieta Zytomierska

   /  augusti 17, 2007

  Förmodligen vill ni antagonister bara visa er modiga (såsom Lars Vilks), men är för rädda för repressalier, så ni angriper istället Schulmanismen med mer harmlösa anhängare.

  Länkar som upplyser er om hur skev bild ni har av Axel Schulman:
  1. ”Avsugningen” är Axels retur till ett skämt som fru Schulman skrev:
  http://fuckyourightback.webblogg.se/1182418167_vinn_avsugning_av_mig.html
  2. Citatet från DN är vederlagt av fru Schulman 7 dagar innan Anna Larsson publicerar sitt scoop:
  http://stureplan.se/blogs/katrin/link_post.php?blogid=4528
  3. Slutligen en länk som åskådliggör Axels inställning till fenomenet stekare:
  http://blogg.aftonbladet.se/14002/perma/412454/

 3. ingen förändring det är fortfarande tillåtet att förnedra kvinnor och anhängarna förfasar sig och sätter ord de som tycker annorlunda. Tänkvärt vore om radikala feminister kunde få sådan respons när de tillinetgör mannen..

 4. kajsa

   /  augusti 18, 2007

  Ja, det är märkligt, Mona!! DÅ lyser all slags support och försvar och uppmaning till förståelse med sin frånvaro!

  Samhällsklimatet som skapar såna män som 21-åringen som upprepat och grovt våldtar… Det är liksom bara att ta för sig? Vadå, människovärde eller respekt? Skrämmande…

 5. Berndt

   /  augusti 18, 2007

  Klockrent, Ilse-Marie! 🙂

 6. Mia

   /  augusti 18, 2007

  Men Katrin startade ju skämtet!

  Hon lottade ut en avsugning från sig själv, helt själv! Det var hennes idé från början!

  Eller får bara kvinnor yttra sådana skämt? Det låter inte speciellt jämnställt.

  Att jämföra ett sexskämt med våldtäkter är bara helt absurt.

  Är vi kvinnor verkligen så små, svaga, ömtåliga, hjälplösa och försvarslösa att man inte ens får skämta utan att vi ”förtrycks”? Otroligt att vi inte omyndigförklaras direkt allihopa. Det är fan pinsamt.

 7. St Just

   /  augusti 18, 2007

  Mia kan ju tycka att det bara är ett skämt. På olika bloggar dyker det upp fler ivriga försvarare med samma typ av humor. Om Mia får en dotter kanske hon inte skrattar lika högt åt Schulmans låga nivå. Ord och attityd påverkar.

  Det handlar minst av allt om omyndigförklaring, däremot att ta avstånd från varje skämt där kvinnan (ens dotter till exempel) förnedras eller utbjuds som en vara. Det är inte pinsamt – upphöjandet av Schulmans till satiriker och humorister är däremot en direkt omyndigförklaring.

  Mia kan ju byta ut Katrin från Alexerbjudandet och prova att lotta ut tjänsten från exempelvis en handikappad granne, en flykting från Rwanda eller kanske Schulmans husdjur – det kanske blir ännu roligare och ingen lär väl någon ta illa upp eller påverkas?

  Världen består av fler personer än vad den självcentrerade tror och att tex AB upplåter plats åt privattramset är belysande för tidningens inställning; skit säljer!

  Det kan man även ta avstånd från – bojkotta!

 8. St Just – jag kunde inte sagt det bättre själv!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: