Gärna en solidarisk sallad!

ff.jpg

Vem skulle vilja köpa en sallad av denna man? Inte många uppenbarligen…
Federleys salladsbar har gått i graven. Det blev tydligen soppa av alltihopa. En inte alltför överraskande men dessto härligare nyhet.

Det ska vi fira – gärna med en solidarisk sallad! 😀

*
Andra bloggar om: , , , , , ,

Annonser
Följande inlägg
Lämna en kommentar

19 kommentarer

 1. Trots att jag inte är någon större vän av sallader, så delar jag gärna en solidarisk sallad med dig, gärna kryddad med lite skadeglädje:-)

 2. ”Solidarisk” – Svenskt nyspråk för att människor som inte vill vara kollektivavtalsanslutna tvingas till det.

  Jippie!

 3. St Just

   /  augusti 2, 2007

  Nejdu exremliberalen, solidarisk är inget nyspråk likt ”m – det nya arbetarepartiet” – Checka ordboken:

  [solidarit’e:t] solidariteten subst. villighet att hjälpa och stödja andra människor
  Exempel: visa solidaritet med de förtryckta

  Exemplet kan te sig svårbegripligt från en Federleysk horisont.

  Liberalen blandar i tid och otid samman begreppet solidaritet med lojalitet. Lojalitetsbegreppet kommer från skyldigheten för underlydande att underkasta sig feodalherrens vilja och lag. Alltså, att underkasta sig sin herres krav.

  Det gör inte den fackföreningsanslutne arbetaren.

 4. Tack St Just – precis så är det!

  Till LeoH: Extra mycket skadeglädje 😀

 5. Ja, det är ju så dumt så det knappt är sant, Federleys affärsidé: ”Vi serverar sallad tillagad av anställda som inte har avtalsenlig lön”. Jag fattar inte att de fick någon bank eller investerare att gå på det. Det är ju inte ens en idé, bara politiskt gnäll typ: ”Det SKA gå! För mina teorier säger att det ska gå.” Men det var lite jobbigare att jobba i cafébranchen än Federley & co. trodde. Ja, den insikten borde kanske väcka lite medkänsla med de anställda, men icke.

 6. Det är ett sorgerligt samhällsklimat när man blir kallad ”extremliberal” för att man helt enkelt menar att människor inte ska tvingas ingå avtal mot sin vilja.

 7. St Just

   /  augusti 3, 2007

  Sundevall, vänj dig inte vid klimatet – det kommer att bli värre. När köpta liberaler från Timbro till pajasar som Federley angriper våra fackliga rättigheter står det naturligtvis inte oemotsagt.
  Än så länge har det mest handlat om stillsamma åtgärder som flygbladsutdelning och blockader – av liberaler gärna benämnt ”maffiametoder”!

  En amerikansk fackföreningstjej sa vid ett besök i Sverige några ord till mig som etsat sig fast: When the going gets tuff – the tuff gets going – på samma sätt tror jag svensk arbetarrörelse kommer att svara sina angripare.

  När borgarregeringen tog plats 1976 möttes den efter en tid av missmod av jättelika demonstrationer, strejker och till och med fabriksockupationer.

  För över hundra år sedan slogs min morfar och hundratusentals andra arbetare för sina fackföreningar och deltog i blockader och andra konflikter mot hårda arbetsgivare och konservativa regeringar som försökte krossa fackföreningsrörelsen.

  Självfallet backar inte dagens fackföreningsfolk för uppkomlingar kring Stureplan eller på Grev Turegatan 19.

  Rör inte vårt fack!

 8. ”För över hundra år sedan slogs min morfar och hundratusentals andra arbetare för sina fackföreningar och deltog i blockader och andra konflikter mot hårda arbetsgivare och konservativa regeringar som försökte krossa fackföreningsrörelsen.”

  Lär dig lite om svensk modern historia. Även liberaler tågade i de leden! Föreningsfrihet är ett liberalt värde.

  Men föreningsfrihet är både positiv och negativ. Jag försvarar gladeligen människors rätt att få organisera sig i fackföreningar. Lika gärna försvarar jag de som vill utnyttja sin föreningsfrihet att stå utanför. Det är samma princip. Du väljer att bara försvara den positiva rättigheten. Vi försvarar även den negativa.

  Det var f.ö en liberal statsminister som drev igenom de gemensamma krav fack och liberaler hade på allmän rösträtt, t ex.

 9. St Just

   /  augusti 3, 2007

  Snicksnack – i efterhand vill alla liberaler förklara sig som fackföreningsförespråkare och rösträttsgenomdrivare.
  Striderna med lockuter, strejker, svartlistningar, emigration höll de sig vid sidan av. På samma sätt fungerar Sundevalls resonemang bara som en idealistisk teori: å ena sidan; ni har rätt att organisera er men inte att ta till stridsmetoder, å andra sidan; om arbetsgivarna inte vill ha fackföreningsanslutna så ska de slippa!

  På detta sätt har liberalen alltid varit ett ytterst vacklande bundsförvant för arbetarrörelsen.

  Dessutom, rösträtten genomdrevs tack vare arbetarklassens styrka och inför risken av en revolution – inte av någon rättrådig liberal minister – tala om naiv syn på samhällsutvecklingen.

  Ditt tal är lika trovärdigt som när Reinfeldt yrar om (m) som det nya arbetarepartiet elller när Schlingmann hyllar Första Maj.

 10. kirira

   /  augusti 4, 2007

  Sundevall blandar verkligen ihop det! Människor har i Sverige rätt till att organisera sig i fackföreningar och de har naturligtvis också rätten att stå utanför. Det finns ingen tvångsanslutning till fackföreningar i Sverige.

  Frågan om kollektivavtal är en helt annan fråga. I många länder har man lagstiftning om minimilöner, försäkringar och allt sådant som i Sverige regleras genom kollektivavtal. Om enskilda arbetsgivare tar sig rätten att stå utanför kollektivavtal, blir ju dessa avtal meningslösa. Då blir Sverige ett riktigt miserabelt land i fråga om arbetstagares rättigheter, för då har vi ingenting. Vilket naturligtvis är en våt dröm för extremliberaler.

 11. ”Snicksnack – i efterhand vill alla liberaler förklara sig som fackföreningsförespråkare och rösträttsgenomdrivare.”

  Det var den liberala statsministern Nils Edén som drev igenom allmän och lika rösträtt. Bara så du vet. Den socialdemokratiska ”styrkan” var blott fyra procent större än liberalerna (som hade 27%). Det var vidare Edén som personligen krävde av kungen att han inte motsatte sig förslaget. Sluta med din historierevisionism.

  ”å andra sidan; om arbetsgivarna inte vill ha fackföreningsanslutna så ska de slippa!”

  Nej. Varför ljuger du? Det är inte min åsikt. Föreningsfrihet är friheten att organisera sig i en förening, privat eller på arbetet, oavsett vad arbetsgivare eventuellt tycker om det.

  ”Frågan om kollektivavtal är en helt annan fråga.”

  Nej, det är en fråga om positiv och negativ frihet det också. Jag har rätt att stå utanför ditt förbannade avtal om jag vill, lika väl som jag har rätt att skriva på om det passar mig.

  Den svenska modellen, ja. Den bör revideras. Jag skriver om mitt förslag här: http://sundevall.blogspot.com/2007/02/den-svenska-modellen-20.html

 12. Det är märkligt hur ett ord som ”solidaritet” kan reta upp vissa människor…. 😉

 13. St Just

   /  augusti 4, 2007

  1975 kunde svenska kvinnor glädja sig åt att Olof Palme genomförde rätten till fri abort. Med en historienaivistisk syn likt Sundevall kan man glömma bort kvinnorörelsens långa kamp inför Palmes namnteckning. På samma vis får Sundevall stora liberala darren och påstår att Edén genomförde rösträtten – tossigt värre. Jag säger med Brechts strofer i ”En läsande arbetares frågor”:

  ”Den unge Alexander erövrade Indien – han ensam? Caesar slog gallerna. Hade han inte åtminstone en kock med sig? … Varje sida en seger. Vem lagade festmåltiden? Vart tionde år en stor man. Vem betalade kalaset?”

  Sundevalls och andra liberaler är fackföreningsfientliga. Hans drapa på egen blogg är skrivbordsvariant på gamla Timbroförslag. Sammanfattningsvis kan förslagen sammanfattas: Gärna fackföreningar men tandlösa.

  Fackföreningsfolk ser organisationen som ett kampmedel för att vinna fördelar för medlemmarna i frågor om lön, arbetsvillkor och inflytande och makt på kapitalägarnas bekostnad. Det hela är mycket enkelt; ska skyddsombudet ha större makt att stoppa produktion som är skadlig för miljön eller arbetarnas hälsa? Ska fackföreningen ha ökade lagliga konflikträttigheter? Ska anställningsskyddslagarna stärkas? Ska löneavtalen ut på beslutande medlemsomrösting? Osv osv ….

  Jag svarar obetingat ja och liberalen alltid nej.

  Så var det med det. ”Historierevisionist” – You’re pulling my leg!

 14. ”På samma vis får Sundevall stora liberala darren och påstår att Edén genomförde rösträtten – tossigt värre.”

  Så vida du inte kan gräva upp bevis för att det inte var Edén som genomdrev det, vilket han gjorde, vidahåller jag min ståndpunkt. Det är lite kul (?) att se dig förneka något som det tar en minut att slå upp i en historiebok.

  ”Hans drapa på egen blogg är skrivbordsvariant på gamla Timbroförslag.”

  Du har inga sakargument.

  ”Fackföreningsfolk ser organisationen som ett kampmedel för att vinna fördelar för medlemmarna i frågor om lön, arbetsvillkor och inflytande och makt på kapitalägarnas bekostnad.”

  Nja, du. Fackföreningarnas ekonomer vet lika väl som arbetsgivarföreningarna att inflation är dåligt för oss alla. Därför driver facket ofta ”förståndiga” lönekrav, helt i enlighet med den svenska korporatisitiska samförståndsandan, ie: att reallönen ska matcha inflationen. De vet mycket väl vad en skenande inflation kommer ställa till med, inte minst för sina egna medlemmar. Facket är ofta lönebegränsare.

 15. St Just

   /  augusti 4, 2007

  Edén skrev under rösträttslagen och Palme abortlagen – rörelser genomdrev kraven – tror man annorlunda är man naiv så det förslår.

  Inflationen styrs enligt liberalen alltid av att arbetarna kräver för höga löner. Gigantiska aktievinster, politiska beslut däremot tiger de om. De vet vilken sida de hör hemma på.

  För övrigt är inte fackföreningsrörelsen korporativistisk – den åskådningen hör mer samman med dem som förkastar klassamhället, olika klassintressen och gärna förespråkar överstatliga lösningar. Sundevall ligger snubblande nära med sina antifackliga förslag som ”Fackförbundens opproportionella rätt att ta konflikter bör revideras.”

  Ser däremot att han vore förtjust om facken istället för att vända sig mot den kvinnoförnedrande prostitutionen snarare välkomnade ”sexsäljarna” – enligt Sundevall är det ju så att det ”I Europa finns en sund och saklig inställning till tjänstemarknaden. Om två vuxna samtyckande personer frivilligt ingår ett avtal ska staten respektera det. ”

  Så vill liberalen ha det.

 16. ”Edén skrev under rösträttslagen och Palme abortlagen – rörelser genomdrev kraven – tror man annorlunda är man naiv så det förslår.”

  Återigen saknar du sakargument.

  ”Inflationen styrs enligt liberalen alltid av att arbetarna kräver för höga löner.”

  Jasså, jaha. Så det finns en liberal? Där ser man.

  Inflation kan komma drivas både av utbuds- som tillångssidan. I dag drivs den av skattesänkningar (högre realinkomster vilket leder till större efterfråga än utbud) och höga lönekrav.

  ”För övrigt är inte fackföreningsrörelsen korporativistisk”

  Jo, det är den. Läs politisk historia. Saltsjöbadsandan är den bärande principen för hela den svenska arbetsmarknaden, även i modern tid. Att tro att fackföreningarna står i någon perpetuell konflikt med arbetsgivare är som bäst en naiv idé. De ekonomer som sitter, på varje sida, vet mycket väl vad som är skadligt för både anställd som företagare – och det är inflation och konflikt.

  Därför driver fackföreningarna ”förståndiga” lönekrav, och arbetsgivare låter sossiga påfund som MBL, osv. vara kvar.

  ”Sundevall ligger snubblande nära med sina antifackliga förslag som “Fackförbundens opproportionella rätt att ta konflikter bör revideras.”

  Varför pratar du i tredje person med mig? Förklara gärna vad som är rättvist med kollektiv bestraffning. Det är illegalt i Sverige, förutom när fackföreningar pysslar med det.

  ”Så vill liberalen ha det.”

  Ja, givetvis vill jag ha det så! Det står ju det på min blogg. Om du har några motargument till varför två samtyckande individer inte ska få göra vad de vill med sig själva och varandra kan du väl presentera dem.

 17. St Just

   /  augusti 7, 2007

  Efter en kortare resa, finner man att Sundevall fortfarande inte förstår hur och av vilka krafter ett politiskt krav som exempelvis rösträtten eller aborträtten genomdrivs. Mången liberal av varierande extremistgrad har jag resonerat med, men sällan någon som är så oförstående inför skillnaden mellan materialistisk och idealistisk historieskrivning. Sundevall får därför fortsätta att tro på att Edén genomförde rösträtt för män, att Ceasar slog gallerna och att Palme genomförde aborträtten.
  Vad gäller resonemangen om fackföreningsrörelsen, arbetarnas krav, korporativismen som rörelse – kan Sundevall har rätt om man förkastar klassamhället och klasskampen – något var och en som tillbringar tid på verkstadsgolvet finner mycket naivt.
  De flesta inser nog att Sundevalls politiska tankar är mest ett hopkok på sedvanlig arbetsgivarpropaganda och Timbro-dunster.
  Att försvara den vidriga prostitutionen med några juridiska kontraktsskrivningar visar om något Sundevalls extrema cynism, men troligast en omogen syn på världen och dess människor.
  Den dagen Sundevall hurrar när hans eventuella framtida dotter skriver under ett kontrakt med en sexkund – får jag erkänna att hans naivism försvunnit och ersatts av enbart cynism.

 18. ”Vad gäller resonemangen om fackföreningsrörelsen, arbetarnas krav, korporativismen som rörelse – kan Sundevall har rätt om man förkastar klassamhället och klasskampen – något var och en som tillbringar tid på verkstadsgolvet finner mycket naivt.”

  Kul att du gör dig till talesperson för en hundratusentalshövdad grupp – inklusive mig. Igen, ägna lite tid åt att använda vårt utmärkta utbildningssystem och läs lite ekonomisk historia, statskunskap, eller dyl. Du är i stort behov av det. 🙂

  ”Att försvara den vidriga prostitutionen med några juridiska kontraktsskrivningar visar om något Sundevalls extrema cynism, men troligast en omogen syn på världen och dess människor.”

  Inför skapandet av den svenska sexköpslagstiftningen ställde sig inte en enda remissinstans positiv till den, inte heller en enda prostituerad tillfrågades om sina åsikter. Det finns gott om dokumentation (kolla SANS.se t ex) som visar att lagen enbart har drivet en redan ljusskygg marknad ännu mer under jord, där den hamnar i ännu större grad i klorna på brottslighet. Du kan väl föresten roa dig med att leta upp en hora som har upplevt att lagen har fått en positiv effekt på hennes/hans liv? Jag har letat men inte hittat någon.

  Om min framtida presumtiva dotter skulle välja att sälja sex skulle jag vilja att hon skulle löpa så liten risk som möjligt att bli misshandlad, våldtagen eller utnyttjad. Jag skulle vilja att hennes val respekterades och att hennes situation inte aktiv förvärrades av kristen-konservativ / statsfeministisk dogma.

 19. St Just

   /  augusti 13, 2007

  Sundevall, vi får väl återkomma när din dotter respekterad går på gatan lika respekterad som unga och gamla kvinnor är i länder med laglig prostitution.

  Om Sundevall skyndar sig kan han just nu dessutom höra Sommar i P1 med Susanna Alakoski och lära sig om klassamhället och i synnerhet hur det drabbar kvinnorna – pigor som prostituerade.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: