Borg – Viktigt med minskade klyftor!

andersb.jpg

…jag tycker att det är väldigt viktigt att minska klyftorna, och det är besvärligt när människor frågar varför vi ger alla pengar till de rika.

Citatet är hämtat från en intervju med Anders Borg i DN i dag. Jovisst, precis så säger han! Det är inget skämt. Men, man kan ju fråga sig – varför?

För, det är väl inte så konstigt att människor frågar varför de ger alla pengarna till de rika – eftersom det ju är precis så det är!

Dessutom låter regeringen de allra svagaste grupperna i samhället betala hela kalaset. Jag hoppas bara att människor fortsätter att ifrågasätta – både regeringen och dess politik – även om det blir lite ”besvärligt” för vår gode finansminister och regeringens övriga representanter.

Fortsätt ifrågasätta!

Se även Så minskar regeringen klyftorna

*

Andra bloggar om: , , , ,

Annonser
Lämna en kommentar

12 kommentarer

 1. Ja visst är det konstigt att man så kallad välutbildad och finansminister verkar så korkad eller hur tänker man som alliansgubbe?

 2. Lär dig något en gång för alla: en skattesänkning är inte något som innebär att ”fattiga ger pengar till de rika”, det betyder bara att de produktiva blir lite mindre exploaterade av de icke produktiva.

 3. St Just

   /  juli 15, 2007

  d’Anconias människosyn är för gullig – de fattiga kallas nu för ”de icke produktiva”.
  Men så är nu logiken – om (m) kallar sig arbetarparti, kallar extremliberalerna de mer besuttna för ”de produktiva”.
  Minns 1984 och Orwells omvälvande nyspråk; ”Krig är fred”, ”Okunnighet är styrka” och ”Frihet är slaveri”.

  En sak kanske vi alla är eniga om, att arbetarna brukar kallas för ”arbetskraft” (som Sanna sjunger; den finaste titel jag någonsin haft) – och arbetskraften är just de som brukar producera.

 4. Kjell hedman

   /  juli 15, 2007

  Francisco d’Anconia… Och vad är det som säger att dom fattiga är minst produktiva? Jag har jobbat i 40 år med att ta fram malm från en gruva. Och jag är fattigare än dom högre cheferna. Så du menar då att dom producerat mera malm än jag har gjort när dom suttit vid skrivbordet. Skulle verkligen vara kul veta vad du producerat här i ditt liv.

 5. Ett bra inlägg och en härlig kommentar från Kjell Hedman.
  Ha det gott!

 6. Christer

   /  juli 25, 2007

  ”För, det är väl inte så konstigt att människor frågar varför de ger alla pengarna till de rika – eftersom det ju är precis så det är!”

  Din kommentar i din blogg är väl ett skämt!???

  Om det är din uppriktig åsikt så har du ju missat hela poängen med alliansen politik och det är ju att förbättra situationen för låg/medelklassen. Visst, det blir en slant i plånboken också men det är ju kampen för ytterligare minskad arbetslöshet som är den största belöningen till medborgarna.

  Handen på hjärtat. Är det inte skönt att äntligen ha en regering som prioriterar arbete??? Vänstern gav ju upp den kampen och det var också denna signal medborgarna fick. Det var ju just därför de förlorade valet!

 7. Christer

   /  juli 25, 2007

  Lars Ohly kommenterade förresten ”pigdebatten” och tyckte att det var fruktansvärt att kvinnor nu får slava åt rika i hemmen…

  Läste ett inlägg om detta som var intressant…

  Någon undrade varför han såg skillnad på en kvinna som städer hemma hos någon och på en rörmokare som är hemma hos någon och fixar rör. Tankvärt…

 8. Till Christer:
  Om poängen med regeringens politik är att förbättra situationen för låg/ medelklassen så visar alla fakta att det är den som har missat sitt mål. Att regeringen dessutom låter de allra svagaste grupperna (sjuka, arbetslösa) indirekt subventionera överklassens nöjen och arbetskraft (för – det är knappast någon ur gruppen låginkomsttagare som kommer att utnyttja avdragen för hushållsnära tjänster, golfspel eller segling) är än mer skamligt!

  När det gäller ”pigdebatten” så kanske det vore bra om vi först studerade vad som hänt i de länder som testat systemet. I Danmark har t.ex. den borgerliga regeringen tagit konsekvenserna av misslyckandet och avskaffat det generella avdraget. Så här sa Anders Fogh Rasmussen i en debatt i folketinget: ”Det vi har skrivit bort är först och främst hemservice till välbeställda grupper. Men det vi bevarat är hemservice till mindre bemedlade grupper, och det tycker jag faktiskt är ett rimligt sätt att inrätta hemservice på.”
  Jag kan bara hålla med! Subventionera gärna tjänsterna för sjuka och pensionärer – men inte till de som är fullt friska och har råd att betala själv.
  Citatet finns på denna adress:
  http://www.aftonbladet.se/vss/kultur/story/0,2789,1016409,00.html

 9. Francisco d’Anconia:

  You are full of it…

  Du utgår ifrån att de rikas inkomster enbart är ett resultat av deras egen marginalproduktivitet. Så är det uppenbarligen inte. Relativt sett rikas inkomster beror på en mängd faktorer som deras egna ansträngningar inte har ett smack att göra med:

  – ärvda förmögenheter
  – nätverk etc via sin klassposition
  – kunskaper via föräldrarna
  – intelligens och gener från föräldrarna
  – självförtroende via sin klassposition
  – politisk och beslutsmässig makt

  Christer:
  1. Rörmokaren är inte subventionerad
  2. Rörmokaren har specialistkunskaper, medan alla kan städa själva

 10. Jag hänvisar samtliga kommunister här till min FAQ för avklädning av vänsterargument som dog för 100 år sedan. Välkomna.

 11. St Just

   /  augusti 13, 2007

  d’Anconia, om nu din FAQ dog för hundra år sedan – låt den vila i frid.

 1. Karaktärsmord, tortyr och utrensningar « Ett hjärta RÖTT

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: