Utbildning – en klassfråga

SIF presenterar i dag en rapport på DN debatt som visar, föga förvånande, att den förändrade a-kasseersättningen försämrar studenternas ekonomiska situation ytterligare. Var fjärde student har övervägt att avbryta sina studier på grund av ekonomiska svårigheter. Över hälften av studenterna får lita på hjälp från föräldrar och närstående för att överleva. Utbildning är alltså återigen på väg att bli en utpräglad klassfråga.

I en tid när livslångt lärande och goda utbildningsmöjligheter borde vara ledord underminerar regeringen Reinfeldt möjligheten till både komvuxstudier, fortbildning och högskolestudier för väldigt många människor. Regeringen visar tydligt på punkt efter punkt att de i framtiden vill se högre studier som ett privilegium enbart för de välbeställda.

Men varför ska vi bry oss – numera finns ju alltid möjligheten att få ett vitt subventionerat pigjobb och hjälpa den högutbildade överklassen med att skrubba deras toaletter och passa deras avkommor, medan dessa unika människor ägnar sig åt sina extremt viktiga arbetsuppgifter (styrelsemöte, subventionerad golfrunda, subventionerad segling, styrelsemöte, subventionerad golfrunda osv.).

Pigornas barn får väl klara sig bäst de kan – och får de, trots allt, för sig att de vill studera kan de ju alltid lyda Anders Borgs råd – att ta ett jobb. Ja, varför inte ett subventionerat pigjobb? Allt går igen… precis som det ska vara – i den bästa av världar. I den nya sköna blåa världen! Halleluja! 😀

För övrigt får jag gratulera Peter Eriksson till en god insats i Almedalen. Hans förslag om stimulanser till småskaliga elproducenter är väl värt att till sig. Alla åtgärder som kan rädda vår miljö och skapa grönare el är positiva!

*
Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

Annonser
Tidigare inlägg
Lämna en kommentar

14 kommentarer

 1. Razorwire

   /  juli 12, 2007

  Förstår inte riktigt hur a-kassan är en fråga för studenter. Vilka studenter är berättigade till a-kassa, och är det verkligen tanken med a-kassan att den ska försörja studenter så de kan få sommarlov?

  Jag anser att man bör skaffa ett sommarjobb eller plocka ut socialbidrag (ett fullgott försörjningsalternativ ställt i relation till studiemedel).

  Tycker att det är orättvist att a-kassan fungerar som en gräddfil för de studenter som lyckades hitta ett jobb efter gymnasiet och ger dem möjlighet att strunta i att söka jobb under sommrarna.

 2. Och som vanligt klankas det ner på det som så föraktfullt kallas ”pigjobb”…

  1) Vad är fel med att städa hemma hos folk? Är det skamligt? Själv sopar jag dagligen upp popcorn och svabbar ihop utspilld läsk på jobbet. Ska jag skämmas då?

  2) Och om det nu blir billigare för folk att få sitt hem städat, vad är fel i det? De rika har ju alltid kunnat ha städhjälp. Nu kan även ”vanligt folk”, såna som jag, ha råd med det. Är det fel?

  3) Avdraget kan dessutom ge fler jobb. Är det också fel? Ja, tydligen, eftersom då blir man ju piiiiga och det är ju så pinsamt att man inte vågar visa sig utomhus. Bättre då att ljuga och säga att man har ett ”riktigt” jobb som skogshuggare, industriarbetare eller nåt sånt.

 3. Enligt statens utredningstjänst krävs en månadslön på minst 53 000 kr för att det ska löna sig att utnyttja avdraget för hushållsnära tjänster. Knappast något en vanlig arbetare har råd med. Läs gärna vidare här:

  Till Razowire: Läs gärna debatt artikeln i DN (länk i bloggen) så får du svaret…

 4. St Just

   /  juli 12, 2007

  Jan Kivisaar, moderater har alltid gillat pigor och drängar, i synnerhet om de får dem svart, till låga kostnader och utan några rättigheter – skicka hem dem till Lettland och hämta en ny.
  Nu har (m) gjort detta beteende ”vitt” – dvs alla ska via skatten subventionera dessa tjänster åt er moderater.

  1. Varje människa som av ålder, handikapp eller sjukdom som behöver hjälp i hemmet – ska få det av det offentliga. Låt pengarna gå dit, istället för till folk som mycket väl kan städa sin toalett, klippa gräsmattan eller stryka en skjorta.
  2. Betala arbetare som arbetar åt privata hemtjänstföretag rimliga löner, se till att kollektivavtal finns , att försäkringar är tecknade och att fackföreningar organiserar denna grupp.
  3. Hårda straff för dem som utnyttjar svartarbete till låglön och utan försäkringar. Flera av de moderata ministrarna borde inte ha kommit undan bara med sitt moraliska fiasko i höstas.

  Jan Kivisaar, jag vet inte vad du har för arbete men som moderat antar jag att du säkert får ditt hem städat i framtiden till en rimlig liten peng.

 5. Jag tycker också att vi skall ha subventionerad hjälp i hemmet – till dem som verkligen behöver dvs äldre, sjuka och handikappade. Vi andra kan och skall betala vad det kostar när vi behöver hjälp (jag anlitar t ex fönsterputsare).

  Hörde Göran Hägglund tala om ”lika möjligheter” för ungdomar. Men den nya regeringens behandling av ungdomar är ju precis motsatsen. De får ju ännu svårare att utbilda sig, flytta hemifrån och bilda familj. Istället skall de åka land och rike runt på jakt efter arbete, bo i tält (finns inga hyresrätter) och acceptera lägre löner med betala lika mycket till den överfinansierade A-kassan. /VS

 6. Vänstra Stranden och St Just: bra talat, båda två!

 7. Nils

   /  juli 12, 2007

  Ilse-Marie:

  Ekonomi är inte allt här i världen. Utredningen behandlade det bara som en ekonomisk fråga. Fritid och ”ork” har också ett värde.

  Förresten så kan ett hushåll på 2 arbetande personer lätt komma upp i 53.000kr…

 8. Till Nils:
  Grundfrågan är varför vi genom skattepengar ska behöva subventionera dessa tjänster till fullt friska människor. Gamla, sjuka, handikappade ska givetvis få all hjälp de behöver – men inte de som själva både har råd att betala och är fullt kapabla att utföra sysslorna själva. För övrigt se St Just och Vänstra Strandens kommentarer!

 9. St Just: Tackar så otroooligt mycket för att Du visar vilka fördomar Du har. Jag är moderat – alltså har jag förmodligen städhjälp hemma. Svart också, tydligen. Du är väldigt välkommen hem till mig och se vem som sköter städningen. Men jag antar att Du tycker det är roligare att göra *anonyma* påhopp på webben. Kom ut ur dimman.

  Att RUT kommer fram till vad de gör, är inte så förvånande. Generellt sett: Vilka tjänar mest på att skatten sänks, säg, en procent? Jo, de som tjänar mest – eftersom de betalar mest i skatt. Är detta orättvist? Ja, om man anser att rika ska betala mer i skatt, procentuellt, än andra. Vissa tycker det, andra inte.

  Att det krävs en samlad inkomst (märk väl: *per hushåll*) på 53.000 kr för att man ska ”gå plus” är faktiskt inte så intressant. Tanken var nämligen aldrig att man skulle *tjäna* några pengar på reformen. Tanken var att gemene man skulle få det *lättare* ekonomiskt att utnyttja de tjänster som förut bara höginkomsttagare hade råd med.

  Den andra tanken var att reformen skulle innebära ett uppsving för företag som tillhandahåller hushållsnära tjänster – precis som det gjort i Finland, där det fungerat utmärkt i många år nu. Jag läste i min Sif-tidning (ja, jag är med i facket *trots* att jag är moderat – krossade jag ännu en fördom nu?) om en lagerchef där som numera städade hemma hos folk.

  Den tredje tanken var att få bort svartjobben. Om det kostar mindre att utnyttja en sådan tjänst, så är det förhoppningsvis färre som finner det lönt att försöka komma undan skatt.

  Allt syftar till att göra det bättre. Vi får väl se hur det går. Eller… så kan man ta på sig sina ideologiska glasögon, tro att alla moderater har svart städhjälp, limousine, slänger glasflaskor i naturen och aldrig någonsin haft ett ”riktigt” jobb.

 10. St Just

   /  juli 13, 2007

  Kivisaar rabblar välkända moderata argument efter att i sitt första inlägg antagit rollen ”öhh, varför klankas det på pigavdrag, det är väl bra för oss vanliga dödliga”.
  Nu sitter partiuniformen bättre.
  Dock undviker Kivisaar som varje moderat två väsentligheter:

  1. Låt pengarna gå till människor som av ålder, handikapp eller sjukdom behöver hjälp i hemmet – inte till folk som mycket väl kan städa sin toalett, klippa villagräsmattan eller stryka en skjorta. Varför ska dessa subventioneras?

  2. Rejäla löner till de som utför jobbet , fackliga rättigheter och försäkringar.

  Att Kivisaar är med i facket skakar inga grundvalar – jag käftade för nära 40 år sedan med moderata metallare – då (m) mer korrekt hette Högerpartiet och inte larvade sig med att påstå sig föra en arbetarpolitik.

 11. rockgudinnan

   /  juli 13, 2007

  Nivån på studiemedlet har väl legat på ungefär samma summa de senaste åren?
  Hur kan du med att beskylla Reinfeldt för det problem som existerar när det alltid varit känt att studenter har det lite mer knapert än andra? Det är ju inte direkt något problem som uppkom 15 september 2006 och framåt!

 12. Till rockgudinnan:
  Givetvis har studenter oftast det sämre ställt ekonomiskt än de som arbetar, och har alltid haft. Jag skriver inget annat heller. Förändringarna i a-kassan, som regeringen drivit igenom, drabbar dock studenter på ett helt nytt sätt. Läs gärna DN debatt om SIF-rapporten (länk i bloggen), där finns förklaringen.
  För övrigt har regeringen dragit ner statsbidraget till vuxenutbildningen med en tredjedel – inte så klokt i en tid när fortbildning och utbildning betyder mycket.

  Läs gärna denna artikel: Elin Rosenberg

 13. Och Du, ”St Just”, rabblar välkända vänsterargument. Så, blev vi gladare nu? Roligt att kasta anonym skit på någon som Du inte ens känner?

  Det är ju *något* svårt att dölja det faktum att jag är moderat, när jag
  1) Sätter ut min hemsidesadress, där det inte är så svårt att hitta vad jag har för politisk färg, och
  2) Sätter ut mitt riktiga namn, som jag är ensam om i Sverige att heta. Googla på, så får Du se.

  Jag har givit mina argument – och jag ser inte att Du bemöter dom. I stället gömmer Du Dig bakom en signatur. Debatten är därmed för min del avslutad.

 14. St Just

   /  juli 14, 2007

  Kivisaar, har man blivit registrerad av SÄPO och svartlistad av dina välmenande arbetsgivare, fått sin familj telefonhotad och mailterroriseras av extremister till höger, väljer jag att skriva under pseudonym. Det är inte ett brott till skillnad mot för det jag blivit utsatt för.
  Men nu är ju sån skit är vardagsmat för oss med åsikter till vänster och med ett fackligt engagemang – är man moderat slipper man ju sånt och råkar bara ut för verbala politiska motangrepp – och då lommar man iväg så fort man får mothugg, mycket indignerad!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: