Välfärden och klyftorna

SvD har i en artikelserie granskat ”baksidan av välfärdssverige”.

Tragiska historier om familjer som drabbats av ekonomisk kris när oturen varit framme. Reportagen visar tydligt hur sjukdom, långvarig arbetslöshet eller sociala problem i stor utsträckning drabbar barnen i dessa familjer. Viktiga reportage som visar vad klyftorna och orättvisorna i samhället betyder för de som drabbas av dem.

Men, den sammanfattande rubriken är missvisande. SvD säger att de ”granskar baksidan av välfärdssverige”. Vad de i stället granskar är hur de stora klyftorna i samhället slår mot de som drabbas av otur. Men sådant talar man givetvis tyst om. Man talar inte om klasspolitik eller klassklyftor i den borgerliga pressen.

Den nya moderatledda regeringens politik ökar nu på klyftorna i samhället än mer. Med lägre ersättningsnivåer i arbetslöshetsförsäkringen och socialförsäkringarna, hårdare krav och snabbare utförsäkringar blir det lättare att falla igenom skyddsnäten. Fler kommer att tvingas söka socialbidrag för att överleva.

Stockholmsmoderaterna hjälper till så gott de kan. Väl framme vid den sista utposten blir kraven orealistiska. Jobbsök åtta timmar om dagen, fem dagar i veckan. Inget månadskort för kollektivtrafiken längre – men samtidigt ska bidragstagaren vara beredd att söka jobb i hela Mälardalen. En ekonomisk omöjlighet för många.

Det ska löna sig att arbeta. Javisst, det låter väl bra. En upplysning – det gör det redan!

Men, vad händer med de som av olika anledningar inte kan arbeta eller får arbeta. Vad händer med deras barn? Blir deras liv drägligare för att de blir ännu fattigare? Nej knappast. Tragedierna kommer i stället att bli fler och drabba nya grupper i samhället.

Före boven i dramat (enligt SvD) trädde in på scenen, nämligen den svenska välfärden, såldes fattiga barn på auktion som billig arbetskraft. Först 1945 fick dessa fattighjälpstagare rösträtt i allmänna val. Motståndare till denna reform var föregångaren till ”det nya arbetarpartiet Moderaterna” – nämligen det gamla Högerpartiet.

Först när pensionerna och barnbidraget (1948) uppnått en nivå som gick att leva på, minskade fattighjälpstagarna. Allt eftersom ersättningsnivåerna höjts har behoven av socialbidrag minskats. Det har blivit den sista utposten. Med dagens högerpolitik är vi på väg mot ett samhälle där fler och fler återigen kan komma att tvingas söka sig till denna sista utpost. Skammen följer med – trots att det inte borde vara så.

fattiga.jpg

Det finns en dikt av Nils Ferlin som alltid berör mig starkt, varje gång jag läser den. Den heter “Du har tappat ditt ord” och skrevs 1933. Före ”välfärdssverige”. Det fanns en baksida även då…..

Du har tappat ditt ord och din papperslapp,
du barfotabarn i livet.
Så sitter du åter på handlarns trapp
och gråter så övergivet.

Vad var det för ord – var det långt eller kort,
var det väl eller illa skrivet?
Tänk efter nu – förrn vi föser dej bort,
du barfotabarn i livet.

______________________________________________

Nu tar jag bloggledigt några dagar. Önskar alla en skön helg!

violtulip.jpg

*

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , ,
Intressant.se
Lägg till som favorit – nyligen.se

Annonser
Följande inlägg
Lämna en kommentar

11 kommentarer

 1. Med många kulörta lyktor… Ja den välfärden, eller ska vi säga myten om välfärden, lyser fortfarande som en gäckande neonskylt. Men vid dörren står en vakt. Det är numera entré, säger han. Annars får du stanna ute. Du som är fatig, som inte finns i systemet, som är arbetslös, sjuk eller bara inte länsam är tyvärr inte väkommen. vi har happy hour ibland, bara ibland, och talar aldrig om när i förväg. det koster en del, inte mycke, och du lämnar in talongen på närmaste tobaksaffär eller ICA. Vi kan tipsa på femte loppet på Solvalla – där kan det bli nåt. Tack Ilse-marie, klä av dom jävlarna som gör de flesta fattiga och ett litet fåtal rika. Klä av dom som trodde att välfärden fanns även före valet. 60-talet var folkets mest jämställda år ekonomiskt, sen bar det utför. Kram

 2. kirira

   /  maj 16, 2007

  Jag har också läst artikelserien men faktiskt inte tänkt på hur förvillande rubriken är. Tack för att du avslöjar det! I ett välfärdssamhälle behöver inte barnen sälja sina cyklar för att pappa blivit sjuk. Det man skriver om i artikelserien är ju baksidan av det nermonterade välfärdssamhället.

  Och ferlindikten är en av de dikter jag kan utantill. Den går direkt in i hjärtat. Åtminstone om det är aldrig så lite rött 🙂

 3. Jag vill passa på att önska dig en trevlig helg nu!
  Vicke
  http://www.vicke.be/min_blogg.htm

 4. Ja vi åker med raket fart bakåt i tiden.. Vad vi ser idag såg vi förr att när oturen är framme drabbas det människor hårt som lever på marginalerna… Min morfars mor blev såld på auktion när hon var 6 år allt på grund av att storbonden hennes far hade arbetat för innan han dog slängde ut dem och det blev fattighuset…..Det är samma stil på en överklass i dag som då. De verkar verkligen inte förstå att ett sargat samhälle även drabbar dem i slutenden….Antar att man kan säga att hjärnan inte till 100% fungera hos dem….de högern och överklassen de med fiiiiiiina anor……fnys!

 5. Glömde trevlig helg till dig också och ta vara på dig…

 6. Har du tid så tycker jag att du ska läsa min blogg idag den är skriven av Sweetish!
  Bamsekram
  Vicke!
  http://www.vicke.be/min_blogg.htm

 7. Samhällsutvecklingen de senaste decennierna beror på empatibrist bland de som armbågar sig fram inom politiken.
  I förra veckan träffade jag på en 92 årig tant som hade en liten 8 år gammal hund som nyligen blivit opererad för urinsten och nu tvingas äta specialfoder i liten mängd. Detta gjorde att den stackars hunden alltid var hungrig så för att inte fresta/plåga hunden för mycket smög tanten in på toaletten när hon skulle äta sin kvällssmörgås. Det kallar jag empati!
  Våra så kallade folkvalda å andra sidan skulle inte tveka att sätta sig och äta en trerätters måltid inför ögonen på svältande. Precis som de inför ögonen på medborgarna, som drabbas av nedmonterade välfärdssystem och kraftigt nedskuren trygghet, låter sina privilegier och kravlösa skyddsnät förbli oförändrade och ge motprestationsfri försörjning till allt fler före detta politruker. Inga partier nämnda och inga glömda, de är alla lika!

 8. Varför måste inkomstklyftor vara ett stort problem? En ekonomi är inte ett nollsummespel.

  Säg att 10 000 hockeyintresserade betalar 1000 kronor var för att få se Peter Forsberg spela en VM-final. Foppa blir rik (och klyftorna ökar) men de som har betalat för biljetter har också fått det bättre än innan, annars skulle de ju inte bytt bort sina pengar. Man byter bara till sig om man får det bättre.

  Och svenska låginkomsttagare är bland de hårdaste beskattade i världen. Om man vill minska klyftorna måste man stjäla pengar från de som tjänar över snittet för att ge till de som tjänar under. Att ta av de fattiga som S har gjort skapar fattigdom.

 9. Patrik

   /  maj 21, 2007

  Ja sänk skatten för LÅG-inkomstagare. Inte som i alliansens värld. Främst Höginkomstagare.

  Våga vägra ett nytt fattigsverige och sk. ”Gated community” där rika låser in sig för att slippa det sk. patrasket i förorterna.

 10. Kobolt

   /  maj 23, 2007

  Läste just att riksdagsmännen och kvinnorna beviljat sig själva ett lönelyft på 2000 kronor i månaden till 52500 kr eller nåt sånt. Inte illa för att producera så mycket skit och oväsentligheter. Lönelyftet inbegriper givetvis också kommunisterna S, V och MP. Höginkomsttagare helt enkelt. Bara att gratulera! Själv har jag inte haft råd att åka på semester med barnen på många år. En lön på 50 papp skulle vara rena himmelriket. Man skulle blivit politiker, det är där stålarna finns verkar det som.

 11. Christer

   /  juli 25, 2007

  Den svenska sk. välfärden…

  Konstaterar en den var så oerhört dyr att bekosta att vi nu står med notan i handen och har ett h-vette att betala.

  Tragiskt…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: