Hyckleri, utpressning och korruption

Världsbankschefen Paul Wolfowitz ordnade löneökning och befordran åt sin flickvän. Det betraktades som en stor skandal och i dag avgörs om han får förtroendet att sitta kvar.

Men, den verkliga skandalen är inte Wolfowitz handlande, utan istället Världsbankens, WTO:s och IMF:s hyckleri och utpressning av fattiga utvecklingsländer med hjälp av korruption.

Läs Naomi Kleins artikel i Aftonbladet (publicerad 2:a maj). Citat:

Förenta staterna och Europa – via Världsbanken, Internationella valutafonden (IMF) och Världshandelsorganisationen (WTO) – säger till utvecklingsländerna: ”Ni får riva ner era handelsbarriärer medan vi behåller våra.” Hyckleriet är den överordnade princip som styr vår ekonomiska världsordning.
……

….i dag finns det, i varje land, en klass av ambitiösa och trilska politiker som är beredda att ta på sig rollen som västvärldens underleverantörer. De gör det mot en avgift, och den avgiften kallas korruption – en tyst men ständigt närvarande samarbetspartner i korståget för att privatisera världens utvecklingsländer.
De tre viktigaste institutionerna bakom detta korståg befinner sig i kris – inte på grund av det lilla hyckleriet utan på grund av det stora. Världshandelsorganisationen kan inte komma igång med sitt arbete igen, IMF håller på att gå i konkurs och ersättas av Venezuela och Kina. Och nu faller även Banken.

*

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , ,

Annonser
Följande inlägg
Lämna en kommentar

6 kommentarer

 1. En sosse som blir upprörd över nepotism. Mycket ska man läsa inna ögonen trillar ut…

 2. Peter

   /  maj 15, 2007

  Viktigt ämne att ta upp. Men så länge det inte drabbar oss i EU så förblir det något som de flesta gäspar över… *suck*

 3. Jo, IMF och Världsbanken har nog fungerat som ett hinder snarare än som en hjälp för världens fattiga länder. Främst på grund av dess (högst odemokratiska) inblandning i respektive lands inrikespolitik. Man har till exempel tvingat länderna att privatisera välfärd och resurser.

  Men det finns också andra saker som är tecken på hyckleri i dessa organisationer.

  Se: http://fredrik-rotthjarta.blogspot.com/2007/04/imf-lter-politiska-intressen-styra.html

 4. Det var därför Hugo Chavez, Venezuelas president sa att landet ska lämna Världsbanken. Att de är riktiga hycklare i världsbanken mot tredje världen

 5. St Just

   /  maj 15, 2007

  Att figuren Jonas Gifting avskyr allt som står till vänster är knappast någon nyhet.
  Nu senast lyckas denne skribent på sin extremt fördomsfulla sk ”antioppositionella blogg” angripa den nye pressombudsmannen, Yrsa Stenius med följande invektiv :
  ”fullständigt enögd sossekärring”, ”knähund”, groupie”, ”homofob” och ”despotens trofasta vän”.
  Mona Sahlin bernämns ”den blinda” av denne Gifting vars egna ögon sägs vara nära att rulla ut när han läser ilse-maries kommentar här ovan om korruption.
  Gifting kallar sin blogg ”stöddig” och ”träffsäker”!

  Jisses, hur mår karln?

 6. Det är bra St Just att du berättar vad han (Gifting) skriver på sin blogg. Att fösas ihop som oduglig tillsammans med Yrsa Stenius och Mona Sahlin får väl ses som en merit. Har själv aldrig läst den, kommer inte att göra det heller, och det verkar inte vara någon större förlust. Hans plumpa kommentarer tycker jag talar för sig själv – fullständigt ointressanta!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: