Vem är etnisk svensk?

Nationaldemokraternas partiledare i Södertälje Marc Abramsson;

…vi tror på segregation

Barn är utelämnade åt vuxnas dårskap. Det är föräldrarna och samhället som tillsammans skapar barnets bild av världen. Indokrinering och hjärntvätt har varit viktiga ingredienser i de flesta diktaturer. Det är alltid enklast att börja med barnen.

I SvD.se i dag får vi veta att Nationaldemokrater i Södertälje nu vill starta en helsvensk, etnisk ren, förskola. Där ska de ”etniskt rena” svenska barnen lära sig om svenska traditioner och svensk kultur. ”Genuspedagogiken och andra konstiga idéer” ska man avhålla sig i från. Det gäller alltså att börja i tid om vi ska lyckas få våra barn att bli “riktiga svenskar”.

svensk.jpg Tillräckligt svenska?

Frågan är väl vilka som kan räkna sig som etniskt rena svenskar. Hur långt tillbaka ska man gå i släkthistorien för att ens barn ska få äran att bevista detta dagis?

Enligt Sverigedemokraterna är ju inte ens den svenska urbefolkningen – samerna – riktiga svenskar. Men, när man väl har definierat vad en etniskt ren svensk är kanske ett Ahnenpass (släktpass), a la´ Hitler Tyskland, som visade fyra generationer bakåt, skulle vara en lösning?

Utbildningsnämndens ordförande, Thomas Johansson (s), liknar förslaget vid apartheid – och jag kan bara hålla med. Om inte det hela vore så absurt skulle man bli riktigt orolig.

Mer om denna galna idé finns att läsa hos Vladde, som redan i går skrev en mycket bra bloggpost om det här.

*

Andra bloggar om: , , , , , , ,
Intressant.se
Lägg till som favorit – nyligen.se

Annonser
Lämna en kommentar

58 kommentarer

 1. Se gärna det prigrm jag tillfrågades att medverka i kl 22:35 TV4 idag om arbetslöshet och se även Schyman och Borg fdrabba samman 21:30 SVT2

 2. Bajskarl

   /  maj 10, 2007

  Ja, fan vete vem som är etnisk svensk. Det enda som är säkert är att samerna är riktiga svenskar. De är även samer.

 3. Du tror inte att samerna är blandade då? Är de verkligen helt rasrena eller en egen ras, ser de inte förvånansvärt lika svenskarna ut? Kanske är det så att deras låtsaskultur inte har ett samband med en specifik genuppsättning?

  Det är väl ingen som på fullt allvar tror att en arab skulle kalla sig svensk?

 4. j-t

   /  maj 10, 2007

  Samerna är inte mer svenska än skånes ur-innevånare. Samerna bor ju även i Norge, Finland och Ryssland. Det samiska språket tillhör finsk-ugriska språkstammen. Alltså är samerna som kollektiv mer finska än svenska.
  Det är inte så svårt att säga vem som är svensk. Svensk är man om man har svenska föräldrar.
  Inte svårare än att säga vem som är kines eller ryss. Själv är jag halvsvensk.

 5. St Just

   /  maj 10, 2007

  Sicket larv och surra om svenskhet. Skillnaderna människor emellan baserar sig snarare på klass tack vare marknadskrafternas spel. Vi har mer gemensamt med arbetare i Frankrike, Kina eller Libyen än med överklassen i detta land.
  Vi delar nästan noll med dem – ja förutom ”små grodorna” och kanske lite grovt hårdbröd.
  Jon Olsson – skuncke – har mer gemensamt med extremnationalister jorden över – tänk om dessa kunde samlas på en egen planet och resonera om sin förträfflighet i evighet – amen!
  ”Slödder” – jojo!

 6. Jag har tagit mig friheten att radera en kommentar som i mitt tycke inte hade någonting på min blogg att göra.
  För övrigt talar de flesta av kommenterarna för sig själva.
  St Just (tack) är givetvis ljusglimten i den, för övrigt, bruna sörjan.

 7. ”Enligt Sverigedemokraterna är ju inte ens den svenska urbefolkningen – samerna – riktiga svenskar. Men, när man väl har definierat vad en etniskt ren svensk är kanske ett Ahnenpass (släktpass), a la´ Hitler Tyskland, som visade fyra generationer bakåt, skulle vara en lösning?”

  Otroligt osakligt. Samerna vill ju själva ha sin egen kultur och har till och med sitt eget TV-program som handlar om samisk kultur. Det är tydligen OK för samer att vårda sin kultur och sin identitet, men när detsamma görs av svenskar är det rasism och man jämför med Hitler. Otroligt dåligt; man hade hoppats att dom här bisarra påhoppen hade stannat av men tydligen inte.

 8. Till Grue:
  Diskussionen om ”svensk kultur” är i mitt tycke absurd i sig. Sverige består av människor med olika ursprung med många olika s.k. kulturer i grunden. Det vi möjligen kan kalla ”svensk kultur” är en blandning av alla dessa. Får man äta pizza om man är svensk? Får man dansa magdans eller tango? Får man skratta högt och gestikulera? Vilken kultur är det barnen ska indoktrineras i? Att äta köttbullar, sill och att supa skallen av sig på valborg och midsommar? Är det svensk att vara rasist? Vad får en riktig svensk egentligen göra? Vad består vår omhuldade och obefläckade kultur av?

  Eftersom samerna är en ursprunglig befolkningsgrupp, liksom indianerna i Amerika, har de naturligtvis ett specifikt kulturarv att bevara. Vad har vi andra? En flagga och en kung, som väl för övrigt har barn som knappast skulle ha kvalificerat sig till detta etniskt svenska dagis.

  Är ett adopterat barn från korea svensk om föräldrarna är svenskfödda? Är barnet svenskt om en av föräldrarna är född i ett annat land? Att det behövs ett ”Ahnenpass” för att reda ut vilka som skulle platsa i detta dagis är knappast osakligt, snarare oundvikligt i den bruna sörja dessa rasister trampar runt i. Apartheid var ordet!

 9. St Just

   /  maj 10, 2007

  Tveksamt om Grue greppar men det finns en avgörande skillnad mellan nationer som förtrycker och förtryckta nationer.
  Nationer som kuvas av kolonialistiskt eller imperialistiskt förtryck som Algeriet under franska förtrycket, Angola under portugisiskt förtryck eller Irak under USA:s attacker – där spelar den nationella enigheten en progressiv roll. För förföljda folkgrupper inom en nation gäller detsamma; kurder i Turkiet eller samer i Sverige. Dessa gruppers kultur har varit och är medel för överlevnad mot i värsta fall förintelse eller mer vardagligt; storturkiskhet eller storsvenskhet.
  Sverige som nation har inte inte varit en förtryckt nation sedan urminnes tider – tvärtom de som styrt detta land har girigt deltagit i utplundringen världen runt. Den blågula flaggen vajade när svenska företag struntade i kraven på bojkott mot apartheid. Vad är det för kulturell svensk egenart som Grue pläderar för – vad har arbetare X i Hedemora och aktiespekulant Y i Danderyd gemensamt?

 10. j-t

   /  maj 10, 2007

  Kultur handlar om identitet och samhörighet. Konstigt att ni som kallar er röda inte fattar detta. Det är torftigt att basera identitet och samhörighet på om man har lite eller mycket pengar.
  Oavsett vad man har för åsikt om vilka som varit förtryckare och förtryckta har alla rätt till sin egen kultur.
  Det är ni som är emot detta som är ogina, och ni är inte röda på riktigt, och det var inte kommunisterna i Sovjet heller.

 11. St Just

   /  maj 10, 2007

  j-t , identitet och samhörighet som kulturellt kitt – ok! ideal som att dela på bördor såväl som framgångar, att skydda de svaga, att gemensamt bidra till och ta hand om sjuka, gamla, drabbade, arbe tslösa, hemlösa, flyktingar – det är bland mycket annat, arbetarrörelseideal. Smita före, roffa åt sig, skita i andra, klättra uppför karriärsstegen, gömma undan tillgångar, bygga separata enklaver, utestänga – det är exempel på den andra sidans ideal.
  Om någon överklassare som hyllar Reinfeldt, förespråkar NATO-anslutning, friskolor, antifacklig lagstiftning … nu råkar fira midsommar precis som jag och möjligen minns Hylands hörna och kanske när Carola vann Eurovision Song Contest – vad har det för bäring egentligen?
  Våra världar befinner sig ljusår från varandra och för det mesta på kollisionskurs.

 12. St Just/

  ”Tveksamt om Grue greppar men det finns en avgörande skillnad mellan nationer som förtrycker och förtryckta nationer.”

  Javisst, eftersom jag tycker ”fel” måste jag ju vara korkad. Klassisk PK-argumentation – ad hominem från skolboken.

  ilse-marie/ Sd beskriver vad dom menar rätt bra på sin hemsida, du kan läsa där istället för att spekulera.

  att börja prata om Hitler är att sänka debattnivån till pajkastning. Förresten har jag för mig att tyskarna hade kvar lagar om ”tyskt blod” tills för rätt nyligen iaf. OT, dock.

  Du svarade inte på varför det tydligen är OK att prata om ”samisk kultur”, ”kurdisk kultur”, ”mångkultur”, etc., men inte om svensk kultur. Vidare förstår jag inte varför ”svensk kultur” skulle vara så luddigt om nu dessa begrepp är begripliga.

 13. LasseThn

   /  maj 11, 2007

  Grue…du förstår uppenbarligen inte skillnaden mellan att prata om olika kulturer och att se ned på alla andra kulturer förutom sin egen.

  Och vem är det nu som hindrar dej eller ngn annan att prata om svensk kultur? Det som folk reagerar på…och med all rätt…är när de svenska nazzarna påstår att andra kulturer än den svenska är skit.
  Och kom nu bara inte och säg att det inte är ngt som nazzekulturen sysslar med.

 14. Helena Palena

   /  maj 11, 2007

  Det finns inga svenskar. Alla är invandrare. Däremot finns det finnar, fransmän, danskar, italienare o s v… Svenska språket finns inte heller… Det är bara rappakalja. Och så finns det en oerhörd mängd med människor som är poltiskt korrekta – därför kommer Sverigedemokraterna in i Riksdagen vid nästa val!

 15. Nazzarna bla bla. Fortsätter ni med det tugget har ni inte en chans att möta Sd som tar tag i mänskors reella problem.

  Jag frågar igen – varför är det OK och begripligt att prata om samisk och kurdisk kultur men inte om svenska? Jag förstår inte det.

 16. Till Grue:
  Kurder och Samer är urbefolkningar utan eget land.
  Sverige är ett land med gränser utan någon enhetlig befolkning. Visst finns det kultur i Sverige – men den har influenser från de flesta håll i världen. Ganska enkelt egentligen.

 17. Du debatterar dessvärre med en halmgubbe påhittad av PK-etablissemanget som vill porträttera Sd som ett gäng galna rasister:

  ”Visst finns det kultur i Sverige – men den har influenser från de flesta håll i världen.”

  Ingen har ifrågasatt det. Läs Sd:s principprogram om dom här frågorna och kom tillbaka med vad du specifikt anser vara problem med det. Nu blir det bara spekulationer och fördomar om vad Sd tycker snarare än vad dom faktiskt sagt.

 18. Svensken

   /  maj 11, 2007

  ..för jag vill leva jag vill dö i Nooordeen!

 19. Svensken

   /  maj 11, 2007

  Hur trevlig tillvaro hade en liten negerunge fått bland de blonda gossebarnen på ett sådant dagis? Ifall föräldrar från Eritrea mot förmodan skulle placera sitt barn där så faller ju faktiskt hela baktanken med det, eller? ; )

 20. Svensken

   /  maj 11, 2007

  Demonstrationståg a la skinheads: – Sverige åt svenskarna tja la la la la!! Sverige åt svenskarna tja la la la la la!!

 21. ANTISWEDISHAPARTHEIDORGANISATION

   /  maj 11, 2007

  STOP THE SWEDISH APARTHEID

 22. St Just

   /  maj 11, 2007

  Istället för att vara PR-byrå åt SD och diverse obskyra nationella populister, kunde Grue börja med att specificera det specifikt svenska.
  För övrigt är Grue titt som tätt en skönmålare av SD.
  I SD:s partiprogram sägs:
  “Helt central för oss är också FN:s deklaration om de mänskliga fri- och rättigheterna. Partiet tar starkt avstånd ifrån diskriminering av människor på grundval av kön, religiös ochpolitisk tillhörighet eller etnisk bakgrund.”
  En del (kanske Grue) tror på detta SD:s minimala fikonlöv. Vi övriga hör aldrig en SD:are leva upp till FN-deklarationen. Vill man veta mer kan man studera ledande SD:ares bloggar som Åkesson, Söder Jomshof mfl. Jag saxar följande åsikter som aldrig någonsin bemöts av dessa ledarbloggare.
  – Folkpartiet vill förinta Sverige med avsvenskningsinvandring.
  – Islam är inte kvalificerad att kallas en religion
  – Det går inte att ”tämja” fundamentalistiska muslimer
  – Det går inte att modernisera islam
  – Utvisa av alla kriminella invandrare.
  – Polskorna inte ska få mörda sina barn på de svenska skattebetalarna bekostnad
  – Om det t.ex. dyker upp köttbutikier som inte säljer griskött kan vi bojkotta dem.
  Kommentarer som dessa och många andra förutom en del grova ”skämt” om exempelvis kannibalism och negerpojkar.
  Jag saxar med nöje den orolige sympatisörens varning och en förhoppning om att den snabbt realiseras:

  ”Största hotet mot SD är att några av SD:s företrädare begår brott, gör korkade uttalanden eller beter sig illa i övrigt. Många nya personer kommer att dra sig till partiet som inte har rent mjöl i påsen eller som är tomtar. Partiledningen måste se till att hålla rent. En för snabb expansion kan innebära att partiet kör i diket.”

  Ovanstående bekräftas av att en SD-partisekreterare utesluts för att ha uttalat rasistisk kritik mot vice partiledarens indiska adoptivdotter. ”Vilken trovärdighet har vi som parti när inte ens vice ordförande verkar avvisa mångkulturen?” Det parodiska är att det inte är nya personer som ”gör korkade uttalanden” utan en SD-veteran och partisekreterare.

  Åt detta sällskap agerar Grue PR-konsult.

  Brrr!

 23. Bra att du kommer med citat men du måste komma med källor så att jag kan läsa varifrån citaten kommer och i vilka sammanhang dom står i innan jag kan kommentera dom.

  F ö – om det är några som bryter mot FN-deklarationen är det dom som utesluter folk ur fackförbund pga Sd-åsikter. Folk har rätt att ansluta sig till fack och vara med i politiska partier enligt FN-deklarationen.

 24. St Just

   /  maj 11, 2007

  Grue – du är ju hemma i SD-bloggarna och vet hur tongångarna går – den rädsla, förvirring uppblandat med hat och hot, är ju den unkna luft SD lever av. Jag anade att du skulle använda FN-deklarationen som varje SD:are som försvar för den egna organisationen. Nu skrevs ju FN-deklarationen minst av allt med tanke på att försvara nationalpopulistiska strömningar som SD.
  Som gammal metallare har jag mött en del arbetskompisar med märkliga åsikter – de har alla försvarats av facket. Medlemmar som däremot attackerar fackföreningskamrater pga hudfärg, härkomst eller kön struntar jag i om de kickas – de bryter ju mot grundläggande värderingar inom arbetarrörelsen.
  Men det är ju typiskt att det är sådana pajsare Grue vurmar för när han åkallar FN-deklarationen.

 25. ”Nu skrevs ju FN-deklarationen minst av allt med tanke på att försvara nationalpopulistiska strömningar som SD.”

  Den skrevs för att värna demokratin, bl a. Demokratin innefattar att folk som tycker annorlunda ska få vara med och verka.

  Om du inte kan ge källor kan jag inte kommentera. Jag tror inte att du ljuger men jag vill veta vem och i vilket sammanhang dessa saker sagts.

  Jag tycker som sagt att du överdriver hur taskiga Sd är. Varför tror du att över 20 % i Landskrona röstade på Sd? Jag tror knappast att det beror på att dom avskyr alla som har ”annan hudfärg, härkomst eller kön”. Någon kanske gör det, det finns säkert dåliga element som röstar på Sd, men dom flesta är ärliga Svenssons som tröttnat på den nuvarande invandringspolitiken.

  Jag skrev även det här på Syrrans blogg – det kan vara relevant för dig som metallare:

  En ny tp av klassförtryck är också att notera i sammanhanget – rätten att kunna tillåta sig att ha “rätt åsikter”. Mikal Wiehe kan tillåta sig att utgjuta sig över Sd eftersom han bor i centrala Malmö. Liza Marklund kan göra narr av dom från sin lägenhet i Spanien där den enda kontakt hon har med det mångkulturella samhället är sin städerska (sic!). Dom som drabbas på ett mer påtagligt sätt, som invånarna i Landskrona, kan inte på samma sätt tillåta sig att ha “rätt åsikter”. Belinda Olsson skriver bra om det här här:

  http://wwwb.aftonbladet.se/vss/nyheter/story/0,2789,68706,00.html

 26. St Just

   /  maj 11, 2007

  Jag har stor respekt för de arbetare som drabbats av marknadskrafternas ursinniga framfart. De har fått se arbetsplatser (som varven) försvinna, produktion flyttats till länder utan fackföreningar och med låga löner, samtidigt som bostadsområden slitits ned. Jag har däremot ingen som helst respekt för sd-politikerna som medvetet och falskt för dessa arbetare pekar ut oskyldiga syndabockar som flyktingar som ansvariga för marknadens bärsärkagång.
  Wiehe har all rätt i sin kritik mot sd liksom i så mycket annat. Och larva dig inte med att sd-politikerna skulle på något sätt stå närmre arbetarklassen. SD är ett borgerligt utmarksparti med en ledning bestående av ingenjörer, lärare, it-konsulter, finanstjänstemän förutom av fd nationalextremister som numera skrudat upp sig i slips.
  ”Ny typ av klassförtryck” – Jo pyttsan, det gamla gäller och SD står på fel sida.

 27. Det är intressant att högern försöker utmåla dom som ”gråsossar” medan vänstern pratar om ”klassiskt högerparti”. Det där är bara skrämselpropaganda.

  Uppenbarligen är det många arbetare som röstar på dom iaf. Jag känner inte till vad Sd:s ledning arbetar med men när man ser representanter för Sd är det få som ger ett riktigt överklassintryck.

  Sten Andersson från M som hoppade av till Sd fick ju höra både ett och annat från högern nere i Malmö – att han bara fått vara med som gammal (Kockums?)arbetare, etc, att det varit bra för M:s profil att ha en arbetare, etc.

  Sd är inte emot invandrarna, dom är emot den nuvarande förljugna invandringspolitiken. Som sagt är det ett växande antal invandrare som själva röstar på Sd – dom bor ju själva i större utsträckning i dom mest utsatta områdena.

  Pk-media bor i etniskt rensade enklaver och kan däför kosta på sig att vara positiva till invandringen. Härav den ”nya typen av klassförtryck” – medelklassen kan kosta på sig att vara ”lite finare” medan arbetarklassen får stå där med skammen för att dom ”röstar fel” när det är dom som drabbats av medelklassens projekt.

 28. ST Just har helt rätt. SD och ND pekar ut personer som är ”offer” (flyktingar, invandrare) på samma sätt som de själva (arbetarklass) egentligen är av ett kapitalistiskt system. Men att istället peka ut den rika kapitalisten (som oftast är UTLÄNNING 🙂 så pekar ND och SD ut flyktingarna som ansvariga för att ”det tar våra jobb”. Det är falskt och även ifall det skulle vara så ”att de tar era jobb” så är det fortfarande en kapitalist eller ett företag som anställer de! De anställer inte sig själva..skyll på dessa ”utlänningar” som anställer dessa istället och därmed bidra till att splittra arbetarklassen enligt den kända modellen ”divide and rule”..

 29. ”Men att istället peka ut den rika kapitalisten (som oftast är UTLÄNNING så pekar ND och SD ut flyktingarna som ansvariga för att “det tar våra jobb”. ”

  Jag har inte hört Sd prata om ”dom tar våra jobb” nån gång. Det är möjligt att nån sagt det nån gång men det är definitivt inget större tema hos dom. Däremot pratar dom väldigt mycket om den stora överrepresentationen i brottsstatistiken bland invandrare.

 30. Grue- sådana brott du förmodligen tänker dig, har knappast att göra med ”etnicitet”, alltså att de begår dessa brott PGA att de är invandrare. Eller vill du verkligen tro att invandrare per definition är mer benägna att våldta, begå inbrott, misshandla eller vad det nu är? Den statistisken du åsyftar kan tolkas på många olika sätt. Jag skulle kunna peka istället på att ifall det förhåller sig så som du säger så kan det lika gärna bero på ett ”rasisitiskt” rättssystem som dömer personer med annan bakgrund och utseende hårdare än ”svenskar” detta även om det avser exakt samma brott. Något som för övrigt flera studier pekat på. Det argumentet är ganska träffsäker i t.ex. USA.. Dessutom om du vill komma åt brott, vad spelar det för roll var personen är född? Skulle hans invandrarbakgrund ge en bättre förståelse till varför EN individ begått ett brott? Förklara gärna för mig..

  Räknar du eller SD in ekonomiska brottslingar i den där statistiken? Eller är ”utländska” brottslingar i kostym och slips en annan kategori?

 31. Kan svara på min egen fråga efter att ha läst rapporten du själv länkat till. Har du läst den? Till att börja med, direkt i inledningen står följande om det svenska samhället, att den ”genomgått en ekonomisk kris som bland annat resulterat i en ökad konkurrens om jobben”. Känner du igen argumenten ”De tar våra jobb” nu?

  Vidare i inledningen, om du orkat läsa den, ”De utrikesfödda som bosatt sig i Sverige under 1990-talet har därför haft svårare att etablera sig i det svenska samhället”. Är det invandrarnas ”fel” att de haft svårt att etablera sig i det svenska samhället och att Sverige genomgick en ekonomisk kris på 1990-talet?

  Bläddra ner till sidan 42 och läs rubriken: ”95% av utrikesfödda är inte misstänkta för vare sig tillgreppsbrott eller våldsbrott”.

  De ovannämnda valda citaten ur rapporten verkar peka på att orsaken till att invandrare begår brott knappast kan finnas i att de är just ”invandrare”. Skulle detta vara en faktor så skulle ett betydligt högre antal av oss begå brott. Snarare pekar rapporten ut ekonomiska faktorer och social utanförskap som anledningen till att det ser ut som det gör. Alltså ett socialt och politiskt problem, inte ett problem som i sig har att göra med människors bakgrund.

  Det skulle inte skada om du läser rapporten i sin helhet och inte selektivt väljer ut de delar som passar in i det som SD står för. För vad vill du säga eller uppnå när du säger att SD menar att ”Invandrare är överrepresenterade i brottsstatistiken”? Att det är deras bakgrund som är problemet?

 32. St Just

   /  maj 11, 2007

  Grue sluta larva dig om sd-ledningens förmenta folkliga karaktär – det rakt motsatta är fallet; stabilt småborgerliga yrken och etablerat medelklassboende. Förmodligen bor inte någon i den bestämmande partistyrelsen i något arbetarklassområde. Tvärtom – det är mest i våningar mitt i stadskärnorna i Stockholm, Partille, Bjuv, Eskilstuna, Åstorp, Skellefteå, Arvika, Täby, Lund eller kanske nära havet i Helsinborg.

  pk – tror Grue är något negativt – tvärtom det står för sant mänskliga och humana insikter. Varför är Grue så rädd för de insikterna?
  Och Grue – är du organiserad SD:are eller bara populistpartiets advokat?

 33. Anomali

   /  maj 11, 2007

  Nog finns det väl svensk kultur, även om gränserna inte är knivskarpa. Om det handlade om ett dagis där man sjunger Bellman, läser Pippi och äter falukorv med rotmos så vore det väl trevligt …

  Men ett nazistdagis?? Nej, det vore _inte_ trevligt. Tanken framkallar kräkreflexer. Mellan kräkreflexerna försöker jag komma på om det finns något annat parti, ens ett rumsrent parti, som har en förskola. Kommer inte på något sådant. Är det verkligen tillåtet?

  Dessutom måste en förskola ta emot alla barn. Inte för att särskilt många skulle vilja ha barnen på förskolan Rasrena Rumpnissen, men i alla fall.

 34. Anomali/ Det där är givetvis bara skit. Dessvärre passar det dom som vill ha kvar den nuvarande invandringspolitiken att såna dårar håller på på det viset.

  St Just/ Ärligt talat vet jag inte vilka yrken Sd:s ledning har och har heller inte utgett mig för att veta det. Du får gärna uppysa mig mer i detalj.

  PK-begreppet används säkert ofta felaktigt men handlar mycket om en debatteknik – att bemöta folk med guilt-by-associations och ad homnimens istället för argument, etc. Det sändes en bra serie program i P1:s tendens om detta för några månader sen. Speciellt forskarna Karl-Olov Arnstad och Jonathan Friedman hade mycket klokt att säga i ämnet.

  Vladde/ Jag är inte särskilt intresserad av vad dom har stoppat in för propaganda i textavsnitten. Däremot är jag intresserad av statistiken. Den säger att invandrarna är kraftigt överrepresenterade även om man standardiserar med avseende på ålder, utbildning och inkomst. Och nej, jag tror inte att det beror på ”rasism hos polisen”.

  Jag har aldrig pratat om invandrarnas fel. Dessvärre måste jag säga att det är en typisk PK-strategi att tillskriva folk uppfattningar dom inte har. Jag menar att invandringen ställt till en väldig massa problem och att eftersom dom etablerade partierna för samma politik nu så är det troligt att problemen kommer att bli minst lika stora i framtiden. Det är politikernas och mediaelitens fel, inte invandrarnas. Men lösningen är att kraftigt minska invandringen (som i mycket liten del består av flyktingar enligt Genevekonventionen).

  ”Känner du igen argumenten “De tar våra jobb” nu?”

  ? Det är ju BRÅ – knappast några förepråkare för minskad invandring – som säger det. Det är inte tänkt som ett argument mot invandring, givetvis.

  Jag är inte organiserad sverigedemokrat, men två saker har fått mig att alltmer sympatisera med dom. För det första invandringspolitiken som allt mer går åt skogen, för det andra det grovt odemokratiska sätt dom behandlats på av media och andra politiker.

 35. St Just

   /  maj 12, 2007

  Ja så kom det då till slut – Grue sympatiserar med SD (Och kan ju i fortsättning varudeklarera sig med ett; sd-symp). Att Grue har aversioner mot invandrare är dock ingen nyhet. Till det lägger nu Grue sympatier för SD för att folk som störs av partiets nationalpopulism och syndabockstänkande inte gullar med dess ledarfigurer.
  Och Grue vet vad SD-ledningen har för bakgrund. Titta på valsedlarna, läs partiets webbsidor och du finner ekonomer, it-konsulter, företagare, lärare, civilekonomer, civilingenjörer i dess ledning och visst ja – en raggarkung från Framstegspartiet som är reparatör.
  Jag nämner det, därför att ingen ska tro att SD:s ledning är baserad på arbetare eller fattigfolk från nedslitna bostadsområden. Tvärtom, de ledande har ytterst borgerliga karriärer, bor centralt och medelklassigt. Det är enbart för att vinna retoriska poäng bland folk som drabbas av marknadskrafterna – SD utger sig för att vara ett parti mot ”de etablerade”.
  Programmet är borgerligt – retoriken nationalpopulistisk – ledningen medelklassig.

 36. ”Att Grue har aversioner mot invandrare är dock ingen nyhet.”

  Vad menar du med det här? Du kan inte komma med massa anklagelser på det där viset – det är typisk PK-argumentation: att smutsa ner folks trovärdighet med massa anklagelser som vilar på ens egna personliga fördomar snarare än på vad motparten verkligen sagt. Svagt!!!

  Jag bedömer mänskor individ för individ. Folk som beter sig väl gillar jag, oavsett om dom är invandrare eller ej. Men jag konstaterar hur brottsstatistiken ser ut och drar dom nödvändiga konsekvenserna för hur invandringspolitiken ska se ut i framtiden. Tillsammans med en mycket stor del av svenska folket, enligt undersökningar. Anser du att en mycket stor del av svenska folket har ”aversioner mot invandrare”. I så fall är jag rädd att det uttrycket saknar all vettig betydelse i ditt språkbruk.

  Återigen kommer du inte med några fakta som stöder dina teser om att Sd är höger. Högern påstår hela tiden att dom är vänster för att skrämma sina väljare, vänstern gör tvärtom. Och ändå är skillnaden mellan vänster och höger i ekonomiska frågor löjeväckande små, speciellt nu när moderaterna går till vänster och sossarna till höger med Mona. Det där är bara dimridåer folk sprider ut för att skrämmas från att inte rösta Sd.

 37. Bajskarl

   /  maj 12, 2007

  St Just = Sg?

 38. St Just

   /  maj 12, 2007

  Grue, googla på ”Grue invandrare” eller ”Grue flyktingar” så noterar du gott om träffar för dina angrepp mot dessa grupper. Och dina resonemang utgår aldrig kring individer utan precis som SD, just mot grupper.
  Om SD:s borgerliga program – sympar du med dem så ta och läs deras hopkok av de borgerliga partiernas valmanifest samt vissa (s)-frågor om de kan ställas i motsättning till invandrare (exvis a-kassan, där SD är för en vettig ersättning om stålarna tas från flyktingpolitiken!).

 39. Grue- Det är synd att du inte är intresserad av att se vad för ”propaganda” BRÅ stoppat in i texten. Du väljer selektivt ut det som passar SD och dina åsikter (och det kallar du vetenskap?). Du kopplar ihop invandringen med brottslighet, trots att mer än 95% av invandrarna aldrig misstänks för något sådan ens. Varför gör du det? Att invandrarna är överrepresenterade i brottsstatistiken menar du är ett politiskt misstag, ok där är vi överrens. Men din lösning på problemet håller jag inte med om, och tyvärr det luktar lite rasism över det, och du kan inte vara så naiv och tro att människor inte ska misstänka att ni hyser sådana åsikter när det finns många medlemmar med ett rasistiskt förflutet i partiet. Lösningen som SD föreslår är :”ta inte in fler” och ”skicka hem dem”. Lösningen finns i att få in människor i arbeten och att bemöta de annorlunda, det säger BRÅ i de delar du inte valt att läsa.

  Sedan tycker jag att du ska vara ärlig och klargöra vad som är problemet,enligt dig, är det brotten som begås eller är det invandringen? Om det är brotten som du mest är förargad över att de begås (vilket borde vara det mest rationella då SD förskräcks över brottslighet), så är er lösning att ”inte ta in fler” och ”att hjälpa de att återvända hem” inte lösningen på brottslighet. Om du noga läser rapporten så kvarstår det faktum att även om era idéer skulle gå igenom så kommer brott fortsätta att begås och då av ”etniska svenskar”. Så med din lösning kommer man inte åt problemet BROTTSLIGHET. Eller var ska du skicka (eller ”hjälpa” som ni säger)de svenskar som begår brott? I den rapporten du hänvisar till så står följande ”närmare 60 procent av de 1.520.000. brotten som dessa personer (4,4 miljoner männískor, min anmärkning) var registrerade för under perioden kan hänföras till personer födda i Sverige av två svenskfödda föräldrar”.

  Sedan anklagar du folk för att använda sig av PK-strategi, men man ska inte kasta sten i glashus. Vilken är din strategi? att inte svara på frågor. Du svarade inte på en enda fråga jag ställde förut. Till någon svarar du, ”jag bedömer människor individ för individ”, konstigt då att du menar på att GRUPPEN invandrare ska kollektiv bestraffas, eller ”hjälpas hem”.

 40. St Just/ Du är frisk på att slänga ur dig saker utan att verifiera dom. Vilka saker som Sd står för är höger? Vad har jag sagt som tyder på en ”aversion mot invandrare”? Sjutton gubbar, jag har själv tre ingifta släktingar som är invandrare, tror du jag spottar på dom och ger dom onda ögat? Du verkar ha en otroligt fördomsfull bild av Sd:s sympatisörer. Det finns ju t o m flera invandrare i Sd:s egna led som Anna Hagwall (ungerska) och nu senast Michael (Ali) Zand, iranier.

  Vidare – med det ”nya förtrycket” menade jag inte att det gamla försvunnit. Nu är situationen den att arbetarklassen inte bara måste ha sämre levnadsvillkor, utan dom blir också tillsagda vilka svin dom är av en politiskt korrekt mediaelit som bor i etniskt rensade enklaver. Du själv tillhör naturligtvis inte den gruppe, det är inte det jag säger, men jag säger att det som media håller på med i den frågan är hyckleri.

  Vladde/ Jag menar att texten är överslätande, medan statistiken inte går att prata bort. Jag väljer inte den statistik jag anser passa mitt eget budskap – statistik är helt enkelt objektiv och går inte att förneka.

  Vad gäller rasism hänvisar jag till mitt svar till St Just.

  Ja, det jag inte är mot invandringen i sig, utan mot dom effekter invandringen för med sig (dom som är emot invandringen i sig är ofta rasister, men inte dom som är mot dess effekter). Jag menar naturligtvis inte att lägre invandring skulle ta bort brottsligheten, men jag menar att den på sikt skulle minska.

  Svenska medborgare som begår brott ska naturligtvis bo kvar. Icke-medborgare ska utvisas (men det sker ju redan nu iaf för grova brott – tycker du att den nuvarande lagstiftningen är ”rasistisk”). Vidare ska invandringen begränsas kraftigt.

  Vidare anser jag inte att jag inte svarat på era frågor mindre än ni frågat på mina. Jag har skrivit väldigt långa inlägg men om du anser att jag inte svarat på nån fråga så ställ den gärna igen.

  Vidare har ingen av er svarat på hur ni ser på alla dom som röstar på Sd i Landskrona. Tror ni verkligen att dom är elaka rasister? Klistrar in mitt inlägg igen.

  ”Jag tycker som sagt att du överdriver hur taskiga Sd är. Varför tror du att över 20 % i Landskrona röstade på Sd? Jag tror knappast att det beror på att dom avskyr alla som har “annan hudfärg, härkomst eller kön”. Någon kanske gör det, det finns säkert dåliga element som röstar på Sd, men dom flesta är ärliga Svenssons som tröttnat på den nuvarande invandringspolitiken.”

 41. St Just

   /  maj 12, 2007

  Grue, gör som jag som föraktar hela SD-skapelsen; läs deras program! Jag tänker inte rabbla upp högertramset som gratis-PR. Nöjer mig med huvudpunkterna i handlingsprogrammet då det gäller arbetsmarknadspolitiken:

  Sänkta arbetsgivaravgifter, skatteavdrag för hushållsnära tjänster, avskaffa arbetsgivarnas medfinansiering av sjuklön,
  privat verksamhet i den offentliga sektorn och revidera arbetsrättslagarna. Den som får detta till vänster, är så högerextrem att slaveri förmodligen anses liberalt!

  Att Grue på det individuella planet känner invandrare förändrar inget i sak eller att SD har en moderatpolitiker; Michael (Ali) Zand i sina led – för SD-politiker är han bara ett alibi för att låtsas vara rumsrena.
  (På samma sätt gladdes sydstaterna åt att några frigivna svarta slavar själva blev slavägare.)

  Till sist – om arbetare som röstat på SD i Landskrona. Jag har i många blogginlägg tagit upp precis detta. Jag är inte förvånad, arbetarklassen är stor och har den tyngsta rollen i samhället men det innebär inte någon gudalik position utan skavanker. Tror man det, blir nazismens seger i Tyskland obegriplig. Finns det politiker som pekar ut syndabockar som grundorsak till odrägliga förhållanden, kommer några att tro på det.
  Nazisterna pekade ut judar, homosexuella, kommunister och många trodde till sist att den kaotiska ekonomiska situationen hade med dessa grupper att göra.
  SD pekar på samma sätt ut invandrare och flyktingar som grundorsak till arbetslöshet, kriminalitet och nedslitna bostadsområden och många kan falla för locktonerna.
  Nazismens fall ledde till att generationer vaccinerades mot idiotiskt syndabockstänkande. Tyvärr upprepas historien.

 42. Grue- Du säger att du är emot effekterna av indandring, som då enligt dig begränsar sig endast till BROTTSLIGHET om jag förstått dig rätt? Den slutsatsen gör jag av att följa det logiska resonemang du använder dig av och eftersom du INTE lyfter fram EN enda positiv effekt av invandring. Trots att 95% av ALLA invandrare aldrig ens misstänks för något brott. återigen ställer jag frågan varför koppla ihop invandring med brottslighet när 95% av invandrarna ALDRIG ens misstänks för något brott överhuvudtaget? Och varför kollektivt göra GRUPPEN invandrare som i sig är väldigt nationell heterogen till ansvariga för individers olika brott?

  Invandring är du antagligen för (skulle jag tippa, men är ett pk-argument) om det gynnar det kapitalistiska systemet. T.ex. som på 50-60 talet när det behövdes arbetskraftsinvandring i det här landet, har jag fel? Invandring ska användas så länge det gynnar landet, så fort det börjar gå dåligt i landet ska de som byggt upp det här landet tillsammans med andra arbetare ”hjälpas” hem, alltså en modern form av slaveri? Utländska arbetare ska få stanna så länge de arbetar och behövs…

  Eftersom ditt resonemang är att invandring leder till ökad brottslighet i samhället vill du stoppa den och du vill att folk ska skickas hem. Du kopplar ihop invandring som fenomen till brottslighet, vilket jag tycker i sig är brottslig demagogi.

  Jag rekommenderar dig starkt att inse att kultur och etnicitet inte är för en gång fastslagna och givna. Kultur och etnicitet skapas i sociala och historiska processer. Att du går klädd i jeans eller overall eller fin byxor, är det ”svenskt”? Att folk här tror att koldolmar är ”svenska” eller ”köttbullar” är det korrekt, enligt dig? Om du inte ska använda andra ”nationers” klädsel ska du inte i sådana fall gå klädd i folkdräkt? Och varför är folkdräkt mer svensk om den är från dalarna? Är svensk musik ”svensk” om man använder instrument som uppfunnits i andra delar av världen?

  Varför inte inse att migrationer genom historien och kulturell blandning är en förutsättning för kultur och har så alltid varit. Kulturell renhet och homogenitet är en social konstruktion. Kultur existerar inte som en objektiv verklighet utanför de sociala kulturella striderna om råder i samhället om att definiera kultur. Kunskap skapas i kulturella strider. Att försöka hitta en ”ren” kultur, eller ”ras” är helt enkelt omöjligt, hur mycket man än vrider och vänder på det.

  Det går inte att skriva så långa inlägg här, men eftersom du är intresserad av invandring och kultur rekommenderar jag starkt en bok som heter KULTURTERRORISMEN av Thomas Hylland Eriksen. Man kan aldrig bli frälst av en bok, jag har många invändningar mot den där boken, men den är intressant och ifrågasätter grundläggande antaganden om kultur, läs den. Och läs den INTE lika slarvigt som du läste BRÅ:s rapport som du själv länkat till då kommer du missa Hyllands poäng med att ifrågasätta kulturell renhet och etnisk nationalism.

  BRÅ:s egna uttalade poäng med studien missar du. Meningen med att peka på att många invandrare är överrepresenterade är inte för att använda siffrorna isolerade som objektiva fakta som existerar utan ett sammanhang. Eller för att den delen dra slutsatsen att ”de ska skickas hem”. STudien är tänkt för att visa statistik som kan hjälpa människor att på ett bättre sätt komma på rationella åtgärder åt problemet, bland dessa rationella förslag, lär knappast den som SD står för kvalificera in sig på. ”Skicka hem de”..

 43. St Just/ Jag tycker det är lite konstigt att mena att arbetarna på nåt sätt fallit offer för Sd:s propaganda. Sd är starkt motarbetade av alla media – nåt media själva tagit upp, bl a senast på Publicistklubbens möte. Sd växer inte pga att folk blir lurade att rösta på dom utan för att folk helt aktivt bestämmer sig för att deras politik är bra.

  OK, jag ska sätta mig in i deras politik på det ekonomiska området mer. Men jag tycker fortfarande att det är intressant att alla högerskribenter säger att dom är vänster, och alla vänsterskribenter att dom är höger.

  ”Att Grue på det individuella planet känner invandrare förändrar inget i sak eller att SD har en moderatpolitiker; Michael (Ali) Zand i sina led – för SD-politiker är han bara ett alibi för att låtsas vara rumsrena.
  (På samma sätt gladdes sydstaterna åt att några frigivna svarta slavar själva blev slavägare.)”

  Jag är ledsen att säga det men genom att jämföra Sd med slavägare och nazister visar du på en oerhörd fördomsfullhet mot Sd:s väljare – och ännu mer mot dom invandrare som valt att engagera sig i och rösta för Sd. Du anser uppenbarligen att dom bara är några lättlurade stackare. Visst passar det säkert Sd taktiskt att dom är invandrare men dom känner också för idéerna, givetvis.

  Du borde sätta dig in i hur Sd:s väljare faktiskt tänker. Dom är inte några hemska rasister som du utmålar det som – det var givetvis därför jag tog upp det här med mina personliga bekantskaper och med att Sd har invandrarföreträdare. För att förstå ett fenomen kan man inte närma det sig med såna fördomsfulla bilder som du har. Läs t ex den här välskrivna oberoende men Sd-vänliga bloggen:

  http://robsten.blogspot.com/

  Vladde/ ”Jag rekommenderar dig starkt att inse att kultur och etnicitet inte är för en gång fastslagna och givna.”

  Lägg ner, jag har aldrig sagt nåt sånt. Du underskattar oss med dina fåniga bilder du fått från media. Om du inte förbättrar din debattstil och slutar utmåla alla som vill minska invandringen (50 % av Sveriges befolking – är alla dom rasister?) kommer du aldrig komma nånvart.

  ”Om du inte ska använda andra “nationers” klädsel ska du inte i sådana fall gå klädd i folkdräkt?”

  Jag kan bara skratta åt dig när du sjunker så här lågt. Med såna fiender behöver Sd inga vänner…

 44. Fan vad hände med mitt inlägg? Skrev ett förut, försvann det?

  Orkar inte skriva ett nytt; vi verkar inte komma så mycket längre. Dock tycker jag att ni borde sätta er in i lite noggrannare i vad Sd-väljarna är för mänskor. Det är inte sant att dom är rasister eller nazister. Försök sätta er in i saken istället för att gå på fördomarna som pumpas uta v PK-media.

 45. St Just

   /  maj 12, 2007

  Grue, lyssna noga – det finns förvisso säkerligen nazianstuckna inom SD men jag har aldrig hävdat att partiet är nazistiskt. Det är viktigt med korrekta bestämningar annars lyssnar ingen när man ropar att vargen kommer.
  SD är ett populistiskt, nationalististiskt och borgerligt parti – det räcker för att man bör förkasta det. SD-ledningen är körd, men men väljarna främst de från arbetarklassen, har helt enkelt tagit fel och kommer att ändra sig. No hard feelings!
  Framtiden är ljus!

 46. St Just/ Tack för debatten. Må väl.

 47. Bajskarl

   /  maj 12, 2007

  Låtom oss slutligen återge den samiska nationalsångens avslutande ord:

  Sameland åt samerna! (http://www.samer.se/servlet/GetDoc?meta_id=1149)

 48. Grue- Jag ska fräscha upp ditt minne. Du postade en kommentar på ett inlägg som blogginnehavaren skrev angående ett förslag från NATIONALDEMOKRATERNA i södertälje. Förslaget gick ut på att utreda möjligheten till att starta en ”etnisk svensk” skola. Jag vet inte om du stöder detta förslag, gör du? (av ditt inlägg nr 7, att döma verkar du vara för det, men ingenstans framkommer det tydligt) och i sådana fall skulle det vara intressant att läsa hur du definierar ”etnisk svensk”? Eller hur du tänkt dig att intagningskriterierna ska se ut för en sådan förskola.

  Sedan börjar du diskutera Sverigedemokraterna. Konstigt. delar SD NATIONALDEMOKRATERNAS idé om en ”etnisk svensk” förskola? Varför annars ta upp SD i det här sammanhanget?

  I inlägg nr 15 säger du att det är ok att prata om kurdisk kultur o.s.v. och du menar att det tydligen inte är ok att prata om svensk kultur i det här landet, om nu svensk kultur finns kan du förklara för mig vad ”svensk” kultur är?
  Jag har genomgått svensk grundskola och vi pratade om sverige och några av de traditioner som blivit ”försvenskade” men som det inte finns ett objektivt samband till varför de blev just ”svenska”.

  i inlägg nr 27 säger du följande ”Sd är inte emot invandrarna, dom är emot den nuvarande förljugna invandringspolitiken. Som sagt är det ett växande antal invandrare som själva röstar på Sd – dom bor ju själva i större utsträckning i dom mest utsatta områdena”

  Är du seriös? Du skrattar åt mina argument, och det får du gärna göra, men vad är det här? SD är inte emot invandrarna men de är emot invandringspolitiken? Vad är ditt förslag då, vad ska vi göra åt de invandrare som redan bor här? få höra? Vad ska göras åt det? Vad tycker SD att man ska göra med dem?

  Det bästa är att du på allvar verkar mena att fler invandrare röstar på SD. Jag kommer från ett ”utsatt” område och ingen människa därifrån skulle någonsin rösta på SD eller ND för den delen, om de inte är ”ariska” syskon, som vissa finländare verkar tro sig vara (trots att de INTE är ”arier”).. Dessutom vad har du för belägg för ett sådant påstående?

  Nu har jag ställt några frågor, min förhoppning var när jag började skriva att du skulle svara på de jag tidigare ställde. Jag tänker inte hoppas mer.

  Det du gör genomgående är att undvika svara på de frågor jag ställer och det andra att förlöjliga argument som trots sin löjlighet uppenbarligen är för ”jobbiga” att svara på.

  Du kan väl svara på det här åtminstone, om de andra frågorna var alltför ”löjliga” för din nivå. Varför är invandringen som sådan ett problem då 95% av dessa människor ALDRIG ens MISSTÄNKS för något brott? Ditt argument var ju att ökad invandring leder till ökad brottslighet. Du använder metaforiskt ett likhetstecken mellan invandring och brottslighet, jag säger det igen, att göra på det sättet, i sig är brottslig demagogi.

  Over and out ”proletära kamrat”…

 49. Tack Vladde för dina sansade och vettiga kommentarer!

 50. Malin

   /  juni 19, 2007

  Det är inte bara så att det inte finns någon svensk kultur: Vad skulle nu det vara, kan du definiera svensk kultur kanske? -Nej, just det, det går inte!

  Det är dessutom så att Sverige inte finns. Jag menar hur ska man definiera Sverige? Vad är Sverige egentligen? Definiera Sverige – du ser, det går inte heller! Sverige finns inte!

  Självklart finns Kurdistan, USA, Japan och Malawi. Men Sverige finns inte. Svenskar finns inte och svensk kultur finns inte.

 51. Gote

   /  november 25, 2007

  I den bästa av världar behövs inte begreppet ”svensk” (eller dansk, tysk, fransk etc), utan vi är en enda stor familj av världsvana kosmopoliter som delar uppfattningen om att demokrati är bäst, sekularism är toppen, religionsfriheten skall respekteras (inte enligt definitionen att vissa religioner är mera fria än andra) osv.

  Nu är det ju inte så. Vi har olika system i olika länder, och invånarna i varje land tycker nog att det system man tillämpar i just det landet på det hela taget är bäst (med några förbehåll), och även om man inte tycker det så skall inget annat land komma och bestämma hur det skall vara i mitt land åtminstone.

  Därför kallar man sig svensk. Hånfulla uttalanden om det töntiga ”svenska” blandat med förnekelse av begreppets giltighet är inte bara en logisk motsägelse, utan även fullständigt kontraproduktivt. Det enda man gör är att ytterligare stänga in vissa grupper i hörn som är svåra att ta sig ur. Detta gäller för såväl nazianstrukna etniska svenskar som för 1:a och 2:a generationsinvandrare (eller konvertiter) som finner identiteten i det politiska islam.

  Svenskheten (och nationalitetsbegreppet i största allmänhet) är användbart, jag kanske rent av nödvändigt, i en persons identitetsbyggande. Detta hävdas av många då det gäller minoritetsgruppers rätt till sina rötter, men då det kommer till svenskar är det inte lika självklart. Detta är skadligt och dåligt och kommer alltid att gynna extrema grupper. Man kan inte ersätta en sjuk och farlig nationalism med ingen nationalism.

  Självklart är nationaldemokraternas skolidé en återvändsgränd och den bottnar i samma rädsla, frustration och idioti som ligger bakom flera andra ideologiskt motiverade friskolor och uppfostringsprojekt. Skillnaden med NDs skolidé är egentligen endast deras motivation är kulturell/ideologisk/politisk medan de religiösa friskolornas är kulturell/ideologisk/politisk/religiös.

  Den religiösa dimensionen gör att folk ofta är mera benägna att koppla bort sitt kritiska synsätt och bete sig som blinda kultur- och värderelativister av värsta sort. Kan man från skolans håll dessutom hävda att man tillhör en etnisk minoritet så klarar man sig ännu bättre. All kritik mot skolan kan avfärdas som kristofobisk, islamofobisk, rasistisk, främlingsfientlig, aggresivt ateistisk, vetenskapsfundamentalistisk etc.

 52. julio

   /  februari 2, 2008

  Finns det andra generations svenskar??? Svenska sociologer talar om ”andra generations invandrare” Finns det nagon tredje, fjärde osv?? Eller kanske syftar till att hur framtiden kommer att gestaltas???

 53. Adam

   /  maj 10, 2008

  Samerna är ju inte Nordens Ursprungsbefolkning, Germanerna är ursprungsbefolkningen i Norge och Sverige respektive Balterna befolkade Finland först.

 54. Johanna

   /  mars 17, 2009

  ”“Enligt Sverigedemokraterna är ju inte ens den svenska urbefolkningen – samerna – riktiga svenskar”

  Samerna kom hit efter germanerna. Dom kom troligtvis ifrån mongoliet. De lever också I Norge, Ryssland och Finland. Idag är Samerna helt absorberade av ursprungsbefolkningen, och kommer alltid vara en del av landet, som dom så länge har varit.

  Även om jag inte röstar på ND eller sympatiserar mycket med deras politik, så tycker jag att en helsvensk skola är en bra idé.

  Dom 14 första skolåren i mitt liv gick jag i skolor i vackra små städer som inte tog emot invandrare. Jag träffade alltså bara svenskar varje dag med undantag för några Finnlänningar och Estlänningar vilket knappt märktes. Mina betyg var i topp och jag trivdes enormt bra.

  Sedan bytte jag till en skola i grannstaden.

  Där var 50% av eleverna invandrare. Det var alltid livat i korridorerna med ”låtsas slagsmål” hiphop musik och generellt flummigt betéende. Brandlarm sattes igång och stolar slängdes genom fönster. Korridorerna var ständigt överfulla med sönderrivna papper hela veckan ut för att över helgen städas och sedan skräpas ned igen på Tisdagen.

  Caféterian ockuperades ofta av ett 50 tal invandrare så att det var lönlöst att försöka få någon plats överhuvudtaget. I klassrummet var stämingen oftast samma (beroende på lärare) som i korridorerna. Hände till och med att dom började dansa någon slags nationaldans från hemlandet mitt i klassrummet.

  Hur som helst. Jag kände ingen som helst trivsel, jag blev deprimerad och trött och mina betyg föll lika hastigt. Jag märkte också att jag inte var den enda svenska elev som kände sig hängig i skolan. Medans ”invandrareleverna” levde jäkel satt många svenska elever och bara väntade tyst på att lektionen skulle börja. Som att dom tänkte ”Är det inte över snart! Bara en till nu, sen kan jag gå hem”.

  Den här extrema förvandlingen för mig,, ifrån vacker civiliserad stad, till ”slummen” som jag utsattes för, har verkligen fått upp mina ögon. Innan det, visste jag inte ens att min stad var en av dom få som inte hade någon invandring. Jag förstod aldrig vad dom andra gnällde om. Invandringen var ju inte så farlig tyckte jag. Nu har jag insett att det här är framtiden för hela Sveriges befolkning.

  Det kommer aldrig att bli så bra igen som vi hade det.
  Vi är nu en mångkultur. Med ett folk utan framtid.

  Jag tycker verkligen synd om dom svenskar som växer upp med invandringen, och som aldrig kommer att veta hur det riktiga Sverige såg ut innan det hela började. Det Sverige jag fick uppleva, är nu borta eftersom min kommun började med invandringen för några år sedan. Brotten har redan ökat.

  Så vad ska man ta sig till, om man inte vill leva i en mångkultur? Det finns ju inget val längre.

 55. Linda

   /  juni 23, 2009

  Gud vilken trist inställning att vara emot all vad mångkultur heter! Vilket trist liv man måste leva… Jag har vuxit upp i mer eller mindre ”blandade” områden, gått i ”blandade” skolor och jag har mycket positiva erfarenheter av det. Har haft många vänner och bekanta med rötter i andra länder och kulturer, har lärt mig mycket av dem, de har lärt sig av mig etc… Jag skulle ALDRIG velat vara utan detta, och jag vill gärna ge mina barn samma sak om jag får några. Däremot skulle jag självklart inte vilja att de gick i en stökig skola, det är snarare där problemet ligger. Men en skola behöver inte vara ”helsvensk” för att vara bra, det finns skolor med relativt många invandrare, som är jättebra! Det är vissa ”ghetto”/förortsskolor som inte är bra. Där går även de etniska svenskar som har problem. Ambitiösa svenskar och invandrare, samt de som kan, söker sig därifrån.

  Sen finns det självklart även ”fina” svenska skolor som har STORA problem med dold mobbning, ätstörningar eller vad som helst. Fasaden är en sak – det som finns innanför ofta något helt annat.

  Jag är svensk och älskar Sverige. Jag kommer att lära mina barn om svenska traditioner, men också om andra kulturer.
  Jag förstår inte motsättningen? OK att all invandring (med påföljande integrationsproblem) har blivit ett växande problem idag. Men hur kan man vara emot ALL kulturell blandning???

 56. Linda

   /  juni 23, 2009

  Däremot så tycker jag att Malin och Gote har viktiga poänger.
  Om det finns andra etniciteter, finns självklart också svenskar.
  Sedan kan man tycka att etnicitet är viktigt eller mindre viktigt, men man måste vara konsekvent. Om man vurmar för minoriteters kulturer, borde man inte ha något emot att majoritetsbefolkningen vurmar för sin. Det viktigaste är att alla är lika inför lagen och att ingen diskrimineras.

 57. henke

   /  juli 10, 2009

  Kurdistan och Palestina ska minsann ha sina egna länder medans svenskarna ska ta emot hundratusentals invandrare varje år och det ska inte klagas utan de enda direktiv vi får är att visa mer tolerans och öppenhet. Jag tycker media har en stor skuld i det hela, man får inte kritisera mångkulturen för det har dom bestämt.

  Det är väl ändå få i Sverige idag som är rasister, däremot måste man ju ändå få debattera öppet om samhällsproblemen, lika självklart som att man ska ha möjlighet att lovprisa mångkulturen ska man också ha möjlighet att kritisera den utan att rasistkortet åker fram. Det är man väldigt snabb med från PK-medias sida exempelvis. Jag vet av egen erfarenhet att man nästan alltid väljer att inte ta med invandringskritiska debattartiklar i tidningarna, jag har själv försökt och blivit censurerad trots att det inte fanns något som helst rasistiskt budskap i mitt inlägg. Det luktar lite DDR om det här.

 58. Det är så idiotiskt att tro att vara etnisk svensk/svensk utesluter andra etniciteter bara för att de har andra kulturer! Skaffa lite allmänbildning gott folk har ni inte hört talas om ‘the colonial sandwich’? = man kan ju vara samisk-svensk, afro-svensk eller iran-svensk precis som folk är afro-american, latino-american osv!

  Intressant tanke: varje gång jag stöter på främlingsfientliga åsikter har de ALLTID skapats ur okunnighet och ja.. dumma människor. Vissa må klara av mattematiken men det här med historia etc är helt skevt. Om skolböckerna och lärarna bara var mer icke *vi-och-dem’-tänkande så skulle det inte finnas lika mycket främlingsfientlighet!

  Ta tillbaka svenskheten och flaggan – låt inte de äckliga små främlingsfientliga organisationer ha makten över vår kultur och vår flagga! Alla svenskar, infödda som invandrade är en del av Sverige. Vakna upp! Sverige är uppbyggt av invandrare sen långt tillbaka. Det är dagens sk inhemska svenskar som generationer tillbaka själva invandrade för att vara arbetskraft och bygga upp våra städer och förbättra vår handel! Vart kom alla idioter ifrån som tror att invandring är ett nytt fenomen i Sverige?

  Ni kastar sten i glas hus!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: