Gräddfiler, lögner och startlagen

I dag slår regeringen ännu en spik i vår välfärdskista. Denna gång står sjukhusen på tur. Propositionen som läggs fram innebär att alla sjukhus, inklusive universitetssjukhus och akutsjukhus, kan säljas ut och privatiseras. Dessutom tillåts gräddfiler och möjligheter för multinationella vårdföretag att pumpa ut obegränsat med vinstpengar ur vår skattefinansierade sjukvård.

Före valet lovade Fredrik Reinfeldt att inte sälja ut våra akutsjukhus. Odiskutabelt – vi var många som hörde honom säga det rakt ut i TV. Den så kallade ”startlagen” som i dag klubbas igenom gör hans ord till ren och skär lögn. Att ljuga var enkelt, han visste vad han gjorde. Att sälja ut sjukhusen och öppna för vinstdriven sjukvård är inte populärt hos svenska folket. Därför blev lögnen en nödvändighet. Allt för att vinna valet.

PC Jersild skrev en viktig debattartikel i DN i helgen, Göran Rosenberg den 8 mars, för övrigt har den svenska rikstäckande pressen varit skrämmande tysta i frågan. Maktens megafoner tillber den fria marknaden, inom alla områden, lika intensivt och hängivet som regeringen Reinfeldt. Självklart tiger pressen.

SvD tar i dag upp frågan om de brister som finns i dagens vård, och visst finns det problem. Att de skulle lösas genom att öppna upp för vinstdriven vård och gräddfiler finns däremot inga belägg för. USA som praktiserar allt vad startlagen öppnar för fullt ut, har världens högsta sjukvårdskostnader med 16 % av BNP (Sverige 9 %). Exemplet USA visar att vinstdriven vård i långa loppet är både dyr, ineffektiv och orättvis.

Enligt en svensk-brittisk studie som presenteras i DN i dag får, föga förvånande, rika redan i dag bättre vård i livets slutskede. Att det är likadant på andra områden inom vården är knappast någon vild gissning. Skillnaden lär inte bli mindre när regeringen nu öppnar upp för gräddfiler. Bra privata försäkringar och egna förmögenheter kommer att avgöra vilkas vård som ska prioriteras istället det verkliga vårdbehovet.

freinfeld.jpg

Fredrik Reinfeldt talade i går på TCO kongressen. Pressad, ilsken (SvD i dag) och utan det självförtroende han visade upp före valet. Regeringen Reinfeldts popularitet har sjunkit drastiskt sedan valet. På DN:s ledarsida ser man problemen med regeringens minskade förtroende hos svenska folket, men man är blinda för orsakerna.

Man föreslår till exempel att Fredrik ska satsa på miljöpolitiken, kanske med hjälp av Göran Persson på JKL 😉 , för att återvinna sin popularitet. Men hans och regeringens trovärdighet är redan nu lika med noll på det området. Att moderaterna i Stockholms län dessutom gör allt för att människor ska välja andra alternativ än att resa kollektivt gör inget bättre. Moderat miljöpolitik inger knappast de miljömedvetna väljarna annat än förakt.

DN:s ledarskribent kan inte för ett ögonblick tro att den minskade populariteten beror på att den politik regeringen nu för helt enkelt går emot en majoritet av befolkningens vilja. De som blev lurade före valet har snabbt insett sitt misstag. Lögnens tid är förbi, nu måste Fredrik stå upp för sin och regeringens klass och utförsäljarpolitik.

Inte så konstigt att regeringen Reinfeldt har problem.

*

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , ,
Intressant.se
Lägg till som favorit – nyligen.se

Annonser
Tidigare inlägg
Följande inlägg
Lämna en kommentar

27 kommentarer

 1. Hej!
  Jag blir verkligen orolig åt den kommande utvecklingen att privatisera sjukvården. Det finns många skrämmande exempel i andra länder vad detta resulterat i. I mitt eget hemland, Chile är det en börda att bli sjuk, speciellt om man tillhör arbetarklassen, man har inte råd att bli sjuk helt enkelt. Har man inte pengar, får man lida än mer. Människor förvandlas till en handelsvara, en kropp som inte ses som först och främst en kropp som ska medicineras, utan som en kropp med potentiella ekonomiska resurser. Därav följer logiken, inga pengar, ingen vård…

 2. Till Vladde:
  Visst är det skrämmande. Det värsta är att det de nu gör är oåterkalleligt. När sjukhusen är sålda finns ingen återvändo….

 3. Kajsa

   /  maj 9, 2007

  Jersild skrev något bra:

  ”Sjukvårdens nyordning är av samma dignitet som reformeringen av det allmänna pensionssystemet. Så genomgripande förändringar får anständigtvis inte göras utan en överenskommelse över blockgränsen”.

 4. Kajsa

   /  maj 9, 2007

  Tipd om krönika/ledare i Aftonbladet om Reifeldts tal på TCO-kongressen, se sidan: http://www.aftonbladet.se/vss/ledare/story/0,2789,1064247,00.html

  Joakim Jakobsson skriver bland annat:

  ”Reinfeldt lyckades i valrörelsen 2006 att bryta upp den solidaritet som tidigare funnits mellan medelklass och arbetare i Sverige. Historiskt har medelklassen accepterat höga skatter eftersom ersättningsnivåerna i trygghetssystemen också varit höga. Resultatet blev ett samhälle som höll ihop. Medelklassens intressen sammanföll med dem som har minst.

  Den politik Reinfeldt talar för har en annan inriktning. Målet är att medelklassen istället ska alliera sig med dem som har mest. Jobbavdrag och slopad fastighetsskatt ska få medelklassen att överge samhällets utsatta. Det är därför Reinfeldt beskriver TCO:s medlemmar som höginkomsttagare. För att lyckas nå sitt mål måste regeringen först stoppa väljarströmmen tillbaka till socialdemokraterna. Med det i medvetandet blir Fredrik Reinfeldts framträdande på TCO:s kongress ett misslyckande för honom”.

 5. Det finns ingenting som säger att vården blir sämre då en privat aktör kommer in och konkurrerar med en offentlig. Snarare tvärtom.

  Dessutom så spelar det knappast någon roll för de som uttnyttjar vården om den är privat eller offentlig.

  Protesterna kommer eftersom den uppenbara inkompetens som göms i offentliga vården nu kommer att bli synliga.

  Att endast ”rika” skulle få vård för att man privatiserar vissa sjukhus är bara skitsnack.

 6. Jonas då! Vilken då uppenbar inkompetens??? Bland undersköterskor? Läkare? Sekreterare? Vad för djävla inkompetens???

  Nu har du lyckats få positiva mig förbannad.

  (Dumt av dig att skriva det där, för man missar eventuella budskap och hakar upp sig på just de orden.)

  Ville bara säga det.

  Dessutom är jag FÖR att vi medborgare tillsammans ska äga och driva vissa delar i samhället. Tror inte att lösningen är privatisering. Faktiskt.

 7. Lena

   /  maj 9, 2007

  Hej,
  Precis tittat på de där båda artiklarna om Reinfeldt och TCO. Efter sitt framträdande så på den där kongressen så lär han definitivt inte blivit populärare i det fackförbundet och bland deras medlemmar.

  Inte det minsta synd om den nuvarande regeringen, de har sig själva att skylla, att deras politik har blivit så missförstådd! Något som Reinfeldt verkar saknar insikt om.

  hälsningar/lena

 8. St Just

   /  maj 9, 2007

  Jonas Gifting är en figur med ytterst förutsägbara kommentarer mot allt som andas arbetarrörelse, vänster och humanism. Jag saxar från hans grova ”anti-opposition”:
  ”Jag tror att ”gruvfyllona” drabbats av någon slags masspsykos eller delirium där nere i gruvan. Storhetsvansinne verkar de ha i överflöd.”
  ”Gruvarbetarna bor alltså gratis och äter billigt. Deras månatliga omkostnader är löjligt små.”

  Vilken skärpa, vilken seriositet – sicken kompetens!

  Jösses!

 9. Harry

   /  maj 9, 2007

  Hej Kajsa. Bra skrivet, men det blir ändå fel eftersom den solidaritet du förutsätter finns helt enkelt inte existerar.
  Hej St Just. En gång i tiden var gruvarbete ett synnerligen hårt och slitsamt arbete. Gör gärna ett studiebesök i en modern gruva. Det är numera maskiner som gör grovjobbet. Gruvarbetarna kör maskiner. Maskinerna är i allt högre utsträckning försedda med häftig ljudanläggning och luftkonditionering. Varför skall en gruvarbetare under sådana omständigheter ha 12000-15000 mer än en undersköterska i månaden?

 10. Harry

   /  maj 9, 2007

  Hej alla. Det är inte bara sjukvård människor är i behov av. Många yngre människor lägger en stor del av sina pengar på mode. Borde inte modeindustrin förstatligas? Varför skall någon få tjäna pengar på människors behov av snygga kläder?
  Privata intressen tjänar oerhöra summor på människors behov av att kommunicera. Borde det inte vara en mänsklig rättighet att gratis få prata i mobiltelefonen och att surfa dygnet runt utan att någon riking skall sko sig?
  Tänk vad billigt mycket av det som nu tillhör livets nödtorft skulle vara om inte vinstintresset tilläts dominera.
  Varför skall H&M:s ägare tjäna miljarder? Dom är ju inte demokratiskt valda.
  Per Nuder skulle säkert göra ett bättre jobb än de flesta i näringslivet, som bara tänker på kortsiktig profit.
  Socialism till alla.

 11. St Just

   /  maj 9, 2007

  Harrys kommentar (9) om det glada livet nere i gruvan med disco och svala fläktar och en maskin som gör jobbet – verkar vara en febrig vision. Själv finner jag det inte orimligt att en gruvarbetare ska komma upp i normallöner för exempelvis präster och fastighetsmäklare. Som en yngling sa efter att ha lyssnat på radio till en gruvarbetares beskrivning av jobbet i gruvan; RESPEKT!
  Och för artonde gången idag – ställ inte undersköterskan, vårdbiträdet eller byggjobbaren i motsatsställning till gruvarbetaren. Gruvarbetarna visar vägen – sätt hårt mot hårt!

  Förresten är det samme Harry?

 12. Harry

   /  maj 9, 2007

  Hej Pia. En svensk landstingsanställd läkare träffar idag mindre än 2 patienter om dagen. Det är lägst i hela västvärlden. För 40 år sedan fanns det 4500 läkare i Sverige och inga köer. Nu finns det 31000 läkare och köerna bara växer. Då fanns det 129000 vårdplatser, nu finns det 29000, som sköts av 5 gånger så många sjuksköterskor. För 40 år sedan sköttes nästan all administration av sjukvården själv. Nu vet ingen hur stor armen av administratörer är, men en stor del av resurserna går nu till administration.
  Kan du se något problem med den svenska sjukvården?
  Litet exempel ur verkligheten: man får prostatacancer i Stockholm. Väntetid på operation i landstingets regi minst 10 månader. Kostnad: Sjukhusvistelse och operation + genomsnittlig sjukskrivning: 250000. Privat sjukvård: Operation när du själv vill och kan. Val av läkare. Eftervård. Pris: 80000. 10 månaders väntetid ökar sannolikheten för metastaser, för att inte tala om all ångest.
  Allt detta vet politikerna, men dom klarar vetskapen om att män och kvinnor dör i vårdköerna.

 13. Harry

   /  maj 9, 2007

  Nej St Just. Gruvarbetarnas krav på höga löner gör att andra får stå tillbaka. Det finns inte obegränsat med pengar.
  Du verkar inte vara så insatt i modern gruvdrift. Gruvarbetarna har faktiskt jobbalternativ. Det finns många jobb att söka i sjuk- och åldringsvård i norr om det är för jobbigt i gruvan.
  Vilka är det som ställer byggjobbare mot undersköterskor? Jo, byggnadsfacket. Dom tänker inte avstå en spänn till lågavlönade. Det är inte deras problem. Solidaritet?

 14. Harry

   /  maj 9, 2007

  När jag för 45 år sedan började i en mycket känd skola i Stockholm, bestod administrtionen av rektor och rektorssekreterare. Nu är det 200 elever mindre i skolan, och hela det översta våningsplanet befolkas av administrativa tjänster, krävda av politikerna. Å andra sidan har elevernas kunskaper kraftigt försämrats. Tur att de flesta skolor inte är privata.

 15. St Just

   /  maj 9, 2007

  Ok Harry – insatt i gruvdrift och ekonomi – du såg nog att arbetarna i den tyngre industrin som gruvor, stålverk och pappersbruk lämnade sina i ditt tycke behagliga jobb och lät maskinerna sköta allt arbete. Förvånad skulle du bli när den nuvarande högkonjunkturen kapsejsade.
  Själv har jag gott om erfarenhet av fabriksgolv och har alltid fått höra av Harry’s i olika skepnader hur enkelt, lättsamt industriarbetet är med alla maskiner. Vilket nys!
  Harry kan inte ha stått många minuter vid en svarv, en fräs eller svetsat i taskiga utrymmen … kanske Harry deltagit i de studiebesök som betraktar arbetarna som om vore de djur i bur.
  För övrigt är det typiskt att Harry läxar upp oss ”Det finns inte obegränsat med pengar.” – Som om inte gruvarbetare och undersköterskor känner till det. Låt oss då ta dessa stålar från dem som har gott om kulor – till exempel M Treschow som på ett ynka styrelsemöte drar in 290000 kr. Får gruvarbetarna 4000 spänn mer i månaden motsvarar det lönelyften för ett sjuttiotal gruvarbetare!

 16. DocMa

   /  maj 9, 2007

  ÄNTLIGEN!!
  Det vill man utropa nu när stopplagen äntligen sopats bort.
  Sälj ut hela landstingsskiten – jag jobbade 13 år i dessa jävla vårdkolchoser och jag kan intyga att de organisatoriskt står på stenåldersnivå. Nu kan det bara bli bättre om några duktiga företagare tar sig an dessa kolosser och organiserar om dem (bättre: mal ner dem!).
  Jag jobbar i utlandet numera med ”vanliga” patienter dvs arbetare och tjänstemän – och INGEN AV MINA PATIENTER skulle acceptera att få sådan sketen sjukvård som i Sverige. Köer över köer, ständiga läkar och personalbyten. Byråkrat o politikervanstyre. Slöhet o desintresse!

 17. kirira

   /  maj 10, 2007

  Det finns en övertro hos många att svenska företagarsledare skulle vara så särdeles ”duktiga”. De är inte mycket bättre än Lars Ramstedt, Lars-Erik Peterson, Staël von Holstein och allt vad de nu heter.

  Däremot finns det en oerhörd massa kompetens på karolinska och andra av våra universitetssjukhus. Att sälja ut dessa är komplett vansinne, eftersom man inte, precis som ilse-marie skriver i sitt inlägg, kan ta tillbaks en verksamhet om hela sjukhuset sålts. Så risken är att all den kompetens som finns i våra universitetssjukhus hamnar i händerna på någon riktig klåpare eller äventyrare, som bara gör skit av alltihop, för sådant händer alltsomoftast i det så mångbesjungna privata näringslivet.

  Jag vet inte vad som driver det nuvarande högerstyret att så snabbt driva igenom så många icke reversibla förändringar på så svaga mandat som man faktiskt just nu har. Och DN-ledaren det länkas till i inlägget är ju fantastisk! Kanske kan regeringen få en smula popularitet 2009, hoppas man, genom att göra sossarnas och Göran Perssons hjärtefråga om miljön till sin, kanske just med hjälp av nyblivne konsult Persson. Man sitter alltså på allvar och skriver en ledare där man hoppas på hjälp av den gamle så innerligt och så ofta föraktade sosseledaren själv. Hur står det till i högerhjärnkontoren nuförtiden? Förvirringen verkar närmast total.

 18. Tack för alla kommentarer, speciellt ni som försvarar människovärdet, förnuftet och det jag har skrivit. Jag är er evigt tacksam!

  Till Kirira:
  Visst var DN ledaren lustig. Jag antar att det där om GP var ironi – om inte 😉 De börjar uppenbarligen bli desperata, kanske därför allt ska gå så snabbt som möjligt. De vet att de bara har dessa 4 år på sig.

 19. Hej Jag tror att det finns mycket utrymme för förbättringar i den landstingsstyrda vården men ingen skall inbilla mig at det blir bättre bara för att det drivs i privat regi.
  🙂

 20. Peter

   /  maj 10, 2007

  Tack och hej. Blir väl till att ta sitt pick o pack och sadla om ifall privatiseringarna blir lika ”bra” som det har gått med älderomsorgen i Attendo Care’s regi. Det eller att byta land…

 21. Harry

   /  maj 11, 2007

  Hej kirira. Det är uppenbart att du inte förstått något om problemen i svensk sjukvård. Men om du lyfter blicken litet, och läser vad ledningen på Karolinska skriver i debattartiklar, då kanske du får en annan syn saken.

 22. Harry

   /  maj 11, 2007

  Hej Peter. Prova Frankrike. Där är det inga köer i sjukvården. Du kan också prova Tyskland. Testa akuten i storstäderna. Jag har gjort det vid några tillfällen. återkom sedan och berätta vad du lärt dig.

 23. Eller pröva Italien! Där finns två paralella system. Ett för de som inte har så mycket pengar. Usel vård, lite personal och svårtillgängligt men billigt. Också finns det ett för de försäkrade eller de som kan betala. Raka motsatsen. Och svindyrt. Mina två vänner i Bologna fick ge 500 euro för ett ultraljud 2004.

 24. Vad är det för problem med gräddfiler? Det är väl bra om de rika betalar för vården privat själva så köerna blir kortare i den offentliga servicen?

  Själv har jag privat sjukförsäkring. Det kostar inte så mycket och det känns tryggt kunna komma till en specialist direkt och veta att man kan bli opererad snabbt utan att behöva vänta i månadslånga köer.

  Vem vill vara utelämnad till ett sjukvårdssystem som hör hemma i Sovjet? Inte jag iaf. Gräddfiler åt alla.

 25. St Just

   /  maj 21, 2007

  Att få gå före i kön, det är liberalens önskedröm. Vifta med den privata försäkringen och passera den grå massan. Sen kan han kosta på sig ett ”gräddfiler åt alla” som är ett lika skärpt konstaterande som att erbjuda alla i en trafikkorsning förkörsrätt.
  Och dessutom betalar de rika för vården själva – så vi övriga får kortare köer! Tack o tack!
  För det första har den rike sällan själv jobbat ihop stålarna, för det andra konstaterade skribenten i sitt inlägg just nöjet att passera kön utan att behöva vänta och till sist en korrigering; talesättet är inte ”skatt är stöld” utan ”egendom är stöld”.

 26. När ska ni till vänster haja att en ekonomi är inte ett nollsummespel? Grannen får inte mindre bullar i sitt skafferi om jag bestämmer mig för att baka en dubbel sats….

  Vi kan alla få det bättre, iaf. om vi inte satsar på Sovjetitisk planekonomiproduktion.

 1. Top Posts « WordPress.com

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: