Etik och socialism

Ja, varför ska enbart de borgerliga värderingarna få påverka? Läs om Göran Perssons intåg i PR branchen…. 😉

Oavsett vilka Perssons egentliga orsaker att ta jobbet är, kommer det här att skada socialdemokratin. På samma sätt som ett bygge av en herrgård gör det,  eller en försäljning av en bostadsrätt. Socialdemokrater ska vara rena, oförstörda, utan begär, helst fattiga och leva efter etiska regler som inte gäller resten av befolkningen…..

Jag hoppas bara att människor har lärt sig att politik är mycket viktigare och mer än person – eller Persson! 😉

För övrigt har jag bara en länk att förmedla i dag – för alla er som ännu inte insett att socialismen är överlägsen kapitalismen och med den nyliberalismen – på alla områden. Läs och lär!

socialism1.jpg

*

Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

Annonser
Lämna en kommentar

15 kommentarer

 1. Erik

   /  maj 8, 2007

  ”Socialdemokrater ska vara rena, oförstörda, utan begär, helst fattiga och leva efter etiska regler som inte gäller resten av befolkningen”, skriver du.

  Om nu socialdemokraterna motarbetar, inte minst i retoriken, de ”rika”, ja det är väl klart att det sticker i ögonen på vanligt folk om en socialdemokrat samtidigt är rik. Om du inte förstår den reaktionen, bör du studera homo sapiens lite närmare, och försöka förstå hur hon fungerar.

  Hela poängen är att man måste leva som man lär. Det gäller småbarnsföräldrar som företagsledare som socialdemokrater som alla andra politiker!

  Ett exempel: Den ende militär jag någonsin haft respekt för, var en löjtnant, som själv bar minst lika mycket packning som oss beväringar, som sov i samma tält som oss, som var uppe först av alla på morgonen och sist i säng på kvällen, som tog i och slet: för honom gjorde vi allt, de andra ”skrikhalsarna” som åkte omkring i sina bilar, och som sov i sina sängar under övnignarna, hade vi vare sig respekt eller beundran för.

  Enkelt, men kanske inte så glamouröst.

 2. St Just

   /  maj 8, 2007

  Genom åren har det funnits gott om klättermöss i arbetar- och fackföreningsrörelsen. GP är bara en i raden. Det finns arbetarföreträdare som endera finns kvar i produktionen och har sina uppdrag på halvtid eller som när de lämnar sin post, återgår till sitt jobb. Tyvärr är de alldeles för få.
  När jag jobbade som svarvare kommenterade en jobbarkompis kommunalrådet(s) ord om att ”han hade anställningsnumret och blåstället kvar så det var bara att gå tillbaks till jobbet om (s) förlorade valet” med följande träffsäkra konstaterande:
  – Vad ska han tillbaka till, på den tiden då han jobbade var ju svarvarna remdrivna!
  En riksdagsman från (v) däremot, använde sin semester åt att åka hem och arbeta på Domnarvet om jag inte minns fel.
  Mer sånt – och mindre klättermöss.

 3. Fredrik

   /  maj 8, 2007

  Gled in här via DN’s artikel om Persson… och eftersom jag ännu inte har insett det du har så gick jag vidare in på länken om socialism….

  Orkar inte starta en debatt eftersom det skulle vara lönlöst att gå i polemik med någon som har en blogg som heter ‘ett hjärta rött’ men jag måste bara poängtera att om du vill övertyga folk så får du nog leta upp en bättre text än den du länkar till här.

  Den förefaller, sett till mognadsgrad, vara skriven av en politiskt frälst gymnasieelev, och jag är ledsen men det duger inte. Det finns en mängd logiska luckor, felaktiga slutsatser av resonemang, och inte minst rena faktafel… jag höll mig ändå lugn tills jag läste det här:

  ”Befolkningen på Kuba har mat att äta, hus att bo i, utbildning och fri sjukvård. Skillnaden gentemot andra Latinamerikanska länder är drastisk; de har klarat av att göra sig av med barnarbete, analfabetism och hemlöshet. Och detta trots blockaden.”

  Jag har spenderat mycket tid på Kuba och varit i alla delar av landet och varje gång jag läser nåt sånt här så blir jag lika förbannad… skygglappar någon? Bara för att man säger att man har t ex fri sjukvård så innebär ju inte det att man har kvalitetssäkrat begreppet… vad betyder det egentligen förutom att det representerar en ideologisk ståndpunkt? Men vad är den ståndpunkten värd ifall kontentan är att du inte får den vård du behöver när du kommer till sjukhuset? Borde man inte omvärdera sin ståndpunkt då, eftersom det som i slutändan betyder nånting.. dvs din hälsa…går åt helvete? Vad har man för nytta av fri sjukvård om det inte finns några preparat att behandla dig med?

  Ett exempel, men det finns betydligt mer kontroversiella områden är sjukvården vad gäller Kuba….

 4. David

   /  maj 8, 2007

  Göran Persson är dubbelmoralen personifierad. Han ägnade en stor del av sitt sista tal som partiordförande åt massiv kritik av lobbyfenomenet. Men nu två månader senare passar det tydligen gött att själv bli lobbyist åt Sveriges största PRfirma.

 5. David

   /  maj 8, 2007

  Ang. Kuba:

  Kuba är en totalitär diktatur som systematiskt fängslar sina oliktänkande.

  http://web.amnesty.org/library/Index/ENGAMR250172003

  http://hrw.org/english/docs/2005/03/10/cuba10306.htm

  http://www.cubaverdad.net/

 6. St Just

   /  maj 8, 2007

  Sjukvården på Kuba duger inte och inte heller ilse-maries blogg som sägs påminna om en ”politiskt frälst gymnasieelev”. Det är tur att det finns en Fredrik som kan tala om för oss andra som kanske även besökt Kuba – hur fel vi har.

  !Patria o Muerte, Venceremos!

 7. ….ja, nu var det väl inte jag som var en politiskt frälst gymnasieelev, eftersom det inte är jag som skrivit texten på sidan i fråga….

  Fredrik och David:
  Varken den länkade sidan eller min blogg är ett försvar av det antidemokratiska Cuba. Om du fortsätter läsa den länkade texten står det: ”Problemen på Kuba och de andra länder som kallat sig socialistiska har i första hand varit att de inte fungerat demokratiskt.”

 8. Med tanke på vad grundarna för denna lobbyorganisation tidigare har uttryckt, på sin blogg http://jklgroup.blogs.com, om socialdemokrater så kan man väl bara konstatera att jag är förvånad över Perssons val av organisation.
  PRO hade varit mera väntat.

 9. Ville bara säga hej och önska dig en fin dag, du har blivit utmanad på min blogg. kram från Sotis och mig

 10. Jag är av en annan åsikt, den dag som dom har slutat med politiken så anser jag att dom får göra vad dom vill som vilken svensson som helst. Jag hoppas att du får en fin kväll nu!
  Vicke
  http://www.vicke.be/min_blogg.htm

 11. Henrik Sundholm

   /  maj 9, 2007

  Dagens garv =)

 12. Harry

   /  maj 11, 2007

  Visst. Socialismen är verkligen överlägsen kapitalismen. Det man förvånas över är hur socialistiska stater alltid har misslyckats att informera sina invånare om detta självklara faktum. Inte nog med det, man har inte heller lyckats övertyga de hårt plågade arbetarna i de kapitalistiska staterna att flytta till en stat där arbetarna inte längre sugs ut. Flyktingströmmarna har av någon konstig anledning alltid gått till de kapitalistiska staterna. Det är svårt att förstå varför. Eller hur, ilse-marie?

 13. St Just

   /  maj 12, 2007

  Harrys slarviga konstaterande att ”Flyktingströmmarna har av någon konstig anledning alltid gått till de kapitalistiska staterna” vittnar att han är lyckligt ovetandes om världshistorien. Sedan kapitalismens gryning, har mänskligheten jagats runt vår jord undan koloniala och imerialistiska plundringar och katastrofer som översvämningar, torka och sjukdomar och krig som följt i köpmännens spår.
  Inte minst Europa har när man ser lite bredare, drabbats hårt. Bara i Sverige flydde en dryg miljon landet till USA under industrialismens barndom. Idag söker man spärra Medelhavet så att inte utplundrade i Afrika ska ta sig till Europa och i USA patrullerar gränsvakter för att stoppa latinamerikaner. För snart 160 år sedan skrev en skärpt man följande rader som ger en vinjett till varför människor oftast tvingas att fly:

  ”Upptäckten av guld och silverfyndigheterna i Amerika, utrotningen och förslavandet av den infödda befolkningen, som levande begravdes i gruvorna, den begynnande erövringen och utplundringen av Ostindien, Afrikas förvandling till jaktmark för handel med negerslavar – allt detta kan betecknas som den kapitalistiska produktionsperiodens morgonrodnad. Dessa idylliska tilldragelser utgör en väsentlig del av den ursprungliga kapitalackumulationen.”

  (Marx/Kapitalet)

 14. Dan

   /  maj 14, 2007

  ”Bara i Sverige flydde en dryg miljon landet till USA under industrialismens barndom.”
  Ååååkej. Så det var alltså arbetare i städerna (där industrialismen började) som ‘flydde’. INTE småländska och värmländska bönder som lidit svåra år. Fin historierevision.

  ”Idag söker man spärra Medelhavet så att inte utplundrade i Afrika ska ta sig till Europa och i USA patrullerar gränsvakter för att stoppa latinamerikaner.”
  Sant, och hemskt. Men det är ju ett hyfsat självmål att mena att dessa företeelser visar att folk inte försöker fly/utvandra till kapitalistiska stater som USA eller EU.

  ”utrotningen och förslavandet av den infödda befolkningen, som levande begravdes i gruvorna … allt detta kan betecknas som den kapitalistiska produktionsperiodens morgonrodnad.”
  Jaha om man vill det så… det är ju ett stringent argument mot vadå?? Yikes.

 15. St Just

   /  maj 14, 2007

  Dan, lite historia för den vetgirige;
  notera att jag inte sade att arbetarklassen flydde kollektivt till USA – ändrade produktionsförhållanden innebar att främst att bönder proletariserades och nödår, svält, religiöst och politiskt förtryck kompletterade. Men även långt in på 1900-talet tvingades många arbetare emigrera bland annat åtskilliga som svartlistades efter storstrejken och andra stora klasstrider.

  De utplundrade tvingas söka sig till de som plundrat eller tror Dan att flyktingar i överfyllda båtar är ute på sällskaposresor till kanarieöaerna? Avspärrn ingar och patruller är till för att rofferiet och orättvis handel ska fortsätta – men de som drabbas ska stoppas.

  Marx beskrev med några korta rader kapitalismens blodiga gryning – den sentida kapitalismen är inte mindre blodig och orsakar med handelshinder, plundringar och krigspolitik flyktingströmmarna i världen. Varför tror Dan att så många irakier flyr – för mycket socialism i Irak?

  Läs en bok – eller två!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: