Slöddret ska bort – och startlagen

På onsdag ska riksdagen fatta beslut om den sk startlagen, som lämnar fritt
spelrum för privatisering av hela den svenska sjukvården.

Texten nedan är hämtad från NÄTVERK FÖR GEMENSAM VÄLFÄRD

Stoppa Startlagen – för vård på lika villkor

Nej till gräddfiler och obegränsad vinst i vården!

I maj ska riksdagen ta ställning till regeringens proposition Driftsformer för sjukhus. Propositionen innebär slutet för den så kallade stopplagen, som begränsat vinstintressena inom vården och bromsat privatiseringar av de offentliga akutsjukhusen. Enligt propositionen skall alla sjukhus, inklusive universitetssjukhusen, kunna privatiseras och styckas upp. Förslaget är långtgående och innebär en omfattande förändring i riktning mot privatiserad vård och omsorg, till men för forskning och behovsstyrd vård.

Skriv på protestlistan här!

______________________________

I Frankrike är nu allt hopp är nu ute….

Som väntat vann i går alltså Nicolas Sarkozy presidentvalet. Hoppet är ute för alla oss som har hållit tummarna för att Frankrike skulle få sin första kvinnliga president och en humanare samhällutveckling.

Istället blev det alltså en man som före valet lovade att ”spola bort betongens slödder med högtryckspruta.”

Det är skrämmande att någon med en sådan människosyn vunnit så många anhängare bland så många olika samhällsgrupper. Den ekonomiska eliten, fascistiska Le Pen anhängare – många ur arbetarklassen, och den ”hårt arbetande” medelklassen. En desperat allians uppskrämda av globaliseringen och stora sociala problem och klyftor.

USA med Bush i spetsen är nöjda, likaså vår egen Fredrik Reinfeldt. Den sistnämda känner förmodligen igen delar av sin egen retorik hos Sarkozy. Arbetslösa och socialt utsatta ska straffas, alltså de som lever på ”bidrag” – de som har haft tur i livet ska belönas, alltså ”den hårt arbetande medelklassen” och överklassen.

Retoriken känns igen!

*

Andra bloggar om: , , , , , , , , ,
, , , ,

Annonser
Följande inlägg
Lämna en kommentar

16 kommentarer

 1. Sophia

   /  maj 7, 2007

  Hej!

  Är så trött på denna propaganda. När Nicolas Sarkozy sa att han skulle ”nettoyer la racaille au karcher” svarade han på en kvinna vars bil hade brunnit ner under natten och som sa till honom (han var då på besök i dessa förorteran) att hon var så trött på la racaille (slödder!)

  Och försöker du säga till oss att det är helt OK att gå ut på gatan och bränna ner dina grannars bilar för att du har inget annat att göra?

  Nej et är inte Ok, speciellt med tanke på att dessa människor som går ut på morgonen, kan inte åka till jobbet för att deras bil har brunnit ner är folk som jobbar, sliter hårt, bor också där men känner ingen trygghet överhuvudtaget pga en liten gäng som tycker att de är över allas republikens lagar.

  Heja Sarko!

 2. St Just

   /  maj 7, 2007

  Sophia, Sarkos program innebär att arbetsgivarna nu har sin egen tomte i presidentpalatset, att privatiseringar av offentlig verksamhet ska skjuta fart, att invandrare och flyktingar ska få det hårdare och att demokratiska fri- och rättigheter som är viktiga för arbetarklassen ska tafsas på.
  Det är väl sådan politik du hejar på även i Svedala.
  Tack och lov att franska arbetarklassen är militant och att ungdomen går åt vänster.

 3. loulou

   /  maj 7, 2007

  Hejsan

  Nu har det ju konstaterats att Sarko har tagit hem fler unga röster än Mme Royal….! När du säger att USA blir nöjda med Sarkozy vid makten, har du inte helt rätt. Sarkozy kommer att sätta hårt mot hårt när det gäller kampen mot klimatförändringarna, och det måste ju anses som något mycket positivt.
  I frankrike är arbetslösheten väldigt hög ochdet löser man inte genom att öka bidrag av olika slag, tyvärr!!
  Nej jag tror att Sarko är inne på rätt spår när han vill stimulera viljan att arbeta mer för att förtjäna mer och på det viset stimulera konsumption och tillväxt. Det är vad Frankrike behöver idag. Jag ser det som positivt att fransmännen vågade välja en man som står för förändring – Frankrike har allt för länge varit rädda för det.
  Sarko vann pga att han var kapabel att tala klarspråk när vänstern fortsatte att flumma.
  Och flyktingar kommer inte att få det hårdare. Invandrare däremot kommer nog att måsta skaffa ett jobb i frankrike innan de kan få några bidrag och ha en ordetlig inkomst innan de kan ta dit hela familjen. Detta tycker jag inte är helt orimligt faktiskt.

 4. ”välja en man som står för förändring” skriver loulou… Jag blir lite imponerad över ordvalet… Gammalreaktionär, förlegad, rasistisk mm är ord som jag använder om samme man!

  Ha det gott Ilse-Marie och kämpa på emot den ”brun-blå” röran!

  /Katrin

 5. loulou

   /  maj 7, 2007

  En ung, dynamisk och energisk Sarkozy (själv med invandrarbakgrund) kommer att göra allt för att dra upp Frankrike ur den röda stagnation och förändringsrädsla som landet har sjunkit ner i sedan 35-timmars veckan infördes. Mycket kan man säga om Sarkozy men inte att han är förlegad. En president som vill, för första gången, grunda en union med Afrika och medelhavsländerna i europa, för att tillsammans lösa invandrarfrågan kallar jag varken fôrlegat eller rasistiskt. Snarare imponerande nytänkande.

 6. St Just

   /  maj 7, 2007

  Sarkozys huvuduppgift är att genomföra ett stålbad på uppdrag av den största arbetsgivarorganisationen; MEDEF mot arbetarklassen i Frankrike. Det kommer att innebära större inkomst- och förmögenhetsskillnader, ökad ojämlikhet, fler orättvisor och mindre frihet. Klassisk högerpolitik som möjligen fyller loulous krav på energi och dynamik.
  Dessutom går loulou på nån nykolonialistisk fint mot Afrika. När han fransk höger uppfört sig anständigt mot Afrika? I Algeriet, i Kongo, i Burkina-Faso …
  Nytänkande … jösses!

 7. n.n.

   /  maj 7, 2007

  Well, faktum är att fransmännen hade möjlighet att välja mellan två saker i presidentvalet :

  Reform och förändring ( Sarkozy )

  versus

  fortsatt stagnation ( Royal )

  Det höga valdeltagandet och valresultat är odiskutabelt :

  Frankrike valde reform och förändring, samtidigt som folket gav Sarkozy ett odiskutabelt starkt mandat för detta.

  De olika opinionsinstituten har lyft fram vissa intressanta detaljer om folkets röstningsbeteende, bla bland unga i den åldersklassen som tagit sina examen och som bör vara i full fart med att etablera sig på arbetsmarknaden, röstade en klar majoritet på Sarkozy.

  Vive La France !

 8. St Just

   /  maj 7, 2007

  n.n. gör en härligt objektiv sammanfattning av kandidaternas program nästan värdig en bilskojares. Att nästan halva Frankrike röstat mot Sarkozy trots hans populistiska kampanj, tyder inte på något starkt mandat. Inte starkare än i Sverige där Alliansen regerat mot en majoritet från den sekund den tog plats i Rosenbad.
  Sarkozy kommer att få det hett – Vive la Révolution!

 9. helena

   /  maj 8, 2007

  vad säga? Sarkozy är beviset på att en politik som går ut på att utnyttja folks rädsla fungerar.
  Kravaller i ”cités” och skitskraja fransmän i varje bondhåla från Lille till Marseille. Receptet är: vinklad media (läs TF1) som fungerar som ”politisk” springpojke till UMP + lite flörtande med extremhögern (FN), provocerande uttalanden om ”racaille” och Kärcher(högtryckstvätt)
  Fungerar hur bra som helst på den franske medel ”Dupont” som har ledsnat på en vänster som tillbringar mer tid att käbbla om vem, hur och när.

  ska man skratta eller gråta ?

  helena i en bonnhåla på landet i Frankrike

 10. St Just – siffrorna 53-47 ser kanske inte mycket ut för världen, men att Sarko efter en enorm mobilisering av tidigare soffliggare i förorten lsom skulle rösta vänster ändå lyckas nå ett av efterkrigstidens starkaste valresultat för en fransk president kan jag inte få till något annat än ett starkt mandat. Tydlig vänstermedia har i sina ledare gått på en annan linje, men även deras texter känns halvhjärtade.

  Däremot tror jag att den nykoloniala finten kan vara berättigad kritik; det gäller både satsningen på medelhavsländerna (Frankrike + Spanien bygger Fästning Europa?) och samarbetet med centralafrikanska stater om minskade invandrar- och flyktingströmmar i utbyte mot bistånd.

  Nomen nescio – din beskrivning är som hämtad ur svensk högermedia, men icke desto mindre ger den en god bild. Ségo har låst fast sig i ett 35-timmarsträsk som hon inte klarar att lyfta arbetarna upp ur, vilket medför att lösningen blir drastiska tvångshöjningar av minimilönerna. Många skyller på hennes otydlighet, men idépolitiken var nog så klar i sin framställning: försöka skapa eller försöka fördela rikedomar?

  Ilse-marie – kärcher-uttalandena är onekligen osmakliga och har provocerat inte bara i förorten utan också bland medel-Dupond. Men under brinnande förortskravaller hösten 2005 hade Sarko ett starkare stöd än någonsin, folk trodde på honom som den som skulle kunna lösa problemen därför att han som ekonomiminister jobbat för att öka köpkraften och därmed stärka hushållens makt, samtidigt som han konsekvent vägrar att tolerera lagbrott. Som du skriver finns en bred allians av arbetare, medelklass och överklass bakom hans krav på att arbete ska vara grunden för samhället. Jag har stor förståelse för varför väljarna ställt sig bakom Sarkozy även om jag inte håller med om alla hans idéer.

 11. St Just

   /  maj 8, 2007

  Ola J, valresultat speglar ett givet läge och kan snabbt vara övergående när det gäller starka mandat. Svenska alliansens neåtgående kurva är ju tydligt tecken på detta. Frankrike (politikens land) har upplevt flera liknande situationer. Våren och sommaren 1968 skiftade läget från nära nog en arbetarrevolution till en triumf för general de Gaulle och UDR (en av förklaringarna var att presidenten förbjudit flera partier att delta i valet och UDR förde en kampanj lika populistisk, hotfull och mot invandrare som Sarkozy).

 12. Tråkigt och skrämmande. Den egocentriska högerpolitiken tycks ta överhand i det moderna samhället. Den moderna och ”fria” individen tycks tro att alla människor har ett val oavsett grad av strukturell diskriminering. Bristande förståelse och avsaknad av empati genomsyrar uppenbarligen vår värld…
  Mvh Johan

 13. Tack St Just och ni andra som försvarar människovärdet!
  För övrigt tycker jag att Frankrike av i dag är ett bra expempel på vad stora sociala klyftor kan ställa till med. Rädsla, främlingfientlighet och en politik som kommer att leda till ännu djupare klyftor. En ond cirkel.
  Visst är rädslan begriplig. Och visst är det skönt att ha några att skylla problemen på – vi har sett det förr. Det brukar inte sluta lyckligt…

 14. Just det, det handlar om rädsla, om osäkerhet, om oförmåga att orientera sig i en farlig och oberäknelig omvärld. Genom Sarkozys politik (och le Pens) skapas en farlig spänning mellan dem som inget har, mellan slummens fattiga och ”vanligt folk”. I den spänningen går det inte att navigera, man dras höger eller vänster och polariseringen blir så småningom helt akut – precis som i åskväder måste blixten slå ner. Rädsla och okunnighet är den största faran i Europa, kamp mot dumheten gäller.

 15. Kajsa

   /  maj 8, 2007

  Ja, egocentreringen och rädslan ökar… Skönt ja, att flera står upp för människovärdet!

  Vill tipsa om inlägg från Johan ovan (tack för det) ang. just Frankrike och egocentrismen: http://johansvensonblohm.blogg.se/1178526774_egocentrismen_breder_.html#comment

 16. Harry

   /  maj 9, 2007

  Frankrike har stora problem. På relativt kort tid har landet sjunkit 10 placeringar i välståndsligan, och kämpar nu med Sverige i gärdsgårdsserien. Det finns dom som tror att detta beror på att fransmännen arbetar för lite, men detta kan inte vara sant, för om man frågar dom som vet bäst, nämligen fransmännen själva, så jobbar dom utav helvete. Dom har naturligtvis rätt. Det finns naturligtvis ingen korrelation mellan arbete och välstånd. Kapitalisterna snor ju ändå eventuella överskott. Det vet fru Royal, och kan därför lova allt åt alla utan mer arbete, ty hon är beredd att sno några promille av kapitalisternas övervinster. Synd att fransmännen röstade fel.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: