Gud, mammon och helgdagar

En härlig avslutning på veckan….

Enligt Demoskops senaste väljarundersökning, presenterad i SvD, ligger just nu Kristdemokraterna under 4 % spärren på 2.9 %. Nästan på samma nivå som Sverigedemokraterna, som skulle ha skrapat ihop 2,7 % av rösterna om det var val i dag.

Jag förstår dessa stackars kristdemokrater. Det kan inte vara lätt att se sin partiledare gå i spetsen för att sälja ut våra sjukhus till mulitnationella vinstdrivna vårdföretag, eller att se en annan representant för sitt parti sälja ut resten av våra gemensamma tillgångar. Kanske väljarna hade önskat att även de kristdemokratiska representanterna i regeringen hade läst och följt bibelcitatet –

Ni kan inte tjäna både Gud och mammon.

Det blir också mer och mer uppenbart att regeringen med kristdemokraten Mats Odell i spetsen inte har någon annan bra förklaring – än sina fanatiska nyliberala ideologiska skäl – till att sälja ut våra gemensamma tillgångar. Odell vägrar i alla fall svara på Riksrevisionens fråga varför regeringen valt att sälja ut just Telia Sonera, Vasakronan, Vin&Sprit, SBAB, Nordea och OMX.

I veckan har vår regering ledd av ”sveriges nya abetarparti” fått tipset att avskaffa 1:a maj som helgdag. Inget ovanligt, men den här gången skulle det inte förvåna mig om det blir verklighet redan före nästa val. Visst skulle det sitta fint om vår nya arbetarregering avskaffade arbetarnas dag. Då skulle alla bitarna liksom falla på plats 😉

Men, om anledning är att dagen är förlegad och att inte tillräckligt många demonstrerar kan vi ju lika gärna avskaffa nästan alla andra helgdagar på en gång. Frågan är om det är tillräckligt många som går i kyrkan under julhelgen och under våra andra religiösa helgdagar. Numera ses väl istället all extra ledighet som goda anledningar till att shoppa loss.

1maj.jpg

Personligen anser jag att 1:a maj är den bästa av alla helgdagar. Solidaritet och rättvisa må vara omodernt i dagens samhälle – men just därför finns det all anledning att hylla de idealen som denna dag står för runt om i världen. De behövs mer än någonsinn i dag!

*

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Intressant.se
”_blank”>Lägg till som favorit – nyligen.se

Annonser
Lämna en kommentar

7 kommentarer

 1. Ännu bättre vore det dock med en spontan (så spontant det nu kan bli) folklig protest en helt annan dag. Och då förstås inte med ungdomar som kastar sten, utan folk i alla åldrar. Det skulle göra intryck. 1:a majtågen är trots allt en ritual.

 2. bb

   /  maj 4, 2007

  ja, man har ju denna rent satanistiska syn ”den som har ska ha mer”. Men det syftar ju på högre moral och kärlek. Så lär ju Jesus som ju själv levde därefter förstås. Utrota och döma ondskan och social sjukdom. Bota och väcka upp – inte stagnera till GT ocker- och inre rovdriftsekonomi där den starke ska utnyttja den svage så tom den minsta avgift ska bli profit och mer ska gå från bil till rymdfärga.
  Folkbildning för avgifter mm , bra i viss mån , men när avgifter etc höjs för ovan. Då hjälper ju inget objektivt sätt.
  Rika och helvetet är ju reglerat : mer vill ha mer som inre rovgirighet. Speciellt med dagens madia och subliminal perception. Man vill tom sätta åt de som protesterar och levererar ett alternativ. Det stör livsbilden.
  Livspusslet.

  Sen finns ju moraliska msk, ej är falska och hycklande utan lever som man lär och försöker göra något gott för sin nästa. Och omfatta älska sin nästa överallt.
  Kd går ju i nyliberalismens irrvarv som kommer att ge ond frukt.

 3. lenasstudio

   /  maj 4, 2007

  Skulle inte förvåna mig om Kristdemokraterna och ytterligare ett parti från det borgerliga blocket inte klarade av att nå upp till 4 procent i samband med val till riksdagen vid nästa val 2010.

  Kan den borgerliga regeringen verkligen sitta kvar när förtroendet för dess politik hos svenska folket sjunker och ett av partierna inte ens klarar av 4%?

 4. Det vet du väl, att om vi har Marknads-mammon behövs ingen Gud. Marknaden styr – folket gnyr. Är du fattig eller inte 100% arbetsför är det ditt problem. Det är bara att rycka upp sig och köpa aktier, det vet väl alla?

  Värme från Kang – överlevnadsvirituosen

 5. Ha nu en fortsatt trevlig helg och sköt om dig!
  Vicke
  http://www.vicke.be/min_blogg.htm

 6. som man bäddar får man ligga…..

 7. Hej Det är inte oväntat att dom övriga borgeliga partierna få problem nu i skuggan att moderaterna tar för sig.Det skall bli intressant att följa när vi närmar oss nästa val hur dom kommer att hantera det.
  🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: