Fanatism och ideologiska skygglappar

matsodell.jpg

I dag påbörjar alltså Täbybon Mats Odell utförsäljningen av våra statliga bolag. Telia Sonera står först på tur. Kritiken haglade i går från alla väntade och oväntade håll. Oppositionen, facket och denna gång även Aktiespararna.

Karin Pilsäter konstaterade i Aktuellt att staten inte ska äga företag. Punkt. Slut.

Förblindade av ideologin rusar den borgerliga regeringen framåt. Ingen har tid att invänta pågående utredningar eller tänka igenom den bästa tidpunkten för en eventuell försäljning. Allt ska gå snabbt och vad som i långa loppet lönar sig bäst för svenska folket är av ringa betydelse. Inte heller bryr de sig om vad en majoritet av befolkningen anser – bara att tuta och köra!

absolut.jpg

Att staten inte ska äga företag är i borgarnas värld en absolut sanning – lika ren och klar som den snart utsålda absolut vodka.

Att det finns många viktiga och vettiga skäl, som är allmänt accepterade i andra länder, till att behålla en viss del statligt ägda företag är inget som biter på ideologiskt blockerade borgare. Läs gärna denna artikel i LO-tidningen om du vill ha argumenten.

I Täby har den ideologiska blindheten till och med raderat ut demokratin. I förra veckan blev det klart; Tibble gymnasiet,  blir Sveriges största friskola. Motståndet var kompakt. 84 % av lärarna, 76 % av eleverna och samtliga politiska partier – såväl borgerliga som socialdemokrater – stod enade mot den moderata dårskapens diktatur.

Det är bara att konstatera att på riksplanet har alla de borgerliga partierna satt på sig ideologiska skygglappar. Nu ska allt bort – till vilket pris som helst.

Och så över till något helt annat….. men, även i detta fall handlar det om fanatism.

En 17-årig flicka på Irland vägras göra abort trots att hennes foster saknar stora delar av skallen och hjärnan. Hälsovårdsmyndigheterna på Irland vill stoppa flickan från att åka till England för en abort. Fallet avgörs nu i högsta domstolen.

De fanatiska abortmotståndarnas dåraktiga paradis måste vara Irland…..

*

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , ,
Intressant.se
Lägg till som favorit – nyligen.se

Annonser
Tidigare inlägg
Lämna en kommentar

9 kommentarer

 1. jesper

   /  maj 3, 2007

  Bra rubrik, men vem är det som har de ideologiska skygglapparna? Sossarna är de som sålt mest av Telia, och med rätta. Varför ska staten äga ett av telebolagen? Och hur kommer det sig att moderaternas tajming ifrågasätts när börsen står nära all-time-high?

 2. Vill bara påpeka att jag inte representerar sossarna.
  Det finns många skäl till att staten bör äga åtminstone delar av vissa företag. Nu talar jag inte bara om Teli Sonera. Läs artikeln i LO-tidningen så kanske du förstår varför. Annars är det väl som jag skriver – vettiga argument biter inte på ideologiskt blockerade borgare (och andra nyliberaler)….

 3. Palena

   /  maj 3, 2007

  Det är för bedrövligt! Vissa saker ska staten äga – som vårt gamla Televerk, Posten, Skogen och Vattenfall. Som vi byggt upp under långa tider. Dom får en summa för bolagen – men sen då. Pengarna tar ju slut.
  Det spelar ingen roll hur vi krumbuktar oss – dom är lika goda kålsupare från höger till vänster tycker jag.

 4. Staten kan gärna äga statliga bolag. Bolag som är av vikt för riket och vår infrastruktur. Frågan är om dom ens ska kallas bolag. Som Polisen. Skulle du kalla polisen för ett bolag?

  SJ, Statens Järnvägar, är ett annat exempel. Det skulle kunna kallas för bolag och är tveksamt om staten ska äga. Däremot bör staten äga rälsen och när ett bolag vill köra tåg på den får det betala för att göra så. Eller i Telia-fallet. Kopparnätet bör här knoppas av och återgå till statligt ägande. Helägt.

  Har privatiseringen av ett bolag väl börjat får dom dock lov att sälja allt. Varför ska staten sitta som delägare i diverse bolag? Här är det sossarna som har gjort den stora tabben att inte knoppa av kopparnätet innan dom började sälja Telia. Nu när mer än halva Telia redan är utom statens ägo blir det ju mycket svårare. 45% eller 37% spelar mindre roll.

 5. Den försäljning som idag skedde av Telia Sonera innebar att nya ägarna till dessa 8 procent aktier fick en rabatt på 1,7 miljarder kr (1 700 000 000kr). Man kan inte säga annat än att Odell är givmild men med tanke på regeringens vårbudget gynnar de 10 procent som har högst inkomster så är det väl en konsekvent linje från borgarna.

 6. Intressant med en annan Täby-bo, som precis som jag inte tycker att Reinfeldt är en Gud! 😉
  Iof så är jag kanske snarare en Täby-bo i exil – just nu i ”de fanatiska abortmotståndarnas paradis”.

 7. Eva-Lena, du borde sluta apa efter tidningsrubriker i ämnen där du inte har koll. Tänk på när du läser om ämnen där du faktiskt har bra koll själv, brukar du inte störa dig ganska mycket på hur tidningarna vrider och vänder på allt och kanske skarvar lite hit och dit för att göra artikeln mer sensationell?

  När det gäller aktiers värde har det att göra med tillgång och efterfrågan lika mycket som underliggande värde. När staten ska sälja hela 8% av ett stort bolag kommer tillgången att öka extremt mycket och det är därför helt naturligt att aktierna inte kan säljas till det marknadspris som rådde på börsen innan.

 8. St Just

   /  maj 4, 2007

  En tid innan Solidaritet gick ut i strejk i Polen, var jag på resa i Polen. Av oppositionella studenter fick jag följa med till ”svarta marknaden” i Warzava. På ett jättelikt område på många kvarter, såldes allt från jeans till läkarlegitimationer. Mycket, sa mina vänner, var tjyvgods. Självklart var alla frågor om vem som ägt föremålet, vem som sålde och varför och vem köparen var – otillåtna. Priset avgjordes beroende på tillgång eller av kundens desperation.
  Den illegala hälerimarknaden i slutet av 70-talet i Polen, får mig osökt att tänka på de många likheterna med den Odellska utförsäljningen av våra gemensamma tillgångar. Inte heller här vet säljaren vem köparen är eller vad innehavet ska användas till. De 18 miljarder (minus alla omkostnader för det usla sätt affären genomdrevs) Odell nu plockat in kommer att användas till att täta läckorna i alliansmarknadens budget.
  Förhoppningsvis kan vi ta fasta på det tidiga Solidaritets tuffa stridsvilja i kampen mot regeringen.

 9. Svensken

   /  maj 11, 2007

  Nu får ett I-land känna på hur det är att bli uppköpt av mäktiga storbolag ; )

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: