Så minskar regeringen klyftorna

anders-borg.jpg

Anders Borg i Aktuellt i går:

Fördelningspolitiken är mycket viktig. Sverige är ett land med små klyftor, och vi vill arbeta för att dom ska bli mindre.

Riksdagens utredningstjänst, RUT, har på uppdrag av miljöpartiet granskat hur vårbudgeten påverkar människor i olika inkomstgrupper.

Enligt analysen går hela 47 procent av skattelättnaderna till den tiondel av befolkningen som tjänar mest. Den tiondel som tjänar minst får bara 2,5 procent.

Vad som händer med de som inte har någon arbetsinkomst förtäljer inte historien. Men vi vet ju redan vilka som får betala de rikas stora brakfest – arbetslösa och sjuka.

varbudget.gif

Så minskar regeringen klyftorna i Sverige. Inte så konstigt att varken DN eller SvD skriver en rad om utredningen. Tack o lov finns än så länge SvT kvar.

Istället får vi veta att de nya riksbankcheferna är utnämnda och att de givetvis är bekymrade över de löneökningar som det hittills har avtalats om. Inte ett ord om vilka konsekvenser de enorma skattesänkningarna har på räntan.

P.S. Ett tips: Nätverk för gemensam välfärd. Tack Kajsa!

*

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , ,
Intressant.se
Lägg till som favorit – nyligen.se

Annonser
Lämna en kommentar

34 kommentarer

 1. Hej!
  Demagogin och de retoriska tricken som högern använder sig av är skrämmande. De förklär sina klassintressen som om de skulle vara universella och allmängiltiga.Som om de skulle gynna alla, men politik fungerar inte så, alla beslut man tar gynnar vissa medans andra förlorar på det, högerns politik i praktiken har alltid varit att gynna de som redan har och skydda deras intressen, det visar du klart och tydligt även här!

 2. Sossarna är ändå de som varit sämst på att minska klassklyftorna i Sverige.

 3. St Just

   /  april 25, 2007

  smack-a-doodle har förmodligen begränsade eller inga minnen från 50-60- och 70-talens minskning av inkomst- och klasskillnader. Utan historiska referenser förstår man inte ett smack.

 4. Tack igen St Just – du tar orden ur mun på mig! 😉

 5. St Just

   /  april 25, 2007

  ingen orsak , ilse-marie 😉

 6. ”St Just”:

  Aporna på Skansen skulle gjort ett bättre jobb att minska klassklyftorna än sossarna gjorde på 50-, 60- och 70-talet.

  Vad sossarna gjorde då var att förlora och flumma bort världshistoriens största ekonomiska försprång.

  Socialism är inte bra för någon och är nu även bevisligen en fullständigt misslyckad form av politik.

 7. Störde mig också på det där med räntan. Tror det var på rapport igår som en beskymrad herre, oklart vem, var av åsikten att högkonjukturen skulle avmattas på grund av de ”stora” löneökningarna eftersom räntan skulle vara tvungen att höjas. Man borde i rimlighetens namn ha nämnt de stora skattesänkningarnas/överklassgåvornas inverkan på nämd räntehöjning.

  http://fredrik-rotthjarta.blogspot.com/2007/03/regeringens-stora-misslyckande.html

 8. St Just

   /  april 25, 2007

  Moget – smack-a-doodle, din senaste kommentar ger en adekvat beskrivning över hela ditt bloggande. Skansenapornas ekonomiska handlag är jag inte insatt i och inte heller flummeri – det var inte heller ämnet – utan svensk fördelningspolitik.
  Jösses!

 9. mr freedom

   /  april 25, 2007

  ” Den tiondel som tjänar minst får bara 2,5 procent.”

  Den tiondel som tjänar minst betalar samtidigt väldigt lite skatt. Hur tycker ni att en skattereform ska se ut som gynnar personer som inte betalar skatt?

  Vill man gynna denna del av befolkningen kan man se till att de får jobb (vilket regeringen jobbar på) eller så kan man göra det mer lönsamt att inte jobba och öka bidragen.

  Den förstnämnda linjen vann i valet och nu genomförs politiken.

 10. St Just

   /  april 25, 2007

  Herr freedom, ilse-marie visar med Riksdagens utredningstjänsts siffror hur 47 procent av skattelättnaderna går till den tiondel av befolkningen som tjänar mest.
  Du hävdar att denna linje vann i valet och nu ska genomföras.
  Fel. I valet spred allianspolitikerna i sitt manifest en annan bild för att vinna regeringsmakten, man framhöll att uppgiften var:
  ”att sänka inkomstskatterna för låg- och medelinkomsttagare.” och dessutom ”att på sikt genomföra ytterligare skatteförändringar för låg- och medelinkomsttagare”.
  Det var valfläsket, nu delas det ut till den tioondel av befolkningen som tjänar mest.
  Det är dags att börja arbeta för ett nyval.

 11. Fördelningspolitik?

  Du menar slentrianmässigt höjda skatter och bidragsstyrning av samhället samt ett rekordstort inflationsdämpande utanförskap…

  Fördelningspolitik!? Pah!

 12. St Just

   /  april 25, 2007

  Står du som nummer elva i en bankomatkö i Danderyd har du 4 miljonärer framför dig. Statistiskt sett enligt SCB då 40,6 procent av invånarna är miljonärer. Med nya skattelättnader åt dessa rika enklaver består snart hela kön av miljonärer.
  I landets arbetarsamhällen som till exempel Hofors, Gällivare, Munkfors … minskar ”förmögenheterna” hos de redan lågavlönade, i Hofors finns 5,4 procent miljonärer (cheferna på stålföretaget Ovako AB förmodligen?).
  Så ser alliansens fördelningspolitik ut. Snart lär det väl inte ens behövas bankomater i arbetarsamhällena.

 13. mr freedom

   /  april 25, 2007

  St Just:

  Det som Alliansen sa i valet var att man skulle sänka skatterna för låg- och medelinkomsttagare genom ett jobbavdrag.

  Det förslaget genomfördes i samband med Budgetpropositionen i höstas.

  De upprörda artiklarna bygger på ett PM som ligger på Miljöpartiets hemsida. I detta framgår att Miljöpartiet har bett RUT att endast räkna på de förslag som fanns med i Vårbudgeten.

  Inkomstskattesänkningarna som Alliansen gick till val på finns inte ens med i analysen!

  Snacka om att slå in öppna dörrar!

 14. St Just

   /  april 25, 2007

  Herr freedom, mina citat är inte gripna ur luften utan från alliansens valmanifest. I detta såväl som i debatter och på valmöten serverades liknande fläsk då man dreglade efter regeringsmakten. Nu genomför man mängder med åtgärder som man knep tyst om innan. Varje dag föds med nya idiotier. Därför har allianskvartetten (ursäkta trion) nu en klar fokmajoritet mot sig i opinionsmötning efter opinionsmätning. Man regerar helt enkelt MOT folket.
  Andra mer populistiska krav som var nyttiga i valrörelsen tonar man snabbt ned – nu närmar sig bensinpriset 12 kronor utan att Hägglund blir upphetsad till exempel. För övrigt känner jag till att MP begärt undersökningen från RUT. Jag visste resultatet innan – klasspolitik är ju svår att dölja.

 15. mr freedom

   /  april 25, 2007

  St Just: Vad sägs om att du faktiskt läser mina inlägg och bemöter själva innehållet i dem? Är det för mycket begärt?

  Inkomstskattesänkningarna går till dem med låga och normala inkomster. Du hävdade motsatsen och byggde detta på ett PM som inte ens behandlade inkomstskattesänkningar.

  Du hade fel och vill inte stå för det.

 16. St Just

   /  april 25, 2007

  Herr freedom – står gärna för att jag har fel den dagen människorna i de fattiga arbetarsamhällena tar jättekliven framåt i inkomstökningar och standard och de rikaste i enklaverna får backa. Det är nu inte det som genomförs med alliansens skatte-, fördelnings- och raseringspolitik.
  Ta ett promenad i Danderyd och sedan i Hofors – det är verklighetens klassamhällen med sina klyftor.

 17. St Just

   /  april 25, 2007

  mr freedom, för övrigt litar jag mer på RUT än tipsare till olika extremliberala sidor som ”Nattväktarstaten” samt ”Enpartistaten” och diverse kufiska Timbro-figurer.

 18. mr freedom

   /  april 25, 2007

  Har alla dessa miljonärer i Danderyd flyttat in de senaste 6 månaderna eller har klyftorna skapats under vänsterregeringar?

  Det som händer nu är att skatterna sänks för de med låga och normala inkomster. En gymnasiestudent som jobbar under sommaren kan numera tjäna uppemot 35 000 kr utan att behöva betala skatt. Gränsen låg tidigare på drygt 16 000 kronor.

  Du skriver att du tror på RUT. Utmärkt, studera i så fall denna bloggpost:

  http://globaljuggler.net/blog/2006/06/16/alliansens-skattesankningar/

  Diagrammet visar vem som får högst skattesänkningar i procent, och det lär de med låga och normala inkomster.

  En person som tjänar 22 500 kronor i månaden får en skattesänkning från 30,4 % till 26 %.

 19. mr freedom

   /  april 25, 2007

  Rättelse:

  Så här skulle det näst sista stycket se ut:

  Diagrammet visar vem som får högst skattesänkningar i procent, och det är de med låga och normala inkomster.

 20. St Just

   /  april 25, 2007

  Herr freedom utökar med globaljuggler eller rättare sagt den politiske rådgivaren åt kommunikationsministern. En ytterligare siffernisse som blir utnämnd till sanningsvittne. Det känns som när tjuven ropar ”ta fast tjuven”.
  Naturligtvis fanns miljonärerna sedan länge. Det är naivt att tro att enbart regeringsmakt säkerställer inkomstutjämning. Betydligt tyngre faktorer inverkar som – vilka äger produktionsmedlen, vilka dominerar bolagsstämmorna, vilka bestämmer över vad som ska produceras, hur/när/var och under vilka förhållanden och till vilket pris det ska produceras?
  Frågan är – får de redan rika, mäktiga, välbeställda – det sämre av alliansen och går Munkfors, Hofors och andra arbetarsamhällen mot en ljus framtid med minskade klassklyftor och mer makt över mer än några hundralappar i tillfällig skattesänkning i en extrem högkonjunktur?

 21. mr freedom

   /  april 25, 2007

  St Just litar bara på Riksdagens Utredningstjänst när det passar hans eller hennes syften uppenbarligen. Så praktiskt.

  Däremot framgår det att det viktigaste för St Just är inte att alla får det bättre, eller att de sämst ställda får det bättre. Det viktigaste är att de rika får det sämre, i alla fall enligt St Just senaste kommentar.

  say no more

 22. St Just

   /  april 25, 2007

  Herr freedom må hysa tilltro till politiska rådgivare åt jäviga ministrar eller Timbropropagandister – vi övriga tar deras siffror med en näve salt.
  Och javisst – jag ser inga som helst skäl till att förmögen överklass får förbättringar – vilkla behjärtansvärda skäl finner Herr freedom?
  Förbättringar till dem som får hjulen i detta land att snurra – som gjutaren 19 600:- i månaden, vårdbiträdet 16 600:-, kranföraren 21 300:- , renhållningsarbetaren 20 100:- osv osv
  120 000 jobbar idag som undersköterskor. Nittio procent av dem är kvinnor. Ingångslön 15 000:-/mån och medellön på 18 000:-/mån – hur många hundralappar mer i månaden kastar alliansen efter dem – tror Herr freedom?
  Och skämta inte om att ”alla får det bättre” när alla vet att en elit av någon märklig anledning får det betydligt bättre.
  I rest my case.

 23. kirira

   /  april 26, 2007

  Högern har aldrig kunnat motivera vad som är bra med stora samhällsklyftor. Man har varje gång kommit med påståenden om att bara vi låter de rika racea iväg så kommer hela samhället att berikas och således även de fattigaste. Bortsett från att jag inte tror att detta är sant och bortsett från att jag finner det förnedrande att förlita sig på ”smulor från de rikas bord”, så förblir högern svaret skyldig om varför det är för bra med ett samhälle med ökade klyftor. Man kan inte svara på det eftersom man inte kan tänka i politisk eller social rationalitet, vilket innefattar också ett visst mått av emotiv förmåga, utan bara i ekonomisk. Högre löner och högre pengaförmering för de ekonomiskt högsta hönsen är för högern ett mått på samhälleliga framsteg. Det finns andra mått, men dessa kan högern inte förstå.

 24. Det skrämmande är ju att de tycker de är ofelbara… Och de ska ju vara så kallat välutbildade men uppträder så outbildat…Ha de gott och tack för du tittade förbi/mona

 25. mr freedom

   /  april 26, 2007

  ”Herr freedom må hysa tilltro till politiska rådgivare åt jäviga ministrar eller Timbropropagandister – vi övriga tar deras siffror med en näve salt.”

  Siffrorna kommer så klart från Riksdagens Utredningstjänst som St Just sade i kommentar att han/hon litade på.

  Fast nu när Riksdagens utredningstjänst visar något obekvämt så ska man ta siffrorna ”med en näve salt”.

  Inkonsekvent så klart

 26. Hej
  Min blogg: Ja jag har ett stort bibliotek med deckare hemma.Hyllorna räcker snart inte till.En riktig ekorre alltså.
  Det mesta är väl sagt här ovan om fördelningspolitiken.Jag är mest orolig för ränteutvecklingen som kan ställa till det rejält.Vi har nu varit bortskämda med låg ränta i flera år.Vilket jag tror är huvudanledningen till att den privata konsumtionen legat så högt, så länge. Vi får se hur det blir….
  Idag skiner solen och det är sommar! 26 april!
  🙂

 27. Bra igen, ilse M. Skriv sanningen och ge aldrig upp. jag ser visserligen ut att ha gett upp, men omständigheterna tvingar mig till bloggpaus. Tack för din omtanke och din kommentar hos mig – så bra är jag nu inte dock. Vi hörs när härvorna nystats upp så att tråden blir synlig igen.

 28. Till Uno:
  Tack! Jag ska försöka att inte ge upp, även om det ofta är nära. Men, ju fler vi är dessto bättre. Hoppas du kommer igen snart! Sköt om dig!

 29. Hej, Ilse-marie!

  Det var ett himla liv här såg jag, och ganska dålig ton från vissa.

  Hur som helst. Ville bara tacka för ytterliggare ett bra inlägg, du skriver mycket tänkvärda saker! Mycket intressant graf, det visar verkligen på vad det är för folk i regeringen. Nya arbetarpartiet är naturligtvis skitsnack. Tråkigt att folk inte kunde ha insett det vid valet, så svårt var det ju inte att förutse.

  Ha det bra, och stå på dig!

  patrik

 30. Mia

   /  april 26, 2007

  Att lämna Sverige i händerna på sossarn har blivit ungefär som att lämna ett dagis i händerna på en sovande nerdrogad Thomas DiLeva.

 31. Till Mia:
  Intressant kommentar. Personligen älskar jag Thomas DiLeva, däremot är jag ganska övertygad om att han inte skulle passa barn i ett sovande och nedrogat tillstånd. Förstår bara inte vad sossarnas politik har med DiLeva att göra? Inte heller vad någon av dem har med min bloggpost att göra?

 32. Ole Dole Doff

   /  januari 30, 2008

  De som tjänar minst får mest…Simpel matematik…Betalar man mycket i skatt får man mer tillbaka än om man inte betalar någon skatt alls…

  Jobbavdraget finns även i sagoform så att t.o.m. vänsterpartister kan fatta hur det ligger till:

  http://forum.aftonbladet.se/thread.jspa?messageID=737245&#737245

 33. Ole Dole Doff

   /  januari 30, 2008

  ” Med nya skattelättnader åt dessa rika enklaver består snart hela kön av miljonärer.”

  Lögn. De som tjänar minst har fått mest med Alliansens reformer. De stora sk. ”förlorarna” idag är de som ”bara” fått 400 kronor MER i månaden…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: