Vill isbjörnen utrotas?

Fyra av tio svenskar säger sig vara beredda att sänka sin levnadsstandard för miljöns skull. Nästan 90 procent kan tänka sig att själva göra något för att bidra till en bättre miljö. Siffrorna presenteras i DN i dag och bygger på en ny undersökning gjord av Demoskop.

På en punkt är dock inte viljan att offra sig lika påtaglig. Många är inte beredda att minska sitt resande. Om det gäller nödvändiga arbetsresor är siffran lätt att förstå – på den punkten har många inget val.

Men, jag misstänker att det finns en hel del som inte ens kan tänka sig att avstå från sina bilresor till närmaste stormarknad eller köpcentrum. Inte ens när det finns alternativ. Resor förknippas ofta med nöjen – och nåt roligt måste man ju få ha!

Kanske är det människans natur att inte vilja sänka sin standard. Vi strävar framåt och uppåt, så länge ingen katastrof kommer emellan fortsätter vi. Men hur ofta tänker vi tanken – vad behövs för att göra mig lycklig? Är konsumtion, lyx och långa flygresor nödvändiga för mitt välmående? Kanske man kan uttrycka sig som Peps en gång gjorde

Hög standard, vad fan är hög standard?

Siffrorna är trots allt positiva, men samtidigt nödvändiga. Vi har låtit det gå så långt att vi inte har något val. I dagsläget måste vi göra precis allt vi kan för att inte fullständigt sabotera vår planet. Kanske det inte räcker, men vad är alternativet?

Frågan är vad de som i första hand drabbas av miljöförstöringens konsekvenser skulle svara på samma frågor. Är de fattigaste i Bangladesh som redan i dag betalar priset för vårt hänsynslösa utnyttjande av miljön och vårt överflöd – beredda att sänka sin levnadsstandard?

polarbear.jpg

Svaret är väl – de har inget val. Ingen har frågat, ingen kommer att fråga. De får helt enkelt ta konsekvenserna av våra misstag och vår girighet. De djur som är på väg att dö ut, de öar och landområden som kommer att dränkas, har inget val.
Vår miljö har aldrig blivit tillfrågad…..

För – vem har frågat isbjörnen om den vill utrotas?

*

Andra bloggar om: , , , , , ,
Intressant.se
Lägg till som favorit – nyligen.se

Annonser
Lämna en kommentar

11 kommentarer

 1. Hej
  Ja det är väl inte så synd om oss i Sverige om det blir några grader varmare.Vi kanske tom tycker att det känns bättre så.Men i torra delar av världen är det ju katastrof.Och andra delar som blir helt översvämmade.
  😦

 2. anonym

   /  april 24, 2007

  isbjörnarna är ju snart utrotade det är inget som är roligt vi har

  ju snart inga djur kvar här i Sverige och alla bilar är

 3. anonym

   /  april 24, 2007

  bara dåliga pågrund av alla avgaser hahaha heja alla djuren och ner med skräpningen!!!!!!!

 4. Ja, det är alldeles för lätt att sätta sig bakom ratten eller ta flyget till varmare breddgrader, Tåg är det bästa alternativet för dessa resor om man är rädd om miljön! Sköt nu om dig och njut av den kommande värmen!
  Vicke
  http://www.vicke.be/min_blogg.htm

 5. Svaret är att isarna växer, såväl på arktis som på antarktis. (Du kanske har gått på den årliga kalvningen av isar som alltid skett varje vår i historien — istid som värmeperiod.)

  sciencemag.org/cgi/content/abstract/1115356v1

  Svaret är att isbjörnsstammen i dag är 250 % av den för 50 år sen, d v s har växt med 150 %.

  http://www.investors.com/editorial/editorialcontent.asp?secid=1501&status=article&id=252201796298639

  Svaret är att det inte finns några bevis för att CO2 påverkar klimatet men att det finns nya bevis för vad som påverkar klimatet. (Se filmen på TV4 i kväll eller sök på nätet på ”The Great Global Warming Swindle”.)

  MVH, Magnus Andersson

 6. Gunnar. Havsytan har faktiskt minskat lite de senaste decennierna, men den ökar med 15-20 centimeter per århundrade. Så har det varit i 10000 år. Då var havsytan mer än hundra meter lägre än i dag, alldeles när istiden abrubt tog slut och snabbt ersattes av temperaturer något högre än dagens.

  Vidare är öknarna grönare i dag än för bara några decennier sedan.

  http://www.johannorberg.net/?page=displayblog&month=1&year=2007#2096

  Det är mindre oväder och inte så kraftiga orkaner och stormar heller när det är varmt klimat.

  http://gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=114&a=319660

  MVH, Magnus Andersson

 7. Vad menar du med ”läs den”?

  Jag har läst den förlänge sedan och även bloggat om den. Du ser det i länken i artikeln.

  Är ”läs den” ett relevant motargument på mina argument menar du?

  Ska man inte få säga att Science-artiklar visar att isbildningen på arktis ökar eller att isbjörnarna är 2,5 gånger i antal jämfört med för 50 år sen? Varför får man inte säga det?

  Dessutom ger varmare klimat mindre skillnader i temeratur och därmed mindre oväder. Detta är forskarna eniga om, men i IPCC:s mer politiska dokument (det finns ju några olika typer av dokument där) så skriver man en massa om att ”man inte kan utesluta” och ”kanske” och sen skriver DN och andra tidningar att det blir värre.

  Här i GP o en forskare om att varmare klimat ger bättre väder och att mediernas spinn skadar forskningen:

  http://gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=114&a=319660

  (Denne klimatforkare tror dock på CO2:s stora betydelse i mitt tycke felaktigt, då han inte tycks ha informerat sig om de allra senaste årens födelse av kosmoklimatologin och kosmisk strålnings avgörande roll för klimatet).

  Det vore roligt om du kunde (har förmåga att) svara på ett lite mer normalt sätt nu, Ilse-Mari…

 8. Fast jag får väl tolka din uppmaning att läsa Bojs artikel, att du anser att jag är en av de bloggare som tillför något till diskussionen om nutida vetenskap, och. Tack på förhand Ilse-Mari… host-harkel :-/

 9. Fast jag tycker du ska läsa artiklarna och se vilka forskare det är som skrivit dem o s v.

  Just nu verkar det vara mode att tro allt som står i alarmistiska atiklar samt tro att det är vetenskap. Ditt svar var inte särskilt respektfullt då det var för mig omöjligt att veta vad du menade med. Du kunde åtminstone göra en liten ansträngning för att föra debatten, inte sant?

 10. Att isbjörnsstammen är större nu än för 50 år sedan beror inte på klimatet utan på att den rovdrift som hotade djuren för 50 år sedan har avtagit. Att isarna på arktis växer till är helt korrekt. Men sett på det hela taget är det 96 % av världens isar som minskar och 4 % som ökar.

  Det mest intressanta i den här debatten är många många människors ovilja att ta till sig att människans levnadssätt dirket påverkar klimatet.

  Att det varit varmt för 1500 år sedan eller dylikt är i sammanhanget ointressant. Det är koldioxidhalten som är det intressant i sammanhanget.

  *Man vet att koldioxid inte släpper ut värme ur atmosfären.
  *Fossila bränslen innehåller bunden koldioxid
  *Människan förbränner fossila bränslen
  *Förbränningen av fossila bränslen har ökat enormt sedan 1950-talet.
  *IPCC har lagt fram sin klimatrapport som ca 2500 forskare över hela världen har skrivit på. Denna pekar på att människan är boven i sammanhanget.
  *Se er omkring och försök minnas. Minskad snömängd i alperna denna vinter. Ingen vinter i Skåne, översvämningar 2001 i avesta. Stormen Katrina, osv osv. Det är med andra ord inte bara indicier utan klara fakta att antalet stormar och översvämningar HAR ökat under de senaste 15- 20 åren.

  Att kalla detta för domedagsprofetior och dylikt är bara fånigt.
  Visst kan ni sitta där och hävda att människan fortfarande inte är den som påverkar klimatet. Men vågar vi verkligen chansa att inte göra något alls? Det finns ju faktiskt något som heter försiktighetsprincipen

  Ett enklare exempel:

  Ett föremål ser ut som en cykel.
  Föremålet beter sig som en cykel vid nyttjande.
  Många människor tror att det är en cykel
  Forskare påpekar att detta verkligen är en cykel.
  Slutsat: Med stor sannolikhet bör det vara en cykel och ska också behandlas som en sådan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: