Drömmen om en vänsterallians

Mona Sahlin öppnar i dag, i en intervju i SvD, för ett samarbete med vänsterpartiet och miljöpartiet inför nästa val. Förutsättningen är att partierna ska släppa sina krav på att Sverige ska lämna EU.

Jag röstade själv nej i båda omröstningarna. Frågan om medlemskapet i EU ställde till med mest huvudbry. Det fanns, och finns, så mycket tungrott, onödigt och idiotiskt med EU, men samtidigt positiva faktorer som inte går att bortse ifrån.

Numera har jag accepterat medlemskapet. Som jag ser det finns det helt enkelt ingen väg tillbaks längre. Vi är med och det skulle vara helt orealistisk att försöka gå ur. Jag tror inte heller att det skulle gagna oss på något sätt. Därför tycker jag inte att kravet på de eventuella vänsterallianspartierna är för högt ställt.

När det gäller EMU har jag däremot inte ändrat mig. Att stå utanför ger större frihet än att stå bunden vid den Europeiska centralbankens nyliberala ekonomiska dogmer. Utanför har vi i alla fall möjligheten att till viss del gå vår egen väg. I den här frågan är ju dessutom även socialdemokratin splittrad. Där kan alltså knappast några krav ställas på de andra partierna.

Som vänsterväljare utan ett fast parti hoppas jag nu på en riktig vänsterallians. Jag tror det är nödvändigt. En stor attraktionskraft för de osäkra i senaste valet var just högeralliansens samarbete. De stod enade medan vänstern uppträdde splittrat. Väljarna hade behövt ett tydligt alternativ.

resultat06.jpg

Idag är skillnaderna mellan blocken uttalade. Även om högeralliansen försöker bedyra sin vördnad för vårt välfärdssamhälle och moderaterna kallar sig arbetarpari, är den politik som nu förs extrem.

Aldrig förr har en borgerlig regering fört en så tydlig klasspolitik. Utan att skämmas ger de sig själva extrema skattelättnader och subventioner, samtidigt som de låter de allra sämst ställda betala kalaset. På varje område riktar de in sin udd mot vår gemensamma välfärd. De säljer ut våra gemensamma tillgångar; sjukhus, företag och skolor. De försvagar facken med noga uträknad taktik. De skär i våra socialförsäkringar tills solidariteten mellan människor vittrar sönder.

Allt detta gör gränsen mellan högern och vänstern tydligare än någonsin. Därför, just därför, måste vi stå enade. Det går inte att tjafsa om småsaker när hela vårt välfärdssamhälle ligger på slaktbänken. En enad vänsterallians tror jag är ett måste vid nästa val.

För – nu är vi många som vill börja hoppas igen!

*

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , ,
Intressant.se
Lägg till som favorit – nyligen.se

Annonser
Tidigare inlägg
Lämna en kommentar

9 kommentarer

 1. Jordpolen

   /  april 24, 2007

  Jag håller med dig i EU/EMU frågan, det finns definitivt mer att vinna på att satsa på påverkan och medverkan i EU i nuläget, då det antagligen är i princip omöjligt att gå ur. Det vore välkommet om vänstersidan istället verkligen tog tag i att föra upp frågan om hur EU påverkar oss och hur mycket som händer i Sverige som faktiskt är beroende av de beslut som fattas i EU. Jag har en känsla av att överstatligheten annrs kommer krypande steg för steg och med den nuvarande regeringsmakten lär det inte uppmärksammas om det kan undvikas…

  För övrigt skriver du fantastiskt bra, både innehåll och texten själv förtjänar beröm – kritik blir så mycket kraftigare när den förpackas väl!

 2. Håller med föregående talare om kvalitén på dina inlägg, men det är väl ingen överraskning;-)
  Mona Sahlins krav på att V och Mp ska släppa kravet på att lämna EU är också en signal till delar av partiet, som anser att vi egentligen skall lämna EU och att partiet sålde sig till nyliberalerna och lurade folket att rösta ja.
  Det har ju varit anmärkningsvärt att Sveriges största parti inte kunnat samla sig till en gemensam och accepterad partisyn på EU. När jag flyttade till Hälsingland hamnade jag i opposition mot den allmänna partisynen här på EU. Jag som i min enfald trodde att partiet tagit kongressbeslut på att vi skulle tillhöra EU;-) Här uppe ville ingen kännas vid ett sådant beslut.
  I strategiskt viktiga frågor kan ett parti i längden inte vara splittrad, utan måste samla sig till ett beslut och kräva acceptans för beslutet.

 3. Jag har också röstat nej, både till EU-medlemskapet och anslutning till EMU. Men nu är vi med i EU och måste göra något med detta medlemskap. I riksdagen tar utskotten ställning till åtskilliga frågor som handlar om EU-politiken och just nu är det alltså borgerlig majoritet både i EU och i riksdagen. Konsekvenserna av deras politik i Sverige gör du en alldeles utmärkt beskrivning av.
  Och förövrigt så har det hittills inte dykt upp något som fått mig att ändra ståndpunkt i frågan om EMU.

 4. Vem behöver pajaser när vi har oppositionen?

 5. St Just

   /  april 25, 2007

  smack-a-doodle´s rad om pajasar utgår förmodligen från hans egen sk antioppositionella blogg som antas innehålla bitande kommentarer och humor. Det blir mest buskis, skvaller och antydningar om personers sexuella läggning samt ett gubbskrockande hat mot arbetare, Mona Sahlin och allt som som andas vänster.
  Jisses vad fånigt!

 6. Tack till Jordpolen och LeoH för era snälla kommentarer!

  Och tack till St Just! Tur att du finns! Det gör att jag inte behöver kämpa mot dumheten helt själv – jag hinner nämligen inte med…

 7. Håller med dig Ilse-Marie. Jag drömmer också om en stark vänsterallians.
  Har du f ö lagt märke till den här bloggportalen:
  http://agenda2010.wordpress.com/
  Fruntimmer behövs (som så ofta…)!

 8. Jag med. Med mer V och Mp än S

 9. lacke

   /  april 27, 2007

  Det är så mycket klyschor kring EU, och märkliga pseudoresonemang som tycks odlade av överheten. Man bör givetvis ställa sig frågan VARFÖR det plötsligt skulle vara orealistiskt att gå ur. Jag ser ingen som helst anledning. Vad hände med vänsterns visioner? Det socialistiska samhället, de radikala reformerna? Jag antar att allt detta också är ”orealistiskt” i dagens klimat och att vi måste gilla läget – jag ser definitivt inte varför det skulle vara mindre ”orealistiskt” än att ta steget ut ur ett odemokratiskt nyliberalt EU-projekt, snarare är väl det senare bara första förutsättningen….

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: