Socialliberalism eller GIVAKT?

leijonborg.jpgmr_bean.jpg

I dag kom det oundvikliga beskedet. Lars Leijonborg avgår i höst. Han följer i sin kopia Mr Beans fotspår, och drar sig tillbaka från rampljuset och sin roll som regeringens egen utomjording.

Avslöjandet om dataintrånget var avgörande. Sedan dess har han varit något av en ”lame duck”. Nu trillade polletten äntligen ner även hos huvudpersonen.

Frågorna är dock många. Vem blir hans efterträdare? Kommer Leijonborg att stanna kvar som utbildningsminister? Blir han då chef över sin egen partiledare? Blir det den så kallade rottingmajoren Jan Björklund som tar över eller får vi kanske se en kvinna? Men viktigast – vart ska Folkpartiet ta vägen?

Alliansens deltagare har alla fått polera sina ideologier för att passa in, eller kanske för att bli populära och hitta sin egen nisch.

Folkpartiet med Lars Leijonborg i spetsen valde populismen och hårdare tag – mot allt och alla – som sin egen lilla vrå av den politiska världen. Ett lyckligt val, ända tills allt spårade ur. Att vinna röster blev viktigare än att tro på sitt eget budskap och sin egen politik. Det blev till slut partiledningens fall.

Nu har man möjlighet att återvända till sin socialliberala grund eller att fortsätta att gå i sin populistiska givakt med rottingen i ena handen och betyg till förstaklassare och språktester till invandrare i den andra. Blir det Jan Björklund i spetsen är svaret givet.

DET BLIR GIVAKT!

rottingmajoren.jpg

För oss på vänsterkanten hade allas vår Lars gärna fått sitta kvar och lulla i några år till, men det känns ändå skönt att få dra ett par streck över en av alliansens medlemmar…. ett stort orange streck!

tre.jpg

Men, visst hade ett par streck över hela regeringen suttit ännu bättre…… 😉

Kanske nästa gång?!

*
Andra bloggar om: , , , , , , , , ,
Intressant.se
Lägg till som favorit – nyligen.se

Följande inlägg
Lämna en kommentar

19 kommentarer

 1. Lejonborg kommer jag sakna, vem ska man skratta åt nu när det blir TV-sända ciruks debatter?Det var han som alltid kom med grodorna. Kommer alltid komma ihåg den från senaste valet då Ohly trängde in honom i ett hörn när Lejonborg envisades med att kalla a-kassa för ett bidrag, när det egentligen rör sig om en social försäkring… Blir intressant att se vad folkpartiet gör nu, om de verkligen ändrar den ideologiska vägen de gav sig in på med ”lejonkungen”..

 2. Håller med Vladde, vem ska man nu skratta åt. Björklund är lika tråkig som ett kompanibefäl. Leijonborg kunde man överse med, litet synd om honom. Nä, nu blir det att hålla i hatten, regelbestämma barnens tankar och lärande samt stiga upp samtidigt om morgnarna för alla lärare. Achtung Björklund är på väg, ännu en militär i regeringen, som om krigsministern inte är nog – undrar om Björklund också åker mycket taxi?

 3. Jag är ytterst tacksam för alla som inte är folkpartister omsorg om folkpartiet. Men fullständigt ointressant.

  Jan Björklund blir en utmärkt partiledare. Jag tror man är rädd för honom därför han är kunnig, utmärkt debattör och handlingskraftig.

  Och han håller på att avskaffa flumskolan där kunskap är totalt ointressant. Ett område (s) totalt försummat. Säger och skriver inte bara jag utan även Pär Nuder, Carin Jämtin och Ylva Johansson.

  Han lär bli mycket bättre än Toblerone Mona. vad jag vet har Jan inga problem att betala räkningar och p-böter och handlar på sitt eget kreditkort.

 4. St Just

   /  april 23, 2007

  Rydfeldt, någon större omsorg om fp har jag inte, resterna av progressiv liberalism utgörs mest av minnet från drygt hundra år i tiden då de frisinnade utgjorde borgerlighetens vänsterflygel.
  Jag tror att Björklund blir utmärkt – hans insikter inom utbildningspolitiken är korpralsmässiga, hans beslut är segregerande och då det gäller pedagogik, ämneskunskaper eller hur lärandet fungerar, vet han inte vad han pratar om.
  Man kan även undra hur stora erfarenheter Rydfeldt själv har av att undervisa då han uttalar sig så tvärsäkert om lärarnas och elevernas ointresse för kunskap. ”Flumskola” är ett tjatigt liberalt mantra så fort inte allt är privatiserat, marknadsanpassat och genererar stålar.
  Och Rydfeldt, kom inte med lilla tobleronebiten – minns din egen Pilsäters solklara rattfylla.
  Ärligt talat – skit samma vem som besätter posten, liberalismen som framåtsträvande rörelse är död sedan länge.

 5. Partiledarna i folkpartiet blir inte så långvariga nu förtiden! Vicke
  http://www.vicke.be/min_blogg.htm

 6. One down, three to go!

  Jag är vänsterpartist så jag tycker det var synd att han slutade. Det är nog rätt av folkpartiet dock, ett nytt ansikte kan behövas. Min favorit till efterträdare är Cecilia Malmström (EU-minister). Om jag nu kan tänkas ha en favoit det vill säga.

  Noterade också att detta är en form av systerblogg då min egen blogg heter ”Rött Hjärta”. Besök gärna den.

  http://fredrik-rotthjarta.blogspot.com

 7. Tror det bästa för oss på vänsterkanten vore att Björklund fick jobbet. Malmström kan bli farligare, som kvinna och kanske lite mer socialliberal än Björklund, kan hon bli ett alternativ för veliga mittenväljare. Vänstern må ha mycket att göra när det gäller skolan – men att ta efter Björklund vore allt annat än lyckat!

  Till Fredrik A: Kul att ha hittat en ”broderblogg” 😉 Härligt med röda hjärtan!

 8. Kikar in med en jättekram till dig och Nelson, ber om ursäkt för den långa frånvaron av kommentarer..ibland blir det bara så.
  Pussa nelson på nosen..

 9. Japp nu får han betala för att de folkpartiet sålde sin själ för att få springa i maktens korridor… Nu väntar jag på fler kryss…. för det var ju fler partier som sålde sina själar till satan(moderatalliansen)

 10. Björklund är en lömsk elak jäkel, Leijonborg bara trög…Så för min del hade han gärna fått vara kvar…men som sagt, 1 down….3 to go!
  Ha en underbar dag!
  Massor med röda socialistiska kramar till dig!!!

 11. kirira

   /  april 24, 2007

  Vem ska nu ta över efter Mr Bean då? Om det blir Björklund skulle jag kunna tänka mig den där figuren ur tidningen MAD, vad heter han nu igen?
  http://www.dccomics.com/media/excerpts/7736_x.pdf

 12. Kirira:
  Om du menar Alfred E Neuman så tycker jag själv att han mest liknar George Bush, kolla här: https://ilsemarie.wordpress.com/2007/02/13/lika-som-bavrarbar/

  Björklund…. hmmm, får fundera på det 😉

 13. Jan Björklund besökte för övrigt min skola i Tranås i januari. Han avfärdade bland annat en protestlista med orden ”ni har ingenting att säga till om, det är inte meningen att elever ska vara med och bestämma om något sånt här.” (ungefär så).

  Tänk vad en politiker kan kläcka ur sig när bara lokalpressen är med.

 14. Fredrik:
  Det påminner om vad moderaterna säger i Täby (där jag bor), där en rektor vill privatisera en stor gymnasieskola, Tibbleskolan. En omröstning bland lärare och elever visar att 76% av eleverna och 84% av lärarna är emot planerna. Men inte lyssnar politikerna = moderaterna, som har ensam majoritet här. De tänker köra över allihopa. En ideologisk diktatur, precis i major Björklunds smak kan man tänka!

 15. Verkligen en förlust. Han var onekligen vår sidas största tillgång på fiendemark!
  Vet inte om jag tror att det vore bra för vänstern med Björklund, de social-liberala krafterna som tidigare kan ha funnits i fp är sedan länge utflugna till, s, v eller mp så vi kan inte räkna med nya röster därifrån. Jag tror att Björklund kommer tilltala människor som tror att skolan är flum, att det var bättre förr, att kidsen behöver disciplin, att invandringen är ett problem, att kyrkan ska besökas på söndagar, att vi ska lyfta på hatten mot mäniskor som ser rika ut och säga ni med mössan i hand och att karl blir man i armen. Tyvärr ganska många. Lasse tilltalade inte riktigt någon.

  Och till Tommy, vi icke-folkpartister visar ingen som helst omsorg för erat jävla parti. Vi är bara intresserade av att ni så fort som möjligt försvinner från regeringsmakten innan ni förstör för mycket av det bra vi har i Sverige. Lasse var bra för oss, han var dålig för er 🙂 Björklund kan vara bra för er, men han är dålig för, barn, invandrare, studenter, arbetare, arbetslösa, sjukskrivna osv. Vanligt folk med andra ord. Därför bekymrar vi oss, men tro inte att det är om omsorg för er!

 16. Till Markus:
  Jag dricker inte rödvin 😉
  Men dina kommenterar betecknar i alla fall jag som de största stolpskotten hitills i denna bloggs historia! Brist på insikt är bara förnamnet. Tack ändå för visat intresse!

 17. Sanna

   /  april 24, 2007

  Näe, jag måste hålla med Markus. Är detta tänkt som ett debattforum eller pajkastningsverksamhet?

 18. Sanna:
  Det är tänkt som en blogg – inget annat!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: